bar oyunları hangi yöreye aittir / Bar (halk oyunu) - Vikipedi

Bar Oyunları Hangi Yöreye Aittir

bar oyunları hangi yöreye aittir

kaynağı değiştir]

Türklerin Orta Asya'dan getirildiğine inanılan bir oyundur. Özellikle Erzurum Barlarındaki figürlere bakıldığında Türkler'in savaş meydanına girmeden önce savaşın taktiğini kendi aralarında göstermek, paylaşmak için bu oyunu oynadığı tahmin edilmektedir. Turan taktiğini andıran figürler Baş Bar oyununda açıkça görülmektedir. Aynı zamanda Hançer ve Köroğlu Barlarında hançer ve kılıcın kullanılması aralarında savaş taktiğini göstermeleri ve düşmana korku vermek için vakarlı duruşları da bu görüşü desteklemektedir. Bar oyunun kazanılan savaşlardan sonra kurulan toylarda oynandığı da tahmin edilmektedir. Türk müzikolog Mahmut Ragıp Gazimihal'e göre Bar kelimesi Orta Asya'da Türkler'in davula "Par" adını verdiklerini sözcükten türemiştir. Aynı zamanda Gazimihal'in bağ bağdaşmak bağ tutmak gibi sözcüklerden yumuşak ğ'nin r'ye dönüştüğünü ifade eden açıklamaları da vardır. Genel görüşe göre Orta Asya'da şamanların davullarına bu ad verilmiştir.

Erzurum Barları[değiştir Yöresel Halk Oyunları Listesi

Ülkemizde her bölgenin kendine has yöresel halk oyunları var. Peki hangi oyun hangi yöreye ait biliyor muyuz? Türkiye, dört tarafı doğal güzellikler ve turistik yerler ile çevrili bir ülke olduğu gibi kültürel açıdan da oldukça zengin bir ülke olmayı başarır. Bu anlamda Türkiye’nin hemen her noktasında kültürel bir farklılığı gözlemlemek mümkün olur. Kuzeye gittiğinizde keşfedeceğiniz kültürel özelliklerin güney bölgelerde oldukça farklılık göstereceğini ifade etmek gerekir.

Halk oyunları konusunda da kültürel çeşitliliğin ciddi manada yüksek seviyelerde olduğu Türkiye’de halk oyunlarının bölgede yaşanan olaylardan türemesi de çeşitlilikte etkilidir. Bu nedenle aynı yörede bulunan yerleşim yerleri arasında dahi halk oyunları konusunda farklılıktan söz etmek mümkün olur.

Ülkemizde Hangi Oyun Hangi Yöreye Aittir?

Siz de Türkiye’deki farklılığı keşfetmek ve hangi oyun hangi yöreye ait öğrenmek istiyorsanız sizler için hazırladığımız yöresel halk oyunları Listesine bir göz atmalısınız!

Hora – Trakya Bölgesi

Trakya Bölgesi’nin en önemli kültürel unsurlarından bir tanesi olan Hora; Yunancada ‘Oyun’ anlamına gelen Horos kelimesinden türemiştir. Bölge insanının sıcak kanlı ve hareketli özelliklerini yansıtan oyunun hızlı ritimli ve kıvrak hareketler gerektiren bir halk oyunu olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle ayakların ön planda olduğu bu oyunu Çanakkale, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerinde gözlemlemek mümkündür. Hora’yı kadın ve erkeklerin karışık oynadığı söylenebilir.

Zeybek – Ege Bölgesi

Ege Bölgesi’nin simgelerinden bir tanesi olarak kabul edilebilecek olan Zeybek, bir kahramanlık hikayesinin temsilidir. Halkı koruyup kollayan bir cesur adam olarak kabul edilen Zeybek; ağır ve zor hareketler içerir. Kolların iki yana ağır bir şekilde açılması ve zaman zaman dizin yere vurulması ile sergilenen Zeybek oyununun kendi içinde de türleri olduğunu söyleyebiliriz. Zeybek oyununu icra edenler sadece erkeklerdir. Zeybek’in en çok oynandığı yerler İzmir, Aydın, Denizli, Muğla ve Manisa’dır.

Teke Zortlatması – Batı Akdeniz Bölgesi

Teke Zortlatması ya da Değişmeli Oyun olarak bilinen bu halk oyununun Zeybek ile sık sık karıştırıldığını ifade etmek gerekir. Zeybek’e göre farklı olan bu oyunun Yörükler tarafından oynandığını ifade edebiliriz. Tekenin kızıştığı dönemlerde sergilediği hareketlerden esinlenilerek ortaya konan bu oyunun yelleme ve hoplatma olmak üzere 2 farklı kısımdan oluştuğu söylenebilir. Teke Zortlatması; Burdur, Isparta, Antalya ve Fethiye’de yaygın bir şekilde icra edilmektedir.

Horon – Doğu Karadeniz Bölgesi

Doğu Karadeniz ve Horon birbiri ile özdeşleşmiştir. Karadeniz’in hepsinde oynandığı düşünülen bu oyunun aslında sadece Doğu Karadeniz Bölgesi’nde icra edildiğini vurgulamalıyız. Hızlı ayak hareketleri ve el – omuz kıvraklıkları ile ortaya konan Horon’un farklı türleri olduğunu ifade etmek gerekir. Erkek horonu, kız horonu, karma horon ve sözlü horon bu çeşitler arasında sayılabilmektedir.

Doğu Karadeniz’de Horon oldukça yaygın bir şekilde oynanıyor olsa da her adımda farklı bir türüne rastlamak mümkündür. Bu nedenle de bölgedeki her hızlı ve hareketli oyuna genel manada Horon adı verilir.

Bar – Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi

El ele tutuşmak anlamına gelen Bar; doğu bölgelerinde oynanan halay ile oldukça benzerlik göstermektedir. Bar oyununun halaydan ayıran en önemli özelliği el ve kol hareketlerinin ön planda olmasıdır. Erkek ve Kadın barları olmak üzere farklı türleri bulunan bu oyunların toplamda 28 çeşidi vardır.

Ezgilerine bakıldığında oldukça ağır hareketler içeren Bar’ın en çok Erzurum, Erzincan, Gümüşhane ve Bayburt’ta icra edildiği söylenebilir. Bar’a eşlik eden çalgılara bakıldığında ise davul, zurna, akordeon ve tulum ön plana çıkar.

Halay – Doğu ve Güneydoğu Anadolu

Kürtçede ‘Ayağa Kalkmak’ anlamına gelen ‘Hilayi’ sözcüğünden türemiş olan bu oyunun Kürtçe ağırlıklı ezgiler eşliğinde oynandığı söylenebilir. Erkek ve kadınların yan yana gelerek oynadıkları oyunda el ele ve omuz omuza dizilmek esastır. Davul ve zurnanın ritim tuttuğu halayda çok farklı türler bulunur.

Doğu’da hemen her il ve ilçede bir halay çeşidinden söz etmek mümkündür. Halaydaki çeşitliliğin kültürel bir zenginlik olarak kabul edildiği de söylenebilir. Ritim genel manada hızlı olsa da halay türüne göre ritmin artıp azaldığı türlerden de söz etmek gerekir.

Bengi Oyunu – Balıkesir ve Çevresi

Balıkesir başta olmak üzere Marmara Bölgesi’nin belli bölgelerinde oynanan Bengi aslında Zeybek oyununun bir çeşidi olarak kabul edilebilmektedir. Diz vurma ve çökmelerin oyunun en dikkat çekici özellikleri olduğunu ifade etmek gerekir. Bengi oyununda gerçekleşen çökme savaşta öldürülen düşman sayısı kadar gerçekleşir. Bu da oyunun bir kahramanlık gösterisi olduğunu kanıtlar.

Çayda Çıra – Elâzığ

Elâzığ yöresinde oynanan ve halayın bir türü olarak kabul edilen Çayda Çıra; kadın ve erkeklerin ortak bir şekilde icra ettikleri oyunlardan bir tanesidir. Ele alınan mumlar ile oynanması nedeni ile Mumlu Dans adıyla da anılan Çayda Çıra’nın genellikle düğünlerde sergilendiği ifade edilir.

Oyunun oynanışında kendine has ezgilerin ve söyleyişlerin hâkim olduğunu ifade etmek gerekir. Yöresel kıyafetler ile oynanan ve oldukça etkileyici bir oyun olduğu kabul edilen Çayda Çıra’nın bir çember şeklinde dizilmiş insanlar tarafından icra edildiğini ifade etmek gerekir.

Reyhani – Mardin

Reyhani, Mardin’in en eski ve köklü geleneklerinden bir tanesi olarak bilinir. Bölgenin mistik özelliklerini yansıtan ve oldukça etkileyici bir oyun olan Reyhani; bir kadın ve bir erkek tarafından oynanır. Reyhani’nin ön plana çıkan özelliği ağır hareketler ile icra edilmesi ve kadın – erkeğin karşılıklı olarak ritmik hareket etmesidir.

Reyhani’de ritmik hareketlerin yanı sıra diz çökme ve ellerin havaya kaldırılması da vardır. Bölgenin özelliklerini yansıtan ve insanı içine çeken oldukça etkileyici müziği ile Reyhani’yi icra etmek için oldukça esnek olmak gerekir. İcra etmesi oldukça güç bir oyun olan Reyhani ülkemizin en değerli halk oyunlarından bir tanesidir.

Kaşık Oyunları – Anadolu

Anadolu’nun pek çok bölgesinde oynanan bir oyun olan Kaşık Oyunları ellerine kaşık alıp ritmik bir şekilde oynayan erkek oyunudur. Kaşık ritmi ve müziğin eş zamanlı olarak hareketlenip yavaşlaması bu oyunun en değerli ayırt edici özellikleri olarak kabul edilir. Anadolu’nun pek çok noktasında oynansa da bölgesel farklılıklar vardır. Bu nedenle tek bir kaşık oyunundan söz etmek mümkün değildir.

Siz okurlarımız için Ülkemizde hangi oyun hangi yöreye ait? kısa, kısa bilgiler vermeye çalıştık. Bu yazımızda olmasını düşündüğünüz yöresel halk oyunları varsa bize yorum olarak mutlaka gönderin.

kaynağı değiştir]

1- Baş Bar: Açık oynanır güftesi oynanır.Bestede başlangıç ve son ayrı olmak üzere iki tür müzik vardır. Hüseyni makamındadır. Boyun Dadaşın, ağır başlı, zevk ehli, eğlencede laubalilikten ziyade ağır başlılık ve vefakarlı olduğunu ifade eder.

2- İkinci Bar (1. Aşırma): Kapalı barlardandır. Güftesi yoktur. Hüseyni makamında bestesi yapılmaktadır. Dadaşların birbirlerine gönülden gönüle bağlı, müttenit ve mütesanit olduklarını ifade eder.

3- Sekme (Tikine): Güftesi yoktur. Hüseyni makamındadır. Dadaşın yerine göre çok hareketli, fakat şuurlu ve müşterek sonuca ulaşma ifadesini temsil eder.

4- 2.Aşırma: Güftesi yoktur. Hüseyni makamındadır. Dadaşların harpte ve sulhte hareket hâlinde, iş hayatında birlik ve beraberlik içinde olduklarını ifadde eder.

5- Nari: Güftesi vardır açık bardır. Hüseyni makamındadır. Dadaşın zevk-i selim, aşk sevgi yaşantılarının ecdattan gelen hasletlerini çevreye aktarma duygularını sembolize eder. Sözleri: hey nari hey nari bacadan gel bacadan hey nari hey nari, işliğin alacadan. hey nari hey nari? ben seni alcağım, hey nari hey nari, bacadan gel bacadan

6- Dello: İki türlü müziği vardır. Oyunu da iki türlü oynanır. Birinci kısma, ikinci kısma Bitlis dellosu denir. Kapalı bardır. Dadaşın en hareketli ve ritmik oyunlarından birisi olan dello da, dadaşların hep birden bir komut altında ileri saldırı ve ani olarak geriden gelen tehlikeye karşı mukabelede bulunma hasletine sahip bulunduklarını kompoze eder. Erzurum'da Kemah'tan delloy delloy delloy can, yar gelir oynamaktan delloy delloy delloy can, kızın parmağı şişmiş delloy delloy delloy can, def çalıp oynamaktan delloy delloy delloy can, Erzurum ovasında delloy delloy delloy can, gül açar yaylasında delloy delloy delloy can, kız yanağın al olmuş delloy delloy delloy can, güzeller arasında delloy delloy delloy can, Erzurum iki yoldur delloy delloy delloy can, biri sağ biri soldur delloy delloy delloy can, kız Allah'ın seversen delloy delloy delloy can, ne sağ et ne de öldür delloy delloy delloy can.

7- Koçeri: İki motif hâlinde oynanamaktadır. Birinci kısmın figürü ayrı, ikinci kısmın figürü de ayrıdır. Ayni zamanda her kısmın figür besteleri de ayrı ayrı özelliktedir. Hüzzam makamındadır. Birinci kısım kapalı, ikinci kısım açıktır. Adından da anlaşıldığı gibi dadaşları savaşa gönüllü katıldığını ve kahramanca dövüşmeden zevk aldıklarını sembolize etmektedir.Güftesi yoktur.

8- Temirağa: Açık bardır. Güftesi vardır. Hüseyni makamındadır. Temirağa adlı ritmik oyunları ile meşhur bir dadaştan alındığı rivayet edilen bu bar, cesaret ve kahramanlığı ifade eder.

9- Tamzara: Güftesi yoktur. Hüseyni makamındadır. Yarı kapalı, yarı açık oynanmaktadır. Bu oyun Erzurum köylerinde, şehirde olduğundan başka figürler ilavesiyle oynanmaktadır.Dadaşın kafa ve beden güçlülüğünü ifade etmektedir.

10-Tavuk Barı: Açık oynanır. Hüseyni makamındadır. Un elerler eleğinen, işim dönen feleğinen, eşin kızlar mezerimi, altı saplı küreğinen. un elerler bakır teşte, felek benim derdim deşme, kız oğlana meyil vemiş, sevdadır oy dile düşme. un elrler ince mince, felek sormaz halin nice, el aleme rüsvay oldum, yar peşinden gide gide.

12- Çingeneler: Açık oynanır. Güftesi yoktur. Rast makamındadır. Çingene alemlerini taklit karakterinde bir oyundur.

13- Uzundere: Açık oynanır. Güftesi yoktur. Hicaz makamındadır.

14- Daldalar: Kapalı oyunlardandır. Hüseyni makamındadır. Güftesi vardır. Daldalar daldalar daldan aşağı, saçları dökülmüş belden aşağı daldalar daldalar dalım yok benim, sineme saracak yarim yok benim. daldalar daldalar dalım yok benim, sineme saracak yarim yok benim. daldalar daldalar daldırdın beni, bir buse vermedin kandırdın beni. daldalar daldalar can Temir ağa, bir ayak üstüne dön Temir ağa.

15- Yayvan: Bu oyun iki kısım hâlinde oynanmaktadır.Bu iki çeşit figürler birleşerek bir bütün teşkil ederler. Birinci kısım kapalıdır. Dadaşlar hüseyni makamında olan müzikle YAYVAN barını oynarlar. Bu barın bitiminde içlerinden ikisi ortaya çıkar diğerleri kenarlarda tablo teşkil eder. Ortadakiler Köroğlu oyunu oynarlar. Bu oyunda pala ve kılıç kullanılır. Hücuım ve müdafa figürleri çok canlı ve heyecan vericidir. Hamasi bir oyundur.

16- Çerkez Barı: İki kişi tarafından Açık oynanan Bar oyunudur

17- Hançer Barı: İki kişi ile oynanır. Hüseyni makamındadır. Son bölümünde melodi ve ritm değişir. Birinci kısımda dello hâlindeki dadaşlar, ikinci kısımda birbirlerini affederek kusuru bağışlama ve hoş görülük ruhu içinde, neşeli gösteri oyunları ile devam ederler. Böylece oyun biter.

Kadın Barları[değiştir

Kafkas halk oyunu hangi yöreye aittir?

İçindekiler:

  1. Kafkas halk oyunu hangi yöreye aittir?
  2. Bar oyunu hangi yöreye ait?
  3. Halk oyunları ve hangi yöreye ait oldukları?
  4. Bar oyunu nasıl ortaya çıkmıştır?
  5. Zeybek oyunu hangi yöreye ait?
  6. Zeybek Türk oyunu mu?
  7. Zeybek oyunu oynarken hangi kıyafet giyilir?
  8. Zeybek hangi yöreye aittir Eodev?
  9. Halay hangi yöreye aittir Eodev?
  10. Mıhlama hangi yöreye aittir?
  11. Efe hangi ilimize aittir?
  12. Efe Türkçe mi?
  13. Efe Yunanca mı?
  14. Efe kimdir kime denir?
  15. Efe ile zeybek arasındaki fark nedir?
  16. Zeybek oyunu kime ait?
  17. Panayot ne demek?
  18. Zeybek hangi ayakla başlar?
  19. Zeybek Yunan oyunu mu?
  20. Zeybek oyununun hikayesi nedir?
  21. Zeybek oynayan kişiye ne denir?
  22. Kaç çeşit zeybek oyunu vardır?
  23. Zeybek oyununda kullanılan müzik aletleri nelerdir?
  24. Halayda kullanılan müzik aletleri nelerdir?
  25. Kaşık Oyunu hangi müzik aletleri ile oynanır?
  26. Zeybek Oyunu Nasıl Oynanır?
  27. Harmandalı nedir nasıl oynanır?

Kafkas halk oyunu hangi yöreye aittir?

Kafkas halk oyunları, Ardahan, Kars, Iğdır çevresinde oynanan oyunların genel ismi. Bunun dışında Çoruh ve Kızılırmak havzası etrafında, Marmara'da Kafkas kökenli halkların oynadıkları oyunlara verilen genel isimdir.

Bar oyunu hangi yöreye ait?

Bar Oyunları, Kuzeydoğu Anadolu'da Erzurum, Kars, Ardahan, Bayburt, Gümüşhane (Kürtün hariç), Erzincan (Kemaliye hariç), Artvin (Hopa, Arhavi ve Borçka hariç), Giresun (Şebinkarahisar, Alucra, Çamoluk ilçelerinde) ve Samsun (Vezirköprü, Havza, Ladik) illerini içine alan bölgede halkın oynadığı halk oyunlarıdır.

Halk oyunları ve hangi yöreye ait oldukları?

Ülkemizde Hangi Oyun Hangi Yöreye Aittir?

  • Hora – Trakya Bölgesi. Hora – Yöresel Halk Oyunları – Trakya.
  • Zeybek – Ege Bölgesi. ...
  • Teke Zortlatması – Batı Akdeniz Bölgesi. ...
  • Horon – Doğu Karadeniz Bölgesi. ...
  • Bar – Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi. ...
  • Halay – Doğu ve Güneydoğu Anadolu. ...
  • Bengi Oyunu – Balıkesir ve Çevresi. ...
  • Çayda Çıra – Elâzığ

Bar oyunu nasıl ortaya çıkmıştır?

Köken bilimi. Bar, antropologlara göre Türklerin orta Asya'dan getirdikleri millî bir oyundur. Bu sebepten dolayı çok eski bir geçmişe sahiptir. Ortaya çıkış nedeninin ise; yaşanan iklim, coğrafya ve tarihi olaylar olduğu ifade edilmektedir.

Zeybek oyunu hangi yöreye ait?

Balıkesirden tut Muğla'ya kadar, Ege ve Batı Akdeniz Bölgelerine özgüdür.

Zeybek Türk oyunu mu?

Anadolu bağlaması da yine aynı dönemde, Türkiye Ege'sinde çalınan zeybeğin içine girmiştir. Aslında zeybeğin kadim formlarında her ikisini de görmüyoruz.” Zeybek literatürde ağırlıklı olarak erkek oyunu olarak bilinse de Ege kırsalında kadınların da dahil olduğu bir kültür olarak varlığını koruyor.

Zeybek oyunu oynarken hangi kıyafet giyilir?

Zeybek kıyafeti; diz altına kadar şalvar, kuşak, üstte işlemeli cepken, başta fes üzerine sarılmış telli çevre veya börk, silahlık, ayakta desenli yün çorap, yemeni veya çizme şeklindeydi.

Zeybek hangi yöreye aittir Eodev?

Bu oyun birçok insan tarafından "ağırbaşlı" bir oyun olarak tarif edilir. Oldukça yavaş ve sakin hareket eden Ege insanları tarafından oynanır. Zeybek oyunu bir Ege Bölgesi yöresel oyunudur.

Halay hangi yöreye aittir Eodev?

Halay genellikle " iç anadolu " bölğesine aittir. Konya 'da ilçelerinde bozkır vs. Ankara' da veya Adana' da ve iç anadolu bölğesindeki tümm illerde meşhurdur. mevcuttur.

Mıhlama hangi yöreye aittir?

Kuymak, Samsun'dan Ardahan'a yani Ordu, Giresun, Gümüşhane, Trabzon, Rize, Bayburt, Artvin, Çorum, Sivas, Tokat, Amasya ve Erzurumun Oltu ve İspir ilçerinde yaygın olan, Karadeniz Bölgesi'ne ait bir yemek.

Efe hangi ilimize aittir?

Efe, tarihte Batı Anadolu'da özellikle Aydın, Denizli ve Muğla illeri ve Ödemiş ilçesinde yaşamış, silahlı ve mevcut düzene değişik nedenlerle başkaldırmış olan kişilerin (Zeybekler) liderlerine verilen isimdir. Bir Efe, Zeybek gruplarının başıdır.

Efe Türkçe mi?

En yaygın erkek isimlerinden biri olan Efe Türkçe kaynaklıdır. Bu isim, cesaret ve yiğitlik anlamlarına gelmektedir. Efe ismi, özellikle Ege bölgesinde sıklıkla tercih edilir. Köy yiğidi, mert insan anlamlarında kullanılmaktadır.

Efe Yunanca mı?

Yeni Yunanca éfivos έφηβος "baliğ, büluğa ermiş erkek, delikanlı" sözcüğünden alıntıdır. Yunanca sözcük Eski Yunanca aynı anlama gelen éphēbos έφηβος sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Yunanca ʰēbē ἥβη "büluğ, delikanlılık" sözcüğünden epi+ önekiyle türetilmiştir.

Efe kimdir kime denir?

Efe; zulme, işkenceye, haksızlığa başkaldıran ve silahlanıp dağa çıkan, Kızan larıyla birlikte fakir fukarayı koruyup gözeten, zalimleri tepeleyen, ulusal çıkarları düşünerek gerektiğinde yurt savunmasına koşan yiğittir. Efe; kızanların, zeybeklerin başıdır. ... Efe' nin ekibindekilere "Kızan" denir.

Efe ile zeybek arasındaki fark nedir?

Efe, Zeybek gruplarının başıdır. Zeybekler arasında kahramanlık yapmış cesur ve mert kişiler arasından seçilir. ... Zeybek, Kızanlara göre daha çok kahramanlık yapmış cesur kişilerdir. Zeybekler efenin Emriyle kızanları yetiştirirler.

Zeybek oyunu kime ait?

Toplu olarak oynanan, eşlik ezgisi karcığar makamında olan, Balıkesir'e ait halk oyunudur.

Panayot ne demek?

Dedesi Bulgaristanin 1944 lu yillarda en buyuk belediye baskanlarindan soylu bir aile. Osmanlidan kalan Turk kasabasinin temsilcisi olmus. 2nci dunya savasindan sonra. Onlar aileden zengin aileden soylu. ...

Zeybek hangi ayakla başlar?

Zeybek oyunlarında kollar sağ ayak ileri atılırken yukarıya kaldırılır.

Zeybek Yunan oyunu mu?

İsmail Özboyacı'ya göre. İsmail Özboyacı, Zeybek sözcüğünün Türkçe'den Yunanca'ya geçmiş öz Türkçe bir sözcük olduğunu belirtmektedir.

Zeybek oyununun hikayesi nedir?

Güdük denen kısa pantolon, dize kadar olan uzun çizmeler, fes, gömlek, kuşak gibi kıyafetlerden oluşmaktadır. Zeybek oyununun ortaya çıkış hikayesi şu şekildedir: Zeybeklerin soyu 16. yüzyıla kadar dayanmaktadır. ... Zeybekleri Kurtuluş Savaşı'nda gösterdikleri yüksek gayret nedeniyle halk tarafından kabul görmüştür.

Zeybek oynayan kişiye ne denir?

Afyon, Antalya, Isparta, Burdur, Sakarya çizgisinin batı tarafında kalan illerimizde bu tür oyunun büyük etkileri vardır. Yörede kadınların oynadığı oyunlara ''Kadın Zeybek'', erkeklerin oynadığı oyunlara ''Erkek Zeybek" denilmektedir.

Kaç çeşit zeybek oyunu vardır?

Erkeklerin oynadığı oyuna bazı yörelerde “Ağır zeybek” adı da verilir. Bilinen zeybek çeşitleri ise şöyledir; Ağır Zeybek, Kaşıklı Zeybek, Kıvrak Zeybek, Kırık Zeybek, Bey Zeybek.

Zeybek oyununda kullanılan müzik aletleri nelerdir?

Zeybek ezgileri, çoğunlukla rast, dügah ve segah perdelerinde karar verir. Zeybek oyunları açık havada davul – çift zurna (veya klarnet), kapalı ortamlarda ise bağlama ile çalınır. Ayrıca bölgemizde kabak kemane, üçtelli, dilsiz kaval, çığırtma (kemik düdük), sipsi çalgılarının kullanıldığı da görülür.

Halayda kullanılan müzik aletleri nelerdir?

Halayda kullanılan müzik aletleri nelerdir?

  • Kemençe.
  • Davul.
  • Zurna.
  • Tambura.
  • Bağlama.
  • Cura.
  • Mey.
  • Argun.

Kaşık Oyunu hangi müzik aletleri ile oynanır?

Cevap

  • başka müzik aleti bilmiyor musun sadece bu yetmiyor .
  • davul zurna.
  • kaşık saz.
  • kemençe.

Zeybek Oyunu Nasıl Oynanır?

ZEYBEK TARİHİ Tek kişi tarafından ya da birkaç oyuncunun çember şeklinde dizilmesiyle oynanır. Zeybek, halkı koruyan cesur bir adamı temsil eder. Zeybek oynayan dansçı, kollarını omuz hizasında, elleri başıyla aynı hizada olacak şekilde iki yana doğru açar ve bazı oyunlarda kollarını dirseklerden hafifçe kırar.

Harmandalı nedir nasıl oynanır?

Sol ayak üstünde ayağa kalkılırken kollar ağır ağır aşağıya iner. Sol ayak üstünde ayağa kalkıldıktan sonra istenilirse esas duruşta sağ ayak üstüne basılarak "soldan dönme" yapılır. Kollar aşağıdadır ve ağır ağır sallanır, sonra kaldırılırlar. İkinci figür gibi oynanır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası