rus malları / 'Türkiye yaptırım uygulanan malların Rusya'ya geçişini durdurdu'

Rus Malları

rus malları

&#;Türkiye yaptırım uygulanan malların Rusya&#;ya geçişini durdurdu&#;

DUVAR - Türkiye'nin Rusya-Ukrayna sava&#;&#; sebebiyle Bat&#;'n&#;n Rusya'ya uygulad&#;&#;&#; yapt&#;r&#;mlar&#;n kapsam&#;na giren mallar&#;n Rusya'ya geçi&#;ini bu ay durdurdu&#;u belirtildi. Reuters ajans&#;n&#;n haberine göre, &#;stanbul Demir ve Demir D&#;&#;&#; Metaller &#;hracatç&#;lar&#; Birli&#;i (&#;DDM&#;B) Ba&#;kan&#; Çetin Tecdelio&#;lu, 'Türkiye hükümetinin Rusya'ya yasakl&#; yabanc&#; mallar&#;n oldu&#;u bir liste ileterek söz konusu mallar&#;n 1 Mart itibariyle deniz yoluyla Rusya'ya iletilmemesini istedi&#;ini' aktard&#;. 

Tecdelioglu, "O listede ad&#; yaz&#;l&#; olan tüm ürünler, hangi ülkeden geliyor olursa olsun Rusya'ya geçi&#;leri engelli" dedi. 

'TÜRK&#;YE AVRUPA KOM&#;SYONU'NA SÖZLÜ GÜVENCE VERD&#;'

Ajansa konu&#;an bir Avrupa Birli&#;i (AB) yetkilisi de 'Ankara'n&#;n Avrupa Komisyonu'na 1 Mart'tan itibaren AB, ABD ve &#;ngiltere'nin yapt&#;r&#;m ve ihracat kontrollerinin kapsam&#;na giren mallar&#;n Rusya'ya geçmeyece&#;i konusunda sözlü olarak güvence verdi&#;ini' söyledi. 

Reuters, Ticaret Bakanl&#;&#;&#;'n&#;n yorum yapmay&#; reddetti&#;ini yazd&#;. 

'RUS &#;THALATÇILAR YEN&#; TEDAR&#;KÇ&#; ARAYI&#;INA G&#;RD&#;'

Tecdelio&#;lu da Bat&#;l&#; ülkelerin 'ciddi uyar&#;lar&#;na' at&#;fta bulunarak, bunun AB ile kar&#;&#; kar&#;&#;ya gelmeyi engellemek için bir 'f&#;rsat' oldu&#;u yorumunda bulundu. Tecdelio&#;lu, "Mart ay&#;n&#;n ba&#;&#;nda serbest ticaret bölgelerinden Rusya'ya yeniden ihracata ili&#;kin k&#;s&#;tlamalar&#;n oldu&#;u bir liste vard&#; ve bir talimat verildi" diyerek, 'Türkiye'de üretilen mallar&#;n, di&#;er ülkelerden gelen ürünlerle üretilmi&#; olsa da k&#;s&#;tlama olmaks&#;z&#;n Rusya'ya gönderilebildi&#;ini' belirtti. 

&#;stanbul Demir ve Demir D&#;&#;&#; Metaller &#;hracatç&#;lar&#; Birli&#;i Ba&#;kan&#; Çetin Tecdelio&#;lu'na göre, 'Türkiye'nin yeni k&#;s&#;tlamalar&#; kar&#;&#;s&#;nda Rus ithalatç&#;lar, Kazakistan ve ba&#;ka ülkelerde alternatif tedarikçi aray&#;&#;&#;na girdi.' Tecdelio&#;lu, "Art&#;k maliyeti umursam&#;yorlar. Sadece ürünlerini tamamlamaya çal&#;&#;&#;yorlar" ifadelerini kulland&#;. 

ABD HAZ&#;NE BAKANLI&#;I TÜRK&#;YE'YE MEKTUP YAZMI&#;TI

24 &#;ubat 'den bu yana devam eden Rusya-Ukrayna sava&#;&#;nda, Türkiye de özellikle geçti&#;imiz y&#;l mart ay&#;nda &#;stanbul’da yap&#;lan ate&#;kes görü&#;meleri ve temmuz ay&#;nda imzalanan tah&#;l koridoru anla&#;mas&#; ile birlikte bir ‘arabuluculuk’ rolü üstlenmi&#; oldu. Fakat, Baykar Teknoloji &#;irketinin &#;HA ve S&#;HA’lar&#; Ukrayna’da kullan&#;l&#;rken, Bat&#;l&#; ülkelerin Rusya’ya uygulad&#;&#;&#; yapt&#;r&#;mlara kat&#;lmayan Türkiye bir yandan da yapt&#;r&#;mlar&#; delme konusunda Rusya’ya yard&#;mc&#; oldu&#;u suçlamalar&#; ile kar&#;&#; kar&#;&#;ya kald&#;.

ABD'nin The Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, 22 A&#;ustos tarihli bir haberinde, ABD Hazine Bakan&#; Yard&#;mc&#;s&#; Wally Adeyemo'nun Türk Sanayicileri ve &#;&#; &#;nsanlar&#; Derne&#;i’ne (TÜS&#;AD) bir mektup göndererek yapt&#;r&#;m uygulanan Rusya merkezli kurulu&#;lar ve ki&#;iler ile çal&#;&#;mama konusunda uyard&#;&#;&#;n&#; yazd&#;. Habere göre, mektupta, "Yapt&#;r&#;m uygulanan Rus kurum ve kurulu&#;larla ili&#;kilerin, Türkiye’nin finansal kurumlar&#;n&#; ve i&#;letmelerini yapt&#;r&#;m riskine maruz b&#;rakabilece&#;ini lütfen unutmay&#;n" ifadelerine yer verilmi&#;ti.

TÜS&#;AD, 24 A&#;ustos’ta yaz&#;l&#; bir aç&#;klama yaparak haberi do&#;rulad&#;. TÜS&#;AD, konuyla ilgili aç&#;klamas&#;nda, "Bugün çe&#;itli bas&#;n organlar&#;nda yer ald&#;&#;&#; üzere, ABD Hazine Bakan&#; Yard&#;mc&#;s&#; Adewale Adeyemo'nun, Rusya'ya yönelik yapt&#;r&#;mlar kapsam&#;nda, yapt&#;r&#;m uygulanan ki&#;i ve kurulu&#;lar ile kurulabilecek ili&#;kilerin Türkiye'de faaliyet gösteren &#;irketlere de yapt&#;r&#;m riski olarak yans&#;yabilece&#;ine yönelik mektubu TÜS&#;AD'a da iletilmi&#;tir. &#;lgili mektup, TÜS&#;AD taraf&#;ndan, D&#;&#;i&#;leri Bakanl&#;&#;&#;, Hazine ve Maliye Bakanl&#;&#;&#; ve Ticaret Bakanl&#;&#;&#; ile payla&#;&#;lm&#;&#;t&#;r” dedi. (DI&#; HABERLER)

Türkiye, Batılı yaptırımlar kapsamındaki ürünlerin Rusya’ya geçişini kesti

Ukrayna'yı işgal eden Rusya'ya Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa Birliği'nin (AB) uyguladığı yaptırımları Türkiye'nin de uygulaması yönünde yapılan baskının ardından Ankara'nın Moskova'ya Batılı malların geçişini durdurduğu ileri sürüldü. 

Reuters'ın İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu ve bir AB diplomatına dayandırdığı haberinde, Türk hükümetinin şirketlere yasaklı yabancı malların bir listesini gönderdiği ve 1 Mart'tan itibaren bu malların Rusya'ya gönderilmemesi talimatını verdiği belirtildi.

Reuters'a konuşan bir AB yetkilisi, Ankara'nın Avrupa Komisyonu'na 1 Mart'tan itibaren AB, ABD ya da İngiltere'nin yaptırımları ve ihracat kontrolleri kapsamına giren malların Rusya'ya transit geçişinin engelleneceğine dair sözlü güvence verdiğini söyledi. Türkiye Ticaret Bakanlığı konu hakkında bir açıklamada bulunmadı.

ABD hükümeti geçen perşembe şirketlere, Moskova'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından Rusya'ya uygulanan yaptırımlara uymaları çağrısında bulunarak, bunun yapılmaması halinde Rusya'nın maruz kaldığı yaptırımların kendilerine de uygulanabileceği uyarısında bulundu.

Batılı ülkeler, geçen yıl Şubat ayında Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından Moskova'ya rekor düzeyde yaptırım uyguladı. Yaptırımlara prensipte karşı çıkan Ankara, Türkiye'de yaptırımların delinemeyeceğini ve sevk edilen hiçbir ürünün Rusya ordusu tarafından kullanılamayacağını söyledi.

Ancak Türkiye'den Rusya'ya tedarik kanallarının açık kalması üzerine Washington geçen ay Moskova'nın savaşta kullanabileceği kimyasallar, mikroçipler ve diğer ürünlerin ihracatı konusunda uyarıda bulundu. 

Batılı hükümetlerden "ciddi uyarılar" geldiğinin altını çizen Tecdelioğlu, Ankara'nın Rusya hakkında aldığı kararın Türk ihracatının yarısının yapıldığı AB ile bir çatışmadan kaçınmak için bir "fırsat" olduğunu söyledi. 

Reuters geçen hafta da, Rus şirketlerinin son haftalarda Kazak ortaklarından yaptırım altındaki bazı ürünler hakkında talepte bulunduğunu ve iki kaynağın Türkiye'nin yeni kısıtlamalarına atıfta bulunduğunu bildirdi.

Rus ekonomisi ne kadar dışa bağımlı, yaptırımlar Rusya'yı nasıl etkileyebilir?

Rus ekonomisi

Kaynak, Getty Images

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından Moskova'ya yönelik ekonomik yaptırımlar artmaya devam ediyor. Peki Rus ekonomisi dışarıya ne kadar bağımlı? Yaptırımlar Rusya'yı nasıl etkileyebilir? Verileri ve uzman yorumlarını inceledik.

verilerine göre Rusya'nın en büyük ihraç kalemi petrol, doğalgaz ve bunlardan elde edilen ürünler.

milyar dolarlık ihracatın yüzde 59'undan fazlasını petrol ürünleri oluştururken, mineraller ve değerli metaller de diğer büyük kategorilerden.

Rusya'nın 'daki ihracatının yüzde 38'i Avrupa ülkelerineydi.

Rusya'nın enerji ihracatı şimdilik yaptırım kapsamına alınmadı ve savaş nedeniyle artan petrol fiyatları, Rusya'nın gelirinin de artmasına yol açtı.

Fakat Rusya için olumlu gözüken bu tablo uzun sürmeyebilir.

Rus gazı ve petrolünün en büyük müşterilerinden olan Avrupa Birliği'nin enerji güvenliği nedeniyle farklı kaynaklara yönelme eğilimi, önümüzdeki yıllarda Rusya'nın ihraç pazarını daraltabilir.

Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) 3 Mart'ta yayınladığı çalışmaya göre, Avrupa Birliği'nin bir yıl içinde atacağı 10 adımla Rusya'dan ithal ettiği gazı yüzde 30 azaltması mümkün.

IEA Direktörü Fatih Birol "Kimse artık hayal görmüyor. Rusya'nın doğal gaz kaynaklarını ekonomik ve politik bir silah olarak kullanması, Avrupa'nın önümüzdeki kış Rus gaz arzında belirsizlikle karşılaşmaması için bu yıl hızla harekete geçmesi gerektiğini gösteriyor" diyor ve ekliyor:

"Bu plan bir yandan Rus gazına bağımlılığı azaltırken diğer yandan da temiz enerjiye güvenli ve ucuz bir geçiş sağlar."

Bu adımların bir kısmı ve sağlayacağı öngörülen gaz tasarrufu şöyle:

  • Rusya ile yeni gaz alım sözleşmesi imzalamamak
  • Doğal gazı mümkün olduğunca başka ülkelerden almak: 30 milyar metreküp
  • Yeni rüzgar ve güneş enerjisi projelerine hız vermek: 6 milyar metreküp
  • Mevcut nükleer ve biyoenerji güç santrallerini tam kapasite çalıştırmak: 13 milyar metreküp
  • Tüketicilerden termostatlarını bir derece azaltmalarını istemek: 10 milyar metreküp

En büyük ithalat,makineler ve elektronik ürünler

İthalatta ise Rusya'ya yönelik yaptırımların etkisinin kısa vadede daha fazla hissedilebileceği kategoriler ilk sıralarda yer alıyor.

Rusya'nın milyar dolarlık ithalatında makine kategorisi ilk sırada. Bu kategoride yer alan bilgisayarlar, ofis ürünleri, endüstriyel üretim için gerekli makineler, iletişim araçları ve diğer elektronik ürünler, Rus ekonomisinin dışardan ihtiyaç duyduğu ürünlerin başında geliyor.

Bu kategorilerde pek çok şirket Rusya'ya yaptırım uygulamaya başladı. Intel, AMD, Nvidia ve Apple gibi bazı büyük çip ve bilgisayar üreticileri Rusya'ya ürün göndermeyi bıraktı.

Bunun Rus ekonomisi üzerinde uzun sürecek bir etkisi bekleniyor. En gelişmiş çipleri üreten ve ABD'nin Asya'daki en büyük müttefikleri arasında yer alan Tayvan, Güney Kore ve Japonya bu alanda Rusya'ya boykot uygulamaya karar veren ülkeler arasında.

Çip sıkıntısı

ABD Başkanı Joe Biden da yaptırımları duyururken "Rus ekonomisinin stratejik sektörlerinde ihtiyaç duyduğu teknolojiye erişimi kısıtlayarak Rusya'nın endüstriyel kapasitesini kısıtlayacağız" ifadelerini kullanmıştı.

Çiplerin pek çok ürünün üretiminde de kullanılıyor olması, diğer sektörleri de etkileyecek.

Biden'a göre etkilenecek sektörlerin başında Rusya'nın askeri, uzay ve havacılık sektörleri de var.

Rusya'nın teknolojiye erişiminin engellenmesinin yaratacağı sonuçlar hakkında Foreign Policy dergisi için makale yazan Tufts Üniversitesi Küresel Ekonomi Dekanı Bhaskar Chakravorti, Rusya'nın ekonomisini hızla dijitalleştiren ülkelerin başında geldiğini ve bu durumun ekonomiyi derinden etkileyebileceğini söylüyor.

Rusya'nın ihtiyaç duyduğu gelişmiş çipleri ülkede üretme kapasitesinin olmadığını ekleyen Chakravorti, devletin ülkedeki çipleri tüketicilere sunmak yerine askeri teknolojilerde kullanmayı deneyebileceğini de ekliyor.

Havacılıkta kiralık uçaklar ve yedek parça belirsizliği

Otomobiller, kamyonlar, hava araçları ve bunların parçalarını içeren ulaşım kategorisi de Rusya'nın en büyük ikinci ithalat kalemi.

Havacılık sektörünün en büyük aktörlerinden Boeing ve Airbus, otomotiv sektöründe de Volkswagen grubunun da aralarında olduğu çok sayıda büyük üretici Rusya'ya ihracatı durdurdu.

Fortune dergisinin aktardığına göre Rus havayollarında bulunan uçaklar içinde Batılı şirketlerden kiralanmış uçaklar da var. Rusya federal havacılık kurumu, bu uçaklara diğer ülkelerde el konabileceği gerekçesiyle, kiralık uçak barındıran şirketlerin diğer ülkelere uçuş yapmamasını tavsiye etti.

Boeing ve Airbus'tan yedek parça ve hizmet alamayacak olmak da Rus şirketlerini etkileyecek.

Rus hava yolları Aeroflot'un filosunun neredeyse tamamı bu iki şirketin uçaklarından oluşuyor.

Guardian gazetesine göre 'de küresel uçuşların yüzde 6'sını Rus şirketleri gerçekleştirmişti.

Reuters'a konuşan havacılık analiz şirketi IBA'dan Peter Walter, Rusya'da kiralık olarak bulunan uçakların parçalarının, geri kalan filoyu uçar durumda tutmak için kullanılabileceğini söylüyor.

Business Insider dergisine konuşan, piyasa araştırması yapan Atmosphere Research Group'un başkanı Henry Harteveldt'e göre Rusya'daki kiralık uçakların değeri 12 milyar dolar civarında ve bunların sahipleri Rusya'dan bu uçakları geri alamayabilir.

Rusya Ulaştırma Bakanlığı da gerekirse ülkede kiralık olan yüzlerce Airbus ve Boeing uçağının kamulaştırılabileceğini duyurdu.

Otomotivde Çin etkisi

Otomotiv sektöründe ise durum havacılıktan daha farklı.

Rusya'nın kendi otomobil şirketleri bulunuyor. Ancak bu şirketlerin de çip boykotundan etkilenme ihtimali var.

Rusya'ya en fazla otomobil satan şirketler Batılı firmalar olsa da, Autocar dergisi geçen yıl ilk defa iki Çin şirketinin ilk 10'a girmeyi başardığını, büyük bir ivmeyle büyüyen Çin şirketlerinin Rus pazarındaki payını artırabileceğini belirtiyor.

Çin merkezli otomotiv sektörü haber sitesi funduszeue.info'un aktardığına göre Rus bankaları SWIFT sisteminden çıkarılsa da, hem Çin hem de Rusya'nın kendi ödeme sistemini kurması, bu iki ülkenin kolay bir şekilde yerel para birimleri üzerinden ticaret yapabilmesini sağlıyor.

Rusya'ya yönelik yaptırımlardan doğrudan etkilenmeyen gıda, ilaç ve turizm gibi sektörlerin de Rus bankalarının bir kısmının SWIFT sisteminden çıkarılması, Mastercard ve Visa gibi ödeme şirketlerinin Rusya'ya yaptırım uygulaması gibi gelişmelerden dolaylı olarak etkilenmesi muhtemel.

Doğrudan yatırımlar

Rus ekonomisini etkileyecek bir diğer konu da, doğrudan yabancı yatırımların azalması.

Rusya Merkez Bankası'nın internet sitesinde yer alan verilere göre Rusya son 15 yılda milyar dolarlık yatırım çekti.

Yatırımların miktarı, Rusya'nın Batı'yla ilişkisine göre yıllar içinde değişim gösterdi. Örneğin 'te Rusya'nın Kırım'ı ilhakının ardından yılı, Rusya'nın en az yatırım çektiği yıllardan oldu.

Bunun 50 milyar doları İngiltere, 60 milyar doları Hollanda, 24 milyar doları Almanya ve 20 milyar doları da Fransa'dan geldi.

Bu ülkeler bugün Rusya'ya yönelik yaptırımlarda başı çekiyor.

Rusya'da son 11 yılda yabancıların en fazla yatırım yaptığı sektörler 93 milyar dolarla madencilik ve petrol üretimi oldu.

Brüksel merkezli düşünce kuruluşundan araştırmacılar Niclas Poitiers ve Marta Dominguez-Jimenez'e göre, ekonomisini doğal gaz ve petrole bağımlı olmaktan çıkarmak isteyen Rusya için doğrudan yabancı yatırımların önemi büyük.

ABD merkezli düşünce kuruluşu Atlantic Council'a göre, sadece 'teki Kırım'ın ilhakı sonrasında getirilen yaptırımlar, Rusya'nın ekonomik büyümesini yıllık yüzde 2, oranında azalttı.

Bu nedenle sonrası küresel ekonomi yılda ortalama yüzde 2,3 büyürken Rusya yılda yüzde 0,3 büyüyebildi.

Bu nedenle Ukrayna'nın işgaliyle birlikte getirilen yeni ve çok daha kapsamlı yaptırımların, Rus ekonomisini daha da aşağı çekmesi bekleniyor.

Kazakistan: Rusya’nın yaptırımlardan kurtulmasına yardım etmiyoruz

Kazakistan, Batı ülkelerinin Ukrayna’yı işgal ettiği için yaptırım uyguladığı Rusya’ya yardım ettiği suçlamasını reddetti.

Batılı ülkeler, Kazakistan’ı, üçüncü ülkelerden özellikle savunma sanayi alanında yaptığı ithalatı daha sonra Rusya’ya ihraç etmekle suçluyor.

Kazakistan’ın Rusya’ya yönelik ihracatının son dönemde önemli ölçüde artması buna gerekçe olarak gösteriliyor.

AFP’nin aktardığına göre Kazakistan Senato Başkanı Maulen Aşimbaev, Kazak resmi haber ajansı Kazinform’a yaptığı açıklamada, “Batı yaptırımlarını ihlal etmediklerini” belirterek, “Ukrayna'yı işgali sonrası Rusya'ya uygulanan yaptırımları delmek için ülkemiz topraklarının ve şirketlerimizin kullanılmasına izin vermeyiz.” dedi.

Yaptırım listesinden yer alan ürünler arasında elektronik bileşenleri savunma sanayi ürünlerinde yeniden kullanılabilen buzdolapları, yazıcılar ve hatta hesap makineleri yer alıyor.

Batı ülkeleri Kazakistan dışında Çin, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeler de Rusya’ya yönelik yaptırımları delmekle suçluyor.

Rusya ile ortak 7 bin kilometre sınıra sahip ve Moskova ile önemli ekonomik ve askeri ilişkileri bulunan Kazakistan, nisan ayında Rusya’ya giden ve bu ülkeden gelen malları kontrol etmek için bir çevrimiçi takip sistemi kuracağı yolunda güvence vermişti.

AB'nin yaptırım paketinde yabancı şirketler de var

ABD ve AB, son olarak Rusya’ya yönelik yaptırımları delen ülkelere yönelik yeni yaptırımlar uyulama tehdidinde bulundu.

AB Komisyonu mayıs ayı başında, Rusya’ya yönelik uygulayacağını açıkladığı yaptırım paketine çoğu Rus şirketi dahil ederken, ilk defa

Çin, İran, BAE, Özbekistan, Ermenistan ve Suriyeli şirketlere de bu listede yer verileceği açıkladı.

Ek kaynaklar • AFP

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası