maddenin boşlukta kapladığı yer nedir / MADDE NEDİR??? Boşlukta yer kaplayan kütlesi ve hacmi olan her şeye - ppt video online indir

Maddenin Boşlukta Kapladığı Yer Nedir

maddenin boşlukta kapladığı yer nedir

1 MADDE NEDİR??? Boşlukta yer kaplayan kütlesi ve hacmi olan her şeye madde denir. Taş, toprak, ağaç, metal, cam, plastik, kağıt, kum gibi varlıklar birer maddedir.

2 MADDENİN ORTAK ÖZELLİKLERİ Maddenin kütle, hacim ve eylemsizlik olmak üzere üç tane ortak özelliği vardır. Hacim:Maddenin uzayda kapladığı yererdir. Kütle : Madde miktarının bir ölçüsüdür ve terazi ile ölçülür. Eylemsizlik:bir cismin bulunduğu konumu kanumu isteğidir.

3 MADDENİN AYIRTEDİCİ ÖZELLİKLERİ İki maddenin aynı ya da farklı maddeden mi yapıldığını anlamak için birtakım özellikleri araştırmak gerekir. Bunlar maddenin ayırt edici özellikleridir. Maddenin ayırt edici özellikleri şekle, biçime ve miktara bağlı olmayıp, maddenin cinsine bağlıdır.

4 MADDENİN AYIRTEDİCİ ÖZELLİKLERİ 1) Öz kütle (yoğunluk) 2) Erime noktası ve kaynama noktası 3) Çözünürlük 4) Sıcaklıkla genleşme 5) Esneklik 6) İletkenlik

5 MADDENİN AYIRTEDİCİ ÖZELLİKLERİ Öz kütle:birim hacimdeki madde miktarıdır. Erime Noktası:Bir maddenin katı haleden sıvı hale geçmesidir.sıvılar için ayırt edicidir. Donma Noktası:Bir maddenin sıvı halden katı hale geçmesidir.

6 MADDENİN AYIRTEDİCİ ÖZELLİKLERİ Kaynama Noktası:Bir maddenin sıvı halden Gaz Haline geçmesidir. Sıvılar için ayırt edicidir. Yoğunlaşma Noktası:Bir maddenin gaz halinden sıvı hale geçmesidir.gazlar için ayırt edicidir. Süblimleşme: Bir maddenin katı halden gaz haline geçmesidir.katılar için ayırt edici özelliktir.

7 MADDENİN AYIRTEDİCİ ÖZELLİKLERİ

8 MADDEYİ NİTELEYEN ÖZELLİKLER Canlı yada cansız olsun tüm varlıklar birer maddedir. İşinde bulunduğumuz evren de hacmi ve kütlesi bulunan her varlık bir maddedir. Maddeleri ve maddelerden yapılmış cisimlerin özelliklerinin duyu organlarımızla algılıya biliriz. Duyu organlarımızla aldığımız maddeleri saydamlıkopaklık-matlık, sertlik- yumuşaklık, esneklik- berklik, salamlık- kırılganlık gibi özellikleriyle niteleriz.

9 SAYDAMLIK - OPAKLIK Işığı geçiren maddelere saydam, ışığı geçirmeyen maddelere opak maddeler denir. Cam, su, bazı plastik maddeler, hava saydam maddelerdendir. Tahta, demir, kitap, duvar, çelik tencere gibi maddeler ise opaktır.bazı badeler ise ışığı tam olarak geçirmezler. Bu tür maddelere yarı saydam maddeler denir. Buzlucam, defter yaprağı, şeffaf poşetler, buna örnektir.

10 PARLAKLIK MATLIK Altın, gümüş, çelik çaydanlık, mermer, cilalı mobilya gibi cisimler parlak; halı yazı tahtası, silgi, kumaş gibi cisimler mattır.

11 SERTLİK -YUMUŞAKLIK Çevremizde gördüğümüz ve kullandığımız madde yada cisimlerin bazıları sert, bazıları yumuşaktır. Taş, demir, tahta gibi cisimler sert, hamut, sünger, pamuk, lastik gibi cisimler yumuşaktır.

12 SUYU GEÇİREN-GEÇİRMEYEN Bazı maddeler suyu geçirmezler. Bu tür maddeler suyun geçmemesi gereken durumlar. Şemsiye, sereyi örten naylon, su koyduğumuz bardak, çatıyı örten kiremit bu amaçla kullanlır. Pamuk ve yünden yapılmış kumaşlar, toprak ve kum suyu geçiren maddelerdir. Şemsiyenin malzemesi suyu geçirmez.

13 KOKULU-KOKUSUZ Çevremizde kokulu ve kokusuz bir çok madde bulunur. Çiçek, meyve, kolonya, parfüm kokusu güzel;çöp kanalizasyon kokusu gibi kokular kötü kokulara örnek verile bilir. Hava, su, şeker, tuz, demir, altın gibi bir çok maddelerin kokusu yoktur. Bu maddeleri koklayarak tanıyamayız.

14 ESNEKLİK-BERKLİK Lastik gibi maddelere kuvvet uygulayarak şekilden şekle sokabiliriz. Ancak esnek maddeler kuvvetin etkisi kalktığında eski şekillerine döner. Bu tür maddelere esnek maddeler denir. Sünger, paket lastiği gibi maddeler esnektir. Esnemeyen maddelere berk maddeler denir. Kurşun kalem, mermer cam sürahi gibi berk maddeler esnetildiği zaman kırılırlar.

15 KATI-SIVI Katı yada sıvı bir çok madde vardır. Kalem, sıra, cam, taş, odu, kömür, duvar, çanta, kitap gibi maddeler katı maddelerdir. Su, sıvı yağlar, kolonya, benzin, meyve suyu, süt, sirke gibi maddeler ise sıvı maddelerdir. Bu maddeleri görerek yada dokunarak tanıya biliriz. Su sıvı bir maddedir.

16 PÜRÜZLÜ-PÜRÜZSÜZ Bazı madde yada elimizle dokunduğumuzda pürüzlü yada düzgün olduğunu anlaya biliriz. Taşın, tuğlanın, toprağın, ağaç gövdesinin, zımparanın yüzeyi pürüzlüdür. Cilalı bir masanın, toprağın, televizyon ekranının, yere döşenmiş seramiğin yüzeyi pürüzsüzdür. Ağaç gövdesi pürüzlüdür.

17 CİSİM Maddenin biçimlendirilmiş şekline cisim denir. Bardak, silgi, kalem, kitap, bıçak, oyuncak, masa, ampul çeşitli maddelerden yapılmış cisimlerdir.

18 MALZEME Bir yada birkaç tanesini bir araya getirdiğimiz ve bir tüketim maddesine dönüştürdüğümüz maddeler malzemeleri oluştururlar. Un, tuz, su, maya gibi maddeler ekmeği oluşturan; kereste, çivi, tutkal gibi maddeler masayı oluşturan; çimento, kum, su gibi maddeler betonu oluşturan malzemelerdir.

19 MALZEME

20 EŞYA Evlerimizde, okulumuzda ve daha bir çok yerde kullandığımız koltuk, halı, sandalye, çanta, kalem, silgi, ayakkabı, gömlek gibi cisimler birer eşyadır.

21 ALET Maddeleri şekillendirmek, bir el işini yada onarımı gerçekleştirmek için özel olarak yapılmış cisimlere alet denir. Pense, tornavida, çekiç, tığ, oklava, kepçe birer alettir.

22 ARAÇ Bir işi yapmakta veya sonuçlandırmakta gücünde yararlanılan maddelere araç denir. Örneğin; çekiç, makas, kalem birer araçtır.

Maddenin Boşlukta Kapladığı Yere Ne Denir? Fizikte Maddenin Boşlukta Kapladığı Yer Nedir, Nasıl Adlandırılır?

Giriş Tarihi: 11.4.2023 11:08Son Güncelleme: 11.4.2023 11:08

Maddenin boşlukta kapladığı yere ne denir konusu, birçok kişinin merak ettiği konular arasındadır. Madde, fizik biliminde geçen bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Fizik dalıyla yakından ilgili olanlar maddenin boşluktaki yeri hakkında bilgi sahibi olmayı istemektedir. Peki, maddenin boşlukta kapladığı yere ne denir? Fizikte maddenin boşlukta kapladığı yer nedir, nasıl adlandırılır? Tüm bu soruların yanıtları yazımızın devamında.

Maddenin Boşlukta Kapladığı Yere Ne Denir? Fizikte Maddenin Boşlukta Kapladığı Yer Nedir, Nasıl Adlandırılır?

Maddenin kimyasal yapısında birçok farklı değişiklik gözlenmektedir. Bu farklılıklar ve değişiklikler dışında kalan nitelikleri deneysel çalışmalar aracılığıyla inceleyen bilim dalı fizik olarak tanımlanmaktadır. Bu yazımızda sizler için maddenin boşlukta kapladığı yere ne denir, fizikte maddenin boşlukta kapladığı yer nedir, nasıl adlandırılır gibi soruların yanıtlarını araştırdık.

Maddenin Boşlukta Kapladığı Yere Ne Denir?

Maddenin uzay ve zaman arasındaki hareketleri, fizik bilimi tarafından incelemektedir. Uzay boşluğunda birtakım tanecikli yapılar bulunmaktadır. Bu tanecikli yapılar madde olarak adlandırılmaktadır. Maddenin en küçük yapı taşı atom olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu atomların bir araya gelmesiyle madde oluşmaktadır. Fizik bilimi hakkında daha fazla bilgiye erişmek isteyenler maddenin boşlukta kapladığı yer nedir diye merak etmektedir. Maddenin boşlukta kapladığı yer, hacim olarak isimlendirilmektedir.

Hacim Bir Varlığın Boşlukta Kapladığı Yer Midir?

Uzak boşluğunda yer alan hem hacmi hem de kütlesi olan yapı taşları, madde olarak tanımlanır. Köpek, taş, ağaç gibi varlıklar madde olarak kabul edilmektedir. Öte yandan enerji, ışık, zaman, kuvvet gibi olgular ise madde olarak gösterilmemektedir. Çünkü bu şeyler ne bir kütle ağırlına ne de bir hacme sahiptir. Bu bağlamda maddelerin uzay boşluğunda kapladıkları alana hacim denmektedir. Yani bir varlığın boşluktaki yeri hacim olarak tanımlanmaktadır.

ARKADAŞINA GÖNDER

Maddenin Boşlukta Kapladığı Yere Ne Denir? Fizikte Maddenin Boşlukta Kapladığı Yer Nedir, Nasıl Adlandırılır?

SON DAKİKA

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası