göz duyu organları / DUYU ve DUYUM Ansiklopediler - TÜBİTAK

Göz Duyu Organları

göz duyu organları

Duyu organları (göz, kulak, burun, deri ve dil) aracılığıyla iç ve dış çevreden gelen uyarıcıların (örn. ışık, ses dalgası, koku içeren kimyasal moleküller) sinirler yoluyla beyne iletilmesidir. Dış çevreden gelen enerjinin (örn. ışık) başka bir enerji formuna (elektrik enerjisi) dönüşümüne iletim (trunsduction) denilmektedir. Duyum, duyu organlarında bulunan ve “duyusal reseptörler/alıcılar” (sensory receptors) denilen özelleşmiş sinir hücreleri sayesinde gerçekleşir. Duyusal reseptörler, dış dünyada yer alan farklı enerji türleri tarafından uyarılır. Örneğin göz içerisinde yer alan reseptörler ışık tarafından uyarılırken, kulakta yer alan reseptörler ses dalgaları tarafından uyarılır. Deri reseptörleri ise basınç ya da ısı tarafından uyarılır. Koku ve tat reseptörleri de kimyasal maddeler tarafından uyarılır.

Organizmanın bir uyarıcıyı fark etmeye başladığı noktaya duyusal eşik (sensory threshold) denir. Örneğin, insanlar sesi sesin titreşimi saniyede 20’den az veya ’den çok olduğu zaman duyamazlar. Mutlak eşik (absolute threshold) bir uyaranın duyumlanabilmesi için gereken asgari düzeydeki uyarılma miktarıdır. İki uyarıcı arasındaki farkı ayırt etmemiz için gerekli olan eşik ise fark eşiğidir (difference threshold). Bahsedilen bu eşiklerin miktarı, farklı duyu organları ve uyaranlara göre farklılıklar göstermektedir. Örneğin karanlık bir gecede mum ışığı 48,3 metrelik mesafeden sonra görülemez. 7,4 litrelik suda şekerin tadını alabilmek için en az 1 çay kaşığı şeker olması gerekir. Bir uyaranın miktarı uzunca bir süre değişmediği zaman beyin dikkati daha işlevsel kullanabilmek adına bu uyarandan gelen bilgiyi bir süre sonra görmezden gelir. Buna alışma (habituation) adı verilir. Duyu reseptörlerinin miktarı değişmeyen uyarana karşı daha az tepki vermesine ise duyusal uyum denir. Bir odada sürekli çalışan havalandırmanın sesini bir süre sonra fark etmemek alışmaya örnek olarak verilebilir. Yemek yediğimiz sırada yemeği ilk ağzımıza koyduğumuz sırada yemeğin tadını iyice duyumsarken sonlara doğru yemeğin tadı gittikçe silikleşir. Bu da duyusal uyuma bir örnektir.

Algı ve duyum ile ilgili genel mekanizmaları açıkladıktan sonra, algı konusunda en fazla incelenen ve mekanizmaları en net şekilde tanımlanan görsel ve işitsel algıyı örneklerle açıklayacağız. Görmenin gerçekleşmesini sağlayan uyaran ışıktır. Işık foton adı verilen ve oldukça uzun dalga boyuna sahip bir enerji türüdür. İnsanın gözü nanometre boyundaki ışık dalgalarına duyarlıdır. Parlaklık, renk ve satürasyon, algılanan ışık özellikleridir. Işığın dalga boyunun yüksekliği parlaklığını belirler. Cisimden yansıyan ışığın dalga boyu ne kadar yüksekse cisim o kadar parlak görünür. Cismin rengi ise cisimden göze yansıyan ışığın dalga boyu tarafından belirlenir. Uzun dalga boyları ( nm) kırmızı ve kızıl renkler olarak algılanırken, orta boy dalgalar yeşil, kısa dalga boyları ( nm) ise mor ve mavi tonlar olarak algılanır. Satürasyon ise algılanan rengin saflığını ifade eder. Yüksek satürasyon, algılanan renk içinde sadece o rengi temsil eden dalga boylarının olmasıdır. Mesela kıpkırmızı olarak algıladığımız yüzeyden gelen dalga boyu sadece nm civarındadır. Daha uzun ya da daha kısa boyda ışık dalgası bir cismin yüzeyinden yansırsa rengi daha kızıl ya da daha pembemsi olarak algılanacaktır.

Göz görmemizi sağlayan organımızdır. Gözün en dış kısmında yer alan kornea, cisimden yansıyan ışık dalgalarını bir film kamerası gibi kırar ve cisimden yansıyan ışık demeti gözün arkasında yer alan, retina adı verilen bölgeye odaklanır. Göze gelen ışığın miktarı gereken durumlarda iris kasları ve lens tarafından ayarlanır. Gözbebeğinin arkasında yer alan, lens adı verilen yapı, retinaya düşen imajın daha netleştirilmesini sağlamaktadır. Retinada bulunan çubukçuk (rodlar) ve koni adı verilen fotoreseptörler, fotonları nöral sinyallere dönüştürür ve optik sinir aracılığıyla bu sinyalleri beyne iletir. Retinadan gelen bilgi beynin çeşitli kortikal yapılarında (örn. oksipital lob) işlenir ve böylelikle görsel alanda bulunan görüntü algılanır.

Bir cismin titreşimleri havada veya cismi çevreleyen elastik bir ortamda basınç değişiklikleri meydana getirir; bu basınç değişiklikleri örüntüsüne ses dalgası denir. Basınçtaki değişikliğin tekrarının saniyedeki döngü sayısına frekans denir ve hertz (Hz) birim cinsiyle ölçülür. Saniyede 1 döngü 1 hertzdir. İnsanlar yaklaşık 20 Hz’den Hz’ye kadar değişen frekansları duyabilir. Ses dalgaları, kulak kepçesi ve işitme kanalının olduğu dış kulağa geçer. Dış kulağın sonunda yer alan kulak zarına ulaşan ses dalgaları titreşim oluşturur ve bu titreşim orta kulaktaki yapılara iletilir. Orta kulağa gelen titreşimler kulak kemikçikleri aracılığıyla iç kulağa iletilir. İç kulakta salyangoz benzeri yapıda olan kokleada bulunan saç hücrelerinin bükülmesi titreşimlerin elektrik sinyallerine dönüşümüne neden olur ve bu sinyallerin beyne iletilmesiyle işitme gerçekleşir.

Tuğba Uzer Yıldız

kaynağı değiştir]
Arşiv Bağlantısı

Daha Fazla Cevap Göster

Cevap Ver

Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.

Sorulara Dön

Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın % okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.

Popüler Yazılar

EA Akademi

Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

Etkinlik & İlan

Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.

Podcast

Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.

Aklımdan Geçen

Komünite Seç

Aklımdan Geçen

Fark Ettim ki

Bugün Öğrendim ki

İşe Yarar İpucu

Bilim Haberleri

Hikaye Fikri

Video Konu Önerisi

Kafana takılan neler var?

'te Türkiye'de bilimi yeşertmemize yardım edin!

Bu yıl sayfamızda gezdiniz.

Evrim Ağacı, Türkiye'nin en büyük, en çok ziyaret edilen, en güvenilir popüler bilim sitesi. Ancak bulunduğumuz noktaya oturduğumuz yerden gelmedik: yılından beri gece gündüz demeden çalışıyoruz. yılı sitemizi ve diğer tüm iletişim araçlarımızı baştan yarattığımız müthiş bir yıl olacak. Ancak bunu sürdürülebilir kılmamız için sizlerin desteğine ihtiyacımız var. Çünkü biz bu işi hobi olarak yapmıyoruz; Evrim Ağacı bizim yegane mesleğimiz, tek görevimiz. yılında da bunu yapmaya devam edebilmek için bize yardımcı olabilirsiniz. Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz arasına şimdi katılın.

Evrim Ağacı Logo

Kreosus (₺)YoutubePatreonDiğer Yöntemler

Geri Bildirim Gönder
Evrim Ağacı

Evrim Ağacı

Türkiye'deki bilimseverlerin buluşma noktasına hoşgeldiniz!

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close

“ Aynı şeyi tekrar tekrar yapıp, farklı sonuçlar beklemek, delilik belirtisidir.”
Rita Mae Brown

Bilim İçin 30 Saniyeniz Var mı?

Evrim Ağacı, tamamen okur ve izleyen desteğiyle sürdürülen, bağımsız bir bilim oluşumu. Ücretsiz bir Evrim Ağacı üyeliği oluşturmanın çok sayıda avantajından biri, sitedeki reklamları %50 oranında azaltmak (destekçilerimiz arasına katılarak reklamların %'ünü kapatabilirsiniz). Evrim Ağacı'nda geçirdiğiniz zamanı zenginleştirmek için, sadece 30 saniyenizi ayırarak üye olun (üyeyseniz, giriş yapmanızı tavsiye ederiz).

Üye Ol

Giriş Yap

Üyeliğin Avantajları

İnsanlar duyu organları ile doğru bilgiye her zaman ulaşabilir mi?

Sorulara Dön

1, görüntülenme

Cevap Ver

  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir

Hayır.

1- Duyu organlarımız (özellikle göz ve kulak) algılayabilecekleri her şeyi (göz için ışık, kulak için ses, burun için koku) algılamazlar. Örneğin gözümüz, sadece radyo dalgalarının çok küçük bir kısmını argılar.

2- Duyu organlarımızdan gelen verilerin tamamı beyne gittiği için bazen aynı anda farklı duyu organlarımızdan gelen veriler birbirleriyle çelişir. Örneğin baş dönmesi sırasında kulağınızdan ve gözünüzden gelen veriler birbirleriyle eşleşmez. Bu durumda beynimiz göz ve kulağımıza daha fazla güvenir.

Bu konuyu hâlâ merak ediyorsanız kaynaklarda gösterdiğim belgeseli izleyebilirsiniz. (Bu belgesel aynı zamanda bu cevabın kaynağıdır.)

görüntülenme

Kaynaklar

  1. TRT BELGESEL. Bilimin Ev Hali

    nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.