hamilelikte vajina rengi ne zaman değişir / Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesi - Sağlık Rehberi

Hamilelikte Vajina Rengi Ne Zaman Değişir

hamilelikte vajina rengi ne zaman değişir

Sağlık Rehberi

Hamilelikte Cilt Sorunları


Fizyolojik Cilt Değişiklikleri
Hamilelik sırasında her kadında oluşan hormonal değişiklikler nedeniyle ortaya çıkan cilt belirtileridir. Bunlar genel olarak iyi huyludur, anne ile bebek için risk oluşturmaz ve pek çoğu doğum sonrası düzelir. Ancak kadınlarda endişeye ve kozmetik sorunlara yol açması açısından önemlidir. Bu grupta; bağ dokusu değişiklikleri, pigmentasyon değişiklikleri, kıl ve tırnak değişiklikleri, kaşıntı ile damarsal değişiklikler yer alır.

Bağ dokusu değişiklikleri: Bu grupta en sık izlenen sorun gebelik çatlaklarıdır ve hamile kadınların %55-90'ında görülür. Hamilelikte artan hormonlar ve cildin aşırı gerilmesi sonucu ortaya çıkar. Çoğunlukla karın, kalçalar, memeler, uyluklar ve kollarda, bazen kaşıntının da eşlik ettiği pembe-mor çizgiler veya bantlar şeklinde oluşur. Doğum sonrası bu çatlaklar beyaz veya gümüş rengine döner ve genellikle kalıcıdır. Genç ve kilolu olan veya
hamilelikte aşırı kilo alan kadınlarda daha fazla görülür. Gebelik çatlaklarının kalıtımsal özelliklerle de yakından ilişkisi vardır. Nitekim, annesinde gebelik çatlakları gelişen kadınlarda daha sıktır. Ayrıca, bazı kadınlar çok fazla kilo alsalar bile çatlak oluşmayabilir, bazılarında ise hamileliğin erken dönemlerinden itibaren bu çatlaklar ortaya çıkabilir. Gebelik çatlaklarını önlemek amacıyla piyasada "çatlak kremi" adı altında pek çok ürün satılmaktadır. Bunların etkili olduğuna dair kesin bir bilimsel kanıt bulunmamakla birlikte, bu ürünler içerdikleri maddeler sayesinde cildin nemlenmesini sağlayarak, gerginliğini azaltarak ve elastikiyetini arttırarak çatlak oluşumunu engelleyebilirler. Bu amaçla kakao yağı ve badem yağı gibi çeşitli yağlar da yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak, bazı anne adayları bu yağlardan fayda gördüklerini söyleseler de bunların kullanımıyla ciltte alerjik reaksiyonlar oluşabilmektedir.
Hamilelikte gelişen bir diğer bağ dokusu değişikliği selülit oluşumu veya daha önce var olan selülitin ilerlemesidir. Ayrıca, özellikle hamileliğin orta ve geç dönemlerinde yüz, boyun, koltuk altı, göğüs, kasık ve meme altlarında et benleri oluşabilir. Bunlar doğumdan sonra çoğunlukla yok olur.

Pigmentasyon değişiklikleri: Hamilelik sırasında neredeyse tüm kadınlarda farklı şekillerde de olsa ciltte renk değişikliği ve lekelenme görülür. Bu durum esmer tenli kişilerde daha yoğun olarak oluşur. Hamilelikte artan hormonların deriye rengini veren "melanosit" denilen hücreleri uyarması sonucu ortaya çıkar. Hamileliğin erken dönemlerinde başlar, giderek artar ve genel olarak doğum sonrası büyük oranda azalır veya tamamen kaybolur. Meme ucu ile çevresi, koltuk altı ve genital bölgede kahverengileşme en sık izlenen değişikliklerdir. Daha önceden varolan yara izleri ve benlerin renkleri de koyulaşabilir. Göbek deliği hizasından karnın alt bölgelerine doğru uzanan ve "linea nigra" adı verilen kahverengi bir çizgi oluşabilir.

Gebelik maskesi (melazma); yanaklar, alın, bıyık bölgesi, burun ve çenede simetrik olarak oluşan, kahverengi, yama tarzındaki lekelerdir. Hamile kadınların yaklaşık %70'inde görülür ve kozmetik açıdan en çok rahatsız eden cilt sorunlarından biridir. Çoğunlukla doğum sonrası yok olur ancak kalıcı da olabilir. Güneş ışığına maruziyet melazma gelişimini arttırır. Bu nedenle, güneşten kaçınmak ve güneşten koruyucu kremler kullanmak bu lekelerin artmasını engellemek açısından faydalıdır. Renk açıcı kremler, lazer ve benzeri tedavi seçeneklerinin ise, anne karnındaki bebeğe oluşturabilecekleri potansiyel riskler nedeniyle, hamilelik sırasında uygulanmaları önerilmemektedir.

Kıl ve tırnak değişiklikleri: Hamilelik sırasında kıl oluşumu ve gelişiminde artma veya azalma gözlenebilir. Pek çok kadında genellikle doğumdan sonra gerileyen, yüzde, sırtta, kollarda ve bacaklarda değişen derecelerde kıllanma artışı görülür. Bazı kadınlarda saç tellerinde kalınlaşma olurken, bazılarında erkek tipi saç dökülmesi gelişebilir. Bu dökülme hamilelik tamamlandıktan sonra da düzelmeyebilir. Bazen de doğumdan 4-20 hafta sonra başlayan genel bir saç dökülmesi olur. Ancak dökülme en geç 1 yıl içinde kendiliğinden durur ve çoğu zaman tedaviye gerek kalmaz.
Hamilelik sırasında tırnaklar genellikle daha hızlı uzar. Ayrıca tırnaklarda kolay kırılma, enine çizgilenme, ayrılma ve kalınlaşma gelişebilir. Bu değişiklikler çoğunlukla doğum sonrası düzelir ve tedavi gereksizdir.

Kaşıntı: Hamilelikte sık görülen kaşıntı, fizyolojik bir olay olabileceği gibi, hamilelik dönemine özel cilt hastalıklarının bir bulgusu veya böbrek, karaciğer, tiroid bezi veya bazı kanserlerin belirtisi olarak da ortaya çıkabilir. Kaşıntısı olan hamile kadınların %20'sinde ise sebep bulunamaz. Fizyolojik kaşıntı sıklıkla karında ve hamileliğin son aylarında, yani cildin en fazla gerildiği dönemde görülür. Bazen saçlı deri veya genital bölgede de oluşabilir. Kaşıntı şikayeti olan anne adaylarının mutlaka bir dermatolog tarafından değerlendirilmesi ve kaşıntının sebebinin araştırılması gerekir.

Damarsal değişiklikler: Hamilelikte artan hormonların etkisiyle damarlarda gelişen genişleme, çoğalma ve kan göllenmesi nedeniyle ortaya çıkarlar, çoğunlukla doğum sonrası gerilerler. Örümcek anjiomu; merkezde içi kan dolu bir kabarıklık ve bu kabarıklıktan etrafa ışınsal tarzda uzanım gösteren kılcal damarlar şeklinde görülür. Özellikle gebeliğin orta ve geç dönemlerinde yüz, boyun ve kollarda oluşur. Kan akımının artmasına bağlı olarak vajina ve rahim ağzında mavi-mor renk değişikliği oluşabilir. Yüzde kızarıklık, ciltte soğuk ve sıcak hassasiyeti, avuç içlerinde kızarıklık, bacaklarda ve genital bölgede varisler, hemoroidler, yüzde, göz kapaklarında ve bacaklarda şişlik, diş etlerinde kızarıklık ve şişlik, "piyojenik granülom" adı verilen, en çok diş eti ve parmaklarda görülen, kırmızı-mor kanamalı kabarıklıklar sık rastlanan diğer değişikliklerdir.

* Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Hamilelikte vajinal değişimler

Hamilelikte değişen ve hassaslaşan bölgelerden biri olan vajina, bazı enfeksiyonlara daha yatkın hale gelebiliyor. Anne adaylarını ne tür vajinal değişimlerin beklediği ve tedavisiyle ilgili bilgileri Beyoğlu Özel Avusturya Sen Jorj Hastanesi'nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Adli Şadi Karaman'dan öğrendik. Yazımızda, hamileliğiniz boyunca vajinanızda karşılaşabileceğiniz değişimler hakkında merak ettiklerinizi bulacaksınız.

Artan akıntı

Hamilelikte artan bazı hormonlar, vajinadaki pH dengesinin bozulmasına yol açar. Bunun sonucu olarak da vajina içindeki flora denen koruyucu bariyer etkisiz kalır. Bu durum, hamilelikte vajinal akıntı miktarını artırır. Lökore adı verilen bu akıntı genelde renksiz ve kokusuzdur. Hamilelikte fizyolojik olarak kabul edilen bu akıntı artışı için tedavi gerekmez. Genel hijyen tedbirlerinin artırılması yeterlidir. Akıntı renk değiştirir ve kötü kokulu hale dönüşürse anne adayı doktoruna müracaat etmelidir.

Mantar enfeksiyonu

Hamilelikte mantar enfeksiyonu, vücut direncinin ve vajina florasındaki koruyucu bakteriler olan laktobasillerin azalması sonucu ortaya çıkar. Beyaz süt kesiği şeklinde akıntı ile birlikte şiddetli kaşıntı ve vajinada yanma olarak belirti verir. Hamileliğe zarar vermeyen birtakım haplar, fitiller ve kremlerle tedavisi mümkündür. Ayrıca hamilelerin koruyucu olarak pamuklu çamaşır giymeleri, çamaşırlarını deterjanla değil, sabunla yıkamaları ve ütüleyerek giymeleri önerilir.

Bakteriyel vaginozis

Gardnerella vajinitisi de denen bakteriyel vaginozis, vajinadaki koruyucu laktobasillerin yerini gardnerella bakterisinin alması sonucu ortaya çıkar. Sarı, gri renkli balık kokusuna benzer kötü kokulu bir akıntı ile karşımıza çıkar. Özellikle cinsel ilişki sonrası bu koku daha çok hissedilir. Bakteriyel vaginozis erken doğum tehdidi, suların erken gelmesi ve amnion mayii iltihabı (Koryoamnionit) gibi ciddi sorunlara yol açabilir. Hamileliğe zarar vermeyen ilaçlarla tedavisi mümkündür.

İdrar kaçırma

Hamilelikte idrar kaçırma; ilk 3 ayda büyüyen uterusun yakın komşusu olan idrar torbasına ( mesaneye ) baskısı sonucu ortaya çıkar. Ayrıca mesane tam boşalamadığından sık sık idrara da çıkılabilir. Son 3 ayda ortaya çıkan idrar kaçırma ise önden gelen bebek kısmının yine mesaneye baskısı sonucu ortaya çıkar.

Fizyolojik bir durumdur. Hamilelik sonrası kaybolur. Hamilelikte ortaya çıkan idrar kaçırma yakınması, idrar yolu enfeksiyonu yoksa tedavi gerektirmez. İdrar ihtiyacını ertelememek, karın içi basıncı artırıcı ani hareketlerden kaçınmak ve ağır yük taşımamak bu şikayeti azaltıcı tedbirlerdir.

Amniotik sıvı sızıntısı

Amniotik sıvı sızıntısı hamilelikte son derece önemli bir bulgudur. Doğuma yakın günlerde bu sıvının gelmesi doğum eyleminin başladığının bir işaretidir. Amnio sıvısı genelde şeffaf, açık renkli ve berrak bir sıvıdır. Kendine özgü bir kokusu vardır.

Sıvının yeşil ya da koyu kahve renkli olması mekonyum denen bebek kakasının olduğunu işaret eder ve bu da bebeğin sıkıntıda olduğunun bir belirtisidir. Doğum zamanından çok daha önce amnion sıvısının gelmesi ise son derece ciddi bir durumdur. Bakteriel vaginozis, bazı sistemik viral hastalıklar ve ani travmalar sonucu erken su kesesi açılmaları görülebilir.

Sıvı sızıntısı azsa, koruyucu antibiyotik desteği ile birkaç gün beklenebilir. Nadiren vücut küçük yırtıkları onarabilir. Suyun gelmesi devam ederse bebeği koruyan bu kalkan ortadan kalkacak ve bebek enfeksion ve dış etkenlere açık hale gelecektir. Bu durum, anne hayatını da tehdit eden bir durumdur. Gerekli tedbirlerin alınarak hamileliğin sonlandırılması gerekebilir. Sonuçta amnion sıvısı sızıntısı son derece ciddi bir durumdur. Fark edildiğinde hemen doktora başvurmak gerekir.

Dr. Adli Şadi Karaman: "Kanamaya dikkat!"

Vajinal kanamalar hamileliğin hangi döneminde görülürse görülsün ve miktarı ne olursa olsun her zaman doktora başvurulması gereken ciddi durumlardır. İlk 3 ayda görülen az miktardaki kanamalar genelde düşük tehdidi olarak bilinir. İkinci 3 ayda görülen az miktardaki kanamalar ise genelde rahim ağzı yetersizliklerinin belirtisidir, hafif ağrı ile birlikte görülürler. Son 3 aydaki kanamalar ise az miktarda da olsa son derece önemlidir. Plasentanın rahmin aşağı kısmına yerleşmesi (Plasenta Previa) veya plasentanın erken ayrılması (Dekolma Plasenta)

bebegimvebiz

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası