el parmak kırığı / One moment, please...

El Parmak Kırığı

el parmak kırığı

El Kırıkları


El Kırıkları

Kemik bütünlüğünün bozulması kırık olarak adlandırılır. Ancak genel dizilimin bozulmadığı ayrışmamış kırıklar çatlak olarak nitelendirilebilmektedir. El çok karmaşık anatomi ve fizyolojinin birleştiği özel bir sahadır. Elde parmak (falanks) kemikleri ve tarak (metakarp) kemikleri bulunur. Çok özel fonksiyon gören kemikler olduğundan yaralanmalarıda özel olarak incelenmelidir. El kırıkları genellikle düşme, çarpma, trafik kazası, spor yaralanmaları ve ters hareket gibi durumlar sonrasında gelişir. Yaşlı hastalarda hafif olarak nitelendirilebilecek travmalar sonrasında bile kırık gelişimi görülebilmektedir. Acil başvuran hastaların büyük çoğunluğu travma sonrası yaralanan hastalardır.

Tanı ve Tedavi

Ağrı, şişlik, cilt sıyrıkları, hareket kısıtlılığı uyuşma ya da karıncalanma olan hastalarda travma öyküsü varlığında kırık gelişimi açısından değerlendirme gerekmektedir. Yapılacak direk röntgen incelemeleriyle ve gerekirse istenecek BT ve MR incelemeleriyle tanı rahatlıkla konabilmektedir. Bazen gözden kaçabilen kırıklar ileride el fonksiyonlarını bozabilmektedir. Ayrışmamış kırıklar ve stabil kırıklar ameliyatsız tedavilerle (alçı, atel, breys vb) takip edilebilmekteyken, ayrışması olan instabil kırıklar özellikle eklemi ilgilendirdiğinde cerrahi tedavi gerektirebilmektedir. Titanyum alaşımlı metalik implantlar kullanılarak yapılan ameliyatlar sonrasında uzvun fonksiyonları tam olarak geri kazanılabilmektedir.

Tedavi Sonrası

Ameliyat sonrasında yaralanma tipine bağlı olarak 2 hafta ile 6 hafta arasında alçı, atel tespiti yapılabilmektedir. Genellikle haftalık olarak yapılan takipler sonrasında fizik tedavi yöntemlerinin de yardımı ile el ve kolun tam hareket ve kuvveti geri kazanılmaktadır. Ciddi yaralanmalar sonrasında gelişebilecek sertlik, rejyonel ağrı sendromu ve eklem kireçlenmelerine yönelik özellikle üst ekstremite ile uğraşan fizyoterapistlerle çalışmak gerekebilmektedir.

Travmalardan korunmak ve ters hareketlerden kaçınmak kırıklardan korunmak için yapılabilecek en önemli şeylerdir. Travma varlığında hızla bir ortopedi ve travmatoloji uzmanı tarafından kontrol edilmek önemlidir.

Acil Yaklaşım/İlkyardım

            El Ayası Yaralanmaları Çocukluk çağında oldukça yaygındır (Resim 1).

Mekanizması, parmak fleksiyonda iken proksimal interfalangial eklemin ekstansiyona zorlanmasından oluşur. Bu hareket, fleksor tendonun insersiyonunu orta falanksın el ayası yönüne doğru zorlar. Olası yaralanma, tendon insersiyonunun minör kopmasından, kartilaj ve/ya da kemik parçasının kopmasına kadar değişir. Film, ender olarak ufak bir kopmuş kemik parçasını göstermesi dışında herhangi bir lezyonu pek göstermez. Bu yaralanma en iyi biçimde eklemin tam lateral görünüşünde görülür. Klinik olarak, eklem şişer ve kalınlaşır. El ayası yüzeyinde aşırı duyarlıdır. Hareketler acı verir.

            Tedavi, 4-5 gün boyunca bitişik bandajlama ve bu evrede yeniden muayeneden oluşmaktadır (Resim 2). Hareketler ve işlevler değerlendirilmelidir. İşlevin makul düzeyde düzelmemesi, yani hemen hemen tam fleksiyon ve ekstansiyon sağlanmaması, fizyoterapi birimine sevk edilmesine yol açar. Hemen hemen çocukların tümünde bir kaç hafta sonra tüm işlevler eski durumuna döner. Parmak uzunca bir süre şiş kalabilir. Anne babalara, ilk evrelerde bu anlatılmalıdır.

            Parmak Kırıkları

            Üç kırık yeri yaygın olarak karşımıza çıkar:

            1- Proksimal falanks kökündeki kırıklar,

            2- Orta falanksın kondilindeki kırıklar,

            3- Orta ya da proksimal falanksın kemik diafizinde spiral kırık.

            Bu kırık yerlerin tümünde rotasyon ve deviasyon derecesinin değerlendirilmesi önemlidir (Resim 3). Eğer parmak düzse ve hiçbir rotasyon yoksa bu tür yaralanmaların çoğu basit bandajlama ile düzelir. Herhangi bir rotasyonel ya da lateral deformite uygun analjezi/anestezi kullanılarak düzeltilmelidir.

            Baş Parmak Yaralanmaları

            Baş parmak da diğer parmaklar gibi aynı ezilme ve kopma yaralanmalarına maruz kalır. Ayrıca, proksimal falanks, büyük çocuklarda ulnar kollateral ligamentleri (av bekçisi ya da kayakçı baş parmağı) ya da küçük çocuklarda epifizi zorlayan abdüksiyon baskısına açıktır (Resim 4 a,b). Epifizi zorlayan abdüksiyon baskısından kaynaklanan yaralanmada, radyografi genellikle yararlı olmaz ve yaralanmanın tanısı yalnızca klinik temele dayanarak konur. Bu yaralanmaların çoğu oldukça ağrılıdır ve kısa bir alçı sargı içerisinde bir süre immobilizasyon uygulanması ağrıyıdindirir. 7-10 gün sonra alçının çıkarılması aktif hareketin gerçekleşmesine izin verir.

            Çocuklarda, eklemi etkilemeyen, metakarpal kemiklerin bulunduğu bölgenin alt ucundaki bir kırık kalabilir. Bu yaralanmalar için genellikle 10-14 gün süre ile rahatlatmak için yalnızca bir alçı sargı gerekir.         

            Metakarpal Kemiklerdeki Kırıklar

            Metakarpal kemiklerdeki kırıklar, genellikle eldivensiz boks oynakla erkek çocuklarda yaygın olarak görülür. Bu kırıklar iki ana grupta toplanabilir:Metakarpal kemiklerin baş ya da boyun kısmındaki kırıklar (Resim 5).

            Kemik diyafizindeki yerinden oynanamış spirak kırıklar (Resim 6).

            Metakarpal kemiklerin boynundaki kırıklar oldukça belirsiz olabilir ve radyografide ayırt etmek genellikle güçtür. Bu kırıklar genellikle distal metakarpal epifiz içinde Salter-Harris tür II. kırıklardır. Klinik olarak, parmak eklemlerinin dış oynak tarafı, bitişik parmağın ve diğer elinkilerle karşılaştırıldığında biraz daha küçüktür. En sık yaralanan mekarpal kemik, beşinci (serçe) parmak metakarpali ve ikinci (işaret) parmağı metakarpalıdır.

            Yapılması gereken tek şey, semptomatik tedavidir. 5-7 gün süreyle bir voler atel

takılması ağrıyı dindirir ve iyileşmeyi sağlayacak biçimde hareketi kısıtlar.

            Metakarpal kemik diyafizindeki spiral kırıklar bitişik intra-osseöz kaslarla atel ile tespit edilir. 2-3 haftalık bir süre zarfında genellikle iyileşme görülür ve yine gereken voler atel içerisinde tespit etmektir.

            Metakarpal kırırkların tümü, elin arkasında kolaylıkla palpe edilebilen belirgin bir nasır oluşumu ile oluşur. Bu durum anne ve babaları çok fazla endişelendirir ve bunun normal olduğuna ve iyileşme sürecinin bir parçası olduğuna ikna edilmeleri gerekir (Resim 7).

 

 

El ayası splinti çıkarılınca, aktif hareketleri mümkün olduğunca kısa sürede yeniden kazanılabilmesi için çocuğun fizyoterapiye sevk edilmesi gerekir.

            El Bilek Kemiğindeki (Karpal) Kırıklar

            El bilek kemiğindeki kırıklar çocuklarda yetişkinlerden daha az görülür (Resim 7).

Çoğu 5-7 gün süreyle kalın el ayası parçası içinde hareketsiz tutulmasıyla basit bir tedavi gerektirir. Kemiğin hareket etmeyecek biçimde gereğince tespit edilmesi ağrıyı azaltır.  

            Skafoid Kırıklar

            Karpal skafid kırıkları nispeten nadirdir (Resim 8).

            Çocukların çoğunda elinin üzerine düşmesiyle yumuşak doku zedelenmesi oluşur. Küçük çocuklara karşın, kırıklar ergenlik dönemindeki çocuklarda daha yaygındır.

 

            Erişkinlerde olduğu gibi kırıklar aşağıdaki bölgelerde oluşabilir:

            Distal kutuplarda,

            Belde,

            Prosimal kutuplarda,

            Tuberozitelerde.

            Tüm kırıklar flasterlenmeli ve ortopedik izlem için sevk edilmelidir. Kırıktan kuşkulanılan durumlarda ağrının dindirilmesi için 10 güne kadar bir alçı içerisinde korunmalıdır. Onuncu günde alçı çıkarılır ve başka bir röntgen çekilir. Bu evrede, eğer kırık olduğu doğrulanırsa, çocuk yine alçıya alınmalı ve ortopedi servisi tarafından izlenmelidir. Eğer, bu evrede kırık saptanmazsa elin mümkün olduğunca kısa sürede hareket kazanması için fizyotorepi önerilir.

            Skafoid bölgesinin ultrasonla değerlendirilmesi kırığın yumuşak doku tahribatından ayırt edilmesine yardımcı olur. Bu teknik tamamen kanıtlanmamıştır ve kesinlikle önerilmesi için daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.

            Skafoidin tüberozitesindeki kırıklar için, ağrının dindirilmesi ve ardından aktif hareketin sağlanması amacıyla yalnızca kısa süreli splint takılması gerekir. Bu zedelenmede vasküler nekroz tehlikesi yoktur.

            Skafolunat Subluksasyon

            Bu yaralanma kuşkulanıldığından çok daha yaygındır. Çok sayıda çocuk, basit röntgende kırık bulgusu olmaksızın skafoid ve lunat çevresinde ağrıdan yakınır. Bu çocuklarda genellikle yumuşak doku hasarlarıyla tutarlı olarak fazla şişme görülür.

            Bu yaralanma için ideal tedavinin ne olduğu henüz açıklık kazanmamıştır. Yaklaşımlardan biri, çocuğun bileğinin ağrının dindirilmesi için bir kaç gün süreyle bir bilek splinti ile hareketsiz tutulması ve fizyoterapi ile aktif olarak hareket kazandırılmasıdır.

Kaynaklar

1-     Beattie T.F, Hendr, GM, Duguid KP; Pediatrik Aciller 110-113 Mosby-Wolfe Med. Communicohiers

Resim 1.

image024.jpg (25669 bytes)

El ayası yaralanması. Orta parmağın proksimal interfalageal eklemindeki belirgin çürük.

Resim 2. Parmak bandajı.

image026.jpg (20774 bytes)

Bu bandaj türü bitişik bandaj, ‘sıkı’ ya da ‘jartiyer’ bandajlama olarak adlandırılır.

Resim 3. Kayakçı başparmağı. Parmak arası perdenin hemen yukarısında, ulnar hatta baş parmağın kökünde, zedelenme ve şişlik dikkati çekmektedir. Bu zedelenme, eskiden av bekçisi baş parmağı olarak adlandırılmaktaydı. Ancak çağdaş toplumlarda artık tavşan yakalamanın yerini kayak almıştır.

image028.jpg (13248 bytes)

Resim 4. a, b Rotasyon deformitesi olan proksimal falanks kırığı a) Serçe parmağın diğer parmaklardan ayrı olarak rotasyonuyla kendini gösteren belirgin sol serçe parmak kırığı.

image030.jpg (13797 bytes)

b) Serçe parmağın diğer parmakların altına rotasyonu ile kendini gösteren belirgin sağ serçe parmak kırığı. Her iki deformitenin de manipülasyonla düzeltilmesi gerekmektedir.

image032.jpg (12694 bytes)

Resim 5 Sıkışma gösteren ikinci metakarpal kemiğin boyun kısmında Salter-Harris tip II kırık görülen elin eğik radyografisi.

image034.jpg (27628 bytes)

Resim 6. Elin anteroposterior görünüşü. Rontgende bileğin alt sırasındaki (kapitat) ve üçüncü sırasındaki (hamat) parçalar boyunca enine kırıklar görülmektedir. 2 ve 3. metakarpal kemiklerde de kırıklar vardır.

image036.jpg (19569 bytes)

Resim 7. Beşinci metakarpal baş kısımda kırık. Bu çocuk şu anda üç haftalık zedelenme sonrası dönemdedir. Serçe parmağın metakarpal baş kısmının dorsumun şiştiği dikkati çekmektedir. Hemen hemen tam olarak ekstensiyon vardır ve bu çocuğun hiç bir işlevsel kusuru yoktur. Parmağının zamanla şekli değişmelidir.

image038.jpg (18954 bytes)

Resim 8. Skafoidin distal kutbunda bir kırığın görüldüğü el bileğinin rontgeni

image040.jpg (23714 bytes)

EL KIRIKLARI

e-Posta
Yazdır
PDF

Elin birçok kemikten oluşan ve kompleks fonksiyonlarına izin veren bir destek yapısı vardır. Bu destek yapının bazı kısımlarına parmak ve el bileğinin hareketlerini sağlayan kaslar bağlanırlar. Kemikler üzerine gelen aşırı kuvvetlere bağlı kırıklar oluşabilir. Kırık oluştuğunda ağrı, şişlik, morarma, şekil bozukluğu hasarlanan bölgenin kullanılamaması gibi şikayetler oluşur. Kırıklar ayrışmamış şekilde olabilecekleri gibi aşırı parçalı ve deformite oluşturacak kadar birbiriden ayrışmış olabilir. Bazı kırıklar kemiğin gövdesindedir, bazı kırıklar ise kemiğin uç kısmında eklem içine kadar uzanır. Eklem içine ulaşan kırıkların tedavisi daha zordur. Genellikle eklem hareket kısıtlılığı oluşur. Parçalı kırıklar genellikle yüksek enerjili travmalardan sonra oluşur. Açık yaralanma ile birlikte olan kırıklarda enfeksiyon (iltihap) riski vardır.

Hastanın muayenesi ve röntgen incelemesi sonrası tanı genelde konur. El çok karmaşık bir yapıya sahip olduğu için kırık değerlendirmesinde deneyim önemlidir. Bazı kırıklarda tedavi yönteminin saptanmasında bilgisayarlı tomografik inceleme yapılabilir.

Atel veya tam alçı yerinden oynamamış kırıkların tedavisi için kullanılabilir.
Bazı kırıklar anestezi sonrası anında radyolojik inceleme yapmaya olanak sağlayan skopi denen makineler yardımı ile kapalı olarak karşı karşıya getirilip teller ile sabitlenebilir.

Eğer açık yara mevcut ise veya kırıkların karşı karşıya getirilemiyor ise yara açılarak kemik parçaları karşı karşıya getirilir. Plak, vida ve teller kullanılarak kırık sabitlenir. (Şekil 1-2-3)


Kırık eklem yüzüne uzanıyor ise eklem yüzünün çok özenli şekilde düzeltilerek sabitlenmelidir. Kemik aşırı derecede parçalı ise veya kemik defekti varsa vücudun başka yerlerinden alınan kemik parçaları kırık bölgesine yerleştirilebilir. Kemik grefti kaynağı olarak el dirsek ve kalça kullanılabilir. Kemik grefti alınması hastaya herhangi bir hasar vermez; her operasyon sonrası oluşabilecek iltihap ve yara iyileşme sorunları dışında istenmeyen durum nadir görülür.
Yara çok kirli veya kırık çok parçalı ise kırık alt ve üstünden kemiğe tatbik edilen pinlerin üzerine vücudun dışından tatbik edilen barlar (eksternal fiksatör) yardımı ile kırık sabitlenebilir. Eklem içi çok parçalı kırıklarda bar üzerinden uygulanan pinler birbirinden uzaklaştırılarak bağlara bağlı olan kırık parçalarının orijinal yerlerine yakın şekle getirilmesi sağlanabilir (ligomatotaksis).
Kırığın yeri ve şekline göre kırık kaynama süresi değişir. Kırık sonrası eklem hareketleri kısıtlanabilir Bu yüzden kırık kaynaması sağlandıktan sonra mümkün olduğunca erken sürede fizik tedaviye başlanmalıdır.

YOUTUBE VİDEOLARIMIZA AŞAĞIDAKİ LİNKDEN ULAŞABİLİRSİNİZ ↓

→El ve parmak kırıkları


busy

El ve Parmak Kırığı Nasıl Anlaşılır? Parmak Kırıkları Kaç Günde İyileşir, Nasıl Tedavi Edilir?

 Kırık bir parmağın en belirgin semptomu, yaralanmadan sonra ani ağrıdır. Bazı kırıklar diğerlerinden daha ağrılı olabileceğinden, hepsi kırık stabilitesine bağlıdır.

El ve Parmak Kırığı Nasıl Anlaşılır?

 Ellerimizi neredeyse her şey için kullanırız. Bu nedenle kazalar söz konusu olduğunda da en riskli bölgemiz ellerimizdir. Yaşanan pek çok kaza el kırılmalarına sebebiyet verebilir. Çoğunlukla el kırıkları; düşme, ezilme tipi yaralanmalar, bükülme yaralanmaları ya da ele gelen diğer darbelerle ilgilidir. Birçok yaralanma, düşüşünüzü engellemek için ellerinizi uzatmaktan kaynaklanır. Bu parmaklar, el ve bilekte kırılmaya neden olabilir. Düşmenin neden olduğu yaygın bir kırık, skafoid kırılmadır.

 El kırıklarının belirtilerini ve semptomlarını anlamak, tıbbi yardım gerekip gerekmediğini belirlemenize yardımcı olur. Bununla birlikte, elinizin kırılıp kırılmadığını anlamanın tek kesin yolu röntgendir. El kırıklarının en yaygın semptomlarından bazıları;

Ağrı ve hassasiyet,

Şişme,

Kavrama veya hareket etme sırasında daha da kötüleşen ağrı,

Parmaklarda uyuşma,

Parmakları hareket ettirememe,

Morarma,

Deformiteler olarak sıralanır.

Parmak Kırıkları Kaç Günde İyileşir, Nasıl Tedavi Edilir?

 Kırık parmakların tedavisi hangi kemiğin yaralandığına ve ne tür bir kırıkla uğraştığınıza bağlıdır. Ortopedi cerrahı, kırık parmağınızın ne kadar stabil olduğunu belirleyecektir. El cerrahisinden iyileşme genellikle birkaç hafta alçı takmayı gerektirir. Ek ameliyatlar gerekli olabilir. Tabi bu her zaman gerekli görülmeye de bilir. Elinizdeki kemikleri hareketsiz tutmak için parmak uçlarından ön kola veya dirseğe kadar altı haftaya kadar tam alçı takmak genel bir prosedürdür.

 Bir yaralanmadan sonra, şişlik ve ağrı hala parmaklarınızın kullanımını kısıtlıyorsa veya parmaklarınız uyuşuyorsa mutlaka doktora gitmelisiniz. Bazı kırıklar hafif olabilir ve ağrı katlanılabilir olabilir. Fakat parmağınızın kırılmış olabileceğinden şüpheleniyorsanız, parmağın yanına bir kalem veya dondurma çubuğu yerleştirip ardından çubuğun ve parmağın etrafına ip ya da bez yardımı ile sararak ilk müdahaleyi yaptıktan sonra hemen doktora gitmelisiniz.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır