can sıkıntısına ne iyi gelir dua / SIKINTIDAN KURTULMAK İÇİN OKUNACAK DUA - Sıkıntı Duası

Can Sıkıntısına Ne Iyi Gelir Dua

can sıkıntısına ne iyi gelir dua

Denizin dibi, bir son mudur?

Taleb Alrefai'nin romanı "Kaptan" üzerine, kitabın 2022 Talat Sait Halman Çeviri Ödüllü çevirmeni Zafer Ceylan ile söyleşi.

Birkaç cümleyle bu kitapla tanışma yolculuğunuzdan, çevirirken hissettiklerinizden ve sizde bıraktığı etkiden bahsedebiliriz.

Modern Arap edebiyatı üzerine yoğunlaşmış bir akademisyen olarak Taleb Alrefai’yi tanıyor ve takip ediyordum ancak eserlerini okuma fırsatım olmamıştı. Kendisinin, Kaptan’ın aynı zamanda editörlüğünü de yapan Prof. Dr. Mehmet Hakkı Suçin’le iletişime geçip romanlarından birinin Türkçeye çevrilmesini rica etmesiyle gelişen bir süreç. Tüm romanların pdf’si gönderilmiş, hangisinin çevrileceği bana bırakılmıştı. Kaptan’ı seçerek belki de başıma büyük bir bela almıştım, hiç bilmediğim bir terimce, bambaşka bir jargon ama arkaya dönüp baktığımda Talât Sait Halman Çeviri Ödülü ve sonrasında kitabın tanınması, okunup beğenilmesi, şimdi bana ‘iyi ki’den başka bir şey dedirtmiyor.

Bir eseri oluştururken yazarların kurgu içindeki karakterlerle, yarattıkları kahramanlarla yeri geldiğinde bütünleşmesi, aynı kimliğe bürünmesi gibi çevirmenler ve okurlar da aynı hissiyatı, aynı bütünleşmeyi yaşamak, deneyimlemek isteyebiliyor. Yazarın eserini kaleme alırken büründüğü ruh hâliyle çevirmenin çevirinin başına oturduğunda büründüğü ruh hâlinin birbirine benzer olduğunu düşünüyorum. Kaptan Ali Nâsır en-Necdî’nin yaşadıklarını kafasında ne kadar yaşadıysa yazar, çevirmen olarak siz de bir o kadar yaşıyorsunuz. Geçmişin sadeliğine olan özlemini hissediyor, denize olan tutkusunu tadıyor ve son olarak dalgaların ortasında onunla beraber çırpınıyorsunuz. Çeviri bittiğinde son noktayı büyük bir saygı ve tören edasıyla koyduğumu hatırlıyorum. Düşünüp durduğum belirli yerleri var örneğin hâlâ, zaman zaman açıp okuyarak zihnimi dinlendiriyorum.

"Şiir yazmaya kalksaydın bütün şiirlerin deniz için olurdu" diyor. “Doğru” diyorum ben de, "herkes kendi sevdiceğine şiir yazar.”

Uzun zamandır okuduğum, denizle kurulan bağın bu kadar derin ve gerçekçi anlatıldığı en etkileyici romanlardan biri. Siz bu ilişki hakkında ne düşünüyorsunuz?

İnsanın denizle olan bağını birçok büyük isim konu edindi. Ernest Hemingway, Jack London, Herman Melville, Halikarnas Balıkçısı… Bundan sonra da başka isimlerce yine binlerce kez konu edinilecek. Denizin bilinmeyenleri, içinde sakladığı maceralar insanları kendisine çekmeye devam edecek. İnsanın o devasa varlık karşısında yaşadığı korku, şaşkınlık, merak ve sevgi yine yüzlerce, binlerce kurguya kaynak olacak. İnsan ile deniz arasında bir bağ kurulabilmesinin nedeni olarak insanoğlunun sonsuzluğa uzanan zihni ile denizin sonsuzluğa uzanan derinlikleri arasında bir benzerliğin olmasını gerekçe gösterebilirim. İnsanın kendi zihninde aradığı cevapları, kendince, kendi zihnine benzer bir ayna olarak görebileceği denizde bulma çabası. Bilge bir varlık konumundadır burada deniz. Bu demek değildir ki her gelip geçene cevaplar bulur. Denizin de seçtiği, derinliklerini açmayı kabul ettiği insanlar olur. Alrefai’nin eserine can veren, Kuveyt’in efsanevi kaptanı Ali Nâsır en-Necdî de böyle bir isim bence. Bizim bu ilişkiyi tam manasıyla anlamamız mümkün değil, dışarıdan gözlemleyebildiğimiz kadarını bilebiliriz ancak.

"Kaptanlar, denizin soyundan gelen ve onun azametinden izler taşıyan küçük çocuklardır aslında. Her kaptan, denizin sırrından bir damla taşır ruhunda."

Arka kapakta okuduğum; bir boğulma haberinden yola çıkılarak kurgulanan bir hikâye aslında bir biyografiye dönüşüyor sanırım?

Tam anlamıyla bir biyografi olduğunu söyleyemem. Bana kalırsa bu, herhangi bir gazetede yer alan, kimileri için önemsiz addedilebilecek basit bir haberin kurgulanarak bir roman seviyesine yükseltilmesi. Bu beceri de tamamıyla Taleb Alrefai’nin kendi başarısı. Yaratıcı yazarlık üzerine dersler veren bir akademisyen olduğunu da belirteyim ayrıca.

Burada kendi okumalarım, gözlemlerim neticesinde bir başka noktaya daha değinmek isterim aslında. O da sadece Alrefai’nin değil, kalburüstü olarak tarif edebileceğimiz çağdaş Arap yazarlarının yakın geçmişlerini kurguya dökebilmelerindeki başarıları. Arap edebiyatına bu yönden baktığımızda birçok isim sayabilirim size: 1919 Devrimi’ni merkezine aldığı Kahire Üçlemesi ya da 52 Devrimi sonrası kaleme aldığı sembolik romanlarıyla Necib Mahfuz değil sadece; bir Filistinli olarak yaşadıklarını kurgulayan Gassan Kanafani; üzerlerinden iki koca Körfez Savaşı geçmiş Iraklı yazarlar Ali Bedr, Sinan Antoon, Ahmed Saadavi, İnam Keçeci, vd.; başlarından geçenleri günlük olarak yazsalar roman olacak Suriyeli yazarlar Halid Halife, Nuri el-Cerrah ve daha niceleri; petrolün serüvenini keşke kendisinden okuyabilseniz diyeceğim Suudi asıllı yazar Abdurrahman Munif; Mısır polis devleti dediğimizde akla ilk gelen isim Sunullah İbrahim… Yakın siyasi tarihleri bile çağdaş Arap edebiyatında bu derece yer etmişken toplumsal değişimlerin/dönüşümlerin işlenmemesi mümkün mü? Ben, Arap yazarların ustalık payını, yaşadıklarını kurguya dökebilmelerinde buluyorum.

Romanın arka planında Arap kültürüne ait âdetler, konuşma biçimleri, kültürel öğeler de yer alıyor. Bu açıdan baktığımızda çok zengin bir alt metni var aslında.

Kesinlikle. Hem çeviribilim bağlamında hem sosyolojik bağlamda kültürel zenginliği barındıran bir metin. Çeviride en çok zaman harcanan yerler belki de. Yeme-içme kültürü, aile içerisindeki hiyerarşi, dua cümleleri… Türkiye’de genellikle hor görülen ancak içerisine girdiğinizde görebileceğiniz saf ve samimi duygular. Romanın İngilizce çevirisinde dua cümlelerinin çoğunun atıldığını söylesem ne dersiniz? Oysa Arapların günlük yaşantısında, kültürlerinde yer edinmiş, sıradan bir şeymiş gibi ağızdan bir anda çıkıveren ifadeler bunlar. Vefat etmiş bir yakınının adı geçtiğinde onun için rahmet dileme, karşısındaki kişiden bir iyilik gördüğünde ona hemen hayır duası etme… Yemek kültürlerinden de örnek verebilirim aslında. Metinde geçen bir yemek adı örneğin: Murebyen. Karidesli pilav. Onu çevirirken ‘okur da o kadar tembel olmasın, merak ediyorsa araştırıp baksın’ diyerek ‘murebyen’ şeklinde de bırakabilirsiniz, ‘hadi işlerini kolaylaştırayım’ deyip aşağıya bir dipnot da ekleyebilirsiniz ya da direkt ‘karidesli pilav’ yazıp geçersiniz. (Kendi tercihimi söylemeyeyim burada.) Hepsinin artıları ve eksileri var. Buradaki tek gerçek, çevirmenin o sözcük için bir karşılık bulmadan önce o yemeği malzemelerinden tutun yapılışına kadar öğreniyor olması. Günün sonunda bunlara erek metinde karşılık bulabildiğiniz ölçüde bir kültür aktarımı yapmış oluyorsunuz sonuçta.

Bu zenginliklerden biri de incilerin çıkarılma hikâyesine ortak olmamız. Bu denli gerçek anlatımı da oldukça ilgi çekiciydi, siz de çevirirken bu konu hakkında araştırmalar yaptınız mı?

Çeviriyi Ayrıntı Yayınları'na teslim ettiğimde romanın sonunda anlatıda geçen bazı ayrıntıları okurun zihninde daha belirgin kılacağını düşündüğüm ve internetten bulup eklediğim birkaç fotoğraf da vardı. Sonrasında eserin orijinalinde olmaması ve telif sıkıntısı yaratabileceği sebebiyle kaldırdık onları. Anlatımı bu denli gerçekçi yapan belki de anlatılanların fotoğraf karelerindeki gibi bu denli gerçek olması. İnci avcısının bir fincan kahveyle tek bir hurmadan oluşan kahvaltısı ve gün sonuna kadar boğazından başka bir lokma geçmeyişi bile çekip götürüyor sizi o gerçeklere.

Sadece bunlar da değil. Denizcilerin olmazsa olmaz şarkıları, türküleri: Heyamolalar! Eğlenceyi seven bir millet Araplar. Onlarda biraz daha çalgı çengiye dönüyor bu işler.

Şimdi sadece fotoğraflarda kalmış böyle bir yaşamı, kültürü görünce insanın üzülmemesi elde değil. Bu hayatın bir parçası olmuş Kaptan Ali Nâsır en-Necdî’nin kendisini denize teslim edişini bunları gördükten, okuduktan sonra daha iyi anlıyorsunuz.

Kitapta ilgimi çeken noktalardan biri erkeklik/korku ilişkisine sık sık değinilmesi. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Ben bunun hayat karşısında değil de deniz karşısında duyulan korku olduğunu düşünüyorum. Necdî’nin sürekli sorguladığı gibi yanı başında durduğunda koskocaman olan o gemilerin denizin içinde belli belirsiz bir noktaya dönüşmesi… Bildiklerinizin bilmediklerinizin yanında ancak bir ceviz kabuğunu doldurabileceği devasa bir varlık karşısında hissedebileceğiniz duygu, kadın ya da erkek fark etmez, öncelikle korku oluyor.

“Denize âşık bir adam olarak açtım gözlerimi, hâlâ da öyleyim. Bu dünyaya onun kasıklarından gelmişim gibi her ânım denize olan özlemle dolu.”

Son olarak, Necdi’nin denizle kurduğu bu bağın derinliği gerçekten çok etkileyici. Çok içselleştirilen bir aidiyet meselesi gibi aslında. Biraz daha geniş çerçeveden bakınca bir insan-doğa ilişkisi okuyoruz diyebilir miyiz?

Ben bunu, insan-doğa ilişkisi bağlamında genişletmekten ziyade insan ve deniz özelinde düşünmeyi yeğlerim. Gerçekten de içselleştirilen bir aidiyet meselesi ama bu aidiyet tamamen denize yönelik, sadece deniz için. Yukarıda da söyledim, Kaptan Ali Nâsır en-Necdî’nin denizle olan özeli, denize olan aidiyeti. Tek dileğim, Talât Sait Halman Çeviri Ödülü Seçici Kurulu’nun da ifade ettiği üzere, Necdî’nin hikâyesinin Türkçenin unutulmayacak gemicilik hikâyeleri arasına girmesi ve okurun zihnindeki algıları yıkarak onu bambaşka sularda yelken açmaya teşvik etmesi.

Biraz Arap edebiyatı hakkında da konuşalım mı?

Kaptan Ali Nâsır en-Necdî için deniz ne anlam ifade ediyorsa Arap edebiyatı da benim için aynı anlamlara geliyor sanırım. Küçükken yaz aylarını "boş geçirmeyeyim diye" birkaç kez gönderildiğim Kuran kurslarında öğrendiğim Arapça alfabe dışında hiçbir bilgim ve ilişkim yokken sonrasında Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Arap Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı'nda -özellikle belirteyim, Prof. Dr. Rahmi Er’in derslerinde- tutkuya ve hayranlığa evirilen bir süreç…

Sanırım günümüz Arap edebiyatını tanımlayacak olsam "derdi olan bir edebiyat" olarak tanımlarım. Düşünsenize, yüz yıldır devam eden bir Filistin trajedisi, iki büyük Körfez savaşı görmüş bir Irak, devasa bir geçmişi özümsemekle reddetmek arasında boğuşan bir Mısır, petrolle beraber bırakın ekonomilerini, kültürleri bile baştan aşağı değişmiş koca Körfez ülkeleri, sömürgeden kurtulabilmek için milyonlarca insanını kaybetmiş Cezayir, Fas ve Tunus… Başlarına çökmüş despot rejimleri, diktatörleri saymak bile sona kalıyor. Bu insanlar için güvenli bir sığınaktan başka ne olabilir ki edebiyat? Bunu kaçmak, sineye çekmek, sessiz kalmak olarak düşünmeyin lütfen. Aksine en muhalif seslerini buradan çıkarmışlardır.

Yukarıda da belirttim, Arap yazarlarının bence en önemli yanı yaşadıklarını, yakın geçmişlerini hemen kurguya dökebilmeleri. Derdi olmadan yazamaz insan. E bunca dert içinde yazmamış olsalar sorun olurdu. Haddimi aşmak gibi düşünülmesin ama ben de iyi bir okur olarak nitelendirebilirim kendimi. Eskisi kadar olmasa da Türkiye’den biraz küçümsenerek bakılıyor Arap edebiyatına. Oysa Arap edebiyatı metinlerinin arka planlarındaki, satır aralarındaki, alt metinlerindeki derinliği öyle uçsuz bucaksızdır ki kimi zaman derya içre olup deryayı bilmeyen balık gibi dönenip durursunuz ortada. Bilim tarihinin yolunun belli bir dönemde Arapça üzerinden geçmiş olması, ona dinî anlamdaki perspektifinin yanı sıra felsefi bağlamda da bir derinlik katmıştır. Arap edebiyatının kalburüstü sayılabilecek edebiyatçıları, Arapçanın bu yönünü özümseyebilen isimlerdir. Onun bu yönünün Türkiye’de daha tanınır ve saygın hâle gelmesi için de sanırım biz Arap edebiyatı çevirmenlerinin omuzlarına daha büyük bir sorumluluk yükleniyor.

Son olarak Arap edebiyatından Türkçeye çevrilmiş üç kitap önerisi alsak sizden…

Üç eserle sınırlamak çok zor ama şunları sayabilirim:

  • Tayeb Salih, Zeyn’in Düğünü, (Çev. Timur Aşkan), Ayrıntı Yayınları
  • Adania Shibli, Küçük Bir Ayrıntı, (Çev. Mehmet Hakkı Suçin), Can Yayınları
  • Halid Halife, Bu Şehrin Mutfaklarında Bıçak Yok, (Çev. Hümeyra Rızvanoğlu Süzen), Delidolu Yayınları
  • Abdelillah Benarafa, Cüneyd-i Bağdadi- Hikmetin Peşinde, (Çev. Ahmet Hamdi Can) Ketebe Yayınları
  • Hoda Barakat, Akdeniz Sürgünü, (Çev. Mustafa İsmail Dönmez), Delidolu Yayınları
  • Nihad Siris, Sessizlik ve Gürültü, (Çev. Rahmi Er), Jaguar Yayınları
Hikâyeyi beğendiniz mi? Paylaşın.

Müslümanlar; ruh halinin iyi olmadığı, sıkıntı ve bunalım yaşadıkları durumlarda yardımını kullarından asla esirgemeyen yüce Allah'a sığınarak onun huzuruna yönelip dua ibadetinde bulunurlar. Dua vesilesiyle müminler, karşılaştıkları zor anların üstesinden gelebilmek, yüreğinin yeniden ferahlık ve huzur bulmasını sağlamak için kainatın yaratıcısı olan Allah'tan yardım isterler. Sonsuz merhamet ve mağfiret sahibi Allah'a ise kullarının yakarışını karşılıksız bırakmayarak imdadına en sıkıntılı zamanlarında yetişmektedir. Öte yandan Müslümanların sıkıntı içindeyken okuyabileceği, içerisinde bulunduğu duruma adeta ilaç gibi gelecek çok çeşitli dualar bulunmaktadır. Peki, yüce Mevla'nın kullarına ihsan ettiği en güzel lütuf olan sıkıntı içindeyken okunacak dualar nelerdir? İşte, birebir etki gösterecek sıkıntı duası...

Nazar Duası! Kendine Arapça nazar duası okuma: Peygamber Efendimizin okuduğu esneten sureler...

Sıkıntı İçindeyken Okunacak Dualar Nelerdir? Etkili ve Kuvvetli Sıkıntı Duası...

*''La ilahe illallah kable külli şey'in, La ilahe illallah ba'de külli şey'in, La ilahe illallah yabka Rabbüna ve yefni küllü şey'in'' duasını okuyan kişiyi Allah-u Teala sıkıntıdan kurtarır.

*Her gün sabah akşam yedi kere, “Hasbiyallahü la ilahe illahü aleyhi tevekkeltü ve hüve Rabb-ül arşil azim” okuyan, dünya ve ahiret sıkıntısından kurtulur.) [İbni Sünni]

Şifa duası! Hastalığın geçmesi için okunacak dua: Kuran'da geçen tesirli şifa ve sağlık duaları

* İmam-ı Cafer Hazretleri sıkıntıya düşünce okuduğu ve sıkıntıdan kurtulduğu dua ise şu şekildedir:

 ''Ya uddeti ınde şiddeti, ve ya gavsi ınde kürbeti! Ührüsni bi-aynikelleti la tenamü vekfini birüknike ellezi la yüramü''

Anlamı: Sıkıntıda imdadıma yetişen, güçlükte desteğim, her an görüp gözeten Rabbim, beni muhafaza et, sonsuz kudretinle, bana yardım eyle!

54 farz nedir? Her Müslümanın yapması gereken 54 farz hangileridir?

Ruhsal Sıkıntı Duaları Nelerdir?

*Bir hadis-i şerif meali de şöyledir: İstigfara devam edeni, Allahü teâlâ, her sıkıntıdan, üzüntüden, dertten, geçim darlığından kurtarır, ferahlığa çıkarır ve ummadığı yerden rızıklandırır.) [Nesai, Ebu Davud, İbni Mace]

*“Sıkıntılı iken “Hasbünallah ve ni’mel-vekîl” deyiniz!”

*Hz. Sa‘d (r.a.) anlatıyor: Resûlullâh (s.a.v.) buyurdular ki; “Balığın karnında iken, Zü’n-Nûn’un (Yûnus aleyhisselâmın) yaptığı duâ şu idi:

Lâilâhe illa ente sübhâneke innî küntü mine’z-zâlimîn.

Allâh’ım! Senden başka ilâh yoktur, Seni her çeşit kusurdan tenzîh ederim. Ben nefsime zulüm edenlerdenim.” Bununla duâ edip de icâbet görmeyen yoktur.

*Sıkıntı için şu duayı okuyun: La ilahe illallahülazim-ül-halim la ilahe illallahü Rabbül-Arş-ilazim la ilahe illallahü Rabbüs-semavati ve Rabbül-Erdi Rabbül Arşil-kerim.) [Müslim]

*“Bir kimse, sıkıntılı zamanında on defa, Hasbiyallahü lâ ilâhe illâ hüve aleyhi tevekkeltü ve hüve rabbül arşil azîm’i okursa, Allahü teâlâ üzüntüsünü giderir.”

Depresyonu Bitiren Güçlü ve Etkili Dualar...

*Bir sıkıntıya düşünce, “Bismillâhirahmanirrahim velâ havle velâ kuvvete illa billâhil aliyyil azim” diyeni Allahü teâlâ, sıkıntı ve belalardan muhafaza eder. [Deylemi, İbni Sünni]

*Hz. İbn-i Abbas (r.a.) anlatıyor: Hz. Peygamber (s.a.v.) üzüntü sırasında şu duâyı okurdu: ِ

Lâilâhe illâllâhü’l-azîmü’l-halîmü, Lâilâhe illallâhu rabbü’l arşi’l-azîm. Lâilâhe illâllâhü rabbü’s-semâvâti verabbü’l-‘ardı verabbü’l-‘arşi’l-kerîm.

*“Sıkıntıya düşen veya borçlanan, bin kere “La havle ve la kuvvete illa billahil aliyyil azim” derse, Allahü teâlâ işini kolaylaştırır.”

sıkıntı duası

Dert, Sıkıntı Gideren Mucizevi Sureler...

İnşirah Suresi

Bismillahi’r-Rahmani’r-Rahim

  • Elem neşrah leke sadrek

  • Ve vada’na ‘anke vizreke

  • Elleziy enkada zahreke

  • Ve refa’na leke zikreke

  • Feinne me’al’usri yüsren

  • İnne me’al’usri yüsren

  • Feiza ferağte fensab

  • Ve ila rabbike ferğab

İnşirah Suresi’nin Türkçe Meali:

  • Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın adıyla.

  • Senin için bağrını açmadık mı?

  • İndirmedik mi senden o yükünü?

  • O sırtında gıcırdamakta olan (ve bu şekilde sana eziyet veren) yükünü?

  • Senin şanını yüceltmedik mi?

  • Demek ki, zorlukla beraber bir kolaylık var.

  • Evet o zorlukla beraber bir kolaylık var!

  • O halde boş kaldığında yine kalk yorul!

  • Ve ancak Rabbinden ümit et, hep O’na doğrul!

depresyonu bitiren dua

Fatiha Suresi

Bismillahi’r-Rahmani’r-Rahim

  • Elhamdulillâhi rabbil’alemin

  • Errahmânir’rahim

  • Mâliki yevmiddin

  • İyyâke na’budu

  • ve iyyâke neste’în

  • ihdinessirâtal mustakîm

  • Sirâtallezine en’amte aleyhim

  • ğayrilmağdûbi aleyhim ve leddâllîn

Fatiha Suresinin Türkçe Meali:

  •  “Rahman ve rahim olan Allah’ ın Adıyla”

  • “Hamd, âlemlerin Rabbi olan Allah’a içindir.”

  • “O, rahman ve rahimdir”

  • “Din Günü’nün sahibidir.”

  • “Ancak sana ibadet eder, “

  • “Ve ancak senden yardım dileriz.”

  • “Bizi doğru yola ilet;”

  • “Kendine nimet verdiğin kimselerin yoluna ilet;”

  • “Gazap edilenlerin ve sapmışların yoluna değil”

peygamberimizin sıkıntı duaları

Korku ve Vesvese İçin Okunacak Dualar!

Ayet-el Kürsi

Bismillahi’r-Rahmani’r-Rahim

Allâhü lâ ilâhe illâ hüvel hayyül kayyûm, lâ te’huzühu sinetün velâ nevm, lehu mâ fissemâvâti ve ma fil’ard. Men zellezî yeşfeu indehû illâ bi’iznih, ya’lemü mâ beyne eydîhim vemâ halfehüm velâ yühîtûne bi’şey’in min ilmihî illâ bimâ şâe vesia kürsiyyühüssemâvâti vel ard, velâ yeûdühû hıfzuhümâ ve hüvel aliyyül azîm.

Ayet-el Kürsi Türkçe Anlamı:

Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın adıyla.

Allah ki, O’ndan başka ilah yoktur. O hayydır, kayyûmdur.

Kendisine ne uyku gelir ne de uyuklama.

Göklerde ve yerdekilerin hepsi O’nundur.

O’nun izni olmadan katında kim şefaat edebilir?

O, kullarının yaptıklarını ve yapacaklarını bilir. (Hiçbir şey O’na gizli kalmaz.)

O’nun bildirdiklerinin dışında insanlar,

O’nun ilminden hiçbir şeyi tam olarak bilemezler.

O’nun kürsüsü gökleri ve yeri içine alır, onları koruyup gözetmek kendisine zor gelmez.

O, yücedir, büyüktür.

korku ve vesvese için okunacak dua

Sıkıntıdan Kurtulmak İçin Okunacak Dualar

Sıkıntıdan kurtulmak için okunacak sıkıntı duası Arapça, Türkçe okunuşu ve anlamı. Sıkıntıdan kurtulmak için hangi dualar okunur? Sıkıntıda okunacak dualar (sıkıntı duası) neler? Peygamberimizin okuduğu ve tavsiye ettiği sıkıntı duası hangisidir?

İnsanın uğradığı sıkıntı, keder, bela ve musibetlere karşı Allah korusun isyana düşmeyip Rabbine dua etmelidir. Kendi için Allah'tan hayırlı olanı dilemelidir. Bela ve musibetlerin defi için duada bulunmalıdır.

Kur'an'da, Peygamber Efendimiz (s.a.v) ve nice Allah dostları bela ve sıkıntılara karşı dualar tavsiye etmişlerdir. Bu duaları okumalı ve Allah'a (c.c) tam bir bağlılık ile teslime olmalıyız. "Şüphesiz Allah Teâlâ sabredenlerle beraberdir." (Bakara, 2/153, 155)

Peygamber Efendimiz (s.a.v) zor ve sıkıntılı zamanlarda sahabi efendilerimize sıkıntıdan kurtulmak için hangi duaları tavsiye etmiştir?Kuran'da geçen sıkıntıdan kurtulmak için okunacak ayet hangisidir? İşte sizler için hazırladığımız sıkıntıdan kurtulmak için okunacak tesirli dualar...

Sizler için hazırladığımız dualar:

  • Kur'an'da geçen sıkıntıdan kurtulmak için dualar
  • Sıkıntıda okunacak dua İnşirah Suresi
  • Peygamberimizin (s.a.v) tavsiye ettiği sıkıntı duası
  • Şiddetli sıkıntılı zamanda okunacak tesirli sıkıntı duası
  • Hz. Yunus'un (a.s) sıkıntılı zamanda okuduğu dua
  • Gam ve sıkıntı basınca okunacak dua
  • Sıkıntıdan kurtulmak için sabah akşam 7 defa okunacak dua
  • Belaya uğrayınca okunacak dua
  • Peygamberimizin (s.a.v) sıkıntılı ve üzüntülü zamanlarda okuduğu dua
  • Gam keder musibet zamanında okunacak dualar
  • Helal rızık ve bereket duası
  • Sürekli üzüntüye uğrayan kimsenin okuyacağı dua
  • Üzüntü, keder, hastalık veya zorluk isabet eden kimsenin okuyacağı dua
  • Rızkın artması ve borçtan kurtulmak için okunacak duâlar
  • Salât-ı tefrîciyye (nâriye) ve salât-ı münciye duâları
  • Hastalara şifa veren dualar
  • Nazara karşı okunacak dualar

KUR'AN'DA GEÇEN SIKINTIDAN KURTULMAK İÇİN DUALAR

Sıkıntılı zamanlarda edilecek Kur'an' geçen duanın Arapçası, Türkçesi ve anlamı


"...Rabbenâ âtinâ min ledunke rahmeten ve heyyi' lenâ min emrinâ raşedâ(raşeden). (Kehf Suresi 10. Ayet)

“Ey Rabbimiz! Bize katından bir rahmet ver ve içinde bulunduğumuz şu durumda bize kurtuluş ve doğruluğa ulaşmayı kolaylaştır.” (Kehf Suresi 10. Ayet)

"...Rabbenâ efriġ ‘aleynâ sabran veteveffenâ muslimîn(e)"

"Ey Rabbimiz, üzerimize sabır yağdır ve bizi Müslüman olarak öldür." (Â'raf, 7/126)

SIKINTIDA OKUNACAK DUA - İNŞİRAH SURESİ

İnşirah suresinin okunuşu, anlamı ve Arapçası...

Bismillâhirrahmanirrahim ﴾1﴿ Elem neşrah leke sadrek. ﴾2-3﴿ Ve vada’nâ ’anke vizrek. Elleziy enkada zahrek. ﴾4﴿ Ve refa’nâ leke zikrek. ﴾5-6﴿ Feinne me’al’usri yüsrâ. İnne me’al’usri yüsrâ. ﴾7-8﴿ Feizâ ferağte fensab. Ve ila Rabbike ferğab.

  • İnşirah Suresi’nin Anlamı

Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın adıyla ﴾1﴿ Biz senin göğsünü açıp genişletmedik mi? ﴾2-3﴿ Belini büken yükünü senden alıp atmadık mı? ﴾4﴿ Senin şânını ve ününü yüceltmedik mi? ﴾5-6﴿ Elbette zorluğun yanında bir kolaylık vardır. Gerçekten, zorlukla beraber bir kolaylık daha vardır. ﴾7-8﴿ Boş kaldın mı hemen (başka) işe koyul ve yalnız Rabbine yönel.

PEYGAMBERİMİZİN TAVSİYE ETTİĞİ SIKINTI DUASI

Peygamber Efendimiz’in Hz. Ali'ye (r.a) tavsiye ettiği her türlü sıkıntıyı gideren dua...

Hz. Ali (r.a.) şöyle der: “Resûlullah Efendimiz, başıma bir sıkıntı geldiğinde bana şöyle demeyi öğrettiler:


"Lâ ilâhe illâllâhül halimül kerimü sübhanellahi ve tebarekellahû rabbül-‘arşil-‘azîm vel hamdûlillahi rabbil alemin."

«Halîm ve Kerîm olan Allah’tan başka ilâh yoktur. Yüce Arş’ın Rabbi olan Allah’ı her türlü noksan sıfatlardan tenzîh ederim, O ne yüce bir varlıktır. Hamd, Âlemlerin Rabbi olan Allah’a mahsustur».” (Ahmed, I, 91, 92, 94)

ŞİDDETLİ SIKINTILI ZAMANDA OKUNACAK TESİRLİ SIKINTI DUASI

19. asrın en büyük âlim ve âriflerinden Ahmed Zıyâeddîn Gümüşhânevî -kuddise sırruh- Hazretlerinin büyük eseri "Mecmuatü'l Ahzâb"da yer verdiği bu duâ şiddetli sıkıntılara marûz kalındığında bunlardan kurtulmak için okunması tavsiye edilen çok tesirli bir duâdır.

Ağır ve şiddetli sıkıntıda okunacak duanın Arapçası, Türkçe okunuşu ve anlamı...

"İlâhî bi ehassı sıfâtike ve bi 'izzi celâlike ve bi a'zami esmâike ve bi 'ismeti enbiyâike ve bi nûri evliyâike ve bi demi şühedâike es'elüke ziyâdeten fi'l 'ilm ve tevbeten kable'l mevt ve râhaten 'inde'l mevt ve mağfireten ba'de'l mevt ve necâten mine'n-nâr ve duhûlen fi'l cenneh ve 'âfiyeten fi'd-dünyâ ve'l âhirah bi rahmetike yâ erhame'r-râhimîn...İlâhî bi hakkı Huseyn ve ahîhi ve ceddihî ve ebîhi ve ümmihî ve benîhi hallısnî mimmâ ene fîh bi rahmetike yâ erhame'r-râhimîn..."

"Allâhım! En özel sıfatın hakkı için, celâlinin yüceliği hakkı için, en büyük ismin (ism-i a'zam) hakkı için, peygamberlerinin ma'sûmiyeti hakkı için, velîlerinin nûru hakkı için, şehîdlerinin kanı hakkı için, bilgimi arttırmanı, ölmeden evvel tövbe nasîb etmeni, kolaylıkla can verebilmeyi, öldükten sonra affına uğramayı, cehennemden kurtulmayı, cennete girebilmeyi, dünyâ ve âhiret rahatını, senden rahmetin hürmetine istiyorum...Ey merhametlilerin en merhametlisi! Allahım! Hüseyin, dedesi, kardeşi, babası, annesi ve çocukları hürmetine, beni içinde bulunduğum bu durumdan rahmetinle kurtar. Ey merhametlilerin en merhametlisi!"

HZ. YUNUS'UN (A.S) SIKINTILI ZAMANDA OKUDUĞU DUA

Hz. Yunus'un (a.s) duasının Arapçası, Tükçe okunuşu ve anlamı...

Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz şöyle buyurmuştur: “– Ben bir söz bilirim ki, büyük bir üzüntüye, sıkıntıya düşmüş bir kul söylerse, Allah Teâlâ ona muhakkak bir çıkış yolu açar. Bu, kardeşim Yûnus’un sözüdür: Karanlık içinde kaldığı vakit:

"...Lâ ilâhe illâ ente subhâneke innî kuntu minez zâlimîn(zâlimîne)." (Enbiya, 87)

«Senden başka ilâh yoktur. Seni tenzih ederim, muhakkak ki ben zâlimlerden oldum.» (Enbiya, 87) demişti. (Bkz. Tirmizî, Deavât, 81/3505)

GAM VE SIKINTI BASINCA OKUNACAK DUA

Gam ve sıkıntı basınca okunacak duanın Arapçası ve anlamı...

Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- gam ve sıkıntı basınca şöyle derdi:




“Kullara karşı Allah bana yeter, mahlûklara karşı Hâlik bana yeter, rızk yiyenlere karşı rızık veren bana yeter. Bana O yeter ki O bana kâfî gelir. Bana Allah yeter, O ne güzel bir vekildir. Bana Allah yeter, O’ndan başka ilâh yoktur. O’na tevekkül ettim. O yüce Arşın sâhibidir.” (Suyûtî, el-Câmiu’s-Sağîr, no: 6580)

BELAYA UĞRAYINCA OKUNACAK DUA

Belaya uğramış bir kimsenin okuayacağı duanın Arapçası ve anlamı...

“Bir belâya duçar olmuş bir kimseyi görünce -kendi hâline şükrederek-:

«Seni mübtelâ kıldığı şeyden beni âfiyette kılıp, yarattıklarından pek çoğuna beni tafdil eden Allah’a hamd ederim» derse bu belâ ne olursa olsun ondan afiyette kılınır.” (bkz. İbn Mâce, Duâ, 22; Tirmizî, Deavât, 37; Tuhfetü’z-Zâkirîn, 198 vd.)

PEYGAMBERİMİZİN SIKINTILI VE ÜZÜNTÜLÜ ZAMANLARDA OKUDUĞU DUA

Peygamberimizin (s.a.v) sıkıntılı ve üzüntülü zamanlarda okuduğu duanın Arapçası, Tükçe okunuşu ve anlamı...

İbn-i Abbas -radıyallahu anhüma- der ki: Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- Hazretleri üzüntülü ve sıkıntılı halinde şöyle duâ ederlerdi:

"Lâ ilâhe illallâhül’azîm-ül-halîm lâ ilâhe illallâhü Rabbül-Arş-il’azîm lâ ilâhe illallahü Rabbüs-semâvâti ve Rabbül-Erdı Rabbül’Arş-il-kerîm."

“el-Azîm, el-Halîm Allah’tan başka bir ilâh yok! Arş-ı Azîm’in sahibi Allah’tan başka ilâh yok! Bütün semâların ve arzın ve çok şerefli Arş’ın sahibi Allah’tan başka ilâh yok!” (Buhârî, Deavât, 27; Müslim, Zikr, 83) Yâ Rabb! Bütün âlemlerin ve Arş’ın sahibi ve yegâne hükümrânı Sen’sin! Başımıza gelen şu sıkıntı ve belâyı izâleye ancak sen kadirsin. Bu sebeble senden istiyoruz. Kâffe-i mahlûkat; yani bütün yaratılmışlar senin kudret elindedir. Bilcümle mahlûkatın şerrinden bizi muhafaza ile himaye eyle demektir.

GAM KEDER MUSİBET ZAMANINDA OKUNACAK DUALAR

Gam keder musibet zamanında okunacak duanın Arapçası, Tükçe okunuşu ve anlamı...

Nebiyy-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuşlardır: “Sizden birinize bir düşünce yahud üzüntü geldiği zaman yedi defa:

"Allah, Allahü Rabbî, lâ üşriku bihî şey'en."

«Allah! Rabbim Allah’tır! O’na hiç bir şeyi şerîk koşmam ben!»desin.” (Ebû Dâvud, Edeb, 36; İbn Mâce, Duâ, 17) Kul: “Ey yedi göklerin ve büyük Arş’ın Rabbi olan Rabbim! Beni her üzüntü verici şeyden, dilediğin şekilde ve dilediğin yerden kurtar” derse Allah Teâlâ onun üzüntüsünü giderir. (Ali el-Müttakî, no: 3433)

SIKINTIDAN KURTULMAK İÇİN SABAH AKŞAM 7 DEFA OKUNACAK DUA

Sıkıntıdan kurtıulmak için sabah akşam 7 defa okunacak duanın Arapçası, Türkçe okunuşu ve anlamı...

Her sabah ve her akşam yedi defa:

“Hasbiyallahü la ilahe illa hu aleyhi tevekkeltü ve hüve Rabbül arşil azim.”

“Allah bana yeter, O’ndan başka ilâh yoktur, O’na tevekkül ettim. O, yüce Arş’ın Rabbidir.” diyen kimsenin dünyâ ve âhirete âid ne üzüntüsü varsa Allah giderir, bunda ister sâdık ister kâzib olsun.” (Ebû Dâvûd, Edeb, 100-101/5081)

SÜREKLİ ÜZÜNTÜYE UĞRAYAN KİMSENİN OKUYACAĞI DUA

Sürekli üzüntüye uğrayan kimsenin okuyacağı duanın Arapçası, Türkçe Okunuşu ve anlamı…

“Üzüntüye mübtelâ olan kimsenin edeceği duâ şudur:

"Allahümme rahmeteke ercû felâ tekilnî ila nefsî tarfate ‘aynin ve aslih lî şe'nî küllehü lâ ilâhe illa ente."

«Rahmetini umuyorum ey Allah’ım! Beni göz açıp yumuncaya kadar da olsa kendime bırakma (nefsime bırakma). Benim her hâlimi düzelt. Senden başka ilâh yoktur.» (Ebû Dâvûd, Edeb, 100-101/5090; Tuhfetü’z-Zâkirîn, 195 (İbn Hıbbân’dan)

ÜZÜNTÜ, KEDER, HASTALIK VEYA ZORLUK İSABET EDEN KİMSENİN OKUYACAĞI DUA

Kendisine bir üzüntü, bir keder, bir hastalık ve zorluk isabet eden kimsenin okuyacağıduanın Arapçası, Türkçe Okunuşu ve anlamı…

  • Arapçası, Türkçe Okunuşu ve Anlamı

“Kendisine bir üzüntü, bir keder, bir hastalık ve zorluk isabet eden kimse:

"Allahû rabbi la şerike leh."“Allah Rabbimdir, O’nun hiç şerîki yoktur.”derse bütün bunlardan kurtarılır.” (Râmüzû’l-ehâdis, 404 (Teberânî’den)

BENZER SIKINTI İÇİN OKUNMASI TAVSİYE EDİLEN DUALAR

ZOR VE SIKINTILI ZAMANLARDA OKUNAN SALAT-I TEFRİCİYE VE SALAT-I MÜNCİYE DUALARININ FAZİLETİ

İslam ve İhsan

Sıkıntı Duası

Büyü ve Sihirden Korunmak İçin Dualar

Dua Ederken Nelere Dikkat Etmelidir?

Duası Kabul Olanlar - Duanın Kabul Olduğu Yer ve Vakitler

Ayetel Kürsi Okunuşu - Ayetel Kürsi Duası Arapça Oku ve Dinle - Türkçe Anlamı Meali Tefsiri

PAYLAŞ:                

İçim sıkılıyor hangi duayı okumalıyım? İç sıkılmasına bunalmaya iyi gelen dua

İçimiz sıkıldığı zaman dua etmek isteriz. Bazen gün içinde içimize bir sıkıntı gelir ve rahatlama ferahlama ihtiyacı hissederiz. Umutsuzluk veya moralimiz bozuk olabilir ve bu gibi zamanlarda iç sıkılmasına iyi gelen dualar okuyabiliriz. Başta Peygamber Efendimiz Aleyhissalatu Vesselam olmak üzere birçok din büyüğünün ve İslam aliminin şiddetle tavsiye etmiş olduğu bu dua, iç rahatlatan dualardan biri olarak bilinmektedir ve bir kişinin kendisini darda hissettiği ya da gergin olduğunu fark ettiği herhangi bir zaman diliminde 21 defa okuması gerektiği ifade edilmektedir: "La havle ve la kuvvete illa billah…" Anlamı: Güç ve kuvvet ancak Allah'a mahsustur.
Ruh halini rahatlatmak için dua ve ibadet yapmak isteyenler öncelikle namaz kılarak başlayabilirler.

İÇ SIKILMASINA İYİ GELECEK DUALAR, BİLGİLER

Sıkıntı anında okunması gereken bazı dualar mevcuttur. İşte sizler için derlediğimiz bilgiler;

*"Sıkıntılı iken "Hasbünallah ve ni'mel-vekîl" deyiniz!"

*Hz. Sa'd (r.a.) anlatıyor: Resûlullâh (s.a.v.) buyurdular ki; "Balığın karnında iken, Zü'n-Nûn'un (Yûnus aleyhisselâmın) yaptığı duâ şu idi:

Lâilâhe illa ente sübhâneke innî küntü mine'z-zâlimîn.

Allâh'ım! Senden başka ilâh yoktur, Seni her çeşit kusurdan tenzîh ederim. Ben nefsime zulüm edenlerdenim." Bununla duâ edip de icâbet görmeyen yoktur.


*Sıkıntı için şu duayı okuyun: La ilahe illallahülazim-ül-halim la ilahe illallahü Rabbül-Arş-ilazim la ilahe illallahü Rabbüs-semavati ve Rabbül-Erdi Rabbül Arşil-kerim.) [Müslim]

*"Bir kimse, sıkıntılı zamanında on defa, Hasbiyallahü lâ ilâhe illâ hüve aleyhi tevekkeltü ve hüve rabbül arşil azîm'i okursa, Allahü teâlâ üzüntüsünü giderir."

*Bir sıkıntıya düşünce, "Bismillâhirahmanirrahim velâ havle velâ kuvvete illa billâhil aliyyil azim" diyeni Allahü teâlâ, sıkıntı ve belalardan muhafaza eder. [Deylemi, İbni Sünni]

*Hz. İbn-i Abbas (r.a.) anlatıyor: Hz. Peygamber (s.a.v.) üzüntü sırasında şu duâyı okurdu: ?

Lâilâhe illâllâhü'l-azîmü'l-halîmü, Lâilâhe illallâhu rabbü'l arşi'l-azîm. Lâilâhe illâllâhü rabbü's-semâvâti verabbü'l-'ardı verabbü'l-'arşi'l-kerîm.

*"Sıkıntıya düşen veya borçlanan, bin kere "La havle ve la kuvvete illa billahil aliyyil azim" derse, Allahü teâlâ işini kolaylaştırır."



İNŞİRAH SURESİ SIKINTI ÇÖZÜMÜ İÇİN DUA

Bismillahi'r-Rahmani'r-Rahim

Elem neşrah leke sadrek

Ve vada'na 'anke vizreke

Elleziy enkada zahreke

Ve refa'na leke zikreke

Feinne me'al'usri yüsren?

İnne me'al'usri yüsren?

Feiza ferağte fensab?

Ve ila rabbike ferğab?

İnşirah Suresi'nin Türkçe Meali:

Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın adıyla.

Senin için bağrını açmadık mı?

İndirmedik mi senden o yükünü?

O sırtında gıcırdamakta olan (ve bu şekilde sana eziyet veren) yükünü?

Senin şanını yüceltmedik mi?

Demek ki, zorlukla beraber bir kolaylık var.

Evet o zorlukla beraber bir kolaylık var!

O halde boş kaldığında yine kalk yorul!

Ve ancak Rabbinden ümit et, hep O'na doğrul!



İÇ RAHATLATAN DUA

Bir kişi, gece uyumadan önce 7 defa ve sabah uyandıktan sonra da 7 defa şu duayı yaparsa, o kişinin her anlamda içinin rahatlayacağı ve kendisini gerçek anlamda huzura sevk eden ilahi bir esintiyle ödüllendirileceği ifade edilmektedir:

"Hasbunallah ve ni'mel vekil, ve ni'mel mevla, ve ni'men nasîr."

Anlamı: Allah Teala, bize yeter, O ne güzel vekildir. Ne güzel Mevla ve ne güzel yardımcıdır.

Bu duayı her gece uyumadan önce 7 defa okuyan ve anlamını da derinden derine düşünen, sonrasında da her sabah uyandıktan hemen sonra 7 defa okuyan ve yine anlamını içtenlikle düşünen bir mü'min, Cenab-ı Hakk'ın mağfiretine ve rahmetine mazhar olarak karşısına çıkabilecek bütün handikapları aşacak bir yeterliliğe sahip olacak ve inşallah içinin rahatladığını ve huzur bulduğunu görerek Cenab-ı Hakk'ın merhametinin kendisine yar ve yardımcı olduğunu hissedecektir.

İslam alimleri, bu duayı tarif edildiği şekli ile okuyan insanların içinin rahatladığını, bunun yanı sıra insan ilişkilerinde de muazzam noktalara geldiklerini ifade etmişler ve bu duayı kadın ya da erkek her müminin mutlaka yapması gerektiğine bilhassa parmak basmışlardır.

İÇ RAHATLATAN, İÇ SIKINTISINA İYİ GELEN DUALAR

Bu niyaz, özellikle asrı saadet döneminde Peygamber Efendimiz Aleyhissalatu Vesselam tarafından insanlara tavsiye edilen ve okunması halinde huzur ve saadeti celbeden bir özelliğe sahip olduğu için, birçok İslam alimi bu duanın bir iksir-i azam olduğunu ifade etmişlerdir:

"Ya zel-celal vel-ikram"

Anlamı: Hem azamet sahibi,hem fazlu kerem sahibi Büyüklük, fazl ve kerem sahibi.

Bir kişi kendisini kötü hissettiği herhangi bir zaman diliminde ya da kötülüklerle dolu olan herhangi bir yerde, bu duayı 7 defa üst üste okursa ve bu esnada da kendisini Cenab-ı Hakk'ın merhameti ve rahmetine iltica etmiş olarak bulursa, o kişinin bütün kötülüklerden korunacağı ve bütün musibetlere karşı muazzam bir potansiyel ile dolacağı bilinmektedir.

Fakat bu muazzam niyazı okuyan kişinin 7 defa üst üste okuması ve bu esnada da Cenab-ı Hakk'ın merhametine ve kudretine tam manası ile iltica etmesi gerekmektedir; aksi takdirde dua, etkisiz ve hükümsüz olacaktır.

Birçok İslam alimi bu duanın iksir-i azam mahiyetinde ve niteliğinde olduğunu ifade etmişlerdir, çünkü gerçekten de bu iç rahatlatan duayı okuyan ve duanın mucizelerini üzerinde gören birçok insan bulunmaktadır ve bunların aktarımları da bizim için oldukça anlamlıdır.

Size iç rahatlatan dua başlığı altında oldukça etkili 5 adet müthiş duadan bahsederek darda veya zorda kaldığınızda hangi duaları okumanız gerektiğini izah etmeye çalıştığımız bu yazımızı bitirirken, şimdi de müthiş bir kitap tavsiyesinde bulunmak istiyoruz.



Haber ile daha fazlasına ulaşın:

Gündem

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası