ağızdan salya akması için hangi doktora gidilir / Yüz Felci İçin Hangi Bölüme/Doktora Gidilir?

Ağızdan Salya Akması Için Hangi Doktora Gidilir

ağızdan salya akması için hangi doktora gidilir

Uyurken Salya Akması

Uyurken Salya Akması Problemi Nedir?

Salya; normalde ağız bölgesi içerisinde barınan bakterileri yok etmek ve sindirimi başlatarak desteklemek için üretilen bir tür sıvıdır. Aynı zamanda ağızdan sızan fazla su olarak da nitelendirilmektedir. Uyurken salya akması problemi ise en çok bebeklerde görülmesine karşın hemen hemen her insanda yaş veya cinsiyet fark etmeksizin karşılaşılabilecek olan bir hastalıktır. Basit gibi görülse de bazen çok ciddi hastalıkların belirtisi olabilir ve oldukça sıkça karşılaşılan bir durum olarak görülmektedir.

Uyurken Salya Akmasının Belirtileri Nelerdir?

Uyurken ağızdan su gelmesi yani uyurken salya akması probleminin belirtileri çok fazla olmasa da aşağıdaki gibidir.

  • sabahları uyanıldığında yastığın ıslak olması
  • sabahları uyanıldığında yüz bölgesinde özellikle ağzın bir tarafında kurumuş beyaz lekeler olması
  • sabahları uyanıldığında ağızdan kötü koku gelmesi

Uyurken Salya Akmasının Nedenleri Nelerdir?

Her hastalıkta olduğu gibi uyurken salya akması probleminde de farklı farklı birçok sebep vardır. Bunları aşağıdaki gibi listelemek mümkündür.

  • yan tarafa doğru yatarak uyuma hali – bu durumda yerçekiminin direkt olarak etkisine maruz kalınacak ve ağız içerisinde biriken salya sıvısı yutulamayarak ağızdan yastığa doğru sızarak akacaktır.
  • sinüs enfeksiyonu – bu durumda yutkunma problemleri ve nefes alma problemleri de birlikte görülebilir.
  • parazitozlar – bağırsak kurdu gibi şeyler uyku esnasında ağızdan salya akıtılmasına neden olabilir ve hatta en sık görülme sebeplerinden bir tanesidir. Özellikle kıl kurdu olarak adlandırılan parazitler kişinin vücudunda bulunduğunda, bununla birlikte uyku esnasında salya akması sorunu da baş gösterir.  
  • grip olma – bu durumda ise geniz yolunun tıkanması hali de söz konusu olabilir.
  • ağız yapısı – doğuştan gelen problemler nedeniyle bazı insanların ağız bölgesi dudakların kapanmasına uygun değildir, bunun sebebi ise bademciğin genişlemiş olması, geniş bir dil varlığı, dişlerin düzensiz bir şekilde sıralanması veyahut geniz etinin şişmiş halde olması olabilir.
  • midede oluşan asidin yükselerek yemek borusunu uyarması hali - mide ekşimesi ve reflü de aşırı salya üretilmesine ve üretilen sayanın yutulamayarak sızma şeklinde ağızdan atılmasına sebep olur.
  • alerji veyahut zehirlenme hali - böylesi durumlarda ise vücut hızlı bir şekilde salya üretir ve bu salya da yutulamayarak ağızdan sızıp atılır.
  • bademcik iltihabı - boğazın arka kısmında bulunan bademcik bezleri, iltihaplandığı takdirde şişerek boğazda biriken salgının yutulmasına engel olur.
  • morfin, ağız kuruluğu önlemeyi amaçlayan bazı ilaçlar, yatıştırıcı nitelikli sinir sistemi ilaçları ve antidepresan ilaç kullanımı -  bunlar da aşırı miktarda salya üretilmesine neden olur ve yine böylelikle yutulamayan fazla salya sızmak sureti ile vücuttan atılır. 
  • MS hastalığı – kasların kontrol edilememesine ve böylelikle de ağızda biriken salya sıvısının kontrol edilememesine neden olur.
  • Parkinson hastalığı – kasların düzgün bir şekilde kontrol edilememesine ve titreme ile birlikte ağızda biriken salya sıvısının ağızdan bırakılmasına neden olur.
  • uyku apnesi
  • bazı ruh ve sinir hastalıkları – uyku esnasında ağızdan salya akmasının nedenlerindendir.
  • diş problemleri – düzgün bir şekilde sıralanmamış dişler veya uygun olmayan çene yapısı sebebiyle uyku sırasında salya akması söz konusu olabilir. 

Uyurken Salya Akmasının Teşhisi

Ağız içerisinde bulunan tükürük salgısı, insan vücudunda sindirim sisteminin başlatıcısı olarak görevlidir ve zararlı bakterileri yok etmekten de sorumludur. Bazı zamanlarda, tükürük salgısının ağız içerisinde durmadığı ve dışarı sızdığı görülmektedir. Özellikle uyku esnasında yaşanılan ağızdan su gelmesi durumunun sebebi basit bir şey olabileceği gibi ciddi bir hastalığa da işaret niteliğinde olabilir. Bu sebeple her hastalıkta olduğu gibi erken ve doğru tanı oldukça önemlidir. Doğru teşhis için ise uyurken salya akmasının sebebinin düzgün bir şekilde ortaya koyulması ilk ve en önemli aşamayı teşkil etmektedir.

Uyurken Salya Akmasının Tedavisi

Uyurken salya akmasının tedavisi için öncelikle doğru bir şekilde bu problemin altında yatan sebebin tespit edilmesi gerekir. Doktorunuz tedavi sürecinde, yapmış olduğu tespite bağlı olarak size ilaç reçete edebilir ya da çeşitli testler yaparak durumunuzu irdeleyip kontrol altında tutmak isteyebilir. Hekiminizin uygulayacağı tedaviye harfiyen uyum sağlanmalıdır. Uyurken salya akması probleminin tedavisinde en önemli noktanın, bu durumun altında yatan asıl sebebin belirlenerek tedavi ettirilmesi gerektiği katiyen unutulmamalıdır.

Uyurken Salya Akmasına Ne İyi Gelir?

Uyku alışkanlıklarınızı değiştirin. Bunun için öncelikle sırt üstü uyumayı tercih edin. Yer çekimi sebebi ile ağız uyku esnasında açılmaya meyillidir. Bu sebeple de uyku sırasında salya akışı oldukça kolay bir şekilde gerçekleşir. Sırt üstü uyuma esnasında ise yerçekimi etki etmeyecek ve ağız açılmadığı için salya akışı da olmayacaktır. Alternatif olarak ise başınızı yüksekte tutmaya özen gösterin. Eğer ki yan pozisyonda yatmaya alışkınsanız ve bu alışkanlığınızdan vazgeçemiyorsanız, bu sizin için denenmeye değer bir yöntem olacaktır. Doğru bir şekilde nefes alıp vermeyi öğrenin ve de bunları kuraldan çok alışkanlık olarak benimseyin. Böylelikle düzgün hava akışı sağlanacak ve salya akışı bir nebze de olsa engellenebilecektir.

Ağzınızdan değil burnunuzdan nefes almaya çalışın. Çünkü ağzınızdan akan salyanın asıl sebebi burnunuzun tıkalı oluşudur. Tıkalı haldeki burun deliklerinizi açmak için ise sinüsleri açabilecek nitelikteki kremlerden ya da merhemlerden, okaliptüs yağı gibi esanslı bitkisel yağlardan veya ılık bir duş ile de basit bir şekilde elde edebileceğiniz saf buhardan faydalanın.

Bütün bunlara ek olarak aynı zamanda evde uygulayabileceğiniz basit ve bitkisel yöntemler de söz konusudur.

  • Su, yeşil mercimek ve sumağa ihtiyacınız olacaktır. Öncelikle 4 bardak su, 1 çorba kaşığı miktarda sumak ve 1 kahve fincanı kadar yeşil mercimeği bir kap içerisinde karıştırın ve karışımı bir tencereye alarak yaklaşık 10 dakika süre ile kaynamaya bırakın. Kaynama işlemi gerçekleştikten sonra süzerek soğumasını bekleyin ve soğumaya bırakılan su ile geceleri uyumadan yarım saat kadar önce gargara yaparak uyuyun.
  • Bir miktar limon suyu ve su ile uygulanabilecek basit ama etkili bir yöntem daha mevcuttur. Bunun için bir bardak su içerisine taze sıkılmış haldeki bir limon suyundan 1 tatlı kaşığı kadar ekleyip karıştırmalısınız. Hazırladığınız karışımı yatmadan yarım saat önce içmeniz gerekmektedir.
  • Taze üzüm tüketin.
  • Ayva tüketin.

Uyurken Salya Akması için Ameliyat

Uyurken salya akması durumunda altında yatan sebebin doğru bir şekilde tespit edilmesi gerekmektedir. Doğru tanıdan sonra, bu durumun altında uyku apnesi ya da cerrahi müdahale gerektirecek bir nörolojik bozukluk söz konusu ise ameliyat kaçınılmaz bir hale gelebilir. Uyku apnesi, uyku esnasında kişinin solunumunun ani bir şekilde kesilmesi ve en az 10 saniye süre ile solunumun gerçekleşmemesi halidir. Bunun için gerekli doktor kontrolleri yapılmalıdır ve uygun görülürse cerrahi müdahale ile ortadan kaldırılmalıdır.

Hamilelikte Uyurken Salya Akması

Gebelik döneminde anne adayının bedenin hormonal değişimler görülmektedir. Bu değişimler ile birlikte aynı zamanda da tükürük salgısının miktarında da hızlı bir artış söz konusu olabilir. Bu artış özellikle anne adayının bulantılarının baş gösterdiği 6. hafta ile hafta arasında sık bir şekilde yaşanır. Sonrasında ise gittikçe azalarak son bulacaktır. Haliyle bahsedilen bu haftalar içerisinde hamilelerde uyku sırasında salya akması söz konusu hale gelebilir. Aşırı miktarda salgılanan bir tükürük salgısı söz konusu ise ve uyku sırasında salya akması problemi çok yoğun bir şekilde yaşanıyor ise gebelik döneminde yapılan rutin doktor kontrollerinde, anne adayının bu durumu dile getirmesinde fayda vardır. Çünkü uyurken salya akması probleminin nedeni reflü ya da mide yanması gibi problemler de olabilir. Bu durumda ivedilikle kontrol edilmesi ve tedavi edilmesinde fayda vardır.

Çocuklarda ve Bebeklerde Uyurken Salya Akması

Minik yaştaki bireylerde, özellikle çocuklarda ve bebeklerde gece uyurken ağzından su gelmesi yani salya akması sıkça karşılaşılan bir durumdur. Bu durum genellikle reflü hastalığından kaynaklanabilir. Reflü hastalığı olan çocuklar genellikle 0 ila 2 yaş arası dönemde sürekli olarak ağız şapırdatırlar, sürekli yutkunarak uyumaya çalışırlar, uykudan uyanıp sıvı bir şeyler içme – tüketme isteğindedirler ve böylelikle de uyku sırasında salya akıtırlar.

Bu durumun önüne geçebilmek için ise en önemli aşama anne ve babanın yani ebeveynlerin doğru izlem yapması ve doğru ifadeler kullanarak hekimi yönlendirmesidir. Bu yönlendirmeler yardımı ile doğru teşhis konularak ve gerekli görüldüğü takdirde oldukça basit olan reflü sintigrafisi çekilerek tedaviye başlanıp kısa sürede olumlu sonuç alınabilir niteliktedir.

Uyurken Salya Akması için Hangi Doktora Gidilir?

Uyurken salya akması hastalığı için öncelikle herhangi bir sağlık kuruluşundaki kulak burun boğaz bölümüne başvurulmalıdır. Buradaki uzman hekimin değerlendirmesi ve gerekli muayene ve tahlilleri yapmasının ardından, gerekli görüldüğü takdirde iç hastalıkları – dahiliye bölümü ile iletişime geçilerek alanında uzman olan hekimlere muayene yaptırılması sağlanmalıdır.               

Ağızdan salya akmasını ciddiye alın

Gastroenteroloji Bölümünden Prof. Dr. Vedat Göral, özellikle gece uyurken ağızdan salya akmasının birçok hastalığın habercisi olabileceğini belirterek önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Göral, “Bazı kişilerde gece uykusunda ağızdan su gelmesi kişinin yanlış uyku pozisyonu, reflü hastalığı, bazı diş problemleri, kafa travmaları sonrası, diş çıkarma dönemi, bazı ilaçlara ait yan etkiler, sinir sistemi bozuklukları, ağız anatomisinde problem ve bağırsak parazitleri gibi etkilerden dolayı meydana gelebilir. Uyku pozisyonu da genellikle ağız içinde salyanın birikmesine neden olur. Yan veya yüzüstü uyuyan insanlarda uyurken salya akması daha olasıdır. Özellikle ağzınızdan nefes alma eğilimindeyseniz veya sinüs yollarınızda tıkanıklık varsa biriken salya nefes almak için ağız açıldığında dışarı çıkmaya başlayabilir” diye konuştu.

YEMEK BORUSU KANSERİ DE NEDEN OLABİLİR

Alerji, yemek borusu kanseri ve Parkinson hastalığının da salya akmasına neden olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Göral, şöyle devam etti:

“Multipl skleroz (MS), Parkinson hastalığı, Müsküler distrofi gibi nörolojik hastalıklar ve yemek borusu kanserleri ağızdan salya akmasına neden olabilir. Antipskotik ilaçlar ve Parkinson hastalığı tedavisinde kullanılan ilaçlar da salya akmasına neden olabilir. Alerjik durumlarda da, uyku apnesinde de ağızdan salya akması gelişebilir.”

TÜKÜRÜK BEZİNE BOTOKS UYGULANABİLİR

Prof. Dr. Göral, tedavi için yapılabilecekleri ise şu şekilde sıraladı:

“Öncelikle uyku pozisyonu değiştirilmelidir. Sırtüstü pozisyon tercih edilirse böylece tükürük ağıza ve yastığa akmaz. Ağzınızda sağlıklı bir tükürük dengesi sağlamak önemlidir. Amerikan Diş Hekimleri Birliği'ne göre tükürük vücudumuzu enfeksiyondan korumada hayati bir rol oynar. Aşırı tükürük salgısı olan vakalarda, tükürük bezlerine botoks uygulaması da yapılabilir. Ağıza konan bazı cihazlar gece daha rahat uyumamızı sağlar, salya ve horlamaları azaltır. Uyku apnesi olanlar CPAP kullanmalıdır. Parazit saptanırsa, parazit ilaçları kullanılabilir. Ağızdan tükürük akmasının nedenlerinden biri kişinin ağzından nefes almasına ve dolayısıyla tükürük akmasına sebep olan tıkanık burundur. Burun ve sinüs kanallarının Kulak Burun Boğaz bölümünde temizlenmesiyle kişi daha rahat nefes alır, gece uykusunda ağzını açmayacağı için yastığını ıslatmaz. Stres ve sıkıntı varsa, psikolojik destek alınmalıdır. Ağızdan salya akması ilaçların yan etkisine bağlı ise o ilaçlar değiştirilmelidir.”


Uyurken ağızdan salya akması nasıl engellenir? Uyurken ağızdan salya akması neden olur, evde tedavi nasıl geçer?

Sabah uyandığımızda ağzımızdan akan salyanın yastığımızı ıslatması hoş bir durum değildir. Özellikle bu durum sürekli meydana geliyorsa yatak temizliğine harcadığınız zaman da artabilir. Bebeklerde aylarda ağızdan salya akması normal karşılanır. Bu aylar diş çıkarma dönemi olarak kabul edildiğinden gece ve gündüz ağızdan yoğun bir salgı akması söz konusudur. Yetişkinlerde ise en çok yan tarafa doğru uyumak ağızdan salya akmasının nedenleri arasında yer alır. Her yaşta insanda görülen bu durumun tedavisi için önceliğinizi sağlık kuruluşuna gitmekten yana kullanmalısınız. Çünkü ağızdan salya akması önemli sağlık sorunlarından kaynaklanabilir. Peki, uyurken ağızdan salya akması neden olur? Uyurken ağızdan salya akması nasıl engellenir? İşte merak ettiğiniz tüm detaylar…

UYURKEN AĞIZDAN SALYA AKMASI NEDEN OLUR?

Yetişkinlerde ağızdan salya akması, genellikle kişinin ağızdan nefes alması nedeniyle tükürük akıtmasına yol açan burun tıkanıklığından kaynaklanmaktadır. Bunun için sinüs ve burun kanallarının temizlenmesi, gece uyku esnasında rahat nefes almanızı sağlar ve ağzınızdan nefes almanızı önlemeye yardımcı olur. Aynı zamanda uyurken ağızdan salya akmasının farklı sebepleri bulunur. Bunlar:

  • Boğazın arka kısmında bulunan bezlerin yani bademciklerin iltihaplanması sonucu aşırı salya akması durumu görülebilir. İltihaplanma meydana geldiğinde boğazda biriken salya yutulmadığından akmaya başlar.
  • Yatış pozisyonunuzda ağızdan salya akmasının nedenleri arasındadır. Özellikle yan tarafa yatmak yer çekiminin etkisi ile salyanın yastığınıza doğru akmasına neden olur.
  • Morfin, sinir sistemi yatıştırıcı, antidepresan ve ağız kuruluğu önleyici gibi kullanılan birtakım ilaçların yan etkisi olarak aşırı salya akması bulgularına rastlanabilir.
  • Alerji, zehirlenme gibi durumlarda ağızdan fazla salya akması kaçınılmazdır. Bu gibi durumlarda acilen doktora görünmeniz gerekir.
  • Reflü ve mide ekşimesi gibi şikayetler uyurken ağızdan salya akması nedenleri arasında yer alır. Ekşime ile bağlantılı olarak mide asidinin yemek borusunu uyarması sonucu ağızdan salya akma sorunu ortaya çıkar.
  • Ağız ve diş sorunları salya akmasının nedenleri arasında yer alır.
  • Gebelikte mide bulantısı ve asit içeren besinlere yoğunluk verilmesi yoğun bir salya artışına neden olabilir.
  • Aynı zamanda MS hastalığı, Parkinson hastalığı ve psikolojik rahatsızlıklar da uyurken yastığınıza salya sızmasına neden olabilir.

BEBEKLERDE AĞIZDAN SALYA AKMASI NEDEN OLUR?

Ebeveynler, bebeklerinin yaşadığı her durum karşısında asla kayıtsız kalamazlar. Bu nedenle bebeklerde ağızdan salya akması konusu da anneler tarafından sıklıkla araştırılmaktadır. Bebeklerde tükürüğün artmasına neden olan diş çıkarma dönemi haricinde, yutma reflekslerinin gelişmemesi ve aşırı salgıyı yutamaması nedeniyle ağız kenarından salya sızıntısı sıklıkla görülmektedir. Ülser ve reflü başlangıcı olan bebeklerde sık görülen ağızdan salya akması durumu, aynı zamanda ağız içinde oluşan bir enfeksiyondan dolayı tükürük üretiminde artışa neden olabilir. Kolik bebeklerde de mide asidini yok etmek amacı ile ortaya çıkan salya akması durumu mevcut bir bağırsak paraziti olduğunda da ortaya çıkacaktır.

Bebeklerde ağızdan salya akması, köpürme, tükürme ya da baloncuk sık görülen bir durumdur. Genellikle diş çıkarma döneminde ortaya çıkar ve endişelenecek bir durum değildir. Ancak bebeğinizde gözlemlediğiniz aşırı bir salya akması söz konusu ise çocuk doktorundan bu konuyla alakalı mutlaka yardım almanız gerekir.

UYURKEN AĞIZDAN SALYA AKMASI NASIL ENGELLENİR?

Uyurken ağızdan salya akması çözümü çok basittir. Gece yastığınızı yükseltebilir, sırt üstü yatabilir ve burundan nefes almayı alışkanlık haline getirerek salya akmasını önemli ölçüde azaltabilirsiniz. Ancak uyguladığınız bu yöntemler etkili olmadığında altta yatan nedene yönelik bir tedavi için hekiminizi ziyaret etmeniz gerekir. Uyurken ağızdan salya akmasını engellemenize yardımcı olacak diğer yöntemler ise şöyledir:

  • Burun içindeki büyümüş geniz etinin normal halini alması için kulakburunboğaz bölümüne gitmeniz gerekir. Gerekli tedavi uygulandığında ağızdan salya akması durumu çözümlenmiş olacaktır.
  • Bazı nörolojik bozukluklar sorunun temel nedeni olabilir. Bu nedenle fiziki ve psikolojik etmenler ele alınacaktır. Fiziki durumdan ötürü genellikle ilaç kullanımı yeterli iken bazen cerrahi operasyonlar söz konusu olabilir. Psikolojik sebepler için psikolog desteği alınması çok önemlidir.
  • Dişlerdeki eğrilik, çarpıklık ve çene yapısındaki farklılıklar ağızdan salya akmasına neden olur. Çene yapısındaki bozuklar için ortodonti tedavisi gerekirken dişlerin düzelmesi için diş teli takılması gerekecektir.
  • Mide sorunları ve safra kesesi çalışmasına yönelik sorunlar salya oluşumuna neden olabilir. Mide rahatsızlıkları için çoğu zaman ilaçlar etkili olurken, safra kesesi için ameliyat gerekebilir.
  • Uyku apnesi rahatsızlığınız bulunuyorsa gece boyu nefes almayı bıraktığınız için uykularınız bölünür. Yüksek sesle horlama, nefessiz kalma hissi ile uyanma gibi belirtiler ile karakterize edilen uyku apnesi, ağızdan salya akmasında risk faktörü oluşturmaktadır.

UYURKEN AĞIZDAN SALYA AKMASI İÇİN HANGİ DOKTORA GİDİLİR?

Uyurken ağızdan salya akması probleminin sürekliliğinin devam etmesi halinde hekiminize başvurmanız gerekir. Bunun için kulak burunboğaz uzmanına gidebilirsiniz. Hekiminiz muayene, tetkik ve tahlillerin ardından sizi Dahiliye bölümüne yönlendirebilir. Doktorunuz sizi gereken bölüme yönlendirdiğinde soruna yönelik bir tedavi böylelikle mümkün olacaktır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası