kedinin patisi neden şişer / 11 Yaygın Köpek Patisi Problemleri - Mama Plus

Kedinin Patisi Neden Şişer

kedinin patisi neden şişer

Kedi Patisi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Kedilerin yumuşacık patileri sadece sevimli değil aynı zamanda onların en hassas noktası. Patiler hakkında bilinmesi gereken her şey bu rehberde.

Kedilerin neden adeta podyumdaki manken edasıyla parmak ucunda yürüdüğünü, çok yüksekten düşseler bile bir şey olmadığını ya da tırnaklarını nasıl saklayabildiklerini merak ettiniz mi? Yumuşacık ponpon gibi sevimli duran kedi patileri, kediler için sandığımızdan çok daha fazla anlam taşıyor ve düzenli olarak bakımının yapılması gerekiyor.

Kediler Patileriyle İmza Atarlar

Kedi Patisi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Hayvanların ‘koklaşarak’ anlaşması deyimi aslında oldukça gerçek. Patilerde bulunan ter bezleri sayesinde her kedinin kendine has olan kokusu salgılanır. İnsan burnu bu kokuyu alamasa da diğer kediler ve hayvanlar bu kokuyu alabilirler. Kediler, yaşadığı her yere patilerinden salgılanan bu kokuyu bırakırlar ve bu sayede de alanlarını işaretlemiş, kişiselleştirmiş olurlar.

Vücut Isısı İçin Patileri Kullanırlar

Patilerde doğal sensörler vardır ve bu sayede kendi vücut ısılarını ayarlayabilirler. Kediler çok sıcak havalarda patilerini yalayarak kendilerini serinletebilir; soğuk havalarda ise sadece patilerini sıcak tutarak ısınabilirler. Patilerde ayrıca hem ısıya hem titreşime hem de dokunmaya ait hassas sinirler bulunur. Bu kedilerin patisinin hassas olmasının yanı sıra onların bu kadar atak olmalarının da bir nedeni. Eğer kedinizin patisinin her zamankinden daha sıcak olduğunu düşünüyorsanız mutlaka veterinerinize danışın. Çünkü kedilerin ateşi çıktığında patilerinin ısısı da artar.

Kediler Sağ ya da Sol Pati Tercih Edebilir

Kedi Patisi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

İnsanlarda olduğu gibi kediler de sağlak ya da solak olabiliyorlar. Yani kendilerini temizlerken, oyun oynarken kullandığı patisi aslında kedinizin dominant olan patisini gösteriyor.

{}

Mutlu Olduklarında Patileriyle Gösterirler

Kedilerin keyfi yerinde olduğunda mırlaması bilinen bir şey. Eğer bir kedi sizi kendi annesi gibi görüyorsa ve yanınızda kendini güvende hissediyorsa patileriyle sizi ‘yoğurur’. Bebek kedilerinin annelerinin memesinden süt gelmesi için yaptıkları yoğurma hareketinin aynısını -içgüdüsel olarak- çok sevdiği insan için de yaparlar. Bu hareketin bir diğer nedeni de patilerindeki kokuyu sizi üzerinize bırakarak sizi işaretlemesi. Eğer kediniz sizi yoğurmaya başladıysa şanslısınız demektir.

Kediler Patilerinin Ucunda Yürürler

Kedi Patisi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Mankenlerin podyum yürüyüşüne ‘catwalk’ denmesinin somut bir nedeni var. Kedilerin ayakları aslında patilerinin üstündeki kıvrıma kadar devam ediyor olsa da yürürken patilerinin sadece uç kısmına basarlar yani aslında tırnakları üzerinde yürürler. Bu yüzden de çok asil görünen bir yürüyüş sergilerler. Bilim insanları bunu evrimin bir sonucu olarak gösteriyorlar. Bu sayede kediler avlarını korkutmadan yürüyebiliyor ve tehlikede hissettikleri durumlarda daha hızlı kaçabiliyorlar.

Patilerde Yastık Vardır

Kedilerin yüksekten düştüklerinde bile dik durabilmelerinin nedeni patilerinde bir çeşit hava yastığı bulunması. Kendi boylarının neredeyse 10 katına kadar yükseklikten atlayabilen kediler patilerindeki darbelerin etkisini azaltan bu destek sayesinde zarar görmezler.

Patiler Terleyebilir

Kedi Patisi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Çok bilinmese de kedilerin patilerinde ter bezleri vardır ve gergin, korkulu ya da endişeli olduklarında patileri terler. Eğer kedinizin yürüdüğü yerlerde nemli pati izi görüyorsanız kedinizde duygusal olarak yolunda gitmeyen bir şeyler var demektir. Günlük düzeninizde değişen bir şeyler varsa yeniden değerlendirmeli ve kedinizin kendini daha iyi hissetmesi için onunla daha fazla ilgilenmelisiniz.

{}

Patilerin Renkleri Değişkenlik Gösterir

Kedilerin patisindeki minik yastıkların her bir kedide farklı renkte olduğunu görebilirsiniz. Bu renkler kedilerin cinsi ya da cinsiyeti fark etmeden değişkenlik gösterebiliyor. Siyah, beyaz, pembe hatta lila gibi renkte olabilen patilerin renklerini belirleyen etmense kendi tüylerinin rengi. Kedinin kendi rengine göre değişkenlik gösteren pati rengi çoğunlukla kedinin burun rengiyle aynı oluyor. Kedi cinsleriyle ilgili detaylı bilgi öğrenmek için tıkayın.

Patilerinde Farklı Sayıda Tırnak Olabilir

Kedi Patisi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Ön patilere baktığınızda parmak ucu gibi duran boğumlarda dört tane, onların biraz üzerinde bileğe yakın yerde duran (insanlardaki baş parmak yerine koyabileceğimiz) damlacık tırnağı da dahil olmak üzere beş tırnak görebilirsiniz. Arka patilerde ise dört tırnak bulunur. Ama bundan çok daha fazla sayıda tırnaklarının olması kediler için normal kabul edilen bir durum. Yani kedinizin daha fazla tırnağı varsa genetik bir rahatsızlık söz konusu değil sadece kendi doğalarının bir sonucu.

Temizlik İçin Patilerini Kullanırlar

Kediler için temiz olmak vazgeçilmez bir şeydir. Gün boyu kendilerini yalayarak temizleyen kedilerin kulakları, baş çevresi gibi direkt yalayarak ulaşamadıkları yerler içinse patilerini kullanırlar. İyice temizlediği patileriyle kafasını kaşır gibi tekrar tekrar temizleyen kedileri görmek sürpriz değil.

Patilerin Bakıma İhtiyacı Vardır

Kedi Patisi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Her şey yolunda olsa da gözden kaçan zararlı bir şey olmaması adına kedilerin patilerini düzenli olarak kontrol etmek gerekiyor. Kediler canları çok acısa da bunu belli etmeyebilirler ve gözle görülecek kadar büyük olmadan; topallamasına sebep vermeden herhangi bir yarayı görmeyebilirsiniz. Ya da pati arasında kalmış zararlı bir madde daha siz fark etmeden kediniz tarafından yutulabilir. Bu yüzden veterinerler her gün mutlaka patilerin kontrol edilmesini öneriyor.

Kediler eğer alışık değillerse patilerine dokunulmasına izin vermezler. Bu yüzden ilk günden itibaren patilerini sevmeye ve masaj yapmaya alıştırmaya çalışın. Eğer yabancı bir şey görürseniz nazikçe alın ya da alması zor noktadaysa veterinerinize danışın. Evcil kedilerde çok görülmese de kedilerin patisindeki yastıklarda kuruluk olabiliyor. Bu gibi durumlarda mutlaka veterinere danışarak, yaladığında ona zarar vermeyecek bir yağ ile bakım yapabilirsiniz. Düzenli olarak nemlenirse birkaç güne patinin daha iyi olduğunu göreceksiniz. Evde kedi bakımıyla ilgili detaylı bilgi öğrenmek için tıklayın.

{}

Kedilerin Tırnakları Aniden Uzayabilir

Pofuduk duran kedi patisinden aniden çıkan upuzun tırnaklar sizi korkutmasın. Bu gayet normal bir durum çünkü kedileri tırnaklarını saklarlar ve herhangi bir yere tutunmaları gerektiği ya da kendilerini tehlike altında hissettikleri zamanlarda tırnaklarını gizledikleri patilerinden çıkarırlar.

Doğada yaşayan kediler çok fazla tırmandığı ve avlandığı için tırnakları kendi kendine törpülenerek kısalır. Ama evde yaşayan kedilerin tırnakları düzenli olarak kesim ve törpüye ihtiyaç duyar. Aslında evcil kedilerin her bulduğu yeri tırmalamasının nedeni de tırnaklarına bakım yapma içgüdüsü. Kedilerin tırnakları her zaman aynı hızla uzasa da yaşlandıkça daha sık kesmek gerekir. Çünkü yaşlanan kedilerin hareketleri azalır bu yüzden de tırnak hiç törpülenmez ve daha sık kesime ihtiyaç duyar.

Kedilerin Tırnakları Nasıl Kesilmeli?

Kedi Patisi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Olduğu yerde kalıp tırnağının kesilmesine müsaade edecek kedi yok denecek kadar azdır. Bu yüzden kolunuzun altında kediyi sıkıştırmadan ama kaçmasına da izin vermeden tutarak tırnaklarını kesebilirsiniz. Patinin ortasına hafifçe bastırdığınızda patinin içerisine gizlenmiş tırnaklar dışarı çıkarabilirsiniz. Tırnakları keserken dikkat etmeniz gereken nokta kesinlikle dibinden kesilmemesi gerektiği. Çünkü kedilerin tırnağı aslında tırnak değil patilerindeki kemiğin bir uzantısı ve sadece uç kısmı kesilmeli sonrasında gerekirse törpülenmeli. Kedilerin tırnağını keserken kedilere özel olan tırnak makası kullanmaksa es geçilmeyecek bir detay.

OGGUSTO

OGGUSTO

editörün tüm yazıları

Öncelikle daha 2 ay önce benzer vaka yaşadık. O tecrübeyle hemen hareket etmek istemiyorum, önce buradaki tecrübelere danışayım dedim. funduszeue.info
Bıcırık ı akşam annemler eve almış, topallıyormuş. eve döndüğümde hafif şiş olduğunu ve neredeyse hiç yere dokundurmadığını gözlemledim, iştahı aşırı olmasa da yiyor, fakat acı çekiyor belli etmemeye çalışıyor, aynı şeyleri yaşayacak diye korkuyor muhtemelen.
Daha önce bana göre yapılan hata şu oldu, topalladığını görür görmez sabah veterinere götürdüm, o şeffaf çantaya sokmak gidip dönmek tam bir ızdıraptı çünkü sokak kedisi ve çantada çıldırdı ayağını bence daha incitti. Veteriner muayene bile edemedi sadece kırığa benzemiyor dedi iğne vurdu 24 saat gözlemle dışarda durabilir eğer tekrar topallarsa getir dedi. Ben de dışarı bıraktım ve ağrısı geçince gezdi tozdu, bence yine incitti 30 saat sonra ilacın etkisi geçince tekrar topalladı ama acıdan ağlıyordu resmen, bi de babam da o halde sokakta kalmasın diye eve getirirken zorladı o da acısını fazlalaştırmıştı. Dayanamayıp gece açık veterinere götürdük ama yine giderken çantada çıldırdı, sakinleştirici ile ancak 2 veteriner muayene edebildi röntgen çekebildi. Kırık yoktu kas zedelenmesi muhtemelen dedi ve ağrı kesici şurup vs verdi. 5 gün evden çıkarmadım ilacı verdim ama etkisi geçince topallama ve ağrı oldu, velhasıl ilaçla olmasının bana göre iyileşmesini uzattı çünkü iyi hissedince koşturuyordu. gün sonra tamamen iyileşmişti.

Şimdiki fark o zaman mama yerken ağrıyan patisini yere dayıyor ama güç vermiyordu ve şiş yoktu, şimdi yemek yerken patisi havada duruyor ve bana göre hafif şiş.
Veterinere açıkçası hemen götürmek istemiyorum çünkü sokak kedisini hem zapdetmek hem götürmek o kadar zor ki, yaşadığı travma korkunçtu hem de 1 hafta metacam vermeme rağmen geri kalan 15 günde ancak iyileşti hızlandırma olmadı, aksine ilaç etkisindeyken iyileşti sanıp kendini zorladı. Tek korkum kırık olması=( kırık değilse götürmek istemiyorum ama bu da röntgensiz nasıl anlaşılır bilemiyorum. Onun öyle mahzun acılı durmasının benim hayatımın akışını etkilemesi de ayrı ama yeter ki o iyi olsun. Foto gönderiyorum, inşallah bilgili biri denk gelir.

funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info

 

Bu içeriğimizde sizlere kedilerde pati şişmesi nedenleri ve tedavi seçenekleri üzerine bilgiler vereceğiz ve durumu birlikte inceleyeceğiz. Öncelikle bir kedinin patisinin çok sık şişmediğini söylemeliyiz, bu sebeple pati şişmesiyle karşılaşıldığında endişelerin ortaya çıkması normal bir durumdur. Böyle sonuçlarda kedinizin şişen patisi sebebiyle ağrılı bir süreç geçirdiğinin farkında olmalısınız ve bir an önce de kedinizi gerekli uzmanlarca tedavi ettirmelisiniz. Hekim kontrolünün ve muayenenin bir şart olduğunu hatırlatmamız gerekir bu durumlarda.

Kedinin Patisi Şiştiğinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kedilerin şişmiş olan patilerinin altında birçok farklı nedenler olabilmektedir, bu sebeple ortadaki sorunu iyi kavramalı ve buna uygun olarak bir çözüm üretmelisiniz. Kedinin patisinde oluşan şişlikle beraber farklı sağlık sorunları da oluşabilmekte, bu durum da dikkat edilmesi gereken unsurlardan bir tanesidir. 

Bu noktada sizlere önereceğimiz çözüm yolları şu şekilde;

Kedinin patisinde oluşan şişliğin tek bir patide mi yoksa birden çok patide mi olduğu söz konusudur, bu gibi durumlarda genellikle tek bir patide şişlik görülmektedir ve buna ilişkin olarak da şişliğin patinin tamamında olabileceği gibi bazı durumlarda da yalnızca tek bir parmağında olduğudur. 

Şişliğin oluştuğu patide görülebilecek durumlar kontrol altına alınmalıdır; kan, irin ve benzeri akıntıların olup olmadığı dikkatlice incelenmelidir. Buna ek olarak kedinin tırnakları ile ilgili herhangi bir anormalliğin olup olmadığı ve patisinde herhangi bir yabancı cisim var mı diye kontrol edilmelidir.

Kedinizin şişmiş olan pati bölgesine dokunulduğunda herhangi bir ağrı tepkisi veya şişlik bölgesinde sıcaklık gibi belirtiler var mı, iyi kontrol edilmeli ve sonucunda da bir uzmana danışılmalıdır sorunun çözümü için. 

Kedilerde Pati Şişmesi Nedenleri ve Tedavi Seçenekleri

Kedilerde Pati Şişliğinin Nedenleri Nedir?

Bu durumda birçok farklı sebebin olabildiği araştırılmış ve özellikle birkaç durumun sıkça görüldüğü fark edilmiştir. İlk olarak kedinin tırnakları kontrol edilmeli ve sorunun çözümüne bu noktadan başlanılmalıdır. Bunun sebebi olarak, tırnakların patiye veya ayak altına basması durumunda şişliklerin oluşabildiği sıklıkta görülmektedir. 

Zehirli, vücudun tepki verebileceği çeşitlerde sıvılar enjekte edebilen böcek veya hayvanlar tarafından ısırılma durumu görülebilmekte ve buna ek olarak da, yabancı cisimlerin batma durumu, patinin bir cisim tarafından delinmesi gibi travmalar sonucu oluşabilecek enfeksiyonlar da sıklıkla görülebilen kedilerdeki patinin şişme sorunudur.

Bu sorunlara ek olarak bazı nadir rastlanılan durumlar da söylenebilir, kırık ve çatlak oluşması gibi ortopedik olaylar ve cilt problemleri de diğer unsurlar arasında yer almaktadır. 

Kedilerde Pati Şişmesi Durumunda İlk Müdahaleyi Nasıl Yapmalısınız

Kedinizin patisinin şişme sebebini çözümledikten sonra ilk müdahaleyi yapmanız da bir sonraki yapacağınız hamleyi oluşturmaktadır. Kedinizin şişen patisini fark ettiğiniz durumda öncelikle şişmiş olan bölgeye etki etmeden bir inceleme yapmanız gerekmektedir, olası bir tırnak sorununda veya da patisine zarar vermiş yabancı bir cisim kaynaklı sorunlarda kaynağı görmeniz daha muhtemel olmaktadır. Bu durumda çözüm olarak eğer ki yeteri kadar bir yetkinliğe sahip değilseniz, kedinizin şişmiş olan patisini daha da kötü bir duruma getirmemek için kesinlikle bir uzmana danışmalısınız. 

Patinin şişip şişmediğini uzaktan anlamanın bir diğer yolu da kedinizin topallıyor olmasıdır, bu noktada kedinizin patisi üzerine basamadığını fark ettikten sonra şişliğin kaynağını da tespit etmeniz daha kolay olacaktır. Bazı durumlarda şişmiş patinin sebebi biraz daha derinlerde olabilmekte, travma kaynaklı iltihap oluşumu ve delinmeler buna bir örnektir. Ayrıca kırık, çatlak ve çıkık gibi ortopedik durumlar da sizin ilk bakışta fark edemeyeceğiniz sorun unsurlarıdır, bu noktada da size önerimiz bir veteriner hekime danışmanız ve konuyla ilgili olarak yardım almanız.

Kedilerde Pati Şişmesi Nedenleri ve Tedavi Seçenekleri

Kedilerde Pati Şişmesinde Teşhis ve Tedavi Durumu

Kedinizin patisinin şişliğine sorun teşhisini ve gerekli olan ilk müdahaleyi patiyi incitmeden yaptığınız takdirde bir sonraki adımda sorunun kedi tarafında daha az acı verici olması için bir veteriner hekime başvurmalısınız. Bu noktada veteriner hekim olarak olarak hasta hakkında bilgi alacak ve durumla ilgili gereken müdahaleyi yapacaktır. Çoğunlukla muayeneler fiziksel şekilde neticelenir ve buna ilişkin teşhis ortaya koyulur. Eğer ki sorun daha derinlerdeyse, yani kemik veya patinin gözle görülemeyen bir bölgesindeyse durumu çözümlemek amacıyla röntgen gibi görüntüleme teknikleri kullanılmaktadır. Pati şişmesinin sebebi bir kırıksa, konuya ilişkin tüm detaylar bu şekilde öğrenilebilmekte ve bunla ilgili olarak da çözümler üretilmektedir. 

Çözüm profesyonel bir şekilde ortaya koyulduktan sonra gerekli tedavilerin hazırlığı veteriner hekimler tarafından yapılmaktadır. Bu noktada ortaya koyulmuş olan tedavi bir günde çözümlenmeyebilir, durum daha ciddiyse eğer tedavi sonrasında sizin günlük pansumanlar ile süreci ilerletmeniz de gerekli çözümler arasında yer almaktadır. 

Kedilerde Pati Şişmesi Nedenleri ve Tedavi Seçenekleri

Kedilerde Pati Şişmesini Önlemek İçin Gerekli Adımlar

  • Kedinizin tırnak bakımını düzenli periyotlarda sağlıklı olan seçenek nasılsa, o şekilde yapmalısınız. Tırnaklarını kesmeli ve buna ek olarak da tırmalama tahtası kullanmalısınız. 
  • Kedinizin olası bir topallamasında veya şüphe uyandırıcı bir davranışında, patisini sık sık kontrol edin. Böylelikle sorun daha da derinleşmeden veya kötüleşmeden veteriner hekimler tarafından çözüme kavuşturulabilir.
  • Uzun süreli tedavilerde veteriner hekimin sizden istediği muayene tedbirlerine uymanız çok önemli, bu noktada kedinizin daha az acılı bir şekilde iyileşmesi önemlidir. 
  • Kedinize kulak verin, ona duymanız gereken ilgiden kedinizi mahrum bırakmayın.

Bir kuş severseniz ve evcil hayvan olarak evinizde muhabbet kuşu bakıyorsanız Renklerine Göre Muhabbet Kuşu İsim Önerileri adlı yazımızı da incelemenizi öneririz. 

Okunma

Köpeğinizin patileri onlar için inanılmaz derecede önemlidir. Onları yürümek, koşmak, zıplamak ve oynamak için günlük olarak kullanırlar. Aslında, köpeğinizin patilerinden birinde bir sorun varsa, bu onların yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir.

Çoğu köpek pati problemini gözden kaçırmak kolay olabilir çünkü muhtemelen ayaklarını her gün kontrol etmiyorsunuzdur. Köpeğinizin topalladığını veya ayaklarını aşırı yalamasını veya çiğnediğini görene kadar büyük olasılıkla hiçbir şey fark etmeyeceksiniz.

Bu yazıda köpeklerde pati sorunlarının daha yaygın nedenlerinden bazılarını , nelere dikkat etmeleri gerektiğini ve nasıl tedavi edildiklerini tartışacağız.

Köpeğinizin Patisinin Acıdığını Nasıl Anlarsınız?

Bazı köpekler çok sabırlıdır ve saklanması çok zor olana kadar bir şeyin onları rahatsız ettiğine dair herhangi bir belirti vermezler. Köpeğinizi iyi tanıyorsanız, patiyle ilgili sorun yaşadıklarının bazı ince işaretlerini anlayabilmelisiniz.

Köpeğinizin patisinin veya patilerinin onları rahatsız ediyor olabileceğine dair bazı işaretler:

  • Patilerinde yalama ve / veya çiğneme
  • Patilerindeki kürkte kahverengi renk değişikliği (siz görmemiş olsanız bile patilerini yaladıklarını gösterir)
  • Patilerinde veya çevresinde saç dökülmesi
  • Bir patiyi yukarıda tutmak
  • Topallama
  • Patide kanama
  • Ayak parmaklarında veya arasında kızarıklık
  • Pati içinde veya çevresinde ülser, lezyon veya akıntı görmek
  • Patinin şişmesi

Bu işaretlerden herhangi birini fark ederseniz, köpeğinizin patisini incelemenize izin verip vermeyeceğine bakın. Bazı köpekler, çok fazla acıyorsa patilerine bakmanıza izin vermeyebilir. Yavru köpeğinizin patisini muayene ettirmek için veterinerinizle bir randevu ayarlamanız gerekecektir. Neler olup bittiğini belirleyebilecek ve en iyi tedaviyi sağlayabileceklerdir.

Aşağıda, pati sorunlarının en yaygın nedenlerinin bir listesi bulunmaktadır. Nasıl teşhis edilirler ve nasıl tedavi edilirler.

Pati Sorunlarının Nedenleri ve Tedavileri

Köpeklerde, bazıları kolayca düzeltilebilen çeşitli pati problemleri vardır. Diğerleri daha kapsamlı teşhislere veya sert tedavilere ihtiyaç duyabilir, ancak bunlar genellikle yaygın değildir. Veteriner hekiminiz, köpeğinizin pati probleminin dibine inmenize ve sizinle bir tedavi planı üzerinde çalışmanıza yardımcı olabilir.

 1.) Alerjiler ve Hassas Ciltler

İster inanın ister inanmayın, alerjiler, köpeklerin patileriyle ilgili sorun yaşamasının en yaygın nedenidir. Alerjisi olan köpekler genellikle ayak parmaklarının arasında ve altında çok kaşınır. Özellikle dinlenirken ayak parmaklarını yalar ve çiğnerler. Bu genellikle ayak parmakları ile pati pedleri arasında ağrıya ve kötüleşen iltihap ve kızarıklığa neden olabilir . Köpeğinizin patisinin kırmızı olduğunu fark ederseniz, bu bir alerji belirtisi olabilir.

Alerjiler ve Hassas Ciltler Nasıl Teşhis Edilir

Veterineriniz, genellikle, fiziksel muayeneye ve sorunun tanımına dayalı olarak nedeni alerjilere bağlı olarak teşhis edecektir. Diğer koşulların dışlanmasına yardımcı olmak için köpeğinizin patisinin yüzeyinden mikroskop altında bakmak için küçük bir hücre örneği alabilirler.

Alerjiler ve Hassas Ciltler Nasıl Tedavi Edilir

Tedavi tipik olarak evcil hayvanınızın ağrısını ve kaşıntısını hafifletmek için ilaçları içerir. Veterineriniz, yavrularınızın patilerinde günde birkaç kez kullanmak için özel ilaçlı mendiller de yazabilir.

Evcil hayvanınızın alerjiden dolayı patilerini yaladığından şüpheleniyorsanız, dışarıdan her geldiklerinde patilerini nemli bir bez veya havluyla silmeyi unutmayın. Bu, tüylerinde kalan ve kaşıntısına katkıda bulunabilecek polenleri çıkarmaya yardımcı olabilir. Unutmayın, köpeğiniz aslında dışarıda 'çıplak ayakla' koşuyor. Ayakları yere değiyor ve herhangi bir alerjileri varsa kolayca alevlenebilir.

2.) Maya Enfeksiyonları

Köpeğinizin cildi doğal olarak bazı maya organizmalarından oluşur. Bu mayanın büyümesi ve çok fazla çoğalması, köpeğiniz için bir soruna neden olmaya başlar. Köpeklerin patilerindeki maya enfeksiyonları çok yaygındır . Maya, alerjiler nedeniyle köpeğinizin patilerindeki altta yatan iltihaplanmalardan yararlanacak ve hasara yol açacaktır.

Köpeğinizin bir maya enfeksiyonu varsa, patilerinden gelen kirli, maya benzeri bir koku, kızarıklık, saç dökülmesi veya o bölgeyi yalarken kürklerine kahverengi bir renk değişikliği fark edebilirsiniz. Patileri arasındaki deri de biraz nemli olabilir.

Maya Enfeksiyonları Nasıl Teşhis Edilir

Veterineriniz, köpeğinizin ayak parmakları arasındaki hücrelerin küçük bir örneğini alacak ve buna mikroskop altında bakacaktır. Küçük maya organizmalarını mikroskobik olarak görebilirler - aslında fıstık adamının küçük versiyonlarına benziyorlar!

Maya Enfeksiyonları Nasıl Tedavi Edilir

Maya enfeksiyonları, oral veya topikal bir mantar önleyici ilaçla tedavi edilir. Veterineriniz ayrıca yavru köpeğinizin kaşıntısını hafifletmeye yardımcı olacak bir ilaç da yazacaktır. Köpeğinizin sorununun nedeni buysa, ilaç hızla düzelecektir.

3.) Bakteriyel Enfeksiyonlar

Tıpkı maya enfeksiyonlarında olduğu gibi, bakteriyel enfeksiyonlara da genellikle köpeğinizin cildinde yaşayan ve aşırı nüfuslanmaya başlayan normal bakteriler neden olur. Köpeğiniz, enfekte olmuş küçük bir yaralanma olursa, ayak parmakları arasında bir apse geliştirebilir.

Patide şişlik, kızarıklık veya kötü kokulu akıntı fark edebilirsiniz. Köpeğinizin o bölgeyi aşırı derecede yaladığını da fark edebilirsiniz.

Bakteriyel Enfeksiyonlar Nasıl Teşhis Edilir

Veterineriniz, soruna hangi bakteri türünün neden olduğunu görmek için mikroskop altında değerlendirmek üzere deşarjdan bir örnek alabilir. Ciddiyetine bağlı olarak, köpeğinizin enfeksiyonu tedavi etmek için doğru antibiyotiği aldığından emin olmak için bir bakteri kültürü göndermeleri gerekebilir.

Bakteriyel Enfeksiyonlar Nasıl Tedavi Edilir

Enfeksiyonu tedavi etmek için antibiyotikler verilecektir. Veterineriniz ayrıca köpeğinizin enfeksiyonu daha da kötüleştirmesini önlemek için bir E-tasma takmanızı tavsiye edebilir. Köpeğinizin ağrı düzeyine bağlı olarak ağrı kesici ilaçlar da verilebilir.

4.) Yabancı Nesneler

Bazen bir köpeğin patisine bir şey sıkışabilir. Bu genellikle dışarıda koşarken, bir kıymık veya muhtemelen patisine bir çivi sıkışmışsa olur. Bu olursa, köpeğiniz muhtemelen topallayacak ve patisini tercih edecektir.

Yabancı Nesneler Nasıl Teşhis Edilir

Bu, çoğu zaman yalnızca görsel inceleme ile teşhis edilebilir. Bununla birlikte, nesne doğrudan görsel değilse, patinin bir röntgeni veya hatta ultrasonu gerekebilir. Yabancı bir nesneden şüphelenildiği, ancak röntgende bile görülemediği bazı durumlarda, veterineriniz nesneyi bulmak ve çıkarmak için "keşif ameliyatı" önerebilir.

Yabancı Nesneler Nasıl Tedavi Edilir

Onu kaldır! Bazen bunu söylemek yapmaktan daha kolaydır. Yüzeysel yabancı nesneler nazikçe çekilerek çıkarılabilir. Diğerleri, köpeğinizi bulmak ve dikkatlice çıkarmak için köpeğiniz anestezi altında iken kapsamlı bir ameliyata ihtiyaç duyacaktır. Nesne büyükse veya bunun çıkarabileceğiniz bir şey olduğunu düşünmüyorsanız, yerel veterinerinizi arayın.

5.) Yırtık Ayak Tırnakları

Yırtık ayak tırnakları köpeklerde çok yaygındır. Köpeğiniz halıya veya başka bir kumaşa sıkışmış bir ayak tırnağını kolayca alabilir ve onu çıkarmak için çekiştirme sürecinde onu koparabilir. Toprağı kazmayı seven köpekler de ayak tırnağını yırtabilir.

En sık yırtılan ayak tırnağı, yırtık tırnağıdır (bu, bacaklarının yukarısından sarkan patidir) çünkü yana doğru çıkıktır ve oldukça gevşektir. Köpeğinizin ayak tırnaklarının herhangi birinin yırtılma riski vardır.

Yırtık Ayak Tırnakları Nasıl Teşhis Edilir

Görsel inceleme, sorunun bu olup olmadığını size bildirecektir.

Yırtık Ayak Tırnakları Nasıl Tedavi Edilir

Bu, gözyaşı derecesine bağlı olacaktır. Ayak tırnağı çok gevşekse ve hızlıca tutunuyorsa (ayak tırnağına giden sinir ve kan akımı), veterineriniz gevşek ayak tırnağını sıkıca ve hızlı bir şekilde çekmek için hemostat kullanabilir.

Ayak tırnağı yırtılırsa ancak yine de hızlıca yapışıksa, veterineriniz yırtık ayak tırnağını olabildiğince geriye doğru kesebilir. Patiyi temiz tutmak ve köpeğinizin onu yalamasını önlemek için patinin etrafına hafif bir bandaj uygulayabilirler.

Ağrı kesici ilaçlar da yırtık ayak tırnakları oldukça ağrılı olabileceğinden faydalıdır. Köpeğinizin ayak tırnaklarını düzenli olarak kesilmiş tutmak, yırtılmalarını önlemeye yardımcı olabilir.

6.) Batık Ayak Tırnakları

Köpeğinizin tırnaklarının çok uzun uzamasına izin verilirse, batık ayak tırnakları oluşur . Tırnaklar kıvrılır ve köpeğinizin dijital pedlerini delmeye başlar. Bu, zeminle hiçbir zaman temas etmediği için daha çok çiy kırıntısında meydana gelir.

Bu daha çok küçük köpek ırkları ve halihazırda dolaşmakta güçlük çeken yaşlı köpekler için bir sorundur.

Batık Ayak Tırnaklarını Teşhis Etme

Köpeğinizin pedlerinden birinin içine sıkışmış ucu ile kavisli bir ayak tırnağı aramak için görsel inceleme. Köpeğiniz patilerinin altını incelemenize izin vermiyorsa, teşhise yardımcı olabilmeniz için veterinerinizin onları incelemeye ihtiyacı olacaktır.

Batık Ayak Tırnakları Nasıl Tedavi Edilir

Ayak tırnağını kesmek. Bu genellikle sizin veya veterinerinizin ayak tırnağını eğri olduğu yerden kesmesini ve ardından batık ayak tırnağını pedin dışına çekmenizi içerir. Enfeksiyonu önlemek veya tedavi etmek için antibiyotiklere ihtiyaç duyulacaktır. Köpeğinizin rahatsızlığına yardımcı olmak için ağrı kesici ilaçlara ihtiyaç duyulacaktır. Pati yastığındaki delinme şiddetli ise birkaç gün hafif bir bandaj uygulanması gerekebilir.

7.) Ayak Kırıkları

Köpekler nadir de olsa kesinlikle ayak parmaklarını kırabilir. Bu genellikle patilerinin bir şeye sıkışması ve onu çıkarmak için kuvvetli bir şekilde çekilmesi, üzerine basılması veya ayağına bir şeyin düşmesi gibi travmatik bir olay sonucunda olur.

Parmak kırıkları olan köpekler patilerine ağırlık vermezler, patileri şişebilir ve sıklıkla patilerini yalayabilir.

Ayak Kırıkları Nasıl Teşhis Edilir

Köpeğinizin ayak parmaklarının kemiklerine bakmak için bir röntgen çekilmesi gerekecektir.

Ayak Kırıkları Nasıl Tedavi Edilir

Kırığın bulunduğu yere bağlı olarak, kırık iyileşirken bir atel veya çok kalın bir bandaj gerekecektir. Kırıkların iyileşmesi genellikle  hafta sürer , bu nedenle düzenli bandaj değişikliklerine hazırlıklı olun ve iyileşme sürecinde köpeğinizi dinlenmiş ve sakin tutmaya çalışın.

8.) Yanıklar

Köpeğiniz yürüyüşe çıkmayı veya sizinle uzun koşular yapmayı seviyorsa, her gezi sırasında ve sonrasında patilerini kontrol ettiğinizden emin olun. Sahipleri ile aktivite yaparak vakit geçirmeyi seven köpekler, pati pedlerinin sıcak zeminden yandığına veya sürekli hareketten tahriş olduğuna dair herhangi bir ipucu vermeyebilir.

Yanıklar Nasıl Teşhis Edilir

Patilerin ve pati pedlerinin görsel muayenesi. Kırmızı ve tahriş olmuş görünebilirler veya pati pedleri kuru ve çatlamış olabilir.

Yanıklar Nasıl Tedavi Edilir

Dinlenme. Köpeğinizi dinlendirin ve birkaç saat ayaklarından uzak tutun. Ayrıca pati pedlerine biraz vazelin de uygulayabilirsiniz. Pati pedleri çok tahriş olmuş görünüyorsa, veterinerinize antibiyotik veya herhangi bir ek tedavi önerip önermediklerini kontrol edebilirsiniz.

9.) Yaralanmalar - Kesikler, Sıyrıklar ve Yırtılmalar

Köpeklerin patilerinde kesikler, sıyrıklar, sıyrıklar ve yırtıklar olması çok kolaydır. Sadece dışarıda koşturarak, çubuklardan, kayalardan ve sert çimenlerden kesilebilirler. Etrafta cam varsa, patilerinde ve pati pedlerinde kolayca büyük kesikler ve yırtıklar olabilir.

Yaralanmalar Nasıl Teşhis Edilir

Köpeğinizin patisinin altında bir kesik olduğundan şüpheleniyorsanız ve kan görüyorsanız, onu hemen veterinere götürmelisiniz. Köpeğinizin ağrısı varsa veya endişeliyse, veterineriniz ona hafif bir yatıştırıcı verebilir, böylece herhangi bir tüyü güvenli ve yeterli bir şekilde kesebilirler. Bu, veterinerinizin yaralanmaya bakmasına ve doğru tedaviyi bulmasına izin verecektir.

Yaralanmalar Nasıl Tedavi Edilir

Küçük kesikler ve sıyrıklar sadece dezenfekte, hafif bir bandaj, antibiyotik ve ağrı kesiciler gerektirebilir. Daha derin veya daha büyük yırtıklar dikiş gerektirecektir.

) Kanserli ve Kanserli Olmayan Büyüme

Köpekler, patilerinde ve ayak parmaklarının arasında bile vücutlarının her yerinde büyüme ve kist geliştirebilirler . Bu büyüme ve kistlerin çoğu, doğası gereği iyi huyludur, yani bir rahatsızlık olmanın dışında köpeğinizin sağlığını etkilemeyecekleri anlamına gelir. Bununla birlikte, bazıları baş edilmesi ciddi olan kötü huylu kanserler olabilir.

Köpeklerin ayak parmaklarını etkileyebilecek birçok farklı türde kötü kanser vardır, ancak en yaygın olanları Skuamöz Hücreli Karsinom ve Malign Melanomdur.

Büyümeler Nasıl Teşhis Edilir

Köpeğinizin patisinde veya ayak parmaklarının arasında bir büyüme görürseniz, veterinerinizin büyümeden bir "sitoloji örneği" alması gerekecektir. Bunu, hücreleri toplamak için küçük bir iğne ile büyümeyi dürterek yapacaklar. Daha sonra bu hücrelere mikroskop altında bakabilirler.

Bu yöntem kullanılarak bir teşhis belirlenemezse, veterineriniz köpeğinizi büyümeden bir biyopsi almak için sakinleştirmenizi önerebilir. Biyopsi, laboratuvara göndermek için büyümenin bir kısmını kestikleri yerdir. Alternatif olarak, büyümenin boyutuna bağlı olarak, veterineriniz tam bir teşhis için her şeyi kaldırmanızı bile önerebilir.

Büyümenin kanserli olduğundan şüpheleniliyorsa, kemiklerin kanserli hücreler tarafından işgal edilip edilmediğini görmek için köpeğinizin ayak parmaklarının kemiklerine bakmak için bir röntgen de gerekebilir. Kanserin köpeğinizin vücudunun başka bir yerine yayılmadığından emin olmak için bir göğüs röntgeni de önerilebilir.

Büyüme Nasıl Tedavi Edilir

Büyüme iyi huylu bir tümör olarak belirlenirse, onu bırakıp görmezden gelmeyi seçebilir ya da cerrahi olarak çıkarttırabilirsiniz. Küçükken cerrahi olarak çıkarmak akıllıca olacaktır çünkü büyürse köpeğiniz için daha fazla rahatsızlığa neden olabilir. Büyüme ne kadar büyük olursa, normal yürüme yetenekleriyle ilgili daha fazla sorun ortaya çıkabilir.

Kötü bir kanser türü ise, veterineriniz ileriye dönük seçenekleri sizinle görüşecektir. Bunlar, büyümeyi kaldırmak için ameliyatı, etkilenen parmağın amputasyonunu ve / veya kemoterapiyi içerebilir.

) Otoimmün Koşullar

Özellikle köpeğin ayak parmaklarını etkileyen belirli otoimmün koşullar vardır. En yaygın olanı Lupoid Onychodistrophy’dir. Köpeğin ayak tırnaklarını etkiler, kırılmasına, çatlamasına ve hatta düşmesine neden olur. Oldukça acı verici olabilir ve bazen kontrol altına almak zor olabilir.

Alman Çoban Köpeklerini etkileme olasılığı daha yüksek olsa da, herhangi bir köpek türü onu geliştirebilir. Bir köpeğe bunun teşhisi konduğunda, tüm yaşamları boyunca bu duruma sahip olacaklardır. Kontrol altında tutmaya yardımcı olabilecek ilaçlar var.

Otoimmün Durumlar Nasıl Teşhis Edilir

Veteriner hekiminiz genellikle fiziksel muayeneye ve sorunun tanımına dayanarak teşhis koyacaktır. Doğrulayıcı bir teşhis için, veterinerinizin biyopsi yapması gerekebilir. Bu, köpeğinizin sakinleştirilmesi gereken bir prosedürdür ve ayak parmaklarından alınan bir doku numunesi kesilip incelenmek üzere bir laboratuvara gönderilecektir.

Otoimmün Hastalıklar Nasıl Tedavi Edilir

Tedavi, düzenli tırnak bakımı ve çeşitli ilaçlar dahil olmak üzere bir dizi faktörün kombinasyonunu içerir. Köpeğinizin tırnakları en az 2 haftada bir kesilmeli ve köpeğinizin sorunlarına neden olan gevşek tırnaklar manuel olarak çıkarılmalıdır.

İlaçlar arasında omega-3 yağ asitleri, E vitamini, Niacinamide, Pentoxifylline ve Doxycycline adı verilen bir antibiyotik bulunur. Bazı durumlarda, steroidler veya diğer bağışıklık baskılayıcı ilaçların da kullanılması gerekebilir.

Bu hastalık sürecinin aşırı reaktif bir bağışıklık sisteminden kaynaklandığı düşünüldüğünden, Onikodistrofi olan köpekler, kendilerine verilen aşı sayısını sınırlamalıdır. Veterineriniz, köpeğiniz için yaşam tarzına ve risk faktörlerine göre önerilerde bulunabilir.

Pati Sorunları Üzerine Son Düşünceler

Köpeğinizin patilerini sık sık kontrol edin! İyi ve sağlıklı göründüklerinden emin olmak için patilerini günlük olarak incelemeyi unutmayın. Sonuçta, köpeğiniz etrafta dolaşmak için onlara güveniyor! Endişelendiğiniz bir şey görürseniz, bir randevu ayarlamak ve değerlendirilmesini sağlamak için veterinerinizin ofisine başvurun.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası