ev sahibi kiraya en fazla yüzde kaç zam yapabilir / Ev Sahibi Kiraya Ne Kadar Zam Yapabilir? [] | Missafir

Ev Sahibi Kiraya En Fazla Yüzde Kaç Zam Yapabilir

ev sahibi kiraya en fazla yüzde kaç zam yapabilir

Kira artış oranı: Yüzde 25 sınırı için iktidar ve muhalefet ne diyor?

Bekir Bozdağ

Kaynak, DHA

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Meclis'ten geçen kira artışlarıyla ilgili düzenlemenin detaylarını açıkladı. Bozdağ, "Kira artışını yüzde 25 ile sınırlıyor. 1 Temmuz 'e kadar geçerli ve devam eden sözleşmeler üzerinde uygulanacak" dedi.

Düzenleme Bozdağ'ın "Yaptığımız çalışma sonucunda konut kiraları bakımından 1 Temmuz 'e kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde bir önceki kira yılının yüzde 25'ini geçmemek koşuluyla yapılacak artışların geçerli olduğuna dair bir geçici hüküm Borçlar Kanunu'na Adalet Komisyonu'nda eklenecek" açıklaması sonrası Meclis'te gündeme alınmış ve 8 Haziran'da Genel Kurul'ndan geçmişti.

9 Haziran'da TGRT Haber'deki Ankara Gündemi programında konuşan Bozdağ, "Türkiye bir hukuk devleti. Sözleşme hürriyeti esastır. Mülkiyet üzerinde herkesin dilediği gibi bir tasarruf yapma hakkı vardır. Zaman zaman bazı düzenlemeler yapılarak bunlarla ilgili sınırlama getirme olabilir. Geçmişte de oldu. Kira düzenlemesi geçici bir düzenleme. Sadece meskenlerde yapılabilecek" dedi.

Bozdağ bunun "Türkiye'deki şu anda şartlar nedeniyle alınan bir tedbir" olduğunu vurgulayarak, bir yandan ev sahibi bir yandan da kiracının hukukunun korunduğunu ifade etti. Kalıcı bir düzenleme olmadığını ve konutta ilk defa oturanlar veya işyeri için geçerli olmadığını belirtti. Devam eden kira sözleşmelerinde geçerli olduğunu birkaç kez tekrarladı.

'Zorla kimse kimseyi evden çıkaramaz'

Bozdağ ayrıca, "Taraflar yüzde 25'te anlaşamazlarsa kiracıyı çıkaramaz. Tahliye davası açabilir ama mahkeme reddeder. Zorla kimse kimseyi evden çıkaramaz" dedi ve ekledi:

"Hakem Türk yargısıdır. Yargı da bu yasal düzenleme karşısında bu sebebe dayalı bir tahliye kararını vereceğini tahmin etmiyorum. Bu düzenleme kiracı, yargı ve ev sahibini de bağlar."

AKP Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi Şamil Tayyar düzenlemeyle ilgili olarak sosyal medyada yaptığı açıklamada, "Kayıt dışılık artar, daha kötüsü yeni sosyal ihtilaflar doğar. Karar gözden geçirilmeli" demişti.

CHP: Sorunu çözmez, kayıt dışı ilişkileri artırır

Düzenleme açıklandıktan sonra muhalefetin tepkisini çekmişti.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "Kira artışlarında düzenleme yapmak sorunu çözmez. Bu kayıt dışı ilişkileri artırır. Yapılması gereken; temel gıda, benzin, doğal gaz, elektrik fiyatlarını sabitlemektir" demişti.

İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkan Yardımcısı Özcan Kadıoğlu ise sosyal medyada "Kira artışına %25 sınırı gelmiş. Elektrik, doğalgaz, benzin, mazot, çay, şekere %'ün üzerinde zam yaparken neden aklınıza zam sınırı kararı almak gelmiyor" diye sordu.

Bunun üzerine Bozdağ Haziran'da yaptığı açıklamada, "Düzenleme kamuoyunda olumlu tepki aldı. Muhalefetin eleştirileri samimi değil. Anayasa Mahkemesi'ne CHP bunu taşıyabilir. Eğer samimi iseler bu yol açık. Anayasa Mahkemesi bunu değerlendirir. Bence bunu CHP taşımayacaktır. Böyle tedbir almak gerekiyorsa bu makulde kalmak hem ev sahibi hem de kiracının hukukunu koruyor" şeklinde cevap verdi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"İhtimaller üzerinden senaryolar üretilebilir. Bunlar ayağa basan ihtimaller değil. Bu düzenleme yapılırken hepsi büyük bir şekilde konuşuldu. Değerlendirme sonucunda böyle bir karar alındı."

Kira artışlarını yüzde 25 ile sınırlayan düzenleme, yasanın yürürlüğe girdiği tarih ve daha sonraki tarihlerde yapılan kira sözleşmelerini kapsayacak ve 1 Temmuz 'e kadar geçerli olacak.

AKP ve MHP milletvekillerinin imzasıyla, Genel Kurul'da görüşülen Avukatlık Yasası'na madde eklenmesi için verilen önerge kabul edilmişti.

Kiraların 1 Temmuz 'e kadar yüzde 25'le sınırlanmasına ilişkin önerge şöyleydi:

"Konut kiraları bakımından, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih ila (bu tarih dahil) tarihleri arasında yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmalar, bir önceki kira yılına ait kira bedelinin yüzde 25'ini geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamalara göre değişim oranının yüzde 25'in altında kalması halinde, değişim oranı geçerlidir. Bu kural, 1 yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır. Bu oranları geçecek şekilde yapılan sözleşmeler, fazla miktar yönünden geçersizdir. Bu fıkra hükmü, 'üncü maddenin ikinci fırkası uyarınca hakim tarafından verilecek kararlar bakımından da uygulanır."

Düzenleme kapsamında ev sahipleri ve kiracılar arasında ihtilaf olması halinde, sorunun daha hızlı çözülmesi için arabulucu formülü devreye girecek. Kira ihtilafları mahkeme yerine bu şekilde çözülecek. Arabulucu formülünün detayları henüz netleşmedi.

Türkiye'de ev sahipleri ve kiracılar, son dönemde üzerinde çalışılan önemli konulardan olan kira düzenlemesini merakla bekliyordu.

Kira artışına sabit bir oran getirileceği duyurulmuştu.

Yeni düzenleme ile ilgili çalışmaları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla; Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Ticaret Bakanı Mehmet Muş ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ birlikte yürütmüşlerdi.

'KİRALARA EN FAZLA YÜZDE 34,46 ZAM YAPILABİLECEK'

Buradan hareketle Gökyayla, “Mayıs ayı kira artış oranı TÜİK verilerine göre yüzde 34,46’dır. Bu, kira bedeline yıllık olarak yapılabilecek azamî artış oranını ifade eder. Kiracı ile kiraya veren arasındaki Mayıs ’de bir yıllığına kurulan sözleşmede kira bedeli bin lira ise, Mayıs ’de kira bedeli en çok bin liraya yükseltilebilir. Zira Türk Borçlar Kanununun Maddesiyle, kira bedelindeki artışın endeks ile tayin edilen oranı aşamayacağı emredici olarak hükme bağlanmıştır. Taraflar, kira bedelindeki artışı endeks + yüzde 10 veya endeksten bağımsız olarak örneğin yüzde 50 biçiminde kararlaştırsalar da sonuç değişmeyecektir” dedi.

'KİRACILAR, ENDEKS İLE BELİRLENEN ORANDAN DAHA FAZLA KİRA BEDELİ ARTIRMAK ZORUNDA DEĞİLDİR'

Enflasyon oranının daha yüksek olması veya kira bedeline ilişkin rayiçlerin daha fazla yükselmesinin ev sahiplerine Tüketici Fiyat Endeksi’nden (TÜFE) daha yüksek bir oranda kira artış yapma hakkı vermeyeceğinin çizen Gökyayla, “Rayiçlere ve TÜİK verilerine göre enflasyon oranının kira bedelindeki artıştan daha yüksek olması, kiraya verenin, kira sözleşmesini sona erdirmesi için haklı bir sebep de değildir. Yani, rayiçler yükseldi diye kiracı kiralanandan tahliye edilemez. Bu, hem konut hem işyeri kiralarında geçerlidir. Kiraya verenin, hangi sebeplere dayanarak, konut ve çatılı işyeri kiralarına ilişkin sözleşmeleri sona erdirerek, kiracının tahliye edilmesinin sağlayabileceği, Türk Borçlar Kanununda sınırlı sayıda sayılmıştır. Rayiçlerin, yapılabilecek artış oranının üzerinde artması, bir haklı sebep değildir. Buna karşılık, beş yıllık kira süresi geçmişse, kira bedelinin rayice uygun hâle getirilmesini kiraya veren talep edebilir” önerisinde bulundu.

DHA

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası