bebeklerde hemoglobin yüksekliği / Bebeklerde Bu Değerlere Dikkat! - funduszeue.info

Bebeklerde Hemoglobin Yüksekliği

bebeklerde hemoglobin yüksekliği

Bebeklerde Hemoglobin Değerleri Kaç Olmalı?

Haberler

Yaşam

Anne Bebek

Bebeklerde Hemoglobin Değerleri Kaç Olmalı?

Hemoglobin (Hgb) kırmızı kan hücrelerinde demir taşımaktan sorumlu bir protein olarak bilinir. Vücuttaki demir miktarını gösteren önemli bir parametre olan hemoglobin, kansızlık ve demir eksikliklerini belirlemeye yardımcı olur. Yaş, genetik yapı, cinsiyete göre değişik seviyelere sahip olan hemoglobin, yenidoğan bebeklerde yüksek seviyelerde izlenir, ancak birkaç haftanın ardından birçok bebekte hemoglobin değerlerinde düşüklük meydana gelebilir. Peki, bebeklerde hemoglobin değerleri kaç olmalı? İşte konuyla ilgili bilinmesi gerekenler…

Bebeklerde Hemoglobin Değerleri Kaç Olmalı?

Bebeklerde Hemoglobin Değerleri Kaç Olmalı?

Hemoglobin Testi Nasıl yapılır?

Hemoglobin Testi Nasıl yapılır?

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

Kan Say&#;m&#; Göstergesi Hemoglobin

Kan De&#;erleri Hakk&#;nda Bilgiler

Hemoglobin, kanda demir molekülü içeren k&#;rm&#;z&#; kan hücrelerinde bulunan kompleks bir proteindir. Hemoglobin de&#;erlerinin normal düzeyde olmas&#;, insan sa&#;l&#;&#;&#; için önemlidir. Kad&#;nlar, erkekler ve çocuklar için farkl&#; de&#;erlerde seyreden hemoglobin hakk&#;nda bilmek istedi&#;iniz tüm ayr&#;nt&#;lar&#; bu yaz&#;m&#;zda bulabilirsiniz.

hemoglobin nedir

Hemoglobin Nedir?

Hemoglobin, demir bak&#;m&#;ndan zengin olan ve alyuvarlarda bulunan bir proteindir. Öncelikli görevi oksijeni ve besin maddelerini vücudun bütün bölümlerine ula&#;t&#;rmakt&#;r. Hemoglobin, oksijeni akci&#;erlerden alarak vücuttaki tüm organlara ve dokulara ta&#;&#;r. Bu i&#;lem yap&#;lamazsa organlar görevlerini yerine getiremez.

Hemoglobinin bir di&#;er görevi kan hücrelerindeki karbondioksiti al&#;p akci&#;ere geri götürmektir. Hemoglobinin içinde bulunan demir molekülleri ise alyuvarlar&#;n &#;eklini korumaya yard&#;m eden moleküllerdir. Kan tahlili sonuçlar&#;nda HGB k&#;saltmas&#; ile yer alan hemoglobinin dü&#;ük de&#;erde olmas&#; kans&#;zl&#;k sorunun oldu&#;unu gösterir.

Hemoglobin yap&#;s&#; &#;u &#;ekildedir: Demir zengini olan hemoglobinin %94’ü globin ad&#; verilen proteinden, %4’ü de demir içeren “Hem” grubundan olu&#;ur. ‘Hem’ ve dört ‘globin’ zincirinin birle&#;mesiyle hemoglobin olu&#;ur. Hemoglobin vücutta ta&#;&#;y&#;c&#; hizmeti gören kompleks bir proteindir.

hemoglobin yüksekli&#;i

Hemoglobin Yüksekli&#;i Nedenleri, Nas&#;l Tedavi Edilir?

Hemoglobin yüksekli&#;i kandaki hemoglobin seviyesinin fazla olmas&#; demektir. Hemoglobin, alyuvarlar ad&#; verilen k&#;rm&#;z&#; kan hücrelerinin ana bile&#;enini olu&#;turan protein molekülüdür. Yukar&#;da belirtildi&#;i gibi vücutta oksijen ve karbondioksit ta&#;&#;ma görevi yapar.

Hemoglobin yüksekli&#;i zararlar&#; olabilecek tehlikeli bir durumdur. Dola&#;&#;m bozuklu&#;a neden olabilece&#;i gibi kanda p&#;ht&#; atmas&#;na yol açarak istenmeyen durumlar&#;n olu&#;mas&#;na da sebep olabilir.

Hemoglobin de&#;eri &#;u nedenlere ba&#;l&#; olarak yükselebilir:

  • Rak&#;ml&#; Yerde Ya&#;amak: Rak&#;m, havadaki oksijen seviyesinin dü&#;mesine neden olan bir durumdur. Yüksek rak&#;ml&#; bölgelerde ya&#;ayanlar&#;n vücudu daha rahat oksijen ta&#;&#;yabilmek için hemoglobin üretimini art&#;rabilmektedir.
  • Sigara &#;çmek: Nedeni tam olarak bilinmemekle beraber sigara içenlerde hemoglobin yüksekli&#;ine rastlan&#;r. Sigara kullananlar&#;n ci&#;erlerindeki dü&#;ük saf oksijen seviyesiyle ilintili olabilece&#;i dü&#;ünülür.
  • Kalp Rahats&#;zl&#;&#;&#;: Baz&#; kalp hastal&#;klar&#; hemoglobin seviyesinin artmas&#;na neden olabilir.
  • Vücudun Susuz Kalmas&#;: Vücut susuz kal&#;nca hemoglobin yo&#;unlu&#;u artar. Su dengesi tekrar normale dönünce de hemoglobin seviyesi azalmaya ba&#;lar.
  • Kanser: Böbrek kanseri ve karaci&#;er kanseri gibi kanser türleri de hemoglobin seviyesinin ço&#;almas&#;na yol açmaktad&#;r.
  • Akci&#;er Hastal&#;klar&#;: Pulmoner fibrozis ve amfizem gibi akci&#;er sorunlar&#; hemoglobin de&#;eri art&#;&#;&#;na sebebiyet veren durumlard&#;r. Vücut akci&#;erden yeterli oksijen alabilmek için daha fazla hemoglobin üretmeye ba&#;lar.
  • Kemik &#;li&#;i Hastal&#;&#;&#;: Hemoglobinin üretim yeri kemik ili&#;idir. Burada olu&#;an bir hastal&#;k hemoglobin seviyesini art&#;rabilmektedir.

Nefes darl&#;&#;&#;, yüksek ate&#;, halsizlik, ba&#; dönmesi, bacaklarda gereksiz &#;i&#;meler gibi belirtileri olan hemoglobin yüksekli&#;i tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Zihinde bulan&#;kl&#;k, vücutta ka&#;&#;nt&#;, güçsüzlük, halsizlik, parmak uçlar&#;nda ve dudaklarda morarma olu&#;uyorsa hemen hemoglobin kan testi yapt&#;rmak için bir doktora ba&#;vurulmal&#;d&#;r. Doktor gerekli önlemleri alacakt&#;r.

Ayr&#;ca hasta sigara içiyorsa b&#;rakmas&#;, susuz kalmamaya özen göstermesi ve yüksek rakaml&#; bölgelerde bulunmamas&#; gerekir. Bunlara ek olarak doktor taraf&#;ndan kan vermesi de önerilebilir. Yüksek hemoglobin de&#;eri bu önlemler e&#;li&#;inde dü&#;ecektir.

hemoglobin dü&#;üklü&#;ü

Hemoglobin Dü&#;üklü&#;ü Nedenleri, Nas&#;l Tedavi Edilir?

Hemoglobin dü&#;üklü&#;ü farkl&#; nedenlerle olu&#;abilir. Hemoglobin kan testi ile belirlenecek dü&#;üklük oran&#;na göre gerekli tedavi doktor taraf&#;ndan düzenlenir. &#;lk önce yap&#;lmas&#; gereken eksikli&#;e yol açan nedeni bulmakt&#;r. Bu neden demir al&#;m&#;ndaki eksiklikten kaynaklan&#;yorsa doktorlar hastaya demir ilaçlar&#; önererek sorunu gidermeye çal&#;&#;&#;r.

Vitamin eksikli&#;inden kaynaklanan hemoglobin dü&#;üklü&#;ü de olabilir. O zaman da eksik olan vitaminin takviyesi yap&#;larak hemoglobin seviyesi normale döndürülebilir. Ba&#;&#;rsaklarda olu&#;an bir emilim bozuklu&#;u da eksiklik nedeni olabilir. Bu bozuklu&#;un tedavi edilmesi gerekir ki hastaya a&#;&#;zdan ilaç verilebilsin. Emilim sorunu çözülemiyorsa o zaman yap&#;lacak &#;ey hastaya enjeksiyon tedavisi uygulamakt&#;r. Hemoglobin eksikli&#;ini olu&#;turabilen nedenleri &#;öyle s&#;ralamak mümkündür:

  • Çok s&#;k kan ba&#;&#;&#;&#;nda bulunmak
  • Vücudun yeteri miktarda alyuvar üretemiyor olmas&#;
  • Hamilelik ve adet dönemlerinde ya&#;anan kan kay&#;plar&#;n&#;n fazla olmas&#;
  • Virüs kar&#;&#;t&#; ilaçlar&#;n ve kemoterapi ilaçlar&#;n&#;n kullan&#;m&#;
  • Talasemi, damar iltihab&#; ve dalak büyümesi
  • Travma ve ameliyatlar nedeniyle ya&#;anan kan kay&#;plar&#;

Kanda hemoglobin dü&#;üklü&#;ü tespit edilirse bir dahiliye doktoruna gitmek yap&#;lacak en do&#;ru i&#;tir. Doktor gerekli testleri ve analizleri yapar. Uygulanmas&#; gereken tedavileri belirleyerek hastas&#;na bildirir. Hemoglobin dü&#;üklü&#;ü tedavisi vitamin ve mineral takviyesi yap&#;larak giderilebilir. Ama öncelikle sorunun kayna&#;&#;n&#;n tespit edilmesi gerekir.

hemoglobin de&#;eri

Hemoglobin De&#;eri Kaç Olmal&#;?

Hemoglobin de&#;eri kad&#;n, erkek ve çocuklar için farkl&#; de&#;erler içerir. Ya&#;la ilgili olarak da de&#;i&#;imler olu&#;ur. Standart olarak kabul edilen hemoglobin de&#;erleri &#;u &#;ekildedir:

  • Yeni do&#;an bebekler: gm/dL
  • Bebek (1. hafta) gm/dL
  • Bebek (1. ay) gm/dL
  • Çocuklar: gm/dL
  • Yeti&#;kin erkekler: gm/dL
  • Yeti&#;kin kad&#;nlar: gm/dL
  • Orta ya&#; üzeri erkekler: 12,,9 gm/dL
  • Orta ya&#; üzeri kad&#;nlar: 11,,8 gm/dL

Hemoglobin, eksikli&#;i ve fazlal&#;&#;&#;yla sorun yaratan bir proteindir. Y&#;lda bir ya da iki kez tam kan say&#;m&#; ya da &#;eker hastas&#;ysan&#;z hemoglobin a1c testi yapt&#;rarak seviyenizi kontrol alt&#;nda tutabilirsiniz. Dengeli beslenen ve ba&#;&#;rsaklar&#;nda emilim bozuklu&#;u olmayan ki&#;ilerin hemoglobin dü&#;üklü&#;ü varsa kan kayb&#;n&#;n neden kaynakland&#;&#;&#; hemen ara&#;t&#;r&#;lmal&#;d&#;r.

hemoglobin testi

Hemoglobin Testi Nas&#;l Yap&#;l&#;r?

Hemoglobin testi standart tam kan say&#;m&#; tahlili içinde yap&#;lan bir testtir. Doktorlar&#;n hastalar&#;ndan s&#;kça istedikleri tahlillerden birisidir. Koldan al&#;nan kan örne&#;i üzerinden i&#;lem yap&#;l&#;r. Test, kan örne&#;indeki k&#;rm&#;z&#; kan hücrelerinde bulunan hemoglobin miktar&#;n&#; ölçmeye yarar. Laboratuvar ortam&#;nda alyuvarlar içinden seçilen ve hemoglobin sal&#;nmas&#; ad&#;na kimyasal muamele edilecek olan kan örne&#;i kullan&#;larak otomatik makinelerde gerçekle&#;ir. Bu test, sa&#;l&#;k durumunuzun de&#;erlendirilmesi aç&#;s&#;ndan önem ta&#;&#;r.

Hemoglobin testi yap&#;lmas&#;n&#; gerektiren nedenler &#;u &#;ekilde s&#;ralan&#;r:

  • Anemi tan&#;s&#; koymak ve aneminin boyutlar&#;n&#; ölçmek
  • Anemi veya polisitemi hastal&#;&#;&#;n&#;n &#;iddetini belirlemek
  • Anemi ya da polisitemi tedavisine verilen yan&#;tlar&#; takip etmek
  • Anemi &#;iddetli oldu&#;unda kan transfüzyonuna karar vermek

Hemoglobin testi genel sa&#;l&#;k taramas&#; nedeniyle yap&#;lan tam kan say&#;m&#;n&#;n bir parças&#;d&#;r. Kanama sorunu olanlar, kronik anemi ya da polisitemisi hastas&#; olanlar için belli aral&#;klarla tekrarlan&#;r.

Hemoglobin Çe&#;itleri Nelerdir?

Hayati önemi olan ve oksijeni vücudun her yerine ta&#;&#;yan hemoglobin, insan bedeninde 3 çe&#;it olarak bulunur:

  • Hemoglobin A
  • Fetal Hemoglobin
  • Hemoglobin A2

hemoglobin sentezi

Hemoglobin Sentezi Nedir?

Hemoglobin sentezi akci&#;erlerden ald&#;&#;&#; oksijeni dokulara, dokulardaki karbondioksiti de akci&#;erlere ta&#;&#;ma i&#;ini yapan organik moleküldür. Her bir hemoglobin molekülü yap&#;s&#;nda oksijen ta&#;&#;yan 4 tane +2 de&#;erlikli demir atomu, bu atoma ba&#;l&#; 4 tane hem molekülü ve her demir atomuna ba&#;l&#; bir de globin molekülü bulundurur. Hemoglobinin öncelikle sentezlendi&#;i yer kemik ili&#;idir. Eritrosit üretimi de burada gerçekle&#;ir. &#;nsan vücudunda her gün y&#;k&#;ma u&#;rayan hemoglobin miktar&#;n&#; yenilemek amac&#;yla gram hemoglobin sentezi yap&#;l&#;r. Kandaki hemoglobin normal seviyenin üzerinde seyrediyorsa ortaya ç&#;kan hastal&#;&#;a polistemi denir.

E&#;er hemoglobin normal de&#;erlerin çok alt&#;ndaysa o zaman da anemi hastal&#;&#;&#; olu&#;ur. Anemi yani kans&#;zl&#;k, ciddi sa&#;l&#;k sorunlar&#;na neden olabilecek bir durumdur. Kans&#;zl&#;k nedeninin saptan&#;p tedavisinin yap&#;lmas&#; gerekir. Ya&#;am&#;n devaml&#;l&#;&#;&#; için kan çok önemlidir. &#;nsan vücudundaki tüm hücreler kana gereksinim duyar. Hayat&#;n devam edebilmesi için elzem olan glikoz, amino asit, vitamin, mineral ve oksijen kan yoluyla hücrelere ula&#;&#;r.

Hemoglobin (HGB) Nedir? Hemoglobin Değeri Kaç Olmalı?

 

Hemoglobin, anemi yani kansızlık başta olmak üzere çeşitli rahatsızlıkların sebeplerinin araştırılmasında kullanılan bir testtir.

Hemoglobin Testi Nedir?

Kanda HGB seviyeleri ölçümü desilitrede gram (g/dL) şeklinde ifade edilir. Bu değerin düşük seviyelerde çıkması, düşük oksijen seviyesi ile doğrudan bağlantılıdır. Bu test özellikle kişide demir eksikliği ya da kansızlık problemlerinde yapılır. Değerin normal referans aralığının altında olduğu noktada ölçülen hemoglobin seviyeleri bireyin cinsiyetine ve yaşına göre değişiklik gösterir. Bu seviye referans aralığının altında ise ilk anemiden şüphelenilir. Değerin yüksek çıkması da nadir görülen polisitemi kan hastalığını gösterir.

Hemoglobin Nedir?

“Hemoglobin nedir?” sorusunu daha detaylı açıklamak gerekirse; bu değer kanın vücutta oksijen taşımasını sağlayan kırmızı kan hücrelerinde bulunur ve bu hücrelere renginin verir. Demir açısından oldukça zengin olan hemoglobin, oksijen ile birleşerek oksijeni, vücutta oksijen seviyelerinin düşük olduğu kılcal damarlara taşır.

Hemoglobin Testi Hangi Hastalıkların Tanısı İçin Yapılır?

Tam kan sayımının parametrelerinden biri olan HGB, demir eksikliği ve kansızlık başta olmak üzere çeşitli rahatsızlıkları tespit etmek adına kullanılır.

Hemoglobin Düşüklüğü Ne Anlama Gelir?

Hemoglobin normal değeri düşükse bu durum vücudun kırmızı kan hücrelerini yaratma mekanizmasını etkileyen durum ya da hastalığa sebebiyet verir. Erkeklerde hemoglobin düşüklüğü de kansızlık habercisidir.

Düşük Hemoglobin Seviyesinin Belirtileri Nelerdir?

Hemoglobin eksikliği genellikle anemiye işaret eder. Bu durumda da baş ağrısı, zayıflık, düzensiz kalp atışı, nefes darlığı, baş dönmesi, göğüs ağrısı, soluk cilt, el ve ayakta üşüme gibi çeşitli semptomlara neden olur.

Hemoglobin Yüksekliği Ne Anlama Gelir?

“Hemoglobin pozitif ne demek?” diye merak ediyorsanız bu durumun hemoglobin yüksekliği olduğunu bilmelisiniz. İdrarda hemoglobin yüksekliği de idrar yolu enfeksiyonları başta olmak üzere böbrek tümörleri, kemik iliği bozukluğu, orak hücre anemisi ve sıtma gibi durumlarda da görülür.

Yüksek Hemoglobin Seviyesinin Belirtileri Nelerdir?

Hemoglobin yüksekliği belirtileri genellikle kaşıntı, aniden kilo verme, başta ağrı, baş dönmesi, eklemlerin ağrıması ve şişmesi, halsizlik, gözlerde sararma ve aşırı terleme şeklindedir.

Hemoglobin Testi Nasıl Yapılır?

Hemoglobin yüksekliği ve düşüklüğü ölçümü için kişinin kolundaki damardan, el üzerinden ya da parmak ucundan kan alınır. Bu örnek yenidoğan bebeklerde de topuktan alınır ve incelenmeye gönderilir.

1 Yorum


13 Haziran tarihindeBahar Konukoğlu

hgb de çıktı sonucu ne oluyor acaba

Büyük Anadolu Hastaneleri

14 Haziran tarihinde

Merhaba. Normal aralık 12 ile 14 ancak bu değerler de normal kabul edilmekte. En kapsamlı açıklama için doktorunuzla görüşebilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

Yorum Ekle

ÇOCUKTA ANEMİ (KANSIZLIĞA) YAKLAŞIM

Başlıklar

Kan tüm vücut ağırlığının yaklaşık %’ini oluşturur.

Kanın görevleri:
- Besinleri, hormonları, oksijeni dokulara taşımak
- Hücre metabolizması sonucunda oluşan artıkları toplamak
- Enfeksiyonlar ve diğer çevre faktörlerine karşı vücudu korumaktır.

Kanın içeriği:
1- Hücresel elementler (%’i)
2- Plazmadır (Koagüle kanın hücresel elemanlarından ayrılmasından sonra kalan sıvı kısmı; kanın %’ını oluşturur. %90’ı sudur, elektrolit ve protein gibi organik olmayan ve organik maddeleri içerir).

Kandaki hücresel elementler:
1- Kırmızı kan hücreleri (alyuvarlar) = Eritrositler
2- Beyaz kan hücreleri (akyuvarlar) = Lökositler
3- Trombositlerdir.
Kandaki hücreler kemik iliğinde bulunan öncül kan hücrelerinin farklılaşması ve olgunlaşması sonucunda ortaya çıkar ve işlev kazanırlar. Kemik iliğinde kendini yenileyebilen ve diğer hücrelere farklılaşabilen öncül kök hücreler bazı büyüme faktörleri ile önce miyeloid ve lenfoid öncül hücrelere yönelir, daha sonra olgun kan hücrelerini oluştururlar.  Kemik iliği erişkin bir insanda en büyük organlardan biri ve kan yapımının en önemli yeridir. Normal bir erişkinde kemik iliği günde yaklaşık milyar hücre üretir, gerektiğinde üretimi artırır. Doğum öncesi, yenidoğan ve erken çocukluk dönemlerinde kan yapımı ve kan değerleri erişkin bir kişinin değerlerinden farklılık gösterir. Bu nedenle hiçbir şekilde erişkin kan değerlerini çocuklarınkiyle bir tutmamak gerekir.

Anemi (kansızlık) nedir?
Anemi eritrosit kütlesinin veya kan hemoglobin ve hematokrit konsantrasyonun azalması olarak tanımlanır. Normal hemoglobin ve hematokrit değerleri yaşa göre ve erkek-kız cinsiyetine göre değişir. Hemoglobin ve hematokrit değerleri o yaş ve cins için normal değerlerin alt sınırından düşükse anemi vardır.
Tam kan sayımı sonuç belgelerinde kan değerlerinin düşük veya yüksek diye belirtilmesi erişkin değerlere göredir, sonuçların çocukların yaşına göre doktor tarafından ayrıca değerlendirilmesi gerekmektedir
Anemi bir bulgudur, önemli olan anemiye neden olan hastalık veya durumun ortaya çıkarılması ve tedavi edilmesidir.

Anemi nedenleri
Aneminin temel nedenleri arasında eritrositlerin morfolojik (yapısal özelliklerine göre) ve/veya fizyolojik fonksiyonlarında (işlevlerine göre) bozulma yer alır. Anemiler başlıca dört nedenle ortaya çıkabilir:
1) Eritrosit yapım bozukluğu (kemik iliğinden yeterli miktarda eritrosit üretilemez)
A. Kemik iliğinin yeterince çalışmaması, kemik iliği yetmezliği (örnek: aplastik anemi, enfeksiyon, ilaç veya kansere bağlı kemik iliği yetmezliği)
B. Eritrositlerin olgunlaşmasında çok önemli bir rolü olan ve %90’ı böbrekten salınan eritropoetin sentezinde bozukluk (örnek: kronik böbrek yetmezliği, hipotiroidi, romatizmal hastalıklar)
2) Eritrositlerin olgunlaşmasında yapısal ve işlevsel bozukluk (örnek: demir eksikliği, hemoglobin yapı ve fonksiyon bozuklukları, kurşun zehirlenmesi, vitamin B12 eksikliği, folik asit eksikliği)                   
3) Eritrositlerin zamanından önce yıkılması ve yok edilmesi  (hemolitik anemiler)

  1. Eritrosite ait nedenler (örnek: eritrosit zarında bozukluk, eritrositte enzim eksikliği, hemoglobinopatiler)
  2. Eritrosit dışı nedenler (örnek: immün ve immün olmayan nedenler)

4) Kan kayıpları (kanamalar)

Anemik hastada hangi klinik bulgular ortaya çıkabilir?
Aneminin sık görülen klinik bulguları halsizlik, yorgunluk ve solukluktur. Anemik bebekler huzursuzluk, iştahsızlık, yutma güçlüğü, ağlarken morarıp kalma ve gelişmelerinde duraklama, gerileme ile gelebilirler. Çocuklarda özellikle demir eksikliği anemisinde okul başarısında düşme, anlama ve algılama güçlüğü, zeka düzeyinde azalma görülebilir. Kemik ve eklem ağrıları, lenf bezelerinde büyüme, karaciğer ve dalak büyüklüğü lösemi ve diğer bazı hastalıklarda izlenebilir. Çarpıntı hissi, baş ağrısı, sık enfeksiyon geçirme, yenmemesi gereken, toprak, sıva, buz gibi maddeleri yeme isteği, tırnaklarda bozukluk, iştahsızlık, tad alma duyusunda kayıp, dilde ağrı ve ağız kenarlarında yaralar olabilir. Uzun süredir anemisi olan hastalar ise anemiyi daha rahat tolere edebilirler ve anlamlı şikayetleri bulunmayabilir.

Anemili  bir çocukta tanı için hangi durumlar önemlidir?

- Aneminin başlama yaşı önemlidir. Beslenme yetersizliğine bağlı demir eksikliği anemisi daha çok 6 aylıktan sonra başlar. Yenidoğan bebekte anemi genellikle kanama, kan grubu uygunsuzluğu (ABO, Rh uyuşmazlığı), hemolitik anemi ve enfeksiyonlarla gelişir. Ağır anemi aylıkken başlamışsa neden Akdeniz anemisi (beta talasemi) hastalığı olabilir.
- Cinsiyet önemli olabilir. Ailenin sadece erkeklerinde görülen hemolitik anemiler, erkek cinsiyete bağlı bir genetik geçişi işaret eder. Örneğin bakla yedikten veya ilaç aldıktan sonra aniden eritrositlerin yıkılmasına neden olan glikozfosfat-dehidrogenaz enzim eksikliği böyle bir hastalıktır; kızlarda nadir görülür.
- Anemi bebeklikten beri var mı? (Daha çok genetik geçişli, kalıtsal bir neden düşündürür)
- Belli aralıklarla veya bazı durumlarda tekrarlıyor mu?
- Beraberinde sarılık olmuş mu? (Eritrosit yıkımı)
- İdrar-gaita renginde özellik var mı? (Damar içi eritrosit yıkımında idrar rengi koyulaşır. Mide-barsak sisteminde kanama varsa gaita rengi siyah olur veya kan görülür)
- İlaç kullanımı ile ilişkili mi? (İlaçlar kemik iliği yetmezliği, eritrositlerin erken yıkımı, salisilat alımına bağlı gizli kanama gibi nedenlerle anemiye yol açabilir)
- Bitkisel bazı ilaçlar veriliyor mu? (Toksik miktarlara veya toksinlere maruz kalabilirler)
- Çocuk toksik maddelere maruz kaldı mı? (Tarım ilaçları, böcek ilaçları, benzen gibi toksik maddeler kemik iliği yetmezliği ile anemi yapabilir; kurşunla teması anlamak amacıyla yaşadığı çevreye, evine, boyaya maruz kalıp kalmadığına, yemek pişirme malzemelerine, ve kalaylanmamış seramik kapların kullanılıp kullanılmadığı araştırılmalıdır) 
- Enfeksiyon var mı? (Enfeksiyona bağlı eritrositlerde baskılanma, kemik iliği yetmezliği veya erken yıkım olabilir. Hepatit, sıtma, tüberküloz gibi enfeksiyonların endemik olduğu bölgelere seyahat belirtilmelidir. Aktif enfeksiyon sırasında hemoglobin değeri ,5 gr/dl kadar düşebilir; uzun süreli, kronik enfeksiyonlarda ağır anemi görülebilir)
- Deride kırmızı-mor benekler, morluklar, uzun süren kanamalar, uzamış veya fazla adet kanaması var mı? (Kanamaya yatkınlık varsa kanamalar sonucu anemi ortaya çıkabilir)
- Deri döküntüsü, eklemlerde şişlik, kızarıklık, ağrı, hareket kısıtlılığı öyküsü var mı? (Romatizmal veya lösemi gibi  hastalıklar açısından)
- Beslenme özellikleri (Demir içeren gıdalar, vitamin, protein açısından alım eksikliği; toprak, sıva, buz gibi yenmemesi gerekenleri yeme öyküsü demir eksikliği anemisi açısından araştırılmalıdır. Ne tür yiyeceklerle beslendiği, mama alıyorsa demir destekli olup olmadığı, anne sütünü ne kadar süre aldığı, ek gıdalara başlama zamanı, verilen gıdaların içeriği, günde aldığı inek sütü miktarı önemlidir)
- Kronik ishal var mı? (Barsaklarda emilim bozukluğu ile demir, folat, vitamin B12 eksikliği; ishal ile gizli kanama)
- Parazitoz öyküsü var mı? (Barsakta kanamaya neden olan kancalı parazitler ve emilimi bozan parazitler anemi nedeni olabilir)
- Diğer sistemik hastalıkların sorgulanması (Sistemik hastalıklar anemiye neden olabilir)
- Yenidoğan döneminde sarılık, fototerapi, kan değişimi öyküsü var mı? (Eritrosit yıkımı ile giden kalıtsal hastalıklar)
- Akraba evliliği var mı? (Kalıtsal anemi nedenleri açısından)
- Ailede kansızlık, safra kesesi taşı hastalığı, dalak büyüklüğü öyküsü var mı? (Konjenital hemolitik anemiler için destekleyici olabilir)
- Göçmenlik var mı? (Türkiye’de talasemi sendromları en sık Akdeniz, Ege Bölgesi ve Trakya’da görülmektedir. Bu bölgeler ile Balkan’lar ve Ege Adaları’ndan göç edenlerde talasemi riski daha yüksektir. Ancak Türkiye genelinde talasemi taşıyıcılığı oranı %2 kadardır, herhangibir yörede yaşayan kişide talasemi taşıyıcılığı olabilir; akraba evlilikleri ile talasemi hastalığı riski artar)

Anemili hastada fizik muayenede hangi bulgular önemlidir?
- Solukluk en iyi gözler, tırnak yatakları, avuç içi ve kulak kepçesine bakarak anlaşılır.
- Nabız yüksek olabilir, ağır anemi varsa kalp yetmezliği açısından dikkat edilmelidir.
- Kalpte anemiye bağlı üfürüm duyulabilir.
- Demir eksikliği anemisi ve vitamin B12 eksikliğinde dil ağrılı, kızarık, dil üzerindeki yapılar düzleşmiş, dudak kenarlarında çatlama, tırnaklarda çizgilenme ve içe doğru çökme olabilir.
- Eritrosit yıkımı olan çocuklarda sarılık ve karaciğer ve/veya dalak büyüklüğü görülebilir.
- Enfeksiyon bulguları araştırılır.
- Deride renk değişikliği, koyu lekeler, morluklar, kırmızı beneklere dikkat edilir.
- Kemik ve eklemlerde ağrı olup olmadığına bakılır (özellikle lösemide önemlidir).
- Kronik kalıtsal hemolitik anemilerde kemiklerde genişleme ve kemik değişiklikleri olabilir.
- Bazı kalıtsal kemik iliği yetmezliklerinde baş parmak anomalisi, kemiklerde, kalpte, böbreklerde, deride, tırnaklarda anormal bulgulara rastlanabilir.
- Büyüme ve gelişme geriliği, yaşa göre motor fonksiyonlarda ve zekada gerilik, yutma güçlüğü, halsizlik, huzursuzluk gibi bulgular değerlendirilir.

Anemili hastada ilk istenecek laboratuvar tetkikleri nelerdir?

  1. Tam kan sayımı, eritrosit indeksleri (MCV=ortalama eritrosit hacmi, MCH=ortalama eritrosit hemoglobini, MCHC=ortalama eritrosit hemoglobin konsantrasyonu, RDW=eritrosit dağılım genişliği)
  2. Periferik yayma, formül lökosit
  3. Retikülosit sayımı önemlidir.

Öykü, fizik muayene ve bu incelemeler ile anemi nedeni hakkında ön fikir elde edilir (Şekil 3). Daha sonra kesin tanı için ileri tetkikler istenir

Kaynaklar

  1. Kliegman RM, Behrman RE,  Jenson HB (Eds). Nelson Textbook of Pediatrics, 18th edition, W.B. Saunders Company, , Philadelphia, USA.
  2. Lanzkowsky P. Manual of Pediatric Hematology and Oncology, Third Edition, Academic Press, , San Diego, USA.
  3. Green M. Pediatric Diagnosis, Fifth Edition, W.B. Saunders Company, , Philadelphia, USA.
  4. Orkin SH, Nathan DG, Ginsburg D, Look AT, Fisher DE, Lux SE (Eds).  Nathan and Oski’s Hematology of Infancy and Childhood, Seventh Edition, W.B. Saunders Company, , Philadelphia, USA.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası