istanbul un fethi kaç gün sürdü / İstanbul'un Fethi - Türkçe Bilgi

Istanbul Un Fethi Kaç Gün Sürdü

istanbul un fethi kaç gün sürdü

kaynağı değiştir]

Osmanlı Devleti için İstanbul'un Fethi'nin sonuçlarından ilki, 1 Haziran 'te Sadrazam Çandarlı Halil Paşa'nın azledilmesi oldu. Çandarlı Halil Paşa'nın kuşatma sırasında ordudaki olumsuz söylentilere sebep olduğu ve Bizans'tan rüşvet aldığı düşünülmekteydi ancak herhangi bir kanıt bulunamadı.[] Şehir düştükten sonra Megadük Lukas Notaras'ın, Çandarlı'nın Bizans'la hep iletişim içerisinde olduğunu padişaha söylemesi üzerine şüpheler kuvvetlendi ve sadrazamın mallarına el konuldu, düzenlenen divan toplantısında azledildiği bildirilerek hapse atıldı.[63][] Olayı yorumlayan tarihçilerin genel kanısı, Osmanlı Devleti'ne hizmet eden Çandarlı ailesiyle Osmanlı hanedanı arasındaki rekabetin bu idama yol açtığı yönündedir.[63][][][][][]

Yedikule Zindanlarına kapatılan Çandarlı Halil Paşa, zindandaki ilk günlerinde nazik muamele gördü. Kendisinden önce idam edilmiş başka bir vezir olmadığı ve ailesi, kısa aralıklarla yıldır iktidarda olduğu için son ana kadar idam edileceğine inanmadı.[] Çandarlı, azlinden kırk gün sonra, 10 Temmuz 'te Edirne'de infaz edildi.[63][][]

İdamından önce gözlerine mil çekilirken, cellat: "Padişahın yüzüne dik bakanların akıbeti işte budur." dediğinde, "Zağanos'un bayramı olsun, ahirette iki elim yakasındadır." dedi.[][daha&#;iyi&#;kaynak&#;gerekli]

Çandarlı Halil'in dukalık hazinesi ve tüm mal varlığı müsadere edildi. Kuşatmanın sürdürülmesini destekleyen devşirme Zağanos Paşa sadrazam oldu, yüksek devlet kadrolarına devşirmeler yerleştirildi ve böylece devlet üzerinde Osmanlı hanedanının otoritesi kurulmuş oldu.[][] Diğer Türk soyluların da Osmanlı hanedanına rakip olmasından endişelenen II. Mehmed, birçoğunun mallarına el koydu ve Türk aristokrasisi saf dışı bırakıldı.[] Hanedanına rakip aile bırakmayan II. Mehmed, halk arasında "Fatih" diye anılır oldu. Fatih Sultan Mehmed artık divan toplantılarına katılmıyor ve halkla teması eskiye nazaran düşük tutuyordu; böylece Osmanlı padişahlarının halktan kopuk yaşamı başlamış oldu.[][]

Düzenlenen seferler[değiştir

İstanbul’un fethi ne zaman? İstanbul&#;un fethi tarihi ve sözleri

Yüksek Seçim Kurulu'nun kararı ile seçimlerinin ikinci turu 28 Mayıs tarihinde gerçekleşecek. Seçim tarihinin ertesi günü olan 29 Mayıs tarihi ise İstanbul'un Fethi'nin yıldönümü olarak kutlanacak. Sosyal medya kullanıcıları bu tarihlerin peş peşe gelmesini manidar buldu. Sosyal medya kullanıcıları tarafından Ayasofya Camii'sine vurgu yapıldı. Peki, İstanbul’un fethi hangi güne denk geliyor ne zaman? İşte İstanbul'un fethi tarihi, sözleri ve diğer tüm detaylar…

İstanbul’un fethi hangi güne denk geliyor ne zaman? sorusunun yanıtı belli oldu.Türkiye'nin merakla beklediği seçimin ikinci turu 28 Mayıs tarihinde gerçekleşecek. 29 Mayıs tarihinde ise bir çağın açılıp diğer bir çağın kapandığı İstanbul'un Fethi'nin yılı kutlanacak. Bu durum birçok sosyal medya kullanıcısı tarafından manidar bulundu. Sosyal medya kullanıcıları bu durumu ilk önce seçim sonra İstanbul'un Fethi olarak değerlendirdi.

Fatih Sultan Mehmet komutasında Osmanlı Devleti Konstantinopolis şehrini fethederek Bizans İmparatorluğu'na son verdi ve İstanbul’u başkenti haline getirdi. İstanbul’un Fethi Yeni Çağ’ın başlangıcı olarak nitelendirildi. Özellikle Hazreti Muhammed'in "İstanbul (Konstantiniyye) muhakkak fethedilecektir. Onu fetheden komutan ne güzel komutandır. Onu fetheden ordu ne güzel ordudur." Hadisi ile İstanbul İslam dünyasının için en önemli şehirlerden birisi oldu.

İSTANBUL’UN FETHİ KAÇ GÜN SÜRDÜ? İSTANBUL'UN FETHİ TARİHİ

İstanbul’un Fethi 6 Nisan ve 29 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşti ve 53 gün sürdü. İstanbul 29 Mayıs tarihinde 21 yaşındaki Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedildi. Fatih Sultan Mehmet Bizans İmparatorluğu lideri XI. Konstantinos ve ordusuna karşı mücadele etti. Bu mücadelenin sonucunda yıllık Roma İmparatorluğu’nun devamı olan Bizans İmparatorluğu parçalandı ve İstanbul bir Osmanlı şehri oldu.

Bizans İmparatorluğu İstanbul’u korumak için çok büyük önlemler almıştı bu önlemler arasında Haliç’e zincir germek, suda sönmeyen ateş olan ve hem kara hem de deniz savaşlarında etkin bir şekilde kullanılan “Grejuva” adlı bir tekniği geliştirmişlerdi. İstanbul sürekli olarak kuşatılmaya çalışıldığı için kuşatmaya hazır silahlar, askerler bulunuyordu. İstanbul’un kuşatılmasını engellemek için asker ve mühimmat destekleri bile almışlardı.

Bizans’ın ilk olarak savunma planı İstanbul surları üzerine kuruluydu. İstanbul surları ise karada gelecek taarruza hazırlıklı değildi sadece sulardan gelecek tehlikelere karşı tasarlanmıştı.

Osmanlı’da kuşatmaya hazırlıklıydı. Kuşatmada kullanılmak üzere ağır toplar döküldü. Kuşatmanın en önemli silahlarından birisi olan “Şahi” topu kuşatmanın belirleyicilerinden birisi oldu. İstanbul’un deniz bağlantısının kesilmesi için Fatih Sultan Mehmet Anadolu Hisarı’nın tam karşısına Rumeli Hisarı’nı yaptırttı.

Tarihler 6 Nisan ’ü gösterdiğinde Osmanlı Kara Ordusu Haliç’ten Marmara’ya kadar surların önünde mevzilendi. Osmanlı Ordusu kuşatma için tüm hazırlıkları titizlikle gerçekleştirdi. En zayıf noktalar belirlendi, toplar yerleştirildi. Kuşatmadan iki gün önce Baltaoğlu Süleyman Paşa komutasındaki askerler ile Büyükada o dönem ki adı ile Prinkipos’u ve Antigoni şimdi ki adı ile Burgazada’yı ele geçirdi.

funduszeue.info kuşatmaya başlamadan önce veziri Veli Mahmud Paşa'yı İmparator Konstantin'e gönderdi ve şehri teslim etmesini istedi. Konstantin ise şehri asla vermeyeceklerini, istenirse vergi ödeyebileceğini söyledi. Bunun üzerine 12 Nisan tarihinde Osmanlı topçu ateşi ile surları dövmeye başladı. Toplar Bizans ordusunu oldukça korkutmuştu çünkü çok büyük gürültüler çıkarıyordu. Osmanlı çok sık top atışı yapamıyordu bunun sebebi ise topların iki saatte dolmasıydı. Top ateşi 18 Nisan tarihine kadar sürdü.

Osmanlı ilk yaptığı taarruzlardan başarılı ayrılamadı. 20 Nisan tarihinde gerçekleşen deniz taarruzu da başarılı olmamıştı. funduszeue.info deniz kuşatmasının sonucundan hiç memnun kalmamıştı ve Baltaoğlu Süleyman Bey’i görevden alarak boşalan kaptan-ı deryalığa Çalıbeyoğlu Hamza Bey getirildi.

İlk taarruzların başarılı olmamasından dolayı funduszeue.info devlet adamlarını ve komutanları çağırarak bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda Haliç’e nasıl girileceği konuşuluyordu. Rivayete göre Venedikli komutan Gattamelata, Adige'den Garda Gölü'ne gemilerini karadan götürmesinden etkilenen funduszeue.info gemileri karadan götürmeye karar verdiği tahmin ediliyor.

funduszeue.info Zağanos Paşa'ya Galata ile Konstantinopolis surları arasında kara bağlantısı kurmak için Haliç üzerine bir köprü kurmasını istedi. Bu köprünün Bizans ve müttefik gemilerine karşı savunmasız olacağından dolayı Diplonsion günümüzde ki adı ile Beşiktaş önlerinde bulunan Osmanlı Donanması Galata surları önlerine kaydırıldı ve Haliç’e inmesi emredildi. Gemilerin geçeceği yerler ormanlıktı. Güzergahta bulunan ağaçlar kesildi ve ağaçlar Cenevizlilerin verdiği zeytinyağ ile kayganlaştırılarak toprağa sabitlendi. Cenevizliler tüm savaş boyunca denge politikası izledi ve iki tarafa da yardım etti.

Gemiler Bizanslılar fark etmeden Nisan gecesi yürütüldü bu sırada dikkati başka yere çekmek için St. Romanos Kapısı civarında büyük bir gedik açıldı. Sabah olduğunda 72 Osmanlı savaş gemisi indirilmiş ve Haliç’i kapatan zincirin bir önemi kalmamıştı.

Osmanlı ordusu Bizans’ın taarruzlarını savuşturmayı başarmış ve surları bombalamaya başlamıştı. 19 Mayıs sabahı Osmanlı ordusu surlara yürüyen bir kuleyi getirmişti bu sırada yeraltında da ayrı bir savaş vardı. Osmanlı ordusunun lağımcıları tünel kazıyordu ve bunu fark eden Bizans askerleri onlara karşılık veriyordu.

Osmanlı lağımcıları birçok tünel açmıştı bu tünellerden birisi artık surları geçmişti. Tünelin patlatılması sonucunda surlar çökebilirdi. Bizans lağımcıları bu riski göze alamadılar ve sadece kapatmakla yetindiler.

Haliç’te bulunan donanma, yeraltı tünelleri, şehirde başlayan kıtlık ve Osmanlı taarruzları artık sonuç vermeye başlamıştı. 23 veya 24 Mayıs günü II. Mehmet, eniştesi İsfendiyaroğlu Kasım Bey'i İmparator Konstantin'e elçi olarak gönderdi. Konsantin fakat şehri teslim etmek istemedi. Osmanlı 29 Mayıs’ta son hücümu yaptı ve İstanbul’u Osmanlı şehri haline getirdi.

funduszeue.info Ayasofya’nın öne gelerek secdeye kapandı ve toprağı öptü. Kiliseye sığınan kalabalığa seslenerek onlara zarar gelmeyeceğini söyledi.

İSTANBUL’UN FETHİ’NİN KAÇINCI YILDÖNÜMÜ

İstanbul Fethi’nin 29 Mayıs tarihinde Yıldönümü kutlanacak. 28 Mayıs tarihinde ise Türkiye Cumhurbaşkanı’nı seçecek.

İSTANBUL’UN FETHİ NE ZAMAN KUTLANACAK

Dünya tarihini değiştiren, bir devri kapayan ve yeni bir devir açan İstanbul’un Fethi’nin Yıldönümü 29 Mayıs tarihinde kutlanacak. 29 Mayıs tarihinde genç Osmanlı Padişahı II. Mehmet (Fatih Sultan Mehmet) önderliğinde 53 gün boyunca süren kuşatmanın sonucunda Osmanlı İmparatorluğu Bizans'ı mağlup etmeyi başardı ve İstanbul'u başkenti haline getirdi.

İSTANBUL'UN FETHİ İLGİLİ SÖZLER

“İstanbul mutlaka fethedilecektir. Onu fetheden komutan ne güzel komutan, o ordu ne güzel ordudur.”

"Bir çağı kapatıp yeni bir çağı açan Fatih Sultan Mehmet'in ve tüm ecdadın ruhları şad olsunİstanbul fethinin yılı kutlu olsun."

"Peygamber efendimizin övgüsünü kazanan büyük hakanımız Fatih Sultan Mehmet Han ve büyük Türk milleti için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi, kahraman ecdadımızı bir çağı değiştiren çok anlamlı tarihin yıldönümünde rahmet, minnet ve Fatihalarla anıyorum. "

"Semalarında ebediyen yükselecek ezanların ilk adımı, kutlu bir müjdeydi fetih destanı. "Ya ben İstanbul'u alacağım ya İstanbul beni” diyerek yola çıkıp Peygamberimizin övgüsüne mazhar olan Kutlu komutan Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethinin yılı kutlu olsun. "

Alınan eğitim, inanç ve deha birleşince fetih olur. ” Onlarca kez denendi, kaybedildi” demeden medeniyetimize ilham veren Sultan Fatih ve kahraman ecdadımızı saygı ve rahmetle anıyoruz.

"İstanbul’u bizlere miras bırakan Fatih Sultan Mehmet ve aziz şehitlerimizi saygıyla anıyorum."

Tarihe istikamet verip çağ açıp çağ kapatan İstanbul’un Fethi'nin yılı kutlu olsun. Cennet mekân atam Fatih Sultan Mehmet Han ve şanlı ordusunu rahmetle anıyorum.

 

kaynağı değiştir]

"Şehri sana teslim etme konusuna gelince, bu ne benim ne de başka birinin yapabileceği bir şeydir. Daha açık konuşmak gerekirse, bunun için hepimizi öldürmen gerekiyor. Bu, senatomuzun oy birliğiyle aldığı karardır. Direneceğiz. Bu uğurda ölmeye de hazırız."[][Not 7]
İmparator XI. Konstantinos

Haliç'e indirilen donanma, şehirde başlayan kıtlık, yeraltındaki savaşlar ve surlardan yüksek yürüyen kuleden sonra Osmanlı ordusunun son hücum için hazırlıkları başlamıştı; 23 veya 24 Mayıs günü II. Mehmed, eniştesi İsfendiyaroğlu Kasım Bey'i İmparator Konstantin'e elçi olarak gönderdi.[1][][][][] Teslim olmaları halinde Konstantin ve ailesinin arzu ettikleri yere güvenle gidebileceği, halkın canına ve malına dokunulmayacağı, son olarak Paleologos Hanedanı'yla dostane ilişkilerin kurulacağı ancak teslim olmazlarsa imparator ve diğer asillerin öldürüleceği, şehir halkının esir edileceği, orduya yağma için müsaade verileceği belirtiliyordu.[] İmparator şehri teslim etmeyi reddetti fakat vergi vermeye hazır olduğunu belirtti.[1][][][][] Konstantin-Mehmed arası diyalogdan hemen sonra 25 veya 26 Mayıs günü Macaristan Krallığı elçisi ordugâha geldi, kuşatmanın kaldırılmaması halinde Macar-Bizans ittifakının kurulacağını ve büyük bir Haçlı donanmasının da yola çıkmış olduğunu iletti. Bahsedilen Haçlı donanması, Konstantin'in beklemekte olduğu Jacomo Loredan komutasındaki donanmaydı ve Sakız Adası'na ulaşmıştı.[][][] Bu tehditten sonra 27 Mayıs günü Osmanlı ordugâhında toplantı yapıldı; Sadrazam Çandarlı Halil Paşa'nın endişelerine rağmen kuşatmanın sürdürülmesine ve 29 Mayıs'ta son hücumun yapılmasına karar verildi.[][][] Macar elçisi hapsedildi, hücum kararı ve günü Osmanlı ordusuna duyuruldu; şehrin fethedilmesi halinde bütün askerlerin üç gün boyunca şehri yağmalama hakkına sahip olduğu padişah tarafından ilan edildi.[][][] Ayrıca padişah, surların üzerine çıkacak ilk askere ödül vereceğini fakat savaştan kaçanları da idam ettireceğini ilan etmişti; yağma izninin çıkmasından sonra Osmanlı ordusunda şenlikler başladı ve çadırlar, gemiler ışıklandırıldı; şehirdekiler duyacak biçimde tekbir sesleri yükselmekteydi.[45][][]

"Buradan gitmem mümkün değildir, ya ben şehri zapt ederim yahut şehir beni ölü veya diri olarak zapt eder. Eğer şehirden sulhen çekilirsen sana Aforo'yu ve kardeşlerine diğer eyaletleri vereceğim; bu suretle dost oluruz. Şayet şehre harben girecek olursam eşraf ve ayanını ve seni öldürüp halkını esir edip mallarını yağmalatırım."[]
Sultan II. Mehmed

Artık surlar geceleri de bombalanıyordu ve savunmacılara gedikleri kapatmak için fırsat verilmiyordu, 28 Mayıs'ta St. Romanos Kapısı'nda açılan bir gediğe giren Osmanlı birlikleri Cenevizli Giustiniani'nin birlikleriyle çarpıştı ve püskürtüldü. Çarpışma esnasında komutan Giustiniani'yle dövüşen Murad Paşa, Giustiniani tarafından öldürüldü.[] O gece halkın ve asillerin katılımıyla Ayasofya'da ayin yapılarak insanların görev yerlerine gitmesi için gün boyu çanlar çalındı.[9][][][] Surların mazgallarına yerleştirilmek üzere Venedik elçisi Bailo tarafından getirtilen yedi araba dolusu kalkan, Bizanslı hamalların istediği paranın zamanında karşılanmaması sebebiyle yerleştirilemedi ve ertesi günkü son muharebede kullanılamadı.[] Sabah olmadan önce Giustiniani, hasar gören yerlerin tamiratıyla meşguldü ve harap haldeki St. Romanos Kapısı'nın ardına derin bir hendek ile siper yaptırdı. Giustiniani, yaptırdığı sipere yerleştirilmek üzere birkaç top istediyse de Megadük Notaras bunu reddetti.[]

Muharebe[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası