fırında yoğurt mayalama derecesi / Fırında Yoğurt Mayalama - Nefis Yemek Tarifleri - #1321798

Fırında Yoğurt Mayalama Derecesi

fırında yoğurt mayalama derecesi

Düzenli olarak ev yoğurdu tüketmek hem çocuklar hem yetişkinler için önemlidir. Ev yoğurdu bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayarak yağ yakımını hızlandırır. Bu yazıda yoğurt kaç derecede mayalanır, termometre ile yoğurt mayalama yapılırken nelere dikkat edilmelidir gibi sorulara yanıtı bulacaksınız.

Yoğurt Kaç Derecede Mayalanır?

Yoğurt Kaç Derecede Mayalanır?

Kaynama derecesi iyi ayarlanmış ve ideal koşullar altında yoğurt 4 ya da 5 saat içerisinde mayalanır. Daha uzun süreli mayalama yoğurtun ekşimesine veya sulanmasına neden olabilir. Bu nedenle sütün (serçe parmağı yakmayacak biçimde olması) 45 ya da 50 santigrat derecede olması yeterlidir. Fırın ve yoğurt mayalama makinesi ile de ideal sıcaklık ayarlanabilir. İdeal ısıya ve mayalama derecesine gelen yoğurt için 4 ya da 5 saat yeterli olacaktır.

Termometre ile Yoğurt Mayalama

Yoğurt mayalamak için sütün kaynatılması gerekir. Kaynayan süt kısık ateşte ara ara karıştırılmalıdır.  Sütümüzü bir taşım kaynattıktan sonra mayalanacak tencereye ya da cam kaba alınır. İdeal mayalama işlemi için sütün sıcaklığı iyi ayarlanmalıdır. Peki yoğurt kaç derecede mayalanır sorusunun yanıtı 45 veya 50 derece olacaktır. Sıcaklık ölçüsünün belirlenmesi için bir termometreden yardım alınabilir.

İlginizi Çekebilir>>> Tencerede Yoğurt Mayalama

Yoğurtun ideal mayalama derecesi 45 veya 50 derece belirlenir. İdeal sıcaklığı ulaşan yoğurdu sütü maya ile karıştırarak en az 6 saat dışarıda bekletiyoruz. 6 saattin sonunda buzdolabına kaldırılan yoğurt bir gün dinlendirilir.

Fırında Yoğurt Mayalama

Çiftlik sütü ya da açık olarak satılan sütü yoğurt mayalamak için kaynatılması gerekir. Kaynayan sütün altı kısılır ve ocaktan alınır. Tezgahın üzerinde soğumaya bırakılır. Peki yoğurt kaç derecede mayalanır sorusunun yanıtı 45 veya 50 derece olacaktır. Mayalama işlemi için kullanılacak 4 yemek kaşığı ev yoğurdunu ile birkaç kaşık sütü ılıtın. Ardından karışımı yavaş yavaş ve karıştırın.

İlginizi Çekebilir >>> Evde Yoğurt Yapımı

Ardından tencere hazırlamamış olduğunuz bu karışımı bir fırın kabına ya da ısıya dayanıklı kavanozlara aktarın. Fırını 50 derecede çalıştırarak 5 dakika kadar çalıştırın. Ardından fırını kapatın. Isınan fırına hazırladığınız mayalı sütün üzerine kapak koymadan ağzı açık bir şekilde yerleştirin. Fırının ağzını hiç açmadan 5 ya da 6 saat kadar mayalandırın. Mayalama işleminin ardından yoğurdu dikkatlice fırından çıkarın ve üzerini örterek buzdolabına kaldırın. Bu işleminin ardından sulanma ya da kesilme olmaması için tam bir gün buzdolabında bekletilmelidir.

İlgili

Fırında Yoğurt Mayalama

Çocukluğumuzda annelerimizin kalan yoğurttan 2-3 kaşık alıp, pişirilip ılıtılmış süte katıp, mutfağın bir köşesinde sarıp sarmalayarak yaptığı yoğurtların tadı hala damağımızdadır. Hem lezzetli hem de diğer alternatiflerine göre daha sağlıklı olmasından dolayı günümüzde pek çok kişi hala kendi yoğurdunu kendi mayalıyor. 

Yoğun temponuzun içinde yoğurt mayalama işleminin vakit alacağını düşünmeyin. Mayalama tekniklerine hakimseniz, katı kıvamlı ve lezzetli bir yoğurt yapabilmek sizin elinizde. Bunun için ısısından ve süresinden emin olabileceğiniz, daha kontrollü şartları size sunan fırınlarınızı kullanabilirsiniz.

 

Süt ve yoğurt mayası seçimi:

 

Fırında yoğurt yapımı için inek, manda, koyun ve keçi gibi hayvanların sütlerini, veya bunların karışımlarını tercih edebilirsiniz. Sütünüz doğru ve sağlıklı koşullarda üretilmiş, dağıtım esnasında soğuk zinciri bozulmamış olmalıdır.

 

Kullanacağınız yoğurt mayası ise mümkünse taze ve katı yapılı ev yoğurdu veya güvendiğiniz, tadını sevdiğiniz bir üreticinin yoğurdu olmalıdır. Fırında yoğurt mayalamak için kullanmanız gereken maya miktarı ise süt litresi başına 1 yemek kaşığıdır.

 

 

Fırında yoğurt nasıl mayalanır?

 

Sütü çelik bir tencerede ara ara karıştırarak kaynatın. Kaynamaya başladıktan sonra 5-6 dakika boyunca sürekli karıştırarak kısık ateş üzerinde tutun. Kaynayan sütü ocaktan alın ve ideal mayalanma sıcaklığı olan 45-50 dereceye kadar soğumasını bekleyin. Eğer termometreniz yoksa, serçe parmağınızı süte batırınca yaklaşık 7 saniye yanmadan tutabilene kadar soğutun, bu sıcaklık mayalama için olması gereken sıcaklıktır. Kullanılacak sütün çok sıcak olması halinde yoğurt çabuk ekşir; soğuk olduğunda ise yoğurt kıvam tutmayabilir.

 

Bir kaseye ılık sütten 1 kepçe kadar koyun ve içine maya olarak kullanacağınız yoğurdu ekleyip karıştırın. Tenceredeki sütün üstüne kasede hazırlamış olduğunuz bu karışımı ekleyin. Her yere dağılması için sütü güzelce karıştırın. Süt ve yoğurt mayası karışımını fazla bekletmeden cam veya toprak güveç kaplarına bölerek koyun. Üzerlerini hafifçe aralık kalacak şekilde birer kapak veya streç folyo ile örtün. Fırınınızı 35 derecede 8 dakika boyunca çalıştırıp, tekrar kapalı duruma getirin. Güveç kaplarınızı ısı sirkülasyonu olan fırına koyun ve fırın kapağını açmadan 5-6 saat boyunca bekletin.

 

Özenle hazırladığınız sağlıklı ve lezzetli ev yoğurdunuz, doğru ısı ve saklama koşulları sağlanmadığı sürece çok daha çabuk ekşiyecektir. Ev yoğurdunuzun ekşime nedenleri ve ekşimemesi için neler yapılabileceği tüm detaylarıyla blog yazımızda :)

Yoğurt mayalamanın püf noktaları: Evde yoğurt nasıl yapılır?

Artık birçok kişi yoğurt mayalamanın püf noktaları sayesinde kendi yoğurdunu kendisi hazırlıyor. Yoğurt, kültürümüzde çok sevilen ve tüketilen bir süt ürünü. Bu lezzetli besin, katkı maddeleri olmadan ev ortamında hazırlandığında ise daha fazla sağlık deposu oluyor. Bu konuda klasik yoğurt mayalamanın yanı sıra fırında yoğurt mayalama seçeneğiniz de var. Lezzetli bir yoğurdun sırrı sadece tadında değil, aynı zamanda kıvamında. Peki yoğurt mayalarken sert olması için ne yapmalı? Kalıp gibi yoğurt nasıl yapılır? Tüm bu soruların yanıtları ve yoğurt mayalamanın püf noktaları için okumaya devam edin.

Kalıp gibi yoğurt nasıl yapılır?

İdeal kıvamda ve lezzette yoğurt mayalamak için sırasıyla şu adımları izleyin:

Taş gibi yoğurt mayalama: Adım 1

  • Derin bir tencereye 1 litre süt ekleyin ve tencereyi ocağa alarak kaynamaya bırakın. Yoğurdun lezzeti için eğer mümkünse paketli ürünler yerine doğal süt kullanmaya özen gösterin.
  • Bir püf noktası olarak sütü kaynatırken kepçe yardımıyla karıştırın ve karıştırırken kepçeyle sütü alıp tekrar havadan tencereye dökün. Bu sayede sütün içindeki suyun buharlaşmasını hızlandırmış olursunuz.
  • Bir diğer tüyo ise kaynama sırasında eğer ocak başında beklemeyecekseniz kepçeyi sütün içinde bırakmanız. Bu sayede taşmasını önleyebilirsiniz.

Taş gibi yoğurt mayalama: Adım 2

  • Sütünüz kaynadıktan sonra, mayalayacağınız kaba alarak ılınmasını bekleyin.
  • Peki taş gibi yoğurt kaç derecede mayalanır? Süt 45-50 derece sıcaklığa gelmeden mayalamaya başlamayın. Yani mayalamak için ideal sıcaklık bu olmalı. Eğer ölçmek için termometreniz yoksa serçe parmağınızı kullanın. Parmağınızı sütün içinde 6-7 saniye tutabiliyorsanız benzer ısıya gelmiş demektir.

Taş gibi yoğurt mayalama: Adım 3

  • Yoğurt mayalamak için önceden ayırdığınız 1 tatlı kaşığı yoğurdu, kaynattığınız sütten 3-4 yemek kaşığı alarak başka bir kapta karıştırın. Karışımı fazla çırpmayın.
  • Bu tarifte 1 litre sütten söz ediyor olsak da her bir litre için tepeleme bir tatlı kaşığı yoğurt ile mayalama yapabilirsiniz.
  • Taş gibi yoğurt mayalamanın püf noktası, az maya ile uzun süre mayalamaktır. Bu sayede yoğurdunuz daha geç ekşir, daha uzun ömürlü olur.

Taş gibi yoğurt mayalama: Adım 4

  • Hazırladığınız mayayı tencerenin ortasından sütün içine yavaşça boşaltın ve karıştırın. Topak olmaması önemli, bu yüzden karışımın homojen olduğundan emin olun.
  • Bu aşamadan sonra isteğe bağlı olarak karışımı kavanozlara veya güveç kaplarına alabilirsiniz.

Taş gibi yoğurt mayalama: Adım 5

Yoğurt mayalarken normalde çarşaf, battaniye türevi bir şeyle sarılıp sıcak tutulması sağlanır. Eğer fırınınız varsa bu aşamada ondan yararlanabilirsiniz. Fırında yoğurt mayalamanın püf noktaları ise şu şekilde:

  • Fırınınızı 50 dereceye ayarlayıp ısıtın. 4 saat boyunca içinde mayalanmaya bırakın.
  • Fırında yoğurt mayalama konusunda bir diğer seçeneğiniz fırınınızı 50 derecede 5 dakika ısıtıp kapatarak 5-6 saat boyunca mayalanmasını beklemek.
  • Son yöntem ise soğuk fırında yoğurt mayalama. Fırını hiç ısıtmadan mayalı sütü fırına koyarak 8-9 saat bekleterek de yoğurdunuzu mayalayabilirsiniz.
  • Hangi yöntemi seçerseniz seçin; doğru adımları izlediğiniz sürece taş gibi yoğurt elde edeceksiniz.

Yoğurt mayalarken sert olması için ne yapmalı?

Yoğurt nasıl mayalanır anlattıktan sonra dikkat etmeniz gereken diğer noktalara değinelim.

  • Eğer fırında yoğurt mayalayacaksanız mutlaka kabın ağzı olacak şekilde fırına koyun.
  • Yoğurdunuzun mayalanma sürecinde fırının kapağını hiç açmayın. İdeal kıvam için en az 6 saat fırında kaldığına emin olun. Çalışan fırın yönteminde bu süre, 4 saattir.
  • Soğuk fırında yoğurt mayalayacaksanız, fırına koyacağınız sütün kapağı mutlaka kapalı olmalı.
  • Mayalama işlemi tamamlandıktan ve yoğurdu fırından aldıktan sonra, birkaç saat buzdolabında kapağı kapalı şekilde bekletmek de yine taş gibi yoğurt mayalamanın püf noktası.
  • Taş gibi yoğurt mayalamak için maya yapacağınız yoğurdun kıvamının da ideal olmasına dikkat edin. Sulu yoğurtlardan alınan maya, yeni yoğurdun da sulu olmasına yol açabilir.
  • Kalıp gibi yoğurt yapmanın bir başka sırrı, farklı süt çeşitlerini birlikte kullanmak. Sütünüzün yarısını manda, yarısını keçi sütü, kalanını ise inek sütü olarak tercih ederseniz daha kıvamlı bir yoğurt elde edersiniz.
  • Tüm bu püf noktalarından sonra yoğurdunuzu artık afiyetle tüketebilirsiniz! Bir sonraki mayalama için yoğurdunuzdan bir parça maya ayırmayı unutmayın!

Yoğurt mayalamanın püf noktaları: Süt seçimi nasıl olmalı?

Lezzetli yoğurdun sırrı, biraz da ana malzemesi olan sütün lezzetinde yatıyor. Yani süt seçimi son derece önemli. Peki yoğurt mayalarken pastörize süt mü yoksa çiğ süt mü kullanmalı?

Her ikisiyle de yoğurt yapılabilmesine rağmen tercihinizi çiğ sütten yana kullanmanız en doğrusu. Bu sayede sütün faydalarından maksimum seviyede yararlanmış olursunuz. Pastörize sütler, çeşitli işlemlerden geçirildiği için yoğurdunuzun kıvam almasını zorlaştırabilir. Bı nedenle temizliğine ve tazeliğine güvendiğiniz yerlerden çiğ süt alarak yoğurt mayalamanızı öneririz.

Yoğurt mayalamanın püf noktaları: Yoğurdun ekşimesi nasıl önlenir?

Bazen özenle hazırladığınız yoğurtlar, daha tamamını tüketmeden sulanabilir ve ekşiyebilir. Bunun önüne geçmek için alabileceğiniz çeşitli önlemler var.

  • Yoğurdu büyük bir kabın içinde mayalamak yerine, mayayı ilave ettikten sonra cam kapların veya minik kapaklı kaselerin içine aktarın. Minik porsiyonlar halinde mayalanan yoğurtlarınızı sürekli açmayacağınız için ekşime, bozulma gibi durumların önüne geçebilirsiniz.
  • Yoğurdunuzu demir döküm tencerelerde ya da emaye tencerelerin içerisinde mayalamak da daha uzun süre dayanmasını sağlar.
  • Yoğurt mayalarken kullandığınız mayanın taze, kıvamlı bir maya olmasına özen gösterin. Bu sayede uzun süre afiyetle yiyebileceğiniz yoğurtlar elde edebilirsiniz.

Yoğurdun besin değerleri

Biraz da bu lezzetli besinin sağlığa olan faydalarından bahsedelim… Yoğurt kaç kalori merak edenler için yoğurdun besin değerlerini de açıklayalım:

100 g yoğurt yaklaşık 73 kaloridir ve içerisinde aşağıdakiler bulunur:

  • 83.56 g su
  • 73 kcal enerji
  • 9.95 g protein
  • 1.92 g yağ
  • 3.94 g karbonhidrat
  • 115 mg kalsiyum
  • 0.04 mg demir
  • 11 mg magnezyum
  • 137 mg fosfor
  • 141 mg potasyum
  • 34 mg sodyum
  • 0.6 mg çinko
  • 0.8 mg C vitamini
  • 0.06 mg B-6 vitamini

Yoğurdun faydaları

Sütün laktik asit fermantasyonu ile elde edilen yoğurdun sağlığınıza sayısız faydası bulunuyor. Öncelikle dost bakteriler olarak bilinen probiyotikler bakımından son derece zengin. Süte kıyasla laktoz oranı düşük; kalsiyum, protein ve kuru madde oranı yüksek. Birçok mineralle birlikte B grubu vitaminleri, A ve E vitamini içeriyor. Yoğurt kalsiyum içeriğiyle sadece kemikler ve dişler için değil; magnezyum ve potasyum barındırmasından dolayı kas fonksiyonları ve sinir iletimleri için de önemli. Probiyotik zengini olması ise onu başta sindirim sistemi sağlığı olmak üzere bağışıklık sisteminin desteklenmesi için de vazgeçilmez kılıyor.

Dost bakteriler olan probiyotikler, bağırsak florasını düzenleyerek daha güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmanıza yardımcı olur. Buradan hareketle yoğurdun vücut direncini arttırdığını da söylemek mümkün. Yüksek protein içeriği kas gelişimini destekler ve onu daha doyurucu kılar. 100 gram yoğurt, günlük kalsiyum ihtiyacınızın %15’ini karşılayabilir. Yoğurt tüketerek alacağınız kalsiyum, yağ yakmını da hızlandırır. Ayrıca potasyum, fosfor, iyot, çinko, A, E ve B vitaminleri içerikleri yoğurdu, gastrointestinel bozukluklara, hipertansiyona ve kalp-damar hastalıklarına karşı güçlü bir koruyucu haline getirir.

Bonus!

Yoğurdun suyunu kesinlikle dökmeyin. Yoğurt suyu, zengin bir vitamin kaynağıdır. Onu çorbalara karıştırabilir veya direkt olarak içebilirsiniz. Nane, salatalık, birkaç kaşık yoğurt ekleyerek cacık şeklinde tüketebilirsiniz. Yoğurt suyu, yüksek miktarda riboflavin içerir. Riboflavin büyüme, doku yenilenmesi ve enerji metabolizmasında görev yapar.

İlginizi çekebilir: Kefir ve yoğurt hakkında her şey: Hangisi daha sağlıklı?

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası