lomber lordoz düzleşmesi ekşi / lomber lordoz - ekşi sözlük

Lomber Lordoz Düzleşmesi Ekşi

lomber lordoz düzleşmesi ekşi

Bel Düzleşmesi ve Tedavisi

Bel çukuru düzleşmesi de denilen lomber lordoz azalması, genellikle sonradan oluşan yani kavisin ortadan kalkması bozukluğudur. Genel nedenleri arasında ilk sırada duruş bozuklukları gelmektedir. 

Ayakta dururken ve günlük yaşam içinde hareket ederken yer çekimine karşı vücudumuzu tuttuğumuz pozisyona duruş denir. İyi bir duruş için sağlıklı bir omurga gerekir. 

Omurgaya yandan bakıldığında dört bölgede eğrilik (açılanma) gözlenir. Boyun ve bel bölgesinde oluşan eğrilikler içe doğru bakarken, sırt bölgesi ve kuyruk sokumu bölgesinde oluşan eğrilikler ise dışa doğru bakar. Omurgamız ve omurgamızdaki bu eğrilikler sayesinde vücudumuz desteklenirken, yük taşıma ve hareket etme işlevleri de gerçekleşebilmektedir. 

Bel Düzleşmesi Nedir? 

Bel bölgesinde yapısal olarak bulunan eğriliğin azalması veya ortadan kalkmasına bel düzleşmesi denmektedir. Tıp dilinde lomber lordozis denen bu hastalıkta ağırlık merkezi yer değiştirmekte, bunun sonucu olarak da omurga ve bele binen yük dağılımında değişmeler gerçekleşmektedir.

 Bel Düzleşmesi Nasıl Oluşur? 

Bel bölgesindeki kasların uzun süre aynı pozisyonda kalması, kas gerginliğinde artışa yol açarak bir çeşit kas spazmının gelişmesine neden olur. Bunun sonucu olarak da omurganın o bölgedesindeki eğriliğinde giderek bir silinme başlar (eğrilikte azalma). Zaman içinde kaslarda oluşan spazmın yansıması, omurlar arasında bulunan diske doğru olur. Tüm bunların birbirlerini tetiklemesiyle bel düzleşmesi meydana gelir. Uzun dönemde omurganın düzleşmesi o bölgedeki disklerin yapısında da bozulmalara yol açarak ileride bel fıtığı oluşumuna da katkıda bulunur. 

Bel Düzleşmesi Neden Olur? 

  • Birçok nedeni olsa da başlıca neden hareketsiz yaşam tarzıdır. Özellikle masa başı görevi olan veya uzun süre aynı pozisyonda kalmak durumunda olan çalışanlar risk altındadır. (Hareketsizlik bel kaslarını zayıflatarak güçsüzleştirir), 
  • Masa başında veya farklı bir konumda uzun süre yanlış pozisyonda oturmak, 
  • Fazla kilolu olmak. (Aşırı kilo, iskelet sistemi üzerinde yük oluşturur),
  • Ağır yük taşımak veya meslek olarak bunu devam ettirmek zorunda olmak,
  • Düşme vb. gibi nedenlerle bel bölgesine darbe almak,
  • Ankilozan spondilit (AS) gibi omurganın tamamını tutan hastalıkların sonucu olarak,
  • Başta laminektomi olmak üzere omurga cerrahisi sonrası,
  • Uzun boylu ancak oldukça zayıf olan kişilerde. (Bel, boynun yükünü taşıyamaz),
  • Skolyoz gibi doğuştan gelen bazı omurga hastalıklar,. 
  • Kemik erimesi ve kemik zayıflığı gibi nedenler. 

Bel Düzleşmesinin Belirtileri Nelerdir? 

Bel bölgesindeki omurga yapısının bozulması sonucu kas, tendon ve bağlar eski gücünü kaybeder. Zaman zaman kas ve tendonlarda meydana gelen gerilmeler ile bel düzleşmesine ayak uydurulmaya çalışılır. Genel belirtiler; 

  • En önemli belirti bölgesel ağrıdır. Oturup kalkarken ve öne doğru yapılan hareketlerle artarak devam eden ağrı, zaman içinde sürekli bir hal alabilir. 
  • Vücudun dik durmasında zorlanmalar yaşanabilir.
  • Öne doğru eğik durma, eğilme ihtiyacı artabilir.
  • Kas ağrıları ve yorgunluğa neden olabilir.
  • Zaman içinde bacaklara vuran ağrılar ortaya çıkabilir. 

Bel Düzleşmesi Nasıl Teşhis Edilir? 

Hastayı doktora getiren şikayet genellikle ağrıdır. Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanına yapılan müracaat ile ayrıntılı öykü (anamnez) alınır. Yapılacak detaylı bir fizik muayene ile hastalık tanısı konur ya da şüphelenilir. Radyolojik olarak uygulanan düz film, MR gibi tetkikler sonucunda kesin tanı gerçekleşir.

Bel Düzleşmesi Tedavi Edilebilir mi? 

Tedavi edilebilir ancak tedavide konservatif olunmalıdır. Bu nedenle fizik tedavi ve rehabilitasyon ilk seçenek olarak tercih edilmelidir. Öncelikle bel egzersiz uygulamaları düşünülmeli, egzersizler ile kısalmış ve sertleşmiş kaslar rahatlatılmalıdır. Bunun için açma germe, güçlendirme ve esneme egzersizleri planlanmalıdır. Oluşabilecek ağrılar için kas gevşetici ve antienflamatuar ilaçlar kullanılabilir.

 Zamanında uygulanacak fizik tedavi ve rehabilitasyon programları ile yüz güldürücü sonuçlar alınmaktadır. Bunun için öncelikle lomber lordozis’e neden olabilecek diğer faktörlere (oturma, pozisyon bozukluğu vb. gibi ) odaklanılmalıdır. Bunlar ortadan kaldırıldıktan sonra yapılacak rehabilitasyon ve egzersiz tedavileri daha etkili sonuçlar verecektir. Önemsenmeyip hekime müracaat edilmeyen durumlarda daha ileri dönemlerde bel fıtığı gelişme riski yüksek olacaktır.

 Bel düzleşmesi tedavisinde kaslarda tembelliğe yol açacağı için bel korsesi önerilmemektedir.

lordoz

  • hiç öyle sporla mporla, pilatesle cart curtla sonradan düzeleceğine inanmadığım lanet şey. düzelseydi bende düzelirdi, hiç ümitlenmeyin. başka bir çözümü olmalı, lütfen olmalı

    sayesinde, ömrümün son 15 yılının her sabahını bel ağrısı ile geçiriyorum. rahat ettiğim yatak belki 1 belki 2 tane olmuştur. pantolonlara kemer takmıyorum çünkü zaten ince olan bel, omurganın içe fazla kıvrılmasıyla daha da incelip aşağı kısmı (bkz: kalça) daha da geniş gösteriyor. soytarı gibi oluyorum. evet ayrıca pantolonların arka bel kısmında (bkz: cennet cehennem obrukları) gibi boşluk kalıyor sürekli daraltmak zorunda kalıyorum. ayrıca aklıma gelmişken tavsiye vereyim, bundan muzdarip olanlar; spor falan yapıyorsanız, squat falan yapmayın aman. yaptığınızda bel ve kalça arasındaki orantısızlığı daha da artırıyorsunuz sonra nasıl kapatacam ben bunu diye düşünürsünüz.

    neyse işte sevgili annaneme, anneme, teyzelerime burdan selam ediyorum. istikrarla bu geni gururla taşıyor ve taşıtıyorsunuz ve daha kaç kuşak devam edecek merak da ediyorum hani ama gerçekten imdat. ağrısız uyanmak istiyorum.

  • önden göbeği, arkadan popoyu ayrı çıkartan iğrenç bir rahatsızlık. ne uzun süre ayakta durabilir ne de yürüyebilirsiniz. şu videonun yorumlarından birinde herkes yüzüstü yattığını söylemiş ki bana da mantıklı geldi. 30 yıldır yüzüstü yatıyorum mnako. videodaki egzersizleri uygulayıp yüzüstü yatmamaya çalışacağım artık. gelişmelerden haberdar ederim.

    edit: uğraşmadım sonrasında. sorup durmayın :)

  • sözlüğün en yakışıklı erkeği kim sorunsalını tarihe gömen yazar.

    her türlü pisliğimi biliyor olmasının bu görüşümle bir alakası olmadığını ve yazdıklarını okurken tattığım haz devinimini, mutantan bir esrimeyle değil, seküler bir sükunetle deneyimlediğimi de ayrıca belirtmek isterim.*

  • doktorum doğuştan kaynaklandığını söylemişti, sadece spor yaparken bazı hareketleri yapmakta zorlanıyorum herkesin beli uzandığında dümdüz olurken benim her zaman bir oyuk oluşuyor ve pantolonlarımın beli hep boldur ama ben estetik açıdan memnunum, düzenli olarak yüzdüğüm için ağrılarım pek olmuyor.

  • yanlis kullanilan bir terimdir. omurga zaten s seklindedir, orada olmasi gereken bir ice bukukluk var, buna lordoz denir.

    rahatsizlik haline ise hiperlordoz denir. (bkz: hyperlordosis)

    ancak bu cok cok cok sik sekilde karistiriliyor, pek iyi degil.

    simdi eger lordoz biraz fazla ise, spor yaparken dikkat etmeniz gereken seyler var:

    - extension yaptiginiz hareketler varsa eger bunlari kontrol etmeniz. ornegin ohp yapiyorsaniz, kalca kaslarinizi sikmayi unutmayin. yaptiginiz her extension hareketinde kalca kaslarinizi sikmaya calisin.

    - deadlift yapiyorsaniz eger neutral spine konumunu korumaya calisin, belinizi gereginden fazla iceri bukmeyin duz duracak diye. bel agrilarinin (extension a bagli) en yaygin nedenlerinden biridir.

  • kendini thicc ya da booty zanneden birçok kadının muzdarip olduğu durum. instada görüyorum sık sık. aslında denildiği gibi patolojik olanın adı lordoz artışı veya hiperlordoz.

    anterior pelvic tilt'in doğal bir sonucu.

    genetik ve çevresel faktörlerin birleşimi ile oluyor, insanın oturması sıkıntıyı başlatıyor desek yanlış olmaz herhalde. oluşmasında birden fazla kas grubu etkili ama en etkilisi psoas kası. bel omurları ve uyluğu bağlayan bu kas kasıldıkça bel omurlarını öne çektiriyor. oturma pozisyonunda sıkıntı yok çünkü kalça eklemi fleksiyona geldiği için kas rahatlıyor ve bel omurlarını rahat bırakıyor arkaya doğru ancak ayağa kalkınca yeterli uzunlukta olmayan bu kas omurları ve öne çekiyor yine, omurlarla birlikte batın içi yapıları da tabi. göbekli ve kötü bir görüntü oluşuyor.

    kısalmış psoas kası

    bu kısalmada genetik faktörlerin, çok ve yanlış oturmanın etkili olduğu söyleniyor.

    esneme hareketleriyle bu kası zayıflatmak ve boyunu uzatmak bir noktaya kadar mümkün. etkili olan diğer güçlü ve zayıf kaslara da düzeltmeye yönelik egzersizler yapılırsa lordoz artışı zamanla bir miktar düzelebilir.

    güçlü olan ve zayıflatılması gereken kaslar: kalça, fleksörleri, quadriceps ve lomber kaslar(lomber bölgeye yönelik esneme hareketi pek önerilmez fıtık riski nedeniyle)

    zayıf olan ve güçlendirilmesi gereken kaslar: karın kasları, hamstring grubu ve kalça. kalçayı squatla değil quadricepse yüklenmeyen hareketlerle güçlendirmek daha mantıklı.

    youtube'a pelvic tilt exercises yazarsanız güzel videolar var. postür çok önemli, hem estetik açıdan hem de ilerleyen dönemde omurga ağrıları yaşamamak için.

  • bele yanadan bakıldığında beldeki kavistir her insanda olması gerektiği kadar olmalıdır. aşırı artmış veya azalmış lordoz sorunlara neden olabilir.

  • bende de olduğundan şüpheleniyorum:/ evet 35'inden sonra bunu farkettim. sonra araya pandemi falan girdi gidemedim doktora. pazartesi gideceğim bakalım düşündüğüm gibi mi çıkacak ve ne önerecek.

  • bir nick. bir takma ad. bir lakap.

    yorgunken de kosmaya calisan.
    dusmanken bile kiymet bilen.
    hem ozleyen, hem ozlenen.
    yasli fakat genc hisseden.
    azgin ama durgun.
    edepsiz ve uslu.
    kotu gun dostu.
    bir yazar.

  • ana çatışma anneyle ilişkili değersizleşmedir:

    "annem beni bok gibi hissettirdiğinde yardım için babama doğru bakıyorum!"

    "başkalarının önündeyken kendimi gizlemek istiyorum."

ekşi sözlük kullanıcılarıyla mesajlaşmak ve yazdıkları entry'leri
takip etmek için giriş yapmalısın.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası