ilk inen dini kitap / 4 kutsal kitap isimleri, dinleri, peygamberleri hakkında bilgiler

Ilk Inen Dini Kitap

ilk inen dini kitap

Yahudiler (Musevilere)

  • Zebur: Davut (as) Hristiyanlar
  • Yukarıdakiler dışında az sayıda ve az sayfalarla bazı peygamberlere de suhuflar gönderilmiştir. Ancak bu suhufların hiçbiri günümüze ulaşmamıştır. Kendilerine suhuf gönderilen peygamberler ise şunlardır.

    Suhuf Gönderilen Peygamberler Hangileridir?

    Ebû Zer&#;den rivâyet edilen bir hadîs-i şerîfe göre -bugüne ulaşmamış olan bu sayfaların sayısı- olup aşağıdaki peygamberlere indirilmiştir.

    Dört Büyük Kitap Hakkında Kısa Bilgi

    1- Tevrat: Tevrat, Hz. Musa (as)’a gönderilmiş ilahi bir kitaptır. Tevrat Sina Dağı’nda Hz. Musa’ya, Allah tarafından verilen dört büyük kitaptan birincisidir. Yani ilk gönderilen kutsal kitaptır. Tevrat, Musevilik veya diğer bir ifade ile Yahudi kavminin ilk kutsal kitabıdır. Daha basit bir ifade ile Musevilik, Yahudi toplumuna gönderilmiş olan bir dindir. Yahudiler bu dinin kendilerine gelmiş özel bir din olduğunu düşünürler. Musevilik zamanla Yahudi kavmiyle özdeş hale gelmiştir. Yani, &#;Musevi&#; kelimesi yerine, &#;Yahudi&#; kelimesi, &#;Musevilik&#; yerine, &#;Yahudilik&#; kullanılmaya başlanmıştır. Musevilik &#;Hz. Musa (as)’in peşinden gidenler&#; anlamına gelir. İnandıkları tanrıya “Yehova” derler. Tevrat’ın bir diğer adı da Ahdi Atik’tir. Tevrat, kavramının anlamı kanun veya yasadır. Tevrat kendi içerisinde beş bölümden meydana gelmiştir ve &#;Musa&#;nın Beş Kitabı&#; olarak da bilinir. Bunlar; Tekvin, Çıkış, Levililer, Sayılar ve Tesniye’dir. Hz. Musa Tevrat’ta bulunan öğütleri, emir ve yasakları Yahudilere öğüt vermiştir.

    2- Zebur: Zebur, Hz. Davut (as)’a gönderilmiş ilahi bir kitaptır. Zebur kelime anlamı olarak kitap manasına gelir. Zebur’da Yahudiliğin kutsal kitabıdır. Günümüzde Tevrat’ın sonuna eklenmiştir. Zebur, Tevrat’tan sonra gönderilen ikinci kitaptır. Zebur hakkında Kur’an’da diğer kutsal kitaplar kadar açıklayıcı bilgi bulunmamaktadır. Zebur&#;un her bölümüne Mezmur denmektedir.  Musevilikte Teilim olarak anılan Zebur, Tanah&#;ın bölümlerinden biridir. Musevilere göre, çoğu Hz. Davut ve Hz. Süleyman tarafından yaklaşık M.Ö. yıllarında yazılmış olup, ilahi formunda şiirden meydana gelmiştir. Zebur&#;a sonradan eklenmiş olan kısım Yahudilerce kabul edilmez. Museviler tarafından dinsel törenlerde okunur (sonradan eklenen kısım hariç). Ayrıca her dindar Musevi her gün bir bölümü okunmak suretiyle bir haftada tamamlanacak şekilde bu kitabı bitirir.

    Hristiyanlıkta “Davud&#;un Mezmurları” olarak anılan Zebur, Hristiyanlarca da kutsal olarak kabul edilir ve Tanah&#;taki şekliyle Kitab-ı Mukaddes&#;in (İncil) Eski Ahit kısmında bulunur. Zebur&#;a eklenmiş olan Bölüm Hristiyanlarca apokrif (kitaba eklenmemiş, doğruluğu şüpheli) olarak kabul edilir. İslam&#;da ise Zebur&#;un Davut&#;a indirilmiş kutsal bir kitap olduğuna inanılır. İslamiyet&#;te Zebur&#;un da zamanla Tevrat ve İncil gibi metinleriyle birlikte tahrif edildiğine inanılır.

    3- İncil: İncil, Hz. İsa (as)’a gönderilmiş olan ilahi kitaptır. İncil, kelime anlamı müjde, iyi haberdir. Günümüzde dört çeşit İncil vardır. Bu dört İncil, Matta, Markos, Luka ve Yuhanna’dır. Yazarlarının adlarıyla anılan bu dört İncil, Yeni Ahit&#;in (Ahd-i Cedit/Yeni Antlaşma) ilk dört bölümünü teşkil eder. Yeni Antlaşma 27 kitapçıktan oluşmaktadır. İnciller ise Hz. İsa&#;nın yaşamını anlatan ilk dört kitapçıktır. Sonraki kitapçıkların büyük bir bölümü ise Hz. İsa&#;nın öğrencilerinin (elçilerinin) kiliselere yazdığı mektupları içerir. Hristiyan din adamlarınca kabul edilen dört incile (Matta, Markos, Luka ve Yuhanna) &#;kanonik inciller&#; denir. Kilise tarafından kabul edilmeyen incillere ise &#;apokrif inciller&#; adı verilir. İncil, yazı ve yazım malzemelerinin tarihin ilk devirlerinde olmaması nedeniyle Hz. İsa (as) hayatta iken yazılmamıştır. İncil Hz. İsa (as)’dan sonra O’na inana ve Havari denilen kişiler tarafından yazılmıştır.

    4- Kur’an-ı Kerim: Kur’an-ı Kerim, Hz. Muhammed (sav)’e gönderilmiş olan en son kutsal kitaptır. Kutsal kitaplar içerisinde aslını koruyan ve kıyamete kadar koruyacak olan tek ilahi kitaptır. Kur’an-ı Kerim diğer kitaplar gibi sadece belli bir zamana, bölgeye ve millete gönderilmemiştir. O Tüm insanlığa, tüm zaman ve mekanlarda yaşayan insanlara gönderilmiş evrensel bir kitaptır. Kur’an-ı Kerimde yer alan metinlerin her birine sure, sureleri oluşturan kısa veya ucun cümlelere de ayet denir. Kuranı Kerim’de sure ve yaklaşık ayet vardır. Kur’an-ı Kerim 20 şer sayfalıklardan oluşan 30 cüz’e ayrılmıştır. Kuranı Kerim yılları arasında indirilmiştir. Tamamının indirilmesi 23 yılda tamamlanmıştır. Kur’an ayetleri esba-ı nüzul yani sure ve ayetlerin iniş sebebi doğrultusunda parça indirilmiştir.

    TechWorm

    4 büyük ilahi kitap hangi peygamberlere gönderilmiştir, 4 büyük kitap hakkında bilgi, 4 büyük kitap hakkında bilgi vikipedi, 4 büyük kitap hakkında uzun bilgi, 4 büyük kitap indir, 4 büyük kitap isimleri, 4 büyük kitap ve dilleri, 4 büyük peygamber kimlerdir, 4 kutsal kitap indir, 4 kutsal kitap ve dinleri, dört büyük ilahi kitabın adını ve hangi peygamberlere gönderildiği, dört büyük kitap, dört büyük kitap hangileridir, dört büyük kitap kimlere gönderildi, en eski kutsal kitap, islam'da dört kitap, kutsal kitap incil, kutsal kitaplar nelerdir, kutsal kitaplar sırasıyla, peygamberlere inan kitaplar, tevrat, tevrat hangi din, zebura inananlara ne denir

    İncil, Zebur ve Tevrat da Kur&#;an-ı Kerim gibi sonradan mı kitap haline getirilip, çoğaltılmıştır?

    Değerli kardeşimiz,

    Kur'an dışındaki semavi kitaplar bir defada inidirlmiştir.(bk. Razi, Furkan, ayetin tefsiri)

    Tevrat'ın tamamı Hz. Musa'ya levhalar halinde yazılı olarak bir defada toptan inmiştir.

    Zebur, Hz. Davud'a bir defada toptan indirilmiştir.

    İncil ise bir defada inmiş, ancak Hz. İsa'nın sağlığında yazılı kitap hâline getirilmemiştir. Çünkü Hz. İsa'ın tebliğ süresinin kısa oluşu ve yaşadığı devrin şartları buna elvermiyordu.

    En erken yazıları İncil, Hz. İsa'dan sonra 70'li yıllarda kaleme alınmıştır. Dolayısıyla Hz. İsa'nın tebliğ ettiği hakikatler anında kaydedilememiş, sonradan yazıları İncillere insan sözü karışmış ve böylece kitabın aslı tahrife uğramıştır.

    Kur’an-ı Kerim ise, 23 senede indirilmiş, Peygamber Efendimiz (asm)'in hayatında tamamen yazılıp tespit edilmiş ve daha sonra da Hz. Ebu Bekir zamanında mushaf (kitap) haline getirilmiştir.

    Peygamber Efendimiz (asm) inen ayetleri vahiy katiplerine yazdırıyor, aynı zamanda bunlar ashab tarafından da ezberleniyordu.

    Kur’an-ı Kerim’den her bölüm indikçe bunun nereye konacağını Peygamber Efendimiz vahiy katiplerine bildiriyor, onlar da onu gösterilen yere yazıyorlardı. Çünkü Kur’an-ı Kerim toptan inmediği gibi mushafta yazılı olduğu şekilde sıra ile de inmemiştir.

    Bazen bir sûre tamamlanmadan başka bir sûreye ait ayetlerin indiği de olmuştur. Nitekim ilk nazil olan (inen) ayetler ilk sûrede yer almamış, Kur’an-ı Kerim’in sûresi olan Alak Sûresine konmuştur.

    Vahyolunan ayetler Peygamber Efendimiz (asm) ve Müslümanlar tarafından ezberlenirken diğer taraftan da Peygamber Efendimiz’in emriyle vahiy katipleri tarafından da yazılıyordu. Dört halife (Ebû Bekir, Ömer, Osman, Ali) Zeyd bin Sâbit, Ubeyy bin Ka’b, Halid bin Ebî Sufyan Peygamber Efendimiz’in vahiy katibi olarak görevlendirdiği sahabîlerden bazılarıdır.

    Vahiy katipleri Kur’an ayetlerini ince taşlar, kürek kemikleri, hurma dalları ve deriler üzerine yazıyorlardı. Çünkü henüz kağıt yoktu. Peygamber Efendimiz (asm), inen ayetlerin doğru yazılıp yazılmadığını kontrol etmek üzere ayetleri okuyor ve vahiy katiplerine okutuyordu.

    Böylece Kur’an-ı Kerim daha Peygamber Efendimiz (asm) zamanında yazılma ve ezberlenme suretiyle korunmuştu.

    Kısaca Kur’an-ı Kerim, yaklaşık olarak yirmi üç senede, Cebrâil Aleyhisselam vasıtası ile en Son Peygamber Hz. Muhammed (asm)’e, ayet ayet, bazen de sûreler halinde Arapça olarak indirilmiş, manası da lafzı da Allah’a ait ilâhi bir kitaptır.

    İlave bilgi için tıklayınız:

    - Kur'an, kolay anlaşılsın ezberlensin diye yirmi üç senede indirildiği halde, İncil, Tevrat, Zebur neden sayfa sayfa inmemiştir?

    Selam ve dua ile
    Sorularla İslamiyet

    Kur’an’dan Önce Vahyedilmiş Kitaplar

    Kuran'dan önce hangi kitaplar indirildi? Kaç tane kutsal kitap vardır?

    Allah Teâlâ’nın indirdiği kitaplar dört tanedir; Tevrat, Zebur, İncil ve Kur’an-ı Kerim. Bu dört kitaba ilahi kitaplar denmektedir. Ancak bu ilahi kitaplardan ilk üç tanesi aslını koruyamamış ve zamanla bir takım değişikliklere uğramışlardır. Bu nedenle ilk üç kitaba muharrefkitaplar denir.

    Şimdi sırasıyla bu kitapları ve özelliklerini görelim;

    Tevrat; Allah'tan gelen dört büyük kitaptan ilkidir. Tevrat’a Tora da denir. Tora, şeriat, hukuk, kanun, yasa gibi anlamlara gelir. Tevrat, Hazreti Musa aleyhisselama gönderilmiştir. Yahûdi geleneğinde ise, bugün Ahd-i Atik (Eski Ahit) denilen kitaplar toplamının adıdır.

    Yahudiler nazarında Tevrat Allah kelâmıdır ve ibâdetlerde önemli bir yer tutar. Yahudilerin havra ve sinagoglarında, mihrap denilen bir yerde, dolap içinde, sırmalı ve ipekli örtülere sarılmış yazma nüshalar muhâfaza edilir.

    İbâdet için havra veya sinagoga giden her Yahûdi, öncelikle Tevrat tomarının korunduğu sandık veya dolabı temâşâ eder, mümkünse ona elini sürer ve öper. Bu hareketler sembolik bir anlam taşır ve belli belirsiz bir şekilde yapılır.

    Yahudi inancına göre nerede olursa olsun Tevrat okunurken başın mutlaka örtülmesi şarttır. Açık başla mâbede girilmez, Tevrat da okunmaz. Ayrıca usulüne göre abdest almak ve temiz bulunmak lâzımdır.

    Tora (Tevrat) olarak kabul edilen Eski Ahid'in ilk beş kitabı şunlardır:

    1. Tekvin: Dünyanın yaratılışı, insan neslinin ilk tarihi, Hz. Âdem ve Havva'nın suç işlemeleri, Habil ve Kabil, Nuh ve tûfan, Babil kulesi konu edilir.
    2. Çıkış: İsrailoğullarının Mısır'dan çıkışlarından bahseder.
    3. Levililer: İbâdetler ve dinî âyinler ile ilgili hükümleri ihtivâ eder. Kitabın ana fikrini, Allah'ın kudsiyeti ve O'na ibâdet etmenin yolları teşkil eder.
    4. Sayılar: Sina dağını terkeden yahûdilerin Kenan diyarına -Filistin'e- girmelerine kadar geçen yaklaşık 40 yıl sürede meydan agelen olaylardan bahseder.
    5. Tesniye: Kitabın ana fikri; İsrailoğullarının kendilerini kölelikten ve zilletten kurtaran Allah'ın nimetlerini hatırlamaları ve Allah'ı sevip ona itaat etmeleri gerektiğidir.

    İlâhî kitapların ikincisi olan Zebur Allah tarafından Hz. Dâvud (a.s)'a gönderilmiştir. Mezmurlar ve Mezâmir adı ile de anılır. Lügatte "kavalla söylenen ilâhî, yazılmış kitap" gibi anlamlara gelen Mezmur,  “Hz. Dâvud'a inen Zebur'un sûrelerinin her biri" için kullanılır.

    Zebur'da genellikle, Hz. Davud’un Allah'a yakarışları ve ilâhîleri yer almaktadır. Allah'ın birliği (tevhid) temeline dayanan dinler döneminin ilk ilâhî kitaplarından olan Zebur, doğruluğu terk eden, ahlâkî kaideleri tanımayan, kötülük ve günah içinde yüzen Yahudi kavmine Allah yolunu göstermek için nâzil olmuştur.

    Günümüzde orijinal bir Zebur nüshasının mevcut olduğunu söylemek mümkün değildir. Bugün yeryüzünde Zebur'a tâbi bir millet bulunmamakla beraber, gerek yahudiler, gerek hristiyanlar ibadet ve âyinlerinde dua niyetiyle Zebur'dan parçalar okumaktadırlar.

    İmanın şartlarından olan "Allah'ın kitaplarına iman" ilkesi bir müslümanın, diğer ilâhî kitaplarla birlikte Zebur'a da inanmasını gerekli kılar. Ancak yine İslâm, bugün eldeki mevcut Zebur'un tahrife uğradığını da özellikle belirtir.

    Allah tarafından Hz. İsa'ya gönderilen ilahi kitaptır. İncil; dört büyük kitaptan birisidir. Yunanca "Evangelion"; iyi haber, müjde demektir. İncil’e, Yeni Ahit (Ahd-i Cedid) de denir.

    Geçmiş peygamberlerde olduğu gibi, Hz. İsa'nın sağlığında da İncil, yazılı kitap hâline getirilmemiştir. Çünkü İsa (a.s)'nın tebliğ süresinin kısa oluşu ve yaşadığı devrin şartları buna elvermiyordu. En erken yazılan İncil, İsa'dan sonra 70'li yıllarda kaleme alınmıştır. Dolayısıyla Hz. İsa'nın tebliğ ettiği hakikatler ânında kaydedilememiş, sonradan yazılan İncillere insan sözü karışmış ve böylece kitabın aslı tahrife uğramıştır.

    Bugün kilisece kabul edilmiş dört resmî İncil vardır: Matta, Markos, Luka ve Yuhanna İncilleri.

    Hıristiyan inancına göre İnciller, Tanrı'nın yönetmesi ile İncil yazarları tarafından hatasız olarak yazılmış olmak özelliğini korumaktadırlar. Havâriler ve İncil yazarları, konuşurken ve yazarken tamamıyla Tanrı'nın irâdesi ile konuşmuş ve yazmışlardır.

    İslâm kaynaklarına göre nasıl diğer peygamberlere vahiy yoluyla kitaplar gönderilmiş ise, Hz. İsa'ya da kendisi dünyada olduğu sırada vahiy yoluyla İncil gönderilmiştir. İslâmî inanca göre Hz. İsa bir peygamberdir, İncil de ona vahyedilen kitabın ismidir. İncil bir tanedir ve Hz. İsa dünyada olduğu sürece onu insanlara tebliğ etmiştir.

    İslam ve İhsan

    Tevrat Nedir?

    İncil Nedir?

    PAYLAŞ:                

    nest...

    batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir