edd lmp ne demek / Ultrason Terimleri Nelerdir? Ultrason Terimleri Listesi Ve Anlamları - Sağlık Haberleri

Edd Lmp Ne Demek

edd lmp ne demek

Ultrason Terimleri Ne Anlama Geliyor? Ultrason Kağıdında Ne Nerede Yazar?


Ultrason yüksek frekanslı ses dalgaları yayarken geri dönen titreşimleri ölçmek için rahim içerisinde gelişen fetüsün bir görüntüsünü oluşturmak için kullanılan tıbbi bir alettir.

Ultrason Terimleri Ne Anlama Gelmektedir?

Ultrason görüntülenmesi uzun yıllardan beri gebelikte yapılan rutin kontrollerinde kullanılmaktadır. Ayrıca bu aletin kullanışlı, güvenli ve etkili teşhis yöntemi olduğu da kanıtlanmıştır. Ultrason cihazları görüntü elde edebilmek için radyasyon yaymamaktadır. Bu sayede anne ve fetüse tehlike vermeden güvenli bir şekilde kullanılmaktadır.

Ultrason gebelik dönemi boyunca annelere rehberlik eden ve bebeğin nasıl ilerlediğini gösteren bir alettir. Hamile bayanlar doğuma kadar pek çok tıbbi terim ile karşılaşabilirler. İlk hamileliği yaşayan bayanlar ise bu terimlere oldukça yabancıdır. Pek çok karmaşık tıbbi sözcükler ve tedirginlikler hamilelik boyunca ön planda olabilir. Bu terimlerden bazıları da ultrason cihazlarında görülen, ve çoğunluğu kısaltmalardan oluşan terimlerdir.

Ultrason Kağıdında Ne Nerede Yazar?

Ultrason terimleri hamilelik döneminde bebeğin gelişiminin takip edilmesi açısından çok önemlidir. Buna sebep olarak da ultrason terimlerinin normal değerlerin kontrol edilmesi ile anne karnındaki bebeğin gelişimi hakkında detaylı bilgi sahibi olunurken bu terimlerin bilinmesi gereken özel parametreler de bulunmaktadır. Bu değerler şunlardır:

- AC: Bebeğin karın çevresinin ölçüsü anlamına gelir.
- AD: Bebeğin karın çapı anlamına gelir.
- AFI: Amniotik sıvı miktarının ultrason ile net bir şekilde göstermektedir.
- CRL: Bebeğin popo ve baş mesafeni belirtir.
- DD: Bu değer bebeğin tahmini olarak doğum tarihini belirtir.
- EDD: bebeğin tahmini doğum tarihidir ve diğer terimler ile birlikte kullanılmaktadır.
- EDD (LMP): Son adet tarihine göre doğum zamanını belirtir.
- EDD (AUA): Bebeğin anne karnındaki ölçümlerine bağlı olarak doğum zamanını gösterir.
FHR: Bebeğin kalp atış hızını belirtir. FHR fetusun kalp atış hızıdır.
- EFW: Ultrason ölçümleri ile birlikte kullanılır. Bebeğin ağırlığını tahmini bir şekilde belirtir.
- FL: Uyluk kemik uzunluğu değeridir.
- GA (AUA): Bu değer ölçümüne göre tahmini bebek yaşını verdiği belirtidir.
- GA (LMP): Anne adayının son adet döneminden ölçümün yapıldığı güne kadar olan zamanı belirtir.

Gebelikte CRL Ölçümü Kaç Olmalıdır?

haftaya kadar yapılan bu ölçüm ile ilgili aşağıdaki tabloyu inceleyerek, normal, alt ve üst değerleri öğrenebilirsiniz.  veya CRL nedir sorusunun yanıtlarını buluyoruz.

AC Ne Demek?

Ultrasonda AC ne demek diye merak eden sevgili anneler, bu değer bebeğin karın çevresinin ölçüsüdür. Bu ölçü fetusun ağırlığını ölçmek için başka birkaç parametreyle birlikte kullanılıyor.

Gebelikte AC değeri bebeğin anne karnında kilosu gelişiminin sağlıklı olup olmadığından doğum şeklinin belirlenmesine kadar farklı konularda önem taşıyor. Hem düşük ağırlıktaki bebekler hem de kilolu bebekler doğumda ve sonrasında çeşitli komplikasyonlarla karşı karşıya kalabiliyor. Bu sebeple bebeğin kilo ve boy bilgilerinin alınması önem taşıyor. Aynı zamanda AC değeri, BPD ve FL gibi değerlerin bir arada değerlendirilmesi ile yaklaşık olarak saptanabiliyor. Hamilelik haftasına göre AC değerini merak eden anneler aşağıdaki tablodan hafta hafta AC değeri kaç olmalı inceleyebilir.

AC Tablo

Ultrasonda GA Ne Demek?

Ultrason çıktısında en merak edilen değerlerden biri de GA değeridir. GA (AUA) ve GA (LMP) olmak üzere iki farklı GA değeri vardır. Bu sebeple GA nedir, ultrasonda GA ne demek gibi çeşitli sorular anneler tarafından merak ediliyor.

Ultrasonda GA (AUA) terimi tahmini bebek yaşını veriyor. Bu değer ayrıca tahmini doğum tarihinin belirlenmesinde de kullanılıyor.

GA (LMP) ise son adet tarihi üzerinden geçen gün sayısını belirtiyor. Buna göre bebeğin kaç hafta ve kaç günlük olduğu hesaplanabiliyor.

Ultrason Ölçümleri Ne Kadar Doğru!

FL Ne Demek

Ultrasonda Bebeğin Boyu Ultrasonda Boy Terimi

Ultrasonda FL Ne Demek?

FL (Femur Kemiği) uyluk kemiği uzunluğu demektir. Ultrasonda boy terimi FL yazan değerdir. Ultrasonda bebeğin boyu tahmin edilirken kullanılan en önemli parametre FL değeridir. FL değeri 7 ile çarpılıp tahmini boy uzunluğu belirlemek gerekir.

FL Değeri ile Boy Hesaplama

Peki ya ultrasonda boy ne demek? Öncelikle anne karnında bebek boyu hesaplama haftaya kadar boyun ile popo arasındaki mesafe ölçülerek yapılıyor. Bu sürede yapılan ölçümlerde bacak boyu hesaba katılmıyor.   Haftadan sonra ise Femur kemiği uzunluğu da ölçülerek baştan topuğa kadar olan mesafe özel bir formül ile hesaplanıyor. Kalçadan dize kadar olan kemiğe femur kemiği adı veriliyor.

FL Ölçümü Kaç Olmalı?

Tüm değerlerde olduğu gibi FL değerinden de alt sınır, normal değer ve üst sınır olmak üzere üç parametre vardır. Üstelik bebeğinizin değerlerini aşağıdaki tablo aracılığı ile normal değerlerle kıyaslayabilirsiniz.

Bebeğin Tahmini Ağırlığı TFA-EFW

Hafta Hafta FL Uzunluğu

Hafta Hafta FL Uzunluğu

Bebeğin Tahmini Ağırlığı TFA nedir? EFW Nedir?

Gebelerin en merak ettiği konulardan biri de bebeğin kilosudur. Peki, ultrason kağıdında bebeğin kilosu nerde yazar? Ultrasonda EFW ne demek? TFA nedir?

Her hafta bebeğin kaç gram aldığı, bir susam tanesinden karpuza günden güne büyümesi anneler tarafından yakından takip ediliyor. Pek çok değer gibi bebeğin tahmini ağırlığı da ultrasonda belirlenebiliyor. Hatta ağırlık yukarıda açıkladığımız BPD, FL ve AC değerlerinin formüle edilmesi ile saptanabiliyor. Ultrasonografi cihazları bu hesaplamayı otomatik olarak yapabiliyor.

EFW bebeğin tahmini ağırlığı anlamına geliyor. BPD (baş çapı), FL (uyluk kemiği uzunluğu) ve AC (bebeğin karın çevresinin ölçüsü) değerleri kullanılarak, bebeğin tahmini kilosunu hesaplar. Özellikle son aylarda +/- grama kadar yanılma payı var.

EFW ölçümü kaç olmalı sorusuna gelince bebek ağırlığı her hafta değişecektir. Gebelik haftanıza göre bebeğinizin kaç gram olması gerektiğini hafta hafta gebelik yazımızı okuyarak takip edebilirsiniz.

Ultrason cihazında kullanılan diğer terimler

YS: Yolk Sac. Hamileliğin ilk günlerinde plesentadan önce bebek ve anne arasındaki besin ve oksijen alışverişi yolk kesesi ile yapılıyor. Bebeğin düşük riski taşıyıp taşımadığı hakkında bilgiler verir.

HC: HC ne demek, HC nedir, HC hadlock ne demek soruları da annelerin kafasını kurcalıyor. HC kafa çevresinin ölçüsünü veriyor. Ultrason kontrolleri esnasında baş çevresi hesaplanan bir diğer değer BPD’nin normalden küçük ya da büyük çıkması durumunda HC ölçmek gerekir. Bebeğin gelişiminde bir sorun olup olmadığı HC değeriyle anlaşılabiliyor. Bu değer BDP VE OFD değerleri kullanılarak otomatik olarak ölçülüyor.

HL: humerus uzunluğu (kolun uzun kemiği)

AD: karın çapı

EFW: tahmini bebek ağırlığı

EDD: Ultrasonda EDD ne demek ve EDD değeri annelerin en merak ettiği değerlerden biridir. EDD beklenen doğum tarihi demektir.

NT: ense pilisi kalınlığı

AFI: amniyotik sıvı indeksi

RA: kalpte sağ kulakçık

LA: kalpte sol kulakçık

OFD: kafatasının uzunlamasına çapı

GS: Gebelik kesesi

RV: kalpte sol karıncık

LV: kalpte sağ karıncık

AO: aort, kalpte çıkan ana atar damar

W: Bebeğin kaç haftalık olduğu

Gebelikte yapılan ölçümler bebeğin sağlığı hakkında önemli ip uçları veriyor. Hamilelikte bebeğin boyu ve kilosu nasıl ölçülür? Anne karnında bebeğin boyu kilosu kaç olmalı öğrenmek için tıklayın. (anne karnında boy kilo yazımız)

Ultrason Ölçümleri Ne Kadar Doğru

Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte her gün yeniden şekillenen ultrasonografi cihazları, günümüzde oldukça güvenli tespitler yapılmasını sağlıyor. Yüksek frekanslı ses dalgaları ile bebeğin görüntülerini monitöre yansıtan ultrason cihazları; anomaliler, düşük riski, çoğul gebelikler, amniyon sıvı ve bebeğin gelişiminin değerlendirilmesi için kullanılıyor.

Erken dönem tanı ve teşhis imkanı veren ultrasonlar, bebeğe herhangi bir zarar vermiyor.

***Yazının tüm hakları funduszeue.info Blog Ekibine aittir.

Ultrason terimleri ve anlamları

Belli aralıklarla gittiğiniz kontrollerde doktorlar bebeğinizin gelişimine ultrason ile bakar. Boyu, kilosu, tahmini doğum zamanı, kafa ve karın çevresi gibi bebeğinizin sağlığı hakkında pek çok bilgi verir. Bu bilgiler ise ultrason kağıdında kısaltmaları, değerleri ile birlikte yazmaktadır. Peki ultrason kağıdındaki bu kısaltmalar nedir ve bu terimler ne anlama gelmektedir?



LMP (EDD): Son adet tarihi


EDD (AUA): Belirlenen doğum tarihi


GS: Gebelik kesesi



BPD: Başın kulaklar üzerindeki bölümünden ölçülen çapı



HC: Kafa çevresi



AC: Karın çevresi



FL: Uyluk kemiği uzunluğu (7 ile çarpıp boyu bulunur)


YS: Yolk kesesi


FHR: Bebeğin kalp atış hızını belirtir. Fetusun kalp atış hızıdır.



HL: Humerus uzunluğu (kolun uzun kemiği)



CRL (Crown rump length): Baş - popo mesafesi



AD: Karın çapı



EFW: Tahmini bebek ağırlığı



NT: Ense pilisi kalınlığı



AFI: Amniyotik sıvı indeksi



RA: Kalpte sağ kulakçık



LA: Kalpte sol kulakçık



RV: Kalpte sol karıncık


LV: Kalpte sağ karıncık


AO: Aort, kalpte çıkan ana atar damar


W: Bebeğin kaç haftalık olduğu


GA (AUA): Tahmini bebek yaşını verdiği belirtir


S: Doppler dalga şeklinin tepe noktası. Bu nokta kan akım hızının büyük olduğu nokta olarak bilinir.


D: Diastol sonu akım hızı. Kalbin gevşemesi sırasındaki en sonundaki damarda kan akım hızı


A: Ortalama kan akım hızı


PI: Pulsatilite indeksi


RI: Direnç indeksi


S/D: Sistol ve diyastoldeki kan akım hızının oranları



ROP: Bebeğinizin ense bölümünün sağ tarafta geriye doğru olduğunu gösterir.


ROA: Bebeğin ense bölümünün sağ tarafta öne doğru olduğunu gösterir.


LOP: Bebeğinizin ense bölümünün sol tarafta geriye doğru olduğunu gösterir.


LOA: Bebeğinizin ense bölümünün sol tarafta öne doğru olduğunu gösterir.



nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası