iyot vücuda faydaları / İyotun Faydaları Nelerdir? İyot Eksikliği Belirtileri

Iyot Vücuda Faydaları

iyot vücuda faydaları

İyot, tiroid hormonu üretimini, bağışıklık fonksiyonunu, sinir sistemi ve beyin sağlığını desteklemek için kritik olarak ihtiyaç duyulan bir mineraldir. Meme dokusunda ve servikste kullanımı nedeniyle özellikle kadınlar bu eser mineralin yeterli varlığına ihtiyaç duyarlar. 

İyot tiroid fonksiyonu, bağışıklık sağlığı, sinir sistemi düzenlemesi, meme sağlığı ve daha fazlası için kritik öneme sahiptir. Sağlıklı bir  hamilelik süreci  ve fetal gelişim için de çok önemlidir. Çok kuvvetli antiseptik özelliklere sahiptir ve yaraları dezenfekte etmek için kullanılmaktadır. 

İyot nedir?

İyot, vücudumuzun hormon üretmek, hücresel iletişimi sağlamak ve diğer birçok işlevi yerine getirmek için ihtiyaç duyduğu bir mineraldir. 

iyot sağlığımız ve  özellikle tiroid sağlığımız için çok gereklidir. 

Vücudumuz iyotu kendi başına sentezleyemez. Vücudumuzun ihtiyacı olan iyotu yeterince almak için beyin yoluyla ve gerekirse takviye yoluyla iyot almalıyız.  

İyodür

İyodür  , vücut tarafından alınan ve hormon sentezi gibi çeşitli biyolojik işlemlerde kullanılan bir iyot tuzu formudur. İyodür mide ve ince bağırsağın ilk kısmı olan duodenum [ 1 ] yoluyla emilir. Dolaşıma girdikten sonra,  çeşitli dokularda (örneğin tiroid, serviks, meme dokusu ve tükürük bezleri) bulunan ve hücrede iyotun kullanılmasına izin veren sodyum iyodür symporter adı verilen bir taşıma proteini vardır [  2 ].

Amerika Birleşik Devletleri, Kanada dahil olmak üzere birçok ülke, genel nüfustaki yaygın iyot eksikliğini önlemek için 1920'lerden beri tuz iyotlama programlarına sahiptir.  

Deniz tuzu, koşer tuzu, Himalaya tuzu gibi tuzlar bazı eser mineraller içermelerine rağmen iyotlu değildir. 

İyot Faydaları

İyotun en önemli görevi tiroid sağlığını, bağışıklık fonksiyonunu ve beyin ve sinir sistemine destek olmaktır.

Tiroid Hastalığı Nedir? Tiroid Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Tiroid Sağlığı için İyot

İyotun vücuttaki en büyük görevi tiroid hormonlarının,  (TSH ,T3  ve T4)  üretilmesinde tiroidi desteklemektir. 

Tiroid, tiroid hormon sentezi sürecinde iyot kullanmak için selenyuma ihtiyaç duyar.

Bu nedenle tiroid sağlığı için takviyeyi almayı değerlendirirken selenyum ve iyot seviyeleri her zaman birlikte düşünülmelidir. [ 2 ] 

Aşırı iyot alımı hipotiroid semptomlarını başlatabilir veya şiddetlendirebilir, bu nedenle zaten hipotiroidizminiz varsa veya hipotiroidizme yatkınsanız iyot takviyesi kullanımında doktorunuza danışmalısınız. [ 3 ,  4 ]. 

Bebeğin anne karnındaki gelişim süreçleri

Fetal Gelişim için İyot

İyota en çok ihtiyaç duyulan dönem hamilelik dönemidir. T4 üretimi hamilelik sırasında % 50 arttığı için iyota daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır.  

İyot, fetal gelişim, özellikle fetal tiroid bezi gelişimi için gereklidir. Ayrıca, hamileliğin erken döneminde, fetüs tamamen annenin tiroid hormonu üretimine bağlıdır.  Hamile kadınlar için iyot RDA'sı 150'den 220 mcg/gün'e yükselir (ve RDA, fonksiyon için mutlak minimum gereksinimi temsil eder, bu nedenle bireysel ihtiyaçlarınız daha yüksek olabilir.) [ 1 ]

Şiddetli iyot eksikliği, bebeklerde ve çocuklarda bilişsel ve sinirsel gelişimin azalmasına da neden olabilir. [ 2 ].

Mevsim değişikliklerinde bağışıklığı güçlendirmenin yolları - Yerelin  Gündemi

Bağışıklık Fonksiyonu için İyot

İyot bağışıklık fonksiyonu için çok kritik bir öneme sahiptir. 

Doğal bir antiseptiktir. 

Ayrıca Helicobacter pylorinin  aşırı çoğalması gibi midede anormal bakteri üremesine karşı da koruma sağlar. İyot ayrıca hem biyolojik hem de kimyasal toksinleri nötralize edebilir.

İyot Genel bağışıklık hücresi fonksiyonunu artırmaktadır. Bu etki, tiroid hormonlarında artan üretimden ziyade iyotun kendisinden kaynaklanmaktadır [ 5 ]. Bununla birlikte, ek araştırmalar, bir kez daha çok fazla iyotun bağışıklık sistemi işlev bozukluğuna kolayca neden olabileceğini göstermektedir [ 6 ]. 

Nedir Memenin Bu Fibrokistik Hastalığı? - Prof. Dr. Tarık Zafer Nursal

Fibrokistik Göğüsler İçin İyot

Meme dokusunda miyom, kanserli olmayan kitleler olan kadınlarda iyot eksikliği endikedir. Bu anormal büyümeler genellikle adet döngüsüne bağlı olarak ortaya çıkar ve kaybolur ya da zamanla birikebilir. İyot, anormal hücre gelişimi ve proliferasyonuna karşı koruduğu için, yeterli iyot seviyeleri bu miyomların oluşmasını önleyebilir [ 7 ]. 

Beyin Hasarı ve Otonomik Belirtiler - Doktor Fizik

Sinir Sistemi ve Beyin Sağlığı İçin İyot

Beynin birçok bölümü, hipokampus, nörotransmiterler, sinirlerimizi çevreleyen koruyucu miyelin ve biliş sürecinin kendisi dahil olmak üzere iyot eksikliğinden etkileniyor gibi görünüyor. İyotun beyin sağlığındaki rolü hakkında daha fazla araştırma yapılması gerekiyor, ancak vücudumuzdaki iyot seviyesinin sinir sistemi ve beyin sağlığını desteklediğini tahmin edebiliriz [ 8 ]. 

İyot eksikliği

İyot eksikliği aslında kadın vücudunda tiroid ve tükürük bezlerinin yanı sıra meme dokusu ve servikste de bulunduğu için özellikle kadınlarda çok yaygındır. 

Aşağıdaki  durumlarda iyot eksikliğine daha duyarlı olabilirsiniz :

  • İyotlu tuz tüketmemek
  • Hamile olmak
  • Vegan beslenme veya pek çok hayvansal ürünü tüketmemek
  • İyot eksikliği olan topraklara sahip bir bölgede yaşamak
  • Guatrojen içeren yiyecekleri tüketmek (tiroidde iyot alımını engelleyen yiyecekler).

Düşük iyot hipotiroidizmi alevlendirebileceğinden, iyot eksikliği belirtileri birçok hipotiroid semptomuna benzer görünebilir. Olası iyot eksikliği semptomları şunları içerir: [ 1 ,  9 ]: 

  • Halsizlik
  • Soğuğa duyarlılık
  • Düşük tiroid hormonu üretimi/dönüşümü
  • zayıflık
  • Kabızlık
  • Kilo almak
  • Kuru cilt
  • Guatr (genişlemiş bir tiroid)
  • Bozulmuş fetal beyin ve tiroid gelişimi dahil olmak üzere hamilelikle ilgili sorunlar.

İyot Kaynakları

İyodu diyetinizden ve takviye yoluyla alabilirsiniz. 

İyot Zengini Gıdalar

İyotun sağlıklı besin kaynakları şunları içerir [ 1 ]: 

  • Deniz yosunu
  • Deniz ürünleri: balık, istiridye 
  • Süt ürünleri: süt, yoğurt, peynir
  • Yumurtalar
  • Sığır karaciğeri.

İşlenmedikçe ve extra iyot eklenmedikçe, bitki bazlı gıdalar çok iyi iyot kaynakları değildirler. 

Referanslar

  1. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Iodine-HealthProfessional/#en19
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18590348/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3968577/
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26247626/
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5694785/
  6. https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11596-007-0418-1
  7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8221402/
  8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25880137/
  9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22742605/

Etiketler

İyot İyodür hipotiroidizm bağışıklık fonksiyonunu beyin ve sinir sistemi hormon sentezi sodyum iyodür Tiroid Sağlığı hipotiroid fetal gelişim Pylori Helicobacter Fibrokistik Göğüsler Vegan beslenme Guatr kabızlık miyom mem dokusu Kuru cilt zayıflık üşüme

Vücutta İyot Eksikliği Belirtileri

 

İyot Nedir? Günlük İyot İhtiyacı Ne Kadardır?

Birçok kişi iyot kelimesini duyduğunda tuzu düşünebilir ve bu şaşırtıcı değildir. Çünkü hemen hemen her evde yiyecekleri lezzetlendirmek adına iyotlu tuz kullanılıyor. Dünyada çoğu insanın çok fazla tuz tükettiği göz önüne alındığında iyot eksikliği nasıl yaşanabiliyor? Cevap sizi yanıltabilir.

İyot Nedir?

İyot nedir?” sorusuna bazı gıdalarda doğal olarak bulunan ancak vücut tarafından üretilemeyen bir elementtir şeklinde yanıt verilebilir. Bu elementin vücutta pek çok önemli görevi bulunur ve ayrıca tiroid hormonlarının da önemli bir bileşenidir. Bu hormonlar vücutta gerçekleşen birçok reaksiyonu düzenler. Ayrıca anne karnında bulunan bebeğin merkezi sinir sistemi ve iskelet yapısı gelişiminde de önemli bir role sahiptir. Besinler iyotu topraktan alır ve toprağın iyot miktarı besin içeriğini etkiler. Tiroid bezi hasar görmüş hücreleri onarma, metabolizmayı destekleme ve büyümeyi kontrol etmede etkili olan hormonları yapmakta görevlidir. Ancak dünya genelinde insanların üçte biri iyot eksikliği riski altındadır. En yüksek risk grubunda olanlar ise şöyledir:

  • Hamileler
  • İyot bakımında yetersiz toprakları olan Avrupa ülkeleri, Güneydoğu Asya, Yeni Zelanda ve Güney Asya gibi ülkelerde yaşayan insanlar
  • İyotlu tuz tüketmeyen insanlar
  • Vejetaryen veya vegan diyetini takip eden insanlar

İyotun Faydaları

Yeterli miktarda iyot alımı çocuklarda zeka gelişimi, yetişkinlerde de üreme sağlığı ve tiroid fonksiyonu üzerinden etkilidir. Dünyada iyot yetersizliği nedeniyle zeka gelişimini yeterli düzeyde tamamlayamayan en az 30 milyon çocuğun olduğu düşünülürse iyotun faydaları daha iyi anlanabilir. Ancak iyotun faydası bununla sınırlı değil. Bilindiği gibi tiroid bezinin hormon üretimi için iyot, oldukça önemli bir mikromineral. Bu üretim yeterli seviyede olmadığında beyin gelişimi, kalp, kaslar ve böbrekler de olumsuz etkilenebilir.

Ancak Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından sunulan verilere göre dünyada 2 milyar kişide iyot eksikliği ve 50 milyon kadar insanda da beyin hasarı söz konusu. Her ne kadar iyotlu tuz kullanımı ile bu eksikliğin önüne geçileceği düşünülüyor olsa da yeterli değil. Hava, nem ve ısı ile temas ettiğinde tuzun içeriğinde bulunan iyot büyük ölçüde buharlaşır. Bu nedenle ilk önce kişinin iyot eksikliği olup olmadığını öğrenmesi ve bu doğrultuda beslenip, uzman önerisiyle takviye alması önemlidir. İyot eksikliğini belirlemenin en etkili yolu, idrar testi ile eksikliği saptamak. Bu saptamanın ardından uygun beslenme ve besin destekleri uzman önerisi ile alınabilir.

İyot İçeren Besinler

Deniz ve okyanuslar iyot bakımından en önemli kaynak. Çünkü bu madde, denizden buharlaşır ve yağmurlarla toprağa düşer. İyot bakımından yeterli olan topraklarda yetişen bitki ve sebzeler de bu bakımdan yeterli bir kaynaktır. İyot içeren besinler; ton balığı, mezgit, kalamar, karides, istiridye, ıstakoz, deniz yosunu, sarımsak, ıspanak, kuru fasulye, pazı, çilek, süt ve süt ürünleri, yumurta şeklinde sıralanabilir.

İyot Eksikliği Nedir?

İyot eksikliği, tiroid hastalığının en yaygın nedenidir ve eğer ciddiyse bebeklerde kalıcı beyin hasarına ve zihinsel sakatlığa neden olabilir. İyot, deniz suyu ve toprakta bulunan bir mineraldir. Vücut tiroid bezi için iyota ihtiyaç duyar. Tiroid hormonu metabolizmayı etkiler ve beyin, sinirler ve kemiklerin gelişimi ve işlevi için gereklidir. Dünya genelinde özellikle çocuklar ve hamile veya emziren kadınlar arasında iyot eksikliği ile ilgili büyüyen bir sorun vardır. Çocuklarda ve doğmamış bebeklerde çok az iyot varsa, aşağıdakiler de dahil olmak üzere normal gelişimle ilgili sorunlar olabilir:

  • Beyin hasarı
  • Zihinsel engellilik, en şiddetli form kretinizm de dahil olmak üzere
  • Düşük IQ
  • Gelişim geriliği

Kadınlarda, iyot eksikliği doğurganlık sorunları, düşük, ölü doğum ve gelişmekte olan fetüste sinir hasarı gibi gebelikle ilgili sorunlara  neden olabilir.

İyot Eksikliğinin Nedenleri ve Risk Faktörleri

  • Hamile ve Emziren Kadınlar: Hamile ve emziren anneler, iyotun gelişmekte olan bir fetüsteki rolü, beyin gelişimi ve bebeğin büyümesi nedeniyle daha yüksek iyot ihtiyacına sahiptir. Hamileler günde 220 mcg iyot almalıdır. Emziren anneler ise 290 mcg'ye ihtiyaç duyar.
  • Sıkı Diyet Yapan İnsanlar: Kilo vermek adına popüler olan bir diyet disiplinini deneyebilirsiniz ancak bu türden bir beslenme değişimi istenmeyen sonuçlar doğurabilir.
  • İyotsuz Tuzları Kullanmak

İyot Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?

Vücutta iyot eksikliği belirtileri ile durumun saptanması adına test yapılabilir ve gerekli tedavi süreci planlanabilir. Bu iyot eksikliği belirtileri genel olarak aşağıdaki gibidir:

  • Cilt kuruluğu
  • Kabızlık
  • Yorgunluk
  • Tiroid bezlerinin şişmesi
  • Kaslarda güçsüzlük
  • Kalp atış hızının yavaşlaması
  • Tiroid hormonu seviyelerinin düşük olması
  • Kas ve eklemlerde ağrı
  • Hafızanın zayıflaması
  • Depresyon
  • Regl döngüsünün şiddetlenmesi
  • Saçların incelmesi

Bebeklerde görülebilen belirtiler:

  • Kabızlık
  • Aşırı uyku
  • Zayıflık
  • Kaslarda zayıflık
  • Dilde büyüme
  • Sık sık boğulma
  • Kabarık yüz

Çocuklarda ve gençlerde görülebilen belirtiler:

  • Gelişim geriliği
  • Ergenlikte gecikme
  • Diş gelişiminin gecikmesi
  • Bilişsel sorunlar (düşük IQ, öğrenme güçlüğü gibi)
  • Zayıf zihinsel gelişim

İyot Eksikliği Bozuklukları

Tedavi edilmediğinde iyotun eksikliğinde görülen hastalıklar; kalp rahatsızlığı, kalp yetmezliği, bilişsel bozukluk, depresyon, kadınlarda kısırlık şeklinde sıralanabilir. Hamilelerde iyot eksikliğine bağlı olarak görülen düşük tiroid hormonu ile kusurlu doğum riski artabilir. Bu nedenle de düşükler, erken doğum ya da ölü doğum gibi durumlar yaşanabilir.

İyot Eksikliği Nasıl Teşhis Edilir?

İyot eksikliği tiroid hormonlarını ölçen kan testleri ile teşhis edilebilir.

İyot Eksikliği Tedavisi

İyot eksikliği sağlıklı bir beslenme düzeni ile düzeltilir. Diyetiniz iyot bakımından yetersiz ise doktor tavsiyesi ile iyot takviyesi almalısınız.

Önerilen İyot Alımı

İyot yetersizliği hastalıkları önlenmesinde iyot eksikliği, gelişmekte olan beyin için oldukça önemli. Bu nedenle, hamilelik ve emzirme döneminde gereksinimler çok daha yüksektir. Bu dönemlerde önerilen iyot alımı:

  • 6 aya kadar doğum: 110 mikrogram (mcg)
  • 7 ile 12 ay: 130 mcg
  • 1 ile 3 yaş: 90 mcg
  • 4 ile 8 yaş: 90 mcg
  • 9 ile 13 yaş: 120 mcg
  • 14 ile 18 yaş: 150 mcg
  • 19 yaş ve üzeri: 150 mcg
  • Hamilelik: 220 mcg
  • Emzirme: 290 mcg

 

 

Yorum Ekle

İyotun faydaları: İyot nedir, ne işe yarar ve sağlığa iyi gelir mi?

Dünya üzerinde bulunan minerallerin saymakla bitmeyen faydaları vardır. bu minerallerin yeterli ve düzenli alımının hayat kalitemizi artırarak sağlıklı bir yaşam sürmemize katkıları büyüktür. Vücudumuzun işleyiş mekanizmalarının devamlılığı açısından en önemli mineraller arasında yer alan iyotun da sağlığa faydaları merak konusudur. Birçok açıdan çok önemli bir mineral olan iyotun faydaları İbrahim Saraçoğlu tarafından da dile getirilmektedir. Ayrıca kişiler tarafından da iyot neye iyi gelir ve iyot ne işe yarar soruları sıklıkla internette araştırılmaktadır. iyot ile ilgili merak edilenleri ve bu soruların yanıtlarını aşağıdaki yazıda okuyabilirsiniz.

İyot Nedir?

İyot gıdalardan yeterli miktarda alınamayan, vücudun işleyiş mekanizmalarının devamlılığının sağlanması açısından önemli ve genellikle deniz ürünlerinden elde edilebilen bir mineraldir. Toprakta ve okyanuslarda bulunduğu keşfedilmiştir. İyot eksikliğinin yaşanmaması için dünyada birçok ülkede tuzlara iyot eklenir. Bu sayede günlük iyot alımı da karşılanmış olur.

Tüm insanlar açısından iyot alımı çok önemli olsa da özellikle çocukluk ve hamilelik dönemlerinde iyot alımında aksaklık meydana gelmemesi hayati bir önem taşımaktadır. Çocukluk, bebeklik ve hamilelik döneminde gerekli miktarda iyotun alımı bebeklerin, çocukların zihinsel ve beyinsel gelişimi açısından çok önemlidir.

İyot tiroit fonksiyonlarının devamlılığı açısından çok önemli bir mineraldir. Bu mineral vücudumuzun işleyiş mekanizmasından sorumlu olan tiroid bezinin görevlerinin devamlılığı için çok önemlidir. Tiroid hormonunun sentezlenerek yetersizliğinin gelişmesinin önüne geçer. İyot eksikliği sonucu tiroit hormonlarında düzensizlikler meydana gelebilir ve tiroit hormonunun az çalışması yani hipotiroidi gelişebilir.

İyotun Faydaları

  • Tiroid bezinin çalışmasının sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesini sağlar. Bu sayede tiroid bezinden salınan hormonların işleyiş mekanizmasının olması gerektiği gibi gerçekleşmesine katkı sağlar.
  • Bebeklerde ve çocuklarda zihinsel gelişimin sağlıklı bir şekilde olması açısından büyük önem taşır.
  • Tiroid, prostat ve meme kanseri gelişme riskini azaltır.
  • Zihinsel mekanizmaların işleyişine katkı sağlar.
  • Depresyon ve kaygı bozukluğu oluşumunun önüne geçer.
  • Saç dökülmesini ve saçlarda cansızlaşma problemini engeller.
  • Ciltte solgunluk ve kuruluk oluşması, metabolizmanın yavaşlaması gibi etkileri olan hastalıkların gelişmesinin önüne geçer.
  • Üreme sağlığına olumlu katkılarda bulunur.
  • Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.
  • Radyasyonun zararlı etkilerini minimize eder.

İyotun Saça Faydaları

İyot eksikliğinde saçlarda dökülme, uzama sorunları, kırılma ve cansızlaşma görülebilir. Yeterli miktarda iyot alımındaysa canlı, parlak ve gür saçlar elde edilir. Aynı zamanda iyot eksikliği nedeniyle ortaya çıkan tiroit hormon bozuklukları da saçların dökülmesine ve saçlarda çeşitli sorunlara yol açar. İyot alımı bu hastalıkların önüne geçebileceği için saçlarda meydana gelebilecek problemlere de fayda sağlamış olur.

İyotun Zararları

Vücuda yararlı her vitamin ve mineral gibi fazla alımında iyotun da zararlarıyla karşılaşılabilir. Bu da akıllara iyotun yan etkileri ve iyotun zararları nelerdir sorularını getirebilir. İyotun fazla kullanımı tiroid hormonlarının fazla çalışmasına yani hpertiroide neden olabilir. Hipertiroid, vücudun beyni olarak nitelendirilen tiroid bezinden salgılanan hormonların fazla çalışması durumudur. Bu hormonların az ya da fazla çalışması vücudun işleyişinde aksaklıklar meydana getirerek günlük hayatı olumsuz etkiler. Bu nedenle iyotun az alımında olduğu gibi fazla alımında da ciddi zararlar meydana gelebilmektedir.

İyot, tiroidin düzgün çalışmasını sağlamak için beslenme yoluyla alınması gereken bir mineraldir.

Tiroid hormonları, metabolizma, kemik sağlığı, bağışıklık tepkisi ve merkezi sinir sistemi gelişimi dahil olmak üzere çok çeşitli vücut fonksiyonlarında önemli görevler üstlenir. Gebelik ve emzirme sürecinde de önemi artan bir mineraldir.

Vücutta iyot dengesiz olarak bulunduğunda, olması gerektiğinden çok ya da az çalışan bir tiroide yol açabilir.

İyotun yaklaşık yüzde 70 ila 80’i boyundaki tiroid bezinde, kalan kısmı ise kanda, kaslarda, yumurtalıklarda ve vücudun diğer kısımlarında dağılmış olarak bulunur.

İyotlu tuzun yaygın olarak kullanıldığı ülkelerde iyot eksikliğine nadiren rastlanır. Bununla birlikte, dünya çapında tahmini 2 milyar insan iyot eksikliği riski altındadır ve dünya çapında yaklaşık 300 milyon insan tiroid bezi işlev bozukluğu ile yaşamaktadır.

Vücut iyot üretmediği için beslenme ya da takviyeler yoluyla alınması gerekmektedir.

Önerilen alım miktarı ve besin kaynakları

14 yaşından itibaren önerilen iyot alımı hem erkekler hem de kadınlar için günde 150 (mcg) mikrogramdır. Artan ihtiyaç nedeniyle hamilelikte 220 mcg, emzirme döneminde 290 mcg alım önerilir.

Besinler, en iyi iyot kaynağıdır.  Bitkisel ya da hayvanal gıdalardaki iyot miktarları yetiştirildiği bölgelere göre değişiklik gösterir. Denizden elde edilen balıklar ve diğer ürünler en iyi iyot kaynakları arasındadır.

Deniz yosunu en yoğun iyot içeren besindir. Tuzlu su balıkları, yumurta, peynir ve iyotlu tuz başlıca iyot içeren gıdalar arasındadır. Multivitaminler genellikle potasyum iyodür veya sodyum iyodür formunda iyot içerir. İyot içeren takviyelerin doktor önerisiyle alınması gerektiği unutulmamalıdır.

İyodun görevleri ve iyot bağlantılı sağlık sorunları

İyot vücutta çok önemli görevler üstlenir ve iyot eksikliği ya da fazlalığı bir dizi sağlık sorunlarına neden olabilir. İyotun görevleri ve iyot ile ilişkili sağlık sorunları arasında şunlar bulunur:

1.Tiroid sağlığını korunmak

İyot, tiroid sağlığında hayati bir rol oynar. Boynunuzun ön, alt kısmında yer alan tiroid bezi bazı hormonların üretimini düzenler. Bu hormonlar metabolizmanız ve kalbiniz dahil olmak üzere pek çok vücut fonksiyonunda sağlıklı işleyişin sağlanmasında görev alır.

Tiroid hormonları yapmak için tiroidiniz az miktarda iyota ihtiyaç duyar. İyot olmadan tiroid hormonu üretimi azalabilir. Düşük ya da yetersiz çalışan bir tiroid bezi, hipotiroidizm adı verilen bir duruma yol açabilir.

Yeterli iyot alımı genel tiroid sağlığını iyileştirirken, çok fazla iyot tiroid bezi üzerinde olumsuz bir etkiye (hipertiroidi) neden olabilir. Bu yüzden özellikle tavkiye iyot alımına dikkat edilmelidir.

2. Guatr riskini azaltmak

Guatr tiroid bezinin genişlemesi, büyümesidir. Tiroidiniz hipotiroidizm veya hipertiroidizmin bir sonucu olarak büyüyebilir.

İyot eksikliğine uzun süre maruz kalma sonucunda guatr gelişebilir. İyot kaynaklı guatrlar, diyete iyot bakımından zengin yiyecekler veya takviyeler eklenerek tersine çevrilebilir.

3. Aşırı aktif tiroid bezini yönetmek

Doktorunuz aşırı aktif tiroid bezini tedavi etmek için radyoaktif iyot adı verilen özel bir iyot türü önerebilir. Ağızdan alınan bir ilaçtır ve aşırı miktarda tiroid hormonunu azaltmaya yardımcı olmak için ekstra tiroid hücrelerini yok etmek için kullanılır.

Radyoaktif iyotla ilgili risk, çok fazla tiroid hücresini yok edebilmesidir. Bu durumda hormon üretim miktarını azaltarak hipotiroidiye yol açabilir. Bu nedenle, radyoaktif iyot genellikle anti-tiroid ilaçlar başarısız olduktan sonra önerilir.

4. Hamilelik ve döneminde nörogelişimi sağlamak

Hamilelikte daha fazla iyota ihtiyaç duyulur. Bunun nedeni, hamilelik sırasında iyot alımının fetüsün beyin gelişimi ile bağlantılı olmasıdır. Araştırmalara göre hamilelik sırasında anneleri iyot eksikliği olan bebeklerin IQ’ları daha düşük olmaktadır.

Hamileyseniz ve kullandığınız takviyeler iyot içermiyorsa, doktorunuza iyot takviyesi alımı hakkında danışmalısınız.

Ayrıca emziriyorsanız iyot alımınızı izlemeye devam etmeniz gerekecektir. Emzirme döneminde önerilen günlük iyot miktarı 290 mcg’dir. Bu normalde ihtiyacınız olan iyotun neredeyse 2 katıdır. Bunun nedeni, diyet ve takviyeden aldığınız iyotun anne sütü yoluyla emziren bebeğinize aktarılmasıdır. Bu önemli bir beyin gelişimi dönemidir ve bebeğin anne sütüyle yeterli iyot alımı şarttır.

5. Nükleer serpintiye karşı korunmak

Nükleer acil durumlarda, tiroid bezini radyasyon yaralanmalarından korumak için potasyum iyodür (KI) kullanılmasını önerilmektedir. Potasyum iyodür tablet ve sıvı formlarda mevcuttur.

Potasyum iyodür ne kadar erken alınırsa, bu tür acil durumlarda tiroidin o kadar iyi korunduğu düşünülür.

6. Enfeksiyonları tedavi etmek

İyot, enfeksiyonların tedavisine ve önlenmesine yardımcı olmak için sıvı halde topikal olarak kullanılabilir. Hafif kesik ve sıyrıkların içindeki ve çevresindeki bakterileri öldürme özelliği taşır. Derin kesikler, hayvan ısırıkları veya yanıklar için kullanımı sakıncalıdır.

Diyetisyen Ayşegül Bahar

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası