gfr nasıl yükseltilir / BÖBREK SAĞLIĞINI KORUMANIN YOLLARI

Gfr Nasıl Yükseltilir

gfr nasıl yükseltilir

BÖBREK SAĞLIĞINI KORUMANIN YOLLARI

Böbreklerin temel fonksiyonunun vücutta oluşan artık ürünleri ve fazla sıvıyı uzaklaştırmak olduğu yaygın olarak bilinen bir konudur. Bu atılma olayı idrar aracılığı ile gerçekleşir. Bu işlem vücut kimyasının sabit olması için oldukça önemlidir. Ancak, böbreğin bunun dışında da önemli fonksiyonları vardır:

Kan basıncını düzenleyen hormonları salgılar,

Vücudumuzdaki D vitaminini aktif hale getirir,

Kan hücrelerinin üretimi için gerekli olan hormonu salgılar.

Böbrek hastalıkları çeşitli şekillerde karşımıza çıkar. Böbrek fonksiyonlarının ani olarak azalması akut böbrek yetmezliği olarak bilinir ve çeşitli hastalıklar ve ilaçlar sonucunda ortaya çıkabilir. Böbrek fonksiyonlarının daha uzun zaman içerisinde geriye dönemeyecek şekilde azalması ise kronik böbrek hastalığı olarak bilinir. Türk Nefroloji Derneği’nin yaptığı bir araştırmaya göre ülkemizde kronik böbrek hastalığı oranı %15,7 gibi azımsanmayacak bir orandadır.

Böbrek hastalığı tablosu nasıldır? :

Böbrek hastalıkları karşımıza farklı görünümlerle çıkabilir: Halsizlik, yorgunluk, konsantrasyon bozukluğu, kas krampları, bacaklarda veya ayak bileğinde şişlik, göz kapaklarında şişme, kuru, kaşıntılı cilt. Ancak hastaların önemli bir kısmında böbrek yetmezliği ileri aşamaya gelinceye kadar herhangi bir şikâyet oluşmayabilir. Bu nedenle böbrek hastalığı açısından risk altında olanların düzenli olarak kontrollerini yaptırmalarında fayda vardır.

Kimler risk altındadır? :

En büyük risk faktörleri; Diyabetes Mellitus (Şeker Hastalığı), Hipertansiyon, ileri yaş ve ailede böbrek hastalığının bulunması veya daha önce böbrek hastalığı geçirmiş olmaktır.

Böbrek hastalığı nasıl tanınır? :

1) Kan basıncı ölçümü: Kan basıncı yüksekliği böbrek yetmezliğinin en önemli nedenlerindendir.

2) İdrar testi: İdrarda protein bulunması böbrek hastalığının en erken bulgusu olabilir. 

3) Kan testleri: Kanda kreatinin ölçümü ve buna bağlı Glomerüler Filtrasyon Değerinin (GFR) hesaplanması böbrek fonksiyonlarını değerlendirmede kullanılan en doğru yöntemdir.

4) Böbreğin radyolojik olarak görüntülenmesi. Özellikle ultrasonografi böbrek hastalarını değerlendirirken vazgeçilmez bir yöntemdir.

Böbrek hastalığı ve kalbimiz:

Böbrek hastalığı kalp ve damar hastalıklarının gelişimi için büyük bir risk faktörüdür. Kalp ve damar hastalıkları böbrek hastalarında başkalarına göre daha sık ve daha erken yaşta ortaya çıkar. Bu nedenle böbrek hastalığı olanlarda kalbin korunması büyük önem taşımaktadır.

Böbreklerimizi korumak için neler yapmalıyız?

Herhangi bir hastalığımız bulunmasa bile böbreklerimizi korumak adına yapabileceklerimiz vardır:

  1. Düzenli egzersiz
  2. Vücut ağırlığının kontrolü
  3. Dengeli beslenme
  4. Sigaranın bırakılması
  5. Alkol tüketiminin sınırlandırılması
  6. Yeterli sıvı alımı
  7. Yılda bir hekim kontrolü
  8. Ailedeki hastalıkların bilinmesi
  9. Kan basıncı ölçümü

Eğer böbrek hastalığınız saptanmışsa bunun ilerlememesi, ilerlemesinin yavaşlatılması veya geriletilmesi anlamında alınabilecek önlemler vardır:

  1. Kan basıncının kontrolü.

Kan basıncı yüksekliği böbrek yetmezliğine yol açabileceği gibi, hipertansiyon böbrek hastalığının bir bulgusu olarak da karşımıza çıkabilir. Kan basıncının iyi kontrol edilememesi böbrek hastalığını hızlandırır.

  1. Şeker hastalığınız varsa kan şekerinin kontrolü

Ülkemizde diyaliz hastalarında böbrek yetmezliğinin en sık görülen nedeni Diyabetes Mellitus tur. Kan şekerinin iyi kontrolü böbrek hastalığının gelişmesini engelleyebilecektir.

  1. Tuz alımının azaltılması

Ülkemizde tuz Avrupa ülkelerine göre 3 kat fazla tüketilmektedir. Tuzun fazla kullanılması hipertansiyona, ödeme ve böbreğin olumsuz etkilenmesine yol açacaktır.

  1. Bilinçsiz ilaç tüketilmemesi, özellikle romatizmal ağrı kesicilerden kaçınılması.

Böbrek fonksiyonu bozuk olanların romatizmal ağrı kesicileri, radyolojik görüntüleme için kullanılacak ilaçları ve bazı antibiyotikleri kullanmaları böbrek fonksiyonlarını olumsuz etkileyebilecektir.

  1. Düzenli Nefrolog takibi:

Böbrek hastalarının düzenli hekim kontrollerini yaptırmaları, hastalığın erken tanısı, ilerlemesinin yavaşlatılması veya geriletilmesi açısından büyük önem taşımaktadır.

Bu bir bilgilendirme yazısıdır. Daha ayrıntılı bilgi için doktorunuza başvurunuz Randevu için funduszeue.info adresin ziyaret edebilir ya da no’lu telefonu arayabilirsiniz

 

Egfr Nedir? Egfr Ka&#; Olmalı? Y&#;ksekliği Ve D&#;ş&#;kl&#;ğ&#; Nedenleri

EGFR, böbrek rahatsızlığı bulunan bireylere yapılan bir testtir. Bu test ile böbreklerin nasıl çalıştığını anlamak mümkündür. Böbrek içerisinde bir hastalık var ise hastalığın durumu bu test ile anlaşılmaktadır. Tahlil neticelerini de bu değerin düşük veya yüksek çıktığını gören bireyler bu durumun neye bağlı olduğunu merak etmektedirler. Bunun hakkında bilgi vermek doğru olacaktır.

EGFR Nedir?

EGFR testi, böbreklerin sağlığının kontrolü için yapılır. EGFR testiyle böbreklerin süzme fonksiyonları değerlendirmektedir. Rahatsızlık şüphesi vaziyetinde idrar bir gün boyunca biriktirilir. Bununla beraber kreatinin değerleri hesaplanır. EGFR testinin yorumlanması adına kreatinin ve üre değerlerine bakmak önemlidir.

Kreatinin değeri, GFR değerini simgeler. Bu test böbrek rahatsızlığı şüphesinin dışında böbrek nakli olan bireylere de uygulanmaktadır. Bireyde; kalp hastalıkları, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, idrar tıkanıklığı ve sık sık yinelenen idrar yolu enfeksiyonu bulunuyorsa bu test istenmektedir. Alınacak kan örneği ile bireyin kreatinin değeri test edilir.

EGFR Kaç Olmalı?

Kandaki kreatinin yüksek seviyede olduğu zaman böbrekler uygun filtrelemeyi yapamaz. GFR’nin normal değerleri durumlara ve yaşa göre değişebilir. Sağlıklı yetişkin insanlarda bu değerin 90 mLdk ve üstünde olduğu söylenebilir. Yaşlı ve çocuklarda bu değerin mL/dk olduğu söylenebilir. Böbrek hastalığının erken bulgularında bu değerin mL arasında olduğu belirtilebilir. Bireyde böbrek yetmezliği bulunuyorsa bu değer; mL/dk şeklindedir.

EGFR Yüksekliği Nedenleri

İdrar yollarının tıkanması halinde, böbrekler idrar tutamadığı için şişmektedir. Bu yüzden böbrekler görevini iyi bir biçimde yerine getiremeyip, atıkları atamaz duruma gelir. Bu durumda da kreatinin yüksekliği başlar. Böbreklerde görevli olan ve kanı süzen pek çok Nefron ismi verilen yapılar bulunur. Bunların iltihaplanmaları vaziyetinde böbreklerde hasar oluşmaya başlayarak böbrek yetmezliğine neden olurlar. Bu da EGFR yüksekliği nedenleri arasında bulunmaktadır.

EGFR Düşüklüğü Nedenleri

EGFR düşüklüğü nedenleri arasında böbreğin hasar görmesi oldukça önemli bir faktördür. Böbreklerin hasar görmesi bu değerinin düşmesine neden olan en önemli nedendir. Bunu belli eden bazı belirtiler vardır. Bunlar; halsizlik, kaşıntı, bulantı, kusma, tansiyon yükselmesi, vücudun su toplaması, tende kuruma, konsantrasyon güçlüğü, idrarın miktarında artma azalma, kansızlık ve buna bağlı olarak erken yorulma, çarpıntı gibi tüm belirtiler böbreklerin hasar almasına işaret olabilir. Bu durumlar ise, EGFR düşüklüğü nedenleri arasında yer almaktadır.

GFR Nedir? GFR kaç olmalı? Yüksekliği ve düşüklüğü nedenleri

GFR NEDİR?

Glomerüller kanı süzerek kanda bulunan zararlı maddelerin vücuttan atılmasını sağlamaktadır. GFR (Glomerüler Filtrasyon Hızı) fonksiyon gösteren her bir nefronda, glomerüllerden birim zamanda süzülen plazma miktarının toplamıdır.

GFR yaş, cinsiyet ve vücut kitlesi ile değişebilir, ayrıca gebelik, bazı ilaçlar, beslenme biçimi de GFR'yi etkiler. GFR gün içi değişken bir ritme sahiptir, öğleden sonraya kıyasla gece yarısı yüzde 10 daha düşüktür.

Böbrek fonksiyonun bir ölçüsü olan veya böbrek hasarının varlığını belirleyen GFR sayesinde böbrek rahatsızlıklarının tanısı konmakta ve tedavi seçenekleri sunulmaktadır. Tedavi seçenekleri ve süresi ise hastalığın ya da hasarın derecesine göre belirlenmektedir.

GFR DEĞERİ KAÇ OLMALI?

GFR testi belli periyotlarla yapılan, böbrek fonksiyonlarını izleyen test türüdür. Bu testin sonucunun, minimum ve maksimum değerleri geçmemesi gerekiyor. Kanda bulunan Kreatin'in seviyesi olarak bilinen GFR, kan testi olarak da biliniyor.

Kreatin'in seviyesi, böbreklerde herhangi bir hastalık olup olmadığını ortaya çıkarıyor. Ancak tüm yaş guruplarında, seviyeler bir tutulmuyor. Yaş ve cinsiyet farkı, testin seviyesinin belirlenmesinde oldukça önemli. Tüm bu durumlarda bile GFR testi normal değerleri aralığında olmalıdır.

Erkeklerde normal kreatin değerleri, mg/dL arasında seyreder. Kadınlarda değerler, değerleri arasında seyreder. Kadınlarda gebelik durumlarında, kreatin miktarında azalma görülür.

GFR YÜKSEKLİĞİ

GFR yüksekliği, aynı zamanda kanda bulunan kreatinin yüksekliğiyle doğru orantıya sahiptir. GFR yüksekliğinin sebepleri şunlardır:

- Kan akımının azalması

- İdrar yolları tıkanıklığına bağlı olarak kirli maddelerin dışarı atılamaması

- Nefronların iltihaplanması

- Bakterilere bağlı olarak ortaya çıkan hastalıklar

- Böbrek yetmezliği.

GFR DÜŞÜKLÜĞÜ

GFR düşüklüğü kanda kreatinin düşüklüğü ile doğru orantılıdır.

Nedenleri şunlardır:

- Kaslarda zayıflık, ağrı ve halsizlik

- Karaciğer hastalıklarına bağlı olarak ortaya çıkan kreatinin eksikliği

- Aşırı su kaybetme.

Kreaitin düşüklüğü ve yüksekliği altında yatan nedenler dikkate alınarak test edilmektedir. Bu test sonuçlarına bağlı olarak tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.

Tedavi altında yatan sebeplere bağlı olarak ilaçla ya da cerrahi müdahaleyle gerçekleşmektedir.

NTV’yi sosyal medyadan takip edin

TwitterFacebook

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası