paranın mucidi kimdir / Hava Yastığı Nasıl Bulundu? Mucidi Kim? - funduszeue.info

Paranın Mucidi Kimdir

paranın mucidi kimdir

Bitcoin'in mucidi olduğunu iddia eden Craig Wright, 54 milyar dolarlık davayı kazandı

Bitcoin'in mucidi olduğunu iddia eden Avustralyalı bilgisayar mühendisi Craig Wright, Florida mahkemesinde devam eden bir davanın sonucunda, milyarlarca dolar ödemekten kurtuldu.

Jüri, 54 milyar dolar değerindeki bitcoinin yarısının Wright'ın eski iş ortağı Dave Kleiman'ın varislerine ait olduğu iddiasını reddetti.

Öte yandan Jüri üyeleri Wright'ın dolandırıcı olmadığı sonucuna varmış olsa da eski ortağı ile ortak girişimleri olan 'W&K Information Defence Research LLC'yi yani Kleiman tarafını milyon dolarlık fikri mülkiyet hakkı ile ödüllendirdi.

Wright yayınladığı video mesajında, "Bu çok iyi bir sonuç oldu ve haklılığımın tescil edildiğini hissediyorum. Ancak daha verilecek çok mücadele var. Kripto paradan dijital paraya her şeyi olması gerektiği gibi değiştireceğiz” dedi.

Ekim 'de yayınlanan ve bitcoine dönüşecek şeyin çerçevesini açıklayan "Bitcoin: Merkezi Olmayan Elektronik Nakit Sistemi" adlı teknik inceleme, 'Satoshi Nakamoto' takma adıyla yayınlanmıştı.

Sonrasında ise bu takma adla 1,1 milyon bitcoin üretildi. Şu ana kadar bu bitcoinlerin hiçbiri harcanmadı.

Wright, yılında bu takma ismin kendine ait olduğunu duyurmuş ancak Nakamoto olduğunu şüpheye yer bırakmayacak kanıtlarla henüz destekleyebilmiş değil.

Kleiman'ın ailesi, Dave ile Craigh'in arkadaş ve iş ortağı olduklarını, ancak Criaig Wright'ın bitcoini yaratma fikrini Kleiman'dan çaldığını iddia etmişti.

W&K ve Kleiman ailesinin avukatları yaptıkları açıklamada, jürinin kendi taraflarına milyon dolarlık fikri mülkiyet hakkı vermesi konusunda da "Dave'in yaratılmasına yardım ettiği şeyden adil payımızı almaktan ötürü son derece memnunuz" denildi.

Dave Kleiman Nisan 'te hayatını kaybetmişti.

Londra'ya taşınmış olan Avustralya doğumlu Craig Wright, burada da 16 yazılım geliştiricisine, sahip olduğunu iddia ettiği şu anda yaklaşık 5,4 milyar dolar değerinde olan yaklaşık bin bitcoini almak için dava açtı.

Bitcoin'in yaratıcısı kimliğini açıkladı

Giderek yaygınlaşan bir ödeme türü haline gelen sanal para Bitcoin'in Satoşi Nakamoto lakaplı gizli mucidi, kimliğini açıkladı.

Avustralyalı iş adamı Craig Wright, sanal parayı bulan kişi olduğunu ve uzun süredir Nakamoto lakabını kullandığını duyurdu.

Bitcoin'in önde gelen kullanıcıları ve sanal parayı geliştiren yazılımcılar da Craig Wright'ın Bitcoin'i bulan kişi olduğunu teyit ediyor.

Wright kimliğini açıklarken, Bitcoin'in yaratıcısına ait olduğu bilinen Bitcoinlere dair teknik verileri de paylaştı ve böylece sanal paranın yaratıcısı olduğunu da kanıtlamış oldu.

Kimliğini BBC, Economist ve GQ yayın kuruluşlarına eş zamanlı olarak açıklayan Wright, BBC'ye tarihte gerçekleşen ilk Bitcoin para transferine dair dijital belgeleri de gösterdi.

Vergi soruşturması yüzünden kimliğini açıkladı

Craig Wright, kimliğini açıklayarak Bitcoin'in mucidinin kim olduğu tartışmalarına bir son vermek istediğini ifade etti.

Daha önce New Yorker, Newsweek ve birçok diğer yayıncı kuruluş, Bitcoin'in yaratıcısı gizemli 'Satoşi Nakamoto'nun kim olduğunu ortaya çıkarmak için geniş araştırma dosyaları hazırlamışlardı.

Aralık 'te ise teknoloji dergileri Wired ve Gizmondo, Craig Wright'a Bitcoin'in olası yaratıcıları listelerinde yer vermişlerdi.

Craig Wright'ın adının olası Bitcoin mucitleri arasında yer almasının ardından Avustralya mali şube polisleri, Wright'ın evine baskın düzenlemişti.

Polisten yapılan açıklamada, Wright'ın evine düzenlenen baskının uzun süredir devam eden vergi kaçırma soruşturmasının bir parçası olduğu ifade edilmişti.

Wright, Avustralya polisiyle işbirliği yaptığını ifade ediyor ve "Avukat ekibimiz ne kadar vergi ödenmesi gerektiği konusunda müzakereleri sürdürüyor" dedi.

'Para ya da şöhret istemiyorum'

Bitcoin'in yüzü olmak istemediğini ifade eden Craig Wright, "Kimliğimi açıkladım çünkü son zamanlarda üstümde giderek artan bir baskı vardı. Sevdiğim insanların da aslı olmayan dedikodulardan olumsuz etkilenmesini istemedim" diyor.

Sadece normal bir hayat sürdürmek istediğini ifade eden Wright, "Zorunda kalmasam kimliğimi açıklamazdım. Şöhret istemiyorum. Para istemiyorum. Beni kendi kendime bırakın yeter" dedi.

Sanal para Bitcoin artık dünya çapında kabul gören bir ödeme sistemi.

Dünyadaki toplam Bitcoin sayısı ise 15,5 milyon civarında. Bir Bitcoin'in değeri ise ABD Doları seviyesinde.

Para: Kim, Ne Zaman İcat Etti?

Mykyta Dolmatov/iStock

Bugün elimizdeki parayla ya da kredi kartımızla yiyecek, içecek, giysi gibi ihtiyaçlarımızı satın alabiliyoruz. Ama bundan yüzlerce yıl önce insanların böyle bir imkânı yoktu. Peki onlar ne yapıyordu? Para ne zaman icat edildi ve geçmişten günümüze nasıl bir değişime uğradı? Gelin şimdi tarihî bir yolculuğa çıkalım.

Para Nedir?

Devlet tarafından bastırılan ve ülke içinde ödeme aracı olarak kullanılan, üzerinde değeri yazılı olan, kâğıt ya da metal nesnelere para denir.

Takas Dönemi

ALEAIMAGE/iStock-Dilen_ua/iStock-Coprid/iStock

Paranın henüz icat edilmediği dönemlerde insanlar ihtiyaçlarını karşılamak için takas yöntemini kullanıyordu. Yani sahip oldukları ürünlerin fazlasını diğer insanların elindeki farklı ürünlerle değiş tokuş ediyorlardı. Örneğin kumaş ihtiyacı olan biri, tarlasında yetiştirdiği buğday karşılığında kumaş alıyor veya süt ihtiyacı olan biri, elindeki elmalarını bu amaçla sütü olan başka birisi ile takas ediyordu. Ancak takas yönteminin bazı zorlukları vardı. Eğer sizin kumaşa ihtiyacınız varsa öncelikle elinde fazladan kumaş olan birini bulmanız ve o kişinin de karşılığında buğday almayı kabul etmesi gerekiyordu. Diğer bir problem ise örneğin 1 metrelik kumaşa karşılık kaç gram buğday verileceğiydi. Farklı ürünlerin takasında kullanılabilecek ortak bir birim olmadığı için karışıklıklar yaşanıyordu. Öyle ki bazen bir ürün almak için daha değerli bir ürün vermek durumunda kalınıyordu. 

Değişim Aracı Olarak Kullanılan Metaller

İlerleyen zamanlarda midye kabukları, odun, metal gibi farklı maddeler ortak birim olarak kabul edilerek değişim aracı olarak kullanılmaya başlandı. Bunlar arasında özellikle altın ve gümüş gibi değerli metaller hem doğada az bulunmaları hem de kolay şekillendirilebilmeleri nedeniyle değişim aracı olarak kullanılabilecek en uygun malzemelerdi. Metaller kolayca küçük parçalara bölünebildiği için tam ödeme yapılabilmesine imkân veriyordu. Ancak alışveriş sırasında parçalara bölünen metallerin sürekli tartılmak durumunda olması işleri yine zorlaştırıyordu. 

Parayı Kim Buldu? Para Ne Zaman Bulundu?

Madenî Para 

Alicia Llop/Getty Images

Daha sonraları ticareti kolaylaştırmak için belirli bir ağırlığa sahip metaller, madenî para olarak kullanılmaya başlandı. İlk madenî parayı MÖ 7. yüzyılda Anadolu’daki eski medeniyetlerden biri olan Lidyalılar icat etti. Bir bakla tanesi büyüklüğünde olan bu madenî paralar %75 altın ve %25 gümüşün karıştırılmasıyla elde edilen “elektrum” alaşımından oluşuyordu. Lidya parası basılırken sabit bir alt kalıp üzerine konan madenî pula hareketli bir üst kalıp yerleştirilir, ardından da kalıba bir çekiçle vurulurdu. Buna “darbetmek” denirdi. Bugün madenî paraların basıldığı yer için kullanılan “darphane” kelimesinin kökeni de bu basım işlemine dayanıyor. Yeri gelmişken dünyanın ilk büyük darphanesinin de Osmanlı döneminde Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul’da kurulduğunu söyleyelim.

Wikimedia Commons

MÖ 6. – MÖ 5. yüzyıla tarihlendirilen Lidya parası

 

Lidyalılardan sonra madenî para kullanımı giderek yaygınlaştı. Hatta zamanla para bastırmak güç ve egemenlik simgesi hâline geldi. Bu nedenle tarih boyunca bağımsızlığını kazanan devletler ilk iş olarak para bastırdı. Farklı dönemlerde basılan, farklı değerlere ve şekillere sahip madenî paraların birçoğu devleti yönetenlerin resmini veya mührünü taşırdı.

Kâğıt Para

Madenî paranın hem altın ve gümüş gibi değerli metallerden üretilmesi maliyeti artırıyor hem de taşınmasının zor olması ticareti zorlaştırıyordu. Bu yüzden daha sonraki zamanlarda hem daha az maliyetli hem de insanların yanlarında kolayca taşıyabileceği kadar hafif olan kâğıt paralar ortaya çıktı. Kâğıt paralar dayanıklı oldukları için genellikle pamuk, keten ve kenevir liflerinden üretilir. Tarihteki ilk kâğıt parayı MS 9. yüzyılda Çinliler kullandı. Zaman içinde matbaaların da kurulmasıyla kâğıt para kullanımı tüm bölgeye yayıldı. 

çin kağıt para

Heritage Image Partnership Ltd/Alamy

Ming Hanedanlığı zamanında Çin’de kullanılan kâğıt paranın bir kopyası

Kâğıt parayı Avrupa kıtasına tanıtan kişi ise İtalyan gezgin Marco Polo oldu. ’lü yılların sonunda ünlü ticaret güzergâhı İpek Yolu üzerindeki Çini ziyaret eden Marco Polo, dut ağacının kabuğundan yapılan kâğıt paranın nasıl üretildiğini ve kullanıldığını Marco Polo’nun Geziler Kitabı’nda anlattı. Bunun üzerine Avrupalılar bir çeşit para işlevi gören yazılı senetler kullanmaya başladı. Zaman içinde elle hazırlanan bu senetler yerini kâğıt paralara bıraktı. Avrupa’daki ilk kâğıt para yılında İsveç’te basıldı. Ardından kâğıt para kullanımı tüm kıtada hızla yayıldı.

Osmanlı Devleti ilk kâğıt parayı 'ta kullanmaya başladı. “Kaime" adı verilen bu kâğıt para elle yapılıyordu ancak bu yöntem çok pratik olmadığı için 'den sonra matbaada basılmaya başlandı. 'te parada bazı değişiklikler yapıldı ve adı “Evrak-ı Nakdiye" olarak değiştirildi. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kâğıt paraları ise ’de basıldı. Üzerinde Osmanlıca ifadeler bulunan bu paralar ’den sonra Latin harfleriyle basılmaya başlandı. 

Kredi Kartı

bernie_photo/iStock

Günümüzde ise çoğu ihtiyacımızı ilk defa ’li yıllarda ABD’de kullanılmaya başlanan kredi kartları ile karşılıyoruz. Bankalar tarafından kart sahibine özel hazırlanan kredi kartlarının üzerinde, banka ve kart sahibinin adı, son kullanım tarihi gibi gözle görülebilen bilgilerin dışında şifre, harcama limiti, ne kadar harcama yapıldığı gibi gözle görülmeyen bilgileri de barındıran manyetik bir şerit ya da elektronik bir çip vardır. Kredi kartıyla yapılan harcamalar kart üzerindeki manyetik şeride ya da çipe kaydedilir. Bu bilgiler, harcama yapılan yerlerdeki POS cihazı kanalıyla bankaya bildirilir. Ödeme zamanı gelince nakit olarak ya da mobil bankacılık üzerinden borç bankaya geri ödenir. İnternet sayesinde kredi kartlarını fiziksel olarak kullanma zorunluluğu da ortadan kalktı. Günümüzde kartın üzerindeki bilgiler kullanılarak internet üzerinden kolayca alışveriş yapılabiliyor.

Kripto Para

gopixa/iStock

Son yıllarda internet kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte para ve elektronik ticaret konusunda yeni kavramlar ve uygulamalar hayatımıza girmeye başladı. Bunlardan biri de kripto paralar. “Şifreli para” anlamına gelen kripto para internet aracılığıyla kullanılan sanal para birimini ifade ediyor. Kripto para teknolojisi, birbirinden bağımsız çok sayıda bilgisayarın bir ağ bütünü oluşturduğu bir ödeme sistemi üzerine kurulu. Günlük hayatta kullanılan parada olduğu gibi merkez bankası, darphane, özel ya da kamu bankaları benzeri belirli bir merkezi yok ve hiçbir kurumun kontrolünde değil. Kripto paraların değeri, kullanıcılarının onu bir değiş tokuş ya da bir yatırım aracı gibi görmelerine göre belirleniyor. Bu değer, piyasadaki anlık olarak arz ve talep koşullarına göre değişiyor.

matejmo/iStock

Kripto paralar blokzincir olarak adlandırılan bir altyapıyı kullanıyor. Blokzincir teknolojisi, gerçekleştirilen tüm işlemlerin halka açık olarak sunulduğu bir muhasebe defterine benzetilebilir. Bu büyük muhasebe defterindeki işlemler ağa bağlı farklı bilgisayarlar üzerinde saklanır ve bir işlemin onayı ağdaki bilgisayarlarda bulunan doğrulama yazılımları tarafından yapılır. Blokzincir teknolojisi farklı bilgisayarlara dağıtılmış bir veri tabanı şeklinde çalıştığı için bilgiler bir kez kayıt altına alındıktan sonra değiştirilemez ya da silinemez. Bu da sistemi daha güvenli hâle getirir. Ancak kullanıcıların kripto paraların saklandığı dijital cüzdanlara giriş ve kripto para transferi işlemlerini onaylamak için kullandıkları şifreleri güvenli bir şekilde saklamaları gerekir.

Paranın geçmişten bugüne geçirdiği değişimleri göz önünde tutarsak sizce gelecekte para yerine ne tür teknolojiler kullanılacak?

Kaynaklar:


paylaş

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası