lise öğrenci yurt dışına nasıl çıkar / YURT DIŞINDA EĞİTİM İÇİN ÖĞRENCİLERE TAVSİYELER | Üsküdar Amerikan Lisesi

Lise Öğrenci Yurt Dışına Nasıl Çıkar

lise öğrenci yurt dışına nasıl çıkar

Yurtdışında Lise Eğitimi

Yurtdışında lise eğitimi almak veya yurtdışında liseyi tamamlamak, yurtdışında iyi bir üniversitede eğitim almanın ilk koşuludur. Çok iyi bir yabancı dil seviyesine ulaşmak ve yurtdışıda seçkin bir üniversitede eğitim almak isteyen öğrenciler lise 9. sınıftan itibaren başta İngilizce konuşulan ülkeler olmak üzere bir çok ülkede lise eğitimi alabilmektedir.

Kimler Yurtdışında Lise Eğitimi Alabilir ?

Yurtdışı lise eğitimi almanın ön koşulu orta seviyede yabancı dil bilmek ve başarılı bir akademik geçmişe sahip olmaktır. Yurtdışı lise eğitimi için istenen yabancı dil seviyesi B1 olup, bu seviye öğrencilerin yaşında göre farklı yöntemlerle ölçülmektedir. Akademik yeterlilik ise öğrencinin yurtdışında liseye başlayacağı yıldan önceki eğitimi geçmişidir. Ilk öğretim 8. Sınıfı tamamlayan öğrencilerin için not ortalamasına bakılmaz. 9. Sınıf ve sonrasını Türkiye’de okuyan öğrenciler için ise not ortalamalarına bakılmaktadır.

Yurtdışı Lise Eğitimi için İngilizce Yeterliliği ?

Yurtdışı lise eğitimi için istenen yabancı dil seviyesi B1 olup, bu seviye öğrencilerin yaşında göre farklı yöntemlerle ölçülmektedir. Yurtdışında lise’ye başvuran öğrencilerden 16 yaşlından gün almamışlar için genelde İngilizce sınavı uygulanmaz, bu öğrencilerin İngilizce yeterlilikleri yurtdışındaki lise yetkilileri tarafından internet üzerinde mülakat ile belirlenir. 16 yaş ve üstündeki öğrencilerin ise IELTS sınavına girmeleri önerilmektedir.

İngilizce Yeterliliği Olmayan Öğrenciler için Yurtdışında Lise Seçenekleri

Yurtdışında lise eğitim almak isteyen ama öncesinden yeterince veya hiç İngilice eğitimi almamış öğrencilere yurtdışındaki liselerimiz farklı sürelerde İngilizce hazırlık eğitimleri vermektedirler. Özellikle Eylül döneminde yurtdışında liseye başlayacak öğrenciler yaz okullarında İngilizce eğitimi alabilmektedirler. Yurtdışında liseye başlayan öğrenciler lise eğitim müfredatı yanında ek İngilizce dersleri de verilmektedir.

Yurtdışı Lise Türleri

Ülkemizde de olduğu gibi, yurtdışında özel ve devlet okullarından lise eğitimi almak mümkündür. Devlet okulları bazı ülkelerde adrese dayalı, bazı ülkelerde ise merkezi başvuru ile yerleştirme yapmaktadır. Yurtdışındaki devlet okullarının neredeyse tamamı gündüzlü eğitim verir. Yabancı öğrenciler için aile yanında konaklama seçeneği sunarlar. Aileler özel konaklama firmaları tarafından belirlenmektedir.

Yurtdışı lise eğitimi alabileceğiniz diğer bir okul türü özel liselerdir. Bu liseler hem yerel öğrencilere hem de yabancı öğrencilere gündüzlü veya yatılı lise eğitimi vermektedirler. Yurtdışındaki gündüzlü özel liseler genelde bulundukları bölgelerdeki okulda öğrencisi olan aileler veya okul çalışanları veya çalışanların yakınları ailelere öğrenci yerleştirirler. Yurtdışında lise eğitimi sırasında aile yanında konaklayan öğrenciler ülkemizde olduğu gibi okula servis araçlarıyla giderler.

Yurtdışı Lise Eğitimi Programları

Yurtdışı liselerinde verilen eğitim programları ülkelere göre farklılık göstermektedir. İngiltere’de 4 yıllık lise eğitimi 2 yıllık GCSE ve 2 yıl A level eğitiminden, Kanada, ABD ve diğer ülkelerdeki lise eğitimi ile 4 yıllık standart lise eğitiminden oluşmaktadır. A Level hakkında detaylı bilgiyi blog sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

ABD hariç diğer ülkelerde öğrenciler lise notları ile üniversiteye başvura bilmektedir. ABD’de öğrenciler lise sonrası SAT sınavı ile üniversiteye yerleştirilmektedir. Türkiye’de de yabancı öğrenciler üniversite başvurularında SAT sınavına girmektedirler. SAT sınavı hakkında detaylı bilgiyi “SAT Nedir?” sayfamızda bulabilirsiniz.

Yurtdışında Lise Eğitimi için tercih edilen bir eğim türü de IB eğitimidir. IB programı üniversite öncesi Lise 11 ve 12 sınıfları kapsayan iki yıllık hazırlık programıdır. IB Programı dünyada çok prestijli ve saygın bir lise eğitim programı olarak görülmektedir. IB diploması yaklaşık bini aşkın üniversiteye direkt kabul edilmektedir. Türkiye’de birçok özel ve vakıf üniversitesi IB notuna göre başarı ve yüksek başarı bursu vermektedir. IB programı hakkında detaylı bilgiyi “IB nedir ?” sayfamız bulabilirsiniz.

Yurtdışı liselerin bir diğer özelliği ise lise eğitimleri sırasında öğrencilere AP (Advanced Placement) dersleri vermeleridir. AP, ABD ve Kanada'daki lise öğrencilerinin üniversite düzeyinde dersler almasına olanak sunan programdır. AP programı sayesinde öğrenciler lisede okurken üniversiteden ders almakta, sınavlardan yüksek puan alan öğrenciler ders kredisi kazanabilmektedir. Ders kredisi almaktan daha çok öğrencinin üniversite düzeyinde dersleri başarı ile takip edebilecek olması, lise son sınıftaki öğrencilerin sıralamadaki iyi üniversitelerden kabul ve burs almasında yardımcı olur. Advanced Placement, AP programları hakkında detaylı bilgiyi web sayfamızda bulabilirsiniz.

Yurtdışında Lise Eğitimine Ne Zaman Başlamalı ?

Yurtdışında lise eğitim 9. ve sınıflarda başlamak mümkündür. Sadece sınıfı yurtdışında okumak teknik olarak mümkün olsa da, yurtdışında birçok kolej sınıftan geçiş yapan öğrencileri kabul etmemektedir. Yurtdışında lisede IB eğitimi alacak öğrencilerin, en geç sınıfı Türkiye’de tamamladıktan sonra eğitimlerine yurtdışında başlamaları önerilir. Yurtdışında liseler eğitime Eylül, Ocak ve Nisan aylarında dönem başlarında başlayabilirler. Tavsiye edilen başvuru dönemi Eylül’dür.

Yurtdışında Lise Değişimi

Yurtdışında lise eğitiminin tamamını değil ama bir dönemini veya bir yılını geçirmek isteyen öğrenciler için Yurtdışı Lise Değişim programları en iyi seçenektir. Yurtdışı Lise Değişimi programlarında öğrenciler Türkiye’de eğitim aldıkları lise ile değişim anlaşması olan yurtdışı liselerde (sadece konaklama ücreti ödeyerek) veya kendi imkanları ile seçtikleri bir yurtdışı lisesinde (eğitim ve konaklama ücretlerini kendi ödeyerek) bir dönem veya bir yıl lise eğitimi alabilirler. Yurtdışı lise değişim programlarında eğitim alan öğrenciler ister lise eğitimlerinin kalan kısmını yurtdışında yada Türkiye’deki liselerinde alabilirler. Yurtdışı lise değişim programında yurtdışında alının dersler Türkiye’deki eğitimlerine saydırabilirler.

Yurtdışı Lise Eğitiminde Denklik

Lise eğitimi yurtdışında alan öğrenciler lise diplomalarını MEB tarafından denklik verilmektedir. Yurtdışıda lise eğitimlerinin bir dönemi veya bir yılını geçiren öğrenciler ise dönem/yıl kaybetmeden Türkiye’deki eğitimlerine devam edebilirler.

Yurtdışı Lise Eğitimi Konaklama

Yurtdışı liseleri öğrencilerine aile yanın veya yurt konaklaması sunmaktadır. Yurtdışı devlet liseleri öğrencilerine aile yanı konaklaması sunmaktadır. Aileler özel konaklama firmaları tarafından bulunmaktadır. Öğrenciler ailelerden okullara servis araçları veya toplu taşıma ile gitmektedir. Öğrencilerin sabah kahvaltısı ve akşam yemekleri aileleri ile yemektedirler. Öğle yemekleri ise okulda yenilir.

Yurtdışı özel liseler öğrencilerine yurt ve aile yanı konaklaması sunmaktadır. Yurtlar okul kampüsü içinde kız ve erkek öğrenciler için ayrı, okul görevlilerinin de gözetmen olarak kaldığı binalardır. Yurtlarda 9. ve Öğrenciler ikişer kişilik odalarda ve Sınıf öğrencileri de tek kişilik odalarda konaklamaktadırlar. Öğrenciler 3 öğün yemeklerini yurtlarda yemektedirler.

Yurtdışı özel liseler öğrencilerine aile yanı konaklama da sağlamaktadır. Bu aileler okul personelinin yakınları ve okulda öğrencisi olan velilerdir. Aile yanında kalan öğrenciler okula servis araçları veya toplu taşıma ile girmektedirler.

Yurtdışı Lise Ücretleri

Yurtdışı liselerin ücretleri ülkelere ve konaklama türlerine göre değişmektedir.

Kanada lise eğitimi ücretleri - özel liseler
Eğitim ücretleri ve Konaklama ücretleri toplam C$ - C$

İrlanda lise eğitimi ücretleri - özel liseler
Eğitim ücretleri ve Konaklama ücretleri toplam € - €

İngiltere’de lise eğitimi ücretleri - özel liseler
Eğitim ücretleri ve Konaklama ücretleri toplam GBP – GBP

Amerika’da lise eğitimi ücretleri - özel liseler
Eğitim ücretleri ve Konaklama ücretleri toplam USD– USD

Yurtdışı Lise Eğitimi Bursları

Yurtdışında lise eğitimim alan öğrenciler okulların sunduğu finansal yardım ve kısmı burslardan yaralanabilirler. Finansal yardım Yurtdışına lise eğitimi alacak öğrencilerin Türkiye’de akademik başarılarına göre verilmektedir. Bu tür bursların oranı % 10 ile % 50 arasındadır. Türkiye genelinde başarısı olan öğrenciler daha yüksek oranlarda burs alabilirler.

Yurtdışı lise eğitimine başlayan öğrenciler ailelerin yıllık gelirlerini kaynak göstererek okulların sunduğu finansal yardımlara başvurabilirler. Finansal yardım öğrencinin ailesinin yıllık gelirinin eğitim alınacak ülkedeki yıllık gelire oranına bakılır. Finansal yardımlar eğitim ve konaklama ücretinin % 50’sine ulaşabilir.

Yurtdışında Lise Eğitiminin Avantajları

Yurtdışında lise eğitimini tercih eden öğrenciler, eğitim aldıkları ülkelerin en iyi üniversitelerinden kabul alabilmektedir.

Üniversitenin bulunduğu ülkenin eğitim sisteminden mezun olan öğrencilerin, kısmı burs alma oranı Türkiye’den başvuran öğrencilere göre çok daha yüksektir.

Yurtdışında liselerde verilen AP dersleri ile adaylar üniversite başvurularında rakiplerinin önüne geçerler.

Yurtdışında 4 yıl lise eğitimi alan öğrenciler, Türkiye’de “yabancı öğrenciler gibi” üniversite sınavına girmeden Türkiye’de üniversiteye başlayabilirler.

Yurtdışın lise eğitimi alan öğrencilerin yabancı dil yeterlilikleri ana dil seviyesine ulaşmaktadır.

Yurtdışı Lise Eğitimi hakkında detaylı bilgi için danışmanlarımızdan bilgi alabilirsiniz.

Yurtdışına Çıkmak İçin Ücretli ve Ücretsiz Yollar

Günümüzde yurt dışına çıkma fikri, her öğrencinin aklından geçirdiği, bir kere de olsa hayatı boyunca unutamayacağı ve bu güzel deneyimi yaşamak isteyeceği harika bir maceradır. Ancak çoğu öğrenci, çok fazla araştırmadığı ya da bütçe konusunda emin olamadıkları için baştan pes ederek, üniversite eğitimlerine ve sonrasında kariyer yaşamlarına büyük artılar katacak bu fırsatları kaçırıyor.

 

Bugün, yurtdışına nasıl gidebilirim diyen öğrenciler için yurt dışına gitme yolları ve çok sayıda ücretli ve ücretsiz seçenek vardır. Bunların bazıları Erasmus gibi finansal destek sağlayan ve eğitim imkanı sunan programlar olduğu gibi AGH ya da Work and Travel gibi yurtdışı gönüllülük ve çalışma esasına dayalı sosyal yardımlaşma, kültürel deneyim ve maddi kazanç tabanlı olabiliyor. Yazımızda öğrencilerin yurtdışına çıkma yolları konusunda kafasındaki soru işaretlerine cevap bulabilecekleri ücretli ve ücretsiz fırsatlara yer verdik!

 

1. Erasmus nedir?

 

Yurtdışında ücretsiz eğitimin ilk adresi Erasmus programıdır. Avrupa Birliği tarafından yürütülen bir öğrenci değişim programı olan Erasmus’un amacı, Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde öğrencilere uluslararası eğitim deneyimi yaşatmak ve ülkeler arasındaki iş birliğini arttırmaktır. Erasmus hakkında programın, öğrencilere istihdama yönelik beceriler kazandırmasının yanında, dil becerilerinizi geliştirme ve farklı kültürleri tanıma şansı sunduğunu bilmenizde fayda var.

 

Erasmus başvuruları için bir ön lisans, lisans, yüksek lisans ya da doktora öğrencisi olmanız, lisans öğrencileri için not ortalamasının üzerinden en düşük ya da üzerinden 70 puan olması, yüksek lisans ve doktora öğrencileri içinse bu ortalamalar ya da 75 olması gerekir. Erasmus hakkında daha ayrıntılı bilgi için resmi web sitesine buradan ulaşabilir ya da faydalı linklerimize göz atabilirsiniz: Erasmus Nedir, Erasmus Şartları Neler?Erasmus’un Avantajları ve Dezavantajları Neler?İspanya’ya Gidecek Olan Sümeyye Ceyhun ile Erasmus Başvuruları Hakkında Söyleştik

 

Yurtdışında üniversite okumak istediğiniz okullar, bölümler ve başvurular hakkında merak ettiklerinizi uzmanlarımıza ücretsiz sorarak yurtdışı eğitim danışmanlığı alabilirsiniz. 

 2. Interrail nedir?

 

Yurtdışına ücretsiz nasıl gidilir, sorusunun en bilinen cevabı Interrail yapmaktır. Her yıl binlerce öğrenci ve gezgin, sırt çantalarını alıp Avrupa’yı trenle gezmek gibi bir maceraya kendilerini hazırlar. Aslında Interrail tamamen ücretsiz değildir, ancak Avusturya, İrlanda, İtalya, Makedonya, Hollanda, Karadağ, Polonya, Bosna Hersek, İspanya, Almanya, Norveç gibi Avrupa ülkelerini uzun uzun gezmenin, dolayısıla da yurtdışında gitmek için en ucuz yoludur. Yolculuğa çıkmanızdan itibaren sizin gibi dünyanın farklı ülkelerinden gelen öğrencilerle tanışabilir, yeni kültürler ve yaşam deneyimleri elde edebilirsiniz. Interrail hakkında daha fazlası için linke göz atabilirsiniz.

 

 

Yurtdışı eğitim almak istiyor bütçen konusunda endişeleniyor musun? Senin için kaçırılmayacak yurtdışı bursları ve fırsatları sitemizde: Lisans derecesinde yurtdışı eğitim bursları ve yurtdışında yüksek lisans bursları arıyorsan hemen burs ayrıntıları, son başvuru tarihleri ve bursların değeri hakkında bilgileri öğrenmek için linke göz at. 

 

3. Work and Travel nedir?

 

Rüyalar ülkesi Amerika’ya hem ücretsiz gidip hem de para kazanmak harika bir fikir gibi görünüyor. Yurt dışına gitme yolları arıyorsanız, yılında Amerika Dışişleri Bakanlığı tarafından düzenlenmeye başlanan Work and Travel programları, tüm dünyadan öğrencilerin Amerika’da çalışıp seyahat edebilmelerine yönelik bir kültürel değişim programıdır. Para kazanırken İngilizce dilinizi geliştirebileceğiniz program, aynı zamanda farklı kültürleri tanıma, çalışma deneyimi kazanma ve yurtdışında yaşamanın nasıl bir şey olduğunu anlamanız için eşsiz ve kesinlikle kaçırmamanız gereken bir deneyimdir.

 

WAT programı, her ne kadar size para kazandırsa da ücretsiz yurt dışına gitme yolları değildir. Zira Work and Travel fiyatları ve bu işleri yapan aracı şirketlere göre farklılık gösterir ve bu şirketlerden yardım almanız size vize, çalışacağınız iş, konaklayacağınız yer ve diğer prosedürlerin halledilmesini sağlar. Tüm bu hizmetler, uçak bileti ve vize gibi işlemler için şirketlere farklılık gösterebilen Work and Travel ücretleri ödemeniz gerekecektir. Unutmayın; Work and Travel, üniversite öğrencilerine yöneliktir ve en azından günlük konuşmaları anlayabilecek düzeyde bir İngilizce seviyesi gerektirir. Work and Travel programı hakkında daha ayrıntılı bilgiyi rehberimizden alabilirsiniz. 

 

4. AIESEC nedir?

 

yılında, Avrupalı öğrenciler tarafından kurulan AIESEC, yurt dışına çıkma yolları arayanlar için geleceğin liderlerini yetiştiren dünyanın en büyük öğrenci organizasyonlarından biridir. Hem üniversite öğrencileri hem de yeni mezunlar için yurtdışında kendilerini geliştirebilecekleri uluslararası bir ortam, gönüllü projeler ve staj imkanı sunan platform, gittiğiniz ülkede 6 haftadan 1 yıla kadar kalma fırsatı sağlar.

 

AIESEC ile alınan teorik eğitimi, pratik olarak uygulama fırsatı bulan öğrenciler ve yeni mezunlar, ister para kazanabilecekleri programlara katılabilir, isterlerse de gönüllü staj programlarını tercih edebilirler. Programın en önemli kazanımı ise, öğrencilere yurtdışı kültür ve yaşam deneyiminin yanı sıra profesyonel ve sosyal ağ kurma fırsatı sunmasıdır. Aiesec nedir, neden bu organizasyonda yer almalısınız merak ediyorsanız kurumun web sitesine göz atabilirsiniz. 

 

Sitemize üye olarak dünyanın en iyi üniversiteleri, yurt dışı eğitim haberleri, faydalı içerikler ve ücretsiz broşürlerden faydalanabilirsiniz. Nasıl mı? Hemen bu linkten kayıt olun.

5. AGH nedir?

 

Avrupa Gönüllü Hizmeti-AGH ya da İngilizce olarak European Voluntary Service-EVS, Avrupa’nın herhangi bir ülkesinde sosyal içerikli gönüllülük projelerinde yer almak isteyen gençlere yönelik faaliyetlerdir. Katılacağınız projeler kapsamında yardım kuruluşları, gençlik merkezleri, dernekler, vakıflar, huzur evleri, yetiştirme yurtları ve rehabilitasyon merkezlerinde gönüllü çalışmalarda yer alırsınız.

 

 

En az 2 ay ile 12 aya kadar süren AGH projelerinde, öğrenci ve mezunların yaş arasında olması ve anlayabilecekleri kadar İngilizce bilmesi önemlidir. AGH, ücretsiz yurt dışına gitme yolları arasında özellikle Avrupa’ya nasıl gidilir ve yaşam deneyimi elde etmek isteyenlerin en çok tercih ettiği platformdur. Daha ayrıntılı bilgi için resmi web sayfasına bakabilir ya da Öğrenciyken Katılabileceğiniz Avrupa Gönüllü Hizmeti Projeleri yazımıza göz atabilirsiniz. 

 

6. Workaway nedir?

 

Yurtdışında çalışma ve seyahat edebileceğinizin kanıtı olan Workaway, dünyayı gezme hedefinde olanların dostu bir platformdur. Bugün 10 milyondan fazla üyeye sahip olan siteye 1 yıllık makul bir ücretle kayıt olarak, gezme planlarına başlayabilirsiniz. Dünya çapında ’dan fazla ülkeden host-ev sahipleri ve volunteer-gönüllülerin buluştuğu platformda, gittiğiniz şehirde günde en fazla 5 saat çalışma karşılığında size kalacak yer, kahvaltı ya da yemek veriliyor.

 

Yurtdışına nasıl gidilir ve çalışılır diyorsanız, Workaway ile yapabileceğiniz işlerin sınırı yok, onu baştan söyleyelim. Bir tarlada çilek yetiştirebilir, evcil hayvanlara bakabilir, duvar boyayabilir, butik otelde resepsiyon ya da mutfak işlerine yardımcı olabilirsiniz. Ayrıntılı bilgiye kurumun web sayfasından göz atabilirsiniz. 

 

7. WWOOF nedir?

 

Yurtdışında ücretsiz yaşa mantığı ile hem gezip hem de gönüllü çalışmalara katılmak isteyenlere, yılından bu yana hizmet veren en yaygın platform olan World Wide Opportunities on Organic Farm yani WWOOF, bugün dünyanın her yerinde organik çiftliklerde gönüllü çalışma fırsatı sunuyor. ’den fazla ülkede host yani ev sahipleri ile gönüllüleri buluşturan sitedeki fırsatları görebilmeniz için yıllık olarak yapılan 35€’luk bir ücret ödemeniz gerekir. Daha sonra ülke ve gideceğiniz yerle ilgili seçiminizi yapabiliyorsunuz. Konaklama ve yeme-içme gibi ihtiyaçların ev sahibi tarafından karşılandığı platform, vize ve seyahat ücretlerini kapsamaz. Daha fazlasına kurumun web sayfasından bakabilirsiniz. 

 

8. AFS nedir?

 

Ücretsiz yurtdışı eğitim ya da yurt dışına gitme yolları arıyorsanız, AFS tam size göre olacaktır. yılından bu yana devam eden program, dünyanın en köklü uluslararası değişim organizasyonudur. Program, tüm dünyadan katılımcılara yurtdışında lise ya da üniversite eğitimi, dil eğitimi, gönüllülük hizmetleri, yurtdışı staj gibi kültürlerarası bir deneyim sunar. Katılımcılar devam eden eğitimleri süresince gönüllü aileler tarafından misafir edilirken, gittikleri ülke kültürü ve dilini daha yakından ve hızlı öğrenme fırsatı yakalarlar. AFS hakkında merak edilenlere kurumun web sitesinden göz atın. 

9. Couchsurfing nedir?

 

Yurtdışına gitmeye karar verdiniz, ancak yurtdışına nasıl gidilir tam olarak bilmiyor ya da yukarıdaki yollardan hiçbiri size uymadı? O halde hem eğitim almak hem de gittiğiniz ülkeyi bol bol gezmek, kültürünü öğrenmek ve keşfetmek istiyorsanız yapmanız gereken Couchsurfing platformuna girmek ve size ücretsiz evini açan insanları bulmak olmalıdır. Dünya çapında binden fazla şehirde kalacak yer, paylaşılan evler ve odalar sunan site, yurtdışına gitme yolları arayan ve yurt dışında çalışmak isteyen seyahat severlerin uğrak yeridir. Yurtdışında kalacağınız yerlerde sizin gibi uluslararası gezginlerle karşılaşabilir, ev sahipleri ile harika anılar kazanabilir ve sosyal ağınızı güçlendirebilirsiniz. Couchsurfing fırsatları için hemen resmi web sayfasına göz atabilirsiniz. 

 

Yurtdışına nasıl gidebilirim, yurt dışına çıkma yolları nelerdir gibi sorularımıza yanıt aldığımıza göre sıra geldi sizin için hazırladığımız faydalı linklere: Yurt Dışı Eğitim Almak İsteyenler İçin Kaçırılmayacak Öğrenci Değişim ProgramlarıÜniversiteden Mezun Olmadan Önce Yapmanız Gereken 20 ŞeyYurtdışında İş İmkanı Sağlayan Öğrenci Grupları

 

Vize amaçlı yurtdışı seyahati yapılması taraftarıyım. Özellikle türü fark etmeksizin amerika vizesine başvuruyorsanız pasaportunuz boş gitmek büyük risk. Kendimden örnek vermek gerekirse sırf pasaportum boş kalmasın vize başvurusu yapacağım, hemde gezmek lazım abi düşüncesiyle Ankara'dan batum'a aracım ile 3 günlük bi gezi yaptım Eylül ayında. Orası şuan bizim için eskisi gibi değil, epey pahalı hale gelmiş kurdan dolayı. Mesela ben batumda kalmadım, akşama kadar gezip sınırdaki ilçe hopa'da kalmıştık otelde. Daha avantajlı olmuştu : ) Batum için diyeceğim tek şey eğer biz gibi aracınız ile girip çıkacaksanız yanınıza bol bol nakit alın. Parayıda sınırdaki dövizcilerden bozdurmayın zaten değeri düşük olan paramızı yok pahasına bozuyorlar. Orada sadece araç sigortası vs. için küçük bi miktar bozdurursunuz geri kalanını gideceğiniz kentte bozdurabilirsiniz. Trafik kurallarına uyun, polisler TR plaka görünce yapışıyor arkanıza.

Gürcistan'dan sonra bi balkan gezisi yaptım ondan ay sonra. Makedonya'ya uçakla inip araba kiralayarak bizden vize istemeyen küçük balkan ülkelerini bi turladık. Toplam Km'de hepsini dolaşıyorsunuz tabi bu gideceğiniz şehirlere planınıza göre değişir. Ama biz gibi rush yapmayacaksanız gün ayırmanızı tavsiye ederim. TL her yerde bozdurulabilir, km sonra başka bi ülkeye geçeceğiniz için ve o ülke kendi para birimini kullandığı için tüm paranızı makedon dinarı yapmayın yani onu iyi ayarlamak gerekiyo : ) Balkan gezisinde tavsiye edeceğim en önemli şey şu olur, biz gibi araba kiralayacaksanız kesinlikle internetten ve büyük şirketlerden rezerv. yapmayın. Oraya gidince ekstra ücretler çıkartıyorlar. Mesela yeşil belge diye bi dalga var, ülkeler arası araç sigortası oluyor. Eğer o yoksa ülkeye almıyorlar sizi kapıda. Biz enterprice isimli şirketten araç rezerv. yaptırdık. Oraya gidince bizden her ülke geçişi için ekstra 25 euro ödeyeceksiniz dedi. Bizde iptal ettik tabiki rezervasyonu. Sonra üsküp merkeze inince bir şekilde yerel araç kiralama şirketlerinden sahibi türk olan birisinden yeşil belge parası dahi ödemeden uygun fiyata aracımızı aldık. Balkan gezisinde şöyle bi detay daha var, araç kiralayacak iseniz alacağınız aracın plakası diğer ülkeler ile sorunu olmayan bi ülkeden olsun : ) Yani oradaki ülkeler birbirleri ile çok kardeş değiller esasında ondan bahsediyorum. Örneğin bir arnavutluk plakası ile veya kosova plakası ile sırbistana almıyorlar sizi. Bosna plakası ile yine sırpta veya arnavutlukta sorun yaşayabiliyorsunuz. Bu bağlamda makedonya en masumları olabilir, biz yol boyunca sadece sırbistan'da durdurulduk onda da pasaportıun arasına bi miktar euro olayı çözdü (evet rüşvet orada normal bir şey), zaten adamların bizi durdurma sebebi rüşvet almak. Durdurulma nedenimiz; şerit çizgisinin üzerine tekerle çıkmak : )

Bizden vize istemeyen ülkelere gir çık yaparak pasaportunuzu doldurabilir ve oraları bir güzel gezebilirsiniz. Hatta bu sizin sonrada eğer schengen almak isterseniz orada da faydanıza olacak. Sıfır pasaport ile schengene başvurmak da red yeme riski, başlarda onu da çok araştırdık yani. Konu başlığı gibi bi B planı arıyorsanız bunları tavsiye edebilirim.

Her yıl neredeyse Türkiye’den yarım milyon öğrenci yurtdışına çıkıyor. Üniversitede eğitim görürken yurtdışına çıkmak hayat boyu yeni kazanımlar edinmenizi sağlar. Yeni bir dil öğrenmek, bambaşka bir ülkede yaşamak ve farklı kültürleri tanımak sizi daha bilinçli bir bireye dönüştürecektir.

Üniversitede okurken yurtdışına nasıl çıkılır sorusunun cevabı öğrenci değişim programlarıdır, ve bunlar arasında en bilinenleri Erasmus, IAESTE, ISEP ve Mevlana değişim programlarıdır.

Öğrenci Değişim Programı Nedir?

Student Exchange Program Türkçesiyle Öğrenci Değişim Programı, farklı ülkelerden öğrencilerin uluslararası üniversitelerde eğitim görmesini sağlar. Bu programlar yılın belirli dönemlerinde başvuruları kabul etmektedir. En önemli şart ise halihazırda bir üniversitede eğitim görmenizdir. Üniversite öğrencileri exchange programları ile dünyanın farklı ülkelerinde yeni bir eğitim sistemini deneyimleyebilir.

Öğrenci değişim programları 1 – 3 hafta veya 6 – 10 ay arasında farklı sürelerde eğitim görmenizi sağlayabilir. Tercih ettiğiniz program doğrultusunda kendinizle ve hayatınızla ilgili hiç bilmediklerinizi öğrenirsiniz! Üniversitede yurtdışına çıkmayı başaran her öğrenci yeni bir dil öğrenerek ve yeni arkadaşlar edinerek ülkesine dönebilir.

Üniversite Öğrenci Değişim Programları

En iyi öğrenci değişim programları lise ve üniversite öğrencilerinin en fazla merak ettiği konular arasında bulunur. Milyonlarca genç, yurtdışına çıkarak yeni bir kültür ve çoğu zaman yeni bir iş araştırmasına girmektedir. Pek çoğu ise ülkesine döndüğünde başarılı, farkındalık kazanmış ve yeni bir dil öğrenmiş olarak döner! Yurtdışına çıktığınızda sağlam bir network oluşturursanız hayatınızı baştan başa değiştirebilirsiniz.

Aşağıda üniversite öğrencileri için en iyi öğrenci değişim programları ve yapılması gerekenlerle ilgili ayrıntılı bir bilgiye erişim sağlayabilirsiniz. İşte en iyi öğrenci değişim programları:

Erasmus Programı

yılında uygulanmaya başlayan Erasmus, en fazla bilinen ve tercih edilen öğrenci değişim programıdır. Avrupa Birliği tarafından teşvik edilen program sayesinde öğrenciler, Ulusal Ajans sayesinde hibe alabiliyor. Hibe sayesinde konaklama, yeme & içme ve eğitim giderlerinizi büyük oranda karşılayabilirsiniz.

Erasmus ile hangi ülkelere gidilir? Sorusu da milyonlarca genç tarafından merak edilir. Bu program sayesinde Avrupa Birliği ülkelerinin tamamına; Sırbistan, İzlanda, Kuzey Makedonya, Lihtenştayn ve Norveç’e gidebilirsiniz. Aynı zamanda bu ülkelerde okuyan üniversite öğrencileri de Türkiye’de eğitim görebilir. Bu ülkeler haricinde Cezayir, Ermenistan, Bosna – Hersek, Moldova, Libya, İsrail, Belarus vb. ülkeler de ‘partner ülkeler’ arasında bulunuyor.

Erasmus Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Erasmus ile yurtdışına çıkmak istiyorsanız bazı şartları yerine getirmeniz gerekiyor. Aşağıda Erasmus ile ilgili en önemli ayrıntıları inceleyebilirsiniz:

  • Erasmus ile yurtdışına çıkan öğrenciler için eğitim süresi 3 – 12 ay arasında değişim gösterir,
  • Tıp öğrencileri 24 aya kadar yurtdışında eğitim görmeye devam edebilir,
  • Başvurular genellikle Şubat – Mart aylarında yapılıyor,
  • Not ortalaması her sene farklılık gösterse de en az ortalamaya sahip olmalısınız,
  • TOEFL/IELTS gibi yabancı dil yeterlilik sınavlarından en az 70 puan almanız gerekiyor,
  • Programa dahil edilen lisans ve lisansüstü eğitim bölümlerinde okumalısınız,
  • Her öğrenci sadece bir kere Erasmus’a katılabilir,
  • Üniversiteler, Erasmus Programı için farklı taleplerin yerine getirilmesini isteyebilir,
  • Erasmus+ Programı’nın amacı yükseköğretim kurumlarındaki eğitim kalitesini arttırmak; staj, spor, gönüllü çalışmalar vb. faaliyetler için öğrencileri geliştirmek ve öğrencilerin iş dünyasına hazırlanmasını sağlamaktır.

Erasmus programı hakkında daha fazla bilgi edinmek için Avrupa Birliği sayfasında bu linke tıklayarak bilgi alabilirsiniz.

Mevlana Değişim Programı

Mevlana Değişim Programı, Türkiye’de örgün kurumlarda yükseköğretim öğrencisi olan öğrencilerin yurtdışına çıkmasını sağlar. YÖK tarafından desteklenen bu programla 66 farklı ülkede eğitim görebilirsiniz. Önlisans, lisans ve lisans üstü eğitim alan her öğrenci gerekli şartları sağladığı takdirde bu programdan faydalanabilir.

Mevlana Değişim Programı ülkeleri arasında ABD, Brezilya, Fransa, Pakistan, Ürdün, Bangladeş, Japonya, Kanada, Tunus, Tayland, Özbekistan, Çin, Burundi gibi farklı noktalar bulunuyor. Öğrenciler alanlarına göre gitmek istediği ülkeleri tercih edebiliyor.

Mevlana Değişim Programı İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

Ön lisans, lisans ve lisansüstü öğrencileri en az bir en fazla ise iki yarı yıl dönemini yurtdışında okuyabilir. Öğretim elemanları için bu süre iki hafta ile üç ay arasında farklılık gösterebiliyor. Mevlana Değişim Programı hakkında bilinmesi gereken en önemli noktalar şöyle:

  • Mevlana Değişim Programı ile yurtdışında okuyan Türk ve yabancı uyruklu olanlar da Türkiye’de eğitim almak için gelebilir,
  • Öğrenciler mutlaka örgün eğitim veren kurumlarda aktif bir kayda sahip olmalıdır,
  • Başvurular genellikle Şubat ayı içinde yapılmaktadır,
  • Ön lisans ve lisans öğrencilerinin not ortalaması 4 üzerinden en az olmak zorundadır,
  • Yüksek lisans ve doktora öğrencileri için not ortalaması 4 üzerinden en az 3 olmalıdır,
  • Bilimsel hazırlık, hazırlık ve üniversite 1. Sınıfta eğitim gören öğrenciler bu programdan faydalanamaz,
  • Türkiye ve yurt dışındaki üniversitelerin ortak belirlediği yabancı dil sınav sonucu ve not ortalaması ile bir sıralama oluşturulur,
  • Sıralamada yüksek olanlar Mevlana Değişim Programı ile yurtdışına çıkmaya hak kazanır,
  • Öğrenciler, yurtdışında eğitim gördüğünde Türkiye’de herhangi bir dönem kaybı yaşamaz.

IAESTE

The International Association for the Exchange of the Students for Technical Experience (IAESTE), Türkçe ismi Milletlerarası Teknik Stajyer Öğrenci Mübadelesi Birliği’dir. Genellikle Mühendislik fakültelerindeki öğrenciler için yurtdışında staj imkanı sağlıyor.

IAESTE, Türkiye ve 90+ farklı ülkede başarılı stajyerlere iş imkanı sağlarken iş verenlerin de kaliteli çalışanları bulmasına yardımcı olmaktadır. Bugüne kadar Türkiye’de yüz binden fazla kişi bu programla yurt dışına çıkmayı başarmıştır.

IAESTE Hakkında Bilinmesi Gerekenler

IAESTE değişim programı ülkemizde İTÜ tarafından yürütülüyor. Ancak Türkiye’de birçok üniversite bu organizasyona üye. Dolayısıyla üniversitenizin bu organizasyonla anlaşma sağlam ihtimali oldukça yüksek. Detaylı bilgi için üniversitenizin web sitesini mutlaka incelemelisiniz. Öğrenciler, okuduğu üniversiteye başvuru yapıyor ve başvurular IAESTE programına iletiliyor. IAESTE hakkında bilinmesi gerekenler:

  • Mühendislik, mimarlık vb. teknik alanlardaki lisans öğrencileri öncelikli,
  • Not ortalaması en az / olmalıdır,
  • Üniversitenin yaptığı yabancı dil sınavından en az 70 puan almalısınız,
  • Staj süresi en az 4 en fazla 52 hafta olarak ayarlanıyor,
  • Öğrenciler yeme & içme, konaklama, ulaşım vb. giderlerini kendileri karşılamak zorunda,
  • Komite öğrencilerin gittiği ülkeye göre harçlık veriyor ancak yeterli olmayabilir.

IAESTE programı hakkında daha fazla bilgi edinmek için bu linke tıklayarak bilgi alabilirsiniz.

ISEP

International Student Exchange Programs (ISEP), elli farklı ülke ve üniversite ile en iyi değişim programları arasında bulunuyor. İngiltere, Fiji Adaları, İtalya, Güney Afrika, Fransa, İsviçre, Arjantin vb. birçok ülkede eğitim görebilirsiniz.

ISEP kırk yılı aşkın süredir öğrenci değişim programını yürütüyor. Üye üniversiteler ISEP aracılığıyla öğrenci değişimi yapabiliyor. Öğrenciler en az bir en fazla iki yarı yıl yurtdışında eğitim görmektedir.

ISEP Hakkında Bilinmesi Gerekenler

ISEP ile yurtdışına çıkmak için başvuru ücreti ödemeniz gerekiyor. Türkiye’de sayılı üniversite ile anlaşmasının bulunduğunu da söyleyebiliriz. Ancak diğer öğrenci değişim programlarına oranla daha fazla üniversite fırsatı sağlamaktadır. ISEP ile ilgili diğer detaylar:

  • Hazırlık ve üniversite birinci sınıfta eğitim görenler programdan faydalanamaz,
  • TOEFL/IELTS sınavı sonucunda en az B2 İngilizce seviyesine sahip olmak,
  • En az /4 ortalamanızın olması gerekiyor,
  • Öğrencilere konaklama, ulaşım vb. konularda indirim veya ücretsiz kullanım hakkından faydalanabilir.

Free Mover

Free Mover öğrenci değişim programı en az bilinenler arasında bulunuyor. Bu programda öğrenciler gideceği üniversiteyi kendi seçiyor ve mektup gönderiyor. Yurtdışındaki üniversite kabul ederse öğrenciler farklı bir ülkede eğitim görmeye hak kazanıyor.

Free Mover programında herhangi bir indirim, hibe, burs vb. imkanlar sağlanmıyor. Öğrenciler buradaki eğitim kurumuna ve yurtdışındaki üniversiteye gerekli ücretlerini ödemek zorunda. Yurtdışına çıktığında ‘misafir’ veya ‘ziyaretçi’ öğrenci olarak eğitimine başlıyor. Eğitimden itibaren okulun gerçek öğrencileri ile aynı imkan ve fırsatlara sahip oluyor.

Her iki üniversitede akademik anlamda birbirini tanırsa dönem kaybı yaşanmıyor. Bu programın en büyük eksisi neredeyse tüm işlemlerin öğrenci tarafından yürütülmesidir. Ayrıca diğer değişim programlarına göre daha masraflı olduğu söylenebilir.

Akademik Protokol Ve İşbirlikleri

Üniversitede yurtdışına çıkmak için yukarıdaki seçenekler haricinde bir alternatifiniz daha bulunuyor. Üniversiteler yurtdışında farklı yükseköğretim kurumları ile anlaşma yapmaktadır. Bu anlaşmalar sayesinde özellikle vakıf üniversitesi öğrencileri yurtdışında daha kolay eğitim görebilir.

Üniversiteler arasında yapılan işbirlikleri neticesinde başarılı, akademik not ortalaması yüksek ve İngilizce seviyesi en az B2 seviyesinde olan öğrenciler, farklı kurumlarda eğitim görebilir. Her üniversite farklı kurumlarla anlaşma yapabiliyor. Bu nedenle mutlaka üniversitenizin Değişim Programı Komitesi, Öğrenci İşleri vb. birimleri ile iletişime geçmelisiniz.

Fulbright

Fulbright dünyanın farklı ülkelerinden öğrencilerin ABD’de eğitim görmesi amacıyla burs veren en saygın kurumlar arasında bulunuyor. Fulbright, yüksek lisans, akademik araştırma, Aziz Sancar doktora bursu, eğitimde mükemmeliyet ve başarı programı, doktora tezi, doktora sonrası araştırma vb. konularda burs sağlamaktadır. Lisans mezunu olan ve lisans üstü eğitimine devam etmek isteyenler bu burstan faydalanabilir. Aynı zamanda sadece bir burs programında meslek yüksekokulunda okuyan öğrenciler için burs veriliyor.

Türkiye Fulbright Eğitim Komisyonu tarafından öğrencilerin ABD’de eğitim gördüğü sürece neredeyse her masrafı karşılanır. Okul ücretleri, aylık yaşam masrafı, kitap ücreti, seyahat giderleri vb. masrafları Fulbright Komisyonu ödüyor.

Fulbright Burs Başvurusu Şartları

  • En az / not ortalaması veya ’lük sistemde en az 77 puan ortalama ile mezun olmak,
  • TOEFL sınavından en az 75 puan almak,
  • En az bir yıllık iş tecrübesinin bulunması gerekiyor.

Başvuru şartlarını taşıyan adaylar ücretsiz olarak başvuru yapabilir. Gerekli şartları taşıyan öğrenciler İngilizce mülakata davet ediliyor. Mülakatta başarılı olan adaylar Fulbright bursu ile ABD’de eğitim görmek için burs almaya hak kazanmaktadır.

Kategoriler Üniversite ve Yurtdışı

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası