idrarda protein yüksekliği nedenleri / Protein kaçağı nedir? | Protein kaçağının zararları nelerdir? - Sağlık Haberleri

Idrarda Protein Yüksekliği Nedenleri

idrarda protein yüksekliği nedenleri

İDRARDA PROTEİN (ALBÜMİNÜRİ) NEDİR? BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ

İdrarda Protein (Albüminüri) nedir?

Albümin, kanınızda bulunan çok sayıda farklı proteinden biridir. Vücudunuz gerçekleştireceği çoğu fonksiyon için proteine ihtiyaç duymaktadır. Ancak bu proteinlerin kanda bulunması gerekir. Düzgün çalışan bir böbrek kanınızdan idrara albümin geçişini engeller. İdrarınızda albümin (protein) bulunduğunda buna “albüminüri” veya “proteinüri” denir.

İdrarımda protein olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Basit bir idrar testi ile kanda protein varlığı araştırılabilir. Sizden "numune kabı" adı verilen temiz bir kaba küçük tuvaletinizi yapmanız istenecektir. Testi yapmak için sadece az miktarda idrarınız gereklidir. İdrarın bir kısmı, idrara yerleştirilen ince, plastik bir şerit olan bir ölçüm çubuğu ile hemen test edilir. Geri kalanı mikroskop altında incelenir ve ACR (albümin-kreatinin oranı) adı verilen bir testin yapıldığı bir laboratuvara gönderilir. ACR, idrarınızda albümin olup olmadığını gösterir. İdrarınızdaki normal albümin miktarı 30 mg/g'dan azdır. GFR sayınız 60'ın üzerinde olsa bile 30 mg/g'ın üzerindeki herhangi bir şey böbrek hastalığınız olduğu anlamına gelebilir.

İdrarımda albümin (protein) bulunmasının nesi yanlış?

Böbreklerinizin ana işlerinden biri kanınızı filtrelemektir. Böbrekleriniz, protein gibi vücudunuzun ihtiyaç duyduğu önemli şeyleri kanınızda tutar. Ayrıca atık ürünler ve ekstra su gibi vücudunuzun ihtiyaç duymadığı şeyleri de ortadan kaldırırlar.

Böbrekler sağlıklıysa, idrarınızda çok az protein olmalı - hatta hiç protein bulunmamalıdır. Ancak böbrekleriniz hasar görürse, protein böbreklerden idrarınıza "sızabilir".

Albüminürim varsa, böbrek hastalığım olduğu anlamına mı gelir?

Albüminüri böbrek hastalığının erken bir belirtisi olabilir, ancak doktorunuz albüminürinin yeterince su içmemek gibi başka bir nedenden kaynaklanmadığından emin olmak için sizi tekrar kontrol edecektir. Doktorunuz böbrek hastalığınız olduğundan şüphelenirse albümin testi tekrarlanacaktır. Üç ay veya daha uzun sürede üç pozitif sonuç böbrek hastalığının bir işaretidir.

Ayrıca GFR'yi tahmin etmek için size basit bir kan testi verilecektir. GFR, glomerüler filtrasyon hızı anlamına gelir. GFR değeri, böbreklerinizin ne kadar iyi çalıştığını belirlemeye yardımcı olur.

Ayrıca aşağıdakiler de yapılabilir:

  • Görüntüleme testleri. (Bir ultrason veya BT taraması). Bu, böbreklerinizin ve idrar yollarınızın bir görüntüsünü oluşturur. Böbreklerinizde böbrek taşı veya başka problemler olup olmadığını gösterebilir.
  • Böbrek biyopsisi. Bu, böbrek hastalığınıza neyin sebep olduğunu ve böbreklerde ne kadar hasar meydana geldiğinin keşfedilmesine yardımcı olabilir.

Albüminüri (proteinüri) için ne sıklıkla test yaptırmam gerekir?

Böbrek hastalığı riski yüksek olan kişiler, bir doktor tarafından gerçekleştirilecek rutin kontrollerin bir parçası olarak bu testi yaptırmalıdır. Aşağıdaki durumlara sahip kişiler ise böbrek hastalığı açısından yüksek risk grubundadır:

  • Diyabet hastaları
  • Yüksek tansiyonu olan insanlar
  • Ailesinde böbrek yetmezliği öyküsü olan kişiler
  • 65 yaş ve üzeri kişiler
  • Belirli etnik gruplar

Albüminüri varsa tedaviye ihtiyacım olacak mı?

Eeğr böbrek hastalığı doğrulanırsa, doktorunuz bir tedavi planı oluşturacaktır. Ayrıca nefrolog adı verilen özel bir böbrek uzmanına görünmeniz gerekebilir. Tedaviniz şunları içerebilir:

  • İlaçlar
  • Diyet değişiklikleri
  • Ekstra kilo vermek, egzersiz yapmak ve sigarayı bırakmak gibi yaşam tarzı değişiklikleri.

İdrarda Protein (Albüminüri) Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Hakkında Bizimle İletişime Geçin

Protein&#;ri nedir? İdrarda protein değeri ka&#; olmalı? Protein ka&#;ağı neden kaynaklanır?

Haberin Devamı

İdrarda Protein Değeri Kaç Olmalı?

 Normalde bir idrarda günde miligramın altında protein yer alır. 24 saatlik bir idrarda ve bundan fazla miktarlarda protein olmasına proteinüri diğer adı ile de idrarda protein kaçağı adı verilir. Ama yapılan klinik çalışmalar sonucunda hastalık kabul edilen en ciddi protein kaçakları günlük 1 gramın üzerinde bulunan idrar protein değerleridir. İdrarda protein seviyesinin yükselmesi, böbrek hastalıklarının ya da böbrek enfeksiyonunun habercisidir. İdrarda protein kaçağı tespit edilmişse bir Nefroloji doktoruna başvurmanız gerekir.

Protein Kaçağı Neden Kaynaklanır?

Böbreklerin ağır metaller gibi bazı ilaçlardan ya da toksinlerden zarar görmesi,

Böbrek filtrelerinin iltihaplanması,

Organlardan ve dokulardan protein yığılımı,

İdrar yolu enfeksiyonu da olmak üzere ateşli ve geçirilmiş olan ağır hastalıklar,

Kalıtımsal bir hastalık şeklinde çok kistli böbreğin büyümesi

Böbrek enfeksiyonu

Kalp yetmezliği

Yetersiz su içme

Konvülsiyonlar

Yanlış kan transfüzyonu yapılması

Şiddetli anemi hastalıkları

Gebelik toksemisi

Üreterler, üretra ya da prostat

Kötü huylu hipertansiyon

Haberin Devamı

Çok uzun süre soğuğa maruz kalma

Lupus hastalığı

Diyabet

Duygusal aşırı stres

Reflü hastalığı

Yorucu egzersizler yapmak

Protein Kaçağı Belirtilerini Sıralarsak;

Köpüklü idrar

Halsizlik

El, karın, ayak ya da yüzün şişmesi

İdrar yaparken ağrı ya da yanma hissi oluşması

Sırt ağrısı ve alt kaburgaların yakınında yer alan böbreklerin olduğu yerde şiddetli bir ağrı oluşumu

İdrarda kan görme

Mide bulantısı

Halsizlik

İştahsızlık

Konsantre olamama sorunu yaşama gibi belirtiler ile ortaya çıkar.

Protein Kaçağı Ne Zaman Tehlikeli Olur?

 Normal bir insanda idrarda günde yaklaşık olarak miligramın altında protein bulunur. Ama ciddi protein kaçakları ise, günlük 1 gramın üzerinde bulunan idrar protein değerleri olarak değerlendirilir. Günlük 3 gramı geçen değerler olduğu zaman, nefrotik düzeyde proteinüri olduğunu da gösterir.

Haberin Devamı

 İdrarda az miktarda protein bulunması halinde, albümin adı verilen küçük moleküllü proteinlerin görülmesi diyabet ve hipertansiyon hastalarında böbreklerin etkilendiğini gösteren önemli bir erken dönem bulgusudur. İdrarda protein kaçağının hastalar tarafından hissedilen belirli bir bulgusu ya da belirtisi yoktur. Hastalar şu şikayetleri hissettiği zaman bir uzmana başvurmalıdır;

Nefes almada güçlük

Göğüste basınç ve ağrı

İdrara çıkamama ve yanma hissi

Kısa süreli zihinsel bilinç kaybı ve bulanıklık

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası