kedi baygın yatıyor / Kedim çok uyuyor? - Yavru ve Yetişkin Kediler neden çok uyur?

Kedi Baygın Yatıyor

kedi baygın yatıyor

Kediniz zehirlenirse ne yapmalısınız?

Edinilen bilgiler ışığında kedi sahiplerinin %10&#;u, kedilerinin zehirlenmeleri için aramalar yaptığı verilerine varılmıştır. Kediler meraklı ve titiz canlılar olmaları sebebiyle, bazı zamanlar kendilerini hayli ciddi durumlar ile karşı karşıya bırakabiliyorlar. En yaygın zehirlenmeler;  insan ilaçları, zehirli bitkiler ve kedilerin metabolize edemediği kimyasallar içeren insan gıdalarından kaynaklanmaktadır. Zehirlenmş bir kediniz varsa ne yapmanız gerektiğini bu makalemiz aracılığı ile öğreneceksiniz!

İçindekiler

Zehirlenme Belirtileri

  • Mavi-mor dil ve diş etleri
  • Nefes almada güçlük çekme
  • Kusma
  • İshal
  • Depresyon
  • Öksürme
  • Hapşırma
  • Nefes nefese kalma
  • Nöbet geçirme
  • Titreme
  • İstemsiz kas seğirmeleri
  • Zayıflık
  • Bilinç kaybı potansiyeli
  • Göz bebeklerinin büyümesi
  • Koyu renkli idrar
  • Kanlı dışkı
  • Ağız veya burundan kan gelmesi
  • Yan yatış pozisyonunda olma
  • Sürekli öğürme

Kedinizi Havadar Bir Alana Götürün

Zehirlenmeden şüphe ediyorsanız, kediniz yatıyor, baygın ya da halsiz haldeyken bulunduğu ortamdan uzaklaştırarak, havadar ve aydınlık bir ortama bırakın. Hasta veya yaralı kediler, gergin olurlar ve korkarlar. Buna bağlı olarak ısırma ve tırmalama davranışları gösterebileceğinden kendinizi de zehirden korumak adına eldiven takmayı ihmal etmeyin! Bir kedi eğer kendini iyi hissetmiyorsa ilk olarak saklanma eylemini gerçekleştirecektir. Zehirlendiyse, belirtileri gözlemlemeniz gerekir. Bu sebeple onun saklanmasına müsaade etmeyin. Kibar ama kararlı şekilde onu kaldırıp güvenli bir odaya götürün. Suya kolay ulaşmak için banyo veya mutfak rahatlık sağlar.

Hemen Bir Veteriner Hekim İle İletişime Geçin

Veteriner hekiminiz ile iletişime geçerek yapmanız gereken talimatları alabilir ve panzehir konusunda net bilgiler edinebilirsiniz. Veteriner hekiminizi direkt olarak ararsanız, kedinizin yaşama şansını arttırmış olursunuz. Zehirlenmeye sebep olan maddenin vücut tarafından mümkün olduğu kadar az metabolize edilmesini sağlamak ve zehrin etkisinden hızlı bir şekilde kurtulmak için erken müdahale tüm hastalıklardaki gibi çok önemlidir.

İlk Yardım Uygulaması

Yapılması gereken uygulamalar zehirlenmenin hangi yolla gerçekleştiğine (solunum, sindirim, deriyle temas), zehirlenmeye sebep olan maddeye ve maruz kalma süresine göre değişiklik göstermektedir. Bu bileşenlerden ne kadarının bilindiği yapılacak uygulamaların ne olduğunu doğrudan etkiler.
Kedinizi kusturmanın doğru veya yanlış olması hususunda karar vermeniz için zehri tanımlamak işinizi daha kolay hale getirecektir. Kedinizin tüketmiş olduğu ürünün ambalajına ulaşarak, ismini, içerisindeki maddeleri, tarihini ve ne kadar tükettiğini tespit etmeniz gerekecektir. İlk adımınız veteriner hekiminizi aramak olsun. Sindirim yoluyla alınmış zehirleyici maddelerin tamamı için kusturma işlemini yapmak doğru değildir. Hatta bazı zamanlarda kusturma işlemini yapmak çok daha büyük problemlere sebep olur. Örneğin mideye inmiş tahriş edici bir maddenin kusturularak tüm kanaldan tekrardan geçmesine sebep olmak var olan durumun şiddetini arttıracaktır.

Göz zehirlenmelerinde en kısa sürede gözü bol suyla yıkamak, deri yoluyla zehirlenmelerde deriyi temiz bir bezle temizlemek ve sabunlu suyla yıkamak gerekebilir.

Söylenmediği Sürece Kedinizi Evde Tedavi Etmeye Çalışmayın

Kedinizin neyden kaynaklı zehirlendiğini ve verilmesi gereken ilaçları bilmiyorsanız, herhangi bir yiyecek, su, süt, tuz, yağ veya başka bir şey vermeyin! Veteriner hekiminizden bir talimat gelmediği sürece vereceğiniz şeyler durumunu daha da kötü bir boyuta taşıyabilir. Aynı zamanda vakit kaybetmenize sebep olabilir.

Kedinizi Kusturmadan Önce Veteriner Hekime Danışın

Veteriner hekiminiz söylemediği takdirde kedinizi kusturmayın. Aksi takdirde bazı aşındırıcı asitler kusma esnasında daha fazla zarar verebilir. Sadece aşağıda belirtilmiş olan durumlarda veteriner hekiminizden talimat gelmesi durumunda kusturun:

  • Zehirli yiyecek son 2 saat içerisinde yenmişse. (2 saati aşan sürelerde zehir emildiği için kusmanın yararı olmaz)
  • Zehirlendiğinden eminseniz,
  • Kedinizin bilinci yerinde ise kusturabilirsiniz.

Asit ve Alkalileri Nasıl Kullanacağınızı Bilin

Kostik yanıklara sebebiyet veren asit ve alkailer, tüketildiği takdirde kusma eyleminde ağız ve yemek borusuna daha çok zarar verir. Kusma yerine, kedinize yağlı süt ya da çiğ yumurta yedirmeye çalışın. Bu asit ve alkaliyi seyreltmek ya da nötrlemek için iyi bir yöntemdir.

Aktif Kömür Kullanımı

Zehirlenmelerde, öncelikle alınan zehrin direkt olarak uzaklaştırılması istenir. Bu aşamadan sonra yapılması gereken şey vücuttaki zehrin metabolize olmadan ve vücuda zarar vermeden atılmasını sağlamaktadır. Bunun için adsorban bir madde olan aktif kömür kullanılabilir. Aktif kömür ağız yoluyla alındıktan sonra sindirim sistemi toksik maddelere (sadece bazı toksik maddeler için) bağlanır ve bir süre bu maddelere bağlı kalır. Bu sayede toksik madde inaktif hale geçer ve belli bir süreliğine etkisiz kalır. Ancak belli bir süre sonra toksik madde aktif kömürden ayrılarak tekrardan aktif hale geçebilmektedir. Bu yüzden aktif kömürle birlikte dışkılamayı hızlandıracak laksatif maddeler de kullanılmaktadır. Bu işlemler saatte bir tekrarlanmalıdır.

Bulaşmayı Kontrol Etmek İçin Tüylerine Bakın

Eğer kedinizin tüylerinde zehir varsa, kendini tımar ettiği zaman onu daha fazla yutacaktır. Kedinizi güzelce temizlemeniz bu noktada önemlidir. Toksik maddeleri temizlemek için nemli bir bez ile beraber sabunlu suyla bölgeyi yıkamayı deneyebilirsiniz.

Kedinize Su İçirin

Zehirlerin çoğu kedinizin karaciğerine, böbreğine ya da her ikisi için zararlıdır. Emilen zehrin organına vereceği tahribatı azaltmak için kedinizin serbest şekilde su içmesini sağlayın.

Şüphelenilen Zehirin Bir Örneğini Alın

Zehirlendiği madde hakkında veteriner hekiminize bilgi vermek için ürüne ait tüm etiketleri, ambalajları veya şişeleri alın.

Kedinizi Veteriner Hekime Götürün

Kedinizin sağlığını kontrol etmesi için onu bir veteriner hekimin görmesi gerekir. Tüm zehri attığından ve ileride herhangi bir sorun teşkil etmeyeceğinden ancak bir veteriner hekim emin olabilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Zehir bir kediye ne yapar?

Organofosfatlar ve karbamatlar içeriğine sahip olan böcek ilaçları kediler için zehirlidir. Eğer yutarlarsa kusma, ishal, salya akıntısı, kas titremesi ve nöbet gibi semptomlar görülür. Piretrinler ve piretiyoitler içeren böcek ilaçları da kediler için toksik olabilmektedir.

Kedilerde gıda zehirlenmesi ne kadar sürer?

Kediler enfekte olmuş gıda tükettikten sonra birkaç gün ya da hafta boyunca sürebilir.

Zehirlenmiş bir kediye nasıl davranırsınız?

  • Kusturma
  • Temizleme
  • Antidot uygulaması
  • Sıvı tedavisi
  • Kas gevşetici
  • Yangı giderici ilaçlar
  • Antihistaminik ilaçlar
  • Nöbet engelleyen ilaçlar

Zehirlenen bir kedi kurtarılabilir mi?

Kedilerde zehirlenmesinde iyileşme süreci zamana bağlıdır. Zehrin kedinizin vücudundan atılması zaman ister. Ne kadar kısa süre içerisinde tedavi edilirse o kadar erken sağlığına kavuşur.

Kedim zambak zehirlenmesinden kurtulacak mı?

Kediler zambak zehirlenmesi karşı oldukça duyarlıdır. Kesin olarak toksin olduğu kanısına varılmasa bile, tedavi edilmezlerse akut böbrek yetmezliği meydana gelir ve gün içerisinde yaşamını yitirir.

Bu Makale İlginizi Çekiyor Olabilir;

Kedim hamile ne yapmam gerekiyor? Dikkat etmemiz gereken şeyler nelerdir?

Kedilerde hamilelik süreci gün aralığında sürer. Bu aralıktan önce gelen yavrular gelişimini tamamlamamış olabilir ve özen gerektirir. 

Öncelikle kedisini çiftleştirme niyetinde olan ya da yeni çiftleşmiş kedi sahipleri günü bir yere not etmelisiniz.
Doğum zamanı geldiğinde gün hesabı bizim için oldukça önemli olacaktır.

Bu süreç tamamen sağlıklı bir çocuk için geçerlidir, aksi hallerde size en yakın bir veteriner hekim ile iletişime geçmelisiniz.
Yavru sağlığı kadar anne sağlığı da önemlidir ve hayati riskleri bulunmaktadır.

Eğer beden ısısını ölçebiliyorsanız günden itiraben poposunda beden ısısını günde 1 kez ölçün. Sağlıklı bir kedinin beden ısısı C'dir. Gebelikten saat önce beden ısısı 1 C düşecektir. 37 - C ölçüm yaparsanız bilin ki o gece doğum var :) Tabii bu biraz bilgi gerektiren bir uygulamadır ve eğer kediniz bundan hoşlanmadı ise kesinlikle devam etmeyin. 
Doğuma saat kala hareketler farklılıaşır. Kedilerin %90'ı daha sakin daha sevecen olacağı gibi tersi de şekillenebilir. Fakat davranışlar kesin değişir. 
Doğuma 6 saatten daha az süre kaldığında kediniz yerinde duramaz. Hep öyle hocam demeyin bu farklı. Oturduğu yerde bir kaç dakikadan fazla kalamaz ve yer değiştirir. 
Doğuma 1 saatten daha az süre kaldığında kedinizin solunumu şiddetlenir, dili dışarıda solumaya başlar. Bu durumda onu kendi haline bırakmalı, mekan değiştirmemelisiniz.
Doğuma çok kısa bir süre kaldığında vajinasından yavru suları aklaya başlar. Kanlı olabilir paniklemeyin. 
Kediler yavru sayısına sahiptir. Bu yavrular arasında 2'şer saat aralık bulunacaktır. Her doğan yavru sonrası anne yavruyu yalayacak, göbek kordonunu kesecektir. Plasenta denilen yavru zarlarını yemesine müsade etmeyin; çocuk ormanda doğum yapmıyor. Protein kaynağı diye yemesinde sakınca görmeyeceğimize proteince yüksek kalitede bir yaş mama ile besleyelim çocukları.

Kedim hamile ne yapmalıyım

Kedilerin doğumu sırasında çıkabiliecek sorunlar

Tecrübesiz annelik: hormonal ve metabolizma sebepli anne kedi doğuma hazır olmayabilir; bunun sonucunda doğum sırasında yavrular kanalda kalabilir, sancıları kesilebilir, yavruya bakmayabilir, sütü gelmeyebilir vb.
Yavruların pozisyonu ve büyüklüğü: Yavrular eğer doğum kanalına ters girer ise doğum güçleşecektir. Baba eğer anneden iri ise yavrular da iri olacak ve doğum güçleşecektir. (İkisine de doğum anına kadar yapılabilecek hiçbirşey yoktur.)
Yavru kedi vajinadan görünür fakat devamı gelmez ise,
Anneden sürekli şekilde kanlı sıvı geliyor ise,
Anne baygın düzeyde yerde yatıyor ise,
Doğum öncesi suyu geldikten sonra 2 saat içerisinde yavru doğmadı ise,
Hala içeride yavru var olduğunu biliyor ve son doğumdan 2 saatin üzerinde vakit geçti ise,
Yavrular doğduktan sonra anne emzirmiyor, ilgilenmiyor ise,
KESİNLİKLE VETERİNER HEKİMİNİZİ ARAMALISINIZ.
Neden? Bu durumlarda uygulanacak adımlar vakaya özgü ilerleyecektir ve tecrübeli bir veteriner hekim vakayı değerlendirerek önce anne sonra yavruların sağlığını esas almalıdır.

Şimdiden geçmişler olsun, hayırlı olsun, sabırlar sizin olsun :)

Buradaki cevapların tedavi ya da teşhis amacı yoktur. Eğer acil bir durum söz konusu ise veterineriniz ile görülebilir ya da kliniğimizi arayabilirsiniz.

TÜM SORULAR

Çalışma Saatlerimiz

Anasayfa › Makaleler › Kediler › Anksiyete

Kedide anksiyete

Anksiyete, (kaygı- endişe durumu) şehirde yaşayan kedilerde en sık görülen davranış bozukluğudur. Kırsal kesimlerde yaşayan, insanlarla daha az ilişkide bulunan tıbbi olarak daha az incelenen kedilerde ise saldırganlık daha yaygındır. Anksiyete sorunu oldukça ciddi boyutlara ulaşabilir ve son derece belirgin semptomlarla kendini gösterir. Kedi sahibi çoğu zaman bunu çok açıkça ifade etmeye çekinse de. Veteriner hekime bazen şöyle diyebilir: 'Doktor bey: eskiden olduğu gibi değil artık, sanki hep ezik.'

Kedide korku

Kedide anksiyetenin temeli çoğu zaman, korkuya neden olan şeye oranla aşırı bir tepkide yatar. Burada fobiden (korku) söz edilebilir. Örneğin, hayvan sahibinin evden çıkması karşısında normal davranmıyor. Basit bir durum, kedi için dayanılmaz bir boyuta ulaşıyor. Anksiyeteye neden olan durumun ortadan kalkması ile bile kedi korkusundan kurtulamıyorsa, anksiyete sürekli bir hal alır. Fobi, anksiyete ve depresyon, çoğu zaman birbirlerine bağlı üç ayrı hastalık durumudur. Anksiyete, fobinin çok ileri bir aşamasıdır. Kedi içgüdüsel olarak bir durum sezinler, korkar, anksiyeteye kapılır. Anksiyete kedinin karşılaştığı bir durum ile tek başına baş edememesinden kaynaklanır. Tepki gösterir, bazen bu korkusundan kaynaklanan aşırı bir saldırganlık olabilir, bazen de başka davranışlarla kendini gösterebilir: aşırı yemek yer, sürekli olarak kaşınır.

Korkunun temelini iyi anlamak gerekir, çünkü tedavisi buna bağlıdır ve ilaçlarla birlikte sahibi kedinin bu durumu atlatabilmesi için ona yardımcı olmalıdır. Kedinin geçmişini bilmek, bu rahatsızlığı anlayıp giderebilmek için çok önemlidir. En kısa zamanda tedaviye geçebilmek için anormal bir davranışın ilk belirtilerini de iyi tanımak gerekir.

Anksiyeteli kediyi tanımak

Anksiyetenin belirtileri pek çoktur ve kedinin 'kişiliğine' göre değişebilir. Bir kedide zararsız sayılabilecek bir davranış biçimi, başka bir kedide anksiyete olarak değerlendirilebilir.

Sindirim sorunları, anksiyetenin en yaygın belirtilenlerindendir; diyare, anoreksi (hayvan hiç bir yiyeceği kabul etmez). Sonra cilt sorunları başlar, ki bunları kedi yaratır, çünkü özellikle karın altını ve kasık bölgesini kemirir. Çılgınlar gibi yalanıp durur, cildini kemirir ve bütün kılları dökülür. Hatta bu deli gibi yalanma, yanıklara benzeyen yaralara neden olabilir. Bu davranış, duygusal bir gerginlikten kaynaklanır ve bilimsel bir açıklaması da var. Kendini yalayarak kedi cildinde, beynine ulaşan bir uyarı yaratır. Beyindeki bu uyarı da kediyi sakinleştiren bir salgıya neden olur (biraz morfine benzer bir salgı). Ama bu sakinleştirici maddenin salgılanması için kedinin kendini gitgide daha çok yalaması gerekir. Kendi 'uyuşturucusunu' kendi yaratır, ama giderek daha çok 'müptelası' olur. Bu davranış daha çok Burma ve Siyam kedilerinde yaygındır. Bir başka belirti de sıklıkla ortaya çıfunduszeue.info da kendi kendine zarar vermektir. Hayvan, kanatıncaya kadar kuyruğunu ısırır. Tırnaklarını da kemirir ve şiddetli bir şekilde çeker.

Diğer bir belirti de, kedinin tamamen hareketsiz kalmasıdır. Hayvan artık hiç yerinden kalkmaz, oyun oynamak istemez, saklanır. Sık sık bu hareketsizliğin yanı sıra acı dolu seslerle miyarlar.

Son olarak da kedinin idrarını ve dışkısını, tuvaleti dışında başka yerlere bırakması da anksiyetenin başlıca belirtilerinden biridir. Saldırganlığın temelinde anksiyete yatabilir, ama bu durum çok enderdir.

Enfeksiyonlara karşı dayanaksız olması da sürekli hasta bir hayvanda davranış bozukluğunun belirtisidir.

TAŞINMA, TRAVMALAR HERŞEYİ DÜŞÜNMEK GEREKİR.

Anksiyeteye neden olan durumlar da sayısızdır. Aşağıda size birkaç örnek:

Kedinin çevresinde bir değişim, onu funduszeue.info bir eve taşındıktan sonra kedi artık kendi işaretlerini bulamaz, tanıdığı insanlar ve tanıdığı eşyalarla birlikte olsa bile.

Duygusal bir değişim ise, eve ikinci bir kedi veya başka bir hayvanın gelmesi gibi, onun bölgesini etkileyebilir. Bu ortamda hak sahibi olduğunu düşünüyordu, ama şimdi birden bir başkası ile paylaşmak zorunda. En klasik neden ise eve bir bebeğin gelmesi. Kedi kıskanmaz, sadece baş etmesi mümkün olmayan bir değişikliğe maruz kalmıştır. Bu yenilikten korkar. Fiziksel şoklar da aynı etkiye neden olabilir. Bir travma (araba kazası ya da balkondan düşmesi gibi), benzer bir durumun ortaya çıkması ile (korna sesi, bir pencerenin açılması gibi) paniğe yakın bir korkuya neden olabilir, hiç bir nedeni olmaksızın kediye yapılmış bir şiddet eylemi (sahibinin kediye vurması gibi) de anksiyeteye neden olabilir.

Geçici veya kalıcı bir terk olayı da son derece etkileyicidir. Sahibinin ölümü, seyahate veya hastaneye gidişi, ya da uzun süredir onunla birlikte yaşayan başka bir hayvanın ölümü veya uzun süreyle yanından ayrılması buna benzer durumlardır.

Bu kediyi kesinlikle çok seven, ama onu bir oyuncak gibi gören bir çocuğun veya bir yetişkinin onu aşırı derecede ellemesi de anksiyetenin kökeni funduszeue.info hiçbir dakika huzur bulamaz ve tek çaresi kaçmaktır. Eğer bir apartman dairesinde yaşıyorsa ve sığınabileceği bir yeri yoksa, anksiyete belirtileri ortaya çıkabilir. Kedi artık yemek yemez, su içmez

Günlük hayatın şartları ile sık sık karşılaşmamış ve bu yüzden de sosyalleşmeyi öğrenmemiş veya tamamıyla hür, yani yarı-yabanıl biçimde yaşamış olan kedilerde anksiyete görülebilir.

Ne yapmalı?

Tabii ki her şeyden önce, bu duruma neden olan patolojik herhangi başka bir şeyin mevcut olup olmadığından emin olmak gerekir.

Kedide ishal varsa, önce veteriner hekim kedinin gastroentestinal bir hastalığa yakalanmamış olduğundan emin olmalıdır.

Kılları dökülüyorsa, bu da bir parazit sorunundan kaynaklanıyor olabilir. Tüm tıbbi olasılıklar bertaraf edildikten sonra, davranış bozukluğuna neden olan şeyler araştırılmalı ve hızla tedaviye geçilmelidir, çünkü tedavi edilmez ise, anksiyete çoğu zaman depresyona dönüşür.

Kedinin geçmişindeki tüm olaylar incelenmelidir, ama bazen bir hayvanın tüm geçmişini öğrenmek kolay olmaz. Yetişkin bir kedi alıyorsanız ve geçmişi hakkında hiç bir şey bilmiyorsanız, dikkatli olun ve davranış biçimindeki tüm değişiklikleri izleyin. Eğer kedide anksiyeteye neden olan durum yeni ise hayvanı tedavi etmek daha kolaydır. Tedavinin iki türü vardır:

İlaçla tedavi

Burada anksiyolitik denilen ilaçlar kullanılır. Ama kesinlikle etkili olabilmeleri için, bir davranış terapisi ile birlikte uygulanmalıdırlar. Anksiyolitikler anksiyeteyi azaltır. Ama bu ürünler, saldırgan tutumlar gösteren kediler için önerilmez. Bu tür ürünlerin kullanımını size sadece bir veteriner hekim önerebilir, çünkü hayvanın tedaviye gösterdiği tepkiye göre dozajı ayarlanır ve sık kontrol edilmesi gerekir. Tedavi süresi hastalığın şiddetine göre değişir.

Davranış terapisi

Biri "karşı-şartlandırma", diğeri "alıştırma" denilen iki terapi yöntemi vardır. Bunların uygulanışını inceleyelim.

Karşı-şartlandırmada, bir korku durumunu, hoş bir durum ile bağdaştırmak temeli yatıyor. Siz uçaktan korkuyorsunuz, o halde tüm uçak yolculuğu boyunca sizi güldürecek bir arkadaşınızı yanınıza alın. Kedi, sizin evden çıkmanızdan mı korkuyor? Onunla oynayın ve ona yiyecek bırakın. Gideceğinizi hiç bir şekilde belli etmeyin. Evden çıkarken deliler gibi evin içinde dolanıp anahtarlarınızı aramayın. Evden çıkışınızı, kediye farkettirmeden hazırlayın. Gidişiniz hoş bir durum ile gerçekleşirse (okşama, yiyecek, oyun) kedi yavaş yavaş normale döner.

Alıştırmada ise kedi yavaş yavaş belirli durumlara alıştırılır. Kedi araba seslerinden korkuyor: arabayı kedinin yanında çalıştırın, sonra durdurun. Bir dahaki sefere arabayı birazcık kaydırın. Davranış terapisinde anksiyetenin nedenini bilmek çok önemlidir ve sahibi çok iyi niyetli olsa da. Kediyi çok iyi tanıyan bir kişinin yardımına başvurmak gerekir. Farklı türleri ile anksiyete bu üç grup hayvanda garip davranışlara neden olabiliyor. Örneğin, doğumda anne kedi yamyamlaşıp yavrularını yiyebilir. Yaşlı kedi ise aniden ürkek ve depresif olabilir. Doğulu kedi ırklarına gelince bunlarda davranış sorunları çok sık görülür. Ayrıca seçici anksiyeteler de meydana gelebilir. Veteriner hekime giderken kedisinde davranış değişikliklerini kim görmedi ki? Hızlı hızlı solur, dilini sarkıtır.

Anksiyeteli kedilerin sahiplerine öneriler

Kedinin anksiyetesinden her zaman sahibi sorumlu değildir. Ama nedeni kim veya ne olursa olsun, nedeni bulup kedisinin iyileşmesine yardımcı olmak zorunda olan yine de sahibidir.

ANKSİYETELİ KEDİ
• Yemek yemez
• Saklanır
• Hareket etmez
• Hemen kaçar
• Saldırgan olur
• Kendine zarar verir
• Temizliği unutur
• Sindirim sorunları gösterir
• Sık titrer
• Sürekli hastadır

Anksiyeteye neden olabilecek duygusal durumlar

• Terk edilen kedi
• Dövülen kedi
• Sosyalleşmemiş kedi
• Fazla ellenen kedi
• Taşınma
• Bir bebeğin doğması
• Başka bir hayvanın eve gelmesi
• Şiddetli travmalar

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası