vesvese nedir / VESVESE - TDV İslâm Ansiklopedisi

Vesvese Nedir

vesvese nedir

Vesvese nedir, vesveseden kurtulma duası! Namazda vesvese nasıl geçer?

Vesvese nedir, vesveseden kurtulma duası! Namazda vesvese nasıl geçer?

Şeytanın diğer insanlara göre ibadetine düşkün kimseleri daha çok hakikatten saptırmak ve ibadetten soğutmak için sinsice yaklaşarak aşıladığı vesveseler, kimi zaman işin içinden çıkamaz bir hal almamıza neden olabiliyor. Peki vesvese olduğunu bildiğimiz halde bu durumdan nasıl kurtuluruz? Vesvese nedir, vesvese nasıl geçer? Vesveseden korunmak için etkili dualar...

Gündelik yaşantısı içerisinde kendisini ibadetlere vermeye çalışarak Allah (c.c)'un yolunda gitmeye gayret gösterene şeytan, birtakım vesveseler vererek o kişiyi ibadet etmekten alıkoymaya çalışabilir. Bu vesveseler kişinin kalbine imanla ilgili ya da ibadetlerinin kabulüyle ile ilgili olmak üzere dine yönelik birtakım saptırıcı düşünceler olabilir. İbadetini en güzel şekilde yapmak isteyen bu kimseler içerilerine düşürülen şüphelerin nedeni hep şeytandandır. Bu gibi durumlar kişinin iman zayıflığından değil imanının kuvvetli olduğundan gelir, çünkü şeytan imanı yüksek olan kimselere daha çok saldırıp yoldan çıkarmaya çalışır.

  • Rivayetlere göre bir gün Peygamber Efendimiz (SAV) Kabe'de iken yanına Yahudi birisi gelir. O dönemlerde Kabe'ye Yahudilerden insanlarda geliyordu. Müslüman kimselerden biri Efendimiz (SAV)'e 'Namazda vesvese geliyor, kurtulmak için ne yapmalıyım?' diye sorduğunda Peygamberimiz (SAV), (Ya Ali, bunun cevabını sen ver!) buyurmuştur. Hz. Ali (r.a), (Ya Resulallah, boş eve hırsız girmez) dedi.

namazda vesvseseden nasıl kurtulunur

namazda vesvseseden nasıl kurtulunur

Kadınlar pantolonla namaz kılabilir mı? Namazda çorap giymek şart mı? Yarım tunikle namaz...İLİŞKİLİ HABERKadınlar pantolonla namaz kılabilir mı? Namazda çorap giymek şart mı? Yarım tunikle namaz...

VESVESEDEN NASIL KURTULUNUR? VESVESE İLE İLGİLİ AYETLER

Boş olduğu vakitlerde vesveseyle sokulan şeytanın hoşuna gidecek şeyleri yapmamak için onun kişiyi etkilemesine izin verilmemelidir. Gündelik yaşantınız içerisinde oldukça vesveseli ve her şeyi kafanıza takan biriyseniz bir an evvel bu vesveselerden kurtulmanız gerekir. Bunun içinde boş fırsatınızın olmamasına her daim Allah (c.c) ile ziki halinde olarak vesveselerden emin olabilirsiniz. Vesveseye düşüldüğü takdirde mü'min kimse, “Şeytan beni kandırmaya çalıştı ama mağlup oldu; beni ikna edemeyecek. Bu onun son çabalarıdır; öyle bir zaman gelecek ki benden bir şey alamayacağını anlayacak ve peşimi bırakacak. Allah (c.c) beni koruyor, Allah’ın izniyle bana hiç bir şey yapamaz.” diye düşünülmelidir. 

“... Muhakkak, şeytanın hilesi zayıftır.” (Nisa, 4/76)

"Şeytan Âdem'e vesvese verdi." (A'raf, 7/20; Tâha, 20/120)

"Andolsun ki, insanı biz yarattık ve nefsinin ona ne gibi vesveseler verdiğini biliyoruz ve biz ona şah damarından daha yakınız." (Kâf, 50/16)

Abdesti neler bozar, neler bozmaz? Abdesti bozan durumlar! Kan yayılmazsa...İLİŞKİLİ HABERAbdesti neler bozar, neler bozmaz? Abdesti bozan durumlar! Kan yayılmazsa...

NAMAZDA VESVESE NEDEN GELİR? VESVESE NAMAZI BOZAR MI?

Kişinin kalbinden ya da düşüncesinden değil şeytanın sebep olduğu fitneden dolayı oluşan vesveseler, insanı üzmek ya da o ibadetten soğutmak için akla sokulur. Dolayısıyla da şeytanın bu vesveseleri karşısında odaklanmaz isek, zamanla o vesveseler kendiliğinde yok olup gider. Biz ne kadar takılı olursak o düşüncelere o kadar çıkmaza gireriz, şeytanda bundan mutluluk duyar ve sürekli aynı yerden vurmaya çalışır.

Gerçekte olmayan bir şeyi olmuş gibi akla sokmaya çalışarak saptırmaya çalışır. Bu şekilde gelen kötü niyetli düşüncelerin kişi üzerinde ibadet anlamında fiili olarak işlenmedikten sonra bir sıkıntı olmaz.

  • Namazda vesvese gelmesi durumuyla alakalı olarak Peygamber Efendimiz (SAV) şöyle buyurmuştur: "Namaz için ezan okunduğu zaman şeytan, ezanı işitmemek için geriye dönüp olanca hızıyla kaçar, ezan bitirildiği zaman gelir. Namaz için kâmet getirilince yine geri dönüp kaçar. Kâmet bitirilince yine gelir, insan ile kalbi arasına sokulur. Filan şeyi hatırla, filan şeyi hatırla, diyerek (namaza başlamadan evvel insanın) hiç de aklında olmayan şeyleri hatırlatır durur. Nihayet insan kaç rekât kıldığını bilemez olur. İşte herhangi biriniz kaç rekât; üç rekât mı, yoksa dört rekât mı kıldığını bilmediği zaman, oturur hâlde iki kere secde (sehiv secdesi) etsin."(Buhârî, Ezan, 4; Sehv, 6,7;el-Amel fi's-Salât, 18)

CİNSEL VESVESE NEDİR? İNSANA HANGİ KONULARDA VESVESE GELİR?

İnsanın kalbine kötülük fısıldayarak sinsice hak yoldan döndürmeye çalışan şeytan, Allah'a ya da Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV)'e yakın olmamızı sağlayacak her adımda içimize nifak sokarak bizi engellemeye çalışır. Hemen hemen her konuda vesvese getirebileceği gibi en çok dinimizin direği olan namazla ilgili vesveselerle bize sokulmaya çalışır. Abdestsiz namaz kılamayacağımız için işe önce abdestte şüpheye sokarak yani eksik ya da kabul olunmamış bir abdest vesvesesi ile ibadetten soğutmaya çalışır.

Kişi sağlam bir şekilde abdestini tamamlasa namazda dünyevi işleri akla getirterek namazı bozmaya çalışır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; huşu içerisinde bir namaz kılmak için Allah'a sığınmak ve tüm dünyalık meseleleri ardımızda bırakmak olmalıdır. Huşu ile başlanan namazda şeytanın vesveseleri sizi sarmaya başladıysa bunun şeytandan olduğunu düşünüp aklınızı namaza vermeye çalışmalı ve ibadetinize soğukluk getirmeye çalışmasını bu şekilde önlemelisiniz. 

Cinsel vesvese nedir, cinsel vesveseden nasıl kurtulunur

Cinsel vesvese nedir, cinsel vesveseden nasıl kurtulunur

Tıpkı namazda olduğu gibi gündelik yaşantı içerisinde özellikle de buluğ çağına ermiş kimselerin yaşadığı bazı cinsel vesveseler, kişiyi ibadetten alıkoyabiliyor. Her tür rüyanın görülebileceğini, ergenken bizimde bu tarz rüyalar görebildiğimizi, tüyada görünen şey ne olursa olsun bunun o kişinin isteğinden değil, beynimizin oyunu yani şeytani rüyalar olduğunu ve üzerinde durmazsak bu rüyaların gelip geçici olduğu büyüme çağındaki çocuklara anlatılabilmelidir.

Dini sorumluluklardan yeni yeni mükellef olan çocukların bundan dolayı kendilerini günahkar ya da suçlu hissetmelerine gerek olmadığı güzelce izah edilmelidir. Hangi durumlarda gusul abdesti alınması gerekir bunu bildikten sonra geri kalanın sadece şeytanın vesvesesi olduğu bilinmelidir.

VESVESEDEN KURTULMA DUASI NEDİR? (NİHAT HATİPOĞLU)

''Amentü billahi ve rusülihi hüve'l evvelü ve'l ahirü ve'z zahirü ve'l batinü ve hüve bi külli şey'in alim.''

VESVESEDEN KURTULMAK İÇİN OKUNABİLİR DUA ÖNERİSİ:

(BESMELE ÇEKTİKTEN SONRA)

Vesveseden kurtulma duası: Nas suresi

Vesveseden kurtulma duası: Nas suresi

Evlilikte şeytanın vesvese ve hileleri! Eşlerin arasını bozmada evlilik vesveseleri

İLİŞKİLİ HABER

Evlilikte şeytanın vesvese ve hileleri! Eşlerin arasını bozmada evlilik vesveseleriSure okurken kıraat hatası yapmak namazı bozar mı? İmam namazı yanlış kıldırırsa ne yapılmalı?

İLİŞKİLİ HABER

Sure okurken kıraat hatası yapmak namazı bozar mı? İmam namazı yanlış kıldırırsa ne yapılmalı?Etek altında sadece iç çamaşırıyla namaz kılınır mı? Çorapsız namaz kılmanın hükmü

İLİŞKİLİ HABER

Etek altında sadece iç çamaşırıyla namaz kılınır mı? Çorapsız namaz kılmanın hükmüSivilce patlatmak abdest bozar mı? Yaradan ve sivilceden çıkan su abdeste engel mi?

İLİŞKİLİ HABER

Sivilce patlatmak abdest bozar mı? Yaradan ve sivilceden çıkan su abdeste engel mi?

Obsesif Kompulsif Bozukluk (Takıntı ve Vesveseler)

Obsesif kompulsif bozukluk, halk deyimiyle vesvese olarak da adlandırılır. Gündelik hayatta herkes bazı durumlar karşısında endişe, panik ve takıntılı bir halde olabilir. Pek çok kişi meydana gelen bu hisler ile mücadele etmeye çalışır ve hayatlarında kötü izler bırakmadan bu durumu çözebilir. Fakat bazı kişiler de gerçeklik duygusunu kaybetmeyerek gerçek dışı olduğunu bilmesine rağmen takıntılı düşüncelere kapılabilir. Kişi tedavi olmaz ise; iş hayatı, sosyal yaşamı, okul ve aile hayatı kötü yönde etkilenir.

Vesvese ve takıntı kelimesinin tıpta iki karşılığı Ruminasyon ve obsesyondur. Ruminasyonun İngilizce olarak karşılığı ise, zihinsel geviş getirmektir. Yani bir düşüncenin kendini tekrar etmesi durumudur. Ruminasyonlara da takıntı, vesvese denilmektedir, bir diğer ismi ise obsesyon olarak adlandırılır. Kompülsiyon ise obsesyonu takip eden bir davranışın olma durumudur.

Obsesif Kompulsif Bozukluk Nedir?

Obsesif kompulsif bozukluk, insanın kafaya taktığı düşüncelerin kişinin gündelik hayatını etkilemesi sonucu meydana gelen psikiyatrik bir hastalıktır. Bu hastalığın birden fazla adı vardır. Bunlardan birisi takıntı bir diğeri ise vesvesedir.
Vesvese somut ve soyut olarak iki boyuttan oluşmaktadır. Soyut boyut, beyinde karşılık bulmayan boyut olarak belirtilir. ‘Şeytan vesvese veriyor’ dendiğinde çok daha fazla beyinde biyolojik karşılığı olmayan boyuttan bahsedilir. Buradaki bu düşünce beynin bir işlevini göstermektedir. 
Nasıl ki insanın karaciğeri safra üretimini gerçekleştiriyor ise beyinde, düşünce ve his üretmek zorundadır. Ön beyin devreye girer ve düşünceyi davranışa dönüştürür.
Obsesyon, yani kişinin beyninden uzak tutamadığı fikir, düşünce ve dürtüler, istemsizce gelişmektedir. Birey bunları mantığının dışında görse de kendini düşünmekten alı koyamaz. Bu yüzden çok fazla sıkıntıya düşer ve huzursuz olur, bu durum da anksiyeteye neden olur.
İnsan beyninde onaylanmış olan silinmeyen bilgiler dosyası mevcuttur. Beyin bunları oraya kayıt eder. Ardından kişi bu düşünceleri tekrar edip onaylarsa alışkanlık haline dönüşüyor, tekrar etmeye devam ederse kişilik haline geliyor. Bu tekrar eden süreç yaklaşık olarak 6 ay devam etmektedir.
Genellikle ergenlik çağını ve 20-30’lu yaşları kapsamaktadır, çocukluk dönemi de dâhil her yaş aralığında meydana gelebilir. Kadınlarda ise daha yaygın görülmektedir.

Obsesif Kompulsif Bozukluk Belirtileri

Obsesyon takıntısı yaşayan bireylerde dikkat odağının değiştirilmesi gerekir. Obsesif düşüncelerle mücadele ettikçe o düşünceler gitgide çoğalır. Düşünce zihne geldiği zaman problem büyümemişse çözüme kavuşur, ama birey düşüncesini sağlıklı yönetmeyi bilmiyorsa kişinin klinik yardım alması gerekebilir. Ufak düzeyde korku, kontrol altında olan kaygı fayda verir. Ancak yoğun korku olduğunda ise bireyin özgürlüğü korkunun etkisi altında olur. Bu durum kişide bazı olumsuz durumların oluşacağını dair inancı içsel dünyasında arttırır. Kişi vesveseler ile birlikte takıntılı bir şekilde o duruma inanır ve hayatını kısıtlayıcı davranışlar sergilemeye başlayabilir. Bu takıntılı düşünceler vesvese belirtileri ile de kendini gösterebilir. Obsesif kompulsif bozukluk belirtileri şu şekildedir;

  • Yoğun endişe ve devamlı güvenme gereksinimi
  • Simetri, düzen ve kusursuz olma isteği
  • Toplum bakımından kabul edilmeyen bir hareket içine girmekten veya rezil olmaktan korkma dürtüsü
  • Hata yapmama isteği
  • Başka birine zarar vermekten çekinme
  • Mikrobik şeylerin geçmesinden korkma
  • El sıkmamak, kapının tokmak kısmını tutamamak
  • Devamlı elleri temizlemek
  • Değersiz olan eşyaları biriktirmek 
  • Yapılması gereken şeyleri belirli bir düzene koyup yapmak
  • Belirlenen kelimeleri, duaları tekrar etme
  • Rahatsız eden, akılda olan ve uykuya engel olan görüntülere, cümlelere veya düşüncelere takılıp kalma
  • Yemekleri belirli bir düzene göre yeme
  • Evde bulunan eşyaları veya kişisel eşyaları belirlenen bir şekilde düzene sokma
  • Gündelik işleri sürdürürken yüksek sesle veya içinden devamlı sayarak tekrar etme durumu
  • Kapı kilit, fırın, ütü, elektrik gibi kapalı olması gereken eşyaları devamlı kontrol etme

Obsesif Kompulsif Bozukluk Tedavisi

Obsesif kompülsif bozukluğunun teşhis edilmesinde herhangi bir laboratuvar testi bulunmamaktadır. Alanında bilgili bir psikiyatrist uzmanı tarafından hasta olan kişinin hareketleri gözlemlenir ve semptomları incelenerek rahatsızlığın teşhisi belirlenir. Hastalığın tedavisinin başarılı olmasında erken teşhis oldukça önemlidir. İlaç ve bilişsel davranış terapisi beraber yapılır.
Bilişsel davranış terapisi: Bu terapi yönteminde amaç, hasta olan kişilerin takıntı haline getirdikleri davranışları engelleyerek korkuları ile yüzleşmelerini sağlamaktır. Bu şekilde kişilerin anksiyetelerini azaltmak hedeflenir. Obsesif kompülsif bozukluğu bulunan kişilerin abartılı felaket içeren düşüncelerini düşürmeye odaklanmış olan bilişsel davranış terapisi ile hasta olan kişinin gerçek gibi gördüğü düşüncelerden uzak tutulması amaçlanır.
İlaç tedavisi: Antidepresan ilaçlar ve beyinde bulunan mutluluk hormonu seviyesini dengede tutan ilaçlar rahatsızlığın tedavi edilmesinde kullanılır. İlaç ve bilişsel davranış tedavisine yanıt vermeyen kişilerde beyin cerrahisi veya elektrokonvulsif terapi yöntemi tercih edilir. Elektrokonvulsif terapi kişinin başına takılmakta olan elektrotlar yardımı ile elektrik şoku verilmektedir. Oluşturulan nöbetlerin yardımı ile beyinde nörotransmitterlerin salınımı fazlalaşır. Düzenli uygulanan tedaviler ile kişi normal hayatına devam edebilir.

Obsesif Kompulsif Bozukluk Bir Akıl Hastalığı mıdır?

Bu rahatsızlık bir çeşit akıl hastalığı olarak belirtilir. OKB'si bulunan bireyler, obsesif fikirler ve dürtülere ya da zorlayan, tekrar eden hareketlere sahiptir. Bazı kişilerin hem saplantılı durumları hem de zorlayıcı hareketleri vardır.

Vesvese Psikolojik mi?

Halk deyimiyle vesvese olarak bilinmekte olan bu durumdan birey huzursuz oluyorsa, günlük hayatını kötü etkiliyor ve zaman kaybettiriyorsa bu ruhsal bir rahatsızlığın habercisidir.

Obsesif Kompulsif Bozukluk Neden Olur?

Obsesif kompulsif bozukluğun neden olduğu bilinmemektedir. Ancak, genetik etkenler, çocukluk travmaları, karakteristik özellikler ve mutluluk hormonunun düzensiz salgılanması gibi durumların rahatsızlığın gelişmesine zemin hazırlar.

Obsesif Kompulsif Bozukluk Kimlerde Görülür?

Genel olarak ergenlik çağında ve 20-30'lu yaş aralıklarında başlayabilir, okul öncesi çağda olan çocuklar dahil her yaşta görülebilir. Kadınlarda daha yaygın meydana gelir.

OKB Atakları Nasıl Olur?

Bu bireyler, kontrol etmekte zorlandıkları tekrar eden ve strese neden olan düşünceler, korkular ya da görüntüler (obsesyonlar) sebebiyle kötü hissederler. Bu düşüncelerin sebep olduğu anksiyete bazı takıntılı davranışları acil bir şekilde eyleme geçirme durumuna (kompülsiyonlar) sebep olur.

Güncelleme Tarihi: 04 Ekim 2022

Yayınlama Tarihi: 03 Ekim 2022

Sayfa içeriğinde yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. İlgili sayfada tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğeler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Vesvese Ne Demek, Ne Anlama Gelir? Vesvese Kelimesi TDK Sözlük Anlamı Nedir?

Günlük hayatta, sosyal medyada veya eski bir metinde gördüğümüz kelimelerin anlamını merak edebiliyoruz. Vesvese kelimesi anlamı hakkında bilgi sahibi olarak günlük hayatta rahatlıkla kullanabilirsiniz. TDK'ya göre Vesvese kelimesi ne demek ve kökeni nedir sorularına sizler için yanıt hazırladık. Arama motoru üzerinden araştırılan Vesvese kelimesi TDK anlamı, kökeni ve cümle içerisinde doğru kullanım örnekleri için haberimizden yararlanabilirsiniz.

18.06.2023 - 13:09

nest...

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.