kalça kırığı ağrı yaparmı / Kalça Kırığı l Tedavisi Nasıldır? Doç. Dr. Ata Can

Kalça Kırığı Ağrı Yaparmı

kalça kırığı ağrı yaparmı

Kal&#;a Kemiği Nedir? Nerededir? Kal&#;a Kemiği Ağrısı, Kırığı Ve Tedavisi

Haberin Devamı

Kalça Kemiği Ağrısı

Kalça kemiği oldukça dayanıklı bir kemiktir. Fakat bu dayanıklılığına rağmen Kalça ekleminde bulunan kıkırdak dokuya herhangi bir zarar verecek olan düşme, zorlayıcı hareket, yaralanma ve ileri yaş gibi nedenler ile kıkırdak dokuda yıpranmalar meydana gelebilir.

Kemik erimesi, düşme gibi sebeplere bağlı olarak kalça kemiğinde kırılmalar oluşabilir. Tüm bunların sonucunda ise kalça kemiğinde hissedilen ağrı ortaya çıkacaktır. Zaman zaman oldukça şiddetli olan bu ağrıya, mutlaka bir uzman doktor müdahale edip, tedavi edilmelidir.

Kalça Kemiği Kırığı

Kalça kemiği düşme, darbe, travmalar, kemik erimesi, kanser gibi hastalıkların kemik dokusunu zayıflatması gibi çeşitli nedenler ile meydana gelebilir. Erkeklere oranla kadınlarda üç kat daha fazla Kalça Kemiği Kırığı görülmektedir. Özellikle ileri yaşlardaki kişilerde ortaya çıkan kalça kemiği kırıkları hayatı ciddi anlamda tehdit edebilir. Kalça kemiğindeki kırıklar mutlaka ciddiye alınmalı ve fark edildiği ilk anda mutlaka doktor muayenesinden geçirilmelidir.

Kalça Kemiği Kırığı Tedavisi

Kalça kırıkları özellikle hatanın yürümesinde bir engel teşkil ediyorsa ameliyat ile tedavi edilebilmektedir. Kalça kırığı ameliyatının yapılması için hastanın yaşı, sağlık durumu ve kırığın şekli gibi çeşitli faktörlere uygun olan hastaların belirlemesi yapılır. Kalça protezi veya kalça kırığını kaynatmak gibi iki şekilde yapılmaktadır. Genel olarak kırığın iyileşebilme ihtimalinin yüksek olduğu genç hastalarda plak, vida ve çivi gibi bazı parçalar kullanılarak kemiğin kaynaması sağlanır.

Kalça Kırığı

kalçakırığı

Giriş

Kalça Kırıkları uyluğun üst kısmında, kalça eklemi civarında meydana gelir. Kalça kırığının şekli, uzunluğu meydana gelen travmaya bağlı olarak değişir.

Anatomi

Kalça, topuz ve soketten oluşan bir eklemdir. Soket, büyük pelvis kemiği tarafından oluşturulur, topuz ise femur denilen uyluk kemiği tarafından oluşturulur. Kaygan bir yapıya sahip kıkırdak dokusu ise soket ve topuzun etrafını örter ve düşük sürtünme yüzeyleri oluşturur.

Soketin iç kısmında, topuzun yaslandığı ve amortisör vazifesi gören labrum denilen fibrokartilaj bir yarım ay tarzı yapı vardır.


kalçakırığı


Sebepler

Kalça kırıkları en sık olarak yaşlılarda kalça üzerine düşmelerde görülür. Osteoporoz, kanser veya stres yaralanmaları gibi bazı hastalıkların eşlik etmesi kalçayı kırılgan hala getirir.


Klinik Bulgular

Kalça kırığı olan hastaların, kalça yan ve kasık bölgelerinde ağrı olur. Kalçayı oynatmak, dizini karnına çekmek veya kalçayı kendi ekseni etrafında sağa veya sola çevirmek çok ağrılıdır.


kalçakırığı


Genellikle bacak kısalmış ve ayak dışa doğru dönük, hareketsizdir.

Hekim Muayenesi

Kalça kırığında teşhis genellikle röntgen ile konur.

kalçakırığı


Çok şüpheli durumlarda filmlerde gözükmeyen çatlaklar ise MR ile çok net görüntülenir.


kalçakırığı


MR çekilemeyen durumlarda Tomografi de çekilebilir.


Kırık Tipleri

Kırık yerine 3 tiptir; tedavi tipinin belirlenmesinde kırığın yeri önemlidir.


kalçakırığı


Tedavi

Kırığın tipine, yerine, hastanın yaşına, genel durumuna ve hayat beklentilerine göre değişmektedir.

Çok nadir durumlarda, hastanın genel sağlık ve tıbbı durumuna göre anestezi riskli olabilir ve bu durumda ameliyat önerilmeyebilir. Bu durumlarda hastanın konforu, ağrısı, anestezi riskleri ve genel durumu tartışılmalıdır.

Doktorların birçoğu hastaya erken dönemde ameliyat etmenin, onların genel sağlık durumunu daha olumlu yönde etkileyeceğine inanmaktadır. Fakat hasta güvenliğini sağlamak ve genel tıbbi durumu maksimize etmek de çok önemlidir. Bu hastanın ameliyat öncesi kalp ve diğer organlar için, tanısal test ve değerlendirmeler için zaman ayıracağınız anlamına gelir.


1- Cerrahi Dışı Tedavi


Sabit, impakte yani iç içe geçerek oturmuş kırıklarda ameliyatsız takip edilebilir. İyileşme döneminde hastanın basması ve yürümesi yasak olup yatak istirahatı önerilir. Bu tür hastalarda kırıkta kayma riski bazen olabilir ve yakın röntgen takipleri gerekir.


kalçakırığı


Uzun süreli yatak istirahatinde oluşabilecek yatak yaraları, kan pıhtısı oluşumu, enfeksiyon risklerine karşı önlem almak gerekir.


2- Cerrahi Tedavi

Femur boyun kırıklarında hastanın yaşına, genel durumuna ve kemik kalitesine bağlı olarak protez veya kemiği kaynatmak için platin düşünülebilir. Çeşitli nedenlere göre çok farklı yaklaşımlar vardır.

  • Genç aktif hastalarda kırık hattını kaynatmak için çivileme (sağdaki röntgen) veya vidalama(soldaki) planlanabilir. Fakat bu kırıklarda femur topuzunda avasküler nekroz riski yüksektir.

kalçakırığıkalçakırığı

  • Yaşlı, beklenen ömür kısa veya kaynama ihtimali düşük olanlarda hemen mobilize etmek için total veya parsiyel protez planlanır.


kalçakırığıkalçakırığı


Troktanterik ve Subtrokhanterik kırıklarda ise kaynatma amacı ile kompresyon kalça çivileme en sık kullanılan ameliyat yöntemidir.


kalçakırığı

Ameliyat Sonrası

Rehabilitasyon

Hastalar evlerine veya rehabilitasyon merkezine taburcu olduktan sonra, eskisi gibi yürümek için bir müddet yardıma ihtiyaç duyarlar. Hastalar ameliyat sonrası yataktan kalkmak için fizyoterapist desteği veya tavsiyesi ile teşvik edilmelidirler. Yapılan ameliyata bağlı olarak ve cerrahın izin verdiği miktarca ayağa yük verilir veya verilmez.

En az üç ay süre ile hasta egzersiz yapmalıdır. Yürüyebilmek ve eski haline dönmek için bu çok önemlidir.


Medikal Tedavi

Ameliyat sonrası kan transfüzyonu gerekebilir. Bir müddet antibiyotik kullanılır. Kan pıhtılaşmasına karşı kan sulandırıcılar kullanılır ve antiembolik çorap giydirilir.

funduszeue.info Mutlu Duymuş

Ortopedi ve Travmaoloji Uzmanı

Kalça Kırıkları

Konu Başlıkları

Kalça kırığı nedir, neden olur? Kalça kırığı ameliyatı nasıl yapılır? Kimler risk altında?

Hareket özgürlüğünü yok eden, kimi zaman da yatağa bağımlı hale getiren kalça kırıkları kadınlarda erkeklerden 3 kat fazla görülüyor. Sadece yaşlılarda değil, kemik yapısı zayıflayan herkeste kalça kırığı gelişebiliyor. Hatta kemikleri zayıflamış olanların kalça kemiği oturdukları yerden kalkarken bile kırılabiliyor.

Kalça k&#x;r&#x;ğ&#x; nedir, neden olur? Kalça k&#x;r&#x;ğ&#x; ameliyat&#x; nas&#x;l yap&#x;l&#x;r? Kimler risk alt&#x;nda? - 1

Kalça kırığının daha çok yaşlılarda görüldüğü düşünülse de çocuklar da dahil kemik yapısı zayıf olan ve kemik erimesi sorunu yaşayan herkes kalça kırığı açısından risk altında.

Yaşlılarda, menopoza girenlerde, yeterli kalsiyum ve D vitamini almayanlarda, sigara, alkol kullananlarda, endokrin bozukluğu bulunanlarda ve fiziksel aktivitesi az olanlarda kalça kırığı görülme riskinin daha fazla olduğunu söyleyen İÜ İstanbul Tıp Fakültesinden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Aşık, “Bazı kanserler kalçaya metastaz yaparak kalça kemiğini güçsüzleştirir ve kırık riskini arttırır. Bu hastalarda kırık riski belirlendikten sonra kalçaya kırıktan koruyucu, kalça kemiğini destekleyici cerrahi girişimler yapılmalıdır” diyor. 

Kemik kırıklarından korunmak için güçlü bir iskelet yapısına sahip olmak gerekiyor. Bunun yolu da gençlik yıllarında kemiklere yatırım yapmaktan geçiyor. İskelet yapısının yaşına kadar geliştiği göz önüne alınırsa 20'li yaşlara kadar yeterli miktarda kalsiyum ve mineral almanın önemine işaret eden ve ileri yaşlarda alınan fazla kalsiyumun vücutta depolanmadığını vurgulayan Doktor Mehmet Aşık, kalça kırıkları ile ilgili sık sorulan soruları funduszeue.info için şöyle yanıtlıyor:

Kalça kırığı nedir, neden olur?

Kalça eklemini oluşturan uyluk kemiğinin yani femurun üst kısmının kırılmasıdır. Genellikle yaşlı hastalarda kemik erimesi (osteoporoz) gibi sebeplerle daha sık görülmekle birlikte kalça kemiği üstüne düşme gibi düşük enerjili travmalarla, gençlerde ise trafik kazaları gibi daha yüksek enerjili travmalarla gerçekleşir. 

Yaşlılarda, yetişkinlerde ve çocuklarda kemik ve kalça kırığı belirtileri nelerdir?
 
En önemli belirtisi ağrıdır, hasta yürüyemez veya yürümekte zorluk çeker. Yatakta kalçasının üzerine yatamaz, geç olgularda morarma veya kızarıklık olabilir. Çocuklarda bu genel semptomlardan farklı olarak uyumama, huzursuzluk, abartılı ağlama, sekme gibi semptomlarla kendini gösterebilir.

Kalça kırığı ameliyatı nasıl yapılır?

Kalça kırığı ameliyatlarının amacı hastayı olabildiğince çabuk mobilize etmektir. Ameliyat şekline hastanın yaşına ve sağlık durumuna, kırık tipine göre karar verilir. Kırığı kaynatmak ya da kalça protezi gibi iki seçenek vardır. Genç hastalarda ve kaynaması muhtemel kırıklarda çivi, vida ve plak kullanılarak kırık parçalar birleştirilerek kırık kaynatılırken; yaşlı hastalarda ve öncesinde kalça kireçlenmesi olan hastalarda kalça protezi ameliyatı yapılarak hızlı mobilizasyon sağlanır.

Kalça kırığı ameliyatsız tedavi edilir mi?

Ayrışmış kalça kırığının tedavisi genellikle ameliyattır. Ayrışmamış kırıklar ile bazı çocuk kalça kırıkları ameliyatsız tedavi edilebilir. Çocuklarda alçı tedavisi uygulanırken yetişkinlerde yeterli ağrı kesici tedavi ve bir süre üzerine yük vermeyerek kalçanın röntgen kontrolleriyle takibi yapılır. Ayrıca öncesinde diğer sağlık problemleri dolayısıyla yürüyemeyen hastalarda da yatak istirahatı ile tedavi daha uygun olabilir.

Kalça kırığı ameliyatından ne kadar süre sonra yürümek mümkün olur?

Protez yapılan hastalar ameliyatın ertesi günü ayağa kaldırılarak yürütülür. Çivi, plak gibi osteosentez malzemesi kullanılan hastalar hafta koltuk değneği kullanılarak yürütülürler. Kaynama tamamlanınca koltuk değnekleri bırakılır. 

Kalça kemiğindeki kırık ne kadar sürede iyileşir?

Kalça kırığı ameliyatından sonra kırık kaynaması genel olarak hafta içinde gerçekleşmektedir. Hastanın genel sağlık durumu, sigara içip içmemesi bu süreleri değiştirebilmektedir. Kaynama seri kalça röntgenleri ile kontrol edilir. Bazen kaynama işlemi 3 aya kadar uzayabilir.

Kalça kırığından korunmak için neler yapılmalı?

Kalça kırığından korunmak için kemiklerimizi daha güçlü tutmalı ve de kırığa sebep olabilecek düşme riskini azaltmalıyız. Daha güçlü kemikler için yeterli kalsiyum ve D vitamini alınmalı, kalça çevresi kaslarını kuvvetlendirmeli, alkol ve sigara bırakılmalı, düzenli kemik yoğunluk ölçümü yapılmalı, sonuçlara göre ilaç tedavisiyle destek olunmalıdır. Ev içerisinde düşmeye sebep olabilecek eşya (halı, kapı eşikleri vb.) düzenlenmeli, ortam daha aydınlık olmalı, düzenli göz muyanesi yapılmalı, denge egzersizleriyle birlikte aceleci davranışlardan kaçınmalı ve de lüzum halinde değnek veya baston kullanılmalıdır.

75 yaş üzeri kalça kırıklarında ölüm oranının % arasında olduğunu aktaran Ortopedist, onun için yaşlı ve başka sağlık problemleri olan kalça kırıklı hastaların ameliyat sonrası yoğun bakım imkanlarının çok iyi olduğu merkezlerde ameliyat edilmelerinin gerekli olduğuna dikkat çekiyor.    

VİDEO: GÜNDE 5 LİTRE KOLA İÇTİ, KEMİKLERİ ERİDİ ()

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Spor
  • Yaşam
  • kemik suyu
  • kemik
  • &#x;stanbul
  • kemik erimesi
  • Tülay Karabağ
  • kalça k&#x;r&#x;ğ&#x;

SAĞLIK HABERLER&#x;

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası