etli çiğ köfte zararları / One moment, please

Etli Çiğ Köfte Zararları

etli çiğ köfte zararları

Çiğ köfte tehlike saçıyor: Salmonella ve bağırsak kökenli bakteri bulundu

Çiğ köfte tehlike saçıyor: Salmonella ve bağırsak kökenli bakteri bulundu

Gıda sektörünün yeni tartışma konusu çiğ köfte oldu.

Pişirilmeden tüketilen bir yöresel yiyecek olan çiğ köfte, birçok vatandaşın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.

Bulgur, isot, kıyılmış et, salça, soğan, maydanoz ve çeşitli baharatların yoğurulup karıştırılması ile hazırlanıyor olması, ev hanımlarının da işini kolaylaştırıyor.

Öte yandan restoranlarda ikram edilmesinin yanı sıra marketlerde artık de özel olarak açılan reyonlarda satışa sunuluyor.

yılında içinde et kullanımı yasaklandı

Avrupa Birliği standartlarına uyum amacıyla 'de yapılan bir düzenlemeyle içinde et kullanımı yasaklanan çiğ köfte, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki evlerde genellikle etli olarak tüketiliyor.

Çiğ köfte tehlike saçıyor: Salmonella ve bağırsak kökenli bakteri bulundu VİDEO

Çiğ köftede 'salmonella' ve 'bağırsak kökenli bakteri' tehlikesi -1

İnsan sağlığına etkisi araştırıldı

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işıl Var, konuya ilişkin yaptığı araştırmanın sonuçlarını sundu.

Çiğ köftenin mikrobiyolojik açıdan insan sağlığına etkisini inceleyen Prof. Dr. Işıl Var, salmonella ve kötü hijyen koşullarından kaynaklanan bağırsak kökenli bakterilere rastladıklarını açıkladı.

Çiğ köftede 'salmonella' ve 'bağırsak kökenli bakteri' tehlikesi -2

Etki çiğ köftelerde salmonella bakterisine rastlandı

Öğrenciler ile birlikte laboratuvar koşullarında tüm malzemeleri steril hale getiren Var, çiğ köfte yaptı.

Tüm bu örnekler incelendiğinde, etli olan çiğ köftelerde salmonella bakterisine rastlanırken, etli ve etsiz diğer örneklerde ise kötü hijyen koşullarından kaynaklanan ‘monash.pw’ ve ‘monash.pw OH7’ adı verilen bağırsak kökenli bakteriler görüldü.

DHA'nın aktarımına göre; çalışmada ürünlerin mikrobiyolojik açıdan kirli olduğu da ortaya kondu.

Çiğ köftede 'salmonella' ve 'bağırsak kökenli bakteri' tehlikesi -3

"Etli olanların tamamında salmonella bakterisi ile karşılaştık"

Araştırmayla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Işıl Var, şöyle konuştu:

"Gıda incelemeleri uzun yıllar alan çalışmalar gerektiriyor. 'li yıllarda başladığım bu çalışma hala ara ara devam ediyor. Bu kapsamda dışarıdan aldığımız örneklerin yanı sıra öğrencilerimle laboratuvar ortamında da çiğ köfte yaptık. Hatta öğrenciler aile bireylerinin yaptığı çiğ köfteleri de getirdiler. Yaklaşık örneği inceledik. Etli olan örneklerin tamamına yakınında salmonella bakterisi ile karşılaştık. Etsiz çalıştığımız çiğ köfte örneklerinin bazılarında da yine salmonella ile karşılaştık ama salmonella dışındaki diğer bağırsak kökenli bakterilerin de çok fazla olduğunu tespit ettik. Bu bakterilerin içinde; bağırsak iltihaplanmasına neden olabilen bir ‘E. coli’ olduğu gibi, kolera benzeri bir ishalle, su kaybına neden olup gelişmekte olan ülkelerde yetersiz beslenme koşullarında çocuk ölümlerine sebebiyet verebilen koli basilleri de saptadık." dedi.

Çiğ köftede 'salmonella' ve 'bağırsak kökenli bakteri' tehlikesi -5

Temel neden: Isıl işlem görmüyor olması

El ile hazırlanan ve ısıl işlem görmeyip pişirilmeden sofralara getirilen geleneksel birçok gıda ürününün sağlık açısından risk taşıdığı konusunda uyarılarda bulunan Prof. Dr. Işıl Var, "Çiğ köftelerde görülen bu sorunun temel nedeni bu ürünlerin hijyenik olmayan koşullarda el ile hazırlanması ve sonrasında da ısıl işlem görmemesidir. Eğer gıdadan kaynaklanan bir riskten korunmak istiyorsanız; bu ürünü evde dahi hazırlayacak olsak temiz ortam, kişisel hijyen, temiz eller, temiz su, sebze ve yeşilliklerin iyi yıkanması, etin kaliteli olması ve mümkünse şu an çiğ köfteye hiç et konmaması ama içine konulan her şeyin çok iyi temizlenmiş, yıkanmış olarak hazırlanması, steril eldivenlerle yoğurma işleminin yapılması gerekiyor. İşletmelerde üretilen ürünler açısından da koşullar aynı olup mümkünse bu tür yerlerin denetlemelerinin artırılmasını önerebilirim." diye konuştu.

Çiğ köftede 'salmonella' ve 'bağırsak kökenli bakteri' tehlikesi -6

Çiğ köftede 'salmonella' ve 'bağırsak kökenli bakteri' tehlikesi -7

Çiğ köftede 'salmonella' ve 'bağırsak kökenli bakteri' tehlikesi -8

Çiğ köftede 'salmonella' ve 'bağırsak kökenli bakteri' tehlikesi -9

Çiğ köftede 'salmonella' ve 'bağırsak kökenli bakteri' tehlikesi

Adana

Google News ile Takip Et

Çiğ köfte yerken bunlara dikkat!

Lezzetli olmasının yanı sıra besleyici özelliği de bulunan çiğ köfte, bağışıklığı güçlendirirken, sinir ve sindirim sistemine de olumlu etki yapıyor, yaz aylarında ise zayıflama çabalarına katkı sağlıyor. Ancak çiğ köfteyi satın alırken, tüketirken ve saklarken dikkat edilmesi gereken önemli kurallar olduğu unutulmamalı.

-

Son Güncelleme : -

Haberler - monash.pw

Geleneksel lezzetlerimizden çiğ köftenin 7’den 70’e pek çok insanın vazgeçilmezi olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Neşe Ceylan, çiğ köftenin sağlığa faydası olduğu kadar, kurallara dikkat edilmediğinde tam tersine zararlı hale gelebildiğini söyledi.

Çiğ köfteyi satın alırken, tüketirken, saklarken dikkat etmek gereken önemli kurallar olduğunu belirten Ceylan, “Özellikle bazılarının lezzet katması için çiğ köftenin içine koydukları Çin tuzu, insan sağlığına hem zararlı hem de bağımlılık yapan bir katkı maddesi. Pek çok hastalığa zemin hazırlıyor. O nedenle çiğ köfte satın alırken güvenilir markaları ve emin olduğunuz yerleri tercih edin” dedi.

Ceylan çiğ köfte tüketmeden önce dikkat edilmesi gereken 10 kuralı anlattı; uyarı ve önerilerini şöyle aktardı:

• Etlisini tercih etmeyin: Etli çiğ köfte; bağırsak paraziti, tifo, dizanteri, koli basili gibi gıda zehirlenmesine yol açan birçok bakteri ve virüs nedeniyle hastalıklara davetiye çıkarabiliyor. Bu nedenle etli çiğ köfte satışı yasak. Çiğ köftenin hazırlama ve saklama koşulları uygun olsa bile etli olarak tüketiminden kaçının.

• Çin tuzuna dikkat: Çin tuzu hem lezzeti artırıcı hem de bağımlılık yapıcı bir katkı maddesi. Fakat pek çok hastalığa zemin hazırlıyor. Göz retina tabakası hasarından yağ birikimine, doyma mekanizmasında bozukluktan obeziteye, büyüme hormonu baskılanmasından pankreas hasarına, insülinde artıştan diyabete hatta böbrek ve karaciğerde ciddi hasarlara yol açabiliyor. Hamilelerde de bebeğe zarar verebilecek tahribatlara neden olabiliyor. Bu nedenle satın alırken güvenilir markaları tercih edin.

• Bulyonlar bakteri üretir: Etli çiğ köfte satışının yasaklanmasıyla et tadını sağlayabilmek için çiğ köftenin içerisinde et suyu aromasında bulyonlar fazlaca kullanılabiliyor. Ancak çiğ köfte sabah yapılıp akşama kadar tezgahlardan tüketiciye sunuluyor ve böyle olunca et suyu içeren bulyonlarda çok kolay bakteri üremesine yol açabiliyor. Bu nedenle güvenilir ve belirli izin belgelerine sahip markaları satın alarak bu riski en aza indirmeye çalışın.

Çiğ köfte yerken bunlara dikkat! - 1

• Günlük tüketeceğiniz kadar alın: Çiğ köftenin raf ömrü standart olarak 2 gün. Ancak hazırlandıktan itibaren süre uzadıkça bayatladığından günlük tüketmek daha sağlıklı. Buzdolabında korunması köftenin raf ömrünü uzatmıyor. Havayla temas eden çiğ köfte, süre geçtikçe ekşiyor. Çiğ köfteyi 3 günlük olduğunda kesinlikle tüketmeyin.

• Açıkta satılandan kaçının: Açıkta satılan çiğ köftenin besin zehirlenmelere neden olma olasılığı oldukça yüksek. Özellikle sıcaklığın fazla olduğu yaz aylarında uzun süre dışarıda kalan yiyecekler daha kolay bozuluyor. Açıkta satılan çiğ köftelerin tüketilmesi hele de yaz aylarında ciddi zehirlenmelere yol açabiliyor.

• Etiketini mutlaka okuyun: Çiğ köfte satın alırken etiketlenmiş ve Türk Gıda Kodeksi tarafından onaylanmış ürünleri alın. Etiketin üzerinde; gıda maddesinin adı, içindekiler, net miktarı, firmanın adı, adresi, üretildiği yer, üretim tarihi, tüketim tarihi, raf ömrü, parti veya seri numarası, üretim izin tarihi, orjin ülke, gerektiğinde kullanım bilgisi ve muhafaza şartlarının etiket üzerinde yazılmasına dikkat edin.

• Yeşillikleri yeniden yıkayın: Özellikle çiğ köftenin yanında servis edilen yeşillikler (marul, maydanoz, roka ve nane vb.) her ne kadar yıkanmış ve temizmiş gibi görünse de içerisinde gizli kalmış böcekler ve bakteriler barındırabiliyor. Bu sebepten mutlaka evde sirkeli su da bekletilip akan suyun altında iyice kirinden arındırılmalı ve sonra tüketilmelidir.

• Porsiyona dikkat edin: 3 sıkımlık çiğ köfte yaklaşık 70 kalori yani 1 dilim ekmeğe eş değer. Yüksek miktarda içerdiği lif sayesinde hem tok tutuyor hem de zayıflamaya yardımcı oluyor. Tüketileceği zaman 3 sıkımlık çiğ köfte ara öğün olarak iyi bir alternatif ancak aşırıya kaçmayın.

Çiğ köfte yerken bunlara dikkat! - 2

• Lavaş yerine marula sarmayı tercih edin: Çiğ köfteyi daha sağlıklı tüketebilmek için lavaş yerine marula sarın. Mutlaka lavaşa sarmak istiyorsanız tam buğdaydan yapılmış olanı tercih edin.

• Çölyak hastaları tüketmemeli: Çiğ köfte, içerisindeki bulgur nedeniyle gluten alerjisi olarak bilinen çölyak hastalarının tüketmesi için doğru bir besin değil.

SAĞLIK HABERLER&#x;

Dinimizin yiyecekler konusunda getirdiği sınırlamaların amacı, insanın beden ve ruh sağlığının korunmasıdır. İnsanın beden ve ruh sağlığına zararlı olduğu sabit olan maddelerin yenilip içilmesi dinen de haram görülür. Bu konuda fıkıh ilmiyle müsbet ilimlerin karşılıklı bilgi alışverişi içinde olması, tecrübeyle ve bilimsel metotlarla elde edilen sonuçların dinî hükümlerde de dikkate alınması gerekir. Çiğ et yemek, sağlığa zararlı olup, tehlikeli olduğundan yenilmemelidir.
(Diyanet İşleri Başkanlığı) 

Yaptığımız araştırmalar sonucunda, konunun uzmanlarından aldığımız bilgilere göre;

Çiğ etten kaynaklı parazitler, tenyalar,trişin maddeleri ve mikrobiyal yük insana zarar verebilir. Çiğ etteki bu  maddelerden dolayı uzak doğu ülkelerinde insanların çiğ balık, çiğ et yemekten dolayı çeşitli hastalıklara yakalandığı bilinmektedir.

Çiğ köfte yapılırken yapılan yoğurma işlemi ve eklenen baharatlarla mezkur zararlar giderilebilirse, yenilmesinde mahzur olmaz.

Ancak bilinmektedir ki; zararlı mikroorganizmalar, yapılacak pastörizasyon işlemiyle ortadan kaldırılabilir. Pastörizasyon işleminde zararlı mikroorganizmaları öldürebilecek sıcaklık yaklaşık 70 derecedir. Elle yoğurma işleminde etin bu sıcaklık seviyesine çıkarılıp zararının giderilemeyeceği bilinmektedir. Baharatların antimikrobiyal özelliği olsa da, baharatlardaki bu özellik çiğ etteki bu zararları giderebildiğine dair henüz bilimsel bir çalışma yapılmış değildir.

 


Çi&#; Köfte Yemek Kilo Yapar M&#;?

Çi&#; köfte kilo ald&#;r&#;r m&#; Canan Karatay gibi pek çok uzman taraf&#;ndan ele al&#;nmaktad&#;r. Her mevsim, her dönem bu sorunun gündeme gelmesi nedeniyle uzmanlar bir kere daha aç&#;klama yapt&#;rma gere&#;i duyuyor. Sa&#;l&#;kl&#; beslenmek isteyenlerin, kilo kontrolü sa&#;layanlar&#;n, çi&#; köfteyi çok sevenlerin ancak ne kadar yemesi gerekti&#;ini bilmeyenlerin imdad&#;na ko&#;acak bir yaz&#; ile kar&#;&#;n&#;zday&#;z.

Kalabal&#;k davetlerin, piknik masalar&#;n&#;n ve çay saatlerinin vazgeçilmezi olan çi&#; köfte çok kilo ald&#;r&#;r m&#; diye pek çok ki&#;inin akl&#;nda ciddi bir soru i&#;areti b&#;rak&#;r. Lezzetine doyum olmayan bu so&#;uk yiyece&#;in kiloya olan etkisini sizler için ara&#;t&#;rd&#;k ve uzmanlar&#;n söylediklerini sizlere burada tek tek aktarmak istedik.

Ara ö&#;ünlerde, okul ç&#;k&#;&#;&#;nda, yolculuklarda ve kalabal&#;k ortamlarda çi&#; köfte tüketmek istedi&#;inizde akl&#;n&#;za baz&#; bilgileri getirmeniz önerilir. E&#;er bir yeme&#;i çok fazla yerseniz; bu yemek her ne kadar sa&#;l&#;kl&#; da olsa; bir zaman sonra midenizde ve böbreklerinizde etkisini hissedebilirsiniz. Peki, çi&#; köfte midede nas&#;l bir etki b&#;rak&#;r merak ediyor musunuz? &#;imdi bu sorunun yan&#;tlar&#;na de&#;inelim.

En do&#;ru bilgiler ve sa&#;l&#;kl&#; sonuçlar için beslenme uzman&#;na dan&#;&#;&#;n&#;z.

Tarif için: Ev Yap&#;m&#; Etsiz Çi&#; Köfte Tarifi

Çi&#; Köfte Kilo Ald&#;r&#;r M&#;?

  • Pek çok ki&#;inin lezzetine doyamad&#;&#;&#;, birkaç kez yese de yine istedi&#;i çi&#; köfte günümüzün en pratik at&#;&#;t&#;rmal&#;klar&#;ndan biri oluyor.
  • Özellikle de aniden masa haz&#;rlanmas&#; gerekiyorsa ya da birden gelen ac&#;kmalarda kurtar&#;c&#; olan çi&#; köfte arzuya göre lava&#;la ya da sebzelerle tüketilir.
  • Yan&#;na e&#;lik eden sebzeler marul, maydanoz, nane ve limondur. Genellikle lava&#; içinde dürüm halde sevilerek tüketilen çi&#; köfte çok fazla yenirse biraz s&#;k&#;nt&#;l&#; sonuçlar verebilir.
  • Çi&#; köftenin içindeki tuz, ya&#;, salça ve baharatlar ölçülü miktarda kullan&#;lm&#;&#;sa kilo al&#;m&#;na bir etkisi olmaz. Ancak kalorisi yüksek malzemelerle haz&#;rlanan çi&#; köfte porsiyon fazla olacak &#;ekilde veya düzenli olarak tüketilirse kilo almaya yol açabilir.
  • Bu durumu önlemek için çi&#; köftenin tüketim &#;ekli iyi seçilmelidir.
  • Çi&#; köfte porsiyonunda yer alan sebzeler bol tutulursa ve bir ki&#;iye göre gramaj ayarlan&#;rsa bu nefis yiyecek kilo ald&#;rmaz.
  • Özellikle de haftada kontrollü &#;ekilde tüketilirse, di&#;er ö&#;ünlerle beraber besin dengesi kurulur ve çi&#; köftenin kalorisi bedeni çok yormaz.
  • Peki, çi&#; köfte tek bir ö&#;ünde tüketilir mi? Çal&#;&#;anlar ya da ö&#;renciler zaman zaman d&#;&#;ar&#;da haz&#;r çi&#; köfte yerler. Bu durumda haz&#;r çi&#; köfte kilo ald&#;r&#;r m&#; sorusu yan&#;tlanmal&#;d&#;r.
  • Yine porsiyon kontrolü sa&#;lanmas&#; önerilir ve her ö&#;ün tüketildi&#;inde kilo ald&#;raca&#;&#; unutulmamal&#;d&#;r.
  • Çi&#; köfte size nas&#;l kilo ald&#;r&#;r? E&#;er gün içinde s&#;k s&#;k yemek isterseniz tart&#;da yükselen rakamlar kaç&#;n&#;lmaz olacakt&#;r.
  • Ayr&#;ca her tüketimde lava&#;, hatta çift lava&#; tercih edilirse çi&#; köfte doyurucu besin olmaktan çok kilo ald&#;ran bir besin haline gelecektir.
  • Eh bir de çi&#; köftenin yan&#;nda asit oran&#; yüksek içecek yer al&#;rsa, çi&#; köfte zamanla midenizi büyüten ve kilo ald&#;ran bir yemek olarak tan&#;nacakt&#;r.
  • Kilo almamak için; çi&#; köfteyi haftada 1 defa yemeniz daha sa&#;l&#;kl&#; olacakt&#;r. Üstelik taba&#;&#;n&#;zda yer alan marul, maydanoz, nane, limon, turp gibi antioksidan sebzeler sayesinde kilo al&#;m&#; için vücudunuz kendini savunmaya geçebilir.

Tarif için: 10 Dakikada Blenderla Harika Çi&#; Köfte

Diyette Çi&#; Köfte Yenir Mi?

Zaman zaman kilo kayb&#; ya&#;amak için diyet yapanlar, çi&#; köfteyi de beslenme listesine eklemek isteyebilir. Ancak bu durumda diyetisyenlerin haz&#;rlad&#;&#;&#; beslenme listesi dikkate al&#;nmal&#;d&#;r. &#;ayet listede belirli miktarda çi&#; köfte varsa porsiyon kontrolü ile çi&#; köfte tüketilebilir. Ancak uzman&#;n&#;z size çi&#; köfteyi yasaklam&#;&#;sa bir süre daha sabretmeniz önerilir. Ara ö&#;ünler için ideal bir tercih olan çi&#; köfte, ana ö&#;ünlerde fazla miktarda yer al&#;nca kilo kontrolü elden gidebilir. Aman dikkat diyelim…

Çi&#; Köfte Kaç Kalori? Etli, Etsiz, Dürüm

Peki, diyetteyken etsiz çi&#; köfte kilo ald&#;r&#;r m&#;? &#;öyle bir bilgi verebiliriz:

  • Çi&#; köfte genellikle etsiz halde haz&#;rlan&#;r. Ev yap&#;m&#; çi&#; köftelerde et yer al&#;r. E&#;er tüketilecek çi&#; köfte etsizse kalorisi daha dü&#;ük ölçülür.
  • Tek bir ö&#;ünde besin de&#;i&#;imi yaparak kilo ald&#;rmas&#;na engel olabilirsiniz.
  • Böylesine anlarda birkaç adet çi&#; köfte ve bol sebze tüketilebilir.
  • &#;çecek tercihi ise kesinlikle asitsiz içecekler olmal&#;d&#;r.
  • Bir porsiyon çi&#; köftenin ortalama kalori oldu&#;unu dü&#;ünürseniz; diyet boyunca etsiz çi&#; köfte yerken daha dikkatli olabilirsiniz.

Ev yap&#;m&#; etli çi&#; köfte kilo ald&#;r&#;r m&#;? &#;imdi bu soruya da yan&#;t vermek gerekir:

  • Etli çi&#; köfte son senelerde sadece ev ortamlar&#;nda haz&#;rlanmaktad&#;r. E&#;er diyet döneminde el yap&#;m&#; bir çi&#; köfte yemek isterseniz ve bu çi&#; köftede et yer al&#;yorsa kalorisinin yüksek oldu&#;unu hat&#;rlayabilirsiniz.
  • Etli çi&#; köftede normal çi&#; köfteye göre daha yo&#;un kalori incelenir. Etin proteini ve kalorisiyle beraber di&#;er malzemelerin kalorisi bazen midenize a&#;&#;r gelebilir.
  • Gündüz ö&#;ünlerinde etli çi&#; köfte tüketmek istiyorsan&#;z diyet listenizde sebze ve et de&#;i&#;imi yapabilirsiniz.

Kilo verirken lava&#;s&#;z çi&#; köfte kilo ald&#;r&#;r m&#; sorusunu da atlamak olmaz:

  • Çi&#; köftenin sunumunda ve porsiyonunda ince lava&#;, sebze, çi&#; köfte yer al&#;r.
  • E&#;er diyet yaparken lava&#; olmadan çi&#; köfte yemek isterseniz sebzenin tabakta daha bask&#;n olmas&#;na dikkat edebilirsiniz.
  • Sebzeler ve limon, çi&#; köftenin kalorisini dü&#;ürerek daha sa&#;l&#;kl&#; bir besin haline gelmesine yard&#;m edecektir.
  • Siz yine de listeniz d&#;&#;&#;nda çi&#; köfte yemek isterseniz, bu ö&#;ünleri al&#;&#;kanl&#;k haline getirmeyiniz.
  • Bir porsiyon çi&#; köfte kalori içerdi&#;i için di&#;er ö&#;ünlerle beraber kalori a&#;&#;m&#; meydana gelebilir.

Diyete Uygun Çi&#; Köfte Tavsiyeleri

Çi&#; köftenin temel malzemelerinden biri olan bulgur, zaman zaman midede &#;i&#;kinlik hissi verebilir. E&#;er bu hissi ya&#;amak istemiyorsan&#;z daha dü&#;ük kalorili diyet çi&#; köftelerini deneyebilirsiniz. Peki, kilo verme sürecinde diyete uygun çi&#; köfte nas&#;l haz&#;rlan&#;r? Birkaç püf noktas&#;yla tan&#;&#;maya haz&#;r olun!

  • Yayg&#;n &#;ekilde lava&#;la dürüm halde tüketilen çi&#; köfteyi büyük bir marul yapra&#;&#;na sar&#;p maruldan sa&#;l&#;kl&#; lava&#; yapabilirsiniz. Böylece unlu bir g&#;da tüketmekten uzak kalarak daha iyi bir seçim yapm&#;&#; olursunuz.
  • Çi&#; köfteyi tüketirken taba&#;&#;n&#;zda mutlaka yard&#;mc&#;lar olmal&#;. Bol limon sayesinde sindirimi kolay olabilir.
  • Ye&#;illik ve marul sayesinde doygunluk hissi daha uzun hissedilir.
  • Diyete uygun &#;ekilde çi&#; köfte yemek için yan&#;nda asitsiz içecek içilmeli. Mümkünse sadece su ile tüketilmelidir. Ancak çi&#; köfteye uyum sa&#;layan ayran pek çok ki&#;inin tercihi olabilir.
  • Temel malzeme bulgur oldu&#;u için dilerseniz esmer bulgurla çi&#; köfte tüketmeye çal&#;&#;&#;n. Sar&#; bulgurdan daha h&#;zl&#; sindirimi gerçekle&#;mektedir.
  • Evde kendiniz çi&#; köfte yapmak isterseniz bulgur yerine karnabahar kullanabilirsiniz. &#;ncecik k&#;vama gelen karnabahar&#; çi&#; köfte baharatlar&#; ile harmanlayabilirsiniz.
  • Ya&#; oran&#; da oldukça mühim bir mesele. Diyet yapanlar&#;n ya&#;l&#; yiyeceklerden uzak durmas&#; gerekir. Çi&#; köfte de oldukça ya&#; içeren bir besindir. E&#;er azaltma imkan&#; varsa, ya&#;&#; azalt&#;lm&#;&#; çi&#; köfteler tüketilmelidir.
  • Bir ö&#;ünde 1 porsiyondan fazla tüketilmesi zararl&#; hale gelir. gram çi&#; köfte porsiyonu ortalama kalori içermektedir. Bu porsiyonda sebzeler mutlaka yerini almal&#;d&#;r.
  • Diyete uygun &#;ekilde çi&#; köfte yemek için ölçüyü ayarlaman&#;z ve her ö&#;ünde yememeniz daha sa&#;l&#;kl&#; sonuçlar do&#;uracakt&#;r.

Tarif için:Tam Ölçülü Etsiz Çi&#; Köfte Tarifi (Videolu)

Süt Kilo Ald&#;r&#;r M&#;?

Noodle Kilo Ald&#;r&#;r M&#;?

Karbonhidrat Tozu Nedir? Kilo Ald&#;r&#;r M&#;?

Makarna Kilo Ald&#;r&#;r M&#;? &#;&#;te &#;a&#;&#;rtan Yan&#;t!

&#;stanbul’da Çi&#; Köfte Nerede Yenir? En &#;yi 15 Mekan

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır