celal şengör ün evi nerede / Prof. Dr. Celal Şengör: "İstanbullulara Bir Tavsiye Vereyim; 7,6 Büyüklüğüne Hazırlansınlar"

Celal Şengör Ün Evi Nerede

celal şengör ün evi nerede

İşte onların evleri


Yediden 70'e tüm Türkiye'yi söyleyecekleri tek bir sözle sokağa dökebilecek deprem uzmanları da sağlam ev telaşında


       Toplumu deprem tehlikesine karşı uyaran bilim adamları, yaşadıkları evleri, daha dayanıklı hale getirmeye çalışıyor. Marmara'da şiddetli bir deprem olacağını ileri süren Prof. Dr. Celal Şengör, Boğaz'daki villasını demir kafes içine aldırmaya hazırlanırken, bazı bilim adamları, çareyi daha sağlam zeminli yerleşim alanlarına taşınmakta buldu.

En sağlam Şengör'ün

       Marmara'daki fayın bir kerede kırılarak büyük bir deprem üreteceğini savunan İTÜ Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Şengör, Anadoluhisarı sırtlarında Boğaz'a bakan villasını çelik konstrüksiyon ve ilave beton kolonlarla takviye edecek.
       Villasını, komşusu olan ünlü mimar Doğan Kuban'ın yaptığını, takviye çalışmalarını da Kuban'ın yürüteceğini, evinin bulunduğu zeminin çok sağlam olduğunu belirten Şengör şöyle konuştu:
       "Önlemler konusundaki en hassas konu, evde bulunan 10 bin cilt kitap, büyük bir ağırlık oluşturuyor. Ayrıca, kitapların içinde dünyada sadece 20 adet bulunan, çok önemli parçalar var. Raflara, ip çekilecek. Mahalle sakinleri olarak toplanıp ortak kararlar alıyoruz. Her eve, büyük plastik su bidonları alındı. Bende jeneratör var, bunun deprem sonrası çok büyük önemi var. Şehirde, uzun süre elektrik olmayacaktır. Depreme karşı yapılacak en iyi şey, yaşanan mekanları sağlamlaştırmak."

"Taşınamam komşular panikler"

       İstanbul Üniversitesi Jeofizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu ise zemininin çok sağlam olmadığı belirtilen Beylikdüzü Büyükşehir Sitesi'nde oturuyor.
       Site sakinlerinin, kendisinin de aynı yerde oturmasından memnuniyet duyduklarını, bu nedenle taşınmasının şimdilik mümkün olmadığını belirten Gündoğdu şunları söyledi:
       "Bugüne kadar zemin ve bina etüdü yaptıramadık. Etüt yapan ekipler arasında, depremi suiistimal edenler var. Daha önceden çok daha düşük fiyata yapılan çalışmaların değeri birden arttı. Sitede her kata yangın söndürme tüpleri alındı, binanın giriş kapısını ise olası bir depremde sıkışmaması için sürekli olarak açık bırakıyoruz."
       Depremde, evinde deformasyon ve çatlak oluştuğunu belirten Gündoğdu, yüksekte bulunan ağır eşyaları, yere indirdiklerini, yatak odasında hemen ulaşılabilecek bir el feneri ve deprem çantaları bulundurduklarını anlattı.

Ersoy tatbikat yaptırdı

Aynı üniversiteden Jeolog Doç. Dr. Şükrü Ersoy ise bir süre önce Avcılar'dan Sinanoba'ya taşındığını ve giriş katını tercih ettiğini söyledi. Ersoy, deprem sırasında, bahçeye açılan pencere ve balkonlardan çıkmak için apartman sakinleriyle hareket planı yaptıklarını anlattı.

Barka, çatlak evden taşınıyor

İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aykut Barka ise zemin etütlerini kendisinin yaptığı Sarıyer'deki kooperatif evine taşınıyor.
       İTÜ'nün, duvarları çatlak lojmanına veda etmeye hazırlanan Barka, komşularının kendisini sürekli gözlediklerini kaydetti. Lojmandaki çatlakların çok önemli olmadığını belirten Barka, evden dışarı çıktığında, komşularının da telaşlanarak dışarı çıktığını söyledi.

Işıkara çelik kafes yaptırmamış

       Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara ise rasathane içindeki lojmanda kalıyor. "Çelik kafes içindeki lojmanda kalıyor" iddialarına gülen Işıkara, lojmanda olağanüstü bir önlemin olmadığını söyledi. Işıkara, lojmanda kalmadığı günlerde, zemini sağlam olan Nişantaşı'ndaki dairesinde yaşadığını kaydetti.

Prof. Dr. Celal Şengör: "İstanbullulara Bir Tavsiye Vereyim; 7,6 Büyüklüğüne Hazırlansınlar"

Haberler

Gündem

Prof. Dr. Celal Şengör: "İstanbullulara Bir Tavsiye Vereyim; 7,6 Büyüklüğüne Hazırlansınlar"

Prof. Dr. Celal Şengör, olası İstanbul depreminde şehirde en çok etkilenecek ilçeleri açıkladı. İstanbul'da beklenen deprem ile ilgili olarak önemli açıklamalarda bulunan Şengör 'İstanbullulara bir tavsiye vereyim: 7,6 büyüklüğüne hazırlansınlar' dedi. 

Prof. Dr. Celal Şengör ve Kandilli Rasathanesi Araştırma Enstitüsü Öğretim üyesi deprem mühendisi Prof. Dr. Mehmet Nuray Aydınoğlu, Candaş Tolga Işık’ın Az Önce Konuştum Deprem Özel programına konuk oldu. İşte Şengör ve Aydınoğlu'nun önemli açıklamalarından satır başları:

Prof. Dr. Celal Şengör ve Kandilli Rasathanesi Araştırma Enstitüsü Öğretim üyesi deprem mühendisi Prof. Dr. Mehmet Nuray Aydınoğlu, Candaş Tolga Işık’ın Az Önce Konuştum Deprem Özel programına konuk oldu. İşte Şengör ve Aydınoğlu'nun önemli açıklamalarından satır başları:

"Geçen sene yapılmış bina nasıl çöktü?"

"Geçen sene yapılmış bina nasıl çöktü?"

"Büyük depreme ne kadar hazırlıklıyız?"

"Büyük depreme ne kadar hazırlıklıyız?"

"İstanbul'da kaç şiddetinde deprem olacak?"

"İstanbul'da kaç şiddetinde deprem olacak?"

"İstanbul’da sonrası yapılan binaların yüzde kaçı yıkılmaz?"

"İstanbul’da sonrası yapılan binaların yüzde kaçı yıkılmaz?"

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

İstanbul&#;da binalar depreme dayanıklı mı, en riskli ilçeler neresi?

Türkiye&#;de Kahramanmaraş merkezli meydana gelen iki büyük depremin ardından gözler İstanbul&#;a çevrildi. Birçok deprem uzmanına göre, bundan sonraki olası büyük bir depremin merkezi İstanbul olacak. Hazırlanan raporlar İstanbul için korkunç bir tabloyu gözler önüne seriyor.

Peki, İstanbul olası bir depreme hazır mı? İstanbul&#;daki evler depreme dayanıklı mı?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı ile Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü iş birliğiyle &#;de hazırlanan &#;İstanbul İli Olası Deprem Kayıp Tahminlerinin Güncellenmesi Projesi&#; megakentteki konut stokuna ilişkin verileri ortaya koyuyor.

Türkiye nüfusunun yüzde 18,7&#;sinin ikamet ettiği İstanbul&#;da verilere göre toplam 1 milyon bin bina bulunuyor. Bunun yine yaklaşık bin civarındaki kısmı yılı öncesinde yapılmış durumda. İstanbul&#;da ve öncesinde yapılmış bina sayısının bin olduğu öğrenildi. Bahsi geçen binaların bin adedinin tarihli, bininin ise öncesinde yapıldığı rapora yansımış durumda. İl genelinde 4,5 milyona yakın daire bulunuyor.

İSTANBUL&#;DA OLASI BİR DEPREMDE BİNALARIN YÜZDE 43&#;Ü HASAR GÖRECEK

İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı ile Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü&#;nün araştırmasına göre, İstanbul&#;da yaşanacak olası bir depremde mevcut konutların yüzde 43&#;ü hasar görecek. Birçok deprem uzmanına göre, İstanbul&#;da meydana gelecek olan depremin büyüklüğü 7,5 civarında olacak. Araştırmalar da bu büyüklük çerçevesinde yapıldı.

Raporda, 7,5 büyüklüğündeki olası depremde İstanbul’daki binaların ortalama yüzde 57’sinin hasar görmeyeceği tahmin ediliyor. Binaların ortalama yüzde 26’sının hafif, yüzde 13’ünün orta, yüzde 3’ünün ağır ve yüzde 1’inin çok ağır hasar göreceğine dikkat çekiliyor.

AĞIR VE ÇOK HASARLI BİNALAR YIKILMALI

İBB&#;nin hazırladığı rapora göre, İstanbul&#;da daha önce yaşanan afetlerde ağır ve çok hasarlı binaların yıkılması gerektiği belirtildi. Bu binalarınn onarılamayacağının altı çizilen raporda, orta hasarlı konutların da yıkılması gerektiği notu düşüldü. Senaryo depreminde İstanbul’daki binaların ortalama yüzde 17’sinin (yaklaşık bin bina) orta ve üstü seviyede hasar göreceği tahmin ediliyor. Yaklaşık bin binanın ise hasarsız veya hafif hasarlı olması bekleniyor.

CAN KAYBI VE YARALI TAHMİNİ NE DURUMDA?

Raporda sadece konutlar değil, olası can kayıpları ile alakalı da veriler mevcut. İstanbul&#;da 7,5 büyüklüğünde gerçekleşecek olası bir depremde ortalama 14 bin civarında can kaybı meydana gelebileceği tahmin ediliyor. Depremin gündüz saatlerinde olması durumunda beklenen can kaybı ortalama 12 bin civarında olurken, gece depreminde yaklaşık 8 bin , gündüz depreminde ise 7 bin kişinin ağır yaralanması bekleniyor.

İSTANBUL&#;DA ALTYAPI ONARIMA MUHTAÇ

Birçok deprem uzmanı İstanbul&#;u sadece deprem konusunda değil, depremin ardından ortaya çıkacak altyapı problemleri hakkında da uyarıyor. &#;İstanbul İli Olası Deprem Kayıp Tahminlerinin Güncellenmesi Projesi&#; raporunda, şehirde doğalgazı hanelere ulaştıran İGDAŞ&#;ın istasyonlarının yaklaşık yüzde 60’nın senaryo depremi sonucunda hasar almayacağı veya hafif hasar göreceği tahmin ediliyor. İstasyonların yaklaşık yüzde 40’ının ise ağırlıklı olarak orta olmak üzere orta ve daha üst seviyede hasar görmesi tahmin ediliyor.

Elektrik şebekelerinde ise durum biraz daha olumlu. Şehirdeki elektrik nakil hatlarının yüzde 95&#;i senaryo depremini hasarsız veya hafif hasarlı atlatabilecek durumda. Trafo merkezlerinin ise yüzde 69’unun hasarsız ve hafif hasarlı olacağı, trafoların yüzde 31 kadarının ise orta hasar ve üstü seviyede hasar alacağı tahmin ediliyor.

EN ESKİ YAPILAR FATİH&#;TE

İstanbul&#;da ve öncesinde yapılmış bina sayısının bin olduğu öğrenildi. Bahsi geçen binaların bin adedinin tarihli, bininin ise öncesinde yapıldığı rapora yansımış durumda. İstanbul&#;da yılı ve öncesi binaların en çok olduğu ilçelerin başını 39 bin ile Fatih çekiyor. Bu yapıların 31 bin &#;u ise &#;den öncesine ait. Bu alanda Fatih&#;in ardından Üsküdar geliyor. Anadolu yakasında yer alan ilçede 35 bin adet yılı öncesi yapılmış bina bulunuyor. İstanbul&#;un 7 ilçesinde 30 binin üzerinde yılı öncesi yapılmış konutlar yer alıyor.

Yapım tarihi ve öncesine ait bina sayısının en düşük kaldığı ilçe 5 bin adetle Adalar olurken, onu 6 bin ile Beylikdüzü, 9 bin ile Güngören, 9 bin ile Bakırköy izliyor.

İSTANBUL DEPREMİNDE EN RİSKLİ YERLER

Yer Bilimci Prof. Dr. Celal Şengör, İstanbul&#;da fay hattına çok yakın olan yerleri sıraladı. Şengör, “Büyükçekmece ve Küçükçekmece arası, Küçükçekmece-Haliç arası buralar sahile paralel giden yerler. Avcılar, Samatya, Yedikule… Karşı tarafa (Anadolu Yakası) geçtiğimiz zaman Fenerbahçe biraz daha ileriye gittiğimiz zaman Kartal-Tuzla ve Adalar… Bu bölgeler faya çok yakın” ifadelerini kullandı.

Celal Şengör, düşük frekansın binayı yıktığını belirterek, &#;Frekans, hızlı geçen deprem dalgası kolay kolay yıkamaz evi ama yavaş geçen yıkar. Evinin frekansıyla depremin frekansı tuttuğu an, düşük frekansta yıkar binayı&#; dedi.

Daha Fazla Göster:depremİstanbulriskli ilçeleryapı stoku

Celal Şengör uykuları kaçıracak açıklama yaptı: Evinizi satın gidin

Merkez üssü Düzce olan ve İstanbul ile Ankara başta olmak üzere çevre illerde de hissedilen 5,9 büyüklüğündeki deprem sonrası dünyaca ünlü jeolog Celal Şengör, çok umutsuz konuştu.

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, “Celal Şengör: Bu çok kötü bir haber” başlıklı köşe yazısında Şengör’ün Düzce depremi sonrası kendisine aktardıklarını köşesine taşıdı.

Şengör için “Yazacaklarım dünyanın en önemli jeologlarından birinin ve Kuzey Anadolu fayını inceleyen uluslararası ekibin Naci Görür’le birlikte üyesi olan bir Türk jeoloğun görüşleridir.” diyen Altaylı, Şengör’ün Avusturya’dan Türkiye’de olan biteni yakından izlediğini ve geceden beri tüm verilere ulaşmaya çalıştığını belirtti.

ŞENGÖR: “JEOLOGLAR TARAFINDAN ANLAŞILAMADI”
Şengör’ün sözleri şöyle:

“Fatih, bu deprem müthiş kötü bir haberdir. Bu deprem Kuzey Anadolu fayının hareketinin tüm jeologlar tarafından tam olarak anlaşılamadığının göstergesidir. 22 yıl içinde Düzce’de ikinci bir deprem bu. Oysa herkes Düzce’nin gerilimini boşalttığını ve uzunca bir süre ciddi bir deprem olmayacağını düşünüyordu. Öyle olmadığını gördük.”

“ASIL STRES BİRİKİMİ İSTANBUL’A DOĞRU OLDU”
“Bunun anlamı şu.” diyerek sözlerine devam eden Şengör, stres birikiminin had safhaya yaklaştığını ve İstanbul depreminin bayağı yakınlaştığını öne sürdü.

Naci Görür’ün, “Bolu Dağı’na doğru da bir deprem bekleyebiliriz.” sözlerine katıldığını söyleyen Şengör, şöyle devam etti:

"Ama orada yılında bir deprem oldu. Stres var ama çok büyük bir depreme yol açacak kadar değil. Asıl stres birikimi Batı’ya doğru oldu. Yani Adapazarı, Gölcük ve İstanbul.”

CELAL ŞENGÖR’DEN FATİH ALTAYLI’YA UYARI: “SENSİZ BİR HAYAT YAŞAMAK İSTEMİYORUM, TAŞIN”
Altaylı’yı ve İstanbul’u uyaran Şengör, “Ve belki bundan sonra bir kez uyarma fırsatımız dahi olmayabilir. Sana tavsiyem İstanbul’dan, şehir içindeki evinden taşın. O kadar hazırlıksızız ki, bir doğalgaz boru hattının kırılması bile yeter. Taşın çünkü Fatih’siz bir hayat istemiyorum.” diyerek sözlerini noktaladı.

İlgili Haberler

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası