günlük hayatta asit baz örnekleri / Asit Baz Tepkimeleri Örnekleri Nelerdir? - En Son Haberler - Milliyet

Günlük Hayatta Asit Baz Örnekleri

günlük hayatta asit baz örnekleri

Günlük Hayatta Kullandığımız Asit Ve Bazlar Nelerdir?

Günlük Hayatta Kullandığımız Asit ve Bazlar hayatımızda kullandığımız hemen hemen tüm gerekli şeylerin içinde yer almaktadır. Olumlu yönleri olduğu gibi olumsuz etkileri de barındırabilen asit ve bazlar, sabun, çamaşır suyu, tuz ruhu, gazoz, sirke ve bazı ilaçların içeriğinde bulunmaktadır. Yediğimiz sebze ve meyvelerin içerisinde de örneğin, limon, mandalina, portakal gibi turunçgillerde doğal olarak bulunmaktadır. Asit ve baz denildiği zaman zararlı bir durum gibi gözükse de folik asit eksikliğinde aneminin oluşması gibi bazı asit ve bazların eksikliğinde bir takım hastalıklar meydana gelmektedir.

 

Asit ve bazların Günlük Hayatımızda Kullanım Alanlarından Bahsedecek Olursak;

Asetik Asit(CH3COOH)

Sirke asidi olarak bilinen asetik asidin %'lik çözeltisi sirke olarak tüketilmektedir. Tahriş edici kokuya sahip olan birçok ilaç ve endüstri maddesinin hazırlanmasında kullanılmaktadır. Taze kesilmiş yaralarda kan dindirici özelliğinden dolayı alüminyum asetat tuzu kullanılmaktadır.

 

Formik Asit(HCOOH)

Mikrobik bozulmayı önlemek için gıdalarda koruyucu olarak kullanılan Formik asit, bakterilere küf ve mayalara etki etmektedir. Karıncaların salgılarından bol miktarda bulunmaktadır.

 

Sülfürik Asit(H2SO4)

Dünyada en çok üretilen kimyasallardan olan ve endüstri gibi önemli üretim noktalarına kullanılan sülfürik asit, SO2 gazı kullanılarak Kontak Metodu denilen bir metotla üretilmektedir. Özellikle gübre üretimi, patlayıcı yapımı, boya sanayii, Petro kimya sanayii ve amonyum sülfat üretiminde kullanılmaktadır.

 

Sorbik Asit(HC6H)

Kokusu lezzeti olmayan Sorbik Asit, küf ve mayaların gelişmesinde etkili olduğundan yiyeceklerde de antimikrobik koruyucu olarak kullanılmaktadır.

 

Benzoik Asit(C6H5COOH)

Gıdalarda mikrobik bozulmayı önlemek için kullanılan benzoik asit iğne ve yaprakçık görünümünde olan bir maddedir. Meyve suyu, marmelat, gazlı içecekler, turşular, ketçap ve benzeri ürünlerde en çok kullanılan benzoik asit birçok bitkinin yaprak kabuk ve meyvelerinde de bulunmaktadır. Genellikle sodyum tuzu olarak kullanılan Benzoik asit, ilave edildiği gıdanın tadını etkilemektedir.

 

Hidrojen Sülfür(H2S)

Kokmuş yumurtayı andıran renksiz bir gıda olan sülfür, oldukça zehirli olduğundan uzun süre solunduğu zaman insanı öldürebilmektedir. Seyreltik olarak havada bulunduğunda kişide yorgunluk ve baş ağrısı etkileri görülmektedir.

 

Nitrik Asit(HNO3)

Nitrik asidin gliserin ile reaksiyonundan nitrogliserin meydana gelmektedir. Gübrelerin üretiminde kullanılmaktadır.

 

Sodyum Hidroksit(NaOH)

Suda kolaylıkla çözünen, kaygan bir sabun hissi uyandıran bir çözelti veren sodyum hidroksit beyaz renkte bulunan nem çekici bir maddedir. İnsan dokusunda kaşındırıcı etkisi olan Sodyum Hidroksit, deney yapılan laboratuvarlarda CO2 gibi asidik gazları yakalamak için kullanılmaktadır. Petrol rafinerilerinde, tekstil boya, deterjan endüstrisi, sabun ve kağıt gibi yapımlarda kullanılmaktadır.

 

Potasyum Hidroksit(KOH)

Pillerde elektrolit olarak ve gübre yapımında kullanılmaktadır.

 

Kalsiyum Hidroksit(Ca(OH)2)

Suda hamurumsu bir görünüş alan Kalsiyum Hidroksit, asidik gazların uzaklaştırılması, çimento ve kireç yapımı gibi alanlarda kullanılmaktadır.

 

Amonyak(NH3)

Kendine özgü keskin bir kokusu olan Amonyak, renksiz, polar yapıda, hidrojen bağı yapan ve su gibi iyonlarına ayrılan bir gazdır. Laboratuvarlarda birçok kimyasal maddenin elde edilmesinde kullanılan Amonyak, azotlu gübrelerin ve nitrik asidin üretiminde başlangıç maddesi olarak kullanılmaktadır.

 

Hidrosiyanik Asit(HCN)

Doğada bulunan zehirli gazların en tehlikelisi olan Hidrosiyanik asitin kokusu metreküpte 34 miligramda HCN varlığı hissedilebilir. Koku alındıktan sonra öldürücü tesir hızı yaklaşık 16 dakikadır.

Asit ve bazların günlük hayatta nerelerde kullanıldığına örnekler

Sulu çözeltilerinde +H iyonu veren maddelere asit denir. Örneğin HCl yani hidroklorik asit bir asittir ve suda çözündüğünde +H ve -Cl iyonlarını verir; yani +H iyonu vermiş olur.

Asit ve Bazlar günlük hayatımızda birçok yerde kullanılırlar. Yararlı oldukları gibi zararlı etkileri de bulunmaktadır. Örneğin tuz ruhu diye bildiğimiz şey aslında bir asittir ve formülü HCl'dir ayrıca bu asit mide asidi olarak ta bilinir. Bazlar ise daha çok ele kayganlık hissi veren ve tatları acı olan maddelerdir. Sud kostik buna örnek olarak verilebilir.

Asitlerin Kullanım Alanları

Formik Asit: Genellikle besinlerin bozulmasını engellemek amacıyla kullanılmaktadır.

Asetik Asit: Açılmış deri yaralarında ve kesiklerde kan durdurma amacıyla kullanılmaktadır.

Sorbik Asit: Küflenmeyi ve mayalanmayı engellemek amacıyla gıdalarda antimikrobik özelliğinden faydalanılır.

Sülferik Asit: Gübre, amonyum, boya, petrol sanayisi gibi alanlarda endüstride kullanılır.

Benzoik Asit: Genellikle bazı gıdaların içinde kullanılır. Meyve suyu, marmelat, reçel, gazlı içecekler, ketçap gibi gıdalarda yer alır.

Bazlar suda çözündüklerinde -OH iyonu veren maddelerdir. Bir baz olan Sodyum Hidroksit yani NaOH, suda çözündüğünde +Na ve -OH iyonlarını verir.

Bazların Kullanım Alanları

Sodyum Hidroksit: sabun, deterjan, lavabo açıcı gibi temizlik ürünlerinde, kağıt, tekstil, boya sanayinde kayganlaştırıcı özelliğinden faydalanılarak kullanılır.

Potasyum Hidroksit: Arap sabunu, pil elektrolit ve gübre gibi maddelerin elde edilmesinde kullanılmaktadır.

Kalsiyum Hidroksit: İnşaat sektöründe kullanılan sıva ve harçların yapımında kullanılmaktadır.

Alüminyum Hidroksit: Parfüm ve deodorantların yapımında tercih edilmektedir.

Magnezyum Hidroksit: Bazların antiasit özelliğinden yararlanılarak kullanılır.

Amonyak: Temizlik ürünlerinde ve gübrelerin yapımında kullanılır.

Asit Ve Bazların &#;zellikleri Nelerdir? Asit Ve Baz &#;rnekleri Nelerdir?

Asit ve Bazların Özellikleri Nelerdir?

Asit ve bazların genel bazı özellikleri ön plana çıkar. Bu özellikler ortak şekilde birbirine benzerdir ve aynı etkiyi yaratır.

- Asitlerin tadı ekşidir.
- Genelde sulu çözeltileri üzerinden elektrik akımını iletirler.
- Mavi turnusol kağıdını kırmızıya dönüştüren bir yapıya sahipler.
- Asitler özellikle aşındırıcı bir yapıya sahiptir.
- Aynı zamanda asitler birçok farklı yapı ile tepkimeye girer.

Bu şekilde öne çıkan genel özellikleri aynı zamanda farklılıkları olarak da ifade edilebilir. Özellikle asidik ve bazik olarak günümüzde birçok değişik örnek de ön plana çıkmaktadır.

Asit ve Baz Örnekleri Nelerdir?

Günlük yaşamda kullanılan pek çok farklı ürün üzerinden asit ve baz örnekleri ele almak mümkün. Örneğin asidik ürünler açısından limon suyu ve sirke ile beraber gazoz önemli bir yere sahiptir. Söz konusu baz örnekleri olduğu zaman ise genelde kimyasal formül bazında ele alınır.

- Sodyum hidroksit
- Potasyum hidroksit
- Kalsiyum hidroksit
- Alüminyum hidroksit
- Magnezyum hidroksit

Bu şekilde yukarıda olduğu gibi hem asidik hem de bazik olarak farklı örnekler ele alınabilir. Özellikle asitler söz konusu olduğu vakit günlük yaşamda kullanılan farklı yapılar ve ürünler ön plana çıkar.

Günlük Yaşamda Kullanılan Asitler ve Bazlar Nelerdir?

Günlük hayatın önemli yerlerini kapsayan asitler ve bazlar birçok farklı ürün de yer alır. Bu ürünlere katmış oldukları ayrıcalık ve özellik ile beraber değişik alanlarda kullanılırlar.

- Sabun
- Çamaşır suyu
- Tuz ruhu
- Bazı ilaçlar
- Gazoz
- Traş köpüğü
- Sirke
- Limon suyu
- Cilt bakım kremi
- Ketçap

Yukarıda verilen örnek ürünlerde olduğu gibi bunları daha çeşitlendirmek mümkün. Özellikle günlük hayatta çok fazla kullanılan ürünler olması ile beraber, bazıları asidik ve bazıları ise bazik özellik taşımaktadır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası