burun ucunda çıkan sivilce / İltihaplı sivilce nasıl geçer, ne iyi gelir? İltihaplı sivilce patlatılır mı? - Sağlık Haberleri

Burun Ucunda Çıkan Sivilce

burun ucunda çıkan sivilce

İltihaplı sivilce nasıl ge&#;er, ne iyi gelir? İltihaplı sivilce patlatılır mı?

İltihaplı sivilce vücuttaki deri altında bulunan yağ bezelerinde yer alan dokunun solup şişmesi ile meydana gelir. Gözeneklerin tıkanması ile bu iltihaplar da görülebilir.

İltihaplı sivilce nasıl geçer, ne iyi gelir?

Vücudun çeşitli bölümlerinde çıkan sivilceler iltihaplı dokulardandır. Sivilceler genel itibari ile deri üzerinde bir uzantıya sahip değilse deri altındaki sivilceler olarak kalırlar. Deri altında yer alan sivilcelerin kana karışma ihtimali oldukça yüksektir. Bu sivilceleri patlatmak ise ağrı ve acıya neden olur. İltihaplı sivilcelere müdahale etmek çok risklidir.

Tüm sivilce türlerinin köklerinde çok fazla yağ, ölü cilt hücreleri ve ya bakterilerin tıkanması sonucu ortaya çıkıyor. Özellikle bakteriyel enfeksiyonlar nedeni ile iltihaplı sivilceler enfeksiyona dönüşüyor. Bazı ilaçların yan etkileri ve kullanılan kozmetik ürünleri sivilce oluşumuna neden oluyor. Bunun yanı sıra stres, temizlik gibi diğer koşullar da sivilce oluşumunu etkileyen unsurlar arasında yer alıyor. İltihaplı sivilcelerin geçmesi için bazı ilaçlar ve doğal yöntemler kullanılabilir.

Özellikle sivilceyi yok eden ürünler arasında elma sirkesi de bulunur. Yüz elma sirkesi ile silinebilir. Ayrıca gül suyu da iltihaplı sivilceleri ortadan kaldırır. Çinko takviyesi sivilce oluşumunu engellemektedir. Yüzdeki sivilcelerin giderilmesi için bal ve tarçın maskesi yapılabilir.

İltihaplı sivilce patlatılır mı?

Ergenlik döneminde ve sonrasında sivilce oluşumları gayet normaldir. Ağır düzeyde olmayan sivilce oluşumu sorun yaratmaz. İltihaplı ve ileri düzeyde olan sivilceler ise tedavi edilmedikleri sürece ciltte yara ve çukurluklara neden olabilir. Bunların ise yüzde izler bırakma olasılıkları da çok yüksektir. Ağır iltihaplı sivilcelerde ise mutlaka doktora görünmek gerekir.

Sivilceler yapı olarak iltihaplı dokular olduğu için deri altındaki yağ bezelerinin kana karışma olasılıkları da çok yüksektir. Sivilceler zirve noktasına ulaşmadan asla patlatılmamalıdır. Aksi takdirde sivilcenin kökündeki iltihap deri altına da yayılabilir. Deri altında yayılan sivilce ilerleyerek tüm vücuda da yayılacaktır. Deri altı sivilcelerin kana karışma ihtimalleri çok yüksektir.

İltihaplı sivilcelerin patlatılması ile birlikte o bölgede bulunan sinirler de zarar görebilir. Bu sinirlerin zarar görmesinin ardından iyileşme süreci de çok uzun olacaktır. Kişilerdeki sivilcelerin patlatılması sonucunda kalıcı izler kalabilir. Bu izlerin giderilmesi ise cerrahi müdahale gerektirir. Yüzdeki ve vücuttaki sivilceler patlatıldığı takdirde kronik bir şekilde tekrarlayabilir. Bu sivilceler uygun ilaçlar ile de giderilebilir. Ayrıca cerrahi müdahale de uygulanabilmektedir.

İltihaplı sivilcelerin geçmesi için neler yapılmalıdır?

İltihaplı sivilcelerin geçmesi için bazı yöntemler kullanılabilir. Ayrıca iltihaplı sivilce nasıl geçer diye merak ediliyor. Bunun için ise belli başlı doğal tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Kronik olarak sürekli tekrarlayan yoğun irin bulunduran sivilcelerde mutlaka bir doktora gitmek gerekir. Evde yapılan doğal yöntemler ile sivilceler de giderilebilir. İltihaplı sivilcelerin üzerine pamuk ile elma sirkesi sürülebilir. Elma sirkesi sayesinde sivilcelerin tekrar yayılması da durdurulur. Sivilceleri ortadan kaldırmak için diş macunu da kullanılabilir. Bu yöntemin ise çok sık kullanılması önerilemez. Sivilceye karşı en etkili bitkilerden birisi de aloe vera olarak bilinir.

Aloe vera doğal mucizeler ile ön plana çıkar. Aloe vera yenileyici özelliği sayesinde sivilcelerin tekrar ortaya çıkmasını engellemektedir. Kaynatılıp ezilen aloe vera yaprakları pamuk ile sivilcelerin üzerine sürülür. Bu şekilde sivilceler de kolaylıkla kurutulmaktadır. Zirve noktasına gelen sivilceler nazikçe ve uzman gözetiminde patlatılmalı.

Sivilce oluşumunu engellemek için doğal yöntemler ve bazı ilaçlar kullanılabilir. Sivilcelerin oluşumunu engellemek için doğru tekniklerin kullanılması ve temizliğe önem verilmesi lazım. Her gün belli periyotlar ve doğru temizleyiciler ile yüz ve cilt temizliği sağlanmalıdır. BU sayede sivilce oluşumu da önlenmiş olur.

Burun İçinde Sivilce Çıkması Neden Olur Bitkisel Çözüm

Sivilce burun için dahil vücudun her tarafında meydana gelebilir. Burun içinde sivilce oluşumunun bir çok nedeni olabilir. Bazı vakalarda burunda sivilce oluşması vücuttaki enfeksiyonun bir işareti olabilir. Ancak en genel itibari ile vücutta oluşan sivilceler gözeneklerin tıkanmasıdır. Bu tıkanmalar ise ölü hücre veya yağların birikimi sonucu oluşmaktadır.

Burun İçinde Sivilce İçin Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Elma Sirkesi

Elma sirkesinde bulunan asedik asit gösterdiği iltihap sökücü etkisi ile sivilceleri geçirmek için çok etkilidir. Aynı zamanda elma sikresi güçlü bakteri karşıtı özellikleri ile stafilokok bakterisi gibi bakterilerin sebep olduğu sivilceleri de geçirir.

Malzemeler

  1. Elma sirkesi
  2. Kulak temizleme çubuğu

Kulak temizleme çubuğunu elma sirkesi içine batırın. Sonrasında bunu burun içindeki sivilce üzerinde 30 dakika bekletin. Sonrasında durulayın. Bu yöntemi günlük olarak tekrarlayın.

Çay Ağacı Yağı

Çay ağacı yağında önemli iltihap sökücü özellikler burundaki iltihap ve kızarıklığı azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca çay ağacındaki bakteri sökücü özellikler bakteri sebepli meydana gelen sivilcelerle de savaşmaktadır.

Malzemeler

  1. 4 damla çay ağacı yağı
  2. 1 tatlı kaşığı hindistancevizi yağı

Hindistancevizi yağı ile çay ağacı yağını karıştırın. Sonrasında burun içindeki sivilce üzerine uygulayın ve dakika bekletin. Sonrasında durulayın. Bu yöntemi günde kez uygulayabilirsiniz. Aynı zamanda bu yöntemi gece uyumadan önce uygulayıp gece boyunca bekletebilirsiniz.

Limon Suyu

Limonun bakteri öldüren özelliği ile ciltte bakteri sebepli oluşmuş sivilceleri geçirmede çok etkilidir. Ayrıca limonda bulunan iltihap sökücü özellikler burun içindeki iltihabı azaltmaya yardımcı olur.

Malzemeler

  1. Birkaç damla limon suyu
  2. Su (tercihe bağlı)

Limon suyunu sıkın ve sivilce üzerine uygulayın. Eğer cildiniz hassas ise limonu eşit olarak su ile seyreltin. 30 dakika bekletin ve sonrasında durulayın. Bu uygulamayı günde kez tekrarlayın.

Hindistancevizi Yağı

Hindistancevizi yağında güçlü iltihap sökücü özellikler sivilce sebepli meydana gelen şişlik ve kızarıklığı azaltmaya yardımcı olur. Aynı zamanda hindistancevizi yağında bulunan iltihap sökücü özellikler mikrop sebepli ortaya çıkan sivilceleri geçirir.

Malzemeler

  1. Birkaç damla soğuk preslenmiş hindistancevizi yağı

Birkaç damla soğuk preslenmiş hindistancevizi yağını burun içindeki sivilceler üzerine uygulayın. Kendi kendine kurumaya bırakın. Eğer gerekli ise tekrar uygulayın. Etkili ve güzel sonuçlar için bu yöntemi günde 2 ila 3 kez uygulamalısınız.

Oksijenli Su

Hidrojen peroksit olarak da bilinen oksijenli sudaki güçlü iltihap özellikler sivilcelerin iyileşmesini hızlandırmaktadır. Dahası oksijenli su iltihapsız sivilcelerin geçmesi için de çok yardımcıdır.

Malzemeler

  1. %3 hidrojen peroksit (oksijenli su)
  2. Kulak temizleme çubuğu

Bir tane kulak temizleme çubuğunu oksijenli su içine batırın. Hassas cilde sahip kişiler oksijenli suyu biraz su ile seafoodplus.infoında kulak temizleme çubuğunu burun içindeki sivilce üzerinde 1 dakika kadar beklettikten sonra çıkarın. Ardından burnunuzu 20 dakika sonra yıkayın. Bu yöntemi günde 2 ila 3 kez uygulayabilirsiniz.

Biberiye Yağı

Biberiye yağında bulunan iltihap söküc ve mikrop karşıtı özellikler sivilcelerin hızlı geçmesine yardımcı olur ve gözeneklerdeki tıkanıklıkları açar.

Malzemeler

  1. damla biberiye yağı
  2. 5 damla hindistancevizi yağı

1 -2 damla biberiye yağını hindistancevizi gibi yoğun bir yağ ile karıştırın. Sonrasında burun içindeki sivilceye uyglayın. 30 dakika bekletin ve durulayın. Bu yöntemi gece uyumadan önce uygulayıp 1 gece bekletebilirsiniz. Bu yöntemi günde kez tekrarlı uygulayabilirsiniz.

Sarımsak

Sarımsakta yer alan bakteri ve virüs karşıtı ve hücre yenileyici özellikler sivilceleri hızlı şekilde geçirmeye yardımcıdır.  Dahası sarımsaktaki sülfür maddesi de sivilcelerin daha hızlı kurumasını sağlar.

  1. Bir diş sarımsağı küçük parçalara kesin ve burun içindeki sivilcelere uygulayın. 5 dakika kadar bekletin ve burun deliklerinizi ılık su ile durulayın. Etkili ve güzel sonuçları hızlı şekilde almak için bu uygulamayı günlük olarak tekrarlayın. Sarımsak sayesinde sivilceler kuruyacak ve gözenekler de temizlenecektir.
  2. Aynı zamanda sarımsak günlük beslenmeye de eklenmelidir. Sarımsağın kan temizleyici özelliği sayesinde tüketildiğinde ciltteki akne, koyu leke ve sivilceleri yok etmektedir.

Bal

Balda bulunan doğal antibiyotik özellikler sivilcelerin boyutunu küçültür ve hızlı iyileşme sağlar. Dahası bal bakteri ve virüs sebepli enfeksiyonların oluşmasını da engellemektedir.

  1. Bir tane kulak temizleme çubuğunu bala batırın.
  2. Sonrasında bunu burun içindeki sivilceler üzerinde 30 dakika bekletin.
  3. Ardından burun deliklerinizi ılık su ile durulayın.
  4. Etkili ve güzel sonuçları hızlı olarak almak için bu uygulamayı günde tekrarlayın.

Bilimi Anlatmamıza Yardım Edin!

Her ay milyonlarca bilimsever, Evrim Ağacı olarak karmaşık bilimsel konuları basitçe anlatmamızdan ve ülkemizde bilim anlatıcılığını geliştirmeye yönelik yaptığımız kapsamlı çalışmalarımızdan faydalanıyor. Bütçenize zarar vermeden, aylık veya tek seferlik sadece 20₺ gibi miktarlarda bize destek olarak bu çabalarımızı destekleyebilir, Türkiye'de bilim okuryazarlığını güçlendirmemize katkı sağlayabilirsiniz.

Destek Ol

Neden Destek İstiyoruz?

İltihaplı sivilce (akne) nedir, nasıl geçer?

Sivilceden (Akneden) bahsediliyorsa hepsinin ortak bir özelliği vardır: Tıkanmış gözenekler. İltihaplı sivilceyi (akneyi) iltihaplı olmayan sivilceden (akneden) ayıran nokta ise tıkanmış gözeneklerin içindeki bileşenler ve altında yatan nedenlerdir.

İltihaplı Sivilcelerin (Aknelerin) Diğer Sivilcelerden (Aknelerden) Farkı Nedir?

İltihaplı sivilce (akne) ; şişmiş, kızarmış, yağ ve ölü deri hücreleri ile derinlemesine tıkanmış gözeneklerden Propionibacterium acnes (P. acnes) olarak adlandırılan bakterinin etkisiyle ortaya çıkar. İltihaplı olmayan sivilceler (akneler) ise bunun aksine cilt yüzeyine daha yakındır ve bakteri içermez.

İltihaplı Sivilce (Akne) Türleri Nelerdir?

İltihaplı sivilceler (akneler) birbirinden farklıdır ve her iltihaplı sivilce (akne) türünde işe yarayan ayrı ayrı tedavi yöntemleri bulunur. İltihaplı sivilcelerin (aknelerin) geçmesi doğru tedavi yönteminin tercih edilmesine bağlıdır. Bu yüzden cildinizdeki sivilcenin (aknenin) türünü tespit etmeniz oldukça önemlidir.

En sık rastlanan iltihaplı sivilce (akne) türleri aşağıdaki gibidir;

  • Papüller: Bunlar küçük, pembe-kırmızı yumrular şeklinde cilt yüzeyinde görülürler.
  • Püstüller: İçi irin dolu papüllerdir.
  • Nodüller: Deri altında yerleşen daha sert pembe-kırmızı kabartılardır.
  • Kistler: Kistler en ciddi iltihaplı sivilce (akne) tipidir. Nodüller gibi cilt yüzeyinin altında bulunurlar. İrin dolu, genellikle büyük olan kistler dokunulduğunda acı verirler.

İltihaplı sivilceler (akneler) yüzde daha yaygın olarak görülse de boyun, göğüs, sırt ve omuzlarda da çıkabilir.

İltihaplı Sivilceler (Akneler) Nasıl Tedavi Edilir?

İltihaplı sivilce (akne) yayılabilir ve geçtiği zaman iz bırakabilir, bu sebeple çıktığı anda tedaviye hemen başlamak en iyisi olacaktır. Sivilce (akne) tipi ne olursa olsun ilk yapılması gereken uygun sivilce (akne) karşıtı ürünler ile günlük bakımın sağlanmasıdır. Günlük bakıma düzenli bir şekilde devam etmek gerekir. En az haftada etki beklenmeli, yağlanma kontrol altına alındığında veya sivilceler (akneler) geçtiğinde bile doğru bakım ve tedavi bırakılmamalıdır.

1. Dermozkozmetik Ürünler

İltihaplı sivilceler (akneler) için birçok farklı reçetesiz, dermokozmetik ürün mevcuttur. Aşağıdaki bilgiler ışığında bu ürünlerin içinde çoğunlukla bulunan üç ana maddeyi yakından tanıyabilirsiniz;

Benzoil peroksit:
Bu bileşen sivilce (akne) gelişiminde önemli rol oynayan P. Acnes isimli bakteriyi azaltarak yardım olur ve böylece iltihaplı sivilceyi (akneyi) azaltır. Bazı kişilerde cildi kurutup tahriş edebilir.

Salisilik asit: Bu madde cilt yüzeyinde sebumla birleşip gözenekleri tıkayan ölü hücrelerin soyulmasını ve atılmasını sağlar. Bu yolla gözeneklerin derinliklerindeki ölü hücreler ciltten arındırılır. Ayrıca iltihaplı sivilce (akne) lezyonlarının azalmalarını sağlar ve tekrar çıkmalarını önler. Salisilik asit tüm cilde uygulanabilir fakat cildin yeterince nemli olduğundan emin olunmalıdır. Çünkü bu bileşen zamanla kuruluğa neden olabilir.

Sülfür: Bu maddeyi birçok sivilce (akne) tedavi ürününde bulabilirsiniz ama en iyi sonuç hafif ve iltihaplı olmayan sivilcelerde (aknelerde) alınır. İltihaplı sivilceleri (akneleri) kötü etkilemez fakat tedavi açısından da pek bir işe yaramayacaktır.

Cilt bakım rutininize salisilik asit ve benzoil peroksit içeren bir temizleyici ekleyerek başlayabilirsiniz. Değişiklik fark edinceye kadar birkaç ay geçebilir. Unutmayın ki iltihaplı sivilce (akne) her zaman hafif ve reçetesiz cilt bakım ürünlerine cevap vermeyebilir. Özellikle de aşırı yayılmış ve tekrar tekrar oluşuyorlarsa bu ihtimal artar. Üç ay geçmesine rağmen herhangi bir değişiklik gözlemlemiyorsanız bir dermatoloğa görünmeyi düşünebilirsiniz.

2. Reçeteli İlaç Tedavileri

Semptomlarınıza bağlı olarak dermatoloğunuz bir veya birkaç reçeteli ilacın kombinasyonunu ya da topikal sivilce (akne) kremlerini önerebilir, bunlar aşağıda detaylı bir şekilde açıklanmıştır;

Topikal retinoidler: Retinoidler, ölü cilt hücrelerini temizleyen güçlü A vitamini türevleridir. Bazı reçetesiz yaşlanma karşıtı ürünlerde yer almakla beraber reçeteli ve güçlü retinoidler en çok iltihaplı sivilceler de (akneler de) etkilidir. Retinoidler, kızarıklık ve soyulmalara sebep olmasının yanı sıra, cildinizi UV ışınlarına karşı da daha hassas bir hale getirir. Bu nedenle retinoid kullanırken güneş kremi kullandığınızdan emin olmanız gerekir.

İzotretinoin:
A vitamininden türetilen bu oral ilaç, sivilce (akne) için reçete edilen en güçlü tedavilerden biridir. İzotretinoin bir dizi yan etkiye neden olabilir. Bu nedenle topikal veya sistemik diğer tedavilere cevap vermeyen veya çok şiddetli iltihaplı kistik sivilce (akne) problemi yaşayanlar için reçete edilir. Eğer hamileyseniz, emziriyorsanız ya da hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız izotretinoin kullanılmaz.

Oral antibiyotikler:
Antibiyotikler P. Acnes baskılayarak iltihaplı sivilcelerin (aknelerin) gerilemesini sağlar. İltihaplı sivilceleriniz (akneleriniz) varsa dermatoloğunuz günlük bakım ürünleri ve topikal tedaviyle birlikte ağız yoluyla alınan bir dizi antibiyotik ilaç reçete edebilir. Antibiyotikler genelde yaygın sivilcelerde (aknelerde) bakterileri kontrol altına almak için geçici olarak kullanılır.

Topikal antibiyotikler: Oral versiyonlarının aksine deriye sürülen topikal antibiyotikler sadece iki aya kadar günde iki kere şeklinde kısa bir zaman dilimi süresince alınabilir. Fakat, oral antibiyotikler kadar güçlü olmadıkları için daha hafif sivilce (akne) tiplerinde en iyi etkiyi gösterirler.

Hormon tedavileri: Bazı iltihaplı sivilcelerin (aknelerin) sebebi hormon dengesizliğidir. Bu gibi durumlarda dermatoloğunuz hormon düzenleyici ilaçlar yazabilir. Ek olarak, doğum kontrol hapları, adet döngülerinden önce ve döngü sırasında daha fazla iltihaplı sivilce (akne) yaşayan bazı kadınlar için işe yarayan bir ilaçtır. Anti-androjen ilaç türleri ise alışılmadık derecede yüksek androjen seviyelerinin neden olduğu nodüllere ve kistik akneye yardımcı olabilir.

3. Cilt Bakımı

Eğer cildinize düzenli olarak bakım yapmazsanız, iltihaplı sivilcelere (aknelere) karşı koyan hiçbir tedavi yöntemi işe yaramaz. Yukarıda bahsi geçen tedavi metotlarından en iyi verimi alabilmek için cilt bakım tavsiyelerine uyduğunuzdan emin olun;

  • Hiçbir sivilce (akne) lezyonunu patlatmaya çalışmamalısınız, bu özellikle iltihaplı sivilce (akne) için önemlidir. Bunu yapmak hem iltihaplanmayı artırır hem de iz oluşumuna yol açabilir.
  • Yüzünüzü sabah ve gece cildi tahriş etmeyen, nazik ve jel bazlı bir temizleyici ile yıkayın.
  • Siyah nokta ve gözenek genişliği sorunu yoğunsa yıkama sonrası tonik, haftalık maske veya eksfoliasyon yapan ürünlerle derin temizlik yapın.
  • Spor yaptıktan hemen sonra duş alın.
  • Temizleme rutininizi bir nemlendirici ile tamamlayın. Özellikle kuruluk olan deri bölgelerinde bu adımı atlamak cildinizdeki doğal yağları ve suyu tüketebilir. Buna karşılık, yağ bezleriniz daha fazla yağ üretir, bu da daha fazla akneye (sivilceye) yol açar. Öte yandan, nemlendiricilerin sık ve yoğun kullanımı da sivilceyi (akneyi) artırabilir. Az miktarda, özellikle kuruluk olan yerlere uygulayın. 
  • Her gün güneşten koruyucu bir krem veya güneş koruyucu içeren bir nemlendirici kullanın. Bu, cildinizi UV ışınlarından korumaya yardımcı olmakla birlikte, cildinizi güneşe karşı daha hassas hale getiren retinoidler veya diğer tedavilerde olmazsa olmaz bir adımdır.
  • Makyaj yapacaksanız, gözeneklerinizi tıkamayacak veya sivilcelerinizi (aknelerinizi) daha da kötüleştirmeyecek yağsız ve komedojenik olmayan seçenekleri deneyin. Ayrıca gece yüzünüzü yıkamadan önce makyajınızı iyice çıkardığınızdan emin olun.

İltihaplı Sivilceyi (Akneyi) Geçirmek İçin Ne Yapmalı?

İltihaplı sivilceleri (akneleri) tedavi etmek bazen imkansız bir görev gibi hissettirebilir. Yağsız bir nemlendirici, jel bazlı bir temizleyici ve sivilce (akne) izlerine karşı salisilik asit içeren basit bir cilt bakım rutini benimseyerek işe başlayın. Eğer iltihaplı sivilceniz (akneniz) hafifse, muhtemelen reçetesiz ürün ve bakım yöntemlerinden iyi sonuçlar alabilirsiniz. Bunları birkaç hafta deneyin ve sivilcenin (aknenin) nasıl tepki verdiğini gözlemleyin. Eğer birkaç ay sonra herhangi bir gelişme gözlemlemezseniz doktorunuzdan randevu alın.

İltihaplı sivilceyle (akneyle) yaşamak zorunda değilsiniz. Günümüzde birçok iyi tedavi yöntemi var ve içlerinden biri cildinizi temizlemeye yardım edecektir. Sizin için işe yarayanı bulmak sadece biraz zaman ve sabır gerektirir. Dermatoloğunuz sizi inceledikten ve sizden gerekli testleri istedikten sonra önereceği tıbbi tedaviyle çok daha hızlı bir cevap almanız mümkündür. Böylece ulaşılan sonuç sizi daha fazla mutlu eder.

“Söz konusu içerik yalnızca genel bilgilendirme amaçlıdır ve tıbbi tavsiye niteliğinde değildir. Lütfen uzman görüşüne başvurunuz”.

nest...

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.