daisugi tekniği / Japonlar yıldır ağaç kesmeden odun üretiyorlar - YAŞAM - Karadeniz Ekspres

Daisugi Tekniği

daisugi tekniği

Bir ağa&#;tan bin ağa&#;

Zarar vermeden doğadan yararlanmayı hayat felsefesi haline getiren Japonların geliştirdiği bir teknikten bahsetmek istiyorum bu gün. Daisugi tekniği. Daisugi, Japoncada ‘sürdürülebilir ormancılık’ anlamına geliyor; veya yüzyılda Kyoto’da ortaya çıkan bir teknik olduğu düşünülüyor. Evlerini, ibadethanelerini, bahçe duvarlarını yaparken ahşabı sıkça kullanan Japonlar, az olan ormanlık alanlarını korumak için bu doğa dostu tekniği geliştirmiş.

KESMEYELİM BESLEYELİM

Daisugi tekniği, Japon sedir ağaçlarının belirli bir formda budanması, aşılanması ve budanan ağaçların, ürün olarak uzun ve dikey formda büyüyen ağaçlar vermesini sağlama şeklinde işliyor. Zamanla büyüyen ağaçlar kereste olarak kullanılıyor. Ana gövde hiçbir zaman kesilmiyor. Daisugi, çok sabır gerektiren bir teknik. Bir ağaçtan, ağaç gövdesi hasat edebilmek için, uzun yıllar çalışmak ve beklemek gerekiyor.

JAPON BAHÇELERİ

Japonlar, etkileyici bir bahçe kültürüne sahip. Ruhun huzur bulmasını amaçlayarak doğanın küçük bir minyatürü gibi tasarladıkları bahçeler gerçekten şahane. Pek çok ülkede Japon bahçeleri var. İstanbul’da, Eskişehir’de Konya’da ve Kırşehir’de de Japon bahçeleri bulunuyor.

Bir ağaçtan bin ağaç

ÇİÇEK GİBİ DAYANIŞMA

Dayanışma köşemizin bu haftaki konuğu Sivrice’de yaşayan Ayla Ceylan. O, eski kotları el dikişiyle şahane çantalara, kırlentlere dönüştürüyor. Deriyle de el dikişli çantalar, cüzdanlar hazırlıyor. Makrameler ve el yapımı bileklikleri de var. Ürünleri incelemek ve sipariş vermek isterseniz Instagram'da '@aylcyln' adresine bakabilirsiniz.

Bir ağaçtan bin ağaç

daisugi tekniği

Japonlar tarafından yaklaşık yıldır devam ettirilen bir teknik; ağaç kesmeden kereste üretme tekniği.
çok az ormanlık alana sahip Japonya geçmişte asırlarca yaşayabilecek ve bina, ibadet yeri vb. yerleri yaparken kullanılacak bir ağaç tipinin üzerinde çalışmaya başlamışlar ve "Japon Sediri" ya da "Kitayama Sediri" denilen ağacı üretmişler.

Daisugi tekniği, temelde "anne sedir ağacının" yoğun bir şekilde budanması ile oluyor ve yalnızca en düz sürgünlerin büyümesine izin veriliyor. dallar ağaç gövdesini keser gibi kesilerek, kereste üretiliyor ama ana gövdeye dokunulmuyor. bu yöntemle üretilen odun, standart sedirden% 40 daha esnek ve iki kat daha yoğun oluyormuş.

git
facebooktwitterinstagram

Ağaç Kesmeden Odun Elde Edebilen Japonlar, Bunu Nasıl Yapıyorlar? Cevabı ‘Daisugi Tekniği’nde Gizli!

Ağaçlar Dünyamızın oksijen depoları olmalarının yanı sıra pek çok eşya ve ürünün hammaddesi ve yakacak olarak da kullanılırlar. Kereste yapmak ya da yakmak amacıyla bir ağacı kestiğiniz zaman onu öldürmüş olursunuz ve bu nedenle de onu bir daha kullanamazsınız. Fakat Japonların yüzlerce yıldır uyguladığı daisugi tekniği ile o ağacı öldürmeden odunlarını almanız mümkün.

Daisugi tekniği kullanılarak özenle budanan bir ağaç tıpkı bir meyve ağacı gibi dönem dönem odun veriyor. Aynı teknik ve özenle yeni odun parçalarını kestiğiniz ve ağacı ilaçladığınız zaman tıpkı meyvesini vermiş bir ağaç gibi yeniden büyüme ve yeni odunlar verme şansı buluyor. Gelin Japonların yüzlerce yıldır ağaçtan ağaç elde ettiği daisugi tekniğine yakından bakalım.

Dünyada her gün sayısız ağaç, çeşitli sebeplerle kesiliyor: 

Her gün değişiklik gösteriyor olsa da son bilinen rakamlara göre Dünyamızın yüzde 31’i ormanlık alanlardan oluşuyor. Dünyada her yıl yaklaşık 15 milyar ağacın kesildiği tahmin ediliyor. Elbette bunların büyük bir bölümü keyfi olarak değil, hammade kullanımı amacıyla kesilmektedir.

Niye ağaç kesiyoruz sorusunun ise yanıtını almak için etrafınıza bakmanız yeterli. Sayısız ahşap ürün kullanıyoruz, kağıt ürünleri ağaçtan elde ediliyor, kereste inşaatların temel malzemesi; yani ağaç her alan ihtiyacımız olan bir malzeme. Elbette teknolojinin gelişmesi ile birlikte alternatif malzemeler üretilir hale geldi ama yine de örneğin en temel yakacak malzemesi bile hala odundur. 

daisugi tekniği

Peki ağaçtan ağaç elde edilen daisugi tekniği nedir?

Bazı coğrafyalar tıpkı ülkemiz gibi ağaç konusunda zengin olduğu için ağaç hammaddesi konusunda herhangi bir sıkıntı çekmez. Fakat Japonya’yı düşünün. Zaten küçücük bir ada, bu adanın da küçük bir kısmı ormanlık. Eğer her ihtiyaç duydukları odun için bir ağaç kesmeleri gerekse kısa süre içerisinde tüm ormanları yok etmek zorunda kalacakları için daisugi isimli bir teknik geliştirmişlerdir.

Daisugi için ağaçtan odun meyvesi alma ya da ağaçtan ağaç elde etme tekniği diyebiliriz. ya da yüzyılda Japonya’nın Kyoto şehrinde geliştirildiği düşünülen bu teknik ile tıpkı bonzai bitkisi budar gibi ağacın üst kısımlarındaki dallar kesiliyor ve ağacın kökü sabit kaldığı için yeni dallar büyüyerek yeni odunlar elde etme şansı yakalanıyor.

daisugi tekniği

Çok zahmetli olan daisugi tekniği nasıl yapılır?

Daisugi tekniği Japon sedir ağaçlarına uygulanır. Artık odun olarak kullanılma boyutuna gelince bir ağacın köküne dokunulmadan üst dalları tıpkı bir bonzai ağacı budar gibi özel bir şekilde kesilir. Ağaç ölmese de yaralandığı için özel ilaçlar kullanılarak ve özenle bakılarak yaşamına devam etmesi sağlanır.

Üst dalları kesilmiş olan ağaç, istenilen odunun kalınlığına bağlı olarak değişen bir süre sonunda yeniden yeni dallar çıkarmış olur. Bu dallar yine aynı teknik uygulanarak kesilir ve ağaç bakıma alınır. Dal dediğimize bakmayın, bu ağaç parçalarının bazıları yetişkin bir ağaç boyutunda olabilir.

daisugi tekniği

İyi ama daisugi tekniği neden uygulanıyor, ne faydası var?

Kaliteli kereste için gerekli bir sedir ağacının büyümesi on yıllar alacaktır. O kadar süre bekledikten sonra ağacı kesip keresteyi alırsınız ama bir emek fayda analizi yaptığımız zaman yazık olur güzelim ağaca. Daisugi tekniğinde ise aynı ağaçtan yaklaşık 20 yılda bir birden fazla ağaçtan alacağınız verimi alabilirsiniz.

Daha da ilginç olan, daisugi tekniği uygulanmış ağaçtan alınan meyve ağaçlar normal bir sedir ağacından yüzde daha esnek ve yüzde daha güçlüdür. Çünkü bir ağaç kesilecek boyuta ulaşana kadar hasar alabilir ancak daisugi tekniğinde ağacın ana gövdesi zarar görmediği için her seferinde çıkan yeni dallar en taze ve güçlü olanlardır. 

İşin ekonomik boyutunu ise tartışmaya bile gerek yok. Bir ağaç bir kez değil, defalarca kez kesilebiliyor. Dahası, bir ağaç daisugi tekniğiyle kesildiği zaman birden fazla dal büyütebildiği için defalarca kesilen ağaçtan bazen ona yakın ağaç kesmiş gibi verim alabiliyorsunuz. Yani nereden bakarsanız bakın son derece verimli bir teknik.

daisugi tekniği

Maalesef daisugi tekniğinin dezavantajları da var:

Şöyle bir düşündüğümüz zaman daisugi tekniği inanılmaz güzel geliyor kulağa; ağaç ölmüyor, ekonomi kazanıyor, verimlilik artıyor; iyi ama daisugi tekniğiyle kesilmiş bir ağacı yeniden kesebilmek için en az 20 yıl beklemek gerekiyor. Evet 20 yıl bekleyip bir ağacı tamamen kesmekten çok daha verimli ama bir düşünün bakalım insanlığa yılda ne kadar ağaç gerekiyor?

Evet belki yüzlerce yıl önce her şeyin ahşap malzemeden üretildiği ve ihtiyacın bugüne kıyasla komik kaldığı dönemlerde daisugi tekniği son derece verimli olabilir. Fakat günümüz koşullarını düşündüğümüz zaman yetersiz kalacaktır. Tabii illa bir ağaç kesilecekse bunun daisugi tekniği ile kesilmesi en doğrusu olacaktır.

daisugi tekniği

Ağaç kesmeyelim de ne yapalım?

Ağacı yakacak olarak hayatımızdan çıkarmak ilk adım olacaktır. Alternatif enerji kaynakları sayesinde zaten artık odun yakmak en uzak seçenek haline geliyor. Ahşap malzeme kullanılarak yapılan ürünlerde de doğa dostu ve uzun ömürlü malzemeler kullanmak ağaç kesimini mininuma indirecektir.

Elbette en önemlisi tuvalet kağıdı, mendil, peçete, kağıt ve benzeri için kesilen ağaçlardır. Bilinen ağaçlar yerine kenevir ve bambu gibi daha kolay büyüyen ve daha verimli bitkilerden elde edilen ürünleri kullanabiliriz. Diğer bir önemli adım ise geri dönüşümü arttırmaktır. Eco olarak raflarda gördüğümüz ürünler geri dönüştürülmüş kağıtlardan yapıldığı için hem daha uygun fiyatlıdır hem de daha doğa dostudur. 

Tabii asıl sorumluluk aslında yönetimlere düşüyor. Kaçak kesimlere karşı tedbir alınmalı, ormanlara imar izni suç kabul edilmeli, orman yangınları için tedbirler had safhaya çıkarılmalı ve hatta Hammurabi Kanunları taklit edilerek ağaç kesene büyük cezalar verilmelidir. 

Japonların yüzlerce yıldır ağaçtan ağaç elde etmek için kullandıkları daisugi tekniği nedir, nasıl yapılırgibi merak edilen soruları yanıtladık. yüzyıla geldik artık, gerçekten de tek bir ağaç kesmeden bile yaşamanın bir yolu illa ki vardır. 

Kaynak : funduszeue.info

Emoji İle Tepki Ver

37

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası