ben aldırma icin hangi bolume gidilir / Çocukluk Çağındaki Benler Dikkate Alınmalı | Hizmet Hastanesi

Ben Aldırma Icin Hangi Bolume Gidilir

ben aldırma icin hangi bolume gidilir

Cilt lekeleri için hangi bölüm/doktora gidilir?

"Leke", ciltte oluşan her türlü izi ifade eden geniş bir terimdir ve çok sayıda leke türü vardır. Cilt lekelerine yol açan etkenlerin başında güneş ışınları gelmekte. Yaşla birlikte oluşan kahverengi lekelerin yanı sıra, gebelik, sivilce lekeleri de sıklıkla gözlenmektedir. Birbirinden farklı oluşumları olan lekelerden kurtulmak da mümkün. Peki, cilt lekeleri için hangi bölüm/doktora gidilir? Merak edilen tüm detaylar haberimizde…

Sozcu.com.tr

Yayınlanma: 09:31 - 09 Eylül 2020 Güncellenme:

Cilt lekeleri için hangi bölüm/doktora gidilir?

Aşırı güneşe maruz kalma, hormonal değişiklikler, bazı enfeksiyonlar ve stres, lekelerin gelişiminde birincil katkıda bulunan faktörlerden bazılarıdır. Altta yatan duruma bağlı olarak bazıları kendi kendine yok olurken bazıları tedaviye ihtiyaç duyar. Peki, cilt lekeleri için hangi bölüm/doktora gidilir? Bilinmesi gerekenleri haberimizde sizler için derledik.

CİLT LEKELERİ İÇİN HANGİ BÖLÜM/DOKTORA GİDİLİR?

Cilt lekeleri şikayeti olanların Dermatoloji (Deri Hastalıkları – Cildiye) bölümüne başvurmaları gerekir. Uzman hekim öncelikle lekenin rengini, oluşumunu inceleyerek lekeye teşhis koyabilmek adına gerekli görüntüleme ve gerekirse patolojik incelemeleri sağlayarak buna uygun tedavileri sunacaktır.

CİLT LEKESİ NEDİR?

Leke, derideki herhangi bir iz için kullanılan terimdir. Aşırı güneşe maruz kalma, hormonal değişiklikler, genetik faktörler, beslenme bozuklukları, bazı enfeksiyonlar ve stres lekelerin gelişimine katkıda bulunan etkenlerden bazılarıdır. Bazı lekeler acil tıbbi tedavi gerektiren cilt kanseri gibi altta yatan daha ciddi bir durumun göstergesi olabilir. Çok sayıda leke türü vardır.

Foto: shutterstock

Bunlar:

– Yaş lekeleri: Karaciğer veya yaşlılık lekeleri olarak da adlandırılan lentijinler genellikle 5-20 mm çapında düz, iyi huylu lezyonlardır. Bu lekeler, kahverengiden siyaha kadar değişebilir ve genellikle tekrar tekrar güneşe maruz kalmadan kaynaklı olarak orta yaşlarda ortaya çıkar.

– Melazma: Bazen kloazma olarak da adlandırılan melazma, genellikle yüzde kahverengi lekelerin görüldüğü bir durumdur. Genellikle hormonal değişikliklerle tetiklenirler ve sıklıkla bu nedenle hamile kadınlarda görülürler.

– Doğum lekeleri: Doğum lekeleri, normalde doğumda bulunan cildimizdeki renkli lekelerdir. Bazen bu lekeler kırmızı renkte olabilir. Bu durumdaki lekeler, genellikle “vasküler doğum lekesi” dir. Doğum lekeleri derideki anormal kan damarlarından kaynaklanır. Diğer ana doğum lekesi türüne “pigmentli doğum lekesi” denir. Bu tür doğum lekesi doğumda bulunur ve genellikle kahverengi, siyah veya mavimsi gri renklidir.

– Hemanjiyomlar: Kan damarlarının kümelenmesiyle oluşan iyi huylu lekelerdir. Genellikle deride veya bazen iç organlarda, özellikle karaciğerde görünürler. Normalde doğumda bulunurlar ve nadiren semptomlara neden olurlar.

– Seboreik Dermatit: Kırmızı, kaşıntılı ve pullu döküntülerin tipik olarak kafa derisi üzerinde ve aynı zamanda vücudun diğer bölgelerinde geliştiği bir cilt rahatsızlığıdır. Genellikle psoriazis, egzama veya alerjik reaksiyondan kaynaklanan döküntülere benzemektedir. Kızarıklık bulaşıcı değildir, ancak genellikle uzun süreli bir durumdur.

– Vitiligo: Derinin beyaz lekeler oluşturduğu bir hastalıktır. Melanosit hücreleri melanin üretmeyi bıraktığında ya da işlevlerini kaybettiklerinde ortaya çıkar. Durumun nedenleri belirsizdir, ancak otoimmün bir hastalık olduğu düşünülmektedir. Her yaşta ve vücudun herhangi bir yerinde görülebilir. Bazen beyaz yamalar vücudun her tarafına yayılır ve ilerleyen zamanlarda aynı büyüklükte kalırlar. Vitiligo genellikle, zamanla daha büyük bir yamaya dönüşür ya da deri üzerinde küçük soluk bir nokta olarak görülür. Vitiligo genellikle zararsızdır ve bulaşıcı değildir, ancak kozmetik görünümü, vitiligodan muzdarip olan kişilerde duygusal ve psikolojik sıkıntıya neden olabilir.

– Albinizm: Hipoigmentasyonun bir başka aşırı şeklidir ve melanin üretiminde gerekli olan enzim olan tirozinazın yokluğuna veya yokluğuna bağlı olarak deri, saç ve gözlerdeki pigmentasyonun kısmen veya tamamen yok olmasına neden olur. Dünyada her 17.000 kişiden birinde görüldüğü tahmin edilmektedir. Doğumda tüm ırkları etkileyen bir genetik bozukluktur. Albinizm, melanin üretiminden sorumlu bir veya birkaç gendeki bir kusurdan kaynaklanır.

– Akne: Akne, sebum (yağ), bakteri veya kir saç foliküllerini tıkadığında ortaya çıkar. Akne bazen ciltte koyu lekeler veya yara izi bırakabilir.

– Dermatit: Dermatit, cildin iltihaplanmasıdır. Genellikle kaşıntılı bir döküntü ile şişmeye neden olur.

– Egzama: Egzama kişiden kişiye değişen ve birçok farklı biçimde ortaya çıkan bireysel bir hastalıktır. Hastalık bulaşıcı değildir. Hafif egzama vakalarında, cilt kuru, pullu, kırmızı ve kaşıntılıdır. Daha şiddetli vakalarda, deride döküntü, kabuklanma ve kanama meydana gelir. Sürekli kaşıma cildin parçalanmasına ve kanamasına neden olur. Bu durumda, cildi enfeksiyona açık bırakır.

– Sedef hastalığı: Bu, cilt hücrelerinin büyümesini hızlandıran kronik, otoimmün bir cilt hastalığıdır.

– Mantar enfeksiyonları: Bir mantarın neden olduğu cilt veya tırnakların enfeksiyonu

– Siğiller: Bunlar bir virüs cildin üst tabakasını etkilediğinde ortaya çıkan bulaşıcı, iyi huylu cilt büyümeleridir

– Uçuk: Herpes simpleks virüsünün neden olduğu ağız yakınında iltihaplı kabarcık

– Cilt kanseri: Cilt hücrelerinin kontrolsüz büyümesidir. Cilt kanserleri görünüm ve renk olarak değişebilir. Bazı cilt kanseri formları, düzensiz sınırları olan koyu benlere benzemektedir. Diğerleri sarı kabuklara veya kabarık kırmızı yumrulara benzer.

Cilt lekeleri nasıl geçer? Doğal öneriler…İlginizi ÇekebilirCilt lekeleri nasıl geçer? Doğal öneriler…Cilt lekelerine karşı en etkili maske tarifleri…İlginizi ÇekebilirCilt lekelerine karşı en etkili maske tarifleri…Cilt lekeleriyle savaşan gıdalarİlginizi ÇekebilirCilt lekeleriyle savaşan gıdalar

beyazcilt kanseriEgzamaeylemEylem AcargebelikgenetikGüneşhamileMaskesivilce

Ben Tedavisi Nasıl Yapılır? Ameliyatsız Ben Aldırma Yöntemleri

Ben aldırma tekniklerini ayrıntılı olarak yazımızda ele alacağız. Ameliyatsız ben tedavisi tekniklerini sizlere sırasıyla anlatacağız.

Ben tedavisi işlemi için en pratik yöntem buharlaştırma yöntemi olarak da bilinen radyo frekans yöntemi olup, ortalama 3 dakika kadar kısa sürede tamamlanabilmektedir. Hep birlikte kullanılan tüm yöntemleri sırasıyla görelim. Lütfen yazımızı tamamen okuyun ve sonrasında en doğru tedavi kararını verin.

ameliyatsız ben tedavisi

Ben Aldırma İçin Kullanılan Ameliyatlı ve Ameliyatsız Yöntemler Nelerdir?

Ben aldırma için uygulanan teknikler ameliyat, krioterapi(dondurma), lazer, elektro koter, plazma ve radyo frekanstır.

Ben Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Ben aldırma işlemi eski zamanlardan beri kullanılan bir tekniktir. Ameliyatta amaç beni kesi yapılarak vücuttan çıkarılmasıdır. Benin alınması açısından başarılı bir tekniktir.

Ben ameliyatı çoğu zaman benden daha büyük bir ize neden olmasından dolayı tercih ve tavsiye edilmez.

Ayrıca ben ameliyatı yalnızca ciltten kabarık ve büyük benlere uygulanabilir. Yüzeysel ve küçük çaplı benler için ameliyat uygulanamaz.

Ben ameliyatının dezavantajlı olmasından dolayı ameliyatsız ve iz bırakmayan ben tedavileri gerçekleştirilmiştir. Bu nedenle ameliyatlı ben tedavisi güncelliğini yitirmiştir. Günümüzde uygulayıcısı yok denecek kadar azdır.

ben tedavisi nasıl yapılır

Krioterapi (Dondurma) Yöntemiyle Ben Tedavisi

Genellikle dermatoloji uzmanlarının tercih ettiği bir tedavi tekniğidir. Krioterapi tekniğinde bene sıvı azot uygulanarak -90 derecelere kadar soğutulur. Soğuyan benin protein yapısı değişir ve çürümeye başlar. Çürüyen ben birkaç gün içerisinde koparak düşer.

Dikkat gerektiren bir tekniktir. Azot uygulaması dozunda yapılmaz ise ciltte istenenden dazla bölgede doku kaybı olabilir. Sağlıklı doku kaybı ise iz ve çukurluk oluşmasına neden olabilir.

ameliyatsız ben tedavisinde patoloji mümkün mü

Lazerle Ben Tedavisi

Lazerle ben aldırma, oldukça pratik bir yöntemdir. Ancak tedavi edebildiği benler sınırlıdır. Lazerle yalnızca yüzeysel ve koyu renkli benler tedavi edilebilmektedir. Kabarık ve açık renkli benlerin tedavisinde lazer cihazı yetersiz kalmaktadır.

Plazma Yöntemiyle Ben Aldırma

Tedavi elektrik bağlantısı olmayan kablosuz bir cihaz yardımı ile uygulanır. Kullanılan cihazın birçok markası olmasına rağmen en çok Plexr markası kullanılmaktadır. Bu nedenle tedavi sıklıkla Plexr tedavisi olarak da bilinmektedir.

Tedavide cihaz bene dokundurulmadan yaklaştırılır. Bu esnada cihaz ile cilt arasındaki hava iyonize olur ve aradaki hava maddenin katı, sıvı gaz gibi dördüncü hali olan plazma şekline gelir. Ben bu plazma etkisi ile tedavi edilir.

Ben tedavisinin yanı sıra leke tedavisi, kırışıklık tedavisi gibi uygulamalarda da plazma tedavisi kullanılabilmektedir.
Yüzeysel benlerde etkili sonuçlar alınabilir. Ancak kabarık benlerde plazma tedavisi çok etkili olmamaktadır.

Elektrokoter Tekniğiyle Ben Tedavisi

Koter cihazı ile elektrik enerjisi ısı enerjisine dönüştürülmektedir. Bu sayede cihazın yüksek ısısı sayesinde ben de buharlaştırma yapılarak benler alınmaktadır. Kabarık ve yüzeysel benlerde uygulanabilmektedir.

Koter cihazı gücü oldukça yüksek bir cihazdır. Bu nedenle ben alımında hassasiyeti ayarlanamaz ise kalıcı iz ve çukurluk kalmasına neden olabilir.

Radyo Frekansla Ben Tedavisi (Buharlaştırma ile Ben Aldırma)

Radyo dalgalarını ısı enerjisine dönüştüren cihaza radyo frekans cihazı ismi verilmektedir. Çalışma mantığı koter cihazı ile aynıdır. Ancak rf cihazı hassas şekilde ayarlanabilen bir cihazdır.

Bu özelliği sayesinde benin üst katmanlarından çok hafif düzeyde buharlaşma yapılabilir.

Radyo frekans tekniği kabarık ve yüzeysel bütün benlerde güvenle uygulanabilmektedir.

Bu şekilde ince katmanlar halinde buharlaşma yapılması iz kalma riskini en aza indirmektedir. Alınan bazı benlerde iz kalmazken, bazı benlerde yalnızca konuşma mesafesinden belli olacak belirsiz bir iz kalabilmektedir.

Benin hangi teknikle alınacağı benin yapısına göre değişiklik gösterebilmektedir. Bu nedenle ben aldırmak için tercih edilecek klinikte bahsedilen yöntemlerin hepsinin mevcut olması faydalı olacaktır.

Bu sayede size en uygun hangi teknik ise benlerinizi o teknikle aldırabilirsiniz.

Ameliyatsız Ben Aldırmanın Avantajları

Gelişen teknolojiler ve yeni yöntemler sayesinde ameliyatla ben alma büyük oranda terk edilmiştir. Kanser olduğu kesinleşmiş benler dışındakilerde ameliyat uygulaması devlet hastaneleri ve “ameliyat” kelimesinin büyüsünü kullanarak daha fazla ücret almayı planlayanlar dışında pek uygulaması kalmamıştır.

Ameliyatsız ben tedavisinin şu avantajları vardır;

  • Ameliyat izi kalmaz.
  • Dikiş izi kalmaz.
  • Dikiş olmadığı için dikiş aldırılmaz.
  • Ameliyat yeri bakımı ve pansuman gerekmez.
  • Banyo için dikişlerin alınması beklenmez, ertesi gün banyo yapılabilir.
  • Dikilirken çekilmeye bağlı deformasyon gelişmez.
  • İz ya hiç kalmaz ya da minimal iz kalır.
  • İşlem sonrası ağrı olmaz.
  • İyileşme daha hızlıdır.

Benler İçin Bitkisel Tedavi Var mı?

Ben yapısal bir sorundur ve uzaklaştırmanın çeşitli yolları vardır. Bitkilerle beni yakmak teknik olarak imkansızdır ancak bazı merdiven altı üretim yapan uyanık şarlatanlar “bitkisel” diyerek asitli solüsyon satmaktadır.

Asitle yakmak mümkündür ancak asidin değdiği her nokta yanacağı için çok risklidir ve abartılı iz kalmasına neden olur.

Ne yazık ki saf insanlar “bitkisel ben kremi” adıyla satılan bu tür ürünlerle mağdur olmaktadır.

Ben Tedavisinin Yan Etkileri Var mı?

Belirlenmiş bir yan etkisi yoktur, derinliği fazla olan benlerin tedavisinden sonra çukurluk kalabilmektedir, çok seyrek gördüğümüz bu durum aslında bir yan etki değil etkidir.

Yine geçici pembelik olması da bir yan etki değil iyileşme sürecidir.

Ben Takibi ve Ben Haritası Nasıl Yapılır?

Bazı klinikler ilk muayenede görüntüleri belli bir düzen içinde kaydeder ve işaretler, bu işleme “ben haritası çıkarma” denir. Yine bazı klinikler bu kayıt üzerinden hastayı 6 ayda bir kontrole çağırıp durumu değerlendirmektedirler.

Bu yaklaşım hasta açısından hem her 6 ayda bir muayene ücreti ödeyerek ekonomik kayba hem de her kontrol öncesi “acaba kanserleşti mi?” tedirginliğine sebep olmaktadır.

Bu şekilde hastayı oyalamak yerine tedavi edip hem risklerden kurtulmak hem de tedirginliği ortadan kaldırmak daha mantıklı bir yaklaşımdır.

Ben Tedavisi Sonrası Çukur Oluşur mu?

Ben deri altına kadar büyümüşse minimal bir iz kalabilir. Derinliği fazla olmayan benler alındığı anda biraz çukur görünür, bunun sebebi bir tabakanın eksi olmasıdır, vücut tarafından iyileşme sağlanırken eksik deri tabakası tamamlanır ve genellikle fark edilir çukurluk kalmaz.

Burada kullanılan teknoloji ve doktorun bu konudaki tecrübesi önemlidir.

Ben Aldırma İçin Yaş Sınırı Var mı?

Tedavide yaş sınırı yoktur, her yaşta yapılabilir. Burada önemli olan benin cinsi ve yapısıdır. Mesela küçük bir damar beni varsa ve anne baba büyüdüğünü fark ediyorsa çocuk 1-2 aylıkken bile tedavi yapılabilir hatta büyümemesi için yapılması mutlak gereklidir. Aile onayıyla büyümeden yok edilir.

Ama basit ve küçük bir bense ve ne aile ne de çocuk rahatsız değilse çocuğun kendi karar vereceği yaşa kadar beklenebilir.

Bazen sosyal endikasyonla da yapılabilmektedir mesela 8 yaşında ilkokula giden bir çocukta normal şartlarda ben tedavisi çok gerekli değildir ama çocuğun arkadaşları dalga geçiyorsa veya “benli” gibi lakap takıyorlarsa çocuk küçük de olsa bundan rahatsız olabilir. Bu gibi durumlarda bekletmek gereksizdir, tedavisi yapılmalıdır.

Ben Tedavisi İçin Hangi Doktora / Bölüme Gidilmelidir?

Ben tedavisi işlemi dermatoloji uzmanları, plastik cerrahlar ve genel cerrahi uzmanları tarafından yapılmaktadır. Doktorun branşı kadar tecrübesi de önemlidir.

Bu nedenle doktor tercih edilirken ben tedavisi alanında uzmanlaşmış ve bütün teknikleri kullanabilen bir doktor tercih edilmelidir.

IDEATIP’ın tüm şubelerinde konusunda tecrübeli genel cerrahi uzmanları görev yapmakta olup ameliyatsız tedaviler için gerekli bütün donanımlara sahiplerdir.

Ben Aldırmak Kanser Yapar mı?

Ben aldırmanın kanser yapacağı yalnızca kulaktan kulağa yayılan geçersiz bir bilgidir. Benin hangi teknikle olursa olsun alınması kansere neden olmaz. Bilakis benin alınması ilerleyen zamanlarda oluşabilecek bütün kanserleşme risklerini de ortadan kaldırmaktadır.

Ayrıca kanser tespit edilen benlerin tedavisi de benin alınması şeklinde yapılmaktadır. Bu nedenle ben alımı kanserleşme yapar bilgisi tıbbi olarak geçerli değildir.

Kanserli Ben Nasıl Anlaşılır, Tedavisi Yapılır mı?

Tüm doku ve organ kanserlerinde olduğu gibi anlamanın en etkili yolu parça alıp incelenmesidir, ancak bu şekilde kanser olduğu kesinleştirilebilir.

Bu cümleden “her benden parça alınmalıdır” sonucu çıkarmak yanlış olur çünkü 22 yıl içinde yaptığımız on binlerce benler arasında çok kötü huylu olan bu güne kadar 2 kişide, kötü huylu kabul edilen ama % 100 başarıyla tedavi edilen kanser ise 15 civarı kişide görülmüştür.

Halk arasındaki yanlış paylaşımlar dolayısıyla çok az insanın öldüğü malgin melanom ve hiç ölüme neden olmayan ben kanseri BCC konusu her yıl binlerce insanın öldüğü akciğer kanserinden daha çok bilinmektedir.

Muayene veya dermatoskopla muayenede kanser olabileceği konusunda şüphe oluşursa biyopsi denilen parça alınır ve patolog tarafından incelenerek kesinleştirilir.

Şüphe olmadığı halde hasta emin olmak için parça alınıp incelenmesini isteyebilir bu durumda tereddütsüz biyopsi alınır ve inceletilir.

Ben kanserlerinin hepsi tedavi edilebilir, tedavide % 100 başarılı sonuç alınabilen kanser türü olduğu gibi başarının daha düşük olduğu kanser türleri de vardır.

Ben Tedavisi Nerede Yapılır?

Ben aldırma işlemi konusunda tecrübeli olan tüm doktorların, gerekli donanımlara sahip muayenehanelerinde, kliniklerinde ya da hastanelerinde yapılabilir.

3-5 dakika kadar kısa bir sürede gerçekleştirilen bu tedavinin ardından herhangi bir istirahat, pansuman ya da benzeri ihtiyaçlara gereksinim duyulmaz. Kişi günlük hayatına sorunsuz devam edebilir.

Tedavi olmak için Türkiye’nin 4 büyük şehrinde 6 klinikle hizmet vermekte olan IDEATIP tercih edilebilir.

Yıllardır binlerce ben tedavisi gerçekleştiren kliniklerimizde görev alan genel cerrahi uzmanları ben aldırma konusunda gerekli tüm tecrübeye ve donanıma sahiptir.

Ben Aldırmak Tehlikeli mi?

Halk arasında “beni aldırırsan kanserleşir” gibi tamamen akla, bilime aykırı bir inanış vardır. Aslında tam tersidir beni aldırırsanız o benin kanserleşme riskini ortadan kaldırmış olursunuz, olmayan ben kanserleşemez.

Normal derinin de kanserleşme riski olduğu göz ardı edilmemelidir ancak koyu renkli benler güneşin zararlı ışığını daha fazla tutar ve kanserleşme riski deri renginde olanlardan daha fazladır. Hangi renk veya çeşit olursa olsun alındığında kanserleşme riski ortadan kaldırılır.

Ben Aldırmak Acıtır mı?

Genellikle uyuşturucu yapmayı gerektirmeyecek kadar hafif bir acı olur ancak hasta canı tatlı biriyse ve “uyuşturulsun istiyorum” derse uyuşturmaktan daha az acısa da uyuşturulabilir.

Her ne kadar çok az acısa da göz kapağı gibi reflex olarak hareket ettirilen bölgelerde uyuşturmak doğru bir yaklaşım olur, bunun dışındaki bölgelerdekileri uyuşturmak bölgeyi şişirerek yanıltıcı olabileceğinden uyuşturmadan yapmak daha doğru olur.

Ben Tedavisi Fiyatları Ne Kadar?

Ben tedavisi olmak için tedavi ücretleri sayfasını ziyaret edebilir veya 0542 621 08 88 numaralı telefonumuza WhatsApp üzerinden görsel göndererek ücret bilgisi alabilirsiniz. Doktorlarımız görseli inceleyerek ben aldırma fiyatları hakkında bilgilendirme yapacaktır.

Vücutta Ben Çıkması Normal mi, Ne Yapılması Gerekir?

Hayır normal bir durum değil. Deriyi oluşturan katmanların deformasyonu sonucu o katmanın aşırı büyümesiyle veya deriye rengini veren melanocit adlı hücrelerin fazla melanin salgılaması sonucu tümör benzeri yapılar oluşur.

Bu durum normal değildir ama ciddi bir sorun da değildir.

Yapılacak şey her ben için en uygun yöntemle alınmasıdır. Görsel olarak rahatsız etmiyorsa alınmaması da ciddi sorun çıkarmaz.

Ben Aldırma Sonrası Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Ameliyatsız ben tedavisi sonrasında takip eden bir gün yüzünüze su değdirmemeniz ve kabuk oluştuysa asla yolmamanızdır. Oluşan kabuğun kendi kendine düşmesi beklenmelidir.

Ben aldırdıktan bir gün sonra makyaj yapmanızda bir sakınca yoktur. Cildiniz lekelenmeye müsaitse güneş kremi kullanabilirsiniz.

Sonuç Olarak:

Yüzdeki, boyundaki yada vücudun herhangi bir yerindeki siyah ben, kahverengi, çıkıntılı yada yüzeysel ben ayırt etmeksizin tüm benler ameliyatsız yöntemlerle tedavi edilebilmektedir.

Radyo frekans ben aldırma konusunda oldukça etkili ve başarılı bir yöntem olup tüm IDEA Klinik şubelerinde etkin bir şekilde uygulanmaktadır.

Ben aldırma işlemi benin yapısı, sayısı ve boyutuna göre değişiklik gösterse de tek bir ben tedavisi ortalama 2-3 dakikada tamamlanabilmektedir.

Ben sildirme için araştırma yapan hastaların bir çoğu dikişli ben aldırma, küçük ben aldırma, siyah ben aldırma gibi aramalar yapmaktadır.

Tüm benlerin tedavisi ameliyatsız olarak herhangi bir risk içermeden pratik şekilde yapılabilmektedir. Ancak uygulamayı yapacak klinik yada doktor iyi araştırılmalıdır.

Bilimsel Referanslar:
1- Viana, ACL, Gontijo, B., & Bittencourt, FV (2013). Dev konjenital melanositik nevus. Anais brasileiros de dermatologia , 88 , 863-878. – Google Akademik

2- Hu, XG, Ma, HH, Zhao, YY ve Yang, QH (2009). Çeşitli fasiyal nevüslerin tedavisine yönelik kapsamlı cerrahi yaklaşımlar. Çin Tıp Bilimleri Dergisi , 24 (2), 127-129. – Google Akademik

Çocukluk Çağındaki Benler Dikkate Alınmalı

Dermatoloji

Çocukların cildinde masum olarak görülebilen ve önemsenmeyen benler, deri kanserine yol açabilmektedir. Çocukluk ve ergenlik döneminde artış gösteren benlerin takibinin yapılması büyük önem taşımaktadır. Memorial Hizmet Hastanesi Dermatoloji Bölümü Uzmanları, ben(nevüs) tanı ve takibinin önemi hakkında bilgi verdi.

Okul öncesi dönemde benlerde artış olabilir

Benler genellikle 2-3 mm çapında, pembe, kahverengi ya da siyah gibi çeşitli renklerde, cilt yüzeyinde deriye rengini veren “melanin” maddesini salgılayan “melanosit” denilen hücrelerden oluşmuş lezyonlardır. Süt çocukluğu olarak adlandırılan dönemden itibaren görülmeye başlamaktadır. Sayıları genellikle okul öncesi süreçte ve ergenlik sonlarında artış göstermektedir. Bu artış 25-30 yaşlarına kadar devam etmektedir.

Çocukluk çağındaki deri kanserleri benlerin yoğun olduğu bölgelerde görülüyor

Benlerin oluşumunda rol oynayan başlıca etken, güneşin ultraviyole ışınlarıdır. Çocukluk döneminde güneşe aşırı maruz kalmak ben gelişimini artırmaktadır. 1-4 yaş arasında uzun saatler güneşte kalmak, özellikle sırt ve kollarda melanositik ben gelişimine neden olmaktadır. Çocukluk çağında görülen “melanom” adı verilen deri kanserlerinin, benlerin yoğun olarak bulunduğu bölgelerde geliştiği görülmektedir.

Açık ten rengi olan çocuklar için özellikle dikkat edin

Melanositik benlerin oluşumunda rol oynayan diğer bir etken de açık ten rengidir. Bu nedenle özellikle açık ten rengine sahip çocukların güneşe maruz kalma süresinin kısaltılması, saat 10.00 ile 16.00 arasında güneşe çıkılmaması ve en az 30 koruma faktörlü (SPF 30+) güneşten koruyucu krem ve losyonların gün içinde 4 saat aralıklarla uygulanması önemlidir.

Genetik faktörler ben sayısında etkilidir

Melanositik nevüslerin (benlerin) sayısını ve dağılımını genetik özellikler, hormonal ve çevresel faktörler de etkilemektedir. Erkek çocuklar ve aile bireylerinde çok sayıda ben bulunan çocuklarda ben gelişme olasılığı daha fazladır. Ergenlik döneminde benlerin sayısı artmaktadır. Kemoterapi gibi bağışıklık sistemini zayıflatan ilaçları kullanan çocuklarda ben sayısında artış gözlenebilir.

Fazla sayıdaki benler deri kanseri riskini artırıyor

Melanositik benlerde melanom (deri kanseri) gelişme oranı % 0.1’in altındadır. Çok sayıda, özellikle yüzden fazla beni olan çocuklarda bu risk daha da fazladır. Benlerde aşırı artış, dermatoskopi cihazı  ile risk saptanması ve kıyafetlerle temasa bağlı tahriş oluşması durumunda tedavi uygulanmaktadır. Benlerde başlıca tedavi yöntemi, lokal anestezi altında uygulanan cerrahi işlemlerdir.

Ben takibi çok önemli

Benlerin sayısının ve boyutunun artması, renginin koyulaşması, kenarlarında düzensizlik olması, kanama ya da ağrıya yol açması durumunda mutlaka bir dermatoloji uzmanına başvurulmalıdır. “Dermatoskop” adı verilen ve benlerin ayrıntılı olarak incelenmesini sağlayan bir cihaz yardımı ile benlerde risk olup olmadığı saptanabilmektedir. Çok sayıda beni olan kişilerde bilgisayarlı dermatoskop aletleri ile ben haritalaması yapılabilmektedir. Görünümleri ve yapıları kaydedilen benler, risk oluşturma durumlarına göre belirli aralıklarla kontrol edilmekte ve ben takibi yapılmaktadır.

Ben Aldırınca İz Kalır mı?

Ben aldırma işlemi için araştırma yapanların en çok merak ettiği hususlardan biri “ben aldırma sonrası iz kalır mı?” şeklindedir. Bu sorunun cevabı, hizmet alacağınız doktorun ben aldırma konusundaki deneyimi ve uygulayacağı yönteme göre değişir.

Örnek: Tecrübeli bir hekim tarafından uygulanan lazer ya da radyofrekans yöntemi sonrası herhangi bir iz kalmazken, aynı cihazı kullanan kişinin tecrübesiz olması halinde ise maalesef çukurluk şeklinde iz kalır.

Sonuç: Ben aldırma sonrası iz kalmaması için, hizmet alacağınız doktorun ben aldırma tecrübesi ve uygulayacağı yöntem çok önemlidir. Bir diğer önemli husus ise ben aldırma sonrası iyileşme sürecidir. İz kalma riskini azaltıcı ve iyileşme sürecini hızlandırıcı etkisi bulunan Kutalin Krem kullanmanızı öneririm. (1,8).

Ben aldırma sonrası iz kalma riski

Ben aldırma sonrası izin kalıp kalmayacağını anlamak için: cildin yapısı ve ben alımında uygulanan tekniklerle ilgili özet de olsa bilgi sahibi olmak gerekir. Bu konuda bilgi vermeye çalışacağım. İlk olarak cildin yapısına bakalım mı?

CİLDİN YAPISI

Deri ya da cilt: Gözle gördüğünüz en üst katman (epidermis) yanı sıra onun alt katmanı dermis ve hemen altında ise hipodermis ya da subkutanöz dediğimiz 3 kısımdan oluşmaktadır.

Benlerin oluşumunda önemli bir etkisi bulunan melanositler: Derinin en üst katmanı olan epidermis kısmında bulunmaktadır. Yani cildin 1-2 mm altında diyebiliriz. (2).

Dermis: Cildimizin ihtiyacı olan birçok gereksinimi barındırmaktadır. Damarlar, kolajenler, sinirler, salgı bezleri vs. bu katmanda bulunmaktadır. Ben aldırma işleminde bu katmana zarar vermemek gerekir. Aksi halde iz ya da çukurluk kalmasına neden olunur.

Cildin yapısını en güzel şekilde anlatan videolardan birini sizlerle paylaşmak istiyorum. Khan Academy Türkçe servisi tarafından hazırlanan Videoda cildin yapısı 2 farklı video ile ele alınmaktadır.

İlk video: “Deri Nedir? Epidermisi Tanıyalım (Sağlık Bilgisi ve Tıp)”

İkinci videoda ise Dermis hakkında bilgi verilmektedir. “Epidermisin Altında Ne Var? Dermis ve Hypodermisi Tanıyalım (Sağlık Bilgisi ve Tıp)” Videoya göz atmak için aşağıda yer alan bağlantıya tıklayabilirsiniz. https://www.youtube.com/watch?v=buqvZn_46h8

BEN ALDIRMA YÖNTEMLERİ

Ben alımı yöntemleri, iz kalıp kalmaması konusunda yine belirleyici olmaktadır. Ben aldırma için hangi bölüme gidilir? Şeklinde sorular karşınıza mutlaka çıkmıştır. Bu soruya: Genel Cerrahi, Dermatoloji ve Plastik Cerrahi bölümü şeklinde yanıt vermekteyiz. Tercih edeceğiniz uzmanlık alanı, size uygulanacak olan yöntemi de tayin etmektedir. (3).

Örnek: Dermatoloji bölümüne seçmeniz halinde %90 kriyoterapi (benleri dondurma yöntemi) uygulanacaktır. Hizmet almadan önce uzmanlık alanlarını ve uyguladıkları yöntemleri kısaca tanımalısınız. Ben aldırma videolarını mutlaka izlemelisiniz. Aşağıda bununla ilgili videolar paylaşacağım.

RADYO FREKANS (ÖNERİLİR)

1-2 Dakika gibi kısa sürede ben aldırma imkanı sunan Radyo Frekans (RF) iz kalmama konusunda en iyi yöntem diyebiliriz. Genel cerrahi uzmanlarının ben aldırma, siğil, nasır gibi cilt problemlerinde kullandığı bu cihaz ile benler buharlaştırılmaktadır. Cilde dokunduğu anda yüksek ısı ile cilt eritilmektedir. Cilt seviyesine kadar uygulanmakta ve daha derine (dermis) altına inilmemektedir. Dermis altına inilmediği için cildi besleyen hücreler zarar görmez. (4).

Aşağıda yer alan videoda, RF ile yapılan ben aldırma işlemini yakından görebilirsiniz. Her bir işlemin sadece 1 dakika gibi kısa sürede yapıldığını göreceksiniz.

15-20 Günlük geçici pembelikten sonra neredeyse belirgin bir iz kalmaz.

LAZER

Lazerle ben aldırma en çok aranan yöntemler arasında yer almaktadır. Plastik ve estetik cerrahi uzmanları yanı sıra bazı genel cerrahlar sıkça uygular. Bazen güzellik merkezlerinde de yapıldığını görürsünüz. En çok dikkat edilmesi gereken yöntemlerden biridir.

Lazer epilasyonda da kullanıldığı gibi ameliyat esnasında bistüri (neşter) yerine cildi kesmek içinde kullanılabilir. Bu nedene birçok lazer tipi bulunmakta: Renk ve dalga boyuna göre değişmektedir. Lazerle ben aldırma yapan uzmanın konuya son derece hakim olması gerekir. Uygun cihaz seçimi, uygun dalga boyunun belirlenmesi gerekir. Aksi halde uzun seanslar süren işlem ya da benin olduğu yerde çukurluk oluşabilir.

Lazer ışınlarının, derin dokuya hasar vermemesine özen göstermek gerekir. Dermis ve alt katmanı hipodermis kısmı hasar görmesi halinde iyileşme süreci gecikecek ya da iz kalmasına neden olacaktır. (5)

AMELİYAT

Plastik cerrahi uzmanlarının en çok uyguladığı yöntemlerden biri olan ameliyat ile ben aldırma da yine iz bırakması muhtemel yöntemlerden biridir. Ameliyat ile benin olduğu yerden kesilerek çıkarılır.

Kesim işlemi ben yanı sıra çevre dokuyu da etkilemektedir. Aynı zamanda derin bir kesi yapılmaktadır. Sonrasında dikiş atılarak kesik kapatılır.

Plastik cerrahların dikiş şekli: Medikal estetik şeklinde olduğu için çok büyük boyutlu iz bırakmaz. İnce çizgi şeklinde bir iz kalabilir.

Ameliyatı genel cerrah yapması halinde ise (medikal estetik uzmanı değilse, medikal dikiş bilmiyorsa) çok korkunç bir dikiş izi kalabilir. Bu hususu doktorunuz ile konuşmalısınız.

KRİYOTERAPİ

Dermatoloji (Cildiye) uzmanlarının en çok uyguladığı yöntemlerden biri de Kriyoetrapi dediğimiz: Benleri dondurma yöntemidir. Sıvı azot ya da benzeri spreyler ile ben dondurularak, ciltten koparak ayrılması beklenir. İşlem yapılarak 10-15 gün beklenir. Kopma işlemi yetersiz kalması halinde tekrar uygulama yapılır.

Kopma işlemi bazen de derinden olabilir. Bu durumda maalesef çukurluk şeklinde iz kalacaktır. Bu yönü ile dikkatli olmak ve doktorunuzdan bu konuda bilgi almalısınız. (6).

EVDE BEN ALDIRMA (UZAK DURUN)

Halk olarak kendi işimizi kendimiz yapma konusunda biraz fazla istekli olduğumuz söylenebilir. Bunu bilen üreticiler, işe yarar, yaramaz birçok ürün geliştirmektedir. Ben aldırma konusunda da asit içeren sıvılar, spreyler vs. ürünler satılmaktadır. Ana maddesi asit olan bu ürünlerle benin erilmesi amaçlanır. (7).

Asit oranı ürünlere göre değişmektedir. Uyguladığınız asit cildinizin hangi katmanına kadar etki edeceğini asla kestiremezsiniz. Aynı zamanda sağlıklı dokuya da zarar vererek: Ben haricinde yanık izi oluşturabilir. Bu tür uygulamalara itimat etmemenizi öneririm.

REFERANSLAR

  1. Kaya, A. (2020). Ben Aldırma Sonrası İz Kalır mı?. Kaya, A. Erişim adresi: https://www.ideaklinik.com/ben-aldirma-sonrasi-iz-kalir-mi.html
  2. Tepe, T., Yıldızdaş, H. Y., Yurdakul, G. B., Ece, Ü., Celiloğlu, Ö., & Karakaş, M. (2018). Konjenital yaygın epidermal nevüs. Cukurova Medical Journal, 43(1), 335-336.
  3. Altınsoy, A. (2020). Ben Aldırma Nasıl Yapılır? Hangi Yöntemler Uygulanır?. Erişim adresi: https://www.adilaltinsoy.com/ben-aldirma-yontemleri
  4. Dai, S., He, S., Huang, X., Chen, P., Li, Q., Guo, J., … & Zeng, K. (2021). Safety and effectiveness of 5‐aminolevulinic acid photodynamic therapy combined with fractional micro‐plasma radio‐frequency treatment for verrucous epidermal nevus: A retrospective study with long‐term follow‐up. The Journal of Dermatology.
  5. Koç, E., Yeniay, Y., Yeşil, H., Çalışkan, E., & Açıkgöz, G. (2014). Epidermal ve dermal benin deri lezyonlarında ablatif fraksiyonel Er: YAG (Erbium: Yttrium-Aluminum-Garnet) lazer tedavisinin etkinliği: Retrospektif çalışma. TÜRKDERM-Deri Hastalıkları ve Frengi Arşivi, 48(1), 31-38.
  6. TARIM, G., Cantürk, T., Şentürk, N., & TURANLI, A. (2010). Dermatolojik tedavide kriyoterapi kullanımı. Journal of Experimental and Clinical Medicine, 17(3).
  7. Milton, G. P., DiGiovanna, J. J., & Peck, G. L. (1989). Treatment of nevus comedonicus with ammonium lactate lotion. Journal of the American Academy of Dermatology, 20(2), 324-328.
  8. Şirin, S. (2022). Kutalin Krem Nedir?. Erişim Adresi: https://www.kutalin.com/kutalin-krem-nedir/
Op. Dr. Atilla Kaya

Op. Dr. Atilla Kaya

Op. Dr. Atilla Kaya, deneyimli bir genel cerrahi uzmanı olup aynı zamanda medikal estetik uzmanıdır. Özellikle proktoloji alanında uzmandır ve makat hastalıkları teşhis ve tedavisi konusunda önemli bir tecrübeye sahiptir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası