ev yoğurdu neden sulanır / Yoğurt Neden Sulu Olur? | Kadınlar Kulübü - Kadın Sitesi

Ev Yoğurdu Neden Sulanır

ev yoğurdu neden sulanır

Yoğurt

Yoğurt sağlıklı bir besin olmasının yanı sıra aynı zamanda pastörize yoğurt ve ev yoğurdu olarak çok keskin iki çizgiyle ayrılabilir. Kimisi ev yoğurduna hayran iken kimisi ev yoğurdunun aşırı sulu ya da ekşi bir tada sahip olduğunu savunuyor. Pastörize yoğurtlar nispeten daha bütün bir yapıya sahip ve susuz olduğundan tercih edilebiliyor.

Yoğurt Neden Sulu Olur? Ekşi Yoğurdun Sebebi?

Ancak uzmanlara göre ev yoğurdu en sağlıklısı ve yoğurt mayalamak son derece basit. Burada yapılan en temel hata evde yoğurt mayalarken marketten pastörize bir yoğurt kullanmaktan geçiyor. Yani mayanın ev yapımı olmaması da yoğurdun sünmesine, sulanarak ekşimesine yol açabiliyor.

Yoğurt mayalamanın püf noktası doğal maya kullanmaktır. Doğal bir yoğurdu maya olarak kullandığınızda ev yapımı yoğurdun sünmesi olanaksızdır. Ki özellikle çocuklar ve gençler ev yapımı yoğurttan sırf bu yüzden nefret edebiliyorlar. Daha lezzetli, daha iyi bir yoğurt deneyimi için ev yapımı doğal yoğurt mayası kullanmanız tavsiye edilmektedir.

Evde yoğurt mayalamanın püf noktaları arasında kullanılan süte de değinmek gerekiyor. Çünkü burada en önemli kriterlerden birisi sütün niteliğidir. İneğin gebe olması durumunda ondan sağılan süt ile yapılacak yoğurt muhtemelen sünecektir. 

Yoğurt mayalamanın sırrı olarak belirtilebilecek bir diğer etken ise tabii ki ısı derecesidir. Sütü çok yüksek bir sıcaklıkta kaynatmalı ve bu şekilde mayalamalısınız. Aksi takdirde sünen yoğurdun hem lezzeti hem de görüntüsü tatmin edici olmayacaktır. Sıcaklığı iyi ayarlamak lezzetli bir yoğurt mayalamanın en önemli noktası diyebiliriz. 

Sütü güvenilir bir kaynaktan almak ve gerçekten doğal olduğunu bilmek lezzetli yoğurdun bir diğer sırrıdır. Çünkü inekler çeşitli sebeplerden ötürü sağlık sorunu yaşadığında antibiyotik tedavisine başlanır. Antibiyotik verilmiş bir inekten sağılan süt ile yoğurt mayalanmaz. Daha doğrusu mayalansa dahi süneceği için lezzetli bir sonuç alınamaz. Dolayısıyla tıpkı gebe olmadığından emin olmanız gerektiği gibi ineğin sağlıklı olmasından da emin olmanız şart. 

Teknik olarak ev yapımı yoğurt mayalarken dikkat edilmesi gereken noktalar şöyle sıralanabilir.

  • Ev yapımı yoğurdun içerisine pastörize maya kullanılmamalıdır 
  • Yoğurdun gebe bir inekten sağılan süt ile yapılmaması gerekir
  • Sütün antibiyotik verilmiş bir inekten sağılmaması gerekir 
  • Süt gerekli yüksek ısı derecesinde kaynatılarak mayalanmalıdır 

Tüm bu adımlarla beraber en iyi şekilde ev yapımı yoğurt mayalamayı başaracağınızdan emin olabilirsiniz. Üstelik pastörize yoğurda nazaran daha dolgun, daha lezzetli ve daha sağlıklı olacağı aşikârdır. 

Yoğurt Neden Sulanıyor?

Yoğurt neden sulanır konusunda pek çok farklı görüş var. Ancak teknik açıdan buna neden olan faktörler aslında gayet bellidir. Öncelikle yoğurdun sıcak iken mayalanma süresi ortalama olarak saattir. Bu süreyi geçirdikten sonra su salmaya başlar ve dolayısıyla çok daha sıvı bir yoğurt elde edilir. Mayalanma sonrasında yoğurt buzdolabına alınmalı ve aynı zamanda 1 gün boyunca buzdolabında bekletilmelidir.

Eğer buzdolabına aldığınız yoğurdun su salmasını istemiyorsanız yoğurdu mayalama aşamasındayken üstünü kapatmamanız gerekir. Daha doğrusu üstünü kapatsanız dahi tencerenin kapağıyla değil tel süzgeç gibi hava akışının söz konusu olabileceği şekilde kapatmanız şart. Dilerseniz tel süzgecin veya kullandığınız kevgirin üzerine havlu, tülbent veya benzeri bir cisim koyabilirsiniz. Buzdolabında da kapaksız olarak 12 saat beklettikten sonra kapatarak 12 saat bekletip 24 saatlik bekleme süresini doldurabilirsiniz. 

Tüm bu adımlarla yoğurdun su salma oranını minimal seviyeye çekmeniz mümkün. Haliyle daha lezzetli ev yoğurdu tarifi için uygun adımları atmış olabilirsiniz. 

Yoğurdun Ekşimesinin Nedeni 

Yoğurdun sulu olması kadar ekşi olması da ev yoğurdundan soğutan başlıca etkenler arasındadır. Bu nedenle yoğurt neden ekşir konusuna da açıklık getirmek gerekiyor.

  • Bir yoğurt dışarıda ne kadar beklerse o kadar ekşi olacaktır. Mayalanma aşaması bittiğinde direkt olarak 24 saatlik buzdolabı süreci başlatılmalıdır. Buzdolabına koymadığınız her dakika ekşime artacaktır.
  • Mayalarken kullanacağınız yoğurdun ekşi olması direkt olarak yoğurdun ekşiliğini belirler. Ekşi bir maya kullanmanız durumunda elde edeceğiniz yoğurt direkt olarak ekşi olur. 
  • Yoğurt mayalarken yapılan en büyük hata maya miktarıdır. İdeal ev yapımı yoğurdun tarifinde 3 litre süt için çeyrek yemek kaşığı yoğurt mayası kullanılır. Eğer bu oranın üstünde bir yoğurt koyarak mayalıyorsanız yoğurdunuz kesinlikle ekşi olacaktır. 
  • Isının çok önemli bir faktör olduğunu söylemiştik. Eğer yeterli ısıya erişilmezse süt yoğurda dönüşmez. Yani mayalanma gerçekleşmez. Ancak yeterli ısının üzerine çıkılırsa da mayalanma gerçekleşse dahi ekşi bir tat oluşur. Dolayısıyla yoğurt mayalarken ısının optimize edilmesi şart. 
  • Yoğurt mayalanma süresi için 4 saat ile 5 saat arası ideal bir süreç vardır. Bu sürecin öncesinde mayalanma tamamlanmamış olacağından beklenmelidir. Fakat saati aşan bir mayalanma sürecini sürdürürseniz elde edeceğiniz yoğurt fazlasıyla ekşi olacaktır. saatlik mayalanma biter bitmez yoğurdunuzu buzdolabına almanız gerekir. 24 saat boyunca ve mümkünse ilk 12 saat üzeri açık şekilde buzdolabında bekletmeniz en iyi lezzeti yakalamanız ve yoğurdun hem ekşimemesi hem de sulanmaması için önemlidir. 

Post Views

Bu İçeriği Nasıl Buldunuz ?

bu yoğurt bana göre suludur

Yoğurt niye, neden, sulu olur veya sulanır? Yoğurt sulanması iki şekilde gözlenir. Sütü mayalayıp belirli bir süre bekledikten sonra; tencere kapağı açıldığında, yoğurdun üzerinde su toplanması görülür. Yoğurdun bir başka biçimde sulanması ise, yoğurt yenmek için tencereden alındığında tencerenin belli bölgelerinde su toplanmasıdır. Önemli olan, ilkinde olduğu gibi yoğurdun üzerinde su toplanmasıdır. Yazı başlığımızı ilgilendiren esas konu yoğurdun bu sulanma şeklidir.

Yoğurt mayaladım üstü sulu oldu diyorsanız; yoğurt mayalarken sulu olursa veya yoğurt cıvık olursa ne yapılmalı? Yoğurt mayalarken sulanmaması için; sütünüz 45&#;C  derecenin üzerinde ise süte maya ilave etmeyin, sütün 42&#;C  veya 45&#;C  derece olmasını bekleyin. Mayayı süte ilave etmezden önce, tencerede bulunan süt 45&#;C  dereceye düştüğünde, biraz alarak mayanızı ilave edin ve karıştırarak inceltin. Ondan sonra sütünüze mayayı ilave edin ve karıştırın.

Sütü mayaladıktan sonra, sütün tazeliğine göre saat içerisinde tencereyi kontrol edin. Maya tutmuşsa, tencerenin kapağını kaldırın ve soğumaya bırakın. Bu esnada tencerenin üzerine havlu veya kevgir gibi şeyler koymayın ki, yoğurt soğumaya başlarken oluşan buhar tencereden rahat çıksın. Yoğurdunuz oda sıcaklığına düşmeden kesinlikle buzdolabına koymayın. Yoğurt tenceresinin kapağı açıldıktan sonra (mevsime göre) en az saat kapak açık olarak odanızda bekletin.

Yoğurt oda sıcaklığına düştüğünde, yoğurt tenceresinin kapağı kapatılmdana (açık olarak) buzdolabına kaldırın ve saat buzdolabında bekletin. Süre bitiminden sonra kapağını kapatın. Bu verdiğim bilgiler kendi deneyimlerim sonucu edindiğim ayrıntılardır. Saydığım önlemleri aldıktan sonra yoğurdunuz yine sulu oluyorsa, sütünüzü kaynatırken miktarına göre litre başı 5 dakika savura savura kaynatın derim. Sütünüzü kaynattınız ama, yoğurdunuz yine sulu oluyorsa eğer, sütünüzü veya sütçünüzü değiştirin.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası