determinizm ne demek / Determinizm Ne Demek? Determinizm Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı Nedir? - NTV Haber

Determinizm Ne Demek

determinizm ne demek

funduszeue.info

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/06/ tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: funduszeue.info

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Kategoriler ve Etiketler

Tümünü Göster

Aklımdan Geçen

Komünite Seç

Aklımdan Geçen

Fark Ettim ki

Bugün Öğrendim ki

İşe Yarar İpucu

Bilim Haberleri

Hikaye Fikri

Video Konu Önerisi

Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?

Daha Fazla İçerik Göster

Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın % okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.

Popüler Yazılar

EA Akademi

Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

Etkinlik & İlan

Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.

Podcast

Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.

Alıntı Yap

Evrim Ağacı Formatı

APA7

MLA9

Chicago

Ç. M. Bakırcı, et al. Determinizm. (6 Mart ). Alındığı Tarih: 25 Haziran Alındığı Yer: funduszeue.info

Bakırcı, Ç. M., Dursunkaya, B. (, March 06). Determinizm. Evrim Ağacı. Retrieved June 25, from funduszeue.info

Ç. M. Bakırcı, et al. “Determinizm.” Edited by Beril Dursunkaya. Evrim Ağacı, 06 Mar. , funduszeue.info

Bakırcı, Çağrı Mert. Dursunkaya, Beril. “Determinizm.” Edited by Beril Dursunkaya. Evrim Ağacı, March 06, funduszeue.info

Türkiye'de bilim iletişimini yılında da hep beraber güçlendirebiliriz!

Bu yıl sayfamızda gezdiniz.

yılından beri Türkiye'de bilim iletişimini geliştirmek adına durmaksızın ter döküyoruz ve sizin gibi bilimseverlerin destekleri sayesinde Türkiye'nin en çok ziyaret edilen, en güvenilir, en büyük bilim arşivini yaratmaya devam ediyoruz. Sitemizde reklamlar görüyor olsanız da bunların bize getirisi önemsenmeyecek kadar az. Bizi ayakta tutan, Türkiye'deki bilimseverlerin gönüllü destekleri. Eğer yılında da Türkiye'de bilimi yeşertme çabalarımıza katkı sağlamak isterseniz, maddi destekçilerimiz arasına katılabilirsiniz. Hatta bu sayede sitemizi ve mobil uygulamamızı tamamen reklamsız bir şekilde kullanmanız mümkün olacak. Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz arasına şimdi katılın.

Evrim Ağacı Logo

Kreosus (₺)YoutubePatreonDiğer Yöntemler

Geri Bildirim Gönder
Evrim Ağacı

Evrim Ağacı

Türkiye'deki bilimseverlerin buluşma noktasına hoşgeldiniz!

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close

“ Kendi kendine yardım etmeyene şans yardım edemez.”
Sophocles

Bilim İçin 30 Saniyeniz Var mı?

Evrim Ağacı, tamamen okur ve izleyen desteğiyle sürdürülen, bağımsız bir bilim oluşumu. Ücretsiz bir Evrim Ağacı üyeliği oluşturmanın çok sayıda avantajından biri, sitedeki reklamları %50 oranında azaltmak (destekçilerimiz arasına katılarak reklamların %'ünü kapatabilirsiniz). Evrim Ağacı'nda geçirdiğiniz zamanı zenginleştirmek için, sadece 30 saniyenizi ayırarak üye olun (üyeyseniz, giriş yapmanızı tavsiye ederiz).

Üye Ol

Giriş Yap

Üyeliğin Avantajları

Felsefi bir terim olarak karşımıza çıkan determinizm, farklı alanlarda da kullanılmaktadır. Bu terimin hangi anlamda kullanıldığını anlayabilmek için “Determinizm ne demek?” sorusuna yanıt arayıp determinizm örnekleri nelermiş, içeriğimizde bunlara bakacağız.

Determinizm Ne Demek?

determinizm ne demek

&#;Determinizm&#; terimi, birçok farklı bağlamda kullanılmaktadır. Terminolojik anlamda mantıksal determinizmden, teolojik determinizmden ve nedensel veya fiziksel determinizmden söz edilir. Tam burada bilinmesi gereken bir diğer terim ise &#;indeterminizm&#; terimidir. İndeterminizm ise basitçe determinizmin olumsuzlanmasını ifade eder.

Türkçede kimi zaman belirlenimcilik olarak kullanılan determinizm, önceden belirlenmiş ilkelerin varlığına dayanır. Bu anlayışa göre doğa yasaları gibi herhangi bir konuda katı bir belirlenmişlik bulunmaktadır. Bu da özgür irade tartışmasını beraberinde getirir. Ne zaman determinizmden bahsedilecek olsa özgür irade tartışması da kendini göstermektedir.

Determinizm, her olayın bir nedeni olduğu ve evrendeki her şeyin mutlak olarak, sebep-sonuç veya etki-tepki gibi nedensellik yasalarına bağlı olduğu ve bu yasalar tarafından yönetildiği görüşüdür. Deterministler, insan eylemleri de dahil olmak üzere tüm olayların önceden belirlenmiş olduğuna inandıklarından, determinizm tipik olarak özgür irade ile bağdaşmaz olarak görülür.

Determinizm farklı alanlarda kullanılmaktadır. Bunlardan bazıları:

Bu farklı alanlarda determinizmin belirli kullanım biçimleri bulunmaktadır.

Mantıksal Determinizm

Mantıkçılar arasında her ifadenin doğru veya yanlış olduğu yaygın bir varsayımdır. İfadeler doğru zamansız olarak doğru veya yanlış olarak değerlendirilmektedir. Bu nedenle, örneğin, &#;Ayşe, 20 Haziran &#;te evlenecek&#; ifadesi bugün de geçerli olmak üzere doğru veya yanlıştır.

Önermelerin zamansız olarak doğru ya da yanlış olarak değerlendirilmesi mantıksal determinizm olarak isimlendirilmektedir. Buna göre her önerme, doğru veya yanlış olarak “belirlenmiştir.”

Teolojik Determinizm

Determinizmin bir diğer görünümü ise teolojik determinizmdir. Burada belirleyici anlayış, Tanrı&#;nın her şeyi bilmesidir. yılında ne olacağını Tanrı bugün biliyorsa, o zaman teolojik determinizmden bahsedilebilir.

Nedensel Determinizm

Nedensel determinizm, bu dünyada herhangi bir zamanda ne olacağını belirleyen koşullar olduğunu kabul etmekle ilgilidir. Zamanın herhangi bir noktasında dünya ancak belirli ölçülere bağlı olarak gelişebilir. Nedensel determinizmde dünyanın gidişatı için birden fazla seçeneğin olmasından bahsedilemez.

Determinizm Hangi Edebi Akım?

naturalizm

Determinizm adıyla anılan bir edebi akım bulunmamaktadır. Ancak edebi eserlerde determinist görüşleri bulmak ve determinist bir ifade ile yazılmış eserlerden bahsetmek mümkündür. Her şeyden önce bir edebi akım olan natüralizmin determinizmden beslendiği söylenebilir.

Natüralist edebi eserlerde karakterler, kalıtımın ve çevrenin çaresiz ürünleri olarak görülmektedir. Bu karakterler içeriden gelen güçlü içgüdüsel dürtülerle motive edilmektedir ve dışarıdan gelen sosyal ve ekonomik baskılardan da etkilenmektedir. Bu nedenle, kaderleri üzerinde çok az iradeleri veya sorumlulukları vardır.

Doğu edebiyatında ise determinist olarak değerlendirilecek eserleri ve isimleri bulmak daha kolaydır. Ömer Hayyam, Hafız Şirazi, Yunus Emre gibi isimlerin eserleri katı bir kaderciliğe uygun motiflere yer vermektedir.

Determinizm Temsilcileri

determinizm temsilcileri

Determinizm, MÖ 7. ve 6. yüzyıllarda Yunan filozofları tarafından dile getirilmiş felsefi ifadelerden biridir. Bunun öncesinde ise Budist, Hinduist düşüncede, Tevrat gibi kadim metinlerde izlerine rastlanmaktadır.

Heraclitus ve Leucippus gibi Sokrates öncesi filozoflar, daha sonra Aristoteles ve esas olarak Stoacılar tarafından da determinizm bir felsefi sistem içerisinde geliştirilmiştir. Bu konuyla ilgilenen başlıca filozoflardan bazıları şunlardır:

Determinizmden bahsederken yalnızca üst akıl veya tanrısal güç tarafından belirlenmiş ilkelerden bahsedilmez. Doğa yasaları gibi sebepler de belirlenmişliğe neden olabilir. Bu sebeple psikolojiden biyolojiye, felsefeden dine kadar pek çok alanda determinizm kendini göstermektedir.

İslam&#;da Determinizm

islamda determinizm

İslam dininde geçerli olan iman esaslarından biri de kaza ve kaderin Allah’tan olduğuna inanmaktır. Bu düşünceye göre olmuş, olan ve olacak olan her şey Allah tarafından ezelde belirlenmiştir. Allah, bir daldan yaprağın düşmesinden bir karıncanın yürümesine kadar her şeyi ilmiyle kuşatmıştır. Bunun anlamı Allah’ın her şeyi ezelde bilmesidir.

Allah’ın her şeyi bilmesi kabulü bazı tartışmaları da beraberinde getirmektedir. Soru şudur: “Allah her şeyi kendi bildiği ilkelere göre mi belirlemiştir yoksa Allah’ın bilgisinin belirlenmişlik ile bir ilgisi yok mudur?” Yüzyıllardır bu soru İslam alimlerinin üzerine kafa yorduğu ve yorum yaptığı bir soru olagelmiştir.

Bu konuda farklı görüşler bulunmaktadır. Kimi İslam alimine göre, Allah, ezelde insanların kaderleri de dahil olmak üzere her şeyi “ontolojik duruma” uygun biçimde belirlemiştir. Bunun anlamı şudur: Örneğin, bir ağacın marangoz elinde hangi malzemeye dönüşeceği ağacın cinsiyle alakalıdır. Bu durumda Allah’ın kati bir yaptırımla insana dilediğini yaptırdığı söylenemez.

Kimi İslam alimi ise Allah’ın şartları belirlediğini ancak gidişatta özgür iradeyi mümkün kıldığını dile getirmektedir. Doğa yasaları veya yaratılıştan gelen genetik özellikler gibi varlık şartları Allah tarafından belirlense de olasılıklar farklı sonuçlara açık bırakılmıştır.

Kimi İslam filozofu ise Allah’ın hiçbir şeyi ezelde belirlemediğini ve hatta olacakları da bilmediğini dile getirmektedir. Ancak bu görüş daha az taraftar bulan bir görüş olarak tarih sahnesinde yer almıştır.

İslam dininde ilk yıllardan itibaren katı determinizm mezhep olarak mevcudiyet kazanmıştır. Cebriyye mezhebiyle temsil edilen bu görüş kimi zaman farklı biçimlerde dini anlayış içerisinde kendine yer bulmaktadır.

Diyalektik Determinizm

diyalektik determinizm

Diyalektik determinizmde ise neden-sonuç ilişkisinin öne çıktığı söylenebilir. Belirlenmişlik ilkesi nedenlere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Belirli şartlarda belirli sonuçların ortaya çıkacağı görüşü hem bilimsel alanda hem de teolojik alanda diyalektik determinizm olarak adlandırılabilir.

Geleceğe yönelik tahminler de bir anlamda diyalektik determinizm olarak değerlendirilebilir. Örneğin, belirli çevre koşullarında insan yavrusunun belirli özellikler sergileyeceği görüşü de bir tür diyalektik determinizmdir.

Mutlak Determinizm

mutlak determinizm

Mutlak determinizm, olguların bütünüyle belirlenmiş olduğu kabulüyle ilgilenmektedir. Buna göre örneğin insan doğası tamamen tespit edilebilir genetik, psikolojik veya biyolojik şartlara bağlıdır. Mutlak determinizmle, bir insanın her eylemi, doğmadan önce bile teorik olarak tahmin edilebilir.

Mutlak determinizmde teorik olarak eylemlerimizi “iyi” veya “kötü” olarak kontrol etme yeteneğine sahip değiliz. Bu görüşe göre insanların tüm davranış biçimleri örneğin beyin yapılarına bağlı biçimde gelişmektedir.

Diğer bir olasılıkta ise Tanrı her şeyi ezelde değişmez bir şekilde belirlemiştir önermesi bulunmaktadır. Buna göre insanın veya özgür iradenin olgular üzerine müdahalesinden söz edilemez.

Felsefi kavramları araştırmak hoşunuza gidiyorsa işte sizin için bir terim daha: Refleksif Ne Demek? Refleksif Düşünme Nedir?

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası