folik asit hapı ne işe yarar / Folik asit nedir? Folik asitin faydaları nelerdir?

Folik Asit Hapı Ne Işe Yarar

folik asit hapı ne işe yarar

Folik Asit Nedir, Ne İşe Yarar? Folik Asit Hap Mı İla&#; Mı Olarak Takviye Alınmalı?

Folik asit olarak da adlandırılan B9 vitamini, vücudumuzun yaşamımız boyunca düzgün çalışması için gerekli olan bir vitamindir. Araştırmalar hamile kalma şansını artırdığını bile göstermiştir.

Folik Asit Nedir?

B9 Vitamini, hücre çoğalması ve genetik materyalin (DNA dahil) üretimi için gerekli olan suda çözünür bir vitamindir. Kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin üretimine, cildin yenilenmesine ve bağırsağın astarına ve ayrıca beynin işleyişini düzenleyen kimyasalların sentezine katılır. Hamileliğin başlangıcında folik asit, embriyonun sinir sisteminin oluşumunda önemli bir rol oynar.

B9 vitamini insan vücudu tarafından sentezlenemez ve bu nedenle gıda yoluyla sağlanmalıdır. Yeşil yapraklı sebzelerde çok bulunduğunu hatırlatan Latince yapraktan "folatlar" olarak da adlandırılır.

Folik asit; ıspanak, pazı, su teresi, tereyağlı fasulye, kuşkonmaz, Brüksel lahanası, brokoli, marul,
mercimek (portakal, yeşil, siyah), mercimek, kuru fasulye, bakla, bezelye, portakal, klementin, mandalina, kavun gibi besinlerde bulunur.

Folik Asit Ne İşe Yarar?

Folik asit (folik asit veya folat olarak da adlandırılır), çocuk doğurma çağındaki tüm insanlar için değerli bir vitamindir. Hem kadınlarda hem de erkeklerde doğurganlıkta önemli rol oynar. Son zamanlarda yapılan birkaç çalışma, folik asidin spermatogenezde önemli bir rol oynadığını göstermektedir. Sperm kalitesine ve miktarına göre hareket ederdi. Çinko ve B9 vitamini takviyeleri, yumurtayı dölleyebilen sperm konsantrasyonunu artıracaktır.

Yeni hücrelerin üretimi için vazgeçilmezdir, bu nedenle hamilelik sırasında özellikle önemlidir. Son olarak, proteinlerin bileşenleri olan amino asitlerin metabolizmasında da rol oynar.
Güzellik tarafında, B9 vitamini saç folikülünü uyararak saç büyümesine etki etmeyi ve saç dökülmesini azaltmayı mümkün kılar. Dahası, özellikle tırnaklar için faydalı olan, cildin yenilenmesini destekler.

Hem B9 vitamini hem de B12 vitamini birlikte harikalar yaratabilir. Özellikle kanda fazla olması kardiyovasküler kaza riskini, osteoporoz riskini ve hatta depresyonu artırabilen homosistein düzeyini düşürmeyi mümkün kılarlar.

Folik Asit Hap Mı İlaç Mı Olarak Takviye Alınmalı?

Nöral tüp fetal yaşamın üçüncü ve dördüncü haftası arasında kapandığında, yeni doğanlarda ciddi sonuçlara yol açan herhangi bir eksiklikten kaçınmak için her kadına gebe kalmak istediği anda B9 vitamini takviyesi verilmelidir.

Fetüsün optimal büyümesini sağlamak için hamileliğin ilk üç ayında folik asit desteğine devam edilmelidir. Folik asit bu nedenle bir tür takviye olarak değerlendirilir.

Folat, özellikle hamileliğinizin ilk dört haftasında bebeğinizin omurgasının, beyninin ve kafatasının normal gelişimi için gereklidir. Hamilelik sırasında bebeğinizin nöral tüpünün doğru şekilde gelişmesine katkıda bulunur ve nöral tüp kusurlarına (NTD'ler) karşı koruma sağlar. Yarık dudak ve damak, kalp anormallikleri veya idrar yolu anormallikleri gibi diğer yeni doğan problemlerinin riskini de azaltabilir.

Folik Asitin Faydaları Nelerdir?

Bebeğin merkezi sinir sistemi gebeliğin erken döneminde gelişmeye başlar. Sonuç olarak, sonunda kıvrılan ve nöral tüp haline gelen nöral bir plak oluşur. Nöral tüpün bir ucu beyin ve geri kalanı omuriliktir. Genellikle hamileliğin altıncı haftasında nöral tüpün açıklıkları kapanır.

Nöral tüp kusurları, hamileliğin erken döneminde omurilikteki açıklıklardan biri düzgün kapanmadığında ortaya çıkar. Spina bifida veya anensefaliden sorumludurlar. Spina bifida, omurga normal şekilde gelişmediğinde ortaya çıkar, anensefali ise anormal beyin oluşumundan kaynaklanır.

Folik asit rezervlerimizin çoğu gıda yoluyla elde edilmektedir. Ancak ne yazık ki bu, gebeliğin ihtiyacını karşılayacak yeterli miktarı sağlamak için yeterli değildir. Bu nedenle tablet şeklinde takviye çok önemlidir. Ancak bu, folik asit yönünden zengin besinlerin menülerine eklenmesini engellemez. Önce yeşil sebzelere (ıspanak, salatalar, bezelye, yeşil fasulye, avokado…) ve aynı zamanda tohumlar (nohut, mercimek…) ve bazı meyvelere (turunçgiller, kavun, muz, kivi…) ağırlık verebilirsiniz.

Folik asit ince bağırsakta çözüldükten sonra karaciğerde ve diğer bazı dokularda depolanır. Ancak vücut 7 miligramdan fazla B9 vitamini tutamaz. Fazlalık doğal olarak giderilir. Hamilelikte fetüs, annesinin rezervlerini kullanır. Bu nedenle bu dönemde folik asit alımı artırılmalıdır.

Folik Asit Eksikliğinin Riskleri Nelerdir?

Folik asit, DNA ve RNA üretiminde önemli bir rol oynadığından, bir eksiklik, tümü yüksek bir devir hızına sahip olan kan, karaciğer, bağırsak ve deri hücrelerinin üretiminde önemli bir yavaşlamaya
neden olabilir.

Sonuç olarak B9 vitamini eksikliği anemiye, sindirim ve nörolojik bozukluklara ve hatta diş eti hasarına neden olabilir. O çünkü gebe kadınlarda eksikliği durumunda, sonuçları çok daha önemli olabilir ceninin gelişimini etkileyebilir.

B9 vitamini eksikliği zihinsel bozukluklardan (depresyon, şizofreni), ishal, hipertansiyon, artrit, kardiyovasküler hastalıklardan da sorumlu olabilir.

Çok fazla folik asit karın krampları, ishal, kızarıklık, uyku güçlüğü, sinirlilik ve kafa karışıklığına neden olabilir. Ancak bu yan etkilere ulaşmak için günde 5 mg'dan fazla çok yüksek bir doz tüketmek gerekir.

Normal dozda hiçbir yan etkisi yoktur ve hamile veya emziren kadınlar tarafından tüketilmesi güvenlidir. Yan etki riski, esas olarak, beyin, omurga ve beyin üzerinde zararlı bir etkiye sahip olan nöral tüpün düzgün kapanmasını önleyerek, fetüste malformasyonlara neden olabilen B9 vitamini eksikliğine bağlıdır. Doğum kontrol hapı ayrıca folik asidi de tüketir, bu da çocuk sahibi olmadan 6 ay önce ilacı almayı bırakmanın nedenlerinden biridir.

Folik Asit Eksikliği: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Folik asit eksikliği, farklı nedenlere bağlı olarak vücuttaki folik asit düzeyinin normalden düşük olmasıdır. Folik asit eksikliğinin genel sağlık üzerinde olumsuz etkileri bulunur. Folattan zengin besinleri tüketerek ya da besin takviyesi kullanarak folik asit eksikliğini önlemek mümkündür.

Folik Asit Eksikliği Nedir?

Folik asit ya da diğer adıyla folat, bir B vitamini türüdür. B9 vitamini olarak da adlandırılan folik asitin vücutta çok sayıda görevi vardır. Folik asit; hücrelerde bölünme sırasında gerçekleşen DNA eşlenmesi için gereklidir. Eşlenme sırasında DNA’da oluşabilecek hasarların onarılmasında da yine folik asite ihtiyaç duyulur. Folik asitin en önemli işlevlerinden birisi de kırmızı kan hücresi yapımında yer almasıdır. Kırmızı kan hücreleri (alyuvarlar), vücuttaki hücrelere oksijen taşımakla görevlidir. Kırmızı kan hücrelerinin ortalama yaşam süresi gün olduğundan bu hücrelerin sürekli yıkılıp yeniden yapılması gerekir. Yeni kırmızı kan hücresi yapımı için de folik asite (B9 vitaminine) ve kobalamine (B12 vitaminine) ihtiyaç vardır.

Folik asit eksikliği, vücudun ihtiyaç duyduğu folik asit miktarının alınmadığı durumda ortaya çıkan bir tablodur. Sağlıklı kişilerde kanda bakılan folik asit değeri ng/mL arasında yer alması gerekir. Folik asit değeri, ideal aralığın altındaki kişilere folik asit eksikliği tanısı konulur. Folik asit eksikliği kişilerde ciddi problemlere neden olur. Özellikle hamile kadınlarda görülen folik asit eksikliği, önlenmediği ve tedavi edilmediği durumda, bebekte ciddi problemlerin görülmesine yol açabilir.

Folik asit değerinin ideal aralığın üstünde olması genellikle bir sorun oluşturmaz. Ancak yüksek folik asit değerleri, B12 vitamini eksikliğine işaret ediyor olabilir. Vücut, folik asidi kullanabilmek için B12 vitaminine ihtiyaç duyar. Eğer kişide B12 vitamini eksikliği varsa folik asit yeterince kullanılamayacağından folik asit değerlerinde bir artış görülebilir. Böyle bir durumdan şüphelenildiğinde kanda folik asidin yanı sıra B12 vitamini değerlerine de bakmak gerekir.

Folik Asit Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Folik asit eksikliğinde hastada görülen belirtiler çok şiddetli olmadığında bu belirtileri fark etmek zor olabilir. Yine folik asit eksikliğinde görülen semptomlar, farklı rahatsızlıklarda görülen semptomlarla benzerlik gösterebilir. Bu nedenle bu semptomların folik asit eksikliğine bağlı gelişip gelişmediğini ayırt etmek için çeşitli tahlillere ihtiyaç duyulur.

Folik asit eksikliğinde görülen belirtiler:

  • Yorgunluk
  • Saç beyazlaması
  • Ağız yaraları
  • Dilde şişme
  • Büyüme ve gelişme problemleri olarak sıralanabilir.

Folik Asit Eksikliği Neden Olur?

Folik asit suda çözünen bir vitamin türüdür. Bu nedenle folik asit, vücuttaki yağ dokusu içerisinde depolanamaz. Folik asitin vücutta rezervi olmadığından düzenli olarak alınması gerekir. Folik asidin alınmasında ya da emilmesinde meydana gelebilecek sorunlar folik asit eksikliğine neden olur. Eksiklik gelişiminde etkili olan durumlar:

  • Diyet: Taze sebze ve meyve tüketimi yeterli olmayan, folik asitle zenginleştirilmiş gıdalardan (süt, yoğurt, un, kahvaltılık gevrek gibi) yeterince tüketmeyen kişilerde eksiklik oluşabilir. Yetersiz beslenme başladıktan sonraki birkaç hafta içinde folik asit eksikliği görülmeye başlayabilir.
  • Hastalıklar: Bağırsaktan besin emilimini bozan rahatsızlıklar folik asit eksikliğine sebep olabilir. Bu rahatsızlıklara örnek olarak; Crohn hastalığı, çölyak hastalığı, bazı kanser türleri verilebilir.
  • Genetik: Bazı kişilerde vücutta folik asitin aktif formu olan metilfolata dönüşümü gerçekleşmez. Bu duruma, ilgili dönüşümü sağlayan enzimi kodlayan gendeki mutasyon sebep olur.
  • İlaç Yan Etkileri: Fenitoin, trimetoprim-sülfametoksazol, metotreksat, sulfasalazin gibi ilaçlar; yan etki olarak folik asit eksikliğine yol açabilir.

Folik Asit Eksikliği Teşhisi Nasıl Konulur?

Folik asit eksikliğinden şüphelenilen hastalarda ya da eksiklik gelişimine neden olabilecek bir hastalığa sahip kişilerde (örneğin çölyak hastalığı) folik asit testi uygulanır.

Folik asit eksikliği tanısı koyabilmek için hastadan kan tahlili istenir. Hastadan alınan kan örneği laboratuvarda folik asit açısından incelenir ve kandaki folik asit seviyesi belirlenir. Buradan çıkan sonuca göre hastadaki folik asit değerinin ng/mL’den düşük olması eksikliği işaret eder.

Folik asit ve B12 vitamini eksikliği beraber görülebildiğinden hastanın kan tahlilinde B12 incelemesi de istenebilir.

Folik Asit Eksikliği ile Birlikte Ortaya Çıkan Semptomlar Nelerdir?

Folik asit eksikliği, genel sağlık üzerinde olumsuz etki gösterir.

Folik asit eksikliğinin yol açtığı sorunlardan en sık görüleni megaloblastik anemidir. Bu anemi ya da diğer adıyla kansızlık türünde hastada kırmızı kan hücresi yapımında sorun oluşur. Kırmızı kan hücrelerindeki azlık hastada:

  • Sürekli yorgun hissetme, çabuk yorulma
  • Güçsüzlük
  • Uyuşukluk
  • Nefes darlığı
  • Soluk cilt rengi, solgunluk
  • Huzursuzluk gibi belirtilerin ortaya çıkmasına neden olur.

Folat eksikliğinde kırmızı kan hücrelerinin yanı sıra beyaz kan hücreleri ve trombosit (kan pulcukları) sayısında da azalma görülebilir. Beyaz kan hücrelerindeki azalma kişide; enfeksiyona yatkınlık, yara iyileşmesinde gecikme gibi problemlere yol açar. Trombosit azlığında ise kan pıhtılaşmasında problemler ortaya çıkar. Bu durum sonucunda hasta; küçük travmalar sonucunda bile kızarıklık ve morluk oluşumu, küçük bir kesik sonrası dahi kanın pıhtılaşmaması gibi sorunlarla karşılaşabilir.

Gebelikte folik asit eksikliği, bebekte çok ciddi problemlerin gelişmesine yol açabilir. Gebelikte annenin folik asit seviyelerinin düşük olması, bebekte nöral tüp defektleri olarak adlandırılan tablonun ortaya çıkmasına neden olabilir. Nöral tüp, anne karnındaki bebeğin ileride beyin ve omuriliğini oluşturacak olan yapıdır. Folik asit eksikliği, embriyolojik dönemde nöral tüpün kapanmasında sorunlara neden olur ve bebek nöral tüp defekti ile doğar. Nöral tüp defektinin en sık görülen formları; spina bifida ve anensefali adı verilen durumlardır. Spina bifidada, omurilik normalde olması gerektiği gibi omurga içerisinde yer almaz. Omuriliğin yerleşiminde problem vardır. Anensefali ise bebeğin beyin ve kafatası parçalarının eksik olduğu bir tablodur.

Nöral tüp defekti ile doğan bebeklerde görülebilecek semptomlar, bebekte görülen rahatsızlığa göre farklılık gösterebilir. Ancak genel olarak nöral tüp defekti olan hastalarda; görme ve işitme problemleri, zeka geriliği, bilinç kaybı gibi çok ciddi sorunlarla karşılaşılır.

Nöral tüp defektlerinin önlenmesi için kadınların hamile kalmayı planlamaya başlar başlamaz folik asit takviyesi alması faydalı olacaktır.

Folik Asit Eksikliği Tedavisi

Folik asit eksikliğinin tedavisi, hastanın günlük folat alımını artırarak ya da folik asit takviyesi alması sağlanarak yapılır.

Günlük alınması gereken folik asit düzeylerine ulaşabilmek için yüksek miktarda folat içeren besinleri tüketmek yarar sağlar. Folik asitten zengin besinler:

  • Brokoli, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler
  • Brüksel lahanası
  • Bezelye
  • Narenciye
  • Kavun
  • Muz
  • Domates
  • Yumurta
  • Baklagiller
  • Mantar
  • Ciğer, beyaz et, kırmızı et
  • Kabuklu deniz ürünleri

olarak sıralanabilir.

Eğer hastadaki eksiklik ciddi boyutlarda ise hızlı bir iyileşme için yüksek doz folik asit takviyesi tedavide kullanılabilir. Hastada folik asit eksikliğine eşlik eden farklı bir mikro nütrient eksikliği varsa tedavide multivitamin takviyeler de tercih edilebilir.

Kendinizde veya yakınınıza folik asit eksikliği olabileceğinden şüpheleniyorsanız ya da hamile kalmayı planlıyorsanız bir sağlık kuruluşuna başvurarak gerekli kontrollerini yaptırmanız faydalı olacaktır.

Folik asit nedir? Folik asitin faydaları nelerdir?

FOLİK ASİT VÜCUDUMUZ İÇİN NEDEN GEREKLİDİR?

Eğer vücudumuza yeterli folik asit girmezse büyüme geriliği, üreme sağlığında bozulma, kansızlık ve kalp hastalıkları gibi pekçok sağlık sorununa neden olabilir.

FOLİK ASİTİN FAYDALARI NELERDİR?

  • Depresyon riskini azaltır.
  • Fetüsün düşmesi ve doğumsal anomali gelişim riskini düşürür. Bu nedenle hamilelik döneminde yeterince folik asit alınması önemlidir.
  • Kalp sağlığımızı korumaya yardımcı olur.
  • Bazı kanser türlerinin gelişim riskini düşürür. 

FOLİK ASİT YANİ B9 VİTAMİNİ İÇEREN BESİNLER NELERDİR

Yeşil Yapraklı sebzeler

  • Bal kabağı
  • Bamya
  • Brokoli
  • Brüksel Lahanası
  • Karalahana
  • Kereviz
  • Kıvırcık
  • Kuşkonmaz
  • Lahana
  • Marul
  • Mısır
  • Patlıcan
  • Soya fasulyesi


Meyveler

  • Avokado
  • Domates Suyu
  • Kivi
  • Mango
  • Muz
  • Nar
  • Papaya
  • Portakal

Tohumlu Gıdalar

  • Ay çekirdeği
  • Ceviz
  • Fındık
  • Yer fıstığı


Diğer Besinler

  • Böbrek
  • Buğday ekmeği ve tahıllılar
  • Çay
  • Karaciğer
  • Kuru otlar (fesleğen, kekik gibi)
  • Tahin
  • Tüm baklagiller
  • Yumurta

GEBELİK ÖNCESİ FOLİK ASİT KULLANIMI NEDEN ÖNEMLİ?

Gebelik öncesi folik asit kullanımının önemine dikkat çeken Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı-Perinatolog Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç, anne adaylarına önerilerde bulunuyor.

Gebelik öncesinde folik asit kullanımı oldukça önemlidir. Folik asit, bebeğin hücre gelişimini ve sinir sisteminin gelişimini önemli derecede etkileyen, bebek gelişimi için çok önemli ve mutlaka tüketilmesi gereken bir vitamindir. Folik asit vücutta protein sentezi ve kemik iliğinin çalışmasına kadar birçok faydası vardır ve vücutta depolanmaz. Bundan dolayı, anne adaylarının folik asit ihtiyacını her gün karşılamaları gerekmektedir. Folik asit, kan hücrelerinin ve sinir sistemi dokularının gelişmesinde çok önemli bir yere sahiptir. Folik asidin bebeğin fetal büyümesini, gelişmesini, DNA ve RNA üretiminde de rolü vardır. Eğer gebelik döneminde folik asit alımı yeterli olursa bebekte merkezi sinir sistemi anamolileri görülme olasılığı oluşmaktadır.

GEBELİKTEN NE KADAR ÖNCE FOLİK ASİTE BAŞLANMALI?

Folik asit gebelikte çok önemli bir yere sahip olduğundan dolayı anne adayları hamileliğe hazırlık döneminde folik asit tüketimine başlamalıdırlar. Gebelikten 3 ay önce folik asit tüketimine başlatılmalıdır. Folik asit vücutta depolanmaz ve günlük tüketilmelidir. Folik asit tüketimi bebekler için çok daha önemli olduğundan bu vitamine gebeliğe hazırlık döneminde başlanmalıdır. Folik asit günlük yediğimiz besinlerden rahatlıkla alabilirsiniz.

Folik asit depolanmadığından dolayı her gün düzenli olarak vücuda alınması gerekir. Bunun için anne adayları hangi besinlerde folik asit olduğunu da bilmelidirler. Yeşil sebzeler, yumurta, karaciğer, badem, fındık, fıstık, mercimek, maydanoz, kuru fasulye gibi besinlerden karşılayabilirsiniz. Folik asit açısından çok zengin besinler olmasına rağmen karaciğer, tavuk gibi besinler çok A vitamini içerirler. Bu da gebeliğe zarar verebilir. Bunun için bu besinler çok fazla tüketilmemeli. Folik asit kullanımı çok önemli olduğundan dolayı tüm gebelerin de alması gerekli olan bir vitamindir. Bunun için her gebenin tüketmesi gerekir. Toparlayacak olursak gebelikte folik asit kullanımı önemlidir.
Folik asit birçok hastalığa iyi gelir. Bunu için gebelik öncesinde kullanımı önemlidir. Folik asit bebeğin hücre gelişimini ve sinir sistemi gelişimini sağlamak gibi çok çok önemli bir vitamindir.

[fotogaleri=,,]

HAMİLEYKEN ALINAN FOLİK ASİT OTİZM RİSKİNİ AZALTIYOR

ABD'de ’te yayımlanan bir araştırma, gebelik öncesi ve gebelikte alınan folik asidin otizm riskini azalttığını ortaya koydu.
New York'taki Colombia Üniversitesi epidemioloji profesörü Ezra Susser, yapılan araştırmayla, hamileliğin başından itibaren folik asit kullanımının, bebeklerde otizm riskini yüzde 40 azalttığını açıkladı.

Araştırmaya imza atanlardan Norveç Halk Sağlığı Enstitüsü'nden profesör Pal Suren, gebelikten 4 hafta önce ve gebelikle beraber 8 hafta boyunca folik asit kullanılmasının bebeklerde otizm riskini azalttığını, ancak folik asidin, Asperger sendromu gibi otizmin alt gruplarında herhangi bir önleyiciliğinin olmadığını belirtti.

Araştırmada, Omega 3 yağı ile diğer mineral ve vitaminlerin hamilelikte ya da öncesinde alınmasının ise otizm üzerinde herhangi bir etkiye sahip olmadığı belirlendi.

Amerikan Medical Association (JAMA) dergisinde yayımlanan araştırma, Norveç'te, anneleri, gebelik döneminde folik asit tüketen, arasında doğan 85 bin çocuk üzerinde yürütüldü. yılında bu çocuklardaki otizm riskinin, hamilelik döneminde folik asit kullanmayan annelerin çocuklarına oranla yüzde 40 daha az olduğu ortaya çıktı.

Organizmalarda oluşan hasarı tamir edebilen ve DNA sentezi için vazgeçilmez olan folik asit, yeşil yapraklı sebzelerde, bezelyede, pirinçte,havuçta ve yumurtada bulunuyor. ABD'de, Kanada ve Şili'de, buğday unlarının içine dahil edilen folik asidin tüketimi kolaylaştırılıyor.

DOĞACAK ÇOCUKTA KONUŞMA GERİLİĞİ RİSKİNİ AZALTIYOR

Yapılan başka bir araştırmaya göre, hamilelik döneminde gerçekleştirilen folik asit takviyesinin, doğacak bebekte konuşma geriliği riskini azalttığı açıklandı.

Norveçli bilim adamlarının yaklaşık bin anne ile yaptığı ve Amerikan Tıp Derneği’nin dergisinde (JAMA) yayımlanan araştırma, hamilelikte folik asit alanların çocuklarda konuşma geriliği görülmesi ihtimalinin neredeyse yarı yarıya azaldığını gösterdi.

Araştırma çerçevesinde, çocukların 3 yaşına geldiğindeki konuşma becerisi değerlendirildi. Annesi hamilelikte folik asit alanlarda bu yaşta tam cümle kuramayan çocukların sayısının, folik asit almayanların çocuklarına oranla neredeyse yarı yarıya az olduğu tespit edildi.

FOLİK ASİT EKSİKLİĞİ HAMİLELİKTE NELERE NEDEN OLUR?

Vücuttaki kanın oluşumunda önemli bir rol oynayan folik asidin eksikliği, hamilelik döneminde bazı sorunlara yol açıyor. Jinekolog Rami Asker, konuyla ilgili açıklamalarda bulunuyor.

Folik asit eksikliğinde hemoglobin ve kırmızı kan hücrelerinin yapımı bozulur. Ayrıca hamilelikte folik asidin idrarla atılımı artar ve bu da hamilelikte ekstra eksikliğine neden olabilir.

FOLİK ASİT EKSİKLİĞİ NE TÜR SORUNLARA YOL AÇIYOR?

• Omur iliğin dış ortama açık olması: Son yıllarda özellikle gebeliğin oluşmasından 3 ay öncesinden itibaren günde 0,4mg folik asit verilmesi fetusta nöral tüp defektini ve daha bir çok fetal anomaliyi engelleyebileceği öne sürülmüştür.
• Düşük
• Megaloblastik anemi: Bu anemi çeşidi, demir eksikliğinden sonra en çok sıklıkta görülür ve gebelikte bu anemi türünün en sık sebebi folik asit eksikliğidir.
• Suların erken gelmesi
• Erken doğum
• Plasentanın gebelik sırasında ayrılması
• Yeni doğan bebeğin ölümü

HÜRRİYET AİLE ÖZEL/ Sedef Batı

False

Folik asit nedir? Folat ne işe yarar? Folik asit kilo aldırır mı?

Özellikle hamile kadınların hamileliğin ilk haftalarında, hamileliği düşünen kadınların ve çocukların; kan yapımında, yeni hücre oluşmasında ve hücrelerin yaşamına devam etmesinde aynı zamanda DNA ve RNA üretiminde etkisi çok büyük olduğu için kullanmaları gerekir. Folik asit diğer ismiyle folat nedir? Folik asit kilo aldırır mı? Folik asit ne işe yarar? İşte ayrıntılar

funduszeue.info

Yayınlanma: - 13 Nisan Güncellenme:

Folik asit nedir? Folat ne işe yarar? Folik asit kilo aldırır mı?

Folik asit vücutta depolanma gibi bir riski olmadığı için düzenli alınması gerekir. Folik asit nedir ve ne işe yarar? İşte anne adayları, çocuğu olan anneler ve hamile kalmayı düşünen kadınlar için yararlı olacağını düşündüğümüz haberimiz…

FOLİK ASİT NEDİR, NE İŞE YARAR?

Folik asit, B vitamini ailesinin bir üyesidir ve folat ya da B9 vitamini olarak bilinir. Folat kan yapımında, yeni hücre oluşmasında ve hücrelerin yaşamına devam etmesinde aynı zamanda DNA ve RNA üretiminde kullanılmakta olan bir vitamindir. Bunlara ek olarak damarların sertliğine neden olan homosisteinin normal değerlerde kalmasını sağlayarak; kalp krizi, bunama ve felç risklerini azaltır.

Gebelik testi yaptırdıktan 7 yıl sonra korkunç gerçek ortaya çıktı!İlginizi ÇekebilirGebelik testi yaptırdıktan 7 yıl sonra korkunç gerçek ortaya çıktı!

FOLİK ASİT (FOLAT) EKSİKLİĞİ NASIL ANLAŞILIR?

Vücutta yeterli miktarda folik asit bulunmadığında kansızlık, unutkanlık, aşırı yorgunluk, baş dönmesi, nefes darlığı gibi belirtiler görülebilir. Bu belirtiler diğer bir B grubu vitamini olan B12 eksikliğinde de görülebileceğinden, bir uzmana danışmanız folik asit eksikliğinin tespit edilebilmesi için önemlidir. Bunların dışında da görülebilecek belirtiler ise,

– Bağışıklık sisteminin zayıflaması, sık sık hasta olmak
– Kilo kaybı
– Çabuk üşüme
– Depresyon
– Ağız içinde pamukçuk
– Dilde şime
– İştahsızlık
– Erken saç beyazlaması
– Kronik yorgunluk
– Sinir, asbiyet ve çabuk öfkelenme
– Cinsel isteksizlik
– Kabızlık
– Dudakların kuruması ve çatlaması

Suni sancı (doğum indüksiyonu) nedir? Suni sancı ile doğumİlginizi ÇekebilirSuni sancı (doğum indüksiyonu) nedir? Suni sancı ile doğum

FOLİK ASİDİN YAN ETKİLERİ NELERDİR?

Doğal yollardan alınan folik asit ile ilgili bir yan etki söz konusu değildir. Folik asit yan etkileri, dışarıdan takviye ile alınması durumunda ya da doz aşımı sonucu ortaya çıkabilir. İşte olası yan etkiler:

– Kas kasılmaları ve kas krampları
– Karın kasılmaları ve karın krampları
– Ateş nöbetleri
– Uyku bozukluğu
– İshal
– Sinirlilik hali
– Bilinç bulanıklığı
– Duygu durum değişiklikleri ve ruhsal bozukluklar
– Aniden ortaya çıkan hırıltılı şekilde nefes alma
– Zor nefes alma
– Yüzde, dudaklarda ve göz kapaklarında şişme
– Deride döküntü ve bütün vücutta kaşıntı, kızarıklık
– Alerjik reaksiyon başlangıcı
– Uyku düzeninin bozulması ve değişimler
– Bunalıma girme
– Mide bulantısı
– Kusma
– İştah kaybı
– Karında gaz sıkışması ve şişkinlik
– Dilde ve ağızda uyuşma
– Hapşırık
– Hiperaktivite
– Konsatrasyon bozukluğu

Yukarıda sıralanan yan etkilerden herhangi biri ya da birileri fark edildiğinde derhal bir hekime başvurulmalıdır. Ayrıca bu yan etkilerin herkeste ortaya çıkması gibi bir durum söz konusu değildir.

GEBELİK DÖNEMİNDE YAPILAN TARAMA TESTLERİ NELERDİR?

aileanneBebekdepresyonDNAgebelikhamilehamilelikkabızlıkKalp krizinefes darlığıRNAsözuygulama

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası