kırmızı biber patlıcan domates sosu nasıl yapılır / Lütenitsa – Köz Biber ve Patlıcanlı Balkan Sosu – Trakya Gezi

Kırmızı Biber Patlıcan Domates Sosu Nasıl Yapılır

kırmızı biber patlıcan domates sosu nasıl yapılır

AJVAR SOSU (Lutenitsa, Patlıcanlı🍆 Kırmızı Biberli🌶️ Ezme)

Ajvar sosu nedir? Ajvar sosu nasıl yapılır? Balkan ülkeleri mutfağında önemli bir yeri olan közlenmiş patlıcan, domates, kırmızı biber, sarımsak ve soğan kullanılarak elde edilen bir tür lezzetli kahvaltılık sostur. Kış hazırlığı mahiyetinde evlerde hazırlanagelmektedir. "Ajvar sosu tarifi nasıl yapılır" diyenlere işte resimli ajvar sosu tarifi

AJVAR SOSU

Ajvar Sosu Tarifi için Malzemeler

Bir buçuk kg patlıcan

Bir buçuk kg salçalık biber

Üç - dört yemek kaşığı sirke

İki adet orta boy kuru soğan

İki tatlı kaşığı tuz

Bir tatlı kaşığı pul biber

Altı - yedi diş sarımsak

Dört - beş yemek kaşığı sıvı yağ

AJVAR SOSU

Ajvar Sosu (Lutenitsa, Patlıcanlı Kırmızı Biberli Ezme) Tarifi

  1. Patlıcanlar ve biberle fırında közlenir. Patlıcanların iç kısımları alınır. Biberlerin kabukları soyulur ve çekirdekleri temizlenir.
  2. Geniş ve yayvan bir tencereye yemeklik doğranan soğanlar konur. Hafif pembeleşince ince doğranmış sarımsaklar konur ve kavrulur.
  3. Patlıcanlarla biberler büyük bir bıçakla doğranır ve tencereye aktarılır. Tuz, pul biber ve miktarı isteğe bağlı olan sirke katılır ve karıştırılır. Biraz ılınınca parçalayıcıdan geçirilerek püre haline getirilir. Tekrar tencereye aktarılır.
  4. Kaynamaya başlayınca sıcak olarak kuru kavanozlara konulur. Yeni satın alınan bir kapakla ağzı sıkıca kapatılır. Kavanoz ters çevrilerek bir gece bu şekilde bekletilir. Ajvar Sosu kullanılmaya hazırdır. Kullanıldıkça kavanozun üzerine bir miktar zeytinyağı ilave edilerek korunabilir. Lutenitsa, Ajvar Sosundan farklı olarak domates içerir. Bir kg kadar domates kabukları soyulup rendelenerek pişirilir, közlenmiş patlıcan ve biberli karışıma ilave edilir. Diğer aşamalar aynen tatbik edilir.

Ajvar Sosu Nerelerde Kullanılır? Balkan mutfağında domates eklenerek yapılan ve lutenitsa adıyla da anılan bu lezzet kahvaltı ve çay saatlerinde ekmek üzerine sürülerek kanepe halinde, makarna sosu olarak, et marine ederken veya pilav ve ızgara et yemeklerine eşlik ederek kullanılabilir.

Merhabalar Sevgili Dostlar,

Geçtiğimiz haftalarda kışlık domates sosumu hazırlayıp kenara atmıştım. Bu sene kapya biber karışık yaptım ama önceki senelerde hazırladığıma buradan ulaşabilirsiniz.

Geçtiğimiz gün pazara gittiğimde ne zamandır aklımdaki şu kahvaltılık sosu da hazırlamak için malzeme alayım dedim. Sağ olsun pazarcı kardeşler abla 5 liralık olsun mu abla 10 liralık olsun mu derken malzemeler hep küsuratlı olmuş :) Bende size tam ölçü vermek istediğim için eve gelince tarttım gramlar gramlar hep o yüzden :) Yani onlar olmasa da sonuç en fazla 1 küçük kavanoz eksik olur.

Kavanozları bulaşık makinasında yıkadım sonra fırında hem kuruması hemde steril olması için fırınladım. Kapakları da kısa bir süre kaynatıp temiz bir yerde kurumaya bıraktım.

Tuz, yağ ve sirke oranı tamamen damak tadınıza kalmış. Bizim evde öğütülmüş kaya tuzu vardı onu kullandım bu nedenle sizm kullanacağınız damağınıza daha farklı gelebilir. 1 kaşık tuz ile başlayın duruma göre arttırın. Sirke ve sarımsak oranı bence kahvaltı için yeterli. Meze de yaparım derseniz belki bir tık arttırabilirsiniz.

Yapım aşamalarına instagram hikayelerimden ulaşabilirsiniz. Daha sonra buraya da ekleyeceğim. Benim instagram hesabımdan takip etmeyi unutmayın!

Közlenmiş Patlıcanlı Biberli Kahvaltı Sosu Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kilo gr kapya biber
  • 2 kilo gr patlıcan
  • 3 buçuk kilo domates
  • 6 diş sarımsak
  • 1,5 yemek kaşığı kaya tuzu (damak tadınıza göre ayarlayın)
  • 1 çay bardağı bardağı zeytinyağı
  • yarım çay bardağı sirke
  • yarım demet maydanoz

Közlenmiş Patlıcanlı Biberli Kahvaltı Sosu Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Biberleri, patlıcan ve domatesleri yıkayın. Domateslerin tepesine bıçak yardımıyla artı şeklinde çizik atın.
  2. Patlıcan ve biberleri yerinden delin ve malzemeleri yağlı kayıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin.
  3. Fırını dereceye ayarlayın ve ızgarayı açın. Közlenme durumuna göre eşit közlenmesi için alt üst ederek yaklaşık dakika kadar fırınlayın.
  4. Közlenen domatesleri soyun iki elinizle hafifçe sıkarak fazla suyunu alın.
  5. Patlıcanları ve biberin kabuklarını soyun. Biberlerin çekirdeklerini olabildiğince çıkarın ve tüm malzemeyi doğrayın.
  6. Domatesi tencereye alın, zeytinyağını ve tuzu ilave ederek blenderdan geçirin ve kaynatın.
  7. Doğranmış biberi ve patlıcanları ekleyerek pişirmeye devam edin.
  8. Sirke ve sarımsağını ekleyerek iyice kıvam alıncaya kadar karıştırarak pişirin.
  9. Doğradığınız maydanozuları da ekleyerek dakika daha pişirin ve ocaktan alın.
  10. Sterilize ettiğiniz kavanozlara paylaştırın. Ağzını sıkıca kapatarak ters çevirin ve 1 gece bekletin.
  11. Vakumlanıp vakumlanmadığını kontrol edip saklayacağınız yere kaldırın.

Köz Patlıcanlı Kırmızı Biberli Kahvaltılık Sos Tarifi (Lutenitsa)


Köz Patlıcanlı Kırmızı Biberli Kahvaltılık Sos

Köz Patlıcanlı Kırmızı Biberli Kahvaltılık Sos( lutenitsa)

Trakya mutfağına özgü bir sos olan köz patlıcanlı, kırmızı biberli sos, son zamanlarda kahvaltılarda tercih edilen bir lezzet olarak yerini almakta. Özellikle kışlık hazırlık yapanlar tarafından tarifi araştırılıp merak edilmektedir.

İtalya da pizzalara lezzet verdiği için İtalyan şeflerin de mutfaklarında da son yıllarda yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanılmıştır.

Sizlerde bu sosu yapıp yıl boyunca pizzaları kaplamalarda, makarna soslarında, yemeklerinizde veya en güzel şekliyle kahvaltıda tüketebilirsiniz.

Malzemeler

3,5 kilo domates

1,5 kilo kapya biber

1,5 kilo patlıcan

6,7 diş sarımsak

15,20 adet acı kıl biber, cin biber hangisi varsa onu kullanabilirsiniz. (tercihe göre sayı azaltıp çoğaltılabilir.)

1,5 su bardağı zeytinyağı veya ayçiçek yağı

Baharatlar : nane, kekik, pulbiber, kimyon, karabiber, tuz

Not: Domatesler sulu ise koyu kıvam isterseniz domatesi biraz azaltabilirsiniz.

Yapılışı


kapya biberli kahvaltılık sos
Köz Patlıcanlı, kırmızı biberli sos

1- Önce patlıcanları ve kapya biberleri közleyelim. Eğer evde közkeyecek iseniz patlıcan ve biberleri iyice yıkayın kurutun, patlıcanlara bir çatal yardımıyla bir kaç delik açın. Sonra yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin ve derecede yaklaşık 20 dakika kadar közleyin.

Pişirme süresi fırından fırına değişiklik gösterebilir.

Eğer imkanınız varsa taş fırında közletebilirseniz daha lezzetli olacaktır.

2-Fırındakiler közlenirken bu arada domateslerin kabuklarını soyup rondodan geçirelim. Robot yoksa rende de kullanılabilirsiniz.

3- Büyük bir tencereyi ocağa alın içine domatesleri koyun, domatesler suyunu çekene kadar pişirmeye bırakın.

4-Közlenen kapya biberlerin ve patlıcanların kabuklarını soyun, biberin fazla çekirdeklerini alın ve patlıcan ve biberi rondodan geçirin.

5- Sırasıyla önce acı biberleri, sarımsağı, zeytinyağını ekleyin kaynamaya devam etsin.

6- Devamında rondodan geçirdiğimiz patlıcan ve kapya biberleri ekleyip pişirmeye devam ediyoruz.

7- Kıvam alınca baharatları ekleyip 5 dakika da bu şekilde kaynatıyoruz.

8- Yapabilirseniz ocağın altını kapatmadan, ocağın altı açıkken kaynar kaynar kavanozlara doldurun. Sosun erken bozulmaması ve olası zehirlenmelere karşı kavanoz kapakların yeni ve sağlam olmasına dikkat edilmelidir.

9-Doldurduktan sonra kavanozları bir müddet ters çevirin. Sonrasında serin bir yerde muhafaza ediniz.

Dilerseniz vakumlama işlemi ile de daha emniyetli bir şekilde de kaldırabilirsiniz.

Vakumlama Nasıl Olur?

Büyük bir tencerenin dibine temiz bir bez koyun ve sos doldurduğunuz kavanozları ağızları yukarıya gelecek şekilde tencereye dizin ve üzerlerine 4 parmak geçecek kadar su doldurun kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın ve bu şekilde en az 15 dakika kaynatın. Son olarak tencereyi ocaktan alın ve kavanozları kurutup tezgah da oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Böylelikle daha sağlıklı ve güvenli bir şekilde de kaldırabilirsiniz.

Sizlerde küçük kavanozlara yapıp sevdiklerinize hediye edebilirsiniz.

Yapacak olanlara kolay gelsin.

Afiyet olsun.

Köz biberli ve patlıcanlı sos Trakya mutfağında çokça sevilen, kışlık hazırlıkları arasında yer bulan bir konserve-sos uygulamasıdır. Bulgaristan ve Makedonya başta olmak üzere geniş bir Balkan coğrafyasında, kendine has dokunuşlar ile bu lezzete rastlıyoruz. Trakya’ya Bulgaristan bölgesinden yerleşen son dönem 89 göçmenleri, kendi yörelerindeki isim olan “Lütenitsayı hala kullanırlar. Balkan mutfağı ile komşu olan İtalyan mutfağında üretilen pizzaların kaplamalarında, yeni lezzet arayışları sebebiyle bu sosların tüketilmesi son yıllarda yaygınlaşmıştır.

Trakya yöre mutfağında ise alışılageldik şekilde kahvaltılık ve meze olarak sofrada yer bulmaktadır. Çocuklara kızarmış ekmek üzerinde sevdirilmeye çalışılan bu sos, iştah açıcı ferah bir lezzetiyle bir meze gibi de sofralarda yer bulabilmektedir.

Geleneksel konserve üretim yöntemleri gözetilerek hazırlanan köz biberli ve köz patlıcanlı sos küçük nüans ve malzemenin farklı dengelerde kullanılması ile kendine kimlikli bir hal alır. Örneğin; Edirne mutfağında çekilmiş ceviz eklenerek kendi dokunuşunu öne koyar. Bazı yörelerde temel malzemeyi zenginleştirmek için domates eklenirken, bazı yörelerde ise domates kullanımı tarifte göz ardı edilmiştir. Aromasını kuvvetlendirmek için maydonoz genel tercihken, bazı yerleşimlerde reyhan ile bu aromayı katmerlendirme yolu tercih edilmektedir. Trakya’ya yerleşen yakın dönem Balkan göçmenleri haşlanıp ince kıyılmış havuç da eklemeyi ihmal etmezler.

Közlenecek olan malzemede patlıcan bibere oranla baskındır. Közlenecek malzemenin mümkünse odun ateşinde közlenmesi esastır. Sosun kavonozlara alınmasından sonra bir süre kaynar suda konservasyona devam edilmesi de geleneksel usulün gereğidir.

Malzemeler :

  • LutenitsaBalkanSosu3  kg patlıcan ( Olabildiğince az çekirdekli türler tercih edilmeli )
  • 5 kg yağlık kırmızı biber
  • 5 kg etli olgun domates
  • Adet orta boy havuç
  • 1 su bardağı ince kırıklanmış ceviz içi
  • 1 bağ maydonoz
  • 1/2 bağ reyhan
  • iri diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 kahve fincanı üzüm sirkesi
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • Tuz

Hazırlanışı :

  • Patlıcanları ve biberleri yıkayıp kurulayın.
  • Bir çatal, bıçak ucu, çöp şiş yardımıyla üzerlerine birkaç delik açıp, mümkünse odun ateşinde-fırınında iyice közleyin.
  • Közlenen biber ve patlıcanların kabuklarını soyun. Varsa tohum yataklarında kalanları temizleyin.
  • Közlediğiniz ve temizlediğiniz malzemeyi ince ince kıyın.
  • Kabuklarını soyup doğradığınız domatesleri;,bir kenarda haşlayıp ince kıydığınız havuçları da ekleyerek tüm malzemeyi derice bir tencerede harlı ateş üzerinde içini çekene değin kaynamaya alın.
  • Bunu yaparken kuvvetlice bir tahta kaşık yardımıyla malzemeyi zaman zaman alt üst ederek çektirin.
  • Malzeme suyunu çekip özleştikten, göz göz kaynamaya başladıktan sonra zeytinyağını, rendelenmiş sarımsağı, toz şekeri, ince kıyılmış maydanozu, reyhan otunu ve üzüm sirkesini de malzemeye ekleyin.
  • Arzuya göre kırıklı çekilmiş ceviz içini de ateşten alacağınız son 10 dakikada verip tuzunu ayarlayın.
  • Bir kenarda derince bir tencere ya da kazanda cam kavanozları ve kapaklarını kaynar suda steril hale getirip kenara alın.
  • Hazırladığınız sosu kavanozlara doldurun.
  • Zaman zaman kavanozu sallayıp içerisindeki hava kabarcıklarını giderin.
  • Kapaklarını sıkıca kapattığınız kavanozlarınızı, kapakları aşağı gelecek şekilde kaynamakta olan suda dk daha konservasyona tabi tutun.
  • Kaynar sudan dikkatlice çıkarttığınız kavanozlarınızı bir kenarda soğumaya alın.
  • Serin ve gölge bir ortamda kullanacağınız zamana kadar saklayabilirsiniz.
Facebookmail

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası