lumada platform / Hitachi - Invest in Türkiye

Lumada Platform

lumada platform

Hitachi Vantara’dan Yeni IoT Platformu

Hitachi Vantara’dan Yeni IoT Platformu

Hitachi Vantara, Lumada yazılımı ile güçlendirilmiş, kullanıma hazır IoT platformunu tanıttı. Hitachi IoT Appliance endüstriyel ve ticari şirket müşterileri için, IoT çözüm dağıtımlarının kavrama ve değer verme sürecini hızlandırıyor.

Hitachi Ltd.’nin bir iştiraki olan Hitachi Vantara, Lumada ile güçlendirilmiş yeni IoT (Nesnelerin İnterneti) platfomunu tanıttı. Kullanıma hazır bir sistem olarak dağıtımı yapılan platformun sahip olduğu "Hyper Convergenced Sistemler Microservices ile buluşuyor" mimarisi, Hitachi'nin sınıfının en iyisi depolama ve hesaplama özelliklerini endüstri lideri ağ teknolojileri ile birleştiriyor. Platform, Hitachi'nin en yeni Lumada yazılımı ile tamamen entegre olarak geliyor. Hitachi IoT Appliance, bir saatten daha kısa sürede kolayca devreye alınan ve üretime hazır olan, bir tak-çalıştır çözümü sunmak için tasarlandı. Bu sayede kullanıcılara, iş dünyasında ve endüstriyel varlıklarda uygulanabilir bilgiler sunma, izleme ve ayıklama olanağı sunuyor.

IoT girişimlerini, dijital iş stratejilerinin bir parçası olarak uygulamak isteyen işletmeler için fiziksel varlıkları birbirine bağlamak, farklı kaynaklardan gelen veriyi yüksek hızda toplayıp harmanlamak ve bunu normal iş süreçlerinde bozulma olmaksızın, uygulanabilir hale getirmek için güvenli bir IoT çözümü gerekli oluyor. Piyasada IoT platformlarının ve çözümlerinin çoğalmasına rağmen, güvenlik uyarıları, karmaşık BT dağıtım süreçleri, zaman kaybı riski, altyapı gereksinimleri ve bunları destekleyecek dâhili kaynakların olmaması, birçok IoT girişimini ve kuruluşunu hem caydırıyor hem de önceliklerini durduruyor.

Gartner Inc.’in hazırladığı rapora göre: “Şirketlerin artan bir şekilde IoT çözümlerini sistemlerine uygulamaları veya bu platformlara dâhil olmaları talep edilirken, iş birimleri ve dış ortaklar, sunulan hizmet ve ürünlerin IoT uyumlu olmasını istiyorlar. IoT, diğer yeni nesil teknolojilerin aksine, hali hazırda zaten gerekli olan mevcut hizmetleri ve ürünleri geliştirip, değer katıyor. IoT’nin önünde, hızlı bir şekilde uygulamaya alma, mevcut operasyonların aksamasından kaçınma ve hizmet kalitesinin yüksek bir seviyede tutulması gibi aşılması gereken 3 önemli engel yer alıyor. ”

Hitachi IoT Appliance, bu sorunları çözmek için tasarlandı. Fabrika zeminleri ve güneş enerjisi çiftliklerinden, su arıtma tesisleri ve kurumsal veri merkezlerine kadar bağlı verilerin analizi, kuruluşların operasyonlarını optimize etmelerine yardımcı oluyor. Beklenen sonuç, endüstriyel ekipmanlarının ve sermaye varlıklarının daha yüksek performansa sahip, verimli, etkin ve uzun ömürlü olması. Platform, IoT dağıtımlarını herhangi bir sayıda, endüstriyel ayarda basitleştirip; veri gizliliğinin, uyumluluğunun, ağ sınırlamalarının ve diğer zorlukların daha kolay ele alınabileceği, müşterinin seçtiği bir yere uçtan uca yerleştirilebiliyor. Bu durum kurumsal ve endüstriyel ortamlarda, IoT dağıtımlarının ilişkili riskini, karmaşıklığını ve belirsizliğini önemli ölçüde düşürebiliyor, daha kısa sürede kavrayıp, değer katıp ve daha iyi ticari veri elde edebiliyor. Bunun yanı sıra, operasyonel verimliliklerin artması, varlık kullanımının ve ürün kalitesinin geliştirilmesi, daha iyi müşteri deneyimleri ve yeni gelir akışları yaratılması gibi sonuçları da ortaya koyuyor.

Müşterilerin, Hitachi'nin akıllı, kompakt ve esnek IoT platformu olan Lumada'yı basit ve sezgisel çalıştırabilmesi için tasarlanan Hitachi IoT Appliance, kullanıcıların IoT çözüm dağıtımlarını hızlı bir şekilde kurmasına yardımcı oluyor. Kullanıcılar, Lumada'nın gelişmiş veri harmanlama, yönetme, yapay zeka, makine öğrenme ve analitik yeteneklerinden yararlanarak, verileri analiz edip hızlı bir şekilde toparlamasının, yönetmesinin ve iş süreçlerinde daha iyi karar vermeyi destekleyen zengin bilgiler elde etmesinin yararlarını, hızlı bir şekilde fark edebiliyorlar.

“Hitachi IoT Appliance, kurumsal firmaların IoT dağıtımlarını, hızlı bir şekilde uygulayabilmeleri için akıllı, esnek ve kompakt Lumada yazılımıyla entegre olan, Hitachi'nin güvenilir BT altyapısı ve veri yönetimi çözümlerinin gelişmiş güvenlik özelliklerini en iyi şekilde birleştiriyor” diyen Hitachi IoT Endüstriyel Ürün Yönetimi Başkan Yardımcısı Gaurav Bora, “Müşterilerimiz artık, fiziksel ve dijital varlıklarından daha hızlı kararlar alabiliyorlar ve işlerini dönüştürmede onlara yardımcı olabilecek dijital yenilikleri daha hızlı bir şekilde elde edip, işlerine değer katabiliyorlar” dedi.


İlginizi Çekebilecek Yazılar






Bulut Bilişim ve IIoT Platformları

Bulut bilişim (Cloud Computing), “bilgisayarlar ve diğer cihazlar için, istendiği zaman kullanılabilen ve kullanıcılar arasında paylaşılan bilgisayar kaynakları sağlayan, internet tabanlı bilişim hizmetlerinin genel adıdır”. (Wikipedia)

Başka bir ifade ile, ihtiyaç duyduğunuz donanımı (hardware), yazılımı (software), uygulamayı (örn. CRM), saklama alanını, satın almadan, herhangi bir şirket tarafından sağlanan kaynaklar üzerinden farklı fiyatlama politikaları (kiralama, abonelik, kullandığın kadar öde gibi) ile kullanım anlamına geliyor.

Uzun yıllardır şirketlerde yerinde kurulu sistemler (on premise), yerini bulut bilişim sistemlerine bırakıyor. Endüstri uygulamalarında kullanım alanlarına bakmadan önce, genel tanımlara bir göz atalım.

On Premise (Yerinde kurulum)

Nedir?: Şirket içerisinde yerleşik alt yapı ve kaynaklarla kurulum ve yönetim

Niye tercih edilir?: Kontrol, güvenlik, uygulama teknolojisi

Hosted (Barındırma)

Nedir?: Şirket dışında veri merkezi kaynaklarının kullanımı

Niye tercih edilir?: Maliyet (Kurulum ve yönetim), erişim

SaaS – Software as a Service (Hizmet olarak sunulan Yazılım)

Nedir?: Internet üzerinden uygulama kullanımı, tedarikçi tarafından yönetilme, web erişim, istemci tarafında herhangi bir yükleme gerektirmeme

Niye tercih edilir?: Yeni açılan ya da küçük işletmeler için maliyet avantajı, hızlı uygulama, kısa dönem projelerin gerçekleştirilmesi, nadiren ihtiyaç duyulan uygulamaların kullanım, web ve mobil erişim gerektiren uygulamalar

Örnekler: CRM yazılımları (Salesforce, VTiger gibi), GSuite, Microsoft Azure

PaaS - Platform as a Service (Hizmet olarak sunulan platform)

Nedir?: Internet üzerinden uygulama geliştirme ve kullanım

Niye tercih edilir?: Hızlı ve düşük maliyetli geliştirme, ölçeklenebilirlik, minimum kodlama, diğer sistemler ile entegrasyon

Örnekler: Google App Engine, Microsoft Azure, AWS Elastic Beanstalk

IaaS – Infrastructure as a Service (Hizmet olarak sunulan altyapı)

Nedir?: Donanım ve yazılım gibi altyapı kullanımı

Niye tercih edilir?:İhtiyaca göre kaynak seçimi, ölçeklendirme, yönetim kontrolü, dinamik ve esnek yapı

Örnekler: Google Compute Engine, Microsoft Azure, AWS

Yerinde Kurulum – Bulut Bilişim karşılaştırma

Yerinde kurulum, güvenlik endişelerini ortadan kaldırma, özelleştirme ve entegrasyonda hız, kolaylık özellikleri ile öne çıksada, ilk yatırım, bakım ve güncelleme maliyetleri, yeni uygulama kurulumlarında uzun hazırlık ve adaptasyon süreleri ile bulut bilişimin gerisinde kalıyor.

Bulut bilişim tercihinde dikkate edilmesi gereken nokta ya da başlıca zorluklardan biri uygulanacak modelin seçimi. IaaS için kullanılacak kaynak özellikleri (CPU, saklama alanı gibi), PaaS için uygulama geliştirme platform lisansı, kullanıcı sayısı, kullanım şartları, SaaS için kullanıcı, işlem sayısı, saklama alanı büyüklüğü, ek uygulamalar (add-on) fiyatı etkileyen unsurlar. Ayrıca abonelik (subscription), kullandığın kadar öde (Pay-per-use) ya da ikisinin birleşimi hibrid model seçeneklerden sadece birkaçı. TCO ve ROI hesaplamaları doğru yapılmadığı taktirde büyük kayıpların yaşanacağı bir gerçek.

Endüstri teknoloji bileşenlerinden biri olan Nesnelerin Interneti (IoT) ve üretim alanındaki karşılığı olan Endüstriyel Nesnelerin Interneti (IIoT) yatırımları gündeme geldiğinde ise durum daha da karmaşık hale geliyor. Bağlı cihaz sayısı, mesaj boyutu, gönderim sıklığı, kurallar (rules engine), bildirimler (notifications), eylemler, uygulamalar (apps), entegrasyon araçları (API), edge, twin, shadow gibi veri saklama tercihleri fiyatlamayı etkileyen unsurlar.

Birçok sağlayıcı, yatırım kararından önde kullanım profiline bağlı olarak TCO hesaplama ve yerinde kurulum maliyetleri ile karşılaştırma amacıyla araçlar sunmakta. Örnek verecek olursak Amazon ( funduszeue.info), Microsoft ( funduszeue.info) bunlardan sadece birkaçı.

Bulut bilişim kullanımını tetikleyen sebepler


Infosys tarafından Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa, Avustralya ve Yeni Zelanda’da 1 milyar USD üzerinde cirosu olan şirket üst düzey yöneticileri ile yapılan çalışmada, %19 oranındaki şirketin bulut bilişim kullanımında adaptasyona ılımlı yaklaştığını ve yeni iş modelleri, değer elde etmeye çalıştığını ortaya koyuyor. Yine %19’luk bir kısmın ise faydalarını bildiği halde temkinli yaklaştıklarını, silo yaklaşımı ile geçiş dönemi yaşadıklarını göstermekte. %51’lik çoğunluk ise yüksek adaptasyon seviyesinde ve uygulama yatırımlarında “ilk önce bulut” (cloud-first) felsefesini uyguluyor.

Kullanımı tetikleyen sebeplerin başında “Gelişen teknolojiler ve sağladığı fırsatlar” %50 oran ile ilk sırada. Mobil kullanım, her yerden her zaman erişim gibi kolaylıkların yanında asıl önemli olan yapay zeka, makine öğrenimi, blok zinciri, artırılmış gerçeklik gibi uygulama geliştirmeleri için platformlar (PaaS) ve uygulama yazılımları, çözümleri (SaaS) herhangi bir yatırım gerektirmeden, hazır kaynak, kitle kaynak paylaşım alanları ile hızlı adaptasyon sağlıyor.

Bulut bilişim kullanımını tetikleyen sebepler ve karar almada önem dereceleri (Kaynak: Infosys)

Karar almada önem seviyesi en yüksek olan “güvenlik” (%47). “Benim bilgilerim bende kalsın. Kontrolümde olmayan bir alanda yer almasını” beklenti ve endişelerinin aksine artık şirketler güvenlik alanında yatırım yapmaktan ve güncellemeleri yakından takip ederek, önlem almak yerine, son güvenlik mekanizmalarının kullanıldığı platformları tercih ediyorlar.


IIoT Platformları altyapısı


Endüstriyel Nesnelerin Interneti (Industrial Internet of Things – IIoT) özellikle üretim,lojistik, enerji gibi sektörlerde kullanılan IoT teknolojisini ifade etmektedir. Özellikle Endüstri yaklaşımı ile öne çıkan siber fiziksel sistemlerin en önemli bileşenidir. Fiziksel nesnelere dijital kimlik kazandırılır ve sonucunda şirketin dijital kopyası oluşturulur. Bu kopya Endüstri gelişim adımlarının ilk basamağıdır ve sonrasında görünürlük, şeffaflık, tahmin yeteneği ve otonom tepkiye giden yolu izler. Daha detaylı bilgi için ilgili makaleye göz atabilirsiniz. (EDT Center Blog)

IIoT platformları üretim işletmelerinde, fabrika alanı içerisindeki herhangi bir “nesne”den (makine, araç, malzeme, cihaz, ürün, operatör) sensörler ya da teknolojik araçlar yardımıyla veri toplama, yatay ve dikey entegrasyonda veri işleme, veri doğruluğu sağlama (Single Source of Truth), veri analizi, güvenlik, uygulama geliştirme, kullanıma sunma gibi işlemleri yerine getirir. Yukarıda belirtilen IaaS, PaaS ve SaaS yapı özelliklerini içerisinde barındıran bu platformlar, şirketler için aslında “hepsi bir arada” çözüm sunmaktadır.

Gartner Haziran ’da IIoT platformları ile ilgili bir araştırma raporu yayınladı. (funduszeue.info)

Bu raporda PTC (Thingworx), Software AG (Cumulocity) ve Hitachi (Lumada) en iyiler arasında yer alıyor. Amazon, Microsoft, Siemens, Schneider gibi şirketlerin ürünlerinin değerlendirme dışında tutulması çok anlamlı gelmese de farklı gerekçelerle açıklanmış.

Pazarda yer alan IIoT platformlarına göz atmadan önce örnek bir platformu, sunduğu altyapı bileşenleri ve özellikleri açısından inceleyelim. Bu arada diğer platformlar da benzer teknolojileri kullanıcılara sunuyor.

Görsel : AWS IIoT altyapı (Kaynak: AWS)

Amazon FreeRTOS:Düşük güç tüketen, üzerinden herhangi bir gömülü uygulama bulunmayan, mikrodenetleyici barındıran (MCU) cihazları programlamayı, devreye almayı, korumayı, bağlamayı ve yönetmeyi kolaylaştıran açık kaynaklı bir işletim sistemidir.

AWS IoT SiteWise Gateway:Şirket içerinde herhangi bir kaynaktan üretilen veriyi toplama imkanı sağlar.

AWS IoT Greengrass: Internet bağlantısı gerektirmeden şirket içerisinde oluşan verinin yerinde saklanması, koşullara dayalı uyarı ve eylemlerin yönetilmesi, makine öğrenim gibi uygulamaların kullanılmasını sağlar. Bulut bilişim kaynak kullanımını azaltır. Anlık tepki ve eylem amaçlı kullanılır.

AWS IoT SiteWise: Şirket içi veri sunucularına güvenli bir şekilde bağlanır, veri toplar ve verileri AWS Cloud'a gönderir.

AWS IoT Things Graph:IoT uygulamaları oluşturmak için farklı cihazlara ve web servislerine bağlanmayı kolaylaştırır.

AWS IoT Core:Bağlı cihazların bulut uygulamaları kullanımı ve diğer cihazlarla kolayca ve güvenli bir şekilde etkileşime girmesini sağlar.

AWS IoT Device Management:IoT cihazlarını güvenli bir şekilde konumlandırmayı, organize etmeyi, izlemeyi ve uzaktan yönetmeyi sağlar.

AWS IoT Device Defender: Cihaz kimliği sağlama, cihazların kimliğinin doğrulanması ve yetkilendirilmesi ve cihaz verilerinin şifrelenmesi gibi IoT yapılandırmalarının bakımını ve uygulanmasını kolaylaştırır.

AWS IoT Events: IoT sensörlerinden ve uygulamalarından gelen veriler ile kurallara bağlı olarak olayları algılamayı ve bunlara yanıt vermeyi, eylemleri sağlayan bir araçtır.

AWS IoT Analytics:Büyük çaplı verinin analiz edilmesi, makine öğrenim gibi uygulamalar ile daha doğru karar almayı destekler. Otonom tepki yaratma imkanı yaratır.

Pazarda yer alan IIoT platformları


Amazon Web Services (AWS) IoT

Atos Codex IoT

Bosch IoT Suite

C3 IoT Platform and Applications

Cisco Kinetic

GE Digital (Predix)

Hitachi Lumada

IBM Watson IoT Platform

Microsoft Azure IoT

Oracle IoT Cloud and Oracle IoT Applications

PTC ThingWorx

Schneider Electric EcoStruxure

Siemens MindSphere

Software AG Cumulocity IoT

Kaynaklar:

1 Infosys - Navigate your digital transformation with cloud

2 Gartner- Magic Quadrant for Industrial IoT Platforms

3 Amazon – AWS IoT solutions

EDT Center, dijital dönüşüm ve Endüstri alanında uluslarası tecrübe ve bilgi birikimi ile şirketlere baştan uca çözümler üretmektedir.

* Endüstri bilinçlendirme eğitimleri

* Endüstri Olgunluk Seviyesi Ölçümü

* Endüstri Yol Haritası

* Uygun çözüm ve sağlayıcı bulma (funduszeue.info) (funduszeue.info)

* Proje yönetimi

* Profesyonel danışmanlık

Detaylı bilgiler: EDT Center - i40Markt

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası