lazerle horlama tedavisi ankara / Horlama | Apne | Nightlase - Lazer Destekli Uyku Apnesi Tedavisi

Lazerle Horlama Tedavisi Ankara

lazerle horlama tedavisi ankara

Horlama, uyku esnasındaki gürültülü veya bozuk nefes alma durumudur. Her yaş ve her iki cinsiyette görülebilir. Hava yolunda kısmi tıkanma, boğaz yapısının genişlemesi veya kasların gevşemesi nedeni ile olabilir. Hava yolunun tıkandığı ve rahat nefes alınamadığı için kişi nefes almaya çalıştığında boğazda titreme ortaya çıkar bu da horlamaya neden olur. Horlama hem kişinin kendisi hem de eşler için rahatsız edici bir durumdur.

Horlamanın birçok sebebi vardır:

  • Burun, boğaz ve çenenin şekil bozuklukları
  • Yumuşak damakta sarkma ve küçük dilde büyüklük
  • Bademcik ve çevre lenf bezlerinin şişmesi
  • Aşırı kilo
  • Soğuk algınlığı ve allerji
  • Yorgunluk
  • Uykusuzluk
  • Uyku ilaçları ve antihistaminikler
  • Uyuma pozisyonu
  • Gebelik
  • Alkol alımı
  • Sistemik hastalıklar
  • Uyku apnesi

            Horlama hayat kalitesini oldukça olumsuz etkileyen bir durumdur. Gün içinde yorgun hissetme ve uyku hali, çarpıntı, sabahları boğaz ve baş ağrısına, sinirliliğe, sabah baş ağrılarına, depresyon vekonsantrasyon bozukluğu ile trafik kazalarına neden olabilir. Ayrıca hipertansiyon, kalp krizi ve inme atakları bu kişilerde daha fazla görülmektedir.

            Horlama; zor nefes alma, basit horlama, üst hava yollarının rezistansı sendromu ve obstrüktif uyku apnesi ile karakterize olabilir. Her horlayanın obstrüktif uyku apnesi olmadığı gibi her uyku apnesi olan kişi de horlamayabilir. Uyku çalışması yapılmadan obstrüktif uyku apnesi ile horlama arasındaki farkı anlamak mümkün değildir. Tanı öykü, fizik muayene ve uyku laboratuvarında uyku esnasında hastanın değerlendirilmesi ile yapılabilir. Eğer kişide obstrüktif uyku apnesi yoksa basit horlama teşhisi konulabilir. Günümüzde horlama için birçok tedavi yöntemi vardır; CPAP (Obstrüktif uyku apnesi olan bireylerde devamlı pozitif hava yolu basıncı sağlanması), ağız içi aparatlar, burun aşıcı spreyler, uyuma pozisyonuna dikkat edilmesi ve baş pozisyonunu destekleyen yastıklar, cerrahi tedavi ve lazer bu yöntemler arasındadır. Bunun haricinde aşırı kiloluların kilo vermesi, uyku öncesi alkol alımının kısıtlanması, yamadan 2 saat önce ağır yemek yenilmemesi, enerji içeceği tüketiminin önlenmesi alınması gereken önlemler arasındadır.

             Fotona ER:YAG lazer ile horlama (nightlase) tedavisi invazif olmayan ve hastanın uyku kalitesini artıran bir tedavi yöntemidir. Bu tedavi esnasında lazer destekli dokuda ısınma sağlanmakta ve herhangi bir doku hasarı olmadan ağız içi mukozal dokudaki kollajenin sıkılaşması ile küçük dil, yumuşak dama ve bademcikler ve çevresi mukozal dokuda sıkılaşma sağlanmaktadır, böylece hem horlamanın şiddeti azalmakta hem de uyku apnesinin etkileri azaltılmaktadır. Nightlase tedavisi ile uyku esnasında herhangi bir cihaza veya ilaç kullanımına gerek kalmaz. Uygulama herhangi bir doktor veya diş hekiminin klinik ortamda uygulayabileceği kadar kolaydır. İlk seanstan itibaren horlamada ve uyku apnesinde farkedilir sonuçlara neden olmaktadır. Uygulama hafta aralıklarla seans arasında yapılmaktadır. Uygulama öncesi anesteziye gerek yoktur. İşlem yaklaşık olarak dk kadar sürmektedir. Uygulamanın herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır.

Posted in:Blog

Gürültülü bir şekilde horlamak, sadece horlayan için değil, bu kişiyle birlikte uyuyanlar için de rahatsız edici bir problemdir ve ciddi bir sağlık sorunu olan uyku apnesine işaret edebilir.

Uyku sırasında gevşeyen, yumuşak damak, dil, bademcikler ve boğaz dokuları, hava yolunu daraltır ve havanın geçişi sırasında  gürültülü bir şekilde titreşirse bunun yansıması şiddetli horlamadır. Ancak bu bölgelerdeki tıkanma, hava akışının azalması veya tamamen durmasına sebep olursa  obstrüktif (tıkayıcı) uyku apnesi ortaya çıkar. Bazen de,  beyin nefes almak için, solunumu kontrol eden kaslara gerekli sinyalleri göndermez, bu durum merkezi (santral) uyku apnesi ile sonuçlanır.

Kimler Risk Altındadır?

Çok şiddetli horladığınız söyleniyorsa, sabahları yorgun uyanıyorsanız ve gündüzleri uyukluyorsanız uykuda solunum duraklamaları (uyku apnesi) sorununuz olabilir,

Risk Altındaki Kişiler

Yeterli süre uyuduğu halde, sabahları dinlenmemiş olarak kalkanlar ve gündüz uyuklayanlar

Uykudaki bölünmeler nedeniyle derin bir gece uykusu mümkün olmadığından, sabahları yorgun, dinlenemeden uyanma ve gündüz uyuklamaları görülür. Uyku apnesi olan kişiler işte çalışırken, televizyon seyrederken, okurken, otobüste ve hatta araba kullanırken uyuklayabilirler. Uyku apnesi olup araç kullanan kişilerde trafik kazası geçirme riski 3 ile 5 kat daha fazladır. Çocuklardaki uyku apnesi genellikle okul başarısındaki düşme ile kendini gösterir.

Kilo fazlalığı olanlar:

% 1 lik kilo artışı, uyku apnesinde ortalama  % 3 lük artışa sebep olur.

Nedeni açıklanamayan; kalp ve solunum yetmezliği, tansiyon yüksekliği, ve cinsel performans düşüklüğü yaşayanlar:

Apne sırasında kandaki oksijenin ani düşmeleri kan basıncının artmasına, kalp ve damar sisteminin zorlanmasına neden olur. Uyku apnesi olan kişilerin hemen yarısında hipertansiyon vardır ve bu da kalp yetmezliği ile beyin kanaması riskini artırır. Kalp hastalığı olan kişilerde uyku apnesinin neden olduğu oksijen düşüşleri kalp krizine bağlı uykuda ani ölüm riskini artırdığı bilinmektedir. Yine yapılan araştırmalarda uyku apnesi olan erkeklerde erektil fonksiyon bozuklukları gibi nedenlerle cinsel performansta azalma normale göre çok daha fazla görülmektedir.

Büyümüş bademcikler ve geniz eti varlığı:

Daha çok çocuklarda görülen uyku apnesinin nedenidir, ancak bazen erişkinlerde de sorumlu olabilir.

Alt ve Üst çenesi normalden geride olanlar:

Alt ve/veya Üst çenenin geride olması dilin ve yumuşak damağın geriye doğru yer değiştirerek hava yolunu daraltmasına neden olur.

Horlama ve uyku apnesi ile ilgili burada sıralananların dışında daha farklı risk grupları da mevcuttur.

Kendinizi Test Edin

Aşağıdaki formu (Epworth uykululuk ölçeği) doldurarak,  uyku apnesinin gün içindeki belirtileri hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

Not : Uyku apnesinde kesin tanı için  uyku testi (polisomnografi)  gereklidir. Bu gibi formlar kesin tanı aracı değildir.

Epworth Uykululuk Ölçeği

Değerlendirme ve Tanı

Uyku apnesinin nedeni ve yol açtığı sorunlar birden çok sisteme ait olabildiği için KBB, Göğüs Hastalıkları, Kardiyoloji ve Nöroloji uzmanlarının ayrı ayrı değerlendirmeler yapması gerekebilir. KBB uzmanının değerlendirmesi muayene ile başlar. Bu muayenede doktorunuz burundan başlayarak nefes borusuna kadar havanın geçtiği alanlarda daralmaya neden olabilecek şekil değişikliklerini arayacaktır.

Bundan sonra, bir uyku çalışması (polisomnografi) ile uykuda vücudun çeşitli fonksiyonlarının kaydedildiği bir incelemenin yapılması gerekir.

Doktorunuz ayrıca hava yolunun dar bölgelerini değerlendirmek ve üzerinde ölçümler yapmak için sizden “sefalometri” adı verilen özel bir röntgen filmi isteyebilir.

Sizin Yapabilecekleriniz

Kilo fazlanız varsa zayıflayın. Kilo fazlası olan kişilerde zayıflama, apnenin önemli oranda azalmasını sağlamaktadır.

Alkol, sakinleştirici ve uyku ilaçlarını kullanmaktan kaçının. Bu maddeler boğazdaki kasların gevşemesine neden olarak solunumu etkilerler.

Sırtüstü yatmaktan kaçının. Sırtüstü yatmak dilin ve yumuşak damağın geriye sarkarak hava yolunu daraltmasına neden olur.

Hekiminizin Önereceği Tedavi Seçenekleri

  • PAP cihazları: Uyku apnesinde en etkili tedavi yöntemi, burun üzerine yerleştirilen bir maske aracılığıyla solunum yoluna basınç veren bir cihazla uyumaktır. Bu tedavinin etkili olabilmesi için, haftada en az 5 gün hastaların cihazla uyumaları gereklidir. PAP cihazlarının etkinliği ve başarısı oldukça yüksektir. Ancak PAP tedavisinin hastalar tarafından sürdürülebilirliği oldukça düşüktür. Birçok çalışma da hastaların en az yarısının, PAP tedavisine devam etmedikleri bildirilmektedir.
  • Cerrahi tedaviler: KBB muayene bulguları ve hastanın talebine göre ilk seçenek olarak uygulanabileceği gibi PAP tedavisini tolere edemeyen hastalar için alternatif tedavi yöntemi olabilir. Cerrahi tedavilerin amacı hava yolunu kapatan dokuların alınması, küçültülmesi, veya gerginleştirilmesidir.

Robotik, horlama ve uyku apnesi ameliyatları:

Robotik cerrahi sistemlerin Kulak Burun Boğaz alanında kullanıma girmesi, uyku apnesi ve baş boyun kanserlerinin tedavisinde çığır açmıştır. Daha önceleri ağız içinden müdahalede yetersiz kaldığımız veya sınırlı olarak ulaşabildiğimiz dil kökü ve epiglota (gırtlağın üstündeki kıkırdak kapakçık) yönelik cerrahileri, dışarıdan kesi olmadan, ağız yoluyla, kolaylıkla uygulayabiliyoruz. Robotik cerrahinin kulak burun boğaz ameliyatlarındaki temel avantajı, cerrahın elinin erişemediği dar alanlara ağız yoluyla ve cilt kesisi olmadan erişmesine imkan sağlamasıdır.

Cerrahi sahaya ulaşmada sunduğu kolaylıklar dışında robotik sistemin bir çok avantajı vardır; 3 boyutlu görüş altında ameliyat sahası 16 kez büyütülür, Robotun uçları el bileğinden daha fazla hareket kabiliyetine sahip olup, 7 düzlemde derece hareket edebilir, ayrıca robotta elin titremesi de kaldırılmıştır.

Robotik cerrahinin tüm bu avantajlarını, Horlama ve uyku apnesi ameliyatlarında kullanıyoruz. den fazla robotik cerrahi deneyimimizle Ankara da Robotik Horlama ve uyku apnesi ameliyatlarını başarıyla gerçekleştirmekteyiz. Yine Türkiye de ilk defa Robotik Uyku Apnesi Canlı Cerrahi uygulaması, 20 Nisan tarihinde, Ankara AEH de ekibimiz tarafından gerçekleştirilmiştir.

Her ne kadar uyku apnesinin tedavisinde, robotik cerrahiyüksek başarı oranına sahip olsa da her hastaya uygulanabilecek standart bir yöntem değildir. Ancak seçilmiş uygun hastalar için faydalıdır.

Uyku apnesinde dil köküne yönelik diğer ameliyatlar:

Bu ameliyatlar dil kökünün hava yolunu tıkadığı hastalarda dil kökünü küçülterek, dilden kas dokusu çıkartarak, veya dili öne çekerek solunum yolunun genişletilmesini sağlar. Bunun için sıklıkla tercih edilen cerrahi yöntem, koblatörle dil kökünün küçültülmesidir. Robotik cerrahi sistemler gibi özel donanım gerektirmemesi ve daha ucuz olması, ameliyat sonrası ağrının daha az olması gibi avantajlara sahiptir.

Uyku apnesinde yumuşak damak ve yutak bölgesi ameliyatları :

Bu cerrahilerde, yumuşak damak, yutağı çevreleyen dokular ve bademciklere müdahale edilir. Çoğunlukla bademcikler  çıkarılır, yumuşak damak ve yutağın direncini artırmaya yönelik rekonstrüktif işlemler yapılır.

Uyku apnesinin cerrahi tedavisinde önemli noktalar;

  1. Her cerrahi yöntem, her hasta için uygun değildir. Başarılı bir sonuç için hastaların bireysel olarak değerlendirilip, uygun cerrahi araç ve metodun belirlenmesi gerekir. li yıllarda horlama şikayeti olan hemen her hastanın yumuşak damağına lazer ile müdahale edilmiş, fakat istenilen faydayı sağlamadığı için, kısa sürede terk edilmişti.
  2. Ameliyat kararı verilen her hastaya uyku endoskopisi yapılması, cerrahi başarıyı artıran önemli bir incelemedir.
  3. PAP tedavisini tolere edemeyen hastalar umutsuzluğa kapılmamalı. Bunlar da cerrahi tedaviden kısmen veya tamamıyla fayda görebilir.

Merkezi uyku apnesinde tedavi:

Merkezi uyku apnesinin muhtemel nedenleri arasında kalp, sinir sistemi ve kas hastalıkları bulunur. Bu hastalıkların tedavisi apnenin düzeltilmesinde de yararlı olabilir. Ayrıca PAP cihazları da bunlarda faydalı olabilir.

Sağlık Rehberi

Normal erişkin insanların en az %45’i zaman zaman, %25’i ise sürekli horlamaktadır. Horlama yaşla birlikte artar ve özellikle şişman erkeklerde daha sık görülür. Yaşın artması ile horlamanın görülme sıklığı da artarak 60 yaşında erkeklerde % 60’a, kadınlarda ise % 40’a ulaşmaktadır. Erkeklerdeki boyun bölgesindeki yağlanma, yutak çevresinde daha çok daralmaya ve göğüs içi basınçta daha çok artmaya sebep olarak erkeklerin daha çok horlamasına neden olur. Kadınların; menapoz dönemi sonunda hormonal dengelerinin değişmesiyle, özellikle kas yapıları erkeklerinkine benzemekte bu da erkeklere benzer şekil ve sıklıkta horlamaya başlamalarına neden olmaktadır. Bu durum çok ciddi sosyal ve tıbbi problemlere yol açar. Sosyal olarak kişinin aile yaşamını, iş gezileri nedeniyle arkadaşları ile ilişkilerini olumsuz yönde etkiler. Bu açıdan sadece tıbbi bir hastalık değil sosyal sorunlara da neden olan bir durumdur. En çok üzerinde durulması gereken horlama şekli, sessizlik dönemleri ile kesintiye uğrayan şiddetli horlamalardır. Bu tür horlamalardaki sessizlik dönemleri, solunum durmaları ile kendini gösterir. Solunum durmaları veya yüzeyelleşmeleri gece içinde yüzlerce defa tekrarlayabilmekte ve bunların ancak çok az bir kısmı hastanın yakınları tarafından farkedilmektedir. Horlamanın solunum durmaları ile birlikte olduğu klinik tabloya uyku apne sendro mu (uykuda solunum durması hastalığı) denir.
Horlama konusunda önemli olan hastalığın ne zaman sağlık sorunlarına neden olmaya başladığıdır. Kişiler horlamanın neden olduğu belirtilerin farkına varmayabilir veya ciddiye almayabilirler. Horlama uyku düzeninin bozulmasına, uyku sırasında oksijen alımının azalmasına neden olur. Bunun sonucu halsizlik, konsantrasyon bozukluğu, gündüz aşırı uyku hali yakınmaları başlar. Bu şikayetler kişinin yaşam kalitesini bozar, iş ve özel yaşamını olumsuz yönde etkiler. Ayrıca horlama; yaşın ilerlemesi, ilaçlar, alkol kullanımı ve kilo alımı gibi nedenlerle yıllar içinde “uyku apne sendromu” denilen hastalığa ilerleyebilir. Horlama uyku sırasında nefesin zaman zaman durması ile kendini gösteren ciddi bir hastalığın ilk bulgusu olabilir. Uyku sırasında horlamalar arasında nefes durmaları oluyorsa, soluksuz kalınan süre 10 saniye ve daha uzunsa uyku apnesi denilen hastalık düşünülmelidir. Horlayan kişilerin yaklaşık 1/3’ünde uyku apnesi olduğu bilinmektedir ve kesin tanı uyku laboratuvarında yapılacak incelemeler ile konur. Her gece ve her pozisyonla horlaması olan hastalar mutlaka uyku laboratuarında bir gece yatırılarak değerlendirilmelidir.
Uykuda nefes durması ardından kısa süreli uykuda yüzeyelleşme veya uyanıklık dönemi olur, hasta yatış pozisyonunu değiştirir, ancak hasta bu durumu uyanıklık olarak algılamaz. Derin uyku süresinin ve uyku kalitesinin azalmasına bağlı olarak kişi kendini yorgun, uykulu ve mutsuz hisseder, gündüz her fırsatta uyuklamalar görülür. Konsantrasyon güçlüğü nedeniyle dikkat gerektiren işleri yaparken uyuklama ve araba kullanırken kaza yapma riski artar. Bu nedenle horlama ya da uyku-apne hastalığı sadece kişinin kendisi ve eşini değil toplumun diğer fertlerini de riske atan ciddi bir hastalıktır. Uyku sırasında yaşanan solunum çabası sonucu terleme, idrara çıkma ihtiyacında artma ve ağız kuruluğu şikayetleri başlar. Uykuda her nefes durması sırasında kandaki oksijen miktarı düşer ve kalp kanı pompalamak için daha fazla çalışmak zorunda kalır. Sonuçta kalp ritminin bozulmasına ve tansiyonun yüksek seyretmesine neden olur.

Horlama tedavi edilebilir mi?
Genellikle horlayan kişi horlamasından rahatsız olmadığı için doktora kendi isteği ile başvurmaz. Bu nedenle horlamanın bir hastalık olduğunu kabul etmek, tedavi ve çözüm yollarını aramak tedavide ilk basamaktır.
Şiddetli ve sürekli horlaması olan, yakınları tarafından uykuda nefesinde durma fark edilen, yeterli süre uyumasına rağmen gündüz uykululuk, yorgunluk ve sabah başağrısı olan hastalar doktora başvurmalıdır.  Bu kişilere detaylı değerlendirme ve muayene sonucu bir gece yatırılarak uyku sırasında gerekli parametrelerin ölçüldüğü uyku testi (polisomnografik inceleme) planlanarak horlama ya  da uyku apnesi varlığı araştırılır. Horlama ve uyku apnesi saptanan hastalar Kulak Burun Boğaz ve Göğüs Hastalıkları bölümünce değerlendirilerek hastalık şiddetine göre tedavi planlanır. Basit horlama ya da uyku apne  sendromu tanısı konan hastalarda öncelikle kilo verme, sigara ve alkolün bırakılması, yüksek yastıkla yatma veya yan pozisyonda yatma önerilir, gerekli olgularda cerrahi işlem planlanabilir.

Horlamayı azaltmak için hangi kişisel önlemleri almak yeterli olabilir.
• Kilo fazlalığı horlamayı artıran nedenlerin başında gelir. Kilo artışı üst hava yollarında da belirgin olmak üzere tüm vücutta yağ birikimine neden olur, bu nedenle zayıflama üst hava yolu açıklığında artma sağlayarak horlamanın azalmasını sağlar.
• Alkol kaslarda gevşemeye neden olarak horlama ve apne şiddetinin artmasına neden olur, bu nedenle uykudan 4 saat önce alkol alımından kaçınılması önerilir.
• Sırtüstü pozisyonda uyumak gevşeyen kasların ve dilin arkaya doğru kaymasına neden olarak ve üst hava yolunu daralttığı için yatağın baş kısmının yükseltilmesi ve yan pozisyonda yatma tavsiye edilir.
• Sigaranın hava yollarında ödeme neden olarak horlama şiddetini artırması nedeniyle bırakılması önerilir.
• Uyku verici ya da sakinleştirici özelliği olan ilaçların da horlama ve apne şiddetinde artmaya neden olması nedeniyle doktor kontrolünde kullanılması gerekir. Orta- ağır düzeyde uyku apne sendromu saptanan hastalarda ise üst hava açıklığını sağlamaya yönelik cihazlar ile tedavi planlanır.

Horlamaya neden olan burun alerjisi, polip ve kronik sinüzit gibi durumlar ilaçla tedavi sonrası tekrar değerlendirilir, burunda kemik kıkırdak eğrilikleri, üst hava yolunda tıkanıklığı yol açan yumuşak doku fazlalıkları için cerrahi müdahaleler düşünülebilir. Basit horlama tanısı konan kişilere ağız yapısına uygun olacak şekilde diş hekimleri tarafından hazırlanan ağız içi cihazlar tedavide kullanılabilir. Sonuç olarak horlama çevreyi rahatsız eden sosyal boyutu dışında kişinin sağlığı açısından da ciddi riskler taşıyan bir hastalıktır. Horlamanın bir hastalık olduğunu kabul ederek tedavi ve çözüm yollarını aramak tedavide ilk
basamaktır. Bu nedenle hastalık ilerlemeden sağlık merkezlerine başvurmalı, hastanın şikayetleri, muayenesi ve polisomnografik inceleme bulguları değerlendirilerek hasta için en uygun yöntem seçilerek tedavi planlanmalıdır.

* Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası