hyundai accent turbo arızası / Hyundai Accent Blue Turbo | Turbocu Turbo Tamiri İzmir

Hyundai Accent Turbo Arızası

hyundai accent turbo arızası

Otomotiv üreticileri, teknolojik gelişmelerle birlikte turbo beslemeli araçlar konusunda kendilerini oldukça geliştirdi. Motor hacimleri küçülürken motor blokların verimliliği arttı. Bu sayede araç sahiplerinin istediği düşük yakıt tüketimli ve yüksek motor güçleri bulunan araçlar, hayal olmaktan çıktı. Araçlarda performans konusunda verimlilik sağlansa da zaman zaman arızalar meydana gelir.

Turbo Nedir ve Ne İşe Yarar?

Sürücüler, araç seçerken güçlü motoru olmasına önem verir. Bu noktada bakılan önemli kıstaslardan biri aracın torku ve gücüdür. Turbo şarj sistemi sayesinde araç daha iyi performans sergiler. Turbo, egzoz gazlarının arasında mevcutta bulunan atık enerji ile üreten hava pompasıdır. Pompalar, burada bir iletici görevindedir. Akışkanları bir yerden başka bir yere taşır. Hava pompasında yer alan panellerin bağlı olduğu mil aracılıyla emme bölümünde bulunan pervane harekete geçer. Böylece aracın yanma odasına hava gitmiş olur. Turbodan gelen havayı ise ara soğutucu yani intercooler soğutur. Ayrıca turbo beslemeli araçların verimi atmosferik (turbosuz) motorlu araçlardan daha yüksektir.

Turbo Nasıl Çalışır?

İlk olarak turbo, gücünü elektrikten almaz. Motordan gelen basınçlı egzoz gazları turboda bulunan türbin çarkına iletir. Ardından bağlantı aracı olan mil de türbinle hareket ederek milin ucundaki kompresör çarkını çevirir. Hızlı dönmeye başlayan kompresör havayı emer ve motor silindirine gönderir. Bu noktada yakıtla buluşur ve yakıt zerrecikleri, yanmak için gerekli olan oksijeni elde eder. Turbo beslemeli araçların tasarımında kompresör kısmı temiz havanın girdiği kısmı ifade eder. Türbin kısmı ise yanmış gazların bulunduğu kısmıdır. Ayrıca bu sistemde yanma verimliliği artar. Böylelikle daha iyi bir güç ortaya çıkar.

Turbo, Motor İçi Verimliliği Nasıl Arttırılır?

Turbo beslemeli araçlarda intercooler sayesinde soğutma işlemi uygulanır. Ayrıca daha hızlı şekilde silindire iletilmesine yardımcı olur. Soğuk hale gelen hava, düşük hacimde oksijen yoğunluğunun fazlalığına işaret eder. Bu sayede yanmayı daha verimli bir hale getirir.

Turbo Beslemeli Araçların Arıza Belirtileri

turbo beslemeli araçlar

Araçlar için bu sistem oldukça hassas yapıdadır. Turbo egzozdan alınan hava ile motora iletilen soğuk havayla yanma daha verimli hale getirir. Yanmanın daha verimli oluşu, tekerlere aktarılan gücü arttırır. Ancak turboların da bir ömrü bulunur. Bu sebeple zaman zaman arızalanmalar ya da bozukluklar yaşanır. Arızalar, dikkat edildiği takdirde anlaşılır. Eğer aracınızın performansı eskisi gibi değilse ve yakıt tüketimi eskisinden daha fazlaysa burada sorun olabilir. Ayrıca egzozda duman ve rampa çıkışlarında zorlanma varsa turbo arızasından şüphelenmeniz gerekir. Turbolar egzozdan çıkan gazla çalıştığı için yüksek sıcaklığa maruz kalırlar. Burada yağ pompasının önemi de büyüktür. Yağ pompası, parçaları yağlamayı bıraktığında birtakım problemler ortaya çıkar. Yağı doğru zamanda değiştirilmeli ve aracın bakımı esnasında bu noktaya da dikkat edilmelidir. Aksi taktirde turbo milinde boşluk oluşur.

Turbo Arızası Nasıl Kontrol Edilir?

Turbo motorlu araçlar arızalandığında bazı belirtiler sürücüler tarafından fark edilebilir. Örneğin; araç yakıt tüketimi artar, turbodan ıslık sesi yükselir, rampalarda performans düşüklükleri meydana gelir. Bu belirtilerin dışında araçta arıza ışığı yanar ve yağ dumanı oluşur. Turbo mekanik bir parça olduğundan dolayı sürekli yüksek basınç altında tribünlerin dönüşüyle yüksek basınçlı hava ürettir. Bu da zamanla deforme olmasına neden olur. Ayrıca pervaneler zarar görürse de aracın performansı düşer. Bunun sebebi ise zamanla motora yağ karışmasıdır.

  • Hortum ve Rekorlardaki Terleme ve Yağlanma

Yukarıda da bahsedildiği gibi bir hava sıkıştırılması söz konusudur. Hava ısınır ve parçaları kaplayan yağda da ısınmalar meydana gelir. Isınmanın sonucunda yağ buharı oluşur. Hortum ve rekorlarda terleme yaşanır. Bu yağlanma ve terleme, yağ kaçağına dönüşebilir. Bu konuda gerekli takipler yapılmalıdır.

  • Turbo Üzerindeki Yağ Kaçağı 

Sistem de yüksek devirde bir dönme meydana gelir. Buradaki yağlama sistemi kritik bir önem taşır. Yağlanma sisteminden turbo mili veya mil yataklarına yağ geliyorsa hassasiyet gösterilmelidir. Periyodik olarak yağı değişmeyen ya da yağ kalitesine önem verilmeyen turbolar arızaya davetiye çıkarabilir.

Eğer turbodan ses geldiyse birtakım problemlerin olması muhtemeldir. Bununla beraber turbo mili ve yataklarında aşınma gerçekleşmiş olabilir. Bu iki yerde boşluk oluşursa türbin de eksenel gezinti taratır ve kanatçıklar salyangoza sürter. Araç, bu haliyle kullanılırsa turboda kitlenmeler yaşanabilir.

Turbo Basıncı Hangi Şartlarda Değişir?

turbo beslemeli araçlar

Intercooler (ara soğutucu) sayesinde turbodan alınan verim daha da artar. Turbo ünitesindeki sıcak havayı içinden geçirerek soğutur ve havanın yoğunluğu artar. Silindirlere daha çok hava iletilirken turbonun basıncı da artar.

Selenoid valfi arızası, turbo basıncının düşmesindeki en mühim faktörlerden biridir. Bu valfler elektromekanik vana özelliğini de taşır. Elektrik enerjisi ile çalışırken gaz, su, yağ gibi akışkanların geçişini elektromıknatıs denetimine tabii tutar. Eğer selenoid valfi arızalı olursa turbodaki basınç düşer.

Bu valf sistemi turbo basınç miktarını denetler ve ayarlar. Wastegate valfi, ECU sistemi üzerinden denetim altında tutulan turbo boost selenoid tarafından komutu alır. Panellerin harekete geçmesi için ihtiyacı olan egzoz gazını, turbonun egzoz çıkışına yöneltir. Böylelikle turbo basıncı sabit kalır. Bu noktada bir arıza oluşursa turbo basıncı düşer.

Uzun Ömürlü Turbo için Yapılması Gerekenler

Öncelikle buradaki kritik konu aracın devamlı bakımının yapılmasıdır. Böylelikle turboda oluşacak büyük hasarlarında önüne geçilir. Ayrıca araç, ilk çalıştığında da turboyu zorlamamak ömrünü uzatır. Uzun yollarda aşırı hızlı gitmek turbonun ömrünü kısaltır.

  • EGR Valfi Temizliği ve Kontrolü

EGR valfi, kirli ya da arızalı olursa turbo basıncı düşebilir. Bu valfin amacı, yanmamış durumda olan egzoz gazını ayrıştırmak ve yanma odalarına yine göndermektir. Böylelikle yanma odalarındaki patlama verimi artar. Fakat EGR valfleri zamanla egzoz gazlarının kurumları tarafından kirlenir. Valfler, kurumlardan arındırılmazsa zamanla bozulmasına yol açar. Bu sebeple düzenli olarak temizlenmeli ve gerek gördükçe değiştirilmelidir.

Turbo Beslemeli Araçlar Hakkında Bilinen Yanlışlar

turbo beslemeli araçlar

Zaman zaman turbo beslemeli araçlar hakkında birtakım yanlış bilgiler olabiliyor. Bu yanlış bilgiler, araç alırken sürücülerin fikirlerini olumsuz yönde etkileyebiliyor. Örneğin; turbo beslemeli araçların hızlı bozulduğu ve daha az yakıt harcadığı iddia edilir.

  • Turbo Beslemeli Araçlar Hızlı Bozulur

Karmaşık sistemli yapılar genellikle bozulmaya daha meyillidir. Atmosferik araçlar daha basit iletim yapısına sahiptir. Bu yüzden daha az sorun çıkma oranına sahiptir. Fakat turbo beslemeli aracınıza iyi bakarsanız uzun yıllar kullanma ihtimaliniz olur. Bu sebeple toplumda sıkça karşılaşılan “turbo beslemeli araçların hızlı bozulduğu” iddiası, aracın kullanımı ve bakımıyla yakından ilgilidir.

  • Turbonun Soğuması için Uzun Süre Beklenir

Fabrika tarafından üretilen turbo araçlarda uzun süre beklemeye gerek yoktur. Yapısı gereği turbo beslemeli araçlar fazla yorulmaz veya ısınmazlar. 10 ila 20 saniye beklemek yeterli gelecektir.

  • Turboyu Araca Takmak Kolaydır

Eğer aracınızda turbo yoksa monte edilmesi biraz karmaşık bir süreçtir. Bu konudaki en doğru tercih alanında uzman kişilerle doğru parçaları seçerek araca uygun koşullarda yerleştirmek olacaktır.

  • Turbo Sayesinde Araç Az Yakar

Turbo beslemeli araçlarda verimlilik yüksektir. Az yakmasındaki durum ise motor hacmine bağlıdır. Doğru bir orantı ile araca monte edilirse üretilen güçte artış olur. Tabi, bu güce erişmek içinde turbo çalışır ve yakıt tüketimi de bu noktada artış gösterir.

Eğer ki bu içeriği beğendiyseniz &#;LPG Kullanmak Turboya Zarar Verir mi?&#; başlıklı yazımıza göz atmayı unutmayın.

Hyundai Accent Era CRDI Turbo Sorunu

  • Yüzbaşı
    Mesaj
    Konu Sahibi
    Merhabalar,
    &#;ncelikle aracım hyundai accent era CRDI-VGT aracımda son 2 haftadır g&#;&#;ten d&#;şme sorunu var ne yaptıysam sorunu bulamadım soruna gelirsek ara&#; daha &#;nceleri turbo devir gibi a&#;ılırdı ve devirden sonra &#;ok iyi bir şekilde s&#;r&#;c&#;y&#; koltuğa yapıştırırdı şimdi ise yine devir gibi a&#;ılıyor fakat devirden sonra normal atmosferik ara&#; gibi devirleniyor kısacası tork hissettirmiyor &#;zellikle bunu funduszeue.infoe yaşıyorum 3. 4. Ve funduszeue.infoerde pek sorun yaşamıyorum ama 2de bildiğimiz sanki ara&#;ta klima a&#;ık yolcu var gibi işin diğer garip yanı klimayı a&#;ınca ara&#;ta herhangi bir g&#;&#; d&#;ş&#;ş&#; olmuyor aksine 1 tık daha atik oluyor (&#;st devirlerde). egzozdan siyah veya herhangi bir duman atması (s&#;z konusu değil). ara&#; bilgisayara bağlandı hi&#;bir şekilde arıza kodu g&#;stermedi. işin diğer bir garip yanı ise arada bir anlığına bu sorun d&#;zeliyor ara&#; adeta canavara d&#;n&#;ş&#;yor sonrasında tekrardan eşekleşiyor bu sorunu daha &#;nce yaşayanınız oldu mu? cevaplarınız i&#;in şimdiden teşekk&#;r ederim..

    Not: ara&#; shellden v-power ile depoyu fulleyip uzun yola &#;ıktıktan sonra bu hale geldi.







  • Yüzbaşı
    Mesaj
  • Yarbay
    Mesaj
  • Yüzbaşı
    Mesaj
  • Yarbay
    Mesaj
  • Yüzbaşı
    Mesaj
    Konu Sahibi
    SEHZADE63S kullanıcısına yanıt
    &#;ok teşekk&#;r ederim o zaman yarın bir bakalım sonu&#;ları yazarım
  • Yüzbaşı
    Mesaj
    Konu Sahibi
    bug&#;n gaz kelebeği ve manifold temizliği yaptım manifold kurum doluydu gaz kelebeğinden bahsetmiyorum bile alt taraftan egr’nin borusu manifolda geliyordu ve ağzına kadar tıkalıydı egr borusunu 3cm temizleyebildim temizlil sonrası ara&#; &#;ok rahatladı &#;zellikle alt devirlerde.. fakat &#;st devirlerde yine aynı ama d&#;ne g&#;re yine &#;ok daha iyi şu an.. olay şu ustanın dediğine g&#;re tıkanan egr borusu turbonun devreye girmesini engelliyor ama aklıma takılan şey aracın egzozdan duman atmaması bu durum beni d&#;ş&#;nd&#;r&#;yor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mosasaurus -- 21 Temmuz ; >
  • Yarbay
    Mesaj
  • Yüzbaşı
    Mesaj
  • Yarbay
    Mesaj
  • Yüzbaşı
    Mesaj
    Konu Sahibi
    sissils kullanıcısına yanıt
    turboda sıkıntı olduğunu sanmıyorum &#;&#;nk&#; bug&#;n araba %80 d&#;zeldi funduszeue.infoe giderken gaza asıldığım gibi &#;ıldırdı yalnızca manifoldtan g&#;rd&#;ğ&#;m kadarıyla egr borusu ağzına kadar tıkalı, alan olmadığı i&#;in sadece borunun az bir kısmını temizleyebildim buna rağmen performans &#;ok arttı bundan 2 hafta &#;ncesiyle aynı diyebilirim bu hafta egr’yi s&#;kt&#;r&#;p temizlettireceğim şunu diyebilirim ki dizel ara&#;larda manifold, gaz kelebeği ve egr temizliği belirli kmlerde yapılmalı aracın sağlığı i&#;in hayati &#;nem taşıyor.
  • Yarbay
    Mesaj
  • Yüzbaşı
    Mesaj
    Konu Sahibi
    Du HastD kullanıcısına yanıt
    Evet şu an gayet g&#;zel eski haline d&#;nd&#; sayılır sizin dediğiniz gibi hava akış metresinde sorun yok onu test ettik ve temizdi. egzozdan duman atma da yok şu an kuru asfaltta funduszeue.infoe gaza y&#;klendiğimde gayet g&#;zel tork alıyorum fakat motor ısınınca ara sıra yine eşekleşiyor bir anlığına. bu hafta egr’yi komple s&#;k&#;p temizleyeceğim.
  • Yüzbaşı
    Mesaj
    Konu Sahibi
    bug&#;n arabayı tekrardan bilgisayara bağladık detaylı bir şekilde, bu defa turbo basıncını yola &#;ıkıp 2 ve funduszeue.infoerde denedim tamı tamına bar basın&#; verdi araştırdığım kadarıyla turbonun &#;zelliklerinde bar basın&#; &#;rettiği yazıyor bu turbonun gayet sağlıklı olduğunu d&#;ş&#;n&#;yorum g&#;n ge&#;tik&#;e daha da iyi olmaya başladı ama yine eski hali gibi değil yarın partik&#;l temizleyici alıp egr’yi s&#;k&#;p temizleyeceğim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mosasaurus -- 23 Temmuz ; >
  • Yarbay
    Mesaj
    quote:

    Orijinalden alıntı: mosasaurus

    bug&#;n arabayı tekrardan bilgisayara bağladık detaylı bir şekilde, bu defa turbo basıncını yola &#;ıkıp 2 ve funduszeue.infoerde denedim tamı tamına bar basın&#; verdi araştırdığım kadarıyla turbonun &#;zelliklerinde bar basın&#; &#;rettiği yazıyor bu turbonun gayet sağlıklı olduğunu d&#;ş&#;n&#;yorum g&#;n ge&#;tik&#;e daha da iyi olmaya başladı ama yine eski hali gibi değil yarın partik&#;l temizleyici alıp egr’yi s&#;k&#;p temizleyeceğim.
    Mazotlu araba b&#;yle, belirli km lerde &#;oğu par&#;anın temizliği veya iptali gerekiyor.
  • Yüzbaşı
    Mesaj
    Konu Sahibi
    merhaba dostlar, egr’yi daha s&#;kt&#;rmedim &#;&#;nk&#; ara&#; şu an kendiliğinden eski haline d&#;nd&#; ne garip iş bende anlamadım hatta eskisine g&#;re alt devirlerde &#;ok daha atik inanın bu sorun neyden dolayı kaynaklandı hi&#; bilmiyorum yine de gelecek hafta egr temizliği yaptırmayı d&#;ş&#;n&#;youm yağ bakımına 2bin km kaldı araca hangi yağı kullanmalıyım yaşadığım yer &#;ok sıcak yazın dereceleri buluyor. şu an i&#;erisinde castrol magnatec stop-start 10w40 var. sizin &#;neriniz nedir?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mosasaurus -- 25 Temmuz ; >
  • Yarbay
    Mesaj
    quote:

    Orijinalden alıntı: mosasaurus

    merhaba dostlar, egr’yi daha s&#;kt&#;rmedim &#;&#;nk&#; ara&#; şu an kendiliğinden eski haline d&#;nd&#; ne garip iş bende anlamadım hatta eskisine g&#;re alt devirlerde &#;ok daha atik inanın bu sorun neyden dolayı kaynaklandı hi&#; bilmiyorum yine de gelecek hafta egr temizliği yaptırmayı d&#;ş&#;n&#;youm yağ bakımına 2bin km kaldı araca hangi yağı kullanmalıyım yaşadığım yer &#;ok sıcak yazın dereceleri buluyor. şu an i&#;erisinde castrol magnatec stop-start 10w40 var. sizin &#;neriniz nedir?
    10W devam, o motorun &#;nerileni o yağ. Castrol kullanmayın derim, &#;ok partik&#;ll&#; k&#;t&#; bir yağ. Sanayi ustaları bile castrol&#; bırakıp mobil1 kullanmaya başladılar o kadar k&#;t&#;.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi FurkanEmir -- 25 Temmuz ; >
  • Yarbay
    Mesaj
  • Yarbay
    Mesaj
    quote:

    Orijinalden alıntı: SEHZADE63

    10w40 kullanma tavsiye eden varsa uzak funduszeue.info ila&#;in motul 5w30 efe bu yağdan şaşma hocam castrol cok k&#;t&#; bi yağ teknik verileri olmayan buhar orani y&#;ksek olan yağ eksiltme yaşatan bir yağ ister motuş efe 5w30 istersen shell helix ultra 5w30 kullan cok memnun kalicaksin.
    CRDi motorların motor yağı soğutucusu k&#;&#;&#;k olduğu i&#;in uzun s&#;reli kullanımlarda yada zorlu şartlarda motor yağı yeterince soğuyamıyor, bu sebeple 5w 10w gibi ince motor yağları aşırı ısınma ve yeterince soğuyamama sebebiyle &#;ok fazla incelip turbo yataklaması yağlamasında yetersiz kalıyor ve zamanla turbo t&#;rbini ortasındaki yataklamada aşınmalar ve turbo arızaları meydana geliyor. XW yağ kullanılması bu motorlarda daha uygun. Bizzat başımıza geldi ama bizde yağ soğutucusu bozuldu araca başka bir arıza vermedi yağ soğutucuları yetersiz bu ara&#;ların.




  • yeni mesaja gitYeni mesaj

Benzer içerikler

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası