tezde sonuç ve öneriler kısmı nasıl yazılır / İyi Bir Sonuç Bölümü Nasıl Yazılır? - Enago Akademisi

Tezde Sonuç Ve Öneriler Kısmı Nasıl Yazılır

tezde sonuç ve öneriler kısmı nasıl yazılır

Makalenin temeli

Şüphesiz, bir makalenin her bölümü önemlidir. Ancak sonuç bölümünde çalışmadan elde edilen bulgular yer alır ve bunlar doğrultusunda kısa bir değerlendirme yapılır. Hipotezin geçerliliği konusunda yargıda bulunulur. Hatta sonuca bağlı öneriler de bir arada işlenebilir. Ancak söz konusu öneri ve kararların mutlaka araştırma bulgularına dayandırılması gerekmektedir.

Bilime katkıda bulunacak yeni bilginin yer aldığı kısım sonuç kısmı olduğu için, bu bölüm aslında tüm makalenizin üzerine kurulduğu bir temel olmalıdır.

Makalenizin bu kısmı en az diğer bölümler kadar önemlidir ama makalenin sonunda yer aldığı için, araştırmacının “artık söyleyecek bir şey kalmadı” diye düşündüğü noktada olabilir. Oysaki bir makalenin en akılda kalan kısmı da sonuç bölümüdür.

Olmazsa olmazlar

Bu bölümün ana özellikleri şunlardır:

  • Makale sorusunun öneminin vurgulanması
  • Toparlayıcı olması, bütünlük hissi vermesi
  • Okuyucuda son bir intiba oluşturması

Öneriler

Yukarıda belirtilen maddeler doğrultusunda şu önerilerin dikkate alınması faydalı olacaktır:

  • “Ne olacak?” sorusunu yanıtlayın. Okuyuculara bu çalışmanın neden önemli olduğunu açıklayın. Makalenizin anlamlı ve faydalı olduğunu kanıtlayın.
  • Sentez yapın, özet değil! Makalenizde yer alan bilgileri, tekrar tekrar sunulan veriler haline getirmeye kalkışmayın. Okuyucular bunları zaten gördü. Eğer veriler tekrarlanacaksa, bunları tablo veya grafiklerle sunmak faydalı olacaktır. İfade etmeye çalıştığınız noktaların ve kullandığınız örneklerin rastgele olmadığını, hepsinin birbiri ile ilişkisi olduğunu göstermelisiniz.
  • Okuyucularınızı yeniden yönlendirin. Okurları düşünmeye sevk edecek bir yol açın. Örneğin, makalenizin gerçek hayata nasıl uygulanabileceği gibi. Global düşünmeye çalışın. Eğer giriş bölümü genelden özele doğru geliştiyse, sonuç bölümünde de tersini yapın: Özelden genele doğru yazın.
  • Yeni bir anlam kazandırın. Bunu yapmak için yeni bir bilgi uydurmanız gerekmez. Fikirlerinizin nasıl uygulanacağını göstererek yeni bir tablo oluşturabilirsiniz. Genelde makalenin bütünü, parçalarından daha değerlidir.

Stratejiler

Sonuç bölümünü, girişin yansıması şeklinde yazmak iyi bir strateji olabilir. Başladığınız senaryo ile bitirirseniz, tüm çalışmanızın yeni bir anlayış yaratmada yararlı olduğunu kanıtlamış olursunuz. Okuyucuda merak uyandırmak da önemlidir. Bu yaklaşım ile okuyucuyu yeniden makaledeki bilgilere yönlendirmiş olursunuz. Böylece, sonuçları kendi hayatlarında uygulama imkanını yakalayabilirler.

Soru sorarak şaşırtın. Okuyuculara soru sormak veya genel olarak soru sormak, okuyucuların sonuç bölümünü okuyana dek sahip olamadığı bakış açısını kazanmalarına yardım eder. Ayrıca, yeni anlam yaratmak için ana fikirleri bir araya getirir.

Çalışmada planlanan akıştan herhangi bir sapma varsa, sebepleri ile anlatılmalıdır ve bunların sonuçlara olan etkisinin nasıl en aza indirildiği veya önlendiği açıklanmalıdır.

Son olarak, bu bölümde tez çalışmasından elde edilen sonuçlar açık-seçik ve öz bir biçimde yazılmalıdır.

Yorumlar ayrı tutulmalı

Tez çalışmasını yapan kişinin kendinden sonra aynı konuda ya da ilgili konularda çalışacak kişilere veya başka kurum ve ilgililere iletmek istediği öneriler varsa, bunlar ‘öneriler’ başlığı altında yazılabilir. Ancak tüm yorumlar tartışma bölümüne bırakılmalıdır.

Makale bölümleriMakale hazırlama yönergeleriMakale taslağı ipuçları

Araştırma Hazırlarken Yapılan Ortak Yanlışlar: Sonuç Bölümü

Makalede yazarken yapılan ortak hatlar açıklanıyor. Aşağıdaki yazıda araştırmanızın sonuç kısmını hazırlarken dikkat etmeniz gereken konulara değineceğiz. Eğer araştırmanızın bir degide yayınlanmasını istiyorsanız bilmelisiniz ki bazı dergiler Sonuç ve Tartışma bölümlerini beraber isterken, bazıları Sonuç bölümünü tek başına değerlendirir. Seçtiğiniz dergiyi başvurmadan inceleyin ve hangi gruba girdiğine emin olun.

 

Sonuç Bölümünün amacı nedir?

Sonuç kısmı araştırmanın tüm sonuçlarının bağlandığı kısımdır. Bu yüzden üzerine belki de en çok kafa yorulması gereken çıkarımları içerir. Aşağıda Sonuç Bölümü için birtakım ipuçlarına değineceğiz. Sonuç Bölümünü özetlerken ne kısımları çıkarmanızı ne kısımları içermeniz gerektiğini belirteceğiz. Makalenize son noktayı koymadan önce bu ipuçlarına dikkat edin!

 

Genel kurallar

  1. Geçmiş zaman kipini kullanın. Sonuç Bölümünde daha önce yapılmış deney ve çalışmaların çıkarımlarından bahsedeceğiniz için geçmiş zaman kipi kullanılmalıdır.
  2. Datanızın ve belirtiğiniz sayısal verilerin tutarlı olduğuna emin olun. Eğer Sonuç Bölümünde tutarsızlık var ise makaleniz baştan red edilir.
  3. Numerik tabloların ve tabloların tutarlı olduğuna emin olun.
  4. Anlaşılır bir şekilde makalenizdeki tüm figürleri ve görselleri etiketleyin.

Aşağıdaki 17 ipucunu yazınız için kontrol edin.

 

Ortak hatalar ve onların düzeltimleri

Aşağıdaki tabloda araştırma yazınızın sonuç bölümünde yapmamanız gerekenleri (“Yapma”) , yapmanız gerekenleri  (“Yap”) olarak sıraladık.

Yapma
Yap
Tüm verilerinizi sonuç bölümünde tek tek sıralamaya kalkmayın. Hiçbir yayın kuruluşu destansı sonuçtan hoşlanmaz.Bunun yerine yazınızın önemli kısımlarını net ve açık bir ifade ile belirtin. Sonuç bölümünde kullandığınız kelimeler basit tutulmalıdır.
Her şeyi yazarak açıklamayı tercih etmeyin.Bunun yerine görsel tablo kullanın. Görsel tabloların sonucu özetleme üzerinde çok daha büyük etkisi vardır. Tablonuzda belirtilen sayısal veriler yazının bütünü ile uyumlu olmalıdır.
Sonuç bölümü dışında yazının ön kısımlarında kullanılan figürler, tablolardaki datayı sonuç bölümünde tekrar etmedin.Bunun yerine sonuç bölümü için yeni tablo oluşturun ve bu tablo diğer tüm tabloların özeti niteliğinde olsun.
Sonuç bölümünde konudan konuya atlamayın. Bilgilerin dağılmasına izin vermeyin.Bunun yerine sonuç bölümüne geçmeden yazınızın bir özetini çıkartın. Önemli kısımların altını çizin. Ve bu önemli kısımları bağlaçlarla birleştirip yazınızın ana fikrini temel alarak sonucu oluşturun.
Parantez içerisinde açıklamalar sonuç bölümünde kullanılmaz.Bu açıklamaları zaten yazınızın ön bölümlerinde verdiniz. Şimdi bunlardan çıkardığınız özeti kısa cümlelerle savunduğunuz ana fikre yönlendiriyorsunuz.
Kesin sayı vermekten kaçının.Bunun yerine yüzdesel oranlar verin. Yayın şirketleri sonuç kısmında yüzdesel verileri görmek ister. Sizce hangisi akılda daha çok kalır sayılar mı yoksa yüzdeler mi?

Umarım yukarıdaki noktalar araştırmanızın sonuç kısmını hazırlamanıza yardımcı olur. Eğer herhangi bir sorunuz var ise veya bir yorumda bulunmak istiyorsanız, aşağıdaki yorum kısmına düşüncelerinizi yazabilirsiniz. Bize [email protected] adresinden yazabilir, ‎dilediğiniz zaman Bizimle İletişime Geçebilirsiniz Makalenizin İngilizce düzenlemeye ihtiyacı var ise destek almak için aşağıdaki linki tıklayın.

Yazınızın ne kadar ücret tutuğunu hesaplayın

Makalelerde Sonuç ve Tartışma Bölümü Yazarken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Bilimsel çalışmalarda, bulguların genel tartışması ve bu bağlamdaki çıkarımlar sonuç ve tartışma bölümü altında ve genellikle metnin sonunda yer almaktadır. Sonuç ve tartışma bölümlerinin bilimsel çalışmalardaki en önemli bölümler olduğunu söylemek abartı olmaz. Ancak tartışma ve sonuç bölümlerini kaleme almak diğer bölümlere kıyasla daha zordur ve üst düzey uzmanlık gerektirmektedir. Bu makalede, bilimsel çalışmalarda etkili bir sonuç ve tartışma bölümü yazarken hangi soruların cevabını aramanız ve nelere dikkat etmeniz gerektiğini tartışmaktadır.

Editing & ProofreadingEditingProofreadingAkademik Yayın

Makale Yayınlama Öncesi Editing ve Proofreading Rehberi

Olası dil bilgisi hatalarının makalenizin yayınlanma şansını azaltmaması için, çalışmanızı yayına göndermeden önce profesyonel editing ve proofreading hizmetinden faydalanmanız size oldukça önemli avantajlar sağlayacaktır. Bu çalışmamızda, makalenizi hakemli bir dergiye göndermeden önce izlemeniz gereken editing ve proofreading süreçleri üzerinde durmaya çalışacağız.

Devamını oku

Akademik Yazma

Akademik Yazımda Öğrencilerin En Sık Yaptığı 5 Hata

Akademik metin hazırlarken öğrenciler tarafından sıklıkla yapılmakta olan belli başlı hatalar bulunmaktadır. Bu hatalardan kaçındığınız takdirde akademik metin yazımında kısa sürede ne kadar ilerlediğinize inanamayacaksınız. Bu makalede, akademik yazımda en sık yapılan 5 hatayı ve onlardan kaçınmak için nelere dikkat edilmesi gerektiğine değineceğiz.

Devamını oku

Akademik Yazma

Akademik Başarılarınızı CV’ye Eklemek İçin 7 İpucu

Akademik başarılar, CV’ye akademik hayatta başarılı olunduğu kadar iş hayatında da başarılı olunacağını işverene göstermek için eklenmektedir. Akademik başarılarınıza güveniyor ve onlarla insan kaynakları uzmanlarını etkileyeceğinizi düşünüyorsunuz ancak bu başarılarınızın CV’nizi nasıl ekleyeceği konusunda kararsız mısınız? Bu yazıda, akademik başarılarınızı CV’nize uygun bir şekilde ekleyebilmeniz için kullanmanız gereken etkili 7 ipucunu ele almaktayız.

Devamını oku

Tezin Tartışma, Sonuç ve Öneriler Bölümleri Nedir? Nasıl Yazılır?

Bu serinin önceki yazılarında tezin ne olduğu ve bir tezin hangi bölümlerden oluştuğu ile başladık ve ardından tartışmaya kadarki bölümleri sırayla anlattık. Bu yazımızda ise tezin tartışma, sonuç ve öneriler bölümlerinin ne olduğu ve nasıl yazıldığı üzerinde duracağız.

Öncelikle tartışma bölümünün ne olduğu ile başlayalım

Tartışma bölümü, bir tezin bulgularının verilmesinden sonra bu bulguların yazar tarafından yorumlanması ve farklı çalışmaların sonuçları ile karşılaştırılmasını içine alan bir bölümdür.

Hatırlayacak olursanız, bulgular bölümünde sadece çalışmanın bulgularının verilmesi gerektiğini, hiçbir şekilde yorum katılmaması gerektiğini belirtmiştik. Bunun nedeni ise yorumların ayrı bir bölüme bırakılacak olmasıydı. İşte yorumların katılacağı bölüm tartışma bölümüdür. Bu bölümde yazarın elde edilen bulguları yorumlaması beklenmektedir.

Tartışma bölümü, çoğunlukla bulgulardan sonra, başlı başına bir bölüm olarak yazılmaktadır. Ancak bazı alanlarda “bulgular ve yorum” adlı bir bölüm altında bulgular ile birlikte; bazı alanlarda ise “tartışma ve sonuç” adlı bir bölüm oluşturularak sonuçlar ile birlikte yazılmaktadır. Ancak tek başına veya farklı bir bölüm ile birlikte yazılması fark etmeksizin, tartışmanın içeriği değişmemektedir yani tartışmanın her alanda birbirine benzer bir yazımı bulunmaktadır. Ayrıca tartışma bölümü tek bir tartışma başlığı altında yazılabildiği gibi bulgular gruplandırılarak, A bulguları ile ilgili tartışma ve B bulguları ile ilgili tartışma şeklinde alt başlıklara ayrılarak da yazılabilmektedir.

Tartışma nasıl yazılır?

Bunu, tartışmanın nasıl yazılabileceğini daha somut bir şekilde anlatabilmek için cevap vermeniz gereken sorular üzerinden anlatalım. Şu sorular, bizlere yol gösterici olabilir:

1. Elde ettiğiniz bulgular neden bu şekilde bulunmuş olabilir? Bunun nedenleri neler olabilir?

Yani bulgular bölümünde belirttiğiniz her bir bulguyu, tartışma bölümünde sırayla tekrar ele alarak bunların neden bu şekilde bulunmuş olabileceğini yorumlayabilirsiniz. Yalnız bu yapılırken bulguların tekrarına girilmemeli, tartışmaya ağırlık verilmelidir.

2. Elde ettiğiniz bulgular çalışma alanınız veya konunuz için olumlu bir sonuç mu? Yoksa olumsuz bir sonuç mu?

Yine her bir bulgunuzu (tabi ki mümkün olanları) sırayla tekrar ele alarak bunların olumlu mu yoksa olumsuz mu olduklarını, sevindirici bir sonuç mu yoksa kaygı oluşturucu bir sonuç mu olduğunu yorumlayabilirsiniz.

3. Elde ettiğiniz bulguların alanınıza katkıları veya olumsuz sonuçları bulunuyor mu? Bu bulguların olumlu veya olumsuz nasıl etkileri olabilir?

Bunlar hakkında yorumlar yapabilirsiniz.

4. Daha önceden yapılmış olan benzer veya yakın çalışmalar varsa bulgularınız bunlara benzer mi? Yoksa bunlardan farklı mı?

Şu çalışmada şu bulunmuştu. Biz de benzer bir sonuç elde ettik. Veya bizim bulgularımız farklı bir özellik gösterdi şeklinde bilgiler verebilirsiniz.

5. Benzer çalışmalardan farklı bulgularınız ortaya çıktıysa veya bunlara benzer sonuçlar elde ettiyseniz bunların nedenleri neler olabilir?

Bunlar hakkında da yorum yapabilirsiniz.

6. Çalışmayı yaparken herhangi bir kısıtınız olduysa bunlar bulgularınızı etkilemiş olabilir mi?

Bunlar hakkında yorumlar yapabilirsiniz.

7. Cevap bulamadığınız bir araştırma sorunuz veya hipoteziniz oldu mu? Olduysa nedeni ne olabilir?

Bunlar hakkında da yorumlar yapabilirsiniz.

Bize yardımcı olacak soruların bir bölümü olarak bunları verebiliriz.

Şimdi de tartışma yazımını kolaylaştıracak çok önemli birkaç noktayı belirtelim

Tartışma yazmaya geçmeden önce alanınızda, önceden yapılmış olan benzer veya yakın çalışmaları, raporlar veya farklı sonuçları mutlaka sizin bulduğunuz sonuçları dikkate alarak okumalı ve bulduklarınızı bir kenara not etmelisiniz. Sonrasında bu sonuçları benzerliklerine göre gruplandırmalısınız. Bunu yaptığınızda az önce belirtmiş olduğumuz soruların cevaplarını kolayca verebilir ve tartışmayı kolayca yazabilirsiniz.

Ayrıca, tartışma yazarken mümkün olduğunca bulguları tekrar etmemelisiniz. Yorumlar katarak, farklı cümleler ile, farklı bulgularınızı sentezleyerek yani iç içe geçirerek, mümkün olduğunca sayısal bilgiler vermeden yazmalısınız. Ayrıca tartışma bölümünde kesinlikle, bulgular bölümünde olmayan yeni bir bulgu vermemelisiniz. Böyle bir durum varsa bunu öncelikle bulgular bölümünde vermelisiniz.

Şimdi de geçelim sonuç ve öneriler bölümlerine

Sonuç ve öneriler bölümleri bir tezde en son yazılan bölümlerdir. Tezin hazırlandığı alana ve bölüme bağlı olarak bunlar da ayrı ayrı, birlikte veya farklı bir bölüm ile birlikte yazılabilirler. Bazı bölümlerde tartışma, sonuç ve öneriler şeklinde başlık görürken, bazı bölümlerde sonuç ve öneriler şeklinde başlık görürüz ya da başlığın sadece sonuç olduğunu, önerilerin sonuç içinde verildiğini görürüz. Ancak bölümlendirme olarak farklılıklar mevcut olsa da sonuç ve önerilerde yazılması gerekenler değişmemektedir.

Sonuç bölümünde istenen, tez ile ortaya çıkan sonuçların açık ve net bir biçimde özetlenerek tezin bitirilmesidir.

Burada "Daha önce bu sonuçları zaten verdik, burada tekrar mı vereceğiz?" diyebilirsiniz.

Bu soruya şöyle cevap verelim: Bildiğiniz gibi daha önce bulgular bölümünde, tez ile ulaşılan bulguları herhangi bir yorum eklemeden, tablo ve şekiller ile destekleyerek, varsa sayısal değerler ile birlikte, oldukça detaylı bir biçimde verdik. Ardından tartışma bölümünde bunları az önce anlattığımız şekilde yorumladık. Burada, sonuç bölümünde ise artık bulgular bölümündeki gibi detaylara girmiyoruz, tartışmadaki yorumlarımızı da dikkate alarak yalnız en sade ve özet biçimde bu çalışmanın sonucunda ne bulduğumuzu belirtiyoruz. Bunları ya çok özet paragraflar halinde ya da maddeler halinde yazıyoruz. Dolayısıyla sonuç bölümü bulgular ve tartışma bölümlerinden farklılık gösteriyor.

Öneriler ise sonuçtan sonra yazılıyor. Ayrı bir alt başlık yapılabilir. Ya da alt başlık yapmadan paragraflar ile devam edilebilir.

Burada sonuçlarımıza bağlı olarak hangi önerilerimiz var? Bunları belirtiyoruz.

Buraya kadar ciddi bir çalışma ortaya koyduk. Bu nedenle mutlaka önerilerimiz olacaktır. Örneğin,

  • Bulduğumuz sonuçların çeşitli kurum, kuruluş, topluluk veya bireyler tarafından kullanılmasını veya dikkate alınmasını önerebiliriz.

  • Sonuçların nasıl değerlendirilmesi veya kullanılması gerektiği ile ilgili önerilerde bulunabiliriz.

  • Bundan sonra yapılacak benzer akademik çalışmalarda bu sonuçlardan faydalanılmasını önerebiliriz.

  • Çalışmayı yaparken eksik bıraktığımızı düşündüğümüz noktalar olduysa bunların dikkate alınmasını önerebiliriz.

  • Yine çalışmayı yaparken, konunun bizim girmediğimiz ancak girilmesini düşündüğümüz bir yanı varsa bunlar üzerinde çalışılmasının faydalı olacağını önerebiliriz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir