keiki macunu nasıl yapılır / Keiki nedir? Orkide keiki oluşumu ve ayırma yöntemi – Evim

Keiki Macunu Nasıl Yapılır

keiki macunu nasıl yapılır

Keiki yoluyla orkide üretim

Keiki denince akla ilk gelen şey Phalaenopsis orkidelerinin çiçek dallarında oluşan köklü fideciklerdir. Aslında Dendrobium ve Epidendrum gibi diğer orkidelerde de yavru verme olur ve bunlara da keiki denir. Hawai yerli halkının dilinde keiki yavru anlamına gelir. Bu isim bütün dünyada orkide meraklılarının kullandıkları bir terim haline gelmiştir.

Evlerimizdeki orkidelerimizi kendi imkanlarımızla çoğaltmamızın yollarından biri kendiliğinden oluşan keikileri mümkünse anasının üzerinde köklendirerek, mümkün değilse anasından ayırdıktan sonra köklendirerek ayrı saksılarda hayata tutundurmaktır.

Burada şimdilik Phalaenopsis cinsinden orkideleri keikileri yoluyla çoğaltma üstünde duruyorum. İleride bu sayfaya keiki veren diğer türlerin de keiki yoluyla çoğaltılmaları hakkında bilgi ekleyebilirim.

Phalaenopsis orkidelerinde keiki oluşumu

En çok çiçek dallarında oluşur. Nadiren ana gövdede de oluşabiliyor. Önce ana gövdede oluşan keikiler yoluyla Phalaenopsis üretimi konusunu aradan çıkaralım.

Dipte, ana gövdede oluşan keikiler

Nadiren olan bir şeydir. Çok iyi bakılan ve bulunduğu yerin şartları çok uygun olan orkidelerde 3. yıldan itibaren olabilir. Ana gövdede oluşan keikileri ayırmak çok riskli, tehlikeli. Hem ana bitkinin hem keikinin ölmesine neden olabilirsiniz. Ayırmasanız daha iyi çünkü daha zengin görünür. Bakımını doğru yaparsanız bir saksıda daha fazla çiçek sapları ve dolayısıyla yoğun bir çiçeklenme sağlayabilirsiniz. Benim tavsiyem hiç ayırmamanızdır. Ama ille ayırmak istiyorsanız en güvenli yöntemi şudur:

Keiki (yavru) oluştuktan sonra en az 12 ay bekleyin. Ayırma işini mutlaka ilkbahara denk funduszeue.info etmeyin. Bir veya iki yıl bekleyebilirsiniz.  Yavru orkide iyice güçlenmiş ve bol bol köklenmiş olmalı. Ayırma zamanı İstanbul için mayısın ilk haftası, Ankara için haziran başı çok uygun bir zaman (diğer illerde ise ayırma zamanını bu illerle olan iklim farklılıklarına göre siz belirleyin). Keikili ana orkidenizi sökün ve su dolu kovaya birkaç kez daldırıp çıkararak toprağından ayırın. Yavrunun oluştuğu noktadan her ikisini de kesin. Böylece tüm bünyeyi üçe ayırmış oldunuz. Her üçünü ayrı ayrı saksılara dikip sulayın.

İlk 1,5 ay boyunca her gün akşamdan sabaha kadar sürekli esintiler almalarını sağlayın ve toprak iyice kurumadıkça sulamayın. Akşam ve gece saatlerinde esinti varken üstlerine su fısfıslayın. Islaklık kurumadıkça esinti devam ediyor olmalı yoksa hastalık olur.

Eğer ayırıp saksılara diktikten sonra yapraklarda pörsümeler oluyorsa ve günden güne pörsüme artıyorsa hiç hava almayacakları şekilde naylonla ya da ışığı iyi geçirir bir fanusla kapalı tutun. Her gün güneş battıktan itibaren 3 saat açık tutun. Sonra yine hava almayacakları şekilde kapayın. Üç hafta bu şekilde devam etmek yeterli.

Çiçek dalında nasıl keiki oluşur?

Phalaenopsis orkidelerinin çiçekleri solunca dalını kesip kısaltırız ve o dalın tekrar filizlenmesini, tekrar çiçek açmasını bekleriz. Fakat eğer gündüz boyu ışık şiddeti yeterli olmazsa ve hava pek serin değilse çiçek tomurcukları oluşturacağı bir yan dal uzatmaz. Onun yerine yerine mini yapraklar oluşur. Yani keiki oluşmaktadır. Zamanla yapraklar büyür ve gece boyu esinti mümkünse köklenir. Keikiler her ortamda her şartta kök oluşturmaz maalesef. Bunun için bulunduğu yerin gece boyunca ya serin ve nemli olması ya da sürekli esintili olması gerekiyor.

Anasından ayırmadan önce, dalın üzerinde iken köklenmeleri lazım mıdır?

İki ayrı gerçek var. Birincisi, çiçek sapında oluşan keikinin önce yeterince köklenmesi lazım (yoksa ayırmayıp köklenene kadar bekleyin). Köklenme nemli esintiler sayesinde olur. Yoksa köklenme olsa bile kökler çok kısa kalır. Köklenmelerini sağlamanın ve yeterince uzatabilmenin birçok yolları var. Burada en ucuz ve en kolay yolunu anlatıyorum.

Sphagnum yosunu, bunu bulamazsanız sargı bezi veya tülbent parçasını keikinin dip kısmına kat gevşekçe dolayın. Akşamları başlayarak arasıra su fısfıslayın. Her kupkuru olduğunda yeniden su fısfıslayın. Dışarıda açık havada olması bu usulün yüzde yüz işe yaramasını sağlar. Kök uzayıp sargıların dışına ulaştığında tekrar tamamını gevşekçe sarıp örtün. Böylece kökler yeterince uzar. Ayırmak için 6cm’yi geçmesi yeterli. Daha kısa olmasın.

Köklenmede işin esas püf noktası gece boyunca esintilerin sık olabilmesidir. Hava sıcaklığı 14C dereceden daha soğuk değilse ev içi hava cereyanı bile sağlayın çok işe yarar. Özellikle de gece karanlık saatler boyunca.

İkincisi, sadece mayıs ayında ayırma şartı ile: Bir keikinin anadan ayrılmasında esas gereklilik kök uzatmış olmaları veya uzatmış olduğu köklerin sağlıklı olup olmadıkları değil, keikinin kendi gövdesini güçlü köklenme yapacak kadar güçlendirmiş olmasıdır. Yani bu tamamsa hiç köklenmemiş olsa bile ayrılabilir. Ayırdıktan sonra aşağıdaki gibi saksıya dikersiniz. Güçlü bir şekilde köklenecektir.

Keikilerin anadan kesilip alınmaları ve saksılara dikilmesi

En az iki yaprağı ve en az iki kökü olan keiki ayrılıp saksıya dikilmeye hazırdır. En uygun mevsime gelince, saksıya diktiğinizden itibaren 1,5 ay esinti sağlamak zorundasınız -gece karanlık saatlerde esinti şart-. Sadece bu önemli. Yaşadığınız yerde yazın geceleri ısı 26C derece altına düşmüyorsa yazın yapmayın. Bunun dışında, mayıs başından ağustos sonuna veya eylül başına kadarki dönem uygundur.

Resim 1 - Keiki kesip alma

Resim 1

Çiçek sapını yavru bağlantı yerinin altından üstünden ortalama 4cm mesafeden kesin (resim 1). Kesik yerlerin kuruması için saksıya dikimi iki gün erteleyin. Bu süreçte kökleri nemli tülbentle kısmen sararak keikiyi havadar bir yerde bekletin.

Resim 2 - Keikilerin saksılara dikilmesi

Resim 2

Phalaenopsis için uygun toprak (çam kabukları + ponza taşı karışımı) doldurduğunuz küçük saksılara keikiyi dikin ve sulayın (resim 2). Dikim ve sulama işini sabah erken saatte yapın. Akşama kadar çok esintili yerde tutun ki toprağın fazla ıslatıcılığı azalabilsin. Gece sabaha kadar yine esintili yerde duracak ve geceleri üzerine ara sıra su fısfıslayacaksınız.

Resim 3, keikilere mini sera

Resim 3

İlk gün yapraklar fena halde pörsüse bile hiç ciddiye almayın. Üç günde durum iyiye gitmezse hiç hava almayacağı şekilde naylonla ya da ışığı iyi geçirir bir fanusla kapalı tutun (resim 3). Her gün güneş battıktan itibaren 3 saat açık tutun. Sonra yine hava almayacağı şekilde kapayın. Üç hafta bu şekilde devam etmek yeterli.

Sulama: Çam kabuklarını tutup sıktığınızda elinize yaşlık gelmiyorsa sulamanız gerekiyor. Ölçü budur. Haftada bir veya iki gibi düzenli aralıklarla sulamak zarar verir.

Besin vermeye başlama: Keikileri saksılara diktikten 2 ay sonra normal Phalaenopsis bakımında olduğu gibi besin verme dahil her şeyi aynı şekilde uygulayın.

Keiki nedir? Orkide keiki oluşumu ve ayırma yöntemi

Keiki ayırma nasıl yapılır? Keiki nedir? Orkidede keiki oluşturma nasıl yapılır? Keiki nasıl köklendirilir? gibi soruların yanıtları orkide sahipleri tarafından sıklıkla araştırılıyor.

Merak edilen bu soruların yanıtlarını Bitkili Evim&#;den Naz Irmak Saf Evim&#;e anlattı&#;

KEİKİ NEDİR?

Keiki, orkide çiçek dallarının uç kısmında oluşan minik orkidelerdir. Hawai yerli halkının dilinde keiki yavru anlamına gelir. Bu isim bütün dünyada orkide meraklılarının kullandıkları bir terim haline gelmiştir.

Keiki genellikle çiçek dallarında oluşur. Nadirende ana gövde de oluşabilir. Ana gövdede oluşan keikileri ayırmak bitkiye zarar verebilir.

Orkide keiki ayırma

ORKİDE KEİKİ OLUŞTURMA NASIL YAPILIR?

Dalda oluşan keikileri ayırmak daha kolaydır. Eğer orkideniz keiki oluşturmuyorsa oluşması için şu yöntemi deneyebilirsiniz. Çiçeklerini solduran dalı kesip kesilen ucu mum ya da macun damlatarak hava ile temasını kesin. Bol ışık ve hava alabileceği şekilde bitkiyi konumlandırın. Keiki oluşumu zamanla başlayacaktır.

KEİKİ KÖKLENDİRİLMESİ

Keiki oluşumu ne yazık ki keiki ayırma için yeterli değildir. Mutlaka keiki ile birlikte kökte oluşmalıdır. Kök oluşması için keikinin bulunduğu bölüm nemlendirilmeli ve bol hava ihtiyacı karşılanmalıdır. Eğer kök oluşumu hala meydana gelmiyorsa sargı bezini gevşek şekilde keikinin hemen altına dolayın ve bu sargı bezini kurudukça nemlendirin. Nem sayesinde kök oluşumunu destekleyecektir. Orkidenin kök oluşumunda en önemli nokta esinti ve hava almasıdır. Ve birde olmazsa olmazı nemdir.

KEİKİ AYIRMA NASIL YAPILIR?

Keikinin kök oluşumu gerçekleştikten sonra kök uzunluğu yaklaşık 10 cm ulaştığında artık daldan ayrılabilir. Kök oluşumu meydana gelen keikinin en az iki yaprağı ve iki kökü bulunmalıdır. Kökün hemen altındaki daldan keiki düz uçlu kesici ya da makas yardımıyla kesilir. Kesilen uçların kuruması için en az iki gün dikmeden nemli bir sargı bezi üstünde ve havadar bir ortamda bekletebilirsiniz. Daha sonra uygun saksı ve toprak ile dikimi gerçekleştirilir.

Orkide bakımı nasıl yapılır? Evde orkide nasıl çoğaltılır?

Orkide bakımı nasıl yapılır? Evde orkide nasıl çoğaltılır?

Dendrobium orkide bakımı ve sulaması nasıl olmalı?

Dendrobium orkide bakımı ve sulaması nasıl olmalı?

Orkide Yetiştirme Keiki Macunu 1,5 gr OY

Orkidelerde oluşan keiki, çiçeğin dalındaki bir gözde belirli hormonların birikmesiyle ortaya çıkar. Bu macun içerisinde sitokinin hormonu bulunur. Aynı zamanda orkide keiki macunu uygunsuz bakım veya elverişsiz koşullar içerisinde bulunan bitkilerin canlanmasına da yardımcı olur. Keiki macunu 1,5 gr doğrudan bitkideki çiçek sapında yer alan gözlere sürülür. Bu sayede oluşum hızlanarak yapay olarak orkidenin keiki vermesi teşvik edilir. Yeterince büyümüş olan keiki ise ana bitkiden ayrılır. Bu sayede orkide çoğaltma işlemi tamamlanarak istenen sonuç elde edilir. Orkideden keiki ayırma yapılırken keskin ve steril bir bıçak kullanılır. Bulunduğu bölümün cm altından kesilerek orkideden ayrılır. Ayrılan bölgedeki anne bitkideki sapa ise doğal bir mantar türevi olan tarçın abartmadan sürülür. Tarçını abartmadan kullanarak sağlıklı süreç elde edebilirsiniz.

  • Pratik oluşum
  • Ana bitkiyle aynı özellikli bitki yetiştirme
  • Hızlı ve sağlıklı büyüme

Pratik Oluşum İmkanı Sunan Keiki 1,5 gr Özellikleri

Pratik Oluşum İmkanı Sunan Keiki 1,5 gr Özellikleri

Keiki macunu içerisinde büyüme hormonu barındırır. Sürgünlerin ve tomurcukların büyümesini uyaran bu ürün orkidelerde sıklıkla kullanılır. Bu yetiştirme macunu bitkinin çiçek sapındaki gözlere sürülür. Bu sayede yapay olarak orkidenin keiki vermesi sağlanır. Bu parça yeterince büyümeden ana bitkiden ayrılmamalıdır. Yaprağının en az , kökünün de adet olması gerekir. Köklerin boyutu ise 5 cm'den az olmamalıdır. Keiki, ayrıldıktan sonra çok fazla güneş ışığı alan bir bölgeye konmamalıdır. Yeni olduğu için ışığa karşı duyarlı ve hassas bir yapıya sahiptir. Büyümeye başladığı süreç içerisinde hafif aydınlık bir yere de konulabilir. Siz de orkide yetiştirme keiki macunu 1,5 gr kullanarak orkide çoğaltma işini rahatlıkla ve güvenle yapabilirsiniz. Düzenli bakım yaparak keiki ile elde edilen yeni orkidenizin yıl içerisinde çiçek açmasını sağlayabilirsiniz.

Üstün Kalitede Orkide Yetiştirme Macunu Avantajları

Üstün Kalitede Orkide Yetiştirme Macunu Avantajları

Orkide yetiştirme keiki macunu kullanıldığında yapay olarak keiki vermesi amaçlanır. Yeterince büyüdüğünde ana bitkiden ayrılır ve orkide çoğaltma işlemi başarıyla tamamlanır. Orkide keikisi ayırırken dezenfekte edilmiş bir bıçak kullanılması gerekir. Bulunduğu bölgenin cm altından keserek orkide sapından rahatlıkla ayırabilirsiniz. Ayırdıktan sonra ise ister kendi saksısına isterseniz de anne bitkinin yanındaki toprağa dikebilirsiniz. Kendi saksısından ziyade ana bitkinin toprağı düzenleyen yapı yanında olması daha sağlıklı büyümesini sağlar. İlk zamanlarda hassas olan parça, az güneş ışığı alan bir bölgede korunur. Büyümeye başladığında aydınlık ancak güneş almayan bir bölgede korunması gerekir. Siz de orkide yetiştirme keiki macunu 1,5 gr kullananlar kısmını inceleyerek ürünü kullanan müşterilerin değerlendirmelerini okuyabilirsiniz. Ürün hakkında merak ettiğiniz detaylı bilgileri kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz.

Avantajlı Fiyatlarla Orkide Yetiştirme Keiki 1,5 gr

Avantajlı Fiyatlarla Orkide Yetiştirme Keiki 1,5 gr

Orkidenin keiki vererek çoğalması işlemi keiki sayesinde kolaylaşır. Düzenli bakım sonucu oluşan yeni orkidenin çiçek açması için 2 ya da 3 yıl geçmesi gerekir. Aynı zamanda orkideler stres altındayken hayatını devam ettirme amacıyla da keiki çıkarabilir. Yeni çıkan keikinin kökleri ana bitkide olduğu gibi grileşmeden sulanmamalıdır. Aynı zamanda bu bitkinin doğrudan güneş ışığı almayan alanda olması ve cereyanda kalmaması gerekir. Orkide yetiştirme keiki macunu 1,5 gr yorumları bölümüne bakarak ürünü daha önce satın alıp kullanmış kişilerin değerlendirmelerini okuyabilirsiniz. Siz de bu ürünü kullanarak orkide çoğaltma işlemini sağlıklı bir şekilde yapabilirsiniz. Orkide yetiştirme keiki macunu 1,5 gr fiyatları her bütçeye ve beklentiye uygundur. Siz de ihtiyaçlarınıza uygun olan bu ürünü Trendyol ile inceleyebilir ve bütçeniz doğrultusunda değerlendirme imkanına sahip olabilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası