mta müzesi sanal gezi / Sanal müzelerde tabiat tarihi turu - Yetkin Report | Siyaset, Ekonomi Haber-Analiz, Yorum

Mta Müzesi Sanal Gezi

mta müzesi sanal gezi

Mta Genel M&#;d&#;rl&#;ğ&#; Cuma M&#;zesi Nerede? Mta M&#;zesi Tarih&#;esi, Eserleri, Giriş &#;creti Ve Ziyaret Saatleri ()

MTA Genel Müdürlüğü Cuma Müzesi Eserleri

Cuma Müzesi 3 kattan oluşmaktadır. Her katta farklı kategoride eserler yer almaktadır. Müzeye giriş yapılan katta uzay yolculuğu ve gezegenler incelenebilmektedir. Ayrıca ay taşı ve yıldırım taşı gibi gök cisimleri hakkında da bilgi edinilebilmektedir. Müzenin ikinci katında madencilik tarihiyle ilgili örneklere yer verilmiştir. Müzedeki bölümler; paleontoloji, gemoloji, diyorama, mineraloji, prehistoya ve planetaryum şeklindedir. Bunlara ilave olarak görme engelliler için de özel bir bölüm oluşturulmuştur.

Diyaroma bölümünde bitkin ve hayvanların canlandırıldığı vitrinler yer almaktadır. Prehistorya bölümünde tarih öncesi dönemlerde kullanılan aletler sergilenmektedir. Mineraloji bölümünde kayaçlar, süstaşları ve maketler bulunmaktadır. Planetaryum bölümünde ise küresel görüntüleme sistemi bulunmaktadır. Bu sistem sayesinde yerküredeki iklim değişimleri, deprem hareketleri, volkanik olaylar ve atmosfer değişiklikleri gibi durumlar animasyonlar yardımıyla izlenebilmektedir. Paleontoloji bölümünde de fosil örneklerine yer verilmiştir. Omurgalı, omurgasız ve ız fosil örnekleri müzenin birinci katında sergilenen eserler arasındadır. 

Müzede ülkemizin önemli şehirlerden ve dünyadan elde edilen buluntular da sergilenmektedir. Bunlardan bazıları:

Kahramanmaraş’taki Gavur Gölünden çıkarılan Maraş Fili İskeleti

Sivas’a düşen farklı ebatlardaki göktaşları

Pamukkale sarkıtları, travertenleri

Amerikan bir astronotun getirdiği ay taşı

MTA Genel Müdürlüğü Cuma Müzesi Giriş Ücreti

Müze girişinde ziyaretçilerden bir ücret talep edilmemektedir. Ayrıca MTA tarafından müzenin sanal ortamda görüntülenebilmesi için yine ücretsiz olarak sanal gezi imkanı da sunulmaktadır. Müzenin yıllık ziyaretçi ortalaması yaklaşık 45 bindir.

MTA Genel Müdürlüğü Cuma Müzesi Ziyaret Saatleri

Şehit Cuma Dağ Tabiat Tarihi Müzesi haftanın 6 günü ziyarete açıktır. Müze yalnızca Pazartesi günleri ziyaret edilememektedir. Pazartesi günü dışında hafta sonu da dahil her gün ziyaret imkanı bulunmaktadır. Müzeye toplu geziler düzenleneceği zaman randevu alınması gerekmektedir. Bireysel ziyaretlerde randevu almaya gerek yoktur. Müze ve saatleri arasında halka açıktır.

MTA Genel Müdürlüğü Cuma Müzesi Hakkında Bilgi

MüzeMTA denetimi altında kurulmuştur. Sergilenen eserler uluslararası standartlara uygundur. Görme engelliler için oluşturulan bölümün oluşturulmasıyla bu alanda bir ilk gerçekleştirilmiştir. Müze alanı 10 bin metrekaredir. Müzeye yeni binaların dahil edilmesi de söz konusudur. Müzeyi ziyarete gelenler için kafeteryalar ve tesisler de mevcuttur. Şehit Cuma Dağ Tabiat Tarihi Müzesi’nde sergilenmekte olan eserlerin yanı sıra 75 bin adet buluntu da müze depolarında saklanmaktadır.

False
Ana Sayfa1 milyon Türkiye fotoğrafı

Giriş Yap

Ankara MTA Tabiat Tarihi Müzesi
« önceki    101112   sonraki »

ANA SAYFA -> ANKARA
cevap yaz

sayfa 11
Karakas Mehmet

4 yıl önce - Sal 18 Hzr ,



(+)

MTA Sera

 mesajı beğendiniz mi?: &#;+1

Karakas Mehmet

3 yıl önce - Pzr 23 Şub ,



(+)

 mesajı beğendiniz mi?

truyana

3 yıl önce - Sal 19 May ,

Şehit Cuma DAĞ Tabiat Tarihi Müzesi Sanal Tur adresinde gezin

funduszeue.info

 mesajı beğendiniz mi?

Hakan_ank89

 mesajı beğendiniz mi?: &#;+2

Karakas Mehmet

2 yıl önce - Prş 25 Mar ,



(+)



 mesajı beğendiniz mi?

sayfa 11

cevap yaz

« önceki    101112   sonraki »

ANA SAYFA -> ANKARA
 

MTA ŞEHİT CUMA DAĞ TABİAT TARİHİ MÜZESİ ve ŞEHİT MEHMET ALAN ENERJİ PARKI GEZİMİZ

MTA ŞEHİT CUMA DAĞ TABİAT TARİHİ MÜZESİ ve ŞEHİT MEHMET ALAN ENERJİ PARKI GEZİMİZ

Gezi ve Tanıtım Kulübümüz rehberliğinde MTA Şehit Cuma DAĞ Tabiat Tarihi Müzesi  ile Şehit Mehmet ALAN Enerji Parkını ziyaret ettik.

Gezi ve Tanıtım Kulübümüz rehberliğinde MTA Şehit Cuma DAĞ Tabiat Tarihi Müzesi  ile Şehit Mehmet ALAN Enerji Parkını ziyaret ettik.

MTA ŞEHİT CUMA DAĞ TABİAT TARİHİ MÜZESİ :

Öğrencilerimiz, dünyamınız oluşumundan bugüne kadar olan jelojik geçmişine tanıklık ettiler. Türkiye'nin ve dünyanın çeşitli yerlerinden derlenmiş, doğa tarihini anlatan çok sayıda fosil, kayaç, mineral ve maden örneklerini yerinde incelem fırsatı bulan öğrencilerimiz ayrıca, müzenin giriş katında uzaya yolculuk yaparak, Güneş Sistemi içindeki gezegenleri yakından tanıdılar. Ay taşı, yıldırım taşı ve uzayın postacıları olan gök taşlarını inceleme fırsatı buldular. Geçmiş yaşantıların kanıtları olan omurgalı ve omurgasız hayvanlara ait fosiller ve bitki fosilleri, milyon yıl öncesine ait etobur dinazorlar, Maraş Fili ve Balina iskeletini yakından gördüler.  Diyorama Bölümü (Türkiye'nin hayvan ve bitkilerine ait canlandırma vitrinleri), mağara modeli, çökelme ortamını gösteren maket ve Prehistorya (tarih öncesi insanların kullandığı alet ve malzemelerin sergilendiği) bölümü öğrencilerimiz tarafından merakla incelendi.  Türkiye'nin ve dünyanın çeşitli yerlerinden mineraller, süs taşları ve kayaç örnekleri ile Türkiye'de madenciliğin tarihine ilişkin örnekler incelendi.

ŞEHİT MEHMET ALAN ENERJİ PARKI :

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı (TEİAŞ, EÜAŞ, TEDAŞ, DSİ, TAEK, TEMSAN, BOTAŞ, ETİ MADEN, TKİ, TTK, TPAO vb.) kurumların tanıtım bölümlerinin yer aldığı Enerji Parkında yenilenebilir enerji kaynaklarının ve fosil yakıtların çeşitleri, enerji üretim şekillerinin ve enerjinin verimli kullanımının maketler ve bilgi panolarıyla anlatıldığı bölümler, bahçe alanında kömür galerileri ve petrol kuyusu maketi yer alan bölümleri ilgi ve merakla gezdik.  "Rüzgar Türbini" ve "Güneş Paneli" öğrencilerimizin en çok ilgi gösterdiği bölümler oldu. 

Gezi ve Tanıtım Kulübü Rehber Öğretemenlerimiz Mehmet BAL ve Murat BAKIT, gezimiz sırasında öğrencilere açıklamarda bulundular. Derslerde öğrenilen konuların pekiştirilmesi, hoşça bir gün geçirilmesi, ekip ruhuna uygun olarak hareket edilmesi hususlarında güzel bir geçirdik. 

Sanal müzelerde tabiat tarihi turu

Covid günlerinde evdeki hayatı biraz daha bilimle iç içe geçirmek için elimizin altında çok güzel fırsatlar var. Kısıtlamalar bittiğinde izolasyonun bize kazandırdıkları arasında ilk sıralara koyabileceğimiz fırsatlar. Örneğin, pencerenizi açıp kuşların seslerini dinlerken, tabletinizi, bilgisayarınızı ya da akıllı televizyonunuzu açıp internete bağlanarak binlerce kilometre uzaktaki müzeleri gezebilirsiniz. Mesela hangilerini?… Sanat müzelerini, tabiat tarihi müzelerini, farklı galeriler… Ben uzmanlığım ve ilgi alanlarım gereği tabiat tarihi müzelerine öncelik vermek istedim. Esasında başka bir nedenim daha var. Doğayı tahrip ettiğimiz günlerin bir bedeli olarak Covid salgınıyla yüzleştik, bu durumun altını önceki yazılarımda doldurmaya çalışmıştım. Öyleyse doğaya karşı bilinçlenmeye devam ederek zarardan dönmeye çalışabiliriz. Nasıl mı? Bugünlerin avantajı olan ve sınırlı bir zaman dilimi için açık erişimle halka açılan uluslararası bilimsel kaynakları kullanarak tabii ki&#;

Tabiat tarihi müzeleri neden önemli?

Yaşadığımız gezegende yaklaşık 2 milyon tanımlanmış tür bulunmakta. Yani, insanoğlu dışında var olan bir sürü tür. Bunları tek tek görmek istesek herhalde harcayacağımız para kısa sürede elde edemeyeceğimiz ve kolay kolay gözden çıkaramayacağımız bir meblağ olurdu; tabi harcayacağımız zaman da düşünmemiz gereken başka bir noktayı oluştururdu. Fakat, bilimi kültürel yapıları içinde doğru özümseyen toplumlar, yaşadıkları coğrafyanın sahip olduğu doğal yaşam envanterini metodolojik bir şekilde çıkaran, sahip oldukları bu envanter konusunda da halkı bilinçlendiren toplumlar olageldiler. Bugün bu toplumları “bilim toplumu” olarak tanımlıyoruz. Örneğin sadece Kuzey Amerika’da toplam beş yüzden fazla tabiat tarihi müzesi var. İngiltere’de bu sayı 43, Avrupa’nın genelinde ise yaklaşık farklı tabiat tarihi müzesi bulunuyor. Bu müzelerin her birinde de zengin koleksiyonlar yer alıyor. Halkın her kesimi bu müzelerden faydalanabiliyor, yaşadıkları coğrafyayı hangi canlılarla paylaştıklarını öğrenerek biyoçeşitlilik konusunda bilinçleniyor. Kısaca, tabiat tarihi müzeleri gezegendeki yerimizi anlamamıza yardımcı olan büyülü mekanlar.

Türkiye’nin durumu hiç iyi değil!

Türkiye’de bilimsel koleksiyonların yer aldığı “kapsamlı” bir tabiat tarihi müzesi ne yazık ki bulunmuyor. Bazı üniversite müzeleri ile özel koleksiyonlar dışında ülkemizde bilimsel koleksiyonların yer aldığı müzelerden bahsetme şansımız pek yok. MTA’nın içinde yer alan ulusal bir müzemiz var, ancak onun da mevcut olanakları kapsamlı koleksiyonları maalesef içermiyor.

Anadolu tarihsel ve kültürel açıdan çok zengin bir coğrafya. Aynı zamanda kendine özgü fauna ve florasıyla dünyadaki sayılı coğrafyalar arasında yer alıyor. Gelgelelim, ülkemiz sahip olduğumuz biyolojik koleksiyonlar bakımından içinde bulunduğumuz çağın çok gerisinde, bilim toplumlarının bir hayli uzağında yer alıyor. Bu noktada üzücü bir tespit olacak ama bizim yapamadığımızı Almanlar yapmış gibi görünüyor. Münih’teki Ludwig-Maximilians Üniversitesi Paleontoloji Müzesi’nin neredeyse tamamının Anadolu’nun memeli faunasıyla oluşturulduğu söylenebilir. Benzer şekilde Bonn Alexander Koenig Zooloji Müzesi’nin bilimsel koleksiyonları içinde de Türkiye’nin farklı yerlerinden çok fazla örnek var.

Tabiat tarihi konusunda dünyadaki lider ülkeler hangileri?

Yukarıda verdiğim sayılardan anlayacağınız gibi ABD ve Kanada’nın yanı sıra Avrupa’da İngiltere’nin sahip olduğu koleksiyonlar tüm dünyadaki biyoçeşitliliğinin geçmişini ve bugününü anlamamıza yardımcı olacak nitelikte. Örneğin, New York’da yer alan Amerikan Tabiat Tarihi Müzesi, 30 milyondan fazla örneğin yer aldığı koleksiyonlarıyla dünyanın hemen her bölgesine ait biyoçeşitlilik bilgisine ulaşabileceğiniz bir tabiat tarihi müzesi.

Washington DC’de yer alan Tabiat Tarihi Ulusal Müzesi (Smithsonian Enstitüsü) milyondan fazla örneğin yer aldığı bir diğer tabiat tarihi müzesi . yılında kurulan bu müze sahip olduğu örneklerle dünyanın en büyük biyolojik koleksiyonuna sahip.

Darwin’in numuneleri

İngiltere’nin başkentinde yer alan İngiltere Tabiat Tarihi Müzesi ise 80 milyondan fazla örneğin yer aldığı, Avrupa’nın en büyük müzesi.

Müzedeki koleksiyonların kurulmaya başladığı tarih ’lü yılların ortalarına kadar gidiyor. Oldukça eski olan bu müzede Charles Darwin tarafından toplanmış biyolojik örnekler de bulunuyor.

Verdiğim örneklerden anlaşılacağı gibi tabiat tarihi konusunda dünya liderleri Amerika ve İngiltere gibi ülkeler. Bu ülkelerde yer alan tabiat tarihi müzelerini dünya tarihindeki kolonileşme dönemi ile emperyalist akımların pozitif yansımaları olarak görebiliriz. Müzelerin sahip olduğu örnekler bugünkü bilimsel buluşlara önemli katkı sağlıyor. İyi ki zamanında bu örnekler toplanmış ve iyi ki bu müzeler kurularak bu örneklerin muhafazası sağlanmış. İşte bu bahsettiğim müzelerin tamamını korona günlerinde evlerimizden gezebiliyoruz. Gelin önümüzdeki şu günlerde müzeleri ziyaret edin, hem yaşadığımız gezegendeki yerimizi anlamaya çalışın, hem çevremizde var olan doğal yaşama farklı bir pencereden bakın. Emin olun çok şey kazanacaksınız…

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası