izmir de tatil yapılacak yerler / İzmir'e Yakın ve İzmir Çevresindeki En İyi 16 Tatil Yeri | monash.pw

Izmir De Tatil Yapılacak Yerler

izmir de tatil yapılacak yerler

İzmir&#;de Gezilecek Yerler Listesi

İzmir’de Tatile Gidilecek Yerler : En Güzel Tatil Yerleri

İzmir’de gidilecek tatil yerlerinin hepsi birbirinden güzel, çeşitli ve renklidir. Ege kıyılarının en güzel sahil bölgeleri, tertemiz sahili ve şirin kasabaları ile İzmir’de birçok tatil yeri vardır. En çok tercih edilen İzmir tatil yerleri, Alaçatı, Sığacık, Urla, Foça, Gümüldür ve Karaburun gibi İzmir ilçeleri ve kasabalarıdır.

İzmir’de Tatil Yerleri Listesi

İzmir tatili planlayanlar için şehrin en popüler tatil bölgeleri şu şekilde;

Sığacık

İzmir Tatil Yerleri Sığacık

İzmir Seferihisar’a bağlı bir tatil beldesi olan Sığacık, deniz, kum ve güneş turizmi için en çok tercih edilen turistik tatil yerlerinden. Teos antik kenti kalıntılarını da görebileceğiniz Sığacık’ta masmavi bir deniz ve doğal güzelliklerin yanı sıra tarihî bir yolculuk da sizi bekliyor olacak.

Urla

İzmir Tatil Yerleri Urla

İzmir’de gidilecek tatil bölgeleri deyince akla ilk gelen yerlerden olan Urla, şehir merkezine sadece 35 kilometre uzaklıktadır. Urla irili ufaklı koyları, doğal güzellikleri, tarihî dokusu ile her mevsim ziyaretçi çeker. Urla çevresinde de Güzelbahçe, Çeşme ve Karaburun gibi birçok tatil beldesi bulunmaktadır.

Seferihisar

İzmir Tatil Yerleri Seferihisar

İzmir’in en çok ziyaret edilen tatil yerlerinden biri olan Seferihisar, doğal sit alanları ile çevrilidir. Teos Antik Kenti’nin ve Akkum Plajları’nın da bulunduğu Seferihisar, Türkiye’den “Cittaslow” yani sakin şehir ağına katılan ilk yer olma unvanını taşımasıyla bir adım öne çıkıyor.

Karaburun

İzmir Tatil Yerleri Karaburun

Karaburun’da uzun sahil şeridi, lüks-salaş balık restoranları, şirin yazlık evler, dalış merkezleri ve güzel plajlar bulunmaktadır. Bu tatil bölgesi Kaza, İskele, Burgaz Arkası ve Bodrum olmak üzere 4 ana bölgeden meydana geliyor. Karaburun’a bağlı olan Mordoğan ise rengârenk çiçekleri, Ardıç plajı, Çatalkaya, Ayıbalığı Plajı ve kayalıkları ile en bilindik yerler arasındadır. Detaylar için Karaburun gezi rehberi yazımıza göz atabilirsiniz.

Alaçatı

Alaçatı İzmirde Gidilecek Tatil yerleri

İzmir’in en kalabalık tatil beldelerinden biri olan Alaçatı, göz kamaştırıcı güzellikte taş evlere sahip. Sakızlı dondurması ile meşhur olan Alaçatı’da dünyaca meşhur olmuş rüzgar sörfü ise mutlaka yapılacak etkinlikler arasındadır.

Foça

İzmir Tatil Yerleri Foça

İzmir’in kuzeyindeki Foça ise temiz havası, doğal güzellikleri, mavi koyları ile bozulmadan günümüze kalmış, tarihî bir İzmir ilçesi. Burada nesli ne yazık ki tükenme tehdidi altında olan Akdeniz Foku’nun doğal yaşam alanını da görmeniz mümkündür.

Özdere

İzmir Tatil Yerleri Özdere

İzmir’in Menderes ilçesine bağlı olan Özdere tatil beldesi oldukça sakin ve huzurlu bir yer. Konaklama seçenekleri de çeşitli ve ekonomik olan Özdere, İzmir’in en şirin kıyı beldelerinden biri. 40 kilometrelik sahil şeridi ve mavi bayraklı plajları oldukça popüler.

Ürkmez

İzmir’in gözde tatil yerlerinden olan ve Seferihisar ile Gümüldür arasında kalan Ürkmez Beldesi ise en az diğer tatil yerleri kadar popüler bir destinasyon. Daha çok plaj turizmi ile ön plana çıkan Ürkmez’in plajları kum değil, çakıl taşlarından oluşur. Burası sakin bir tatil arzulayanlar için en ideal yerlerden.

Gümüldür

İzmir’in en çok rağbet gören tatil bölgesi olan Gümüldür, mavi ile yeşilin buluştuğu tabiatı ile göz doldurur. Adnan Menderes Havalimanı’na yakınlığı sebebi ile deniz turizmi açısından çokça tercih edilen Gümüldür, satsumaların şehridir. Sonbaharın son aylarında mandalina turuncusuna bürünen şehrin temel geçim kaynağı da tarım ve hayvancılıktır. Yaz aylarında ise ekonomiye tatil turizmi yön verir.

Dikili

İzmir Tatil Yerleri Dikili

İzmir’de tatile gidilecek yerler arasında sakin plajları ve berrak suları ile tercih edilebilecek yerlerden biriside monash.pwn bir ilçesi olan Dikili, hem merkezinde hemde tatil köylerinin bulunduğu yerlerde harika plajlara monash.pw girmek için sakin yer arayanlar da burada sakin plajlar bulabilirler. Detaylar için Dikili gezi rehberi yazımıza göz atabilirsiniz.

İzmir ve çevresinde görülmesi gereken en güzel yerler için ise İzmir’de Gezilecek Yerler yazımıza göz atabilirsiniz.

Sizlerde İzmir tatil yerleri ile ilgili gezi ve tecrübelerinizi, yazımıza yorum yaparak bizlerle paylaşabilirsiniz.

Ege&#;nin efsane şehri İzmir&#;i gördükten sonra biraz da çevresinde dolaşmak istemez misin? İşte karşında İzmir&#;e yakın gezilecek yerler listesinin en kapsamlı hali!

İçindekiler

*İzmir&#;e Yakın Tatil Yerleri ve İzmir Çevresinde Gezilecek Yerler

&#; Tatil Yerleri

1. Çeşme

Çeşme

Burası Neresi?İzmir’e yakın tatil yerleri denildiğinde akla ilk gelenlerden biri şüphesiz Çeşme oluyor. Çeşme, konum itibariyle İzmir’in batısında, Urla Yarımadası üzerinde yer alıyor. İzmir’e bağlı şirin mi şirin bir ilçe olan Çeşme’nin doğusunda Urla yer alırken; ilçe, kuzey, güney ve batı yönünden Ege denizi ile çevreleniyor. Ayrıca ilçenin batı kıyısının karşısında Yunanistan&#;a bağlı bir ada olan Sakız Adası yer alıyor.

Tarihi açıdan köklü bir geçmişe sahip olan Çeşme’nin, on iki İyon kolonisinden biri olduğu biliniyor. Dolayısıyla Çeşme, beyaz kumsalları, mavi bayraklı plajları, hareketli gece hayatı ve masmavi denizinin yanı sıra tarihi yerler ve arkeolojik açıdan da oldukça değerli bir turizm merkezi!

Neden Gitmeliyim? İzmir şehir merkezi ile arasında 87 kilometre, yani ortalama 1 saatlik mesafe bulunan Çeşme, hem İzmirliler hem de yerli ve yabancı turistler için gözde bir tatil merkezi oluyor. Yaz sezonu boyunca yoğunluğunu kaybetmeyen ilçe, sınırsız bir eğlence, masmavi tertemiz bir deniz, geniş kumsallar ve Ege’nin mis gibi havası sayesinde popülaritesini her geçen yıl daha da arttırıyor.

Yaz aylarında nüfusu ikiye katlanan Çeşme gezilecek yerler açısından da oldukça zengin. Başta Alaçatı olmak üzere, Çeşme’de; Erythrai Antik Kenti, Altınkum Plajı, Pırlanta Plajı, Çeşme Kalesi, Çeşme Müzesi gibi görülmesi gereken birçok yer bulunuyor. Gündüz vaktini bu harika yerleri dolaşarak geçirdikten sonra; akşam saatlerinde Çeşme&#;nin hareketli gece hayatında eğlenceli bir tura çıkabilirsin.

Kaçırmayın! Yazın Çeşme’ye yolun düşerse Aya Yorgi Koyu ve Delikli Koy gibi tabiat harikası koyları mutlaka görmelisin! Bu listeye ayrıca, Germiyan Köyü’nü ve Eşek Adası’nı ekleyebilirsin. Gezi esnasında canın bir şeyler yemek isterse Çeşme&#;nin yöresel lezzetlerinin tadına bakmayı unutma! İzmir’den Çeşme’ye özellikle yaz sezonu boyunca yoğun olarak otobüs seferleri düzenleniyor. Bu otobüslerle kolayca Çeşme’ye ulaşabilir, dilersen sonrasında feribotla Sakız Adası’na veya Atina’ya geçiş yapabilirsin. Karar senin!

2. Alaçatı

Alaçatı, İzmir

Burası Neresi? İzmir’in Çeşme ilçesine bağlı bir belde olan Alaçatı, son dönemlerin gözde tatil merkezlerinden biri olarak dikkat çekiyor. İzmir şehir merkezinin batısında yer alan Alaçatı, tarihi taş evlerle donatılmış Arnavut kaldırımlı sokakları, lavanta kokan mis gibi havası, rüzgar sörfüne elverişli plajlarıyla her yıl, yaz aylarında, yerli ve yabancı binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor. Okulların kapanması ve tatil sezonunun açılmasıyla nüfusunu ikiye hatta dörde katlayan Alaçatı ile İzmir arasında 77,6 kilometre, yani yaklaşık dakikalık bir mesafe bulunuyor.

Neden Gitmeliyim? İzmir’e yakın tatil yerlerinden biri olan Alaçatı, yazın deniz, kum ve güneş üçlüsünün tadını çıkarmak için oldukça ideal! Alaçatı’nın aynı zamanda Türkiye için popüler bir rüzgar sörfü merkezi olduğu rahatlıkla söylenebilir. Zira Alaçatı, sörf gibi su sporlarıyla ilgilenenler tarafından hem yurt dışı hem de yurt içinden yoğun ilgi görüyor. Bunların yanı sıra, Alaçatı’da gezip görülecek birçok turistik yer bulunuyor. Başta Alaçatı’nın cumbalı tarihi taş evleri olmak üzere, Alaçatı Yel Değirmeni, Kemalpaşa Caddesi, Ayios Kostantines Kilisesi, Alaçatı Port, Hacı Memiş Sokağı, Dutlu Kahve, Alaçatı Meydanı ve Alaçatı Pazarı gibi daha birçok yer ziyaretçilerini bekliyor. Bunların yanı sıra Alaçatı&#;nın tarihi yerler bakımından da zengin bir belde olduğunu belirtmeden geçmek olmaz!

Ayrıca Alaçatı, oldukça renkli, hareketli ve eğlenceli bir gece hayatına ev sahipliği yapıyor. Beldede gece dans, müzik ve sınırsız eğlence eşliğinde vakit geçirebilecek birçok eğlence mekanı bulunuyor. Dolayısıyla Alaçatı gece hayatını bir köşeye mutlaka not etmelisin. Tabi ayrıca ‘‘Çeşme Kumrusu’’ gibi Alaçatı’nın yöresel lezzetlerinin tadına bakmadan dönmemelisin!

Kaçırmayın! Alaçatı’yı gezip görmek için iki gün yeterli; lakin bu şirin beldede 1 haftalık harika bir tatilin tadı bambaşka… Alaçatı’ya ulaşmak için yapman gereken İzmir’den Çeşme otobüslerine binmek, otogarda inmek ve oradan bir taksiye atlamak! Eğer Alaçatı’ya İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan ulaşım sağlayacaksan, HAVAŞ servislerinden yararlanabilirsin. Havalimanı ile Alaçatı arası HAVAŞ ücretleri ise yalnızca 35 TL!

3. Foça

Foça, İzmir

Burası Neresi? İzmir’e yakın tatil yerleri listesinde ilk sıralarda yer alan Foça, kuzey ve batı cihetinde Ege denizi ile çevrili tarihi ve turistik bir yerdir. İzmir’in en güzel ve en popüler ilçelerinden biri olan Foça, şehrin kuzeyinde, Türk Rivierası olarak bilinen Mersin ve Antalya’dan başlayıp İzmir&#;e kadar uzanan bölgenin içinde yer alıyor. Eski Foça ve Yeni Foça olmak üzere iki ayrı bölgeden oluşan Foça’nın kökleri Antik Çağ’a kadar dayanıyor.

Bu açıdan Foça tarihi yerler ve arkeolojik yapı açısından da önemli bir değer taşıyor. İsim olarak Fok anlamına gelen Foça’nın, denizde yaşayan foklardan dolayı Phokaia adını aldığı ve bu adın zamanla dönüşüp değişime uğrayarak Foça halini aldığı biliniyor. Eşsiz tabiatı, tarihi zenginliği ve muhteşem deniziyle yaz sezonunun popüler tatil cennetlerinden biri olan Foça, İzmir’in 62,3 kilometre/1 saat uzağında yer alıyor.

Neden Gitmeliyim? Foça, tertemiz ve masmavi denizi, el değmemiş tabiatıyla hem mavi tur için muazzam bir liman hem de yaz tatili için cazip bir turizm merkezi oluyor. Ayrıca su sporlarına elverişli yapısıyla popüler bir dalış merkezi olan Foça’da gezip görülecek birçok yer bulunuyor. Bunlar arasında; Athena Tapınağı, Kybele Açıkhava Tapınağı, Arkaik Duvar-Heredot Duvarı, Siren Kayalıkları, Foça Adaları, Taş Ev (Pers Anıt Mezarı), Şeytan Hamamı ve Yel değirmenleri öne çıkıyor.

Bunun yanı sıra her yıl, yaz mevsiminde düzenlenen Uluslararası Foça Festivali sayesinde de yerli ve yabancı binlerce turist ve birçok ünlü isim Foça’ya akın ediyor. Söz konusu festival, eğlence dolu etkinlikler eşliğinde gün boyunca devam ediyor. Son olarak; gitmişken Foça&#;nın yöresel lezzetlerinin tadına bakmadan dönmemek gerekiyor!

Bunları Biliyor muydunuz?

Türkiye&#;de Akdeniz Foklarının korunması için pilot bölge seçilen Foça’da dünyanın nadir on iki memelisinden biri olan Monachus Monachus (Akdeniz Foku) yaşıyor. Antik Çağ’da deniz tanrısı Poseidon ve güneş tanrısı Apollon&#;un koruması altında olduğuna inanılan foklar, Foça bölgesinde de fazlaca değer görüyordu. 12 koloniden oluşan İyon Birliği&#;nin en kuzeydeki üyesi olan Phokaia&#;da, yani Foça’da yapılan kazılarda ortaya çıkarılan, İÖ &#;lere ait fok figürlü sikkeler bu durumu belgeliyor.

Kaçırmayın! İzmir’den Foça’ya gitmek için otogarın ilk peronundan hareket eden Foça otobüslerine binmen yeterli. Yılın dört mevsimi hizmet veren Foça otobüsleri, kış sezonu ile saatleri arasında; yaz sezonu ise saatleri arasında her yarım saatte bir hareket ediyor.

4. Özdere

Özdere

Burası Neresi? İzmir’e bağlı şirin bir kıyı beldesi olan Özdere, Menderes ilçesinde, Ege Denizi kıyısında yer alıyor. İzmir’in 67,2 kilometre güneyinde yer alan Özdere’ye, yaklaşık 1 saatlik bir yolculuk sonrası kolayca ulaşılabiliyor. Özdere, 40 kilometrelik sahili, doğal güzelliği, tarifi zenginliği, yemyeşil tabiatı, plajları ve tatil siteleriyle İzmir’e yakın tatil yerleri arasında oldukça popüler! Özdere’yi özel kılan bir diğer özelliği ise dünyaca ünlü Satsuma mandalinasına ev sahipliği yapması oluyor. Dolayısıyla bu harika beldede turuncu, mavi ve yeşil tonlarının iç içe girip harika bir kombinasyon oluşturuyor.

Neden Gitmeliyim? Özdemir, plajı, sahili, kumsalı ve muazzam gün batımı manzarasının yanı sıra İzmir’de kamp yapabilecek en popüler yerlerden biri olan Kalemlik Milli Parkı’na ev sahipliği yapıyor. Dolayısıyla çadırda konaklamak, doğayla baş başa bir tatil geçirmek isteyenler için ideal bir nokta oluyor. Deniz-kum-güneş üçlüsü eşliğinde huzur dolu bir tatil için Özdere’yi tercih edebilir, bu harika beldeye gitmişken çekirdeksiz, ince kabuklu ve mis kokulu Satsuma mandalinasının tadına bakabilirsin. Satsuma mandalinası, Doğu Karadeniz’in incisi Rize iliyle anılıyor olsa da; İzmir’in Seferihisar gibi ilçelerinde ve Özdere’de yetiştirilebiliyor.

Kaçırmayın? Güney ve batı cihetinde Ege Denizi ile çevrelenen Özdere’nin kuzeyinde Menderes, kuzeybatısında Seferihisar, doğusunda ise Selçuk ve Torbalı ilçesi yer alıyor. İzmir Adnan Menderes Havalimanı ile arasında 50 kilometreye yakın bir mesafe bulunan Özdere’ye İZBAN banliyö treni vasıtasıyla ulaşılabiliyor. Havaalanından hareket eden bu trenlere binip, Gaziemir Semt Garajı’nda inerek, buradaki otobüslerle Özdere’ye aktarmak yapmak gerekiyor. Bunun yanı sıra İzmir Otogarı’ndan Özdere’ye hareket eden otobüsler de düzenli olarak hizmet vermekte olup; yolculuk ortalama 2 saat sürebiliyor.

İzmir şehir merkezinden Özdere’ye ulaşım ise yine Gaziemir Semt Garajı aktarmalı olarak gerçekleştirilebiliyor. Otobüsle yolculuk edecek olanlar için zaman açısından en tasarruflu yöntem Gaziemir’den düzenli aralıklarla hareket eden Özdere otobüslerine binmek olacaktır. Bu sayede yaklaşık 1 saatlik bir sürede Özdere’ye ulaşabiliyor.

5. Sığacık

Sığacık

Burası Neresi? İzmir’in Seferihisar ilçesine bağlı bir mahalle/köy olan Sığacık, son dönemlerde oldukça popüler bir turizm merkezidir. Ege denizi kıyısında, şirin mi şirin bir balıkçı köyü olan Sığacık, İzmir’in 53 kilometre güneybatısında yer alıyor. İzmir şehir merkezinden yola çıkıldığında ortalama 50 dakikada Sığacık’a kolayca ulaşılabiliyor. Sığacık’ın, Türkiye‘de Sakin Şehir Ağı’na (Citta Slow) seçilen ilk yer olan Seferihisar’da bulunması, daha da değerli ve gözde bir rota olmasını sağlıyor. Zira Sığacık, özellikle hafta sonları İzmir ve çevresindeki illerden akın eden insan kalabalığıyla dolup taşıyor.

Neden Gitmeliyim? İzmir çevresi tatil yerleri listesi yapılıyorsa Sığacık, bu listeye eklenmesi gereken yegane yerlerden biri oluyor. Küçük bir yarımada üzerinde yer alan Sığacık, şirin evlerle donatılmış sokakları, taptaze deniz ürünlerinin servis edildiği restoranları, masmavi denizi, kumsalları ve plajlarıyla son yıllarda turistlerin gözde destinasyonları arasında yer alıyor. Dolayısıyla, sakin ve huzurlu bir tatil için, Sığacık gönül rahatlığıyla tercih edilebilir!

Sığacık, Ege’nin en güzel köylerinden biri olarak &#;Sığacık Kalesi, Sığacık Üretici Pazarı, Kaleiçi sokakları, Teos Antik Kenti, Teos Marina, Değirmen ve Büyük Akkum Plajı&#; gibi gezip görülecek birçok noktaya da ev sahipliği yapıyor. Sığacık’ta turistlerin en çok beğendiği nokta olan Kaleiçi bölgesi; konaklamak için birçok pansiyon, balık restoranları, kafeler, minik mağaza ve butiklerden oluşuyor. Sığacık&#;ı gezmek için ise ortalama üç gün yeterli oluyor.

Kaçırmayın! İzmir’den Sığacık’a ulaşmak için ESHOT’un hat numaralı Üçkuyular İskele-Seferihisar otobüsleri kullanılıyor. Seferihisar durağında indikten sonra, Sığacık istikametine aktarma yapmak gerekiyor. Seferihisar’dan 5 kilometre uzakta yer alan Sığacık’a ilçe merkezinden, belirli aralıklarla otobüs seferleri düzenleniyor. Özel araçla ulaşım için İzmir-Güzelbahçe-Seferihisar güzergahını takip etmek gerekiyor. Sığacık’a gitmişken meşhur &#;Babaanne Kurabiyesi&#;nin tadına bakmayı sakın unutma!

6. Dikili 

Dikili

Burası Neresi? İzmir’e bağlı en güzel ilçelerden biri olan Dikili, kuzeyde Balıkesir, doğuda ise Bergama ilçesi ile sınır komşusudur. Dikili’nin batısı ve güneyi Ege denizimin masmavi denizi ile çevrelenmiştir. Yaz tatilinin gözde rotalarından biri olan bu şirin ilçe ile İzmir şehir merkezi arasında ,6 kilometre, ortalama ,5 saatlik bir mesafe bulunuyor.

İzmir’in en kuzeyini teşkil eden ilçe, 40 kilometreden fazla uzunluğa sahip sahil şeridi, kaplıcaları, şelaleleri, ılıca ve volkanik gölleriyle eşsiz bir tabiata ev sahipliği yapıyor. Bunun yanı sıra MÖ. MÖ. yıllarına kadar uzanan köklü bir geçmişe sahip olan Dikili, tarihi zenginliğiyle arkeolojik açıdan da değerli bir turizm merkezi oluyor.

Neden Gitmeliyim? Yaz sezonunda hem ruhsal hem de fiziksel olarak dinlenebileceğin, sakin ve huzurlu bir tatil yapmak istiyorsan Dikili tam sana göre! Zira yemyeşil doğası ve berrak bir maviyle bezenmiş deniziyle tabiatın için dingin bir atmosfere sahip olan ilçe, kamp gibi doğa aktivitelerinin aranan yerlerinden biri oluyor. Ayrıca İzmir gezilecek yerler listesinde de detaylı olarak bahsettiğim Nebiler Şelalesi, halk arasındaki söyleyişiyle Aşıklar Şelalesi bu şirin ilçede yer alıyor.

Bunun yanı sıra Dikili’de &#;Kalem ve Garip Adası, Atatürk Botanik Bahçesi, Alaçam Ormanları, Çandarlı Kale Önü Halk Plajı, Hayıtlı, Zindancık, Nebiler Kaplıcası ve Ilıcası ve Bademli Deniz Ilıcası&#; gibi keşfedilecek daha birçok yer bulunuyor. Dikili birbirinden harika turistik yerlerinin yanı sıra &#;Aya Nikola Kilisesi, Aternaus Antik Kenti, Altaria, Elaia, Kanai, Pytany, Algai ve Teuthrania antik kentleri&#; gibi tarihi yapılarıyla da ziyaret edilmeyi hak ediyor.

Kaçırmayın! &#;Sevgi, Barış ve Kardeşlik Kenti&#; unvanını taşıyan Dikili’nin İzmir’e yakın tatil yerleri arasında, sakin ve huzurlu bir seyahat keyfi yaşamak isteyenler için biçilmiş kaftan olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Gitmişken Ege otları ile yapılan Akkız, Yanık Yer Otu Salatası ve Turp Otu Kavurması gibi Dikili’ye ait yöresel lezzetlerin tadına bakmadan dönmek hiç de mantıklı olmayacağı için bu harika ilçeye kesinlikle iki-üç gününü ayırmalısın!

7. Urla

Urla

Burası Neresi? İzmir’in gözde ilçelerinden biri olan Urla, güzelliğiyle televizyon dizilerine, sinema filmlerine mekan olmuş muazzam bir turizm cennetidir. Şehir merkezinden 39,2 kilometre/ dakika uzakta konumlanan Urla, İzmir’e en yakın tatil yerlerinden biri olarak, turistler tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor. Urla’nın bu denli popüler olmasının kaynağı, şüphesiz doğal güzellikleri, tertemiz ve masmavi denizi, geleneksel Ege köyleri, ince kumlu plajları, sahili ve dingin tabiatına dayanıyor.

İzmir’in batısında, Urla Yarımadası üzerinde yer alan ilçe, Çeşme, Alaçatı ve Karaburun gibi tatil merkezlerine yakın konumu sayesinde de tatilcilerin uğrak noktalarından biri oluyor. Urla’nın batısında Çeşme ve Alaçatı, doğusunda Seferihisar ve Güzelbahçe, kuzeyinde İzmir Körfezi, kuzeybatısında Karaburun ve Ege denizi yer alıyor.

Neden Gitmeliyim? Urla, dinginlik ve sakinlik arayanlar için şüphesiz en ideal yerlerden biri! Zira burada Ege denizinin muhteşem mavisinin tadını çıkarırken, güneşin ve kumsalın zevkine doyum olmuyor. Bunun yanı sıra köklü bir geçmişe sahip olan Urla, hem tarihi yerler hem de turistik yerler açısından gezip görülecek birçok noktaya ev sahipliği yapıyor.

Bunların arasında en göze çarpan yerler &#;Klazomenai Antik Kenti, Karantina Adası, Urla Sanat Sokağı, Malgaca Pazarı, Urla İskelesi, Bağ yolu, Çeşmealtı, Urla Sualtı Müzesi, Malgaca İçmeleri, Yassıca Ada, Yıldıztepe Şehitliği, Güvendik Tepesi, Bademler Köyü, Köstem Zeytinyağı Müzesi&#; oluyor. Ayrıca ilçede, hemen her yıl, bahar mevsiminde, yöresel ürünlerin tanıtıldığı Urla Enginar Festivali düzenleniyor. Mart Dokuzu Ot Bayramı da Urla’da düzenlenen meşhur festivaller arasında yer alıyor.

Kaçırmayın! İzmir’den Urla’ya ulaşmak için şehir merkezinden düzenli aralıklarla hareket eden ESHOT’un nolu Fahrettin Altay Aktarma-Urla otobüsü ve 29 nolu Üçkuyular Semt Garajı-Urla minibüsü kullanılıyor. Bunların dışında Urla’ya, yaz sezonu boyunca İzmir’den hareket eden İZDENİZ vapurlarıyla da ulaşılabiliyor. Lakin vapur seferleri; Konak’tan , Urla’dan olmak üzere günde iki kez ve yalnızca hafta sonları düzenleniyor. Urla’ya gitmişken, Urla mutfağına has en meşhur lezzetlerden biri olan peynirli, katmer otlu, kaşarlı, kıymalı, patatesli ve çeşitleriyle gözlemenin tadına bakmayı unutma!

8. Şakran

Şakran, İzmir

Burası Neresi? Şakran, resmi adıyla Yenişakran, İzmir’in Aliağa ilçesine bağlı bir beldedir. İzmir-Çanakkale karayolu üzerinde, Aliağa ilçe merkezine 15 kilometre mesafede yer alan Şakran, sessiz, sakin bir tatil isteyenler için oldukça idealdir. Zira İzmir’in en popüler dönemleri olan yaz sezonunda bile Şakran’da yoğunluk yok denecek kadar azdır. İzmir ile arasında 79,3 kilometre mesafe bulunan Şakran&#;a, İzmir şehir merkezinden yola çıkıldığında ortalama 1 saatte ulaşılabiliyor.

Neden Gitmeliyim? Yukarıda da söylediğim gibi Şakran’ı yalnızca sessiz ve sakin bir ortamda, kalabalıktan uzak bir tatil geçirmek isteyenlere öneriyorum. Zira Şakran’da eğlenceli ve ritmi yüksek bir gece hayatı bulunmadığı gibi, bu şirin belde tamamıyla sakin bir ortama ve dingin bir atmosfere ev sahipliği yapıyor. Dileyenler beldenin sahilinde veya kamp için müsait olan herhangi bir yerinde kamp yapıp, konaklayabiliyor.

Kaçırmayın! Eğer Şakran’a yolunuz düşerse, beldenin yüksek noktalarından birinde hizmet veren Demlik Kafe’ye gidip, günbatımı manzarasını kesinlikle izlemelisin!

9. Ürkmez

Ürkmez

Burası Neresi? İzmir’in Seferihisar ilçesine bağlı bir belde olan Ürkmez, sakin ve sessiz tatil köylerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Ürkmez, konum itibariyle Seferihisar ilçesine 25 kilometre mesafede, Kuşadası ve Seferihisar karayolu üzerinde yer alıyor. Yılın 6 ayında denize girme imkanı veren bu şirin belde ile İzmir arasında ise 58,8 kilometrelik bir mesafe bulunuyor. İzmir’den yola çıkıldığında, Menderes-Gümüldür yolu takip edilerek ortalama 1 saatte Ürkmez’e ulaşılabiliyor.

Neden Gitmeliyim? Hareketli bir tatil yerine daha sakin ve dinlendirici bir tatil isteyenler için İzmir’in bu şirin beldesi oldukça ideal seçenek oluyor. 6 kilometre uzunluğundaki sahili, ipek kumlu plajları, masmavi denizi ve el değmemiş doğasıyla muazzam bir dinlence merkezi niteliği taşıyan Ürkmez, doğa sporlarının yanı sıra su sporları için de elverişli bir yapısıyla popülaritesini her geçen yıl arttıracağa benziyor. Ayrıca köklü bir geçmişe sahip olan Ürkmez’de arkeolojik ve turistik açıdan gezip görülecek birçok yer bulunuyor. Bu yerler arasında ‘‘Lebedos Antik Kenti, Antik kent Dionysos, Ürkmez Barajı ve İpekkum Plajı’’ öne çıkıyor.

Kaçırmayın! Ürkmez’in en meşhur geleneksel yemeği ‘Keşkek’tir. Dolayısıyla Ürkmez’e yolun düşerse keşkek yemeden dönme!

Karaburun

Karaburun

Burası Neresi? İzmir’in en küçük ilçesi olan Karaburun, şehrin kuzeybatısında, Karaburun Yarımadası üzerinde yer alıyor. Karaburun; İskele, Kaza, Burgaz ve Bodrum olmak üzere dört ayrı bölgeden oluşuyor. Ege denizi kıyısında, el değmemiş, bozulmamış ve tahribata uğramamış doğasıyla yaz aylarının gözde beldelerinden biri olan Karaburun, mavisi, yeşili ve mis gibi havasıyla İzmirliler için harika bir kaçış noktası oluyor. Karaburun’un komşuları arasında, yine İzmir çevresindeki tatil yerlerinden Çeşme, Foça ve Urla bulunuyor. İzmir ile arasında ,7 kilometre mesafe bulunan Karaburun’a ortalama 1,5 saatte ulaşılabiliyor.

Neden Gitmeliyim? Her yerin tahribe açık olduğu bu çağda, bakir kalmayı başarmış bir yerleşim olan Karaburun, Ege’nin popüler tatil noktaları arasında gösteriliyor. Zira ilçeye gelen yerli ve yabancı turistlerin sayısı her yıl biraz daha artıyor. Tabi ki bunda, Karaburun’un Çeşme, Alaçatı ve Foça gibi popüler tatil merkezlerine yakın bir konumda yer alması da etkili oluyor. Karaburun’da ziyaretçilerin ilgisini cezbeden en cazip noktalar ise koylar oluyor. Her biri birer doğa harikası olan bu koylar, yaz sezonu boyunca tertemiz ve berrak sularda yüzmek için oldukça ideal! Bunların yanı sıra Karaburun, gezip görülecek birçok turistik noktaya ev sahipliği yapıyor.

Mordoğan başta olmak üzere; İncirlikoy Akvaryum Plajı, Ayıbalığı Koyu, Sazak Köyü, Bodrum Plajı, Mimoza Koyu, Dolungaz Koyu, Sarpıncık Deniz Feneri ve Karaburun İskelesi gibi daha birçok yer ziyaretçilerini bekliyor.

Kaçırmayın! Karaburun’un masmavi sularında gerçekleştirilen en popüler aktivite tabi ki dalış! Hatta ilçede, yaz boyunca, dalış için birtakım kurslar ve eğitimler verilip; etkinlikler düzenleniyor. Eğer dalış gibi su sporlarına merakın varsa Karaburun’a mutlaka uğramalısın! Karaburun’a nasıl gidilir diye merak ediyorsan, hemen cevaplayalım: İzmir Yenigaraj ve Üçkuyular Semt Garajı’ndan yaz-kış, haftanın yedi günü düzenlenen otobüs seferleriyle Karaburun’a kolayca ulaşılabiliyor.

Mordoğan

Mordoğan

Burası Neresi? Yetmiş çeşit mor çiçeği ile ünlü olan ve hatta bundan dolayı Mordoğan adıyla anılan bu şirin belde, İzmir’in Karaburun ilçesinde yer alıyor. Doğusunda Ege denizi ile çevrelenen Mordoğan’ın batısında ve kuzeyinde Karaburun, güneyinde ise Balıkova bulunuyor. Eşsiz doğası ve el değmemiş koylarıyla son dönemlerin popüler turizm merkezi olan Mordoğan, İzmir şehir merkezinin 87,0 kilometre kuzeybatısında konumlanıyor. İzmir’den özel araç ile ortalama 1 saatlik bir yolculuk sonrası Mordoğan’a ulaşılabiliyor.

Neden Gitmeliyim? Adını güneşin ilk ışıklarıyla birlikte dağlarındaki sümbüllere, kır çiçeklerine ve nergislere sinen morluğa borçlu olan Mordoğan, İzmir’in pek çok beldesi gibi köklü bir geçmişe sahiptir. Yunan mitolojisinde de izine sıklıkla rastlanan Mordoğan’ın ünlü Narcissus Efsanesi’ne ev sahipliği yaptığı bilinmektedir. Hatta Tıp bilimindeki narsisizm terimi, Mitolojik kahraman Narcissus’tan gelmektedir. Merak edenler için Narcissus Efsanesi şöyledir:

Bir Hikaye!

Efsaneye göre; birçok aşığı olan ama onlara aldırmayıp, karşılıksız bırakan ve oldukça güzel bir peri kızı olan Ekho, günün birinde avlanmakta olan bir avcı görür. Narkissos adındaki bu avcı öylesine yakışıklıdır ki Ekho ilk görüşte bu genç avcıya vurulur. Lakin Narkissos bu sevgiye karşılık vermez ve peri kızını reddederek yanından uzaklaşır. Bu durumu bir türlü kaldıramayan ve bir tür kara sevdaya tutulan Ekho, aşk acısı yüzünden günden güne eriyip, giderek içine kapanır ve ölür. Ekho’nun vücudundan arta kalan kemikleri kayalara, sesi ise bu kayalarda &#;eko&#; denilen yankılara dönüşür. Çok geçmeden Olimpos Dağı’da yaşayan tanrılar bu durumu öğrenirler. Bu üzücü durum karşısında çok sinirlenen tanrılar el birliğiyle Narkissos&#;u cezalandırmaya karar verirler.

Narkissos’a verdikleri ceza ise oldukça ibretliktir: Narkissos bir gün yine av peşinde iken yorulup susamış ve su içmek için bir nehir kenarına doğru ilerlemiştir. Su içmek için eğildiği esnada suda yansıyan yüzünü gören Narkissos, daha önce görmediği bu güzellik karşısında büyülenir ve kendi güzelliğine aşık olur. Bu andan sonra nehrin başından ayrılamayan Narkissos tüm ömrünü, yemeden içmeden kesilerek burada tüketir ve vücudu sonunda nergis çiçeklerine dönüşür.

Kaçırmayın! Büyülü bir atmosfere sahip olan Mordoğan’da gezip görülmesi gereken birçok yer bulunuyor. Bir kenara not etmen gereken bu yerlerin başında &#;Ayıbalığı Plajı, Kocakum Plajı, Ardıç Plajı, Arkeopark, Ayşe Hatun Camii&#; geliyor. Ayrıca Mordoğan her yıl, mayıs ayında düzenlenen Denizle Buluşma Şenlikleri’ne ev sahipliği yapıyor.

Gümüldür

Gümüldür

Burası Neresi? Ege Denizi kıyısında güzel bir sahil beldesi olan Gümüldür, İzmir’in güneyinde Menderes ilçesinde yer alıyor. 7 kilometre uzunluğunda sahil şeridiyle ve mavi bayraklı plajlarıyla yaz turizmi açısından değerli bir potansiyel taşıyan Gümüldür, İzmir’e yakın tatil beldeleri arasında gösterilebilir. İzmir’e oldukça yakın bir konumda bulunan Gümüldür ile İzmir şehir merkezi arasında 48,6 kilometre mesafe bulunuyor. Otobüs, minibüs, taksi veya özel araç gibi vasıtalarla ortalama dakikada Gümüldür’e ulaşılabiliyor.

Neden Gitmeliyim? Yukarıda da bahsettiğim &#;Özdere&#; beldesi gibi Satsuma mandalinasıyla ünlü bir yer olan Gümüldür, mavi ile yeşilin, turuncu ile turkuazın birleştiği harika bir manzaraya ev sahipliği yapıyor. Tarihi açıdan da köklü bir yerleşim olan bu beldenin geçmişi, Antik Çağ’a kadar dayanıyor. Bu zenginliği dolayısıyla Gümüldür’de Klaros Antik Kenti, Kolophon Antik Kenti ve Notion Antik Kenti gibi gezip görülmesi gereken birçok turistik nokta bulunuyor.

Kaçırmayın! İzmir Havalimanı’ndan Gümüldür’e ulaşmak için taksiye binebilir veya özel araç kiralayabilirsin. Lakin fazla harcama yapmak istemiyorsan İZBAN trenine binip, Semt Garajı durağında inmen ve buradan Gümüldür dolmuşlarına binmen yeterli. İkinci bir seçenek olarak, numaralı ESHOT Otogar otobüsüne binebilir, İzmir Otogarı’nda indikten sonra buradan Gümüldür minibüslerine binebilirsin.

Çandarlı

Çandarlı

Burası Neresi? Çandarlı, İzmir’in Dikili ilçesinde, aynı isimli Çandarlı Körfezi kıyısında yer alan şirin bir tatil beldesidir. Son yıllarda popülerliği gittikçe artan Çandarlı, tertemiz denizi, el değmemiş koyları, yeşil tabiatı ve ucuz tatil-konaklama imkanlarıyla birçok turistin ilgi odağında yer alıyor. Eski adı, kelime olarak &#;Suyu bol&#; anlamındaki &#;Pitane&#; olan Çandarlı’nın kökleri ise MÖ. 6. yüzyıla, yani Antik Helen Dönemi öncesine kadar uzanıyor. Hatta kesin olmamakla birlikte, bazı kaynaklarda şehrin Amazon Kadınları tarafından kurulduğu belirtiliyor. Bir dönem Cenevizliler tarafından deniz üssü olarak kullanılan Çandarlı, bunu kanıtlayan tarihi bir Ceneviz Kalesi’ne ev sahipliği yapıyor.

Tabi bu muhteşem yapının adı günümüze Çandarlı Kalesi olarak ulaşıyor. Çandarlı sahip olduğu tarihi zenginlik sebebiyle arkeolojik çalışmalar için değerli bir alanı oluşturuyor. Beldede şimdiye kadar yapılan çalışmalarda bulunan birçok tarihi eser İzmir Arkeoloji Müzesi’nde ve Bergama Müzesi’nde sergileniyor. Hem tarih hem de turizm açısından Ege’nin en güzel kıyı beldelerinden biri olan Çandarlı ile İzmir arasında 98,7 kilometrelik bir mesafe bulunuyor. Dolayısıyla Çandarlı’ya ortalama 1 saatte ulaşılabiliyor.

Neden Gitmeliyim? Çandarlı, temiz ve berrak suyu, doğası ve huzurlu atmosferinin yanı sıra gezip görülecek birçok yere de ev sahipliği yapıyor. Çandarlı’ya gitmişken görülmesi gereken yerlerin başında &#;Çandarlı Kalesi, Tarihi Çandarlı Hamamı, Tarihi Zeytinyağı Fabrikası, Çandarlı Şadırvanı, Denizköy, Saklı Plajı, Bademli Plajı vb.&#; geliyor.

Kaçırmayın! Çandarlı’ya gitmişken Veli Usta Dondurmacısı’na uğrayıp beldeye özgü meşhur sakızlı dondurmanın tadına bakmadan dönmemelisin. Ayrıca akşam saatlerinde Çandarlı’nın göbeğinde kurulan hediyelik eşya pazarına uğrayıp, el yapımı süs eşyalarından, sevdiklerine ve kendine Çandarlı hatırası satın alabilirsin. Üstelik fiyatlar oldukça makul!

Seferihisar

Seferihisar

Burası Neresi? Türkiye’nin sakin şehri unvanına sahip olan ilk yer: Seferihisar… İzmir’in en güzel ilçelerinden biri olan Seferihisar, şehrin yaklaşık 46,9 kilometre güneybatısında, Ege denizi kıyısında yer alıyor. İzmir’den yola çıkıldığında, ortalama 40 dakikada Seferihisar’a ulaşılabiliyor. İlçenin doğusunda Menderes, kuzeyinde Urla, güneyinde ve batısında Ege denizi bulunuyor.

Seferihisar hem bulunduğu konum hem doğası hem de sahip olduğu tarihi zenginliği sayesinde İzmir’e yakın gezilecek yerler listesinin ilk sıralarına yerleştirilmeyi hak ediyor. Seferihisar’ın kökleri MÖ ’li yıllara kadar uzanıyor. Tarihi kaynaklarda, Seferihisar’daki en eski yerleşim bölgesinin İyon kentlerinden biri olan &#;Teos Antik Kenti&#; olduğu belirtiliyor.

Neden Gitmeliyim? Seferihisar, deniz-kum-güneş üçlüsünün tadını çıkarabilecek plajlara, doğanın ve tabiatın en güzel halini yansıtan koylara, köylere ve sahillere, tarihi ve kültürel gezi bazında herkesi tatmin edecek zenginliğe ev sahipliği yapıyor. Dolayısıyla Seferihisar’a gitmek için onlarca sebep sayılabilirken, gitmemek için tek bir sebep bulmak pek mümkün görünmüyor! Seferihisar’da yazın keyifli ve huzurlu bir tatil geçirirken, gezip görülmesi gereken yerleri de bir kenara not etmek gerekiyor.

İlçede bulunan &#;Teos Antik Kenti, Lebedos Antik Kenti, Karaköse Harabeleri, Myonnesos Adası, Sığacık, Seferihisar Ulu Camii, Akkum Plajı ve Orhan Köyü&#; gibi daha birçok harika yer ziyaret edilmek için bekliyor.

Kaçırmayın! Seferihisar’da her yıl, Sonbahar mevsiminde düzenlenen Seferihisar Mandalina Festivali’ne katılabilir; mandalinayla yapılan ilginç lezzetlerin tadına bakabilirsin.

Kuşadası 

Kuşadası

Burası Neresi?Aydın’ın en gözde ilçelerinden biri olan Kuşadası, İzmir’e oldukça yakın! Yaz aylarında tatilcilerin uğrak noktalarının başında gelen Kuşadası, İzmir 97,8 kilometre güneyinde, Ege denizi kıyısında yer alıyor. İzmir’den yola çıkan bir araç ortalama ,5 saatte Kuşadası’na ulaşabiliyor. Kuşadası, İzmir’in yanı sıra Bodrum ve Çeşme gibi tatil beldelerine yakın bir konumda yer alması sayesinde de yaz aylarının popüler destinasyonlarından biri oluyor.

Kuşadası’nın bu denli popüler olmasının bir diğer sebebi ise Türkiye’nin en büyük üçüncü limanı olma özelliğinden kaynaklanıyor. Doğası, denizi, limanı, körfezi, su altı zenginliği ve mavi bayraklı plajlarıyla harika bir turizm cenneti olan Kuşadası, İzmir’e yakın tatil yerleri listesinde mutlaka yer almalı!

Neden Gitmeliyim? İzmirliler için muhteşem bir kaçış noktası ve tatil cenneti olan Kuşadası’nda tabiat güzellikleri ve tarihi yapılar kapsamında gezilecek birçok yer bulunuyor. Kuşadası’nda eğlenceli, keyifli ve aynı zamanda huzurlu bir tatilin tadını çıkarırken, ilçede yer alan birbirinden harika yerler mutlaka görülmeli! Kuşadası’nda gezilecek yerlerin başında &#;Andız Kulesi, Kadınlar Denizi Plajı, Dilek Yarımadası, Zeus Mağarası, Kuşadası Milli Parkı, Kurşunlu Manastırı, Güvercinada Kalesi, Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı, Eski Doğanbey Köyü, Meryem Ana Evi&#; geliyor. Gündüz gezip tozduktan sonra akşam saatlerinde Kuşadası’nın gece hayatında eğlenceli ve bir o kadar renkli bir tura çıkmayı unutmamalısın!

Kaçırmayın! Kuşadası’na kadar gitmişken karnını doyurmadan dönmek olmaz! Kuşadası’nın yöresel yemeklerinin tadına bakmayı ve buradaki yerel restoranlarda güzel bir akşam yemeği yemeyi kesinlikle unutmamalısın! Kuşadası’na has lezzetler arasında &#;Etli Nohut, Kulak Çorbası, Zeytinyağlı Börülce, Arap Saçı, Tandır Kebabı, Ayran Böreği, Kedirgen Kaburga, Yuvarlama ve Keşkek&#; gibi daha birçok yemek çeşidi bulunuyor. Tüm bunların üstüne bir tatlı iyi gider diyorsan, işte sana öneri: İncir Uyutması ve Pelvize Tatlısı…

Didim

didim

Burası Neresi? Aydın’daki tatil cennetlerinden bir diğeri olan Didim, Aydın şehir merkezinin 98,7 kilometre güneybatısında, Bafa Gölü ile Menderes Nehri arasında sınırlanmış bir yarımada üzerinde yer alıyor. Batısı ve güneyi Ege deniziyle çevrelenmiş olan Didim’in doğusunda Muğla, Akbük Koyu ve Güllük Körfezi, bulunuyor. Didim, İzmir’e olan yakınlığı sayesinde de yaz aylarının sıklıkla ziyaret edilen yerlerinden biri oluyor. İzmir ile arasında ,7 kilometre mesafe bulunan Didim’e ortalama 1, saatte ulaşılabiliyor.

Neden Gitmeliyim? Didim, koyları, plajları, kumsalları, yeşil tabiatı, masmavi denizi ve mis gibi havasıyla Ege kıyısında en fazla turist çeken yerlerin başında geliyor. Fethiye, Marmaris ve Bodrum gibi tatil köylerini aratmayan Didim, mavi bayraklı Altınkum plajıyla da var olan potansiyelini yüksek seviyelere taşıyor; tabir-i caizse ününe ün katıyor. Bunun yanı sıra Didim’in sularında rüzgar sörfü ve dalış gibi su sporları yapılabiliyor. Didim, ayrıca, birbirinden farklı turistik noktalarıyla da dikkat çekiyor.

Didim’e kadar gitmişken görülmesi gereken yerler arasında, dünyanın yedi harikasından biri olan Artemis Tapınağı&#;na kutsal bir yol bağlantısı olduğuna inanıl &#;Apollon Tapınağı&#; başı çekiyor. Bunun dışında &#;Akbük, Akköy, Didim Milet Antik Kenti, Priene Antik Kenti, Bafa gölü Milli Parkı, Akvaryum Koyu, Cennet Adası, Martı Koyu, Yalıköy, Saplı Ada, Sağtura ve Akademi Koyu&#; gibi Didim&#;de gezilecek yerleri de yakından görmek gerekiyor.

Kaçırmayın!Didim’de gece hayatının nasıl aktığını öğrenmek için, ilçede hareketli ve eğlence dolu bir gece hayatı turuna çıkmalısın. Kimi barlarda eğlencenin sabahın ilk ışıklarına kadar devam ettiğini rahatlıkla söyleyebilirim. Tabi daha sakin bir gece geçirmek isteyenler için kafe, bar, restoran ve pub seçenekleri de Didim’de mevcut. Gitmişken Ege’ye ait lezzetlerin ve genellikle deniz ürünlerinden oluşan Didim’in yöresel yemeklerinin tadına da bakabilir, sonrasında teşekkür etmek için tekrar bu yazıya dönebilirsin!

Bodrum

Bodrum

Burası Neresi?Türkiye’de tatil denildiğinde akla ilk gelen yerlerden biri olan Bodrum, Muğla’ya bağlı 13 ilçeden biridir. Muğla’nın batısında, aynı isimli Bodrum Yarımadası üzerinde yer alan ilçenin, kuzeyi, batısı ve güneyi Ege Denizi ile çevrelenmiştir. Yalnızca ülkemizde değil; dünyada da geniş bir kitlenin müdavimi olduğu Bodrum, her yaz, tüm sezon boyunca müthiş bir kalabalıkla dolup taşıyor.

Bodrum’un normal şartlarda bin civarında bir nüfusa sahip olan Bodrum’da, yazın bu oran 1,5 milyonlara kadar çıkıyor. İzmirlilerin yaz tatili için en çok tercih ettikleri yerlerin başında gelen Bodrum ile İzmir arasında kilometrelik mesafe bulunuyor. İzmir’den yola çıkıldığında yaklaşık 3 saatte Bodrum&#;a kolayca ulaşılabiliyor. Bunun için İzmir Otogarı’ndan, özellikle yaz aylarında, haftanın yedi günü, sık zaman aralığında otobüs seferleri düzenleniyor.

Neden Gitmeliyim? Bodrum, beyaz kireçten yapılma taş evleri, bu evleri süsleyen çivi mavisi tonlarında pencere ve kapıları, koyları, plajları, kumsalları, Beach ve beldeleriyle Türkiye’de görülmesi gereken en güzel tatil köylerinden biridir. Bunların yanı sıra Bodrum’da turistik anlamda gezilecek birçok yer bulunuyor. Dolayısıyla yaz tatili için gidildiğinde bile, akşam veya günün daha serin saatlerinde Bodrum’un gezilecek yerlerinin mutlaka görülmesi gerekiyor.

&#;Bodrum Kalesi, Gümüşlük, Tavşan Adası, Sualtı Arkeolojik Müzesi, Antik Tiyatro, Halikarnas Mozolesi, Myndos Kapısı, Pedasa Antik Kenti, Bardakçı Koyu ve Antik Tiyatro&#; gibi buraya sığdıramadığım daha birçok yer Bodrum’da ziyaret edilmeyi bekliyor. Bodrum’un dillere destan bir diğer özelliği ise akşam saatlerinde başlayıp, sabahın ilk ışıklarına kadar hareketin, müziğin, eğlencenin ve ritmin bir an olsun azalmadığı gece hayatı… Bodrum gece hayatını uzun uzadıya öğrenmek ve ilçede yer alan birbirinden kaliteli ve eğlenceli mekanların her biri hakkında detaylı bilgi almak için: Bodrum’un Gece Hayatı!

Kaçırmayın! Yaz aylarında Bodrum’un en sevilen aktivitelerinden biri de ilçede düzenlenen festivaller oluyor. Birbirinden renkli Bodrum festivalleri yaz boyunca devam ediyor. bunun yanı sıra Bodrum mutfağı, yerli ve yabancı hemen her turisti kendine hayran bırakıyor. Klasik Ege lezzetlerinin ve deniz ürünlerinin oluşturduğu Bodrum’un yöresel tatlarını denemeyi unutma!

Akyaka

Akyaka

Burası Neresi? Muğla’nın cennet köşesi Akyaka, Ula ilçesinde yer alan sakin, yemyeşil, aynı zamanda masmavi, sakin ve huzur dolu bir tatil kasabasıdır. Akyaka, Muğla’nın 28 kilometre güneyinde, Gökova Körfezi&#;nin doğu ucunda yer alıyor. İzmir ile arasında kilometrelik bir mesafe bulunan Akyaka’ya ortalama 2, saatte ulaşılabiliyor. Dolayısıyla İzmirliler için Akyaka, doğası, yeşili ve mavisiyle mükemmel bir kaçış noktası ve hatta hafta sonu aktivitesi oluyor.

Neden Gitmeliyim? Yaz boyunca dinmeyen rüzgarlarıyla bunaltıcı sıcaklarda bile serinletici bir atmosfere sahip olan Akyaka, sakin, huzurlu ve tenha bir tatil noktasıdır. Muğla’da henüz yeni keşfedilmeye başlanan bu cennet, dinlendirici bir tatil isteyenler için oldukça idealdir. Tabiatı bozulmadığı ve doğası herhangi bir tahribata uğramadığı için yılından bu yana doğal sit alanı olarak korunan Akyaka, ayrıca Türkiye’deki 11 &#;Sakin Kent&#;ten biridir. Akyaka, yılından beri Türkiye’deki Cittaslow (Sakin kent) zincirinin bir üyesi olarak da koruma altına alınmıştır. Cittaslow, ilk olarak İtalya’da ortaya çıkmış bir belediye şeklidir ve doğası bozulmamış, sakin ve tenha şehirler, ilçe ve kasabaları kapsamaktadır.

Kaçırmayın! Akyaka, Azmak Nehri boyunca uzanan hoş mekanları, sandalları, bahçeleri ve serin rüzgarlarıyla gerçekten de görülmeye değer! Bunun yanı sıra gitmişken &#;Akyaka Plajı, Çınar Plajı, Sedir Adası, Küfre Koyu, Değirmenbükü Koyu, Idyma Antik Kenti, Akbük Koyu, Akçapınar Köyü ve Sakartepe Seyir Terası&#; gibi Akyaka&#;da gezip görülecek yerleri de bir kenara not etmek gerekiyor. Sessiz şehir unvanına sahip olan Akyaka&#;da gece hayatı fazla hareketli olmasa da eşle, dostla oturup, içki içip sohbet edebilecek kafeler ve barlar bulunuyor. Tabi oralara kadar gidip Akyaka&#;nın yöresel lezzetlerinin tadına bakmayı da ihmal etmemek gerekiyor.

Marmaris

Marmaris At Safari

Burası Neresi? Muğla’nın en popüler ilçelerinden biri olan Marmaris, şehir merkezinin 55 kilometre güneyinde yer alıyor. Marmaris, Ege kıyılarındaki en büyük tatil merkezi olma özelliği taşıyor. Hem bu özelliği hem de doğal güzelliğinin verdiği avantajla Türkiye’nin en gözde tatil yerlerinden biri oluyor. Öyle ki söz konusu ilçe, yaz sezonu boyunca yurt dışından ve yurt içinden binlerce turistin tatil için ilk tercihlerinden biri oluyor. İzmirliler için de burum değişmiyor. Zira İzmirlilerin sahip olduğu en önemli avantaj ise Marmaris’in İzmir’e oldukça yakın olması. İzmir’in kilometre güneyinde yer alan Marmaris’e ortalama ,5 saatte ulaşılabiliyor.

Neden Gitmeliyim? Ege denizi ile Akdeniz’in kesiştiği noktada Türkiye’nin güneybatısında yer alan ve adeta cennetten bir köşe olan Marmaris’e gitmek için onlarca sebep sıralanabilir. Zira Marmaris, çam ağaçlarıyla bezenmiş ormanlarla çevrili tepeleri, uzun sahil şeridi, plajları, marinaları, koyları ve antik kentleriyle gerçekten de görülmeye değer bir turizm cenneti!

Mavinin en güzel tonuna sahip olan deniziyle, yazın denize girip serinlemek, güneşlenip dinlenmek için cazip bir yer olan Marmaris’te ayrıca gezilecek birçok yer bulunuyor. ‘‘İçmeler Plajı, Kleopatra Adası, Uzunyalı Plajı, Bördübet Koyu, Kızkumu Plajı, Boncuk Koyu, Turunç Halk Plajı ve Baca Mağarası’’ gibi turistik yerler; ‘‘Marmaris Kalesi, Marmaris Müzesi, Amos Antik Kenti, Eski Çarşı, Halıcı Ahmet Urkay Müzesi ve Hafsa Sultan Kervansarayı’’ gibi tarihi yerler Marmaris’te ziyaretçilerini bekliyor!

Kaçırmayın! Marmaris gece hayatının ne kadar renkli ve hareketli olduğundan uzun uzadıya bahsetmek yerine hemen buraya bir link bırakıyorum: Marmaris Gece Hayatı! Lakin enfes Marmaris mutfağını deneyimlemeden kesinlikle dönmemeni öneriyorum. Zira burada Ege ve Akdeniz mutfağının ürünlerinin yanı sıra Çin, Hindistan ve İngiltere gibi dünya mutfağına dair farklı ve egzotik lezzetlerin tadına bakabilirsin.

Ayvalık

Ayvalık

Burası Neresi? Marmara Bölgesi’nde yer alan Balıkesir’e bağlı bir ilçe olan Ayvalık, şehrin en batısında, Ege denizi kıyısında yer alıyor. Türkiye’deki en eski sayfiyelerden biri olan Ayvalık, bu açıdan yaz tatilinin popüler merkezleri arasında yer alıyor. Ayvalık, aynı isimle Ayvalık Adaları denilen ve aralarında Cunda Adası’nın da yer aldığı takımada grubuna ev sahipliği yapıyor.

İlçenin karşısında Midilli Adası, batısında Ege Denizi, güneyinde İzmir’e bağlı Dikili ve Bergama ilçeleri kuzeydoğusunda ise yine Balıkesir’in bir ilçesi olan Gömeç yer alıyor. Konum itibariyle, her yere yakın, kolay ulaşılabilir bir lokasyonda yer alan Ayvalık ile İzmir arasında kilometrelik bir mesafe bulunuyor. İzmir’den yola çıkıldığında, ortalama 1, saatte Ayvalık’a rahatlıkla ulaşılabiliyor.

Neden Gitmeliyim? İzmirlilerin hafta sonu için kaçış noktalarından biri olan Ayvalık, İzmir’e yakın gezilecek yerler listesinde olmayı kesinlikle hak ediyor. Zira Ayvalık, hem doğası hem de turistik varlıkları sebebiyle yaz tatili, günübirlik geziler ve hafta sonu kaçamakları için ideal bir yer oluyor. Özellikle Sarımsaklı Plajı ve Cunda Adası ile ünlü olan Ayvalık’ta gezip görülecek daha birçok yer bulunuyor. &#;Ayazma Kilisesi, Ortunç Koyu, Badavut Sahili, Taksiyarhis Kilisesi, Şeytan Sofrası, Ayvalık Çarşısı, Cunda, Cennet Tepesi, Küçükköy, Saatli Camii&#; gibi turistik noktalar her yaz turistlerle dolup taşıyor.

Kaçırmayın! &#;Rakı, balık Ayvalık!&#; tabirini elbet duymuşsundur. Bu tabirden de anlaşıldığı üzere Ayvalık gece hayatı, genellikle meyhane kültürü üzerine kurulu olduğunu söyleyebilirim. Oldukça eğlenceli bol sohbetli ve keyifli geçen Ayvalık akşamlarını görmeni ve bu şirin ilçede rakı-balık keyfi yapmalı, Ayvalık mutfağına ait birbirinden lezzetli mezelerin teker teker tadına bakmalısın! Ayrıca Ayvalık&#;a gitmişken Midilli Adası&#;na da uğramak istersin diye senin için bir link: Ayvalık’tan Midilli Adası’na Nasıl Gidilir?

Cunda Adası

cunda adası

Burası Neresi?Cunda Adası -resmi adıyla Alibey Adası- Balıkesir’in Ayvalık ilçesine bağlı bir adadır. Yukarıda Ayvalık maddesinde de bahsettiğim ilçeye bağlı, irili ufaklı yirmi iki takımadadan biri olan Cunda Adası, Türkiye’de; Gökçeada, Bozcaada ve Uzunada’dan sonra en büyük dördüncü adadır. Marmara Bölgesi’ndeki en güzel turizm merkezlerinden biri olan Cunda Adası’na -bir ada olmasına rağmen- ulaşım oldukça kolaydır.

Bu özelliği doğrultusunda her yaz adaya akın eden turistlerle, Cunda nüfusu bir anda ikiye katlanıyor. İzmir’e yakın gezilecek yerler listesine eklenmesi gereken Cunda ile İzmir arasında yalnızca kilometrelik bir mesafe bulunuyor. İzmir’den yola çıkan bir kişi, önce Ayvalık’a, oradan da feribotla Cunda Adası’na yaklaşık ,5 saatte ulaşabiliyor.

Neden Gitmeliyim?Tarihi zenginliği ve doğal güzelliği sebebiyle ’da doğal ve tarihi sit alanı ilan edilerek koruma altına alınan Cunda Adası’na gitmek için neden aramak anlamsız olacaktır. Zira Cunda, cazip bir turizm merkezi olarak, hem kültürel bir gezi için hem de deniz, kum ve güneş eşliğinde bir yaz tatili için oldukça ideal! Mübadele öncesinde, Rum-Ortodoks cemaatinden kalma manastır ve kilise gibi bir dizi tarihi yapıya ev sahipliği yapan Cunda’da gezip görülecek bir yığın yer bulunuyor.

Örneğin; Çamlı Manastırı, Patriça Koyu, Koruyucu Meryem Manastırı, Taksiyarhis Kilisesi, Ay Işığı Manastırı, Ayos Apostolos Manastırı, Güvercin Adası Manastırı, İlyas Peygamber Manastırı, Evangelistriya ve Cunda Adası Yel Değirmeni gibi birçok yer keşfedilmek için sizleri bekliyor. Rum kültüründen izler taşıyan Cunda’da gece hayatı daha ziyade Yunanlılardaki taverna kültürünü yansıtıyor. Adada yer alan &#;Mis Kokulu&#; adlı Rum tavernasında, yaz geceleri, Türkçe ve Rumca karışık şarkılar söylenip, danslar ediliyor.

Kaçırmayın! Cunda Adası’na gitmişken, Cunda’nın meşhur restoranlarında yöresel lezzetlerinin tadına bakmanı ivedilikle tavsiye ediyorum. Zira Ege, Yunan, Akdeniz ve Marmara kültürünün yansıdığı bu lezzetlerin eşi benzeri yok! Son olarak: Cunda’ya özgü &#;Lokma&#;yı denemeden dönme!

Akçay

akçay

Burası Neresi? Balıkesir’in Edremit ilçesine bağlı bir sahil beldesi olan Akçay, Türkiye’deki ilk turizm merkezlerinden biri olması açısından önem taşıyor. İnsanların uzun yıllardır sayfiye alanı olarak kullandığı Akçay, yaz sezonun açılmasıyla birlikte nüfusunu ikiye katlıyor. Kaz Dağlarının eteklerinde, termal kaynaklarıyla ünlü, sakin ve dingin bir belde olan Akçay konum itibariyle de Bursa ve İzmir gibi birçok şehre yakın bir lokasyonda yer alıyor. İzmir’den yalnızca kilometre uzakta yer alan Akçay’a ortalama 2,5 saatte ulaşılabiliyor.

Neden Gitmeliyim? Akçay’da yazın denize girip, güneşin keyfi çıkarıldığı gibi, turistik yerleri dolaşarak bu şirin beldenin de tadı çıkarılabiliyor. Turistik açıdan oldukça değerli yapılara ve doğal güzelliklere ev sahipliği yapan Akçay’da gezilecek birçok yer bulunuyor. Başta Altınkum Plajı olmak üzere; Kaz Dağları, Sarıkız heykeli, Akçay Kordon, Çamlıbel Köyü, Zeytinli Köyü, Hasanboğuldu Şelalesi, Sütuven Şelalesi ve Güre Kaplıcaları gibi bir dizi harika yerin mutlaka yakından görülmesi gerekiyor.

Kaçırmayın! Edremit’in bu şirin beldesine kadar gidip de enfes yemeklerin tadına bakmadan dönmek olmaz. Deniz ürünlerinin bol olduğu Akçay’ın yöresel lezzetlerinin, pirinç, safran ve şeker ile yapılan Zerde yemeğinin ve Höşmerim gibi efsane bir tatlının tadına mutlaka bakmalısın!

Assos

Assos

Burası Neresi? yılları arasında, Amerikan Arkeoloji Enstitüsü&#;nün yaptığı kazı çalışması esnasında, Francis H. Bacon tarafından keşfedilmiş bir antik kent olan Assos, Türkiye’de görülmesi gereken yerlerden biri! Peki, Assos nerede? Antik Çağda, Troas olarak adlandırılan Assos, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinin 17 km güneyindeki Behramkale Köyü&#;nde yer alıyor. Tunç Çağı’ndan itibaren sayısız uygarlığa ev sahipliği yapmış olan Assos, günümüzde, hem kültür turizmi hem de yaz turizmi açısından değerli bir yerdir.

Edremit Körfezi kıyısında, Midilli Adası’nın karşısında yer alan belde, konum itibariyle lokasyon olarak İzmir gibi şehirlere oldukça yakın bir konumda yer alıyor. İzmir’in kilometre kuzeybatısında yer alan Assos’a, İzmir şehir merkezinden yola çıkıldığında ortalama 3,5 saatte ulaşılabiliyor.

Neden Gitmeliyim? Geçmişi Tunç Devri’ne kadar dayanan Assos, antik kent bünyesinde birbirinden değerli tarihi eserlerin sergilendiği açık hava müzesi havasında harika bir yer! Bunun yanı sıra Assos, tertemiz denizi, el değmemiş doğası ve koylarıyla farklı bir atmosferde tatil yapma imkanı veriyor. Ayrıca söz konusu antik kent ve çevresinde gezip görülecek birçok nokta bulunuyor. Assos gezilecek yerler listesi, başta Assos Antik Kenti olmak üzere; Athena Tapınağı, Assos Antik Liman, Hüdavendigar Camii, Kadırga Koyu, Sokakağzı, Behramkale Köyü, Ayvacık, Adatepe, Yeşilyurt gibi daha bir dizi yerden oluşuyor.

Kaçırmayın! Akdeniz ikliminin etkisi altında olan Assos’a yılın dört mevsimi gidilebilir. Lakin Assos’ta denize girmek, güneşlenmek ve dinlendirici bir tatil geçirmek için yaz mevsimi en uygun dönem olacaktır. Ayrıca Assos’ta konaklamak için kamp çadırı alanlarının yanı sıra otel ve pansiyonlardan yararlanılabiliyor. Tabi doğayla baş başa harika bir kamp deneyiminin keyfi bir başka! Son olarak: gitmişken Assos&#;un yöresel lezzetleri gerçekten denemeye değer!

Dalyan

Dalyan

Burası Neresi? Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı bir belde olan Dalyan, Akdeniz ile Köyceğiz Gölü’nü birleştiren ana kanal üzerinde yer alıyor. Fethiye ve Marmaris gibi gözde tatil beldelerine oldukça yakın olan Dalyan, ana yol üzerinden 12 kilometre kadar içeride küçük, sakin ve huzur dolu bir turizm noktasıdır. Dalyan’ın en güzel tarafı şüphesiz yemyeşil ve bakir doğası ve sahip olduğu tarihi değerdir. Bundan dolayı özellikle yaz sezonu turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilir. Dalyan, tüm bu özellikleri doğrultusunda, İzmir’e yakın tatil yerleri arasına mutlaka eklenmelidir. Dalyan ile İzmir arasında kilometre mesafe bulunuyor. İzmir’den yola çıkıldığında ortalama 3,5 saatte Dalyan’a ulaşılabiliyor.

Neden Gitmeliyim? Dalyan, özellikle, deniz kaplumbağaları &#;Caretta Caretta&#;ların yumurtalarını bıraktıkları kumsallardan İztuzu Plajı’yla öne çıkıyor. Hem denize girilebilecek hem de turistik bir gezi yapılabilecek bir belde olan Dalyan’da aynı zamanda kano turu gibi yapılacak birçok şey; Kaunos antik kenti gibi görülecek birçok yer bulunuyor.

Dalyan’da görülmesi gereken yerlerin başında &#;Sülüngür Gölü, Dalyan Çamur Banyosu, Ekincik Koyu, Sultaniye Kaplıcaları, Yuvarlak Çay, Kaunos harabeleri ve antik kenti, Dalaman Çayı ve Köyceğiz Gölü&#; geliyor. Bunun dışında Dalyan’da gece hayatı açısından canlı bir ortamdan söz edilemezken; şirin, salaş ve samimi bar ve kafeler bulmak mümkün. Ayrıca Dalyan mutfağına dair birçok lezzet deneyimi için uygun restoranlar hizmet veriyor.

Kaçırmayın! Dalyan seyahati için en popüler ve en uygun dönem, aynı zamanda Caretta Carettaların yumurtlama dönemi olan Haziran ve Temmuz aylarıdır.

&#; Köy ve Kasabalar

Şirince

şirince

Burası Neresi? Güzelliğiyle film setlerini aratmayan Şirince Köyü, İzmir’in Selçuk ilçesinde yer alıyor. Şirince, Türkiye’nin geç keşfedilen güzelliklerinden biri olarak, yılından ortaya atılan kıyamet kehanetini ile ününe ün katmış bir andan dünyanın gündemine oturmuştu. Zira kehanete göre kıyametten tek sağ kurtulacak yer Şirince’ydi!

O günden beri turistlerin ilgi odağına oturan Şirince, doğal güzelliği ve otantik köy yaşantısıyla gören herkesi kendine hayran bırakmaya devam ediyor. İzmir şehir merkezi ile arasında 85 kilometre mesafe bulunan Şirince’ye ulaşmak için yaklaşık 1 saatlik bir yolculuğa çıkmak gerekiyor. Ancak yolun sonunda buna değdiği açıkça görülüyor.

Neden Gitmeliyim? Şirince, 5 bin yıllık tarihiyle oldukça köklü bir yerleşim olmasından ziyade, masalsı güzelliğiyle de ön plana çıkıyor. Bir dönem varlıklı ailelerin mesken tuttuğu Şirince, burada yaşayan üst tabaka tarafından öylesine seviliyormuş ki kimse bu güzelliği keşfetsin ve diğer herkesin Şirince’de haberi olsun istemiyorlarmış. Bu yüzden de köyün adını Çirkince olarak belirlemişler. Bu durum ’e kadar böylece devam etmiş; sonrasında ise bu güzel köy, dönemin İzmir valisi tarafından Şirince adını almıştır.

Böylesine güzel bir köy olan Şirince’de haliyle gezilecek birçok yer, yapılacak birçok şey mevcut. İzmir’e yakın gezilecek yerler denildiğinde akla ilk gelenlerden biri olan Şirince’ye yolunuz düşerse; Aziz John Baptist Kilisesi, Tiyatro Medresesi, Nesin Matematik Köyü ve Saint Dimitrios Kilisesi’ni bir görün derim…

Kaçırmayın! Şirince’nin meşhur şaraplarını elbet duymuşsunuzdur. İşte bu enfes Şirince şaraplarını tadabileceğiniz birçok nokta köyde mevcut. Bu şarapların tadına bakın ve mümkünse evinize de bir şişe götürün. Ayrıca hazır bir şeyler deniyorken, dere kenarında yetişen mürver çiçeğinin özünden elde edilen Mürver şurubunun da tadına bakmayı unutmayın!

Birgi

Birgi

Burası Neresi?UNESCO tarafından &#;de Dünya Mirası Geçici Listesi&#;ne dahil edilen Birgi, İzmir’in Ödemiş ilçesinde yer alıyor. Konum itibariyle Birgi, İzmir’in kilometre güneydoğusunda Ödemiş’in 10 kilometre doğusunda bulunuyor. İzmir’den Birgi’ye ortalama 1,5 saatlik bir sürede ulaşılabiliyor.

Neden Gitmeliyim? Köklü bir geçmişe sahip olan Birgi, zaman içerisinde Frigya, Lidya, Pers, Roma ve Osmanlı gibi uygarlıklara ev sahipliği yapmış bir yerleşim olarak, adeta bir açık hava müzesi niteliği taşıyor. Dolayısıyla Birgi’de harika bir tabiat ve zengin bir tarih sizleri bekliyor. Bu açıdan Birgi’nin İzmir’e yakın gezilecek yerler listesine mutlaka eklenmesi gerekiyor. Birgi’ye gitmişken &#; tarihli üç katlı ahşap bir konak olan Çakıroğlu Konağı, ahşap ve taş duvarla örülmüş Tarihi Birgi Evleri, İmam-ı Birgi Türbesi, tipik bir Türk evi olan Sandıkoğlu Konağı, tarihli Karaoğlu Camii, tarihli Aydınoğlu Hamamı ve Küp Uçuran Kulesi&#; mutlaka görülmeli.

Kaçırmayın! Birgi’ye has lezzetlerden etli pide, keşkek ve ot kavurması gibi yemeklerin tadına kesinlikle bakmalısınız! Tabi meşhur Ödemiş köftesini de bir kenara not etmeyi unutmayın. İzmir Otogarı’ndan haftanın yedi günü belirli aralıklarla hareket eden Ödemiş otobüslerine binerek önce Ödemiş ilçe merkezine ulaşabilir, buradan da dolmuş veya taksi vasıtasıyla Birgi’ye aktarma yapabilirsiniz.

Ildırı Köyü

Ildırı Köyü

Burası Neresi? Homer’in bir şiirinde &#;Güneşin en güzel battığı yer!&#; olarak tanıttığı Ildırı, İzmir’in Çeşme ilçesinde yer alan bir balıkçı köyüdür. Ildırı, gören herkesi büyüleyen güzelliğiyle İzmir’e yakın en güzel ve en şirin köylerin başında geliyor. Ildırı Köyü, konum olarak Çeşme’nin 17 kilometre kuzeyinde, İzmir’in ise 73 kilometre batısında yer alıyor. İzmir’den Ildırı Köyü’ne ortalama 1 saatlik kısa bir yolculukla ulaşılabiliyor.

Neden Gitmeliyim? Türk dizi sektörünün vazgeçilmez setlerinden biri olan Ildırı Köyü, güzelliğiyle türlü dizileri ve filmleri süslemeye hız kesmeden devam ediyor. Tarihi açıdan da oldukça köklü bir yerleşim olan köyün, Antik Çağ’da Erythrai adıyla anıldığı biliniyor. Erythrai adının, Yunancada &#;Kırmızı&#; anlamına gelen Erythros kelimesinden türediği ve kırmızı renge çalan topraklara sahip olan Ildırı’nın bu nedenle, &#;Kızıl Kent&#; olarak yani ‘Erythrai’ olarak adlandırıldığı düşünülüyor. Ildırı Köyü’nde tarihi zenginliğinin verdiği bir kazanımla gezip görülecek birçok yer bulunuyor. Bu yerlerin arasında &#;Erythrai Arkeolojik Ören Yeri, Ildırı Sokakları, Moli’nin Hobi Bahçesi, Burcu Plajı, Bahçelievler Plajı&#; başta geliyor.

Kaçırmayın! Ildırı Köyü’nde Enginarlı Midye Dolmacı Özgür’e uğrayıp, midye dolma yemeyi sakın ha ihmal etmeyin! Sonrasında, köyde yer alan Ildırı Manzara Kafe’ye gidip manzara eşliğinde tavşankanı bir çay içebilirsiniz. İzmir Üçkuyular garajından hemen her gün düzenli aralıklarla hareket eden Ildırı dolmuşlarıyla Ildırı Köyü’ne kolayca ulaşabilirsiniz.

Doğanbey Köyü

Doğanbey Köyü

Burası Neresi? Aydın’ın Söke ilçesine bağlı olan Doğanbey Köyü, Dilek Yarımadası’nın güney ucunda yer alıyor. Eşsiz doğası, tarihi Rum ve Türk evleriyle donatılmış sokakları, yemyeşil tabiatı ve mis gibi köy havasıyla Doğanbey Köy, son dönemlerde Aydın’ın parlayan yıldızları arasında gösteriliyor. İzmir ile arasında yalnızca kilometrelik bir mesafe bulunan Doğanbey’e ortalama 1,5 saatlik kısa bir yolculuk sonrası rahatlıkla ulaşılıyor.

Neden Gitmeliyim? Türkiye’de bir milli park içinde yer alan tek köy olan Doğanbey Köyü, Büyük Menderes Deltası Milli Parkı içinde konumlanıyor. Dolayısıyla bu köyün ne kadar yeşil bir doğaya ve çiçeklerle bezenmiş harika bir tabiata sahip olduğu kolayca anlaşılabiliyor. Yapısıyla, tarihi dokusuyla farklı bir atmosfere sahip olan Doğanbey; Eski Doğanbey Köyü ve Yeni Doğanbey Köyü olmak üzere iki ayrı bölgeden oluşuyor. Eski Doğanbey Köyü, eski adıyla &#;Domatia&#; turistik açıdan daha görülesi bir yer olduğu için turistlerin ve doğaseverlerin uğrak noktası burası oluyor.

Eski bir Rum köyü olan Domatia’da özgün mimarisiyle Rum evleri sizleri karşılıyor. Bu evlerin her biri aslına uygun olarak restore edildiği için oldukça bakımlı görünüyor. Evlerin her biri denize nazır harika bir noktada konumlanırken, onlara Arnavut kaldırımlı sokaklar ve bakımlı gür bahçeler eşlik ediyor. Bu sokaklarda dolaşmayı ve bol bol fotoğraf çekmeyi unutmayın! Ayrıca köyde bulunan sahilde kısa bir tura çıkmayı ihmal etmeyin.

Kaçırmayın! Doğanbey Köyü’nde, köy ve tarihi hakkında ayrıntılı bilgi alabileceğiniz bir tanıtım merkezi bulunuyor. Merak ettiğiniz her şeyi bu merkezde öğrenebilir, gezinizi planlayabilirsiniz.

Barbaros Köyü

Barbaros Köyü

Burası Neresi? İzmir’in Urla ilçesinde yer alan Barbaros Köyü, ilçe merkezinin 22 kilometre batısında konumlanan oldukça şirin ve küçük bir köydür. Türkmen Yörüklerinin yaşadığı Barbaros Köyü’nün turizm macerasının başlangıcı &#;li yıllara kadar dayanıyor. Macera, Danimarka, Norveç ve Finlandiya’dan gelen ortalama kişilik turist gruplarına, &#;Türk Gecesi&#; konsepti ile haftada iki kez halk oyunları eşliğinde yemekli eğlenceler düzenlenmesiyle başlıyor.

Barbaros Köyü’nde, o dönemlerde Anadolu köylerinde eşi benzeri olmayan bu etkinlikleriyle köy turizmini başlatan ilk köylerden sayılabilir. İzmir&#;e yakın gezilecek yerlerin arasına mutlaka eklenmesi gereken Barbaros Köyü ile İzmir arasında 58,5 kilometre mesafe bulunuyor. Yani ortalama 45 dakikada Barbaros&#;a ulaşılabiliyor.

Neden Gitmeliyim? Barbaros Köyü bir dönem turizm açısından durgunluk yaşasa da Fatma Gül’ün Suçu Ne, Hayat Sevince Güzel ve Kalbim Ege’de Kaldı gibi dizilere ev sahipliği yapınca tekrar turistlerin gündemine oturmayı başarmıştır. Köydeki turizme canlılık katan bir diğer olay ise her yıl, yaz mevsiminin sonlarında kutlanan Oyuk (Korkuluk) Festivali oluyor. Birbirinden renkli, farklı ve ilginç korkulukların yapılıp sergilendiği bu festivalde, daha bir dizi etkinlik düzenleniyor.

Festival sonunda gerçekleştirilen bir yarışma ile köyde yapılan en iyi ve en güzel korkuluk seçiliyor ve kazanan kişi ödüllendiriliyor. Barbaros Köyü’nde aynı zamanda, köye gelen misafirlere hizmet vermek için &#;Çat Kapı Evler&#; bulunuyor. Çat Kapı Evlerin kapısında ise misafirleri &#;Umduğunu değil bulduğunu ye, iç öde!&#; şeklinde samimi bir slogan karşılıyor. Bu evlerde dileyen herkes konaklayabiliyor, yiyip içiyor ve sonrasında cüzi bir miktar ödeme yapıp çıkıyor. Bu sayede köy halkı da belirli bir gelir elde etmiş oluyor.

Kaçırmayın! Barbaros Köyü’ne özgü &#;Çalkama, Bide Bide, Katmer, Patlıcan balığı, Baklava, Yaprak sarma&#; gibi yemekleri yemeden ve yanında ev yapımı buz gibi bir limonata içmeden dönmeyin derim! İzmir’den Barbaros Köyü’ne ulaşmak için önce Urla’ya, oradan da köye giden belediye otobüslerini kullanabilirsiniz.

Germiyan Köyü

Germiyan Köyü

Burası Neresi? Türkiye’de Slow Food (Yavaş Gıda) hareketine katılan ilk köy olan Germiyan, İzmir’in Çeşme ilçesinde yer alıyor. Hızlı yemek tüketimine ve hayatın hızlı tüketilmesine karşı başlatılan Slow Food hareketiyle katkısız, organik, iyi ve temiz gıda üretimi sağlanmaya çalışılıyor. Germiyan Köyü’nde de Slow Food hareketi kapsamında, bir yandan geleneksel yemeklerin yaşatılması sağlanırken diğer yandan katkısız, saf gıdaların üretimi gerçekleştiriliyor.

Bu kapsamda Germiyan Köyü’nde her yıl, belirli dönemlerde, Ot ve Geleneksel Yemek Festivali düzenleniyor. Festivale ilgi yoğun olurken, yerli ve yabancı birçok turist köye akın ediyor. Germiyan Köyü ile İzmir arasında yalnızca 69,8 kilometrelik bir mesafe bulunup; şehir merkezinden yola çıkıldığında ortalama 1 saatlik bir yolculuk sonrası köye ulaşılabiliyor.

Neden Gitmeliyim? Ekşi mayalı organik köy ekmekleri, her biri mevsimine ait taptaze sebze ve meyveler, tamamıyla organik tarla ürünleriyle elde edilen yemekleriyle ünlü olan Germiyan Köyü, otantik dokusu ve şirin ortamıyla da gören herkes tarafından fazlaca beğeniliyor. Köyün sokaklarına sıralanan evlerin birçoğu beyaza boyanmış ve çiçek figürleriyle süslenmiş duvarlarıyla, konuklarını karşılıyor.

Bu duvar resimlerinin her biri, aynı zamanda köyün yerlisi olan sanatçı Nurdan Eren tarafından yapılıyor. Nurdan Eren köyde dileyen herkesin evinin duvarlarına herhangi bir karşılık beklemeden çizim yapıyor. Köylülerin tek yapması gereken evlerini beyaza boyamak; zira ressama göre figürler beyaz renk üzerinde daha estetik bir biçim kazanıyor.

Kaçırmayın! Türkiye’nin ilk Slow Food köyüne gidip de yöresel ve organik lezzetlerin tadına bakmadan dönmek olmaz… Germiyan Köyü’ne yolu düşen herkes ‘‘Bazina, Hurma Zeytini, Kopanisti Peyniri, Şekeriçi, Damat Lokumu ve Pirinçli Mantı’’ gibi yemeklerin tadına kesinlikle bakmalı!

Bademler Köyü

Bademler Köyü

Burası Neresi? Bademler Köyü’nün Türkiye’deki en farklı köy olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Nedenini ise birazdan anlayacaksınız. İzmir’in batısında, Güzelbahçe ve Seferihisar ilçeleri arasında konumlanan ve Urla’ya bağlı bir köy olan Bademler, ülkemizde, ilk ve tek köy tiyatrosuna sahip olmasıyla biliniyor. Alışılagelmiş Köylerden epey farklı bir formatta olan Bademler köyü halk arasında, Alevi-Tahtacı-Türkmen köyü olarak tanınıyor.

Köyde yaşayan ailelerin hemen hepsi alevi inancına bağlı olup; geneli Türkmenlerden oluşuyor. Köy kurulduğundan bu yana tahtacılık önemli bir geçim kaynağı olduğu için bu isimle de anılıyor. Cemevi veya cami gibi ibadethanelerin bulunmadığı köyde, Laiklik ve Atatürkçülük yıllardan beri ön planda tutuluyor. Sanata ve kültüre oldukça önem veren Bademler Köyü’nde okuma oranı neredeyse %… Bademler Köyü ile İzmir arasında 39 kilometre, yani ortalama dakikalık bir mesafe bulunuyor.

Neden Gitmeliyim? Entelektüel yapısıyla turistlerin dikkatini cezbeden Bademler Köyü, her yıl yerli ve yabancı olmak üzere binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. yılında başlayan tiyatro serüvenine hala devam eden köyde bugüne kadar ’den fazla tiyatro oyununun sergilendiği biliniyor. Tiyatro oyuncularının birçoğunu köy halkı oluşturuyor. Bunların yanı sıra İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesi’nin bir şubesine ev sahipliği yapan Bademler Köyü’nde; Sağlık Ocağı, Kültür ve Sanat Derneği, Avcılar Kulübü, Tarım Teknisyenliği, Gençlik ve Spor Kulübü gibi sosyal yaşamı destekleyen birçok dernek ve bir üretici pazarı bulunuyor.

kişilik bir tiyatro salonuna sahip olan köyde, biri 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde olmak üzere yılda iki tiyatro oyunu sergileniyor. Ayrıca Bademler Köyü’nde bir de Musa Baran Çocuk Oyunları Müzesi bulunuyor. Köyde doğup büyümüş ünlü Arkeolog Musa Baran’ın evinin yılında müzeye dönüştürülmesiyle ortaya çıkan bu kurumda geleneksel oyun ve oyuncaklara dair birçok öge sergileniyor.

Kaçırmayın! Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Türkiye’nin En Temiz Köyü seçilen Bademler Köyü, bembeyaz evleri ve mis gibi sokaklarıyla mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri… Bademler Köyü’ne İzmir, Üçkuyular’daki Fahrettin Altay mevkiinden hareket eden numaralı belediye otobüsleriyle ulaşılabiliyor.

Bunları Biliyor muydunuz? ’te düzenlenen Berlin Film Festivali’nde yılın en iyi filmi seçilip, Altın Ayı ödülünü alan &#;Susuz Yaz&#;, Bademler Köyü’nde çekilmiştir.

Özbek Köyü

Özbek Köyü

Burası Neresi? İzmir’in Urla ilçesine bağlı bir köy/mahalle olan Özbek Köyü’nün, tarihte Oğuz Boylarından Çaka Bey tarafından kurulduğu biliniyor. Adının aksine Özbeklerin değil, Türkmenlerin yaşadığı bu köy, adını Çaka Bey’in bölgeye keşif için gönderdiği komutan Uzbek Bey’den alıyor. Zaman içinde evrimleşip Özbek Köy olarak anıla gelen köy, günümüzde şirin bir köy olarak varlığını sürdürüyor. İzmir ile arasında 48,8 kilometre mesafe bulunan Özbek Köyü’ne yaklaşık dakikada ulaşmak mümkün.

Neden Gitmeliyim? Eskiden Rumların ve Türklerin birlikte yaşadıkları bir köy olan Özbek’te, ortak çamaşır yıkama alanı olan iki tarihi çamaşırlık, iki taş köprü, bir tarihi hamam ve Rumlardan kalma tarihi taş evler bulunuyor. Özbek Köy Meydanı’nda her hafta sonu bir köy pazarı kuruluyor. Pazarda köyün yerlileri tarafından yapılan köy ekmeği, domates-biber salçası, zeytinyağlı ev sabunu, turunç keçiboynuzu, kayısı, üzüm ve karabaşotu reçelleri, Arapsaçı, turp otu, şevketi bostan, erişte, tarhana, Özbek katmeri, kekik, nasır (sigara böreği), adaçayı, zeytin ve zeytinyağı gibi organik ürünler satılıyor.

Kaçırmayın! Yasemin, limon ağacı ve hanımeli çiçeği kokularıyla mis gibi, tertemiz bir havaya sahip olan Özbek Köyü’ne yolunuz düşerse içinde keçi peyniri ve maydanoz bulunan katmerin tadına bakmayı unutmayın. Özbek Köyü&#;ne Üçkuyular mevkiinden haftanın yedi günü belirli aralıklarla hareket eden köy dolmuşlarıyla ulaşmak mümkün.

Lübbey Köyü

Lübbey Köyü

Burası Neresi? Yaklaşık 30 yıldır terk edilmiş harap bir halde yaşam mücadelesi veren Lübbey Köyü, bugünlerde macera arayanlar için popüler bir gezi noktası. Zira bu köyün paranormal olaylarla dolu olduğunu inanılıyor. İzmir’in Ödemiş ilçesinde, Çamyayla mevkiinde yer alan köyde günümüzde yalnızca kişi yaşıyor. Lübbey, bir rivayete göre köyü basan cinler yüzünden terk ediliyor. Bundan dolayı köy meydanı, korku filmlerini setlerini aratmıyor. Oldukça merak uyandıran Lübbey Köyü ile İzmir arasında 95,5 kilometre, yani ortalama 1,5 saatlik bir mesafe bulunuyor.

Neden Gitmeliyim? Korku filmlerini seviyorsanız ve paranormal olaylar ilginizi çekiyorsa Lübbey Köyü’nü mutlaka ziyaret etmenizi öneriyorum. Zira terkedilmiş evleriyle bu köy gerçekten epey ürkütücü görünüyor. Köyde yalnızca 70 yıllık bir taş kahve yer alıyor. Kahvenin sahibi hala bazı günler köye gelerek, işletmeyi ayakta tutmaya çalışıyor.

Nesin Matematik Köyü

Nesin Matematik Köyü

Burası Neresi?Nesin Vakfı&#;na ait 55 dönümlük bir arazi üzerine kurulu olan Nesin Matematik Köyü, İzmir’in Selçuk ilçesinde, Şirince Köyü’nün 1 kilometre kadar uzağında bulunuyor. Matematik alanında faaliyet gösteren bir eğitim ve araştırma kurumu olan Nesin Matematik Köyü’nde, matematik veya matematiğe bağlı bilimlerle ilgili çalıştaylar, dersler, seminerler ve bilimsel ve eğitim amaçlı kamplar düzenleniyor. Çocuklarınızla gidebileceğiniz oldukça farklı ve nitelikle bir köy olan Nesin Matematik Köyü ile İzmir arasında 86,8 kilometre, yani yaklaşık 1 saatlik bir mesafe bulunuyor.

Neden Gitmeliyim? İlköğretim düzeyinde eğitimlerden ileri seviyede araştırmalara kadar her türlü matematiksel etkinliğe ev sahipliği yapan bu yapay köyde, dileyen tüm öğrenciler matematik eğitimlerine, seminerlerine ve bu gibi her etkinliğe katılabiliyor. Dolayısıyla İzmir’e yakın çocukla gezilecek bir yer arıyorsanız, Nesin Matematik Köyü’ne mutlaka gitmelisiniz. Burayı keşfedip, düzenlenen etkinliklere katılabilir, çocuğunuzla eğitici ve eğlenceli bir gün geçirebilirsiniz. yılında Aziz Nesin’in vasiyeti üzerine oğlu Ali Nesin tarafından hizmete açılan Nesin Matematik Köyü’nün, normal bir köy yaşantısından tek farkı bilimsel etkinliklerle bezenmiş olması…

Kaçırmayın! Matematiğe karşı korkuyu ve yoğunlaşmayı engelleyici unsurları ortadan kaldırmak amacıyla kurulan Nesin Matematik Köyünde, kütüphanelerden, kahvelere, özel kitap okuma köşelerinden, inziva alanlarına kadar birçok bölüm mevcut.

&#; Turistik Yerler

Selçuk, Efes

Selçuk

Burası Neresi? Selçuk İzmir’in en önemli ve en gözde ilçelerinden biri olarak, şehrin güneyinde yer alıyor. Tarih boyunca birden fazla uygarlığa ev sahipliği yapan Selçuk, adeta bir açık hava müzesi niteliği taşıyor. İçerisinde onlarca değerli tarihi eser ve yapı barındıran Selçuk’un sahip olduğu en değerli yapı şüphesiz Efes Antik Kenti! Küçük Menderes Nehri&#;nin aktığı körfezin kıyıların kurulmuş olan Efes, ilk çağlardan bu yana dünyanın en ünlü şehirlerinden biri olmuştur. Efes’in kuruluşu MÖ’li yıllarına kadar dayanan Efes, İzmir’e oldukça yakın bir mesafede bulunuyor. İzmir’den yalnızca 82 kilometre uzakta bulunan Efes’e ortalama 1 saate ulaşılabiliyor.

Neden Gitmeliyim? Din, kültür, tarih ve arkeoloji bakımından dünyanın önemli merkezlerinden biri olan Efes Antik Kenti, kronolojik sırasıyla; Prehistorik, Arkaik, Klasik, Helenistik, Roma, Bizans, Aydınoğulları ve Osmanlı gibi birçok medeniyetin izlerini taşıyor. Bu da onu bulunmaz zenginliğe sahip bir kültür ve tarih noktası yapıyor. Anıtsal mermer ve heykellerle dolu olan UNESCO Dünya Mirasları listesinde yer alan Efes Antik Kenti veya Efes Harabeleri ve çevresinde gezilip görülecek birçok önemli yer bulunuyor.

Efes Antik Kenti, görkemli şehir kapıları, hamamlar, evlere su sağlayan çeşmeler, ders ve imparatorluk salonları, ticaret ve alışveriş alanları, siyasi ve dini tören meydanları, kutsal alanlar, şehrin üst sınıf kişilerine ait evler gibi daha bir dizi arkeolojik yapıdan oluşuyor. Bunların arasında en çok dikkat çekenler ise ‘‘Meryem Ana Kilisesi (Konsül Kilisesi), Hadrianus Çeşmesi ve Celsus Kütüphanesi’’ oluyor. Efes Antik Kenti’ni gezebilmek için 40 TL giriş ücreti veriyor. Tüm kenti gezmek yarım günü alabiliyor. Yaz sıcağında, öğlen yerine sabahın ilk saatlerini tercih etmek daha makul!

Kaçırmayın! Selçuk’ta Efes Antik Kenti’nin yanı sıra ‘‘Artemis Tapınağı, İsa Bey Camii, St. John Kilisesi/Bazilikası, Selçuk Kalesi (Ayasuluk Tepesi), Efes Arkeoloji Müzesi, Selçuk Efes Kent Belleği Merkezi, Bizans Su Kemerleri, Yedi Uyuyanlar ve Başöğretmen Cemal Özkaynak Evi’’ gibi gezilecek daha birçok yer bulunuyor. Dolayısıyla İzmir’e oldukça yakın olan bu ilçeye kesinlikle uğramalı ve birbirinden etkileyici bu yerleri mutlaka yakından görmelisiniz!

Bergama &#; Pergamon Antik Kenti

Bergama

Burası Neresi? İzmir’in en güzel ve en değerli ilçelerinden bir diğeri Bergama… Ege Bölgesi’nin kuzeydoğusunda yer alan Bergama, İzmir’in kuzeyinde, Bakırçay Havzası üzerinde konumlanıyor. Bergama, sahip olduğu kültürel, tarihsel ve arkeolojik değerleriyle İzmir civarında en çok ziyaret edilen bölgelerden biri oluyor. UNESCO Dünya Mirasları listesinde yer alan Pergamon Antik Kenti ilçedeki en popüler yapılar arasında yer alıyor.

yıllık bir geçmişe sahip olan ilçenin eski adının Pergamon olduğu ve daha sonra bu ismin halk ağzında dönüştürülerek Bergama halini aldığı düşünülüyor. İzmir’e yakın gezilecek yerler listesine kesinlikle eklenmesi gereken bir turizm merkezi olan Bergama, şehre oldukça yakın bir lokasyonda bulunuyor. İzmir’den yalnızca kilometre uzaklıkta bulunan Bergama’ya ortalama ,5 saatte ulaşılabiliyor.

Neden Gitmeliyim? Pergamon antik kenti gibi birçok zenginliğe sahip olan Bergama, İncil’de de açı geçen Anadolu’daki yedi kiliseden birine ve Dünyanın en dik tiyatrosuna ev sahipliği yapıyor. Bunun yanı sıra ilk yerleşim alanı olan Akropol, MS 2. yüzyıla ait Kızıl Avlu ve Antik dönemin önemli sağlık merkezlerinden biri olan Asklepion gibi daha nice tarihi yapı Bergama’nın turizm niteliğini ortaya koyuyor. Yukarıda gördüğünüz görselde yer alan ve ’lerde başlatılan arkeolojik kazı çalışmaları sonucu ortaya çıkartılan Pergamon Antik Kenti’nin, Helenistik bir yapı olarak MÖ tarihleri arasında inşa edildiği tahmin ediliyor.

Kentteki en önemli yapılar ise az önce bahsettiğim Akropol ve Asklepion… Akropol’de; Demether kutsal alanı gibi birçok kutsal bölge, tiyatro, Athena tapınağı, kral sarayları, Zeus sunağı, Trajon ve Hadriyan tapınağı, Gymnasiumlar, şehir yerleşim bölgesi, yukarı ve aşağı agora yer alıyor. Asklepion ise gezinti yolu, kütüphane, tiyatro, uyku odası, tünel, su ve çamur banyoları gibi açık alanlardan oluşuyor.

Kaçırmayın! Bergama’da gezip görülecek yerler bu kadarla sınırlı kalmıyor. Gitmişken; Bergama Müzesi, Güzellik Ilıcası, Taş Han, Allianoi Antik Kenti, Hacı Hekim Hamamı, Bergama tarihi evleri ve Kozak Yaylası gibi birbirinden harika yerleri mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Bunları biliyor muydunuz? Bergama, Türkiye’nin ilk yerel festivali olan Uluslararası Bergama Festivali’ne ev sahipliği yapıyor.

Bayındır

Bayındır

Burası Neresi? İzmir’in güneydoğusunda, Küçük Menderes Havzası üzerinde bulunan Bayındır, çiçek yetiştiriciliği, tarihi varlığı ve doğal güzellikleriyle ünlü bir İzmir ilçesidir. Bayındır, ayrıca kaplıca ve yayla gibi turizm açısından popüler noktalara da ev sahipliği yapıyor. Bu açıdan İzmir civarında ziyaret edilen en gözde ilçeler arasında yer alıyor.

Tarihi camilerden, kiliselere, hamamlardan türbelere, çeşmelerden, köprülere kadar birçok tarihi yapıya ev sahipliği yapan Bayındır İzmir’e de oldukça yakın bir lokasyonda konumlanıyor. Bayındır ile İzmir arası mesafe 77,8 kilometre olup; şehir merkezinden yola çıkıldığında ortalama 1 saatte Bayındır&#;a ulaşılabiliyor.

Neden Gitmeliyim? Sağlık ve termal turizmiyle son yıllarda iyice öne çıkan Bayındır’da neredeyse yıllık kaplıca tesisleri bulunuyor. Bu tesisler yılın belirli dönemleri, şifa arayan binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Ergenli Köyü Kaplıcası, Fatma Hanım Kaplıcaları ve Dereköy Kaplıcası gibi tesislerin dışında, ilçede gezip görülecek daha birçok yer mevcut.

Bu yerler arasında &#;19 kubbeli Hacı Sinan Camii ve Medresesi, Hacı Sinan Hamamı, Dar&#;ul Kurra Cami, Eski Çıplak Köyü, Çinili Mescit, Gömeçli, Kelleci ve Eskici Dede Türbeleri, Hisarlık Yaylası ve Güvercinlik Şelalesi&#; öne çıkıyor. Ayrıca Bayındır yaylarından Alankıyı, Çınardibi, Hisarlık, Ovacık’ta trekking gibi doğa sporları için uygun parkurlar bulunuyor. Dolayısıyla bu harika ilçede, hem doğal hem de kültürel bir gezi gerçekleştirmek mümkün…

Kaçırmayın! Bayındır seyahatinizi Mayıs ayına denk getirerek Uluslararası Bayındır Çiçek Festivali’ne katılma şansı elde edebilirsiniz. Gitmişken çiçek seralarını ve bahçelerini gezmeyi unutmayın. Kavrulmuş et ve nohut ile hazırlanan Terbiye’nin ve beyaz ve kırmızı et ile pişirilen Arabaşı’nın tadına bakmadan dönmeyin!

Tire

Tire

Burası Neresi? Evliya Çelebi’nin “Şehr-i Muazzama”, Katip Çelebi’nin “Eski Taht Şehrini” ve Bizans tarihçisi Pachmeres’in “Keşişler Yöresi” olarak adlandırdığı Tire, İzmir’in güneydoğusunda yer alan oldukça güzel bir ilçedir. Tire, yeşil doğası, köklü tarihi ve sahip olduğu kültürel zenginlikle Ege’nin görülmeye değer ilçelerinden biridir. İzmir’e oldukça yakın, 97,2 kilometrelik bir mesafede yer alan Tire’ye ortalama 1 saate ulaşılabilmektedir.

Neden Gitmeliyim? Tire, Osmanlı Dönemi’nden kalma tarihi han, hamam, cami ve çeşmeleriyle, doğasıyla ve tüm çevreye nam salmış pazarıyla ünlüdür. Toplam gün gibi bir sürede gezebileceğiniz Tire’de görülmesi gereken birçok turistik nokta bulunuyor. ‘‘Kaplan Köyü, Halkapınar Köyü, Theos Mozolesi, Yalınayak Hamamı, Yoğurtluoğlu Külliyesi, Tire Müzesi, Necip Paşa Kütüphanesi, Ali Baba Tekkesi’’ Tire’de görülecek yerlerden yalnızca birkaçını oluşturuyor. Ayrıca tamamıyla organik ürünlerin satıldığı meşhur Tire Pazarı’na, diğer adıyla Tire Açık Hava Pazarı’na mutlaka gitmelisiniz!

Kaçırmayın! İzmir Otogarı ve Gaziemir’den Tire’ye, tüm hafta günün belirli saatlerinde, düzenli otobüs seferli düzenleniyor. Bu otobüsler vasıtasıyla yaklaşık ,5 saatte Tire’ye ulaşabilirsiniz.

&#; Doğal Yerler

Spil Dağı Milli Parkı

Spil Dağı Milli Parkı

Burası Neresi? Mitolojiye göre, adını, Anadolu’nun eski ana tanrıçası Kybele (Spilene) ve Frigya Kralı Menos’un kızı olan Sibel’den alan Spil Dağı, İzmir ile Manisa il sınırları arasında, Manisa’nın güneyinde yer alıyor. El değmemiş, bozulmamış doğası, zengin endemik bitki türü varlığı, tertemiz havası ve metrede bulunan zirvesiyle, nefesleri kesen harika bir tabiata sahip olan Spil Dağı Milli Parkı, esasen yılın dört mevsimi ziyaret edilebilir bir yerdir. Zira Spil Dağı, yazın rengarenk çiçekler ve yemyeşil ağaçlarla süslenirken, kışın bembeyaz bir örtüye bürünüp görenleri kendine hayran bırakıyor. Lakin Spil Dağı Milli Parkı’nın keyfi kışın bir başka oluyor. İzmir’e de oldukça yakın bir mesafede, 51 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Dolayısıyla şehir merkezinden yola çıkıldığında yaklaşık 50 dakikada Spil Dağı Milli Parkı’na ulaşılabiliyor.

Neden Gitmeliyim? Spil lalesi ya da Manisa lalesi olarak bilinen çiçek türüyle meşhur olan Spil Dağı Milli Parkı, 22 Nisan tarihinden beri, ziyarete açık olarak milli park statüsünde hizmet veriyor. Tertemiz bir yaşam alanı olan parkta; tavşan, çakal, kurt, domuz, sansar, tilki, porsuk, kirpi, sincap, gelincik, atmaca, doğan, akbaba ve kartal gibi birçok hayvan türü bir arada yaşıyor. Spil Dağı’nda trekking, kamp, bisiklet, piknik, yürüyüş, fotoğrafçılık ve kuş gözlemciliği gibi birçok aktivite gerçekleştirilebiliyor. Milli parkta ayrıca görülecek bir dizi tarihi kalıntı bulunuyor. Bunların en dikkat çekeni, tamamen doğal aşınma sonucunda ortaya çıkan, başını öne eğmiş ağlayan bir kadın siluetine benzer Niobe Kayası ya da diğer adıyla Spil Ağlayan Kaya oluyor. Bu kaya yıllar boyunca birçok medeniyet tarafından kutsal kabul edildiği için ayrıca önem arz ediyor.

Kaçırmayın! Spil Dağı Milli Parkı’na gitmişken; Manisa Kalesi kalıntılarını, Kybele kaya kabartmasını, Frig özellikleri gösteren Lidya kültürünün kalıntıları olan kaya mezarlarını, At Alanı Yaylası’nı ve Spil Sülük Gölü’nü mutlaka görmelisiniz. Son olarak: Dilerseniz milli park sınırları içinde hizmet veren bungalov evlerde konaklayabilirsiniz.

Kozak Köyü ve Yaylası

Kozak Yaylası

Burası Neresi? Topraklarının bir kısmı İzmir’e bir kısmı ise Balıkesir’e bağlı olan Kozak Köyü, Bergama ile Ayvalık arasında yer alan yemyeşil bir muhteşem bir orman olarak karşımıza çıkıyor. Gerçekten de Türkiye’nin en güzel ormanlarından biri olan Kozak Yaylası, fıstık çamlarıyla kaplı ormanlarıyla binlerce hektarlık bir alana yayılıyor. Kozak Yaylası’nda 17 farklı köy bulunuyor. Köyde yaşayanların geneli geçimini ormanda yetişen çam fıstığı üretimiyle sağlamaya çalışıyor. Kozak Yaylası ile İzmir arasında kilometrelik bir mesafe bulunuyor. Dolayısıyla 1, saatte Kozak Yaylası’na rahatlıkla ulaşılabiliyor.

Neden Gitmeliyim? Muazzam tabiatıyla gerçek anlamda bir doğa harikası olan Kozak Yaylası, İzmir’e yakın gezilecek yerler listesine mutlaka eklenmeli. Zira böylesine bir doğada hafta sonu kaçamağı yapmayı kaçırmak istemezsiniz. Ve üstelik ormanda kamp kurup, konaklayabilir; doğayla baş başa dinlendirici bir tatil geçirebilirsiniz. Bunun dışından Kozak’ta Perperene Antik Kenti’ni, eski hamam, tapınak ve sur kalıntılarını gezebilir, orman içindeki piknik alanlarında, ailenizle eğlenceli vakit geçirebilirsiniz. Ayrıca doğa sporları için oldukça uygun olan Kozak’ta, bisiklet sürüşü, trekking, yoga, meditasyon gibi birçok aktiviteyi gerçekleştirebilirsiniz.

Kaçırmayın! Kozak’a ulaşmak için İzmir’in Bergama ilçesinin merkezinden belirli saatlerde hareket eden otobüslere binmeniz yeterli. Yolculuk ortalama yarım saat sürüyor! Size de yalnızca bu harika tabiatın tadını çıkarmak kalıyor.

pin emojiİzmir&#;e yakın gezilecek tatil yerlerini, köylerini, doğal güzellikleri detaylı olarak ele aldığım yazı, burada sona eriyor önerilerini aşağıdaki kutucuğa yorum yazarak bize iletebilir, içeriğimizi geliştiren kişi &#;sen&#; olabilirsin! İzmir&#;le ilgili diğer yazılara da göz atmak istersin diye senin için aşağıya bir liste bıraktım bile!

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır