coğrafi keşiflerin sonuçları maddeler halinde / Coğrafi keşiflerin Osmanlıya faydası nedir? | Soru & Cevap - Evrim Ağacı

Coğrafi Keşiflerin Sonuçları Maddeler Halinde

coğrafi keşiflerin sonuçları maddeler halinde

Arşiv Bağlantısı

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.

Coğrafi keşiflerin Osmanlıya faydası olmamış aksine zararı olmuştur, coğrafi keşifler ile avrupalı devletler yeni ticaret yolları açmıştır, yeni doğal kaynaklar ve iş güçlerine ulaşmışlardır. Osmanlı Devleti'nin elindeki önemli ticaret yolları önemini büyük ölçüde yitirmiştir ve diğer devletlerin yüksek büyüme ve gelişme hızlarına erişemeyecek duruma gelmiştir.

1,386 görüntülenme

Coğrafi keşifler, 15. yüzyılda başlayan ve dünya tarihinin akışını değiştiren önemli olaylardan biridir. Bu keşifler, Avrupalı denizcilerin deniz yoluyla Amerika, Afrika, Hindistan ve Asya’ya ulaşmalarını sağladı ve bu sayede yeni bölgeler keşfedilerek, ticaret faaliyetleri arttı.

Osmanlı Devleti de bu keşiflerden etkilendi. Osmanlı’da bu keşifler dönemi olarak adlandırılan ‘’yeniçeri devri’’nin başlangıcı 15. yüzyılın başlarıdır. Bu devirde Osmanlı Devleti’nin coğrafi keşiflere verdiği tepki oldukça çelişkilidir. Öncelikle Osmanlı Devleti, keşfedilen topraklardaki ticari faaliyetlere hakim olmak için deniz ticaretini kontrol altında tutma politikası izledi.

Bu politika sayesinde Osmanlı Devleti, ticari anlamda birçok alanda avantaj elde etti. Doğu Akdeniz’deki ticari hakimiyeti, Akdeniz’in kilit noktalarında kontrolü elinde tutabilmek için geliştirdiği askeri teçhizat ve donanım sayesinde arttı. Ayrıca Osmanlı, Hint Okyanusu’nda ticari faaliyetlerini artırmak için Cava, Manado, Maldivler ve Seylan Adası gibi önemli limanları ele geçirdi.

Osmanlı Devleti, coğrafi keşiflerin daha sonra fikri alanlara da yansımasını gördü. Bu dönemde Ayasofya gibi dini yapılar, Osmanlı mimarisindeki değişimle birlikte farklı stillerde inşa edilmeye başlandı. Ayrıca İstanbul’da, Osmanlı’nın coğrafi keşiflerin getirdiği malzeme ve kültürün etkisiyle birçok şirketler kuruldu.

Sonuç olarak Osmanlı Devleti, coğrafi keşifler dönemi boyunca önemli avantajlar sağladı. Deniz ticaretindeki hakimiyeti, ticari faaliyetlerdeki artışı, coğrafi keşiflerin fikri alanlara etkisi gibi sayısız faktör Osmanlı Devleti'ne yarar sağlamıştır. Tabi yararlarından çok zararı olmuştur o da başka bir sorunu cevabı.

140 görüntülenme

Daha Fazla Cevap Göster

Cevap Ver

Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.

Sorulara Dön

Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.

Popüler Yazılar

EA Akademi

Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

Etkinlik & İlan

Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.

Podcast

Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.

Aklımdan Geçen

Komünite Seç

Aklımdan Geçen

Fark Ettim ki...

Bugün Öğrendim ki...

İşe Yarar İpucu

Bilim Haberleri

Hikaye Fikri

Video Konu Önerisi

Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?

Türkiye'de bilim iletişimini 2023 yılında da hep beraber güçlendirebiliriz!

Bu yıl sayfamızda gezdiniz.

Evrim Ağacı, Türkiye'nin en büyük, en çok ziyaret edilen, en güvenilir popüler bilim sitesi. Ancak bulunduğumuz noktaya oturduğumuz yerden gelmedik: 2010 yılından beri gece gündüz demeden çalışıyoruz. 2023 yılı sitemizi ve diğer tüm iletişim araçlarımızı baştan yarattığımız müthiş bir yıl olacak. Ancak bunu sürdürülebilir kılmamız için sizlerin desteğine ihtiyacımız var. Çünkü biz bu işi hobi olarak yapmıyoruz; Evrim Ağacı bizim yegane mesleğimiz, tek görevimiz. 2023 yılında da bunu yapmaya devam edebilmek için bize yardımcı olabilirsiniz. Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz arasına şimdi katılın.

Evrim Ağacı Logo

Kreosus (₺)YoutubePatreonDiğer Yöntemler

Geri Bildirim Gönder
Evrim Ağacı

Evrim Ağacı

Türkiye'deki bilimseverlerin buluşma noktasına hoşgeldiniz!

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close

“ Kendi kendine yardım etmeyene şans yardım edemez.”
Sophocles

Bilim İçin 30 Saniyeniz Var mı?

Evrim Ağacı, tamamen okur ve izleyen desteğiyle sürdürülen, bağımsız bir bilim oluşumu. Ücretsiz bir Evrim Ağacı üyeliği oluşturmanın çok sayıda avantajından biri, sitedeki reklamları %50 oranında azaltmak (destekçilerimiz arasına katılarak reklamların %100'ünü kapatabilirsiniz). Evrim Ağacı'nda geçirdiğiniz zamanı zenginleştirmek için, sadece 30 saniyenizi ayırarak üye olun (üyeyseniz, giriş yapmanızı tavsiye ederiz).

Üye Ol

Giriş Yap

Üyeliğin Avantajları
kaynağı değiştir]
Coğrafi keşifler dönemi ana seferler ve bunlar sonucunda keşfedilen yerler:
      İspanyol İmparatorluğuve sömürgeleri
      Portekiz Krallığıve sömürgeleri

Arka plan[değiştir

Coğrafi Keşifler Nedir? Coğrafi Keşiflerin Sebepleri ve Sonuçları

Coğrafi keşifler nedir? Coğrafi keşiflerin sebepleri ve sonuçları nelerdir? 1453 İstanbul’un fethi, yeni çağ tarihinin başlangıcı olarak kabul edilir. Fatih Sultan Mehmet, fetih için İstanbul’un yıkılamaz denilen surlarını yıkabilmek amacıyla şahi toplarını döktürmüştü. Böylece Yeni Çağ’ın başlarında barutun ateşli silahlarda etkin bir şekilde kullanılmaya başlanması, yıkılamaz denilen surların ve şatoların yıkılmasını beraberinde getirdi. Bu da, güçlü kale ve şatolarda yaşamakta olan Avrupa’daki derebeylerin sonunu hazırladı. Feodal sistemin zayıflayıp yıkılması merkezi krallıkların güçlenmesini sağladı.

Matbaanın da geliştirilmesi Avrupa’daki kültürel hayatı canlandırdı ve düşünce özgürlüğü ortaya çıktı. Böylece Avrupa’da Rönesans ve Reform hareketleri başladı.

Pusulanın geliştirilip etkin bir şekilde kullanılmaya başlaması ise Coğrafi Keşifler’e sebep olacaktı.

Coğrafi Keşifler

Coğrafi Keşifler Nedir?

15. yüzyıl sonlarında Avrupalıların yaptığı okyanus ötesi gezilere Coğrafi Keşifler denir. Matbaanın, Rönesans ve Reform gibi Avrupayı ileriye taşıyan gelişmelerin yaşanmasına sebep olması ya da barutun ateşli silahlarda etkin şekilde kullanılmasının feodal sistemin yıkılmasına sebep olması gibi pusula da coğrafi keşiflerin başlamasını sağlamış ve tüm bu gelişmeler Avrupa tarihinin akışını değiştirmiştir.

Ancak coğrafi keşiflerin sebeplerini bunlarla sınırlı tutmak elbette doğru değildir.

Coğrafi Keşiflerin Sebepleri Nelerdir?

  • Pusulanın kullanılması ile okyanus ötesi seferlerin daha mümkün hale gelmesi
  • Okyanus koşullarına dayanıklı gemilerin inşa edilmesi ve gemicilik sanatının gelişmesi
  • Katolik kilisesinin dayattığı efsane ve hurafelere inanmayan cesur gemicilerin yetişmiş olması
  • Avrupa’da değerli madenlerin az olması ve Avrupalıların, Doğu’nun zenginliklerine ulaşma arzusu
  • Hristiyanlığı yayma düşüncesi
  • Dönemin en önemli iki ticaret yolu olan İpek ve Baharat yollarının Türklerin elinde olması

Yapılan Keşifler Nelerdir?

Bu dönemde yapılan keşifler şöyleydi;

Portekizli bir denizci olan Bartolomeu Diyaz, Ümit Burnu’nu keşfederek Hindistan’a deniz yoluyla ulaşma imkanının ortaya çıkmasını sağladı.

Portekizli denizci Vasco de Gama, Ümit Burnu’nu aşıp Hindistan’a ulaştı. Böylece Hint Deniz Yolu keşfedilmiş oldu ve Portekizliler bu sayede Uzak Doğu’ya kadar olan bölgelerde ticari alanda üstünlük sağladı.

Cenevizli bir gemici olan Kristof Kolomb, İspanya kralının desteğini alarak Atlas Okyanusu’na açıldı. 1492 yılında Amerika kıtasını keşfetse de burayı Hindistan zannetmişti. 1506 yılında ise İtalyan bir denizci olan Americo Vespucci buranın yeni bir kıta olduğunu fark etti. Böylece kıtaya onun adı verildi. Amerika’nın kuzey bölgelerine Fransızlar yerleşirken doğu bölgelerine İngilizler, güneyine ise İspanyollar yerleşti ve burada koloniler kurdular.

Portekizli bir denizci olan Macellan, hep batı yönüne doğru giderek aynı yere ulaşma düşüncesindeydi. (O dönemde özellikle kilise tarafından Dünya’nın düz olduğu iddia edilmekte, Dünya’nın yuvarlak olduğunu ifade eden bilim insanlarına itibar edilmemekteydi.) Yolculuğu sırasında Filipinlere ulaşan Macellan burada yerlilerle yaptığı savaşta öldü.  Ancak bu yolculuk Del Kano tarafından devam ettirildi. Yolculuğun sonunda başladığı noktaya varmasıyla Dünya’nın yuvarlak olduğu kanıtlanmış oldu. Bu durum insanların Katolik kilisesine duyduğu güvenin ciddi anlamda sarsılmasına yol açacaktı.

YılKeşfedilen YerKeşfeden Denizci
1487Ümit BurnuBartolomeu Diaz
1498Hint Deniz YollarıVasco De Gama
1492Haiti ve AmerikaKristof Kolomb
1521Filipin AdalarıMacellan ve Del Kano
1642Tasmanya ve Yeni ZelandaTasman

 

Coğrafi Keşiflerin Sonuçları

Coğrafi keşifler, sadece yapılan keşiflerle sınırlı değildir. Ortaya çıkardığı sonuçlar itibarıyla hem Avrupa tarihi hem de Dünya tarihi açısından -özellikle ekonomik anlamda- son derece önemli etkilere sebep olmuştur. Coğrafi keşiflerin sonuçlarını maddeler halinde görelim;

  • İpek ve Baharat yolları yön değiştirdi ve Afrika çevresine kaydı.
  • Akdeniz ticaret limanları önemini kaybetti. Bunun yerine Atlas Okyanusu kıyısındaki Londra, Amsterdam ve Lizbon gibi şehirler önem kazandı.
  • Bir orta sınıf durumunda olan burjuva, ticaretin gelişmesiyle birlikte zengin bir tüccar sınıfı haline geldi. Burjuva, soylulardan bile zengin hale geldi. Sermaye birikiminin sağlanması, ileride Sanayi Devrimi’ne yol açacaktı.
  • Zenginleşen burjuvanın, sanatı ve sanatçıyı destekleyen mesen sınıfını oluşturması kültür ve sanat hareketlerinin hızlanmasını ve böylece Rönesans ve Reform hareketlerinin doğmasını tetikledi.
  • Soylu sınıfı güç kaybederken krallar güçlendi.
  • Toprağa dayalı zenginlik yerine artık ticaret ve değerli maden zenginliğine bıraktı. Böylece merkantilizm denilen bir fikir akımı ortaya çıktı. Merkantilizm; bir devletin ne kadar değerli madeni varsa o devletin o kadar zengin olduğunu savunan bir görüştür.
  • Katolik kilisesine duyulan güven sarsıldı.
  • Keşfedilen yeni bölgelerde Hristiyanlık etkili olmaya başladı.
  • Keşfedilen yerlerde kolonicilik faaliyetlerinin yapılması köleliğin yaygınlaştırılmasına sebep oldu.
  • Yeni kültürler, bitkiler ve hayvan türleri tanındı. Örneğin kahve, kakao ve patates Avrupalılar tarafından ilk kez tanınmıştı.
  • İspanya ve Portekiz tarafından ilk sömürge imparatorlukları kuruldu.

Coğrafi Keşiflerin Osmanlı Devleti’ne Etkileri

Coğrafi keşiflerin sadece Avrupa tarihini değil Dünya tarihini de etkilediğini belirtmiştik. Dönemin güçlü imparatorluklarından olan Osmanlı İmparatorluğu da Coğrafi Keşiflerden ciddi anlamda etkilenmişti. Ancak bu etki, olumlu yönde değildi.

Coğrafi keşifler ile yeni ticaret yollarının bulunmuş olması Osmanlı Devleti’nin kontrolündeki İpek ve Baharat yollarının önemini yitirmesine sebep oldu. Böylece Osmanlı limanları da önemini kaybetmişti. Bu durum, Osmanlı Devleti’nin çok büyük ekonomik kayıplara uğraması anlamına geliyordu.

Coğrafi keşiflerle Avrupa’ya taşınan bol miktarda altın ve gümüşün bir müddet sonra Osmanlı ülkesine girmesi, Osmanlı parasının değer kaybetmesine ve ülkede ciddi bir enflasyon yaşanmasına sebep oldu.

Avrupalıların XV. yüzyılda birçok nedene bağlı olarak yeni yollar araması sonucu dünyanın bilinmeyen yerlerini ve yeni ticaret yollarını bulmalarına coğrafi keşifler denilmektedir. Diğer bir ifade ile Coğrafî keşifler; 15. ve 16. yüzyıllarda Avrupalılar tarafından yeni ticaret yollarının bulunması amacıyla başlatılan ve yeni okyanusların ve kıtaların bulunmasıyla gerçekleşmiş olan keşifleri ifade eder. Keşifler 15. yüzyıl ortalarında başlayıp 16. yüzyıl ortalarına kadar yoğun bir şekilde olmuştur.

Avrupa’yı ve dünyayı etkileyecek olan coğrafi keşiflere ilk olarak İspanyollar ve Portekizliler başlamıştır. Daha sonra İngiltere, Fransa ve Hollanda bu sürece dahil olmuştur. Coğrafi keşiflerin sonunda İngiltere en güçlü devlet olarak dünya siyasi tarihinde önemli bir yere sahip olmuştur.

Yapılan önemli keşiflerden bazıları şunlardır;

– 1486 yılında Portekizli Bartemi Diaz Afrika’nın güneyine inerek Ümit Burnu’nu keşfetmiştir.

– Vaskö de Gama Ümit Burnu’nu geçerek doğuya doğru gitmiş ve Hindistan’a ulaşmıştır.

– 1492 yılında Kristof Kolomb Hindistan’a ulaşmak için yola çıkarak Amerika kıtasına ulaşmıştır. Buranın yeni bir kıta olduğunu anlayamayan Kristof Kolomb bölgeyi Hindistan’ın adaları zannetmiştir. 1507 yılında Amerikan Vespuçi yeni kıtaya ulaşarak buranın Hindistan değil yeni bir kıta olduğunu keşfetmiştir. Bu kıta onun adı ile anılmaya başlanmıştır.

– 1519 yılında dünyanın yuvarlak olduğunu ispat etmek isteyen Macellan dünya turuna çıktı. Dünya turu esnasında ölen Macellan’ın yerine Del Kano bu turu tamamlayarak dünyanın yuvarlak olduğunu ispatlamıştır.

Coğrafi keşiflerin nedenleri;

1. Ticaret yollarının Türklerin elinde olması

2. Birkaç kez el değiştirerek Avrupa’ya gelen malların fiyatının artması ve Avrupalıların doğuya kendilerinin ulaşmak istemesi

3. Coğrafya alanında yapılan çalışmalar sonrasında bilgilerin artması

4. Pusulanın geliştirilerek sapmasının hesaplanması ve doğru yön bulunmasının sağlanması

5. Cesur gemicilerin yetişmesi

6. Karavel adı verilen okyanusa dayanıklı gemilerin yapılması

7. Kralların denizcilere destek vermesi.

Coğrafi keşiflerin sonuçları;

1. Yeni yolların bulunmasıyla ticaret yolları değişti.

2. Akdeniz limanları eski önemini kaybederken Atlas Okyanusuna kıyısı olan limanların önemi artmaya başladı.

3. Yeni kıtalar, medeniyetler, bitki ve hayvan türleri öğrenildi.

4. Sömürgecilik faaliyetleri başladı.

5. Keşfedilen yerlere özellikle Avrupa kıtasından göçler oldu.

6. Yeni keşfedilen bölgelerde Hıristiyanlığı yaymak amacıyla misyonerlik faaliyetleri başladı.

7. Ticaretle uğraşan burjuva sınıfı zenginleşti. Burjuvalar içerisinde bilim ve sanatı destekleyen Meşen sınıfı ortaya çıkmıştır.

8. Meşen sınıfının desteklediği sanatçıların çalışmaları Rönesans’a zemin hazırlamıştır.

9. Dünyanın yuvarlak olduğu ispatlanarak coğrafya biliminde yeni bilgilere ulaşılmıştır

10. Yeni keşfedilen yerlerin yer altı zenginliklerinden altın ve gümüş Avrupa’ya bol miktarda taşınınca kıtada sermaye birikimi artmış ve kıta zenginlemiştir.

Coğrafi Keşifler ve Osmanlı Devleti: Coğrafi Keşifler Osmanlı Devleti’ni olumsuz yönde etkilemiştir. Ticaret yollarının değişmesiyle Akdeniz limanlarından gelen vergiler ve gelirler azalmıştır. Avrupa’da altın ve gümüşün artmasıyla Osmanlı parası değer kaybetmeye başlayarak piyasada pahalılık ve enflasyon olmaya başlamıştır.

Tags:Coğrafi keşifler nedenleriCoğrafi keşifler nedirCoğrafi keşifler sonuçları

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası