iş güvenliği memur alımı / Personel Daire Başkanlığı – Ankara Üniversitesi

Iş Güvenliği Memur Alımı

iş güvenliği memur alımı

İSG uzmanı alımında, eski mevzuat hükmüne göre nitelikler belirlenmiş!

MSB İLANINDAKİ İSG UZMANI NİTELİKLERİNDE HATA

Milli Savunma Bakanlığı, 31 Aralık tarihinde yayımladığı ilanla, memur alacağını duyurmuştur.

İlanda yer alan kadrolardan birisi de İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı kadrolarıdır.

Milli Savunma Bakanlığı ilanında, alınacak İş Sağlığı ve Güvenliği uzmanları için "A, B veya C sınıfı İş güvenliği uzmanlığı sertifikasına sahip olmak" şartı aranmıştır.

Ancak bu kadro için, Eğitim Niteliği için "Üniversitelerin Mühendislik programları, Mimarlık programı, Fen Edebiyat Fakültelerinin Fizik veya Kimya bölüm mezunu ile Üniversitelerin İş Sağlığı ve Güvenliği programlarının birinden mezun olmak." şartı yer almıştır.

İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk Ve Eğitimleri Hakkında Yönetmeliğine göre, A, B ve C sınıfı iş güvenliği sertifikası için mühendislik veya mimarlık fakültelerine ilave olarak teknik eleman olma şartı gerekmektedir.

Hem sayılı Kanunda hem de yönetmelikte teknik eleman "Teknik öğretmenler, fizikçi, kimyager veya biyolog unvanına sahip olanlar ile üniversitelerin iş sağlığı ve güvenliği lisans veya ön lisans programı mezunları" şeklinde tanımlanmıştır.

İlanda yer alan düzenleme, yılı öncesindeki belirlemedir. Teknik eleman ibarasinin tanımı yılında kanunla değişmiş olup, bu değişiklik yönetmeliğe de yansıtılmıştır. Önceki ile sonraki düzenleme arasındaki fark, biyologlara tanınan başvuru hakkıdır.

Bu bağlamda, Milli Savunma Bakanlığının, 15 Şubat'ta sona erecek başvurular öncesinde, ilanın bu bölümünde değişiklik yapmalıdır.

Bu Habere Tepkiniz

İş sağlığı güvenliği genel müdürlüğü sözleşmeli 16 personel alacak

T.C.

AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

SÖZLEŞMELİ PERSONEL SEÇME SINAVI İLANI

Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği (AB) tarafından ortaklaşa finanse edilen "Özellikle Madencilik Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi (MİSGEP)" için görevlendirilmek üzere proje süresince tam zamanlı sözleşmeli personel istihdam edilecektir.

Proje ile, 70 yeraltı kömür ve yeraltı metal maden işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği koşullarının iyileştirilmesi, teknik rehberlik sağlanması, işyerlerinin İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Yönetim Sistemi konusunda yönlendirilmesi ve işyerlerine yeni önleyici yaklaşımlar getirilmesi gibi amaçlar doğrultusunda proje ekibi kurulacaktır. Bu doğrultuda, iş sağlığı ve güvenliği profesyonellerinin görevlendirilmesi, Arama-Kurtarma eğitimlerinin alınması ve İSG Yönetim Sistemi entegrasyonu için 24 aylık hibe desteği süresince teşvik sağlanacaktır.

Seçme sınavı sonucunda başarılı olan adaylar, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nda Avrupa Birliği Projesi kapsamında iş sözleşmesine istinaden istihdam edilecektir. Başarılı olan adaylar, Sayılı İş Kanunu kapsamında belirli süreli iş sözleşmesi ile proje süresince istihdam edilecek olup, devlet memurluğuna geçiş için bir hak yerine geçmeyecektir. İş sözleşmesi süreleri azami olarak (proje süresini aşmamak kaydıyla) belirlenmiş olup, yenilenmesi ve/veya uzatılması söz konusu değildir. Ücret ve sözleşme sürelerine ilişkin hususlara aşağıda yer verilmiştir. Diğer haklarla ilgili bilgiler adaylarla sözlü sınav aşamasında paylaşılacaktır.

Pozisyon

Kişi

Sayısı

Azami

Sözleşme

Süresi

Ücret Aralığı* (Brüt)

Görev Yeri

Takım Lideri

1

28 Ay

Avro

Ankara

Kıdemli Muhasebeci

1

28 Ay

Avro

Ankara

Mühendis

10

26 Ay

Avro

Ankara***

İhale Görevlisi

1

25 Ay

Avro

Ankara

Muhasebeci Asistanı

1

25 Ay

Avro

Ankara

Proje Asistanı

2

25 Ay

Avro

Ankara

TOPLAM

16

* Ücret Toplam Maliyet üzerinden belirtilmiştir. Gelire ilişkin sigorta primi, işsizlik sigortası primi işveren hissesi ile diğer tüm vergi ve kesintiler düşülecektir.

** Takım Lideri gerektiğinde şehir dışı saha ziyaretlerine katılım sağlayabilecektir.

*** Mühendisler aktif olarak şehir dışı yeraltı maden işletmelerine saha ziyaretlerinde bulunacaklardır.

İLANIN TAMAMINI PDF OLARAN İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ




Soru: İş sağlığı ve g&#;venliği hizmetleri kamu kurumlarında nasıl sağlanır?

Cevap: sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 38 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin bir numaralı alt bendinde yer alan “1/7/” ibaresi, “31/12/” şeklinde değiştirilmiş olmakla birlikte meri Kanun’un risk değerlendirmesi, acil durum planları, yangınla mücadele, sağlık gözetimi, iş kazalarının bildirimi, çalışanlara iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin verilmesi, çalışanların bilgilendirilmesi, çalışan temsilcisinin veya temsilcilerinin görevlendirilmesi, iş sağlığı ve güvenliği kurulu kurulması gibi hükümleri yürürlüktedir. Bu kapsamda İSG profesyoneli görevlendirme yükümlülüğü yürürlüğe girmemiş İdarelerde;

  • 29/12/ tarihli ve sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği’nin geçici birinci maddesi uyarınca işyerlerinde risk değerlendirmesi anılan Yönetmeliğin altıncı maddesinde tanımlanan ekip içerisinde işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı bulunmaksızın diğer ekip üyeleri tarafından yerine getirilebilir.
  • Çalışanlara verilecek iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri ile ilgili olarak 15/5/ tarihli ve sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin "Eğitimi verebilecek kişi ve kuruluşlar" başlıklı 13 üncü maddesinde çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin kim ya da hangi kurum/kuruluş tarafından verilebileceği hüküm altına alınmış olup iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi istihdam edilmediği takdirde anılan hükümdeki diğer alternatiflerden bu eğitimlerin sağlanabileceği açıklanmıştır.
  • 18/6/ tarihli ve sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmeliğin "İşverenin yükümlülükleri" başlıklı 5 inci maddesine göre acil durum planlarını hazırlayacak olanlara atıf yapılmamış olup söz konusu planların hazırlanması işverenin yükümlülüğündedir.
  • Sağlık gözetimi hususundaki yükümlülükler, işyeri hekimi görevlendirmesi yükümlülüğü işyeri için yürürlüğe girene kadar, Kanun öncesinde olduğu gibi kamu sağlık hizmeti sunucuları tarafından da düzenlenebilmektedir.
  • 18/01/ tarihli ve sayılı Resmi Gazete 'de yayımlanan İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulları Hakkında Yönetmelikte yer alan geçici 1 inci maddenin birinci fıkrasında "6 ncı madde uyarınca oluşturulacak kurulda, mezkûr maddenin birinci fıkrasının (b) ve (c) bentlerinde sayılanların bulundurulma zorunluluğu Kanunun 38 inci maddesinde belirtilen sürelere uygun olarak aranır." hükmü mevcut olup iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma yükümlülüğü olmayan kurumlarda söz konusu kurul üyelerinin aranmayacağı ifade edilmektedir. Diğer taraftan işyeri sağlık ve güvenlik birimi kurulmasına dair Kanunun 8 inci maddesinin altıncı fıkrasında "Belirlenen çalışma süresi nedeniyle işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanının tam süreli görevlendirilmesi gereken durumlarda; işveren, işyeri sağlık ve güvenlik birimi kurar" hükmü mevcut olup kısmi zamanlı olarak işyeri hekiminden hizmet alındığı takdirde bu birimin kurulmasına gerek bulunmamaktadır.
  • Kanunun getirdiği diğer yükümlülüklerden olan çalışan temsilcisi görevlendirilmesi, koordinasyonun sağlanması ve benzeri hususlar ise hâlihazırda işverenin sorumluluğunda olan hususlardan olup iş güvenliği uzmanı veya işyeri hekiminin varlığına bağlı değildir.

Soru: Kamu kurumlarında İSG Profesyonellerinin g&#;revlendirilmesi nasıl sağlanır?

Cevap: İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu işvereni önce çalışanları arasından iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirmesi konusunda teşvik etmektedir. Eğer çalışanları arasında gerekli nitelikleri haiz çalışan yoksa bu hizmetlerin işyeri dışından Bakanlığımızca yetkilendirilmiş birimlerden alınması gerekmektedir. Kamu kurumları da bu personelleri öncelikle kendi çalışanları arasından görevlendirebilir veya hizmet alımı yöntemiyle Bakanlığımızca yetkilendirilmiş birimlerden alabilirler.

Farklı birimlerce birden fazla kamu hizmetinin yürütüldüğü kamu binalarında (valilik yerleşkesi gibi) her kamu dairesi bağlı bulunduğu Bakanlığın sorumluluk alanındadır. Örneğin valilik binasında bulunan İl Sağlık Müdürlüğünün iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin hizmetleri Sağlık Bakanlığı’nın sorumluluğundadır. Valilik yalnızca valilik özel kalemi gibi doğrudan kendine bağlı birimlerin hizmet almasından sorumludur. sayılı Kanunun maddesi uyarınca binada bulunan bütün bu birimler iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin eylemlerini koordinasyon içerisinde yürütür.

Soru: sayılı iş sağlığı ve g&#;venliği kanunu neden ertelendi?

Cevap: sayılı Kanun ile l sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma yükümlülüğü kamu kurumları ile 50’den az çalışanı olan az tehlikeli işyerlerinde 01/07/’den 31/12/’e ötelenmiştir.

Risk değerlendirmesi, sağlık gözetimi, çalışanların İSG eğitimi gibi diğer yükümlülükler ise hâlihazırda tüm işyerleri için yürürlüktedir.

Erteleme sayesinde kamu kurumları ile bakkal, emlak bürosu, avukatlık bürosu gibi 50’ den az çalışanı olan işyerleri bu 3 yıllık sürede iş sağlığı ve güvenliği konusunda dışarıdan hizmet almaya gerek duymaksızın söz konusu hizmetleri, Genel Müdürlük ile protokol yapılan açık öğretim kurumları ve üniversitelerden eğitim almak suretiyle kendileri yerine getirebileceklerdir. Böylece bu kapsamda yer alan işyerlerinde işveren veya işveren vekiline eğitim alabilmeleri için 3 yıl süre tanınmaktadır.

Soru: Kamu kurumlarında İSG profesyonellerine &#;denecek &#;cretler nasıl belirlenir?

Cevap: İSG profesyonellerinin görevlendirilmesine ilişkin yükümlülüğün yürürlüğe girmiş olduğu İdarelerde;


sayılı Kanunun 8 inci maddesi yedinci fıkrasında yer alan "Kamu kurum ve kuruluşlarında ilgili mevzuata göre çalıştırılan işyeri hekimi veya iş güvenliği uzmanı olma niteliğini haiz personel, gerekli belgeye sahip olmaları şartıyla asli görevlerinin yanında, belirlenen çalışma süresine riayet ederek çalışmakta oldukları kurumda veya ilgili personelin muvafakati ve üst yöneticinin onayı ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarında görevlendirilebilir. Bu şekilde görevlendirilecek personele, görev yaptığı her saat için () gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı tutarında ilave ödeme, hizmet alan kurum tarafından yapılır. Bu ödemeden damga vergisi hariç herhangi bir kesinti yapılmaz. Bu durumdaki görevlendirmeye ilişkin ilave ödemelerde, günlük mesai saatlerine bağlı kalmak kaydıyla, aylık toplam seksen saatten fazla olan görevlendirmeler dikkate alınmaz." hükmüne binaen Devlet Personel Başkanlığından alınan görüşe göre iş güvenliği uzmanı olma niteliğini haiz personele, asli görevinin yanında çalışmakta oldukları kurumda veya diğer kurumlarda iş güvenliği uzmanlığının ikinci görev olarak verilebileceği ve bu şekilde ikinci bir görev verilen personele ilave ücret ödenmesi mümkündür.

Devlet memuru olup iş güvenliği uzmanı niteliğini haiz kişiler özel sektörde gelir getirici bir faaliyette bulunamaz. Ancak sayılı Tababet ve Şuabatı San'atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun’un 12’nci maddesinde yapılan düzenlemeye göre kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmakta olan ve yöneticilik görevi bulunmayan tabipler ile aile hekimleri kurum ve kuruluşlarındaki çalışma saatleri dışında ve kurumlarının izniyle aylık otuz saati geçmemek üzere iş yeri hekimliği yapabilir.

Soru: Kamu kurumlarında İSG kurulu nasıl oluşturulur?

Cevap: 18/01/ tarihli ve sayılı Resmi Gazete 'de yayımlanan İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulları Hakkında Yönetmelik uyarınca işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği kurulu kurulması hususundaki yükümlülük elli ve daha fazla çalışanın bulunduğu ve altı aydan fazla süren sürekli işlerin yapıldığı işyerlerini kapsar. Asıl işveren-alt işveren ilişkisinin bulunduğu hâllerde; asıl işveren ve alt işverenin çalışan sayıları ayrı ayrı elli ve daha fazla ise asıl işveren ve alt işveren ayrı ayrı kurul kurar. Alt işverenin çalışan sayısı elli ve daha fazla, asıl işverenin çalışan sayısı ellinin altında ise işyerinde kurul alt işverence oluşturulur. Asıl işveren ve alt işverenin çalışan sayıları ayrı ayrı ellinin altında ve toplam çalışan sayısı elliden fazla bulunduğu durumlarda ise koordinasyon asıl işverence yapılmak kaydıyla, asıl işveren ve alt işveren tarafından birlikte bir kurul oluşturulur. İşverenlerden birinin kurul kurma yükümlülüğü bulunması hâlinde; yükümlü bulunmayan işveren, diğer işverence kurulan kurula işbirliği ve koordinasyonu sağlamak üzere vekâleten yetkili bir temsilci atar.

Soru: İş Sağlığı ve G&#;venliği Kanunu kapsamında kamu kurumlarında İSG profesyonellerinin g&#;revlendirilmesi ne zaman y&#;r&#;rl&#;ğe girecektir?

Cevap: 28/7/ tarihli ve sayılı Kanun ile sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun yürürlüğe ilişkin 38 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin bir numaralı alt bendinde yer alan “1/7/” ibaresi “31/12/” şeklinde değiştirilmiştir.

Söz konusu değişiklik sayılı İş Kanunu'nun mülga 81'inci maddesi kapsamında 50'den az çalışanın bulunduğu kamu kurumlarını kapsamakta olup bu işyerlerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirilmesi ile ilgili hükümlerin 31/12/ tarihinde yürürlüğe girmesine yöneliktir. Bununla birlikte meri Kanunun işyerinde risk değerlendirmesi yapılması, çalışanların İSG eğitimlerinin verilmesi, acil durum planlarının hazırlanması ve tatbikatların yapılması, sağlık gözetimi vs. diğer hükümleri yürürlükte olup işveren yükümlülüğü tüm işyerleri için devam etmektedir.

T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü

Kamu İSG Platformu

© , Tüm hakları saklıdır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir