sağlıklı bir yaşam için besinlerin tazeliğinin ve doğallığının önemi nedir / 4. Sınıf Fen Bilimleri Besinlerin Tazeliği Ve Doğallığının Önemi Konu Özeti - seafoodplus.info

Sağlıklı Bir Yaşam Için Besinlerin Tazeliğinin Ve Doğallığının Önemi Nedir

sağlıklı bir yaşam için besinlerin tazeliğinin ve doğallığının önemi nedir

Yiyeceğimiz gıdaların taze ve doğal olmasına önem veririz. Hatta bazı ürünler doğal oldukları için diğerlerine göre daha pahalıya satılır. Doğal ve taze besinlerin önemi nedir?

Besinlerin Tazeliği Neden Önemli
Yediğimiz yiyeceklerin içinde sağlığımız için faydalı meddeler bulunur. Bu maddeler vitamin, mineral, protein örnek olarak verilebilir.
Taze bir besinde bu maddeler bolca bulunur. Gıdalar bayatlayınca besin değerleri de azalır.
Örneğin taze bir portakalda bayat portakala göre daha fazla C vitamini bulunur.

Tazeliğin diğer önemi ise bakterilerdir. Yiyecekler bayatladıkça bakteri oluşturmaya başlar. Bakterilerin bazıları hastalık yapıcı mikroplardır.

Besinlerin Doğallığının Önemi
Markette satılan ürünlerin bazıları çeşitli katkı maddeleri içerir. Bunun nedeni gıdaların daha uzun süre taze kalmasını sağlamaktır. Katkı maddeleri sağlığımız için zararlı olabilir. Doğal ürünlerde katkı maddesi bulunmaz.
Özellikle tarım ürünlerinin doğal olması için tarım ilacı, kimyasal madde kullanılmamalıdır.

Alakalı Konular

Bu yazı Fen Bilimleri 4. Sınıf kategorisine, Besin, Gıda etiketleri ile onur tarafından yazılmıştır. yer imlerinize ekleyin.

Besinlerin Tazeliğinin ve Doğallığı Fen Bilimleri 4.Sınıf

BESİNLERİN TAZELİĞİ VE DOĞALLIĞI

Sağlıklı bir yaşam için yediğimiz besinlerin taze ve doğal olması önemlidir. Taze ve doğal olmayan besinlerde zararlı mikroorganizmalar bulunabilir ve bunlar vücudumuza zarar verip sağlığımızı kaybetmemize neden olabilir.

Taze besin, içinde barındırdığı vitamin ve mineralleri kaybetmemiş besindir. Besinler tazeliklerini kaybettikçe bize yararlı olan maddeleri yitirebilir ve bizi zehirleyebilir. Bu yüzden satın aldığımız sebze ve meyveler diri ve taze olmalıdır. Çürük ve ezik olan meyve sebzeler tüketilmemelidir.

Besinlerin doğal olanı tercih edilmelidir. Çünkü doğal besinler, temiz yöntemlerle yetiştirilmiş ve ilaçlama yapılmamış besinlerdir. İlaçlarla yetiştirilen besinler doğal değildir Birçok zararlı kimyasal barındırır. Bu kimyasallar bize zarar verir.

Teknolojinin gelişmesi ve gıda çeşitliliğinin artması ile koruyucu, renklendirici ve tatlandırıcı gibi katkı maddeleri de hazır gıdaların içerisinde yer bulmaya başlamıştır. Bu katkı maddeleri kimyasal madde olduğu için sağlığa zararlıdır. Fazla miktarda kullanılması alerji, kanser gibi hastalıklara sebep olmaktadır.

Bu hazır gıdalara ketçap, mayonez, meyveli yoğurtlar, hazır çorbalar, dondurulmuş gıdalar örnek verilebilir.

Paketi zarar görmüş, son kullanma tarihi geçmiş, üzerinde Türk Standartları Enstitüsü (TSE) işareti ile Tarım ve Orman Bakanlığı&#;nın izni olmayan hiç bir ürünü SATIN ALMAYIN!!

Aşağıdaki ifadelerden doğru olanlara “D”, yanlış olanlara“Y&#; yazalım.

  • Açıkta bulunan besin maddeleri tazeliğini yitirir, bozularak sağlımızı tehdit eder hale gelir. (   )
  • Besinleri vakumlayarak saklamak çok eski tarihlerden beri kullanılan bir yöntemdir. (   )
  • Dondurulmuş besinler çözüldükten sonra hemen tüketilmelidir. (   )
  • Ketçap ve mayonez gibi besinler koruyucu madde içerdikleri için sağlıklı besin sayılabilir. (   )
  • Son kullanma tarihi geçmiş ürünleri satın alabiliriz. (   )

Sağlıklı bir yaşam için besinlerin tazeliğinin ve doğallığının önemini araştıralım

Taze besinler içerilerinde çok daha fazla vitamin ve protein barındırırlar. Bunlar da insan sağlığına faydalıdır. Bir sebze veya meyve ya da besin ne kadar tazeyse insan sağlığına o kadar faydalı olacaktır. Oysa bayatlamış ya da tazeliğini kaybetmiş besinler insan sağlığına pek de faydalı besinler değildirler.

Faydalı Bilgi: Deyimler içerdikleri anlamlarla bizlere hayat hakkında önemli tecrübeler kazandırırlar. Deyimler bu yönleriyle bir dilin en zengin kaynaklarındandır. Bundan ötürü geçmiş bugün ve gelecekte kullanılan dildeki önemleri hep sabit kalacaktır. Deyimler hayat hakkında tecrübe vermelerinin yanında az sözle çok şey anlatmaları, lafı gediğine oturtmak için kullanışlı olmaları ve de ahenkli bir yapıya sahip olmaları dolayısıyla insanların hemen her gün kullandıkları kültürel birikimlerdir. Deyimleri kullanırken anlamlarını iyi bilmek gerekir. Çünkü her deyim her yerde kullanılmaz. “Deyimlerin anlamları”nı bilmek bizlere dile hâkim olmayı kazandırır. Bundan ötürü bizler “deyimlerin anlamları”nı sizlere ulaştırmak için bu çalışmayı yaptık. Umarım işinize yarar. Keyifli okumalar dileriz sizlere.

Ders Kitabı Cevapları

Basın Bülteni



BESİNLERİN TAZELİĞİNİN SAĞLIĞIMIZ AÇISINDAN ÖNEMİ

Sebze ve meyveleri mevsiminde tüketmek, taze ve doğru gıda zincirine özen göstermek sağlıklı beslenmenin ilk adımı. Yeterli miktarda ve mevsimindeki tazeliğini koruyan besin tüketmek  sağlıklı bir vücut için gerekli olan vitamin, mineral, fitokimyasal, lif ve diğer besinleri almanızda büyük rol oynuyor. Yapılan çoğu araştırma da taze meyve ve sebzeleri içeren dengeli bir diyetin diyabet, kalp hastalıkları, kanser gibi birçok kronik hastalık riskini azaltabileceğini gösteriyor. Taze besinleri tükettiğiniz yeterli ve dengeli  bir diyet aynı zamanda  hem fiziksel hem de duygusal olarak daha iyi hissetmenizi sağlıyor. Taze olmayan besinlerin vitamin mineral içeriği daha düşük olabileceği gibi gıda zehirlenmesine yol açma risklerinin de bulunduğunu hatırlatmakta fayda var.

TAZE MEYVE VE SEBZE

Besinler aslında zamanla çevresel faktörler nedeni ile besin değerini kaybedebiliyor, bu noktada taşıma ve saklama koşulları çok ciddi önem taşıyor. Hasat edildikten sonra soframıza gelene kadar ürünlerin taze gıda tedarik  zincirini korumak hem besinsel değer hem de gıda kaybı ve israfını  önlemek için de anahtar rol oynuyor.

 

Meyve ve sebzelerinizi taze olarak saklamak istiyorsanız bazı meyve ve sebzeleri yan yana tutmamanızda fayda var. Bu noktada etilen gazını iyi anlamak gerekiyor. Etilen gazı doğal yollarla üretilen, birçok meyve-sebzenin büyümesini, gelişmesini ve depolama süresini etkileyen bir gaz. Olgunlaşma sırasında etilen gazı üreten yiyeceklerin bazılarına; muz, avokado, kavun, şeftali, kayısı, armut, elma, erik, domates, ayva ve inciri örnek verebiliriz. Bazı besinler ise etilene duyarlıdır ve etilen varlığında daha kolay bozulurlar. Eğer etilen gazı üreten besinlerle, etilene duyarlı olanları yan yana getirirseniz  bozulmayı kolaylaştırabilirsiniz. Kabak, bezelye, ıspanak, brokoli, marul, salatalık, karpuz, bakla ve biber  etilene duyarlı besinlerden.

 



HER GÜN 5 PORSİYON

Gün içinde tüketilmesi gereken sebze ve meyve porsiyonları kişinin günlük enerji ihtiyacına, cinsiyetine, yaşına, aktivite düzeyine yani kısacası kişisel ve fiziksel özelliklere göre değişebilir. Fakat günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmek, yeterli vitamin ve mineral alımı için önemlidir. Taze çiğ sebzeleri gün içinde istediğiniz kadar tüketebilirsiniz. Yüksek su ve lif içerikleriyle sindirime de yardımcı olurlar. Meyveler içinse 1 porsiyon meyve eş değeri her meyvede değişebilir. Dünya Sağlık Örgütü’nün de önerdiği üzere günde en az g veya beş porsiyon meyve ve sebze tüketimi, kronik hastalık riskini azaltır ve günlük yeterli diyet lifi alımının sağlanmasına yardımcı olur.

JAMA(Journal of American Medical Association) dergisinde yayınlanan bir araştırmada 10 farklı gıdanın kalp hastalığı, felç ve tip 2 diyabetle ilgili ölümlerle ilişkisi araştırılmış. Kalp hastalığı, felç ve tip 2 diyabete bağlı yetişkin ölümün 'sı (%45) belirli gıdaların yetersiz tüketimi veya bazı gıdaların aşırı tüketimi ile ilişkilendirilmiş. Yeterince taze meyve sebze tüketmemenin ölüm oranını yaklaşık %15 oranında riski arttırdığı görülmüş.

Artan sebze meyvelerinizi  tazeliğini koruyarak ve gıda güvenlik riski oluşturmadan saklamaya özen gösterin. Buzdolabınızda önce taze besinlerin ve daha kısa raf ömrüne sahip olanların tüketilmesine özen gösterin. Dondurulmuş sebze ve meyvelere de şans verin,  kalan yemeklerinizi dondurup daha sonra tüketmenin yollarını araştırın böylece çevreseli ekonomik ve sosyal boyutta gıda israfına karşı önleminizi alın.

Besinleri taze olarak tükettiğinizde vitamin ve mineral kaybını en aza indirgeyerek onların tüm sağlık faydalarından yararlanacağınızı unutmayın. Onları ne kadar iyi korursak onların da bizi ve sağlığımızı o kadar iyi koruyacağının farkında olun. Buzdolabınızı rengarenk sebze meyvelerle doldurun, sağlıkla kalın!

 

 

seafoodplus.info

 

seafoodplus.info

 

Association Between Dietary Factors and Mortality From Heart Disease, Stroke, and Type 2 Diabetes in the United States. Micha R, Peñalvo JL, Cudhea F, Imamura F, Rehm CD, Mozaffarian D. JAMA. Mar 7;(9) doi: /jama PMID:

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir