olaya dayalı programlama / Reactive Programlama Nedir? Neden İhtiyacımız Var?

Olaya Dayalı Programlama

olaya dayalı programlama

Reactive Programlama Nedir? Neden İhtiyacımız var?

Bu yazıda, Reaktif Programlamanın temel kavramlarını göstereceğim. Gerçek bir programlama deneyimine kendinizi hazırlayın. Örnekleri oluştururken RxPython kütüphanesinden faydalanacağım.

Günümüzde herkes (Türkiye&#;de pek değil) Reaktif programlamadan bahsediyor ve Reaktif programlama adlı bu yeni şeyi birazcık öğrenmeye meraklıysanız tamda yerine geldiniz. Belki de birkaç yerde kullanıldığını gördünüz ama yine de biraz kafanız karışık ve açıklamalar istiyor olabilirsiniz. (Herkes gibi)

İlk önce karşı karşıya olduğumuz problemin ne olduğunu kendi kafanızda sorgulamalısınız. Neden ihtiyacınız var? Ne gibi bir sorununuza çözüm arıyorsunuz?

Asenkron çalışma yapısına neden ihtiyacımız var?

Cevap biraz basit olacak, sadece kullanıcı deneyimini geliştirmek istiyoruz. Uygulamamızı daha duyarlı hale getirmek istiyoruz. Kullanıcılarımıza ana iş parçacıklarında sorunlar oluşturmadan süper bir kullanıcı deneyimi sunmak istiyoruz, yavaşlatarak kullanıcılarımızı sıkmak istemiyoruz. Böylelikle daha iyi hizmet sunmuş olacağız.

Arka planda yapmak isteyeceklerimiz bizim işlerimizi uzatacağı da bir gerçek, Ayrıca mobil cihazlar ağır işleri yapmak için çok güçlü olmadığından, sunucularımızda ağır işleri ve karmaşık hesaplamaları yapıyoruz. Bu nedenle, ağ aksiyonlarının asenkron çalışmaya ihtiyacımız var.

Reaktif Programlama Nedir?

Reaktif programlama, yan etkileri de işleyebilen bir programlama paradigmasıdır.

Bir örnek vermem gerekirse; 60 gramlık bir kahveyi 3’e bölerek 5’er dakika öğütüyorsunuz. Ama bunun yanında yapmanız gereken başka işler de bulunuyor. İşte bu işleri de yaptığınızda bu durumu etkileyen yan etkileri de işleme almış olacaksınız.
Reaktif Programlar kod akışını takip etmek yerine olayları(events) takip ederler. Akış devam ederken olayları takip etmek oldukça mantıklı bir durumdur. Akış sırasında pek tabi birçok işlemde yapılabilir. Olayı daha iyi anlayabilmeniz için aşağıdaki görsele dikkatlice bakmanızı öneririm.

reaktif-programlama-akis-sema

Buradan anlayacağınız olay ise reaktif uygulamalar aynı anda birden çok olayı takip ederek aksiyona girebilen uygulamalar olduğudur.
Yani gerçek hayat da ki gibi anlık oluşan durumlara göre tepki verilir. Gündelik yaşantınızda anlık gelişen durumlar gibi, reaktif programlamada işte bu noktada canlı bir organizma gibidir.

Oluşan bir olay var ise bu oluşan olaya verilecek bir tepki olmak zorundadır.

Başka bir deyişle, Rx programlamasında bir bileşen tarafından yayılan veri akışları ve Rx kitaplıkları tarafından sağlanan alttaki yapı, bu değişiklikleri, bu veri değişikliklerini almak üzere kaydedilen başka bir bileşene yayacaktır. Bu kısım işin hikâye kısmı ancak kısaca şu 3 parçaya bölerek güzel bir şekilde açıklayabiliriz.

  • Gözlemci: Veri akışının gözlemlenmesinden başka bir şey değildir. Bir iş parçacığından diğerine ve farklı iş parçacığına çevrilebilecek verileri düzenler. Temelde, verileri periyodik olarak ya da yapılandırmalarına göre yaşam döngüsünde yalnızca bir kez işleme alır. Gözlemciye olaylara dayalı bazı belirli verileri işleyebilecek ve yardımcı olmasına imkân sağlayacak çeşitli operatörleri vardır. Bir katman olarak düşünürsek verileri işler ve diğer bileşenlere gönderirler. Şimdilik, bunu tedarikçiler olarak düşünebilirsiniz.
  • Gözlemciler: Gözlemciler ilk baştaki gözlemcinin gönderdiği veri akışı ile ilgilenirler. Gözlemciler, gözlemci tarafından gönderilen verileri almak için gözlemciler yapıları sayesinde ilgilenmeye başlarlar. Gözlemlenebilir veriler elde edildiğinde, gözlemci, verileri teslim alır. Burada, JSON yanıtını ayrıştırma veya kullanıcı ara yüzünü güncelleme gibi çeşitli işlemleri gerçekleştirebilirler. Gözlemcilerden atılan bir hata varsa, gözlemci bunu daha sonra kendi içinde değerlendirecektir.
  • Zamanlayıcılar: Rx&#;in asenkron programlama için olduğunu ve bir iş parçacığı yönetimine ihtiyacımız olduğunu unutmamamız gerekiyor. Zamanlayıcılar, gözlemci ve gözlemcilere hangi dizinde çalışacaklarını söylerler. Gözlemcilere hangi dizinde gözlem yapmaları gerektiğini söyleyebilirsiniz. Ayrıca, gözlemlenebilir nesneye, hangi iş parçacığında çalışması gerektiğini bildirebilirsiniz.

Durumu bir örnek ile açıklamamız gerekirse;

Yukarıdaki örnekte Bir metodu kullanılarak öğeleri gözlemciye ileten bir işleve gönderilir. Observer, , ve işlevlerini uygular.

  • öğeleri iletmek için kullanılır.
  • daha fazla öğe gelmeyeceğini işaret edeceğinde tetiklenir.
  • bir hata sinyali aldığında tetiklenir.

Çıktı ise aşağıdaki gibi olacaktır.

Bu konuda özellikle son dönemlerde geliştirilen pek çok proje görebilmek mümkün.

Örneğin: google’nin geliştirmekte olduğu android projesi Agera

Ayrıca konu hakkında daha detaylı bilgilere ulaşmak isterseniz. Resmi dokümanları kontrol edebilirsiniz.

Olaya dayalı programlama

Endeks Olaya dayalı programlama

Olaya dayalı programlama, olay güdümlü programlama veya olay yönlendirmeli programlama, programın akışını kullanıcı hareketlerine göre yönlendirebilen(fare-klavye girişleri, benzer tüm olaylar) programlama dilleridir.

4 ilişkiler: C Sharp, Nginx, Programlama paradigması, Visual Basic.

C Sharp

C# (si şarp şeklinde telaffuz edilir), Microsoft&#;un geliştirmiş olduğu yeni nesil programlama dilidir.

Yeni!!: Olaya dayalı programlama ve C Sharp · Daha fazla Gör »

Nginx

Nginx ("engine x", enciniks olarak telaffuz edilir); yüksek eş zamanlı çalışma kabiliyeti, yüksek performans ve düşük hafıza kullanımına odaklanılarak tasarlanmış bir Web sunucusudur.

Yeni!!: Olaya dayalı programlama ve Nginx · Daha fazla Gör »

Programlama paradigması

Programlama paradigması, bilgisayar programlamanın temel bir tarzıdır.

Yeni!!: Olaya dayalı programlama ve Programlama paradigması · Daha fazla Gör »

Visual Basic

Visual Basic, Microsoft tarafından, Basic programlama dili üzerinde geliştirilmiş, olay yönlendirmeli, üst seviye, nesne tabanlı ve görsel bir programlama dilidir.

Yeni!!: Olaya dayalı programlama ve Visual Basic · Daha fazla Gör »

Yönlendirmeleri burada:

Olay yönlendirmeli programlama dilleri.

Olaya dayalı programlama, olay güdümlü programlama veya olay yönlendirmeli programlama, programın akışını kullanıcı hareketlerine göre yönlendirebilen(fare-klavye girişleri, benzer tüm olaylar) programlama dilleridir. Geleneksel programlama dillerinde uygulama başlar, bu noktadan program ilerler ve bütün olaylardan sorumludur. Tüm girişlerden program her an sorumludur. Ancak olay yönlendirmeli programlarda istediğiniz uygulanma üzerine yoğunlaşılabilir.

Örneğin fare tıklamasıyla mesaj yazdıran bir program oluşturmak istediğinizi farzedelim. DOS tabanlı programlamada farenin konumunu, bir işaretçi(cursor) göstermeye, fare düğmesini tanımlamaya, düğme tıklandığında tekrar tanımlamaya vb. ihtiyacınız vardır. Ancak olay yönlendirmeli programlamada aynı işi yapmak için(örnek Visual Basic için verilmiştir) form üzerine basit bir "command button" çizin, yapılacak işlemi click olayına yazın. Visual Basic ve işletim sistemi mouse’u izler ve kullanıcı düğmeye bastığı anda istediğiniz işlemi yürürlüğe koyar. Tek yapmanız gereken düğmenin click olayına gidip orada istediğiniz işlemin kodunu yazmaktadır. Bir olay prosedürü yaratmak ve bunu bir forma veya kontrole eklemek istiyorsanız, sadece code penceresinden formu veya kontrolü "Object" combo boxından seçin, "Proc" combosundan istediğiniz olayı tıklayın.

kaynağı değiştir]

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası