22 haftalık gebelik görüntüsü / Gebelikte Hafta - Prof. Dr. Banu Kumbak Aygün

22 Haftalık Gebelik Görüntüsü

22 haftalık gebelik görüntüsü

22 Haftalık Gebelik: Düşünülecekler, Bebek Gelişimi, Pozisyonu & Görüntüsü

22 Haftalık Gebelik: Bebeğinizin Gelişimi

Siz 22 haftalık hamile iken bebeğinizin göz kapakları hala kapalıdır, ancak gözleri hareket etmeye başlar. Gözyaşı kanalları oluşan bebeğinizin kısa ince tutamlardan oluşan kaşları da var. Hatta o küçük kaşlarını çatıyor bile olabilir! Bebeğiniz dış uyaranlara giderek daha duyarlı hale geliyor. Bu hafta ultrasona girdiğinizde tarama sırasında yüksek bir ses çıkarsa, bebeğinizin tepki verdiğini görebilirsiniz. Örneğin, bebeğiniz sese tepki olarak kollarını ve bacaklarını birbirine yaklaştırabilir.

22 Haftalık Gebelikte Fetüsün Büyüklüğü

22 haftalık bebek kilosu ve boyutu ne kadardır? 22 haftalık gebelikte fetüsünüz yaklaşık gram ağırlığında ve tepeden tırnağa 19 cm uzunluğunda olabilir.

22 haftalık bebek görüntüsü nasıl diye merak ediyor ve bebeğinizin bu hafta nasıl göründüğüne dair fikir edinmek istiyorsanız bu illüstrasyona göz atabilirsiniz:

22 Haftalık Hamile Annenin Vücudu

22 haftalık gebelik kaç aylık oluyor? haftada, yaklaşık altı aylık hamilesiniz ve ikinci üç aylık dönemin tam ortasındasınız.

Karnınız belirgin hale geldikçe, çevrenizde giderek daha fazla insanın hamile olduğunuzu fark ettiği yeni bir aşamaya geçeceksiniz. Bu sırada görüntünüzle ilgili de endişelenebilirsiniz. Bazen hamile vücudunuzdan hoşlanıyorken diğer günlerde, yaşadığınız fiziksel değişikliklerden rahatsız olabilir ve bir daha asla eskisi gibi görünmeyeceğinizden endişe duyabilirsiniz.

Bu tür duygulara kapılmak normaldir. Sevdiklerinizle veya sağlık uzmanınızla neler yaşadığınız hakkında konuşmak size yardımcı olabilir. Sağlıklı beslenmek ve düzenli egzersiz yapmak da kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayabilir. Hamilelik sırasındaki kilo alımını nasıl takip edebileceğiniz hakkında bilgi edinin.

22 Haftalık Gebelik: Belirtiler

22 haftalık gebelikte yaşayabileceğiniz belirtilerden bazıları şunlardır:

  • Mide yanması. Hamilelik sırasında boğazınızdaki ve göğsünüzdeki bu yanma hissi mide ekşimesi olabilir. Mide asitleri yemek borusuna sızdığında mide ekşimesi meydana gelir. Bazı hormonlar asitleri dışarıda tutan kapakçığı gevşettiği için mide ekşimesi hamilelik sırasında oldukça yaygın görülür. Gün boyunca küçük öğünler yemek, yemek yedikten sonra dik durmak, baharatlı ve kızarmış yiyeceklerden kaçınmak bu konuda size yardımcı olabilir. Mide ekşimesi yaşıyorsanız sağlık uzmanınıza danışın.

  • Ateş basması. Hormonal değişiklikler ve daha hızlı bir metabolizma, muhtemelen normalden daha fazla bunalmış ve terli hissetmenize neden olabilir. Ateş bastığında yapabileceğiniz en iyi şeyler bol giysiler giymek, bol su içmek ve vantilatör ya da klimayı açmaktır.

  • Çarpıntı. Hamileyken kalbinizin yüzde 30 ila 50 daha fazla kan pompaladığını biliyor muydunuz? Bu aslında iyi bir haber çünkü plasenta yoluyla bebeğinize daha fazla oksijen ve besin ulaşıyor. Bu nedenle hamilelik sırasında kalp çarpıntısı yaşamak normal olabilir. Eğer nefes darlığı da yaşıyorsanız ve çarpıntı uzunca bir süre geçmiyorsa en kısa sürede sağlık hizmet sağlayıcınızı arayın.

  • Pelvik ağrı. Hamilelik hormonları eklemlerinizi gevşeterek daha esnek olmalarını sağlıyor. Ancak bu esneklik size biraz acı veriyor olabilir. Bu durumun kötüleşmesini önlemek için ağır nesneleri kaldırmayın ve çok uzun süre ayakta durmaktan kaçınıfunduszeue.infoça ağrısı ve pelvik ağrı hakkında daha fazla bilgi alın.

  • Karın ağrısı veya kramp. Gebeliğin haftasında veya bu üç aylık dönemde başka bir zamanda hafif rahim krampları veya karın ağrısı yaşayabilirsiniz. Bu normal olabilir. Örneğin, vücudunuzun doğum için hazırlanmasına yardımcı olan Braxton Hicks “pratik” kasılmaları yaşıyor veya karnınız büyüdükçe karın kaslarınızın ve bağlarınızın gerildiğini hissediyor olabilirsiniz. Bununla birlikte, kramp veya karın ağrısı şiddetliyse veya hissettiklerinizin normal olup olmadığından emin değilseniz sağlık uzmanınıza başvurun.

22 Haftalık Gebelik: Dikkat Etmeniz Gerekenler

  • Bazı stres giderme yöntemlerini deneyin. Hamilelik sırasında endişelenmek normaldir. Ancak stres seviyenizi kontrol altında tutmaya çalışmanız hem sizin hem de bebeğiniz için daha iyidir. Elbette bunu söylemek yapmaktan daha kolaydır çalışma saatlerinizi azaltmak, işleri başkalarına devretmek, düzenli egzersiz yapmak ve güvendiğiniz biriyle korku ve endişeleriniz hakkında konuşmak size gerçekten yardımcı olabilir.

  • Hamilelik sırasında seks, sağlıklı ve normal bir hamilelik geçiriyorsanız ve hem siz hem de eşiniz buna hazırsa genellikle güvenlidir. Cinsel ilişki, bebeğinize zarar vermez çünkü amniyotik kese ve rahminizin kasları bebeğinizi korur. Hamilelik sırasında cinsel dürtünüzün artıp azaldığını görebilirsiniz. Bazı anne adayları, hamileliğin ilk aşamasından sonra enerji seviyeleri geri dönünce, bu üç aylık dönemde cinsel isteklerinde artış olduğunu söylüyor. Seksten sonra bazı kan lekeleri veya hafif kramplar normal olabilir ancak ağır kanamanız veya kalıcı kramplarınız varsa sağlık uzmanınıza başvurun. Hamilelik komplikasyonlarınız varsa, örneğin erken doğum riskiniz yüksekse, sağlık hizmet sağlayıcınız, hamileliğiniz sırasında cinsel ilişkiden kaçınmanızı önerebilir.

  • Bebek ismi aramaya devam edin! İlham bulmakta zorlanıyorsanız erkek bebek ismi listemize ve kız bebek ismi listemize göz atın. Birkaç favori isminiz varsa ama seçmekte zorlanıyorsanız, bir bebek ismi partisi düzenleyin; belki sevdikleriniz karar vermenize yardım edebilir.

  • Başka çocuklarınız varsa doğacak bebeğinizi onlara nasıl haber vereceğinizi ve hamilelik sürecinize çocuklarınızı nasıl dahil edebileceğinizi değerlendirin. Bu konuda daha fazla bilgi için büyük kardeşi yenidoğana hazırlama hakkındaki makalemizi okuyun.

  • Bebeğinizin odasını düzenlemeye başlayın. Bebeğinizin odasında rahat etmesi için ne gibi değişiklikler yapmanız gerektiğini belirleyin. Bebeğiniz, diğer çocuğunuzla aynı alanı paylaşacaksa iki kişilik oda oluşturma hakkındaki makalemizi okuyun.

22 Haftalık Gebelik: Doktorunuza Danışın

  • Kilo alımı konusunda her şey nasıl gidiyor? 22 haftalık hamilelikte olmanız gereken yerde değilseniz, her şeyin yolunda devam etmesi için ne gibi değişiklikler yapmalısınız? Ayrıca Gebelikte Kilo Alımı Hesaplayıcımızla da oynayabilirsiniz.

  • Grip aşısına ihtiyacınız var mı? Grip olduğunuzda ne yapmalısınız?

  • Su çiçeği olan biriyle karşılaşırsanız ne yapmalısınız?

22 Haftalık Gebelik: Yapılacaklar Listeniz

  • Artık bebeğinizin cinsiyetini biliyorsanız ve aileniz ve arkadaşlarınızla da paylaşmak istiyorsanız bir cinsiyet açıklama partisi organize etmeye başlayın. Size yardımcı olması için bu konuya özel kılavuzumuza göz atın ve bebeğinizin cinsiyetini açıklarken kullanabileceğiniz bu 21 fikre göz atın

  • Doğum tarihine birkaç ay kalmışken doğum seçeneklerinizi düşünmeye ve araştırmaya başlamanın tam zamanı. Sağlık uzmanınıza danışın ve sizin için hangi seçeneğin uygun olduğunu öğrenin. Ağrı kesiciler ve size uygun diğer konfor artırıcı seçenekler hakkında bilgi alabilirsiniz. Eğer ihtiyacınız varsa indirilebilir doğum planı kılavuzumuza bir göz atın.

  • Doğum sırasında yanınızda olacak kişiyi düşünün. Bu kişi; partneriniz, akrabanız veya bir arkadaşınız olabilir. Bazı anne adayları, doğum desteği konusunda özel eğitim almış bir doğum koçu ile çalışır. Siz de bu süreci bir doğum koçu ile karşılamak isterseniz sağlık uzmanınıza veya doğum öncesi eğitim dersinizin eğitmenine danışabilirsiniz. Potansiyel doğum koçlarını biraz daha yakından tanımak için onlardan randevu alın ve ücretlerini sormayı unutmayın. Doğum koçu maliyeti, sahip olduğunuz sigorta tarafından karşılanmıyor olabilir.

  • Emzirmeyi düşünüyorsanız, iyi bir emzirme danışmanı veya kursu bulmak için sağlık uzmanınıza veya çevrenizdeki diğer annelere danışın.

Daha fazla haftalık hamilelik ipucu için kaydolun.

Bu makaleyi nasıl yazdık?

Bu makaledeki bilgiler, American Academy of Pediatrics ve American College of Obstetricians and Gynecologists gibi güvenilir tıp ve devlet kaynaklarında bulunan uzman tavsiyelerine dayanıyor. Bu sayfadaki içerik profesyonel tıbbi tavsiyenin yerini almamalıdır. Tam teşhis ve tedavi için daima tıp uzmanlarına danışın.

Kaynaklar

  • Kitap: Your Pregnancy and Childbirth: Month to Month, Sixth Edition Paperback – January 1, by American College of Obstetricians and Gynecologists (Author)

  • ACOG

  • Kids Health

  • March of Dimes

  • Mayo Clinic

Gebeliğin haftası bebeğinizin göz kapakları tamamen kapalıdır fakat aydınlık ve karanlığı algılar. Bebeğinizin göz kapakları ilerleyen haftalarda açılacak.  Bebeğinizi emzirmeyi düşünmüyor olsanız bile vücudunuz kendini doğal gereksinimlere göre hazıfunduszeue.info istemeseniz bile  haftadan itibaren göğüs başlarınız ten renginden daha koyu olmaya başlar bu bebeğinizin nereden besleneceği konusunda ona bir yer gösterme işaretidir.

Bebeğinize ilk oyuncaklarını siyah ve beyaz seçebilirsiniz çünkü doğduktan hemen sonra ancak bu ana renkleri tanımlayabilir. İlk 10 hafta boyunca durum ara renkleri fark edemez.

Gebelikte Hafta Annedeki Değişiklikler

Gebelikte hafta sindirim güçlüğü ve mide yanması yaşayabilirsiniz. Mümkün olduğu kadar baharatlı gıdalardan uzak durun. Sonrasında sıkıntı yaşayabilirsiniz. Rahminizdeki büyüme bu haftadan sonra haftaya kadar büyümeye devam edecektir ve göbek çukuru geride kalacaktır. Eskisi kadar kolay nefes alıp veremeyebilirsiniz çünkü akciğerlerin yerleri daraldığı için alacağı hava miktarı da azalacaktır. Dert ermeyin tüm canlılar gibi sizde değişime uğrayarak oluşan yeni duruma hazır hale geleceksiniz. Bu olumsuzluk karşısında vücudunuz önlem olarak kaburga sisteminizi  yukarı doğru kaldırarak akciğerlere yer açar. Alt kaburgalarınız ise yana doğru genişler.

Kabız olmamaya özen gösteriniz bol lifli gıdalar ve yeterli miktarda su tüketin. Hamurlu yemeklerden ve gıdalardan uzak durunuz. Demir eksikliği yaşamamak için yetersiz beslenmenin olmaması gereklidir. Demir içeren mevsimlik sebze ve meyveler tüketiniz

Ayaklarınız ve bilekleriniz şişebilir. Vücudunuz normalden fazla su tutabilir genellikle ayakta fazla kalmak buna neden olur. Görünümünüzü fazla takmayın çünkü her kadın anne olmak için neler feda etmez ki güzelliğiniz yerine rahatlığı tercih ederek geniş ayakkabılar alın kolaylıkla giyip çıkarabileceğiniz ayakkabılar alın.

Duygusal açıdan çok kırılgan olabilirsiniz kendinizi fazla üzmeyin  bu bebeğinizi de olumsuz etkileyecektir. Bebeğinize bir isim bulmaya başlayın…

Çalışan kadınlar gün içinde işlerine dalarak hamileliklerini unutmaları normaldir bu bebekte sıkıntı yaratmaz.

Gebelikte Hafta Bebekteki Değişiklikler

Hamilelikte hafta bebeğinizin kilosu gram civarındadır. Boyu ise yaklaşık santimetre civarındadır. Bebeğinizin ince ayrıntıları oluşmaya başlayacak. Bebeğiniz başparmağını emebilir, beslenme kordonunu tutabilir, Kavrama yeteneği gelişebilir, hıçkırabilir. Bebeğinizin göz kapakları ve tırnakları da gelişmeye başlar.

Bebeğinizin minik tırnakları var, cinsel organları gelişmiş olacaktır. Hamilelik hormonları nedeniyle bebeğinizin cinsel organında doğduğu zaman şişme görülebilir bu normaldir birkaç hafta içerisinde geçecektir.

Gebelikte Hafta Önerileri

Tatil yapmayı düşünüyorsanız bu haftada tatile çıkarak stresten uzaklaşabilirsiniz. Bazı uçuş şirketlerinin hamile yolcular konusunda ciddi önlemleri vardır. Haftadan sonra uçuş izni için doktor raporu istenmektedir çoğul gebeliklerde bu süre haftaya kadar düşebilir

Gebelikte  fazla yemek yemek size kilo olarak geri döner bebeğe bir faydası yoktur uzmanlar normalde yediklerinizi %10 civarında artırarak beslenmenizi yeterli buluyorlar. Abartmayın çünkü aldığınız kiloları vermek oldukça zaman alacaktır.

Bebeğiniz için ekstra bir meyve, bir avuç fındık veya sağlıklı bir sandviç bu ek ihtiyacı karşılamaya yeterli olacaktır. Gebeliğin bu döneminde bol bol sıvı tüketmenizi öneririz.

Spor yaparken sizi zorlayan hareketler yapmaktan kaçının daha çok yürüyüş, yüzme, yoga veya Plates yapmayı tercih edin.

Gebelikte Elbise Tercihleri

Gebelikte hafta itibariyle kendinize yeni elbiseler almanın zamanı gelmiştir. Gebelik giysileri sizin tarzınız olmayabilir bunu kendinize göre değiştirebilirsiniz. Daha çok esneyebilen lastik belli pantolon, etek bulmaya çalışın. Belden oturtmalı gömleklerinizi kaldırın bu haftadan sonra isteseniz dahi giyemeyeceksiniz.  Size önerimiz nasıl rahat ediyorsanız onları giyin kendinizi sıkıntıya sokmayın çünkü yalnız değilsiniz.

hafta hamilelik ile ilgili size harika bir yazı hazırladık. 🙂 Şimdiden tüm anne adaylarına keyifli okumalar diliyoruz.

22 Haftalık Gebelik

An itibariyle hâlâ 2. trimester içerisinde bulunuyorsunuz. Bir an önce bebeğinizi kucağınıza alacağınız günü sayarken gebeliğin haftası itibari ile yolun yarısından fazlasını geride bıraktınız. Bu sürede bebeğiniz de siz de iş birliği içerisinde çok yol kat ettiniz. Şimdilerde bebeğinizin ne durumda olduğunu, sizi neler beklediğini ve süreci nasıl daha iyi geçirebileceğinizi detayları ile öğrenmek sürecin kalitesini artıracaktır.

22 Haftada Bebek

Karnınız burnunuza doğru yol alırken miniğiniz de ele avuca gelecek kadar büyüdü diyebiliriz. Bakalım 21 haftalık bebek neler yapabiliyor&#;

Bebeğim Ne Kadar Büyüdü?

Siz uyurken bile o büyümeye, gelişmeye ve her geçen gün yeni beceriler kazanmaya devam ediyor. Şimdilerde neredeyse bir hindistan cevizi kadar olan 22 haftalık bebeğin kilosu ve boyunun aşağıdaki aralıkta olması beklenir.

Gebelik Yaşı (Hafta)Kütle (g) Uzunluk (cm)
hafta 22

Doktorunuzun yaptığı ultrason incelemesi sonucunda aldığınız veriler ortalama değerler aralığında çıkmayabilir. Bu korkulacak bir durum değildir, gelişimde bireysel farklılıklar her zaman olacaktır. Önemli olan ilerleyen haftalarda miniğinizin kilo almaya ve uzamaya devam edip etmeyeceğidir. Süreci kadın doğum uzmanınız ile takip etmek en iyisi.

Bebekte Sistemlerin Gelişimi ve Yeni Kazanılan Beceriler

Kucağınıza pamuk gibi teniyle, pembe yanaklarıyla sağlıklı bir bebek almanın hayalini kurarken miniğiniz de kucağınıza sağlıkla geleceği gün için çalışıyor. Her gün bir önceki günden daha iyi çalışacak olan 22 haftalık bebeğin organ ve sistemleri yaklaşık olarak aşağıdaki yeterlilikte olacaktır.

  • Sinir Sistemi

  • Sinir hücreleri dış kısmında miyelin kılıflar oluşturuyor. Bu şekilde sinirsel uyarılar daha hızlı iletilebilecek.
  • Nöronların diğer nöronlarla olan bağlantılarını sağlayan sinir uçları gelişiyor. Sinir uçları sinir sisteminin bağlantıları olup bütün vücudun merkezi ve çevresel sinir sistemi ile denetim altına alınmasını sağlayacaktır.
  • Beyin ile birlikte beyincik, omurilik soğanı ve omurilik de hızla gelişmeye devam ediyor. Bu gelişme hem istem dışı çalışan iç organların hem de isteğe bağlı çalışan iskelet sisteminin çalışmasını denetleyip düzenliyor. Bebek artık kendi isteği ile hareket edebiliyor.
  • Miniğinizin şimdiden bir uyku düzeni var. Günün belli zamanlarında uyuyor, belli zamanlarında ise uyanık kalıp ortalığı birbirine katıyor.

 

Kalp dakikada yaklaşık defa atarak kanı bebeğin bütün vücuduna pompalıyor. Kemikler kan üretmeye devam ederek kan hacmini artırıyor. Artan kan hacmine karşılık damarlar kalınlığını arttırarak daha da dayanıklı hâle geliyor.

Anal sfinkter adı verilen, dışkılama yapabilmek için istemli ve istemsiz çalışan kas yapısı işlevini tamamen kazanmıştır. Fakat dışkılama ancak doğumdan sonra gerçekleşecektir. Şimdilik gün içerisinde defalarca midesi amniyotik sıvı ile dolup boşalıyor, oluşturduğu sindirim atıklarını ise dışkılama yapmadan bağırsakta biriktiriyor.

Göğsü solunum pratikleri yapıyor. Göğüs soluk alıp-verir gibi inip kalkarak amniyotik sıvı ile doluyor. Alveoller ve kan damarları arasındaki sınır inceliyor. Bu incelme oksijen ve karbondioksit geçişine izin verinceye kadar devam edecektir.

  • Destek ve Hareket Sistemi

İskelet sistemi ve diş kökleri kalsiyum rezervlerinizi kullanarak kıkırdak yapıları kemikleştirerek güçleniyor. Kaslar artık daha güçlü, bu sebeple kollarını ve bacaklarını çok daha kolay hareket ettirebiliyor.

İçerisinde yaşadığı amniyotik sıvıyı yutuyor, sindiriyor, idrar olarak boşaltıyor ve sonra tekrar yutuyor. Bu döngü doğuma kadar devam edecek olan harika bir boşaltım sistemi pratiğidir.

Erkek ve kız bebeklerde üreme organları çok önceden oluşmuştu. Şimdilerde ise kız bebeklerde yumurtalıklar, rahim ve vajina gelişmeye; erkek bebeklerde ise testisler testis torbasına yani skrotuma inmeye devam eder.

Bu aralar en çok merak edilen sorulardan biri 22 haftalık bebeğin cinsiyeti konusudur. Bu zamana kadar öğrenmediyseniz ilk muayenede nihayet “Kız mı? Erkek mi?” olacağını öğreneceksiniz.

Savunma sistemi çok güçlü olmayan bebeğin dış dünyası amniyotik sıvıdır. Bebek bu sıvının olası etkilerinden hâlâ cildini kaplayan verniks kazeoza adı verilen kremsi tabaka ile korunuyor.

Bağışıklık sistemi adına gebeliğin haftası yaşanabilecek en önemli gelişme, anne adayının ürettiği IgG antikorlarının plasenta aracılığı ile bebeğe geçmeye başlaması olacaktır. Zamanla sayısını arttıracak olan bu antikorlar hem gebelik süresince hem de doğumdan sonra bir süre bebeği hastalıklardan koruyacaktır.

22 Haftalık Bebek Hareketleri

İskelet sistemi kıkırdak yapıdan kemik yapıya dönüşmeye başlayan, uzayan, eklemleri iyi çalışan ve kasları her geçen gün güçlenen minik yavrunuzun hareketleri de artık hissedilecek düzeye ulaşmıştır.  22 haftalık bebeğin hareketleri anne adayı tarafından kıpırtılar, hafif kaymalar şeklinde hissedilir. Hatta yaptığı ritmik damar atması benzeri hareketlerle hıçkırdığı zamanı bile anlayabilir.

Bebeğin hareketlerini henüz dışarıdan anlayamayan baba adayları da en geç bir iki hafta sonra bu mucizeye şahit olabilecekler.

Bebeğin Anne Karnındaki Hareketleri: funduszeue.info

22 Haftalık Bebekte Duyu Organları ve Gelişim Özellikleri

Miniğinizin duyu organları onun dış dünya ile şimdiden iletişim kurmasına olanak tanıyacak kadar gelişti.

Göz yaşı kanalları oluşuyor. Kirpikleri ve kaşları dışarıdan belli olacak kadar uç verdi.

Göz kapakları tamamen gelişti fakat hâlâ açıp kapatamıyor. Görme reseptörleri sayısını artırırken işlevlerini de geliştiriyor. Görme yetisi, kapalı göz kapaklarına rağmen dışarıdaki ışık miktarından gece mi gündüz olduğunu anlayabilecek olgunluğa erişti. Bunu bir el feneri ile kolayca test edebilirsiniz. Karnınız açık bir şekilde bir süre karanlıkta bekleyin, ardından göbeğinize bir el feneri yardımı ile ışık tutun. Bebeğin ışığa tepki vererek kıpırdadığını fark edeceksiniz.

İç kulakta yer olan kemikler sertleşmeye devam ederken bebeğin işitme yetisi ve denge duyusunu da gelişiyor. Bazı bebeklerde işitme reseptörleri hamileliğin haftası içerisinde annesinin konuşmalarını, kalp atışlarını, karın gurultularını duyabilecek kadar gelişti. Ancak çoğu şimdilik ancak yetişkin bir insan kulağının duyamayacağı belli frekanslardaki sesleri duyabiliyor.

Ellerdeki dokunma duyusu çok daha duyarlı. Miniğiniz gebeliğin haftası göbek kordonunu, burnunu ya da ellerini ve ayaklarını kavrayarak onları hisseder. Sadece elleri değil bebeğin vücudunun birçok bölgesi sıcak, soğuk, basınç, ağrı gibi dokunma duyularını algılamaya başlar.

Saç derisi üzerinde saçın çıkacağı kanallardan artık saç uçları görünüyor. Vücudu hâlâ ısı yalıtımı yapmaya yarayan lanugo tüyleri ile kaplı. Cilt yüzeyini saran beyaz ve kremsi yapıdaki verniks kazeoza tabakası ise kalın bir tabaka oluşturmuş hâliyle bebeği amniyotik sıvının etkilerinden koruyor.

Şimdilerde tam bir gurme olan bebeğinizin tat alma duyusu çok iyi durumda. Sizin yediğiniz besinler plasenta aracılığı ile bebeğe iletilir. Bebek amniyotik sıvıyı her yuttuğunda içerisinde yer alan sindirilmiş besinlerin tadını alacaktır. Şimdiden bazı besinleri çok sevip bazılarına burun kıvıracağını bilin.

Burun içerisinde sarı bölgede yer alan koklama reseptörleri şimdi çok iyi durumda. Şu anda burnuna hava girmese de amniyotik sıvı içerisinde bulunan besinlerin, asitlerin ve diğer maddelerin kokusunu algılayabilir.

22 Haftalık Bebek Kaç Aylık Olur?

Hamilelik yaklaşık 40 hafta yani 9 ay 10 gün süren bir maceradır. Ancak halk arasında gebelik takibi genellikle ay üzerinden yapılır. Halk arasında aceleci birine dönüp de “Annenin karnında 40 hafta nasıl durdun?” denilmeyip de “Annenin karnında 9 ay nasıl durdun? denmesi bile bunu açıkça gösteriyor. Fakat doktorunuz gebelik takibini ay değil hafta bazında yapacaktır. Bu da bazen hangi haftanın hangi aya denk geldiği konusunda kafa karıştırır.

Dilerseniz kafa karışıklığına son verip işinizi kolaylaştıralım ve 22 hafta kaç aydır birlikte hesaplayalım.

22 hafta= 22&#;7 gün = günlük

/30= 5 ay 4 günlük

Kısaca 22 haftalık bebek klinik olarak 5 aylıktır.

22 Haftalık Gebelikte Anne

Zaman hızla akıp giderken her geçen gün doğuma daha da yaklaşıyorsunuz. Doğuma yaklaştıkça gebelikten kaynaklı bazı problemler can sıkıcı bir hâl almaya başlayabilir. Bakalım 22 haftalık hamilelikte anne adayını neler bekliyor?

Uykusuzluk:

2. trimesterin sonlarına doğru yaklaşırken gebeliğin kendisi uykusuzluk için tek başına yeterli bir gerekçe. Geçen haftalarda başlayıp her geçen hafta daha da artan bel ve bacak ağrıları, ödem, mide yanması, reflü, sık sık tuvalete gitme ve benzeri sorunların her biri rahat bir uyku uyumanın önünde birer engel.

Hemoroit (Basur):

Hamilelik hormonlarının bağırsaklardaki kasları gevşetmesi ve ağırlaşan bebeğin baskı etkisi ile gevşeyerek bağırsaklardan dışarı itilir. Kalın bağırsağın son kısmı  makattan dışarı ufak et parçaları şeklinde çıkarak basura sebep olur.

Ayaklarda büyüme:

Normalde 38 numara ayakkabı giyiyor olup “Doğuma 42 numara ayakkabı ile gittim!” diyen arkadaşınız kesinlikle olayı abartmıyor. Gebelikte ayaklarda büyüme ödem ve hormonlardan kaynaklı iki şekilde ortaya çıkabilir.

  1. Gebelik hormonları büyüyen bebeğe yer açabilmek için kalça, sakral ve koksigeal kemikleri arasındaki bağları gevşeterek pelvis bölgesini genişletir. Fakat hormonun kemikler arasındaki bağları gevşetme etkisi ayaklardaki kemiklerde de kendini gösterir. Gevşeyen bağlar üzerine kilo alan annenin ağırlığı da çökünce ayak kemikleri birbirinden uzaklaşarak genişler. Bu genişleme kalıcıdır, doğumdan sonra ayak numaranızın büyümesine sebep olabilir.
  2. Ödemden kaynaklı ayaklarda şişlik oluşabilir. Bu geçici bir durumdur. Gebeliğin sonlarına doğru artacak, doğumdan kısa bir süre sonra kendiliğinden geçecektir.

Deride Çatlak:

Önceki haftalarda sadece karında görülen çatlaklar gebeliğin haftası itibari ile göğüslerde ve kalçalarda da görülmeye başlar. Kilo almaya ve bebeğin rahim içerisinde büyümesine bağlı olarak gelişen; pembe, açık mor bazen de beyaz renkli bu izler kalıcıdır.  Gebelikten size hatıra kalacak bu izler için yapabileceğiniz en iyi şey oluşmadan önce önlem almak olacaktır.

Karın ağrısı ve kramp:

Rahim büyüdükçe karın kasları gerilir. Bu gerilme karın ve kasık bölgesinde ağrı ve krampa sebep olabilir.

Karın kasları bazen bir süre kasılıp gevşeme hareketi yaparak sizi doğum sancısı sanabileceğiniz bir duruma sokabilir. Braxton Hicks adı verilen bu kasılmalar doğumun habercisi değildir, doğum sancısından farklı olarak düzensiz ve zamanla artmayan kasılmalar şeklinde kendini gösterir. Panik yapmaya gerek yok, çünkü muhtemelen kısa bir süre sonra kendiliğinden duracaktır.

Pelvik ağrı:

Gebelik hormonları büyüyen rahime yer açabilmek için pelvis bölgesindeki kemikler arasındaki kasları gevşetir. Gevşeyen kaslar kasık ve kalça bölgesindeki kemiklerin esneyerek rahme yer açmasını sağlar. Ancak hem kemikler arası esneme hem de bebeğin ağırlığı bölgede pelvik ağrılara sebep olur.

Sıcak basması:

Gebelikten dolayı hormon değerlerinin değişmesi, vücuda daha fazla kan pompalamak için kalbin daha hızlı atması ve metabolizmanın hızlanması anne adayında sıcak basması veya yanma diye tabir edilen hisse sebep olur.

Cinsel İstekte artış:

Bu dönemde hormonların maksimum düzeye ulaşması ile birlikte cinsel istekte artış yaşanabilir. Doktorunuz aksini belirtmediği sürece karnınıza baskı uygulamayan pozisyonlarda cinsel ilişkiye girmekte bir sorun yoktur.

Rahatsız Edici Hamilelik Sorunlarını En Aza İndirecek Önemli İpuçları!

funduszeue.infoter içerisinde bulunan gebelikte hafta, her ne kadar hamileliğin altın çağına denk gelse de bedeninizde meydana gelen onca değişime uyum sağlamak zordur. Bu süreçte 22 haftalıkgebelik ile ilgili sorunları en aza indirmek için aşağıdaki hususlara dikkat etmek yeterlidir.

Gebelik semptomlarını azaltmak için yapacağınız en etkili şey gereksiz kilo almamak olacaktır. Kilo artışını kontrol altına almak için 22 haftalıkhamilelikte beslenme konusunda özenli olun;

Dilerseniz &#;3. Ay Gebelikte Beslenme&#; Konulu  yazımızı inceleyebilirsiniz: funduszeue.info

  • Sık aralıklarla ve azar azar yiyin.
  • Günde 3 ana, 3 ara öğün şeklinde beslenin.
  • Hamileyim diye iki kişilik yemeyin. Eski rutininize ek fazladan kalori almak yeterli.
  • Kızartma, hamur işi, tatlı, beyaz ekmek, işlenmiş et, paketli atıştırmalıklar ve benzeri kalitesiz besinleri tüketmeyin.
  • Kola, meyve suyu, gazoz gibi şekerli içecekler tüketmeyin.
  • Günde en az 2 litre su için.
  • Lifli gıdalar tüketin.
  1. Deri çatlakları kalıcı izler olup şimdilerde sizi çok rahatsız etmese de ilerleyen dönemlerde canınızı sıkabilir. Malum; şu anda anne olmanın heyecanından gözünüze görünmüyor olabilir, ama çatlaklar oluşmadan önce önlem almak önemli. Doktorunuzun da bilgisi dahilinde olmak koşulu ile; badem yağı, aleo vera jeli, atkuyruğu bitkisi ve benzeri doğal ürünler ya da eczanelerde bulabileceğiniz çatlak kremleri cilde ihtiyaç duyduğu esnekliği kazandıracaktır.
  2. Gün içerisinde uzun süre ayakta kalmayın, fırsat buldukça oturarak dinlenin.
  3. Sıcak basması durumunu sık yaşıyorsanız; hava alan ince ve pamuklu kıyafetler giyerek, sık aralıklarla ılık duş alarak ve bol bol sıvı tüketerek rahatlayabilirsiniz.

Kaç Kilo Almalısın?

Şimdilerde eski kıyafetlerinize girmek pek olası değil. Şimdi aldığınız yeni kıyafetlere de birkaç ay sonra giremeyebilirsiniz. Bu çok normal. Ancak doğum sonrası kilolarınızı kolayca verip eski formunuza en kısa sürede dönebilmek için sınırlarınızı iyi bilmelisiniz. Yani 22 haftalık gebelikte kaç kilo alınması gerektiğini bilmekte fayda var.

Şimdiye kadar kilo almış olmanız beklenir. İlk trimesterde mide bulantısı ve kusma sorunlarını çok fazla yaşayan anne adaylarının kilo artışı sınır değerin altında kalabilir. İlerleyen haftalarda onlar da kilo alacaktır. Ancak sınırın üst limitini şimdiden aşmak, gerek hamilelikte gerekse doğum sonrası sizi sağlık açısından sıkıntıya sokabilir. Süreci doktorunuzla takip etmekte, gerekiyorsa bir diyetisyenden yardım almakta fayda var.

22 Haftalık Gebelikte Kontrol Listesi

  1. Artık cinsiyeti bildiğinize göre bebek alışverişine başlayabilirsiniz.
  2. Cinsiyeti biliyorsunuz. Öyleyse şimdiden isim araştırması yapın. Bu işi son ana bırakırsanız bebeğe içinize pek de sinmeyen bir isim verip sonrasında pişman olabilirsiniz.
  3. Miniğinizin odasını hangi tema ile hazırlayacağınız, neler alacağınız, duvarını ne renk boyayacağınız konusunda planlara başlayın.
  4. Henüz yaptırmadıysanız ayrıntılı (detaylı) ultrason taraması için son haftadasınız. Doktorunuz bu tarama ile bebeğin kalp, böbrekler, akciğerler gibi önemli iç organlarının, uzuvlarının gelişimi ile ilgili veri alacak ve bebeğin genetik anomali olma ihtimali ile ilgili belirti veren bulguları değerlendirebilecek.
  5. Bir doula düşünüyorsanız şimdiden araştırma yapmaya başlayın.
  6. Doğum planı yapın. Doğumu hangi hastanede, hangi doktorla yapacağınız konusunda şimdiden hazırlıklarınızı yapın.

Bir mucizeye tanık olduğunuz hamilelik döneminde bilinçli olmak hem anne adayının hem de bebeğin sağlığı için önemlidir. Bu nedenle diğer haftalarda olduğu gibi gebeliğin haftası da sizi ve bebeğinizi nelerin beklediğini bilmekte fayda var.

 

gebeliktehafta

hafta-gebelik-hakkinda-hersey

Hafta Hafta Gebelik

Gebelik haftası hesaplamışı en son görülen âdetin ilk gününden başlanarak yapılır. Döllenme ve implantasyon yani oluşan embriyonun rahime yerleşmesini takiben bütün vücut parçaları oluşmaya başlar. Bebeğiniz hızlıca büyüyerek fasulye tanesi büyüklüğüne geldiğinde harekete başlar ve kalp atışını takiben bağırsaklar oluşur. Sonrasında bütün vücut organları oluşup büyümeye başlar. Bu büyümeyi hafta hafta takip edecek olursak:

 

1. TRİMESTER

Hafta hafta gebelik hafta

İlk hafta yumurtanın büyümeye başladığı dönem. Adet kanaması ile birlikte yumurtalıklardan seçilen yumurtalar büyümeye başlar ve içlerinden bir nadiren iki tanesi esas folikül olarak 2. hafta sonuna kadar büyüyerek ovülasyon (çatlama) büyüklüğüne gelir. 1. ve 2. gebelik haftası devamı >>

Hafta hafta gebelik 3. hafta

İmplantasyon (yerleşme; nidasyon) endometrium (rahim iç duvarı)  içine yerleşen bölünmüş hücre yumağı (morula) çok hızlı çoğalarak bebeği oluşturmaya başlar ve gebelik hormonu (hCG) üretilmeye başlar. 3. gebelik haftası devamı >>

Hafta hafta gebelik 4. hafta

Adet olması gerekirken gecikme olur. İdrarda gebelik testi pozitif çıkar. Bazı kadınlar 3. haftanın sonları ve 4. haftanın başlarından itibaren gebelik testi pozitif olmadan da erken gebelik bulgularını hissedebilir. 4. gebelik haftası devamı >>

Hafta hafta gebelik 5. hafta

Bebeğinizin hızlı büyür. Artık susam tanesi büyüklüğünde olup yaklaşık 2mm boyutuna gelir ve embriyo olarak adlandırılır. Embriyo amniyotik kese içinde olup etrafındaki sıvı onu korur. 5. gebelik haftası devamı >>

Hafta hafta gebelik 6. hafta

Bu haftada bebeğinizin çok hızlı büyür ve 6 hafta sonunda büyüklüğü ikiye katlanarak 4 mm olur. Bebeğimiz mercimek büyüklüğüne gelir.  Kurbağa yavrusu gibi şekil alıp büyük bir baş ve uzun bir kuyruğu olur. 6. gebelik haftası devamı >>

Hafta hafta gebelik 7. hafta

Bebeğinizin büyüklüğü geçen haftaya göre 2 katına çıkar. Büyüklüğü 1 cm’ye ulaşır. El ve ayaklar vücuttan çıkan küçük kanatlar gibidir. Beyin hızlıca büyür ve vücuttan büyüktür. Gözler büyük, geniş alın ve kulak çıkıntıları oluşur. 7. gebelik haftası devamı >>

Hafta hafta gebelik 8. hafta

Siz hissetmeseniz de bebeğiniz hareket etmeye başlar. Bebeğimiz 1,3 cm olup fasulye tanesi büyüklüğüne ulaşır.  ulaşır. Kurbağa yavrusu görünümü devam eder ancak kuyruk kısmı daha kısalır ve sonra kaybolur. 8. gebelik haftası devamı >>

Hafta hafta gebelik 9. hafta

Bebek çok hızlı büyümeyerek 2 cm boyutuna ulaşır ve yerfıstığı büyüklüğüne gelir. Kalbin 4 odacığa bölünmesi tamamlanır. Bebeğin şekli artık daha fazla belirgin olur. Gözleri kapalı, yüz şekilleri belirgin, ağız ve dil, iç kulak oluşur. 9. gebelik haftası devamı >>

Hafta hafta gebelik hafta

Embriyo gelişimi tamamlanır.  Artık fetal dönem başlar. Bebeğimiz 3,5 cm boyutunda, 8 gr ağırlığında olup kuru erik boyutuna gelir. Fetal dönemde organlar ve vücut hızlıca büyür ve olgunlaşır. gebelik haftası devamı >>

Hafta hafta gebelik hafta

Bebeğimiz artık tamamen oluştu. Kaslar ve sinirler beraber çalışmaya başladığı için tekme atar, gerilir, hıçkırır ellerini yumruk yapar ancak bunların hiçbirini hissetmezsiniz. Bebeğiniz 4,5 cm büyüklüğünde incir kadar olur. Bebeğin başı vücut büyüklüğü kadardır. gebelik haftası devamı >>

Hafta hafta gebelik hafta

Bebeğiniz 6 cm uzunluğunda, 18 gr ve küçük limon büyüklüğündedir. Refleksleri başlar, parmaklar açılır kapanır, ayaklar bükülür ve ağızda emme hareketleri başlar. Baş gövdenin yarısı büyüklüğündedir. gebelik haftası devamı >>

Hafta hafta gebelik hafta

İlk trimesterin son haftası. Bebeğin parmak izi oluşur. Uygun pozisyon olursa cinsiyet görülebilir. Bebeğiniz bezelye kabuğu kadar yaklaşık cm ve 30 gr olur. Ses telleri gelişmeye başlar. gebelik haftası devamı >>

2. TRİMESTER

Hafta hafta gebelik hafta

Bebeğimiz 45 gr ağırlığında ve yaklaşık 11 cm olmuştur. Yüz çok daha belirgin hale gelir ve yüz kaslarını kullanma başlar. Tırnaklar oluşmaya başlar. Ultrasonda emme hareketi çok rahat görülür. Laguna denen tüyler oluşmaya başlar. gebelik haftası devamı >>

Hafta hafta gebelik hafta

Bebeğiniz baş-popo mesafesi 12 cm, yaklaşık 80 gr ağırlığında olup portakal büyüklüğüne gelmiştir.  Göz kapakları hala kapalı ancak ışığa duyarlılık olur. Eğer karın bölgesine ışık tutarsak yönünü çevirir. gebelik haftası devamı >>

Hafta hafta gebelik hafta

Bebeğimiz 12,5 cm ve yaklaşık gr ağırlığında ve küçük bir avakado kadar yer kaplar. Bacaklar daha gelişmiş ve bebeğin tekmeleri özellikle 2. gebeliği ve zayıf olanlarda hissedilebilir. gebelik haftası devamı >>

Hafta hafta gebelik hafta

Bebek eklemlerini ve iskelet sistemini kolayca hareket ettirir. Bebeğiniz turp büyüklüğünde yaklaşık gr ve 13 cm gelir. İskelet sistemi yumuşak kıkırdaktan kemik yapısına dönmeye başlar. gebelik haftası devamı >>

Hafta hafta gebelik hafta

Bebeğin sinirlerinde myelin kılıf oluşmaya başlar. Bağırsaklarda mekonyum oluşur. Kız bebeklerde tüpler oluşur. Erkek bebeklerde penis oldukça belirgin hale gelir. Bebeğiniz dolmalık biber büyüklüğünde gr 14 cm olur. gebelik haftası devamı >>

Hafta hafta gebelik hafta

Bebeğin duyuları koklama, görme, dokunma, tat ve duyma gelişir. Sesinizi duyabilir. Bebeğinizin küçük bir muz büyüklüğünde gr ve 15 cm olur. Bebeğin uyuma periyotları daha düzenli hale gelir. Günde toplam 18 saat uyuyup 6 saat hareket eder. gebelik haftası devamı >>

Hafta hafta gebelik hafta

Bebeğiniz muz büyüklüğünde yaklaşık gr ve 16 cm boyunda (bu haftaya kadar bebek boyu baş popo arası sonrasında baş topuk arası ölçülür). Bebeğimiz daha fazla yutmaya ve daha çok mekonyum üretmeye başlar. gebelik haftası devamı >>

Hafta hafta gebelik hafta

Artık bebeğin hareketler iyice belirgin hale gelir. Kaşlar ve dudaklar iyice belirgin olur. Bebeğiniz iri havuç büyüklüğünde, yaklaşık gr ve 24 cm olur. Eller ve ayakların büyüklükleri vücudun diğer taraflarına oranı daha uygun hale gelir. gebelik haftası devamı >>

Hafta hafta gebelik hafta

Bebeğimiz yeni doğanın minik kopyası halini aldı. Gözler oluştu fakat iris hala renkli değil. İnce tüyler (laguna) cildi kaplar. Pankreas hormon üretimine başlar. Bebeğiniz kabak büyüklüğünde, yaklaşık gr ve 26 cm boyunda. gebelik haftası devamı >>

Hafta hafta gebelik hafta

Bebeğin kulakları daha iyi duymaya başlar. Akciğer solunuma hazır hale gelmek için sürfaktan üretmeye başlar. Bebeğiniz mango büyüklüğünde, yaklaşık gr ve 28 cm boyunda. Ciltteki tüyler (lanuga) daha koyu hale geldikleri için ultrasonda görülebilir. gebelik haftası devamı >>

Hafta hafta gebelik hafta

Bebeğimiz hızla büyümeye devam eder. Bebeğiniz mısır büyüklüğünde, yaklaşık gr olur. Bu dönemde erken doğan bebeklerin artık yaşama şansı vardır. gebelik haftası devamı >>

Hafta hafta gebelik hafta

Bebeğin cildindeki kırışıklıkların altı yağ dokusu ile dolmaya başlar ve cilt daha düzgün hale gelir. Saçlar çıkmaya başlar. Bebeğiniz şalgam büyüklüğünde, yaklaşık gr ve 32 cm olur. Bebeğin göz kapakları ilk defa açılır. gebelik haftası devamı >>

Hafta hafta gebelik hafta

Nefes alıp verme hareketleri başlar ve amniyotik sıvı akciğerlerin içine girip çıkmaya başlar. Akciğer gelişimi devam eder. Eğer erken doğum olursa bebeğin bu haftadan sonra yoğun bakım ünitelerinde hayatta kalma oranı %80’lere varır. gebelik haftası devamı >>

Hafta hafta gebelik hafta

Bebekte periyodik uyku ve uyanıklık dönemleri başlar. Akciğer büyümesi son halini alır ancak henüz dışarıda nefes alıp verecek olgunlukta değildir. Bebeğiniz karnabahar büyüklüğünde, gr ve 36 cm boyundadır. gebelik haftası devamı >>

3. TRİMESTER

Hafta hafta gebelik hafta

Bebeğin görüşü kuvvetlenir. Dışarıdan gelen ışığı algılar ve gözlerini kırpar. Hızlıca kilo almaya başlar. Bebeğinizin yaklaşık gr ve 37 cm boyundadır. gebelik haftası devamı >>

Hafta hafta gebelik hafta

Kas ve akciğerler olgunlaşmaya devam ediyor.  Kafa gelişen beyin sığabilsin diye daha büyük hale geliyor. Bebeğiniz bal kabağı büyüklüğünde yaklaşık gr ve 38 cm boyunda. gebelik haftası devamı >>

Hafta hafta gebelik hafta

Bebeğin etrafında yaklaşık ml amniyotik sıvı var. Lanugo adını verdiğimiz ince tüyler kaybolup kafada saç çıkmaya başlar. Bebeğiniz lahana büyüklüğünde, yaklaşık gr ve 40 cm boyunda. gebelik haftası devamı >>

Hafta hafta gebelik hafta

Bebek başını bir taraftan diğer tarafa dönebilir. Çok hareket etmesinden dolayı annede uykusuzluk olabilir. Bebeğiniz yaklaşık gr ve 41 cm boyunda. Bebeğin cilt altı yağ dokusu arttığı için ciltte pürüzsüz görüntü oluşur. gebelik haftası devamı >>

Hafta hafta gebelik hafta

Bebeğin ayak ve al tırnakları oluşur. Göz gri renk alır ve göz rengi doğumdan sonra değişir. Bebeğiniz yaklaşık gr ve 42 cm boyunda. Çoğu bebek artık makat pozisyonundan baş pozisyonuna dönmüş olur ve bu pozisyon nadiren değişir. gebelik haftası devamı >>

Hafta hafta gebelik hafta

Bebeğimizin iskelet kemiklerinde sertleşme olur ancak kafa kemikleri birleşmez. Doğumda kemikler birbirine yaklaşarak alan daraltır ve doğum daha kolay olur. Bebeğin beyin ve sinir sistemi geliştiği için emme ve yutma refleksi tam olarak gelişir. gebelik haftası devamı >>

Hafta hafta gebelik hafta

Bebeğin yağ dokusu eğer doğum olursa ısı kontrolünü yapacak düzeye gelmiştir. Eğer erken doğum olursa bu haftadan itibaren çok sorun olmadan yaşayabilir. Bebeğiniz kavun kadar olup yaklaşık kilosu gr ve boyu 44 cm. gebelik haftası devamı >>

Hafta hafta gebelik hafta

Böbrekler tamamen gelişti. Günde yaklaşık 1 litre amniyotik sıvı yutup idrar yapabilir. Karaciğer bazı atık maddeleri yok edecek duruma geldi. Birçok temel fiziksel gelişim tamamlandı. Bebeğiniz büyük kavun kadar ve yaklaşık kilosu gr, boyu 45 cm. gebelik haftası devamı >>

Hafta hafta gebelik hafta

Bebeğin vücudundaki tüylerin çoğu dökülür ve cilt verniks kazosa ile kaplanır. Bebeğiniz kilosu gr ve boyu 46 cm. bu hafta sonunda bebeğimiz miadına gelmiş olup doğum her an olabilir. Akciğer ve sindirim sistemi gelişimini tamamlar. gebelik haftası devamı >>

Hafta hafta gebelik hafta

Bebeğiniz gr ve 47 cm büyüklüğünde. Bebeğimiz artık doğum büyüklüğüne ulaştı. Bağırsakları mekonyum ile dolu. Doğumdan önce mekonyumun amniyotik sıvıya karışması doğum sonrası solunum sıkıntısına sebep olabilir. gebelik haftası devamı >>

Hafta hafta gebelik hafta

Bebeğin organları tamamen gelişti. Artık dışarı hayata hazırız. Bebeğiniz gr ve 49 cm. Bundan sonraki en büyük sıkıntımız beklemek. Bütün anne adayları hemen doğum yapacağını düşünür. gebelik haftası devamı >>

Hafta hafta gebelik hafta

Erkek bebekler kızlara göre biraz daha ağır olurlar. Bebeğiniz gr ve 50 cm. Normal doğum beklenirken bebek hareketleri iyi takip edilmeli ve kontroller aksatılmamalı. gebelik haftası devamı >>

Hafta hafta gebelik hafta

Kilo tahmini yapmak artık zor.  Bebeğiniz grama yaklaşır ve 51 cm boyuna gelir. Eğer vajinal doğum şartları uygun ve bekleyeceksek 3 günde bir biyofizik profil bakılmalı. gebelik haftası devamı >>

Hafta hafta gebelik hafta

Beklemek için son hafta. Hala doğum olmamışsa bu hafta sonunda doğum eylemini başlatıcı müdahalelerin zamanı geldi. Daha fazla beklemek iri bebek ihtimalini artacağı için vajinal doğum olasılığının azalmasına ve daha önemlisi&#; gebelik haftası devamı >>

 

 

Etiketler:2li tarama testi4 boyutlu ultrasonamniyontezbebeğin gelişimibebeğin refleksleribraxton hickendometriumfertilizasyonfetal dönemhafta hafta gebelikhaftalık gebelikhcgimplantasyonnormal doğumödemovulasyonrahim iç duvarıround ligament ağrısısezaryensezaryen doğumtrimesterultrasonuterus

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası