bt anjiyo nasıl yapılır / Sanal anjiyo her hastaya yapılabilir mi? | Anadolu Sağlık Merkezi

Bt Anjiyo Nasıl Yapılır

bt anjiyo nasıl yapılır

Kalp sorunlarıyla ilgili en gelişmiş görüntüleme tekniklerinden olan Koroner Bt Anjiyografi işlemini sizler için inceledik. İşleme hazırlık, işlem esnasında neler yaşayacağınız ve tüm daha fazlası için yazı içeriğine göz atabilirsiniz.

Bilgisayarlı Tomografi (BT) Nedir?

Bilgisayarlı tomografi, x-ışını kullanılarak yapılan bilgisayarla desteklenmiş aynı anda çok sayıda kesit alabilen gelişmiş görüntüleme sistemidir. Vücudun iç kısımlarını direkt röntgene göre çok daha detaylı görüntüleyebildiği için birçok sorunda detaylı görüntüleme için bilgisayarlı tomografi kullanılmaktadır.

Koroner BT Anjiyografi Nedir?

Koroner bilgisayarlı tomografi (kalp tomografisi), kalp ve kalp damarlarının görüntülenmesini sağlayan işlem olarak tanımlanabilir. Klasik anjiografiden farklı olarak bu yöntemde kateter olarak adlandırılan kol yada bacak damarlarından girilerek kalp damarlarına içine kadar giden ince borulara ihtiyaç kalmadan sadece kol damarlarından verilen kontrast ilaçla kalp damarlarının görüntülenmesi sağlanır.  Sebebi bilinmeyen göğüs ağrıları, damar tıkanıklıklarının tespiti gibi birçok farklı sorunun tespitinde bu işlemden yararlanılmaktadır. Kalp arterlerinde yapılan aramalar üç boyutlu görüntüler sunabilir, filme veya bilgisayara aktarılabilir. Birçok kalp hastalığının teşhisinde yararlanılan koroner bt anjiyografi, normal koroner anjiyografiden farklı, modern bir yöntemdir.

BT Anjiyografi için Bilgi ve Fiyat Alın

Koroner BT Anjiyografi Neden Çekilir?

Bt anjiyografi işlemi kalbe giden damarlarda tıkanıklık veya daralma olduğu düşünülen durumlarda istenebilir. Yapılan test sayesinde kalbin tüm işlevsel hareketleri, kalbe giden damar hareketleri görüntülenebilir. Teşhis konulabilmesi için bt anjiyografiye özel ek testler istenmesi mümkündür.

Kalp Tomografisi Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

Kalp ve kalbi besleyen damarlarla ilgili durumların detaylı görüntülenmesinde, kardiyoloji doktorunuz tarafından tomografi incelemesi istenebilir. Aşağıdaki hastalıkların teşhisinde kalp tomografisi istenebilir;

  • Doğuştan yapısal kalp bozuklukları (kalp damar hastalığı)
  • Koroner arter hastalığı
  • Kalp zarı problemleri
  • Kalp kapakçıkları sorunları
  • Protez kapak hastalıkları
  • Kalp kitleleri

Bu hastalıkların teşhis ve seviyesini öğrenmek için BT tomografiden faydalanılabilir. Kalp tomografisi non invaziv olması (cerrahi müdahale gerektirmemesi) hızlı olması avantajları sayesinde tanı koydurucu olmakta ve uygun tedavi yöntemine karar verilebilmektedir.

Koroner BT Anjiyografi Öncesi Hazırlık

Anjiyografiye girmeden önce doktorunuz tarafından tüm talimatlar size bildirilecektir. İşle gününe kadar normalde aldığınız reçeteli ilaçları doktorunuza belirterek kullanmaya devam edebilirsiniz: Son 48 saatlik dilime girildiğinde kuvvet arttırıcı olarak bilinen ilaçlar veya bilmediğiniz farklı bir ilaç kullanmamalısınız. Ayrıca işlem öncesinde aç kalmanıza gerek yoktur ancak daha fazla su içmeniz önerilir.

İşlem yapılacağı gün rahat giyip çıkarılabilir kıyafetler giymeye özen göstermeli ve tüm takılarınızı evde bırakmanız önerilir. Hiçbir metal eşyayla bilgisayarlı tomografi işlemi yaptırmayacağınızı unutmayın. İşlem saatini bekleyene kadar kendinizi rahatlatacak aktiviteler yapmaya odaklı olabilirsiniz.

Koroner bt anjiyografisi olmadan önce radyoloji bölümü hemşiresi kalp atışlarınızı ölçecek ve kalp atış hızının dakikada 60’dan düşük olup olmadığını ölçülecektir. Kalp atış hızınız 60’dan fazla ise, işleme uygunluk için kalp hızını düşürecek bir ilaç verecektir. İşlemler tamamlandığına hastane önlüğü giyip, anjiyo için işlem saatini beklemeniz yeterli olacaktır.

Koroner BT Anjiyografi Nasıl Çekilir?

Koroner bt anjiyografi sıranız geldiğinde, kalp damarlarında tam net görüntü sağlanabilmesi için damar yolundan kontrast bir boya enjekte edilecektir. İlaçlı bilgisayarlı tomografi işleminde olduğu gibi boya verilerek, işlemde damar içlerinin daha iyi görüntülenmesi amaçlanıyor. Görüntüleme için sırt üstü pozisyonda tarama aletinin özel sedyesine yatarak çekim için bilgilendirme yapılacaktır. Çekim öncesi sedye ile otomatik olarak makine içerisine girilecektir. Cihazın üzeri açık kapalı alan korkusu oluşturmayacak şekilde dizayn edilmiştir. Cihaz içerisindeyken hareket etmeden yatmanız gerekir. Ayrıca sizden kısa süreli nefesinizi tutmanız istenecektir.

  • Tarayıcıya, vücudunuzun sadece çekim yapılacak kısmı makineye girip çıkacaktır. İşlem sırasında tıkırtılar duyulabilir, bu çok normaldir. Tomografi aletinin görünmeyen kısmındaki cihaz işlemlerinden gelen sestir.
  • Tarayıcı çalıştığı zaman odada kimse olmayacaktır. Size yapmanız gerekenler sesli komut sistemiyle duyurulacaktır ancak odada sadece sizin olmanız gerekmektedir.
  • Bilgisayarlı tomografi anjiyografi işlemi 15-30 dakika aralığında sürer ve bu süre içerisinde kalp ve kalp damarlarının sayısız görüntüsü çekilir.

Bu görüntüler bir araya getirilerek radyoloji uzmanı doktorunuza ulaştırılacaktır. Tomografi sonuçlarınızı ilgili bilgileri doktorla görüştüğümüzde öğrenebilirsiniz.

Koroner BT Anjiyografi Riskleri

Koroner bt anjiyografi zararları, yaptırmadan önce merak edilen konulardan biridir. Aşağıdaki bazı durumlarda bt anjiyografi zararlı olabilmektedir.

  • Böbrek fonksiyonlarında anormallik olan kişilerde, enjekte edilen kontrastlı boya maddesi fonksiyonların daha kötü çalışmasına sebep olabilir.
  • Bt anjiyografi işlemindeki boya içerisinde iyot barındırmaktadır. kullanılan madde iyot alerjisi olanlarda kızarıklık ve döküntüye sebep olabilir.
  • Radyasyon. En bilinen tomografi zararlarından biri olan radyasyon sebebiyle, ileri dönemlerde kanser varlığı gelişebilir. Ancak bu riskten bahsedilebilmesi için sık sık bu işlemi yaptırmak ve yüksek radyasyona maruz kalmış olmak gerekir.
  • Hamile veya hamile olma şüphesi olan kişilerde kötü etkileri göz önünde bulundurularak, bu durumlar içerisindeyken anjiyografi yapılıp radyasyona maruz kalmamalıdır.

maddeleri bt anjiyografi zararları arasında gösterilebilir. Koroner bt anjiyografi öncesi doktorunuza var olan alerji, kullanılan ilaçları ve hamilelik durumunuzla ilgili bilgi vererek, alternatif bir yönteme yönelmeyi tercih edebilirsiniz.

Koroner BT Anjiyografi Yararları Nelerdir?

Kalp tomografisi riskleri yukarıda bahsettiğimiz gibi sadece belirli durumlarda kendini göstermektedir. Daha fazla yarından hissedebileceğimiz uygulamanın;

  • Yumuşak doku, kemik ve kan damarlarındaki hareketliliği eş zamanlı görüntülenmesidir.
  • Kan pıhtısı yada aort yaralanması gibi rahatsızlıkların hızlıca tespit edilebilmesi, teşhis konulabilmesi,
  • Diğer görüntüleme tekniklerine göre kapsamlı tarama sağlar,
  • Tomografi işlemleri genel olarak kolay ve hızlıca biter,
  • Yeni nesil bilgisayarlı tomografi sayesinde en düşük oranda radyasyona maruz kalırsınız.

Bu durumlar sayesine gerektiği durumlarda modern görüntüleme tekniklerinden olan koroner bt anjiyografiyi istediğiniz zaman tercih edebilirsiniz. İşlemle ilgili daha detaylı bilgi almak için Avicenna Hastanesi Radyoloji Bölümü Uzman doktorlarımıza randevu alabilirsiniz.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Koroner bt anjiyografi işlemi ağrılı bir işlem mi?

Hayır, işlemin hiçbir aşamasında ağrı hissedeceğiniz bir uygulama yoktur.

BT koroner anjiyografi ilacı alerjiye sebep olur mu ?

Kontrast madde, iyot alerjisi olanlarda ve hassas bünyelerde alerjiye sebep olabilir. Geçici bir durumdur ve hastanede müdahale sağlanır.

BT koroner anjiyografi neden kullanılır?

Kalp ve kalp damarlarındaki; daralma, tıkanıklık, yaralanma gibi sorunların tespitinden bu testten faydalanılır.

Koroner bt anjiyografi çekiminde hastanın nabzı kaç olmalı?

Hastanın nabzı 60’ın altında olmalıdır.

Koroner bt anjiyografi aç karnına mı yapılır?

Hayır, işlem öncesinde aç kalmanıza gerek yoktur.

 

Avicenna Hastanesi Radyoloji Bölümü Uzman Doktorlarımız

Koroner bt anjiyografi nasıl çekilir? sorusu, işlemi ilk defa yaptıracaklar ve kapalı alan korkusu bulunanlar için tedirgin edici durumlardan biridir. Koroner bt anjiyografi operasyonu hakkında merak edilenler, detaylarıyla birlikte makalemizde sizlerle.

Koroner Bt Anjiyografi Nedir?

Koroner bt anjiyografi tedavisi, kalbe kan sağlayan damarların görüntülenmesinde fayda sağlayan teknolojidir. Göğüs ve kalp ağrısı semptomlarının teşhisinde, hastalıkların tam tanısının konulmasında sıklıkla faydalanılmaktadır. Bt koroner anjiyografi işleminde x-ray ışınları kullanılarak, kalp damarlarının üç boyutlu görüntüsü alınmaktadır. Dakikalar içerisinde damarların çoklu görüntülenmesi sağlanarak, birden fazla açıdan fotoğraflanması sağlanmaktadır. Bt koroner anjiyografi prosedürü, hızlı tanı ve sonuç alınması sayesinde oldukça faydalı olmaktadır.

Bt koroner anjiyografi sayesinde sebebi bilinmeyen ağrıların teşhisi ve kalp hastalıklarının tanısı sunulabilmektedir. Kasık ve el bileğinden anjiyo işlemi sayesinde koroner arterlerin görüntülenebilmesi sağlanır. Anjiyo sonrası ağrı olmaması ve iyileşme süresinin kısalığı sayesinde gerekli durumlarda bt anjiyo işleminden sıklıkla faydalanılmaktadır. Koroner bt anjiyografi nasıl çekilir? sorusunun detayları için bir sonraki başlığımızı inceleyebilirsiniz.

BT Anjiyografi için Bilgi ve Fiyat Alın

Koroner Bt Anjiyografi Neden Yapılır?

Koroner bt anjiyografi işlemi, kalp hastalığı riskini olması veya sebebi bilinmeyen ağrıların tespitinde kullanılabilir. Koroner arter hastalığının kontrolünde kullanıldığı gibi diğer semptomların tanısında da koroner bt anjiyografi işleminden yararlanabilir. Bt koroner anjiyografi operasyonu yapılabilecek durumlar arasında;

  • göğüs bölgesinde nedeni bilinmeyen ağrılar
  • ailede kalp hastalığı geçmişi olması
  • kalp hastalığı belirtileri
  • nefes almada zorluk
  • düzensiz kalp ritimleri
  • kan pıhtılaşması şüphesi

Bahsedilen durumların varlığında koroner ct anjiyo uygulaması kullanılabilir. Göğüs hastalıkları veya kardiyoloji uzmanı ile yapılacak görüşmeler sonrasında ct anjiyografi işlemi gerekli görüldüğü halde uygulanması önerilebilir.

Koroner Bt Anjiyografi Nasıl Çekilir?

Koroner anjiyo bt uygulaması, daha önce bu uygulamayı yaptırmayan kişiler açısından merak edilen durumlardan biridir. Operasyon öncesinde yapılacak olan hazırlık, koroner arterlerin daha net görüntülenmesine ve sanal anjiyo uygulamasının doğruluk oranının artmasını sağlayacaktır.

Koroner Bt Anjiyografi Öncesi Hazırlık;

Sanal anjiyo işlemi için operasyon günü belirlendiğinde, öncesinde sağlık ekipleri tarafından uyulması gerekenler tarafınıza bildirilecektir. Bunlar arasında;

İlaç Kontrolleri: Doktorunuz rutin kullandığınız ilaçları bilmek isteyebilir ve duruma göre 12 saat öncesinde farklı ilaç almamanızı uygun görebilir. Reçete edilmesi durumunda steroid edilen ilaçlar kullanılarak, operasyona hazırlık sağlanmalıdır. Bunların dışında doktorunuzdan habersiz ilaç kullanmamanız, sanal anjiyo doğruluk oranı açısından oldukça önemlidir.

Yiyecek ve İçecek: Genellikle uygulama öncesi yiyecek ve içeceklerin dört saat öncesinde sınırlandırılması gerekmektedir. Anjiyo öncesi dört saat kadar hiçbir şey yememek ve su dışında bir şey içmemeniz prosedür gereği önemlidir. Özellikle kafeinli içeceklerin tüketilmesi, kalp ritminizi etkileyeceği için kalp atışlarının hızı artabilir ve kalbin net resimlerinin çekilmesine mani olabilir. Benzeri durumların önüne geçmek adına yiyecek ve içecek alımını uygun şekilde sınırlandırmaya özen göstermelisiniz.

Kişisel Eşyalar: X ışını kullanılan görüntüleme cihazlarına, takı ve metal eşyalarda girilmesi, görüntülerin netliğini etkileyecektir. Sonuçların düzgün çıkmaması durumunda bt taraması tekrar edilmek zorunda kalacağı için operasyon günü üzerinizde takı ve metal eşya olmamasına dikkat etmeniz önerilir. Aynı zamanda operasyon esnasında hastane önlüğü giyeceğiniz için rahat giyip çıkarılabilir kıyafetler tercih etmeniz de oldukça önemlidir.

Koroner Bt Anjiyografi İşlem Esnasında;

Uygulamaya başlandığında teknisyenler kolunuza bir IV kanül yerleştirilerek, kontrast boya maddesini buradan içeri enjekte edecektir. Boyanın enjekte edilmesiyle beraber kan damarlarının görüntülerde çok daha parlak ve net çıkacaktır. Üç boyutlu görüntüleme işlemi esnasında yapılacak olan çekimler, kan damarlarının her açıdan görünmesini sağlayacaktır.

Bt koroner anjiyografi operasyonu başladığında bt tarama cihazı yatağının tarama makinasına girip çıkmasıyla beraber, görüntüler çekilmeye başlayacaktır. Çekim esnasında bt cihazından tıkırtılar geldiğini duyabilirsiniz. Bu sesler bazen rahatsız edici olabilir ancak çekimler yapılırken çekilen görüntüler nedeniyle gelen sesler normaldir. Bt koroner anjiyografi çekimleri tamamlandığında, içeride bulunan teknisyenler odaya girerek, sizi dinlenme alanına alacaktır.

Koroner Bt Anjiyografi Çekim Protokolleri Sonrası;

Bt anjiyo işlemi tamamlandıktan sonra iyileşme süreci oldukça kısadır. Birkaç saat gözetim altında tutulup, bt koroner anjiyografi sonrası yan etkiler gözlemlenmesi ile birlikte günlük hayatınıza geri dönebilirsiniz. İşlem sonrası kanülün takıldığı bölgeye fazla baskı uygulamamanız ve yorucu aktivitelerden kaçınmanız yeterlidir. Bt koroner anjiyografi uygulaması sonrasında boyayı vücudumuzdan atmak için bol su içmeniz önerilmektedir. Uygulama sonrası önerilenleri yapmanız durumunda kısa süre sonra normal aktivitelerinize geri dönmemiz mümkün.

Koroner Bt Anjiyografi Sonuçları Ne Zaman Çıkar ?

Bt koroner anjiyografi görüntüleri, anjiyo testi olduktan kısa süre sonrasında hazır olmaktadır. Raporlanma süresi bulunan uygulama bir süre sonra hazırlanıp, doktora iletilecektir. Raporların incelenmesi, tanının konulması ve tedaviyle ilgili görüşülmesi aynı gün içerisinde sağlanabilir. Doktor, yoğunluğa bağlı olarak görüntüler üzerine bilgilendirme yapmak adına farklı bir güne randevu oluşturmanızı isteyebilir. Bilgisayarlı tomografi görüntülerinin net olması durumunda bt tomografi sonuçları aynı gün içerisinde veya bir sonraki randevusunda tarafınıza iletilecektir.

Sonuç

Koroner bt anjiyografi uygulaması, kalp hastalıklarının tanısı ve sebebi bilinmeyen göğüs ağrılarının tanımlanmasında oldukça etkilidir. Göğüs bölgesindeki ağrıların şiddeti ve semptomların varlığı sonucunda kardiyoloji veya göğüs hastalıkları uzmanı ile görüşülerek, duruma teşhis konulması istenebilir. Gerekli görüldüğü durumlarda bt koroner tomografi uygulaması yapılarak, kalp ve kalp damarlarındaki rahatsızlığın tanısı sağlanabilmektedir. Dilerseniz, bt koroner anjiyografi uygulaması için aşağıda yer alan Radyoloji uzmanı doktorlarımıza randevu alabilir, muayene olabilirsiniz.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Koroner bt anjiyografi neden yapılır?

Bilgisayarlı kalp anjiyosu işlemi; ailede kalp hastalığı geçmişi bulunması, kalp ve göğüs bölgesinde sebebi bulunamayan ağrı, kalsiyum birikmesi, kalp damarlarının daralması gibi birçok etken nedeniyle meydana gelebilmektedir.

Koroner ct anjiyo öncesi ne yenmelidir?

Bt anjiyo operasyonu öncesinde en az 4 saat açlık gerekmektedir. Operasyon öncesi sadece su tüketilmesi, kafeinli içecek tüketiminden kaçınılması önerilir. Farklı yiyeceklerin denenmesi veya kafein içeren içeceklerin tüketilmesi durumunda kalp ritminde değişiklikler meydana gelmektedir.

Koroner bt anjiyografi yan etkileri nelerdir?

Koroner bt anjiyografi yan etkileri arasında, operasyon esnasında enjekte edilen kontrast boyanın deri altına geçmesi bulunmaktadır. Deri altına geçen veya alerjik reaksiyona neden olabilen kontrast madde sonrasında bazı deri kaşıntıları ile karşılaşılabilir. Alerjik reaksiyon etkisi dışında sanal anjiyo güvenilir, az riskli bir uygulamadır.

 

Avicenna Hastanesi Radyoloji Bölümü Doktorlarımız

Radyoloji bölümü doktor listesi aşağıda yer almaktadır:

Koroner BT Anjiyografi (Sanal Anjiyo )

Halk arasında “sanal anjiyografi” olarak da geçen Koroner BT Anjiyografi ile hastaların damarları incelenir. Damarlardaki kalsiyum ve kireçlenme düzeylerinin incelendiği bu işlemin, bazı protokolleri vardır. Koroner BT Anjiyografi çekim protokolleri, hastaların çekim sırasındaki nabzından mevcut hastalıklarına kadar olan bazı konuları içerir.

Koroner BT Anjiyografi Çekimi Nasıldır?

Hastalar, “Koroner BT Anjiyografi nedir?” sorusundan sonra bu işlemin nasıl yapıldığını merak edebilir. İlk olarak hastanın çekim için onay formu doldurulması istenir. Yakın zamanda yaptırılmış kreatinin ölçümü bulunmuyorsa aynı gün hastadan kan alınarak işleme başlanır.

Koroner BT Anjiyografi nasıl çekilir?” sorusu, en çok araştırılan konulardan birisidir. Öncelikle hastaya damar yolu açılır ve nefes alma komutları verilir. Hastanın nefesini alabilmesi önemlidir çünkü hızlı nefes alınırsa görüntü sabitlemesi yapılamaz. İşleme başlanmadan önce hastanın ilaç, yiyecek ve içecek ve eşya kontrolü yapılır. İşlemden 12 saat önce ilaç alınmaması gerekir. İşlemden dört saat öncesinde ise yeme ve içme sınırlandırılır. X ışınları ile görüntüleme sağlanan işlemde takı ve metal eşyaların çıkarılması gerekir. Hastanın koluna yerleştirilen IV kanül ile kontrast boya maddesi enjekte edilir. Böylelikle kan damarları net bir şekilde görüntülenir. Üç boyutlu görüntüleme ile damar görüntüleri çekilmeye başlanır.

Koroner BT Anjiyo ne kadar sürer?” sorusu da bir başka merak edilen noktalar arasında yer alır. Bu işlem, ortalama olarak 15-20 dakikada sonuçlanır. Çekim işlemi sona erdiğinde, hasta birkaç saat gözetim altında tutulduktan sonra günlük hayatına geri dönebilir. Damarların daha net görüntülenmesini sağlamak amacıyla verilen boyayı vücuttan atabilmek için bol su içilmesi tavsiye edilir.

Koroner BT Anjiyografi Çekimine Neden İhtiyaç Duyulur?

Hastalar, “Koroner BT Anjiyografi neden yapılır?” sorusunu merak eder. Bu işlem, kalp hastalığı riskinin ve herhangi bir sorun olup olmadığının anlaşılması için yapılır. Aşağıda sıralanan durumlarda bu işlemin yapılması gerekir:

  • Doğuştan kalp damar hastalığı tespiti,

  • Nedensiz olarak aniden meydana gelen göğüs ağrısı,

  • Kalp hastalığı yaşayan aile bireylerinin olması,

  • Nefes almada zorluk gibi kalp hastalığı belirtileri,

  • Kalp ritimlerinde düzensizlik,

  • Akciğer damarında pıhtı durumundan şüphelenme.

Koroner BT Anjiyografi sonuçları oldukça kısa süre içerisinde hazır olur. Raporlanan sonuçlar doktora iletilir ve bu raporlar incelenir. Doktorunuzun incelemesi sonrasında tanı konur ve tedavi süreci başlar. Genellikle işlemle aynı gün içerisinde doktor tarafından incelenir. Göğüs ağrıları ve kalple ilgili şikâyetleriniz açıklığa kavuşturulur ve tedaviye başlanır.

BT Anjiografi

BT anjiografi, vücuttaki başlıca damarların görüntülenmesinde kullanılan kol damarından ilaç verilerek yapılan bir görüntüleme yöntemidir. En sık kullanıldığı bölgeler kalp damarları (Koroner BTA), boyun ana damarları, akciğer damarları, karaciğer, böbrek ve beyin damarları ve aort ve bacak damarlarıdır. Ön kol toplar damarından kontrast madde (Boyalı madde) verildikten sonra kontrastın görüntüleyeceğimiz organ damarına ulaşma süresine göre ayarlanarak çekim yapılır. Son yıllarda gelişen çok kesitli bilgisayarlı tomografi teknolojisi ile artık BT anjiografi çok hızlı bir şekilde ve daha yüksek rezolüsyonlu görüntüler alınarak yapılabilmektedir. Ayrıca özel bilgisayar programları kullanılarak kateterle yapılan anjiografiye çok yakın özellikte 3 boyutlu görüntüler yapılabilir.
Kontrast madde, damarların x-ışını altında görüntülenmesini sağlayan damar yolu ile verilen ilaçtır. Kateterle yapılan anjiyografilerde de aynı ilaç kullanılmaktadır. Kontrast madde verildikten sonra çok kısa süreli tüm vücutta ateş basma hissi, ağızda metalik tat, idrar kaçırıyormuş hissi olabilir. Tüm bunlar saniyeler içerisinde geçer. Kontrast maddelerin bulantı, kaşıntı, kusma gibi yan etkileri yanında nadiren alerji riski de olabilmektedir. Böbrek hastalığı şüphesi olanlarda, diyabetik hastalarda, ileri yaştaki hastalarda önce böbrek işlevlerini gösteren kreatinin düzeyine bakılmakta ve bunun sonucuna göre çekim yapılmaktadır.
BT anjiografi ile anevrizmalar, plak birikimleri (kireçlenmeler), diseksiyon denilen damarda yırtılmalar, darlıklar ve tıkanmalara tanı konulabilir. Stent takılan hastaların takipleri yapılabilir.
Koroner BT Anjiografi
Kalbi besleyen damarlar olan koroner arterlerin bilgisayarlı tomografi ile yine ön kol toplar damarından kontrast madde verilerek yapılan görüntüleme yöntemidir.
Koroner kalp hastalıklarından ölüm, ölüme yol açan hastalıklar arasında ilk sıralarda yer almaktadır. ABD 'de her yıl yaklaşık 1.1 milyon kişi kalp krizine yakalanmaktadır. Koroner arter hastalığı oluşumunda genetik faktörler, sigara, kötü beslenme, kan yağları ve kolesterol yüksekliği, şeker hastalığı gibi faktörler rol oynamaktadır. Sonradan oluşan kalp hastalıklarının en sık nedenlerinden birisi, kalbi besleyen kan damarlarında damar sertliği gelişmesi nedeniyle tıkanmadır. Kalp damarlarının tıkanması ya da ciddi oranda daralması sonucu kalp kasına yeterli kan gidememekte, kalp kası oksijensiz kalmakta ve kalp krizi oluşmaktadır. Hareketsiz ve stresli hayat tarzı, beslenme alışkanlıklarında değişiklikler son yıllarda koroner arter hastalıklarının görülme oranını daha da artırmıştır.
ABD'de hastanelere göğüs ağrısı ile başvuran hastaların çoğunda kateter anjiografi yapılmakta ve çoğunda sonuçları normal çıkmaktadır. Birçok hastanın gereksiz anjiografi tetkikine maruz kaldığı görülmektedir. Kateter anjiografi halen altın standart yöntemdir ve işlem sırasında stent ve balon dilatasyon gibi tedavi yöntemlerinin uygulanabilmesine olanak vermesine rağmen bazı komplikasyonlar oluşabilmektedir. Kateter damar içerisinde ilerlerken plakların damar duvarından ayrılmasına ve beyin gibi diğer organlara pıhtı atılmasına neden olabilir. Ayrıca işlem sırasında damar tabakalarının ayrılması, girişim yerinde kanama, anevrizma oluşumu da komplikasyonlar arasındadır. Bu nedenle orta ve yüksek risk faktörü taşıyan tüm hastalara BT koroner anjiyografi yapılabilir. Bunlar sigara içenler, birinci derece akrabalarında erken yaşta kalp-damar hastalığı hikayesi olanlar, şeker ve yüksek tansiyonu olanlar olarak sayılabilir. Ayrıca, göğüs ağrısı olanlarda, stres testleri şüpheli çıkanlarda, koroner arterlerde anomali şüphesi olanlarda da yapılmalıdır. Daha önce by-pass cerrahisi geçirmiş olan hastalarda takılan greftlerinin durumunun değerlendirilmesinde de BT anjiografi kullanılabilir.
Sonuçların doğru değerlendirilmesi tetkikin yeterli koşullarda yapılmasına ve kaliteli görüntülerin sağlanmasına bağlıdır. Bu durumda tetkikin doğru tanı oranı da artmaktadır. Tetkik süresi içinde nabzın düşük ve düzenli olması, hastanın nefesini iyi tutması ve görüntünün alınması sırasında ritm bozukluğu olmaması da doğru tanı oranını arttırır. BT çekilmeden önce kalp hızının çok yüksek olmaması için B-bloker özellikli ilaçlar gerekirse kullanılabilir. Hasta inceleme sırasında BT masasına sırt üstü yatar. İnceleme başlamadan önce hastalarda kalbi besleyen damarlarda genişleme sağlayarak daha iyi görüntüleme yapılması amacı ile dilaltı nitrogliserin tablet verilir.
Ön kol toplar damarından kontrast madde verilerek bir nefes tutumu süresi içerisinde çekim yapılmaktadır. Çekim süresi ortalama 10-20 saniyedir. Alınan görüntüler daha sonra değişik planlarda ve üç boyutlu olarak uzman hekimler tarafından değerlendirilmektedir.
Kalp kasını besleyen koroner arterlerde damar sertleşmesine yol açan plak birikimi değerlendirilir. Koroner arterlerde plak birikimleri görülürse yol açtıkları darlığın veya varsa tıkanmanın miktarı tespit edilerek tedavi gerekliliği ve tedavi yönteminin belirlenmesine katkı sağlar. BT koroner anjiyografi koroner stentlerin açık olup olmadığını değerlendirmede de etkili bir yöntemdir. Ayrıca by-pass geçirmiş hastalarda greft damarların açıklığı BT koroner anjiyografiyle yüksek doğrulukta değerlendirilebilir.
Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Radyoloji Anabilim Dalında çok kesitli BT ile başta koroner BT anjiografi olmak üzere tüm BT anjiografi işlemleri yapılmaktadır.
 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası