kosgeb arıcılık hibe / ARI YETİŞTİRİCİLİĞİ’NE %50 ALET EKİPMAN HİBE DESTEĞİ

Kosgeb Arıcılık Hibe

kosgeb arıcılık hibe

Mehmet AKARCA – AYDIN/Karpuzlu/Meriçler Köyü

Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi

TKDK destekleri kapsamında Arıcılık ve Arı Ürünlerinin Üretimi, İşlenmesi ve Paketlenmesi konusunda da desteklemeler sağlanmaktadır. Bu destekler kapsamında uygulanacak projelerde alt limit 5.000 Avro ve üst limit 500.000 Avrodur. Destek oranları ise Ipard II ile artış göstermiştir.

Mehmet AKARCA tarafından uygulanan arıcılık projesinde destek oranı %50 dir. Daha sonraki dönemlerde yayınlanan çağrılarda bu oran %65 e kadar yükselmiştir. Ayrıca Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu bünyesinde uygulanan projelerde harcamalar KDV den muaftır.

Gezginci arıcılık için makine ekipman alımı ve arıcılığın geliştirilmesinde kovan alımı konusunda yürütülen projede kovan, makine ekipman ve traktör alınarak %50 oranında TKDK tarafından desteklenmiştir. Projenin danışmanlık hizmetleri HD Danışmanlık tarafından yürütülmüştür.

Oğlunun antibiyotik alerjisine karşı çare arayan Gıda Mühendisi Aslı Elif Tanuğur Samancı, çareyi yurt dışından gelen arı sütü ve propoliste buldu. Böylece bu ürünleri Türkiye’de üretme kararı aldı.

Arı ürünleri üreten işletme, ürünlerini e-ticaret üzerinden bütün dünyaya ulaştırıyor. Ayrıca 13 ülkeye de doğrudan ihracat gerçekleştiriyor.

BEE’O Propolis Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Gıda Yüksek Mühendisi Aslı Elif Tanuğur Samancı, oğlunun antibiyotik alerjisine çare aradığı dönemde propolis ve arı sütü ile tanıştı. Oğlu 11 aylık olduğunda yüksek derecede ateşleniyordu ve sürekli antibiyotik vermek zorunda kalıyordu. 5 yaşına geldiğinde antibiyotiklerden dolayı çok kötü bir alerji gelişti ve tedavisi de yoktu. Doktor çocuğun bağışıklığının aşırı düşük olduğunu belirtti. Aslı Elif Tanuğur Samancı da çocuğunun bağışıklığını arttırmak amacı ile çareler ararken propolis ve arı sütü ile tanıştı.

Ürettiği Ürünlerle 6 ayda Şifa Buldu

Bu ürünlerin Türkiye’de üretilmediğini ve Çin’den geldiğini öğrenen Samancı, öncelikle oğlu için bu ürünleri kendi üretmeye karar verdi. 6 ay kendi ürettiği propolis özütü ve arı sütünü kullandıktan sonra oğlunda ne ateş ne alerji kalmıştı ve bağışıklığı da artmıştı. Bu şifayı görünce tüm annelere ulaştırma hayaliyle yola çıktı. 

KOSGEB Ar-Ge Desteği ile Ürün Geliştirip İşletmesini Kurdu

Türkiye’de daha önce üretilmeyen propolisi yine Türkiye’de ilk kez “Sözleşmeli Arıcılık” modeli ile üretmek ve proses yöntemini geliştirerek insan tüketimine uygun hale getirmek adına, Arıcılık Uzmanı Ziraat Yüksek Mühendisi Taylan Samancı ve Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu ile 2013 yılında KOSGEB destekli Ar-GE projesi ile firmasını Ä°stanbul Teknik Üniversitesi ARI Teknokent’te kurdu.

29 Farklı Ödül

Samancı, Türkiye’de ilk defa yerli üretimini başlattığı propolis için, yine Ä°TÜ ARI Teknokent’te geliştirdiği patentli özütleme yöntemi ile Ar-Ge, inovasyon, girişimcilik ve ihracat alanlarında 15’i uluslararası toplam 29 farklı ödüle layık görüldü. 2 bin 500 sözleşmeli arıcısı, 350 bin arı kovanı, 3 bin metrekarelik tesisi ve 110 kişilik uzman kadrosu ile Türkiye’nin en büyük propolis, arı sütü, polen, arı ekmeği ve ham bal üretici olarak faaliyetlerine devam ediyor.

Yüzde 100 Doğal Karışımlar

BEE’O Propolis, arı ürünleri alanındaki uzmanlığı ile yurt içinde BEE'O ve BEE’O UP, yurt dışında ise BEE&YOU markasıyla, propolis, arı sütü, polen, arı ekmeği ve ham bal; ayrıca arı ürünleri içeren yüzde 100 doğal karışımlar, tabletler, damlalar, spreyler ve kozmetikler üretiyor.

Sözleşmeli Arıcılık Modeli

BEE’O Propolis; Türkiye’de ilk defa hayata geçirdiği “Sözleşmeli Arıcılık” modeliyle arı ürünleri üretimini gerçekleştiriyor. Bu model ile kontrollü koşullarda, kovandan sofraya izlenebilir üretim sağlanıyor. Uzman ekibinde yer alan ziraat mühendisleri ve arıcılık uzmanları kontrolünde, Türkiye’nin farklı bölgelerinde yer alan arıcılarla birebir çalışılıyor. İş birliği yapılan arıcılara eğitim ve malzeme desteği veriliyor.

Uygulanan model ile her bir arıcının ürettiği ürünleri kesin olarak hangi fiyattan alacağının taahhüdü de verilerek bu şekilde “adil ticaret” sağlanıyor. Bunun karşılığında arıcının pestisit uygulanmayan arazilerde, doğal ve temiz bir çevrede üretim yaptığının kontrolü sağlanıyor.

Sözleşmeli arıcılardan toplanan propolis, arı sütü, arı ekmeği, polen ve ham bal Ä°stanbul Teknik Üniversitesi ARI Teknokent’te geliştirilen patentli propolis özütleme yöntemi ile özütlenerek, inovatif, katma değerli yeni ürünlere dönüştürülüyor. Üretilen ürünler yurt içi ve yurt dışında online, perakende ve eczane kanalları ile satışa sunuluyor.

Fon ile Üreticiye Destek

BEE’O Propolis, Türkiye’de satılan her ürünün 1 TL’sini, yurt dışında da 1 Cent’ini bir fonda toplayıp, satın aldığı ürünlere ek olarak bu fon ile arıcılara ilave destek veriliyor. Yıl sonunda ise arıcılara, yeni arıcılık ekipmanı ve malzemesi satın alabilmeleri için bu biriken para geri döndürülüyor. İşletme, böylece Türkiye’de arıcılığın gelişmesine ve sürdürülebilirliğine katkıda bulunuyor.

BEE’O Propolis ‘in bir diğer projesi ise kırsal bölgelerde yaşayan kadınlara arı sütü ürettiriyor. İşletme, böylece hem kadınların ev ve ülke ekonomisine katkı yapmalarına destek oluyor hem de kovandan elde edilen, çok değerli bir arı ürünü olan arı sütünü Anadolu kovanlarında ürettiriyor.

Ä°hracat ve e-Ticaret

BEE’O Propolis, Türkiye’de online olarak kendi e-ticaret sitesi (www.beeo.com.tr), zincir marketler, 3 bin 500 perakende satış noktası ve 25 bin eczane aracılığı ile ürünlerini tüketicilerle buluşturuyor. Amerika’da ise yine kendi e-ticaret sitesi (www.beeandyou.com), Amazon, Wallmart, E-bay online satış mağazaları, CVS eczane zincirleri ve 3 bin 500 perakende mağaza aracılığı ile ürünlerini yurt dışı pazarlarda satışa sunuyor. Bunun yanı sıra ürünlerini, Güney Kore, Almanya, Hollanda, Belçika, Avusturya, Ä°sveç, Ä°ngiltere, Fransa, Kıbrıs, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Suudi Arabistan da dâhil olmak üzere 13 farklı ülkeye ihracat gerçekleştiriyor.

110 Kişilik İstihdam

BEE’O Propolis’in 110 kişilik toplam personelinin 30’u mavi yaka, 80’i beyaz yakalıdan oluşuyor. Bu ekipten 30 kişi; gıda, ziraat, kimya mühendisleri, eczacı, biyolog ve diyetisyenlerden, diğer beyaz yakalı kadro ise uzman satış pazarlama, satın alma, insan kaynakları, işletme, finans, lojistik, müşteri hizmetleri konusunda en az 2 yıllık yükseköğrenim seviyesine sahip personelden oluşuyor.

KOSGEB’den Ödül

BEE’O Propolis, KOSGEB’in Geleneksel olarak düzenlediği KOBÄ° ve Girişimcilik Ödülleri’nin 5.’sinde “Ä°novatif Girişimci KOBÄ°” kategorisinde ödüle layık görüldü.

 

 

Hazırlayan: Şenol DEMİR

 



nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır