kerahat vaktinde ikindi namazı kılınır mı / Kerahat Vakti Nedir, Ne Zamandır? Kerahat Vaktinde Neden Namaz Kılınmaz? - En Son Haberler

Kerahat Vaktinde Ikindi Namazı Kılınır Mı

kerahat vaktinde ikindi namazı kılınır mı

Kerahat Vakti Nedir, Ne Zamandır? Kerahat Vaktinde Neden Namaz Kılınmaz?

 Kerahat Vakitleri Kapsamında Neden Namaz Kılınmaz?

Kerahat vakitleri, İslam dininde ibadetin mekruh sayıldığı zaman dilimlerini ifade eder. Kerahat vakitleri içerisinde ibadet etmenin ya da namaz kılmanın dinen mekruh olarak sayılmasının en önemli sebebi, güneşe tapanlara benzetilmemek şeklinde açıklanır. Güneşin doğuş zamanında, batış zamanında ve tam tepede olduğu noktalarında mevcut olması zamanında geçmiş dönemler içerisinde helak olan pek çok topluluğun ateşe ve bununla birlikte güneşe tapmalarından dolayı kaynaklanır.

 Kerahat Vakitleri Nelerdir?

 Farz ve nafile tüm namazların kılınmasının mekruh sayıldığı zamanlar üç gruba ayrılır. Bu gruplar şu şekilde sıralanabilir:

Güneşin doğmasından itibaren güneş ışınlarının gözleri kamaştırma düzeyine gelinceye dek olan sabah vakti, kerahat zamanı şeklinde ifade edilir. Bu vakit, güneşin doğuşundan sonrayı takip eden dakikalık olan bir zaman dilimidir.

İkinci kerahat vaktine bakıldığında, istiva vakti de adı verilen güneşin göğün tam tepe noktasında bulunduğu andır. Bu an içerisinde yaklaşık olarak öğle namazı vaktinden önce olan on dakikalık zaman dilimi içerisinde yer almasından dolayı bu zaman dilimi içinde namaz kılmak mekruh sayılır.

İkindiden sonra olan, güneşin sararmış bir şekilde göz kamaştırmaz hale geldiği zamandan başlayarak güneş batıncaya kadar devam eden vakit de kerahat vaktidir. Bir aşka deyiş ile ikindi namazları güneş ışınlarının sararmış olduğu esnalara kadar geciktirilmemesi gerekir. Kerahat zamanına bırakmamalıdır. Bu durum da güneşin batmasından ve akşam ezanı vaktinden 45 ile 50 dakika önce başlamakta olan zaman dilimine karşılık gelir.

Kerahat Vakitlerinde Ne Yapılmalıdır?

 Kerahat vakitleri mevcut ibadetler için hazırlık zamanı şeklinde de değerlendirilebileceği gibi ibadet etmek isteyen bireyler bu vakitler içerisinde zikir çekerek ya da tövbe ederek vakitlerini değerlendirebilmektedir.


1-Süâl: Nemâz kılması harâm olan vakitler nelerdir? Ne kadar zemân devâm eder?

Kerâhet zemânları hakkında, TEFERRUATLI MALÛMAT için buraya tıklayınız

2- Süâl: Kazâ nemâzı ve nâfile nemâzlar, hangi vakitlerde kılınmaz?

CEVÂB:

Kazâ ve nâfile nemâzları, funduszeue.info cevâbda bildirilen 3 kerâhet zemânlarında kılınmaz.

Kerâhet vakitlerinde kılınan nâfileler sahîh olursa da, tahrîmen mekrûh olur. Bu üç vakitte başlanan nâfileleri bozmalı, başka zemânlarda kazâ etmelidir!

Ayrıca nâfile nemâz kılmanın mekrûh olduğu iki vakit dahâ vardır.

  • Sabâh, tan yeri ağardıkdan, güneş doğuncaya kadar, sabâh nemâzının farzından evvelki sabâh nemâzının sünneti hâric, başka nâfile kılınmaz.
  • İkindiyi kıldıkdan sonra, akşam nemâzından önce nâfile kılmak mekrûhdur.

Kazâ nemâzları, kerâhet  zemânları hâric, her zemân kılınır.

3-Süâl: Nemâz kılmanın tahrîmen mekrûh olduğu vakitler tam dakîka olarak ne kadardır?

 CEVÂB:

Kesin bir müddet söylenemez.  Kerâhet zemânları, bulunulan yerin arz (enlem) derecesine ve günlere göre değişir.

a)Türkiyede:

 funduszeue.info Kerâhet zemânı:

  • Güneşin doğarken olan kerâhet zemânı için, bu müddet, güneşin tulû’undan doğuşundan) i’tibâren takrîben (ortalama-yaklaşık) 40 dakîkadır.

 funduszeue.info Kerâhet zemânı:

  • Güneş Nısf-ün-nehâr dâiresi üzerinde iken, yani gündüz ortasında iken zevâlde) olan kerâhet  zemânı, Zuhr (öğle) vaktinden iki temkin müddeti önce başlar. Bu zemân, öğle nemâzı vaktinden, Türkiye için 20 dakîka evvel başlamakdadır.

 3.cü Kerâhet zemânı:

  • Güneşin batışındaki bu zemânın mikdârı, İstanbul gibi arzı 41 derece olan mahaller için, 37 dakîka ile 42 dakîka arasında değişmekdedir. Ortalama olarak 40 dakîkadır.
  • Güneşin batması da, bakacak kadar sararmağa başladığı vaktden batıncaya kadar olan zemân demekdir. Bu zemânın mikdârı, İstanbul gibi 41 derece olan mahaller için, 37 dakîka ile 42 dakîka arasında değişmekdedir. Ortalama olarak 40 dakîkadır.

b)Diğer memleketlerde:

Meselâ; 21 Hazîran târîhinde,

  • Güneşin doğarken olan kerâhet zemânı için, bu müddet;

Parisde Güneşin doğuşu olan ile işrâk vakti arasındaki 1 sâatlik müddetdir.
Londrada Güneşin doğuşu olan ile işrâk vakti arasındaki 1 sâat 6 dakîkalık müddetdir.  
Rusya/Kazanda ise, Güneşin doğuşu olan ile işrâk vakti arasındaki 1 sâat 18 dakîkalık müddetdir.
New York Güneşin doğuşu olan ile işrâk vakti arasındaki 53 dakîkalık müddetdir.
Sidney Güneşin doğuşu olan ile işrâk vakti arasındaki 45 dakîkalık müddetdir.

  • Güneş Nısf-ün-nehâr dâiresi üzerinde iken, yani gündüz ortasında iken (zevâlde) olan kerâhet zemânı, Zuhr (öğle) vaktinden iki temkin müddeti önce başlar;

Bu kerâhet vaktinin başlangıcı, öğle nemâzı vaktinden;

Parisde Öğle vakti olan ’den 23 dakîka öncedir. Yani öğle kerâhet vakti - arasıdır.
Londrada Öğle vakti olan ’den 26 dakîka öncedir. Yani öğle kerâhet vakti – arasıdır.
Rusya / Kazanda ise, Öğle vakti olan ’den 31 dakîka öncedir. Yani öğle kerâhet vakti – arasıdır.
New York Öğle vakti olan ’dan 22 dakîka öncedir. Yani öğle kerâhet vakti – arasıdır.
Sidneyde ise, Öğle vakti olan ’den 17 dakîka öncedir. Yani öğle kerâhet vakti – arasıdır.

  • Güneşin batışındaki bu zemânın mikdârı, New York gibi arzı (enlemi) 41 derece olan mahaller için, 37 dakîka ile 42 dakîka arasında değişmekdedir. Ortalama olarak 40 dakîkadır.

Diğer bazı şehirler için ise;

Parisde İsfirâr vakti olan ile Akşam vakti arasındaki 51 dakîkalık müddetdir.
Londrada İsfirâr vakti olan ile Akşam vakti arasındaki 55 dakîkalık müddetdir.
Rusya / Kazanda ise, İsfirâr vakti olan ile Akşam vakti arasındaki 1 sâat 4 dakîkalık müddetdir.
New York İsfirâr vakti olan ile Akşam vakti arasındaki 44 dakîkalık müddetdir.
Sidneyde ise, İsfirâr vakti olan ile Akşam vakti arasındaki 39 dakîkalık müddetdir.

4-Süâl: Nemâz kılınması tahrîmen mekrûh olan vakitlerde, Kur’ân-ı kerîm okumak, duâ etmek veya başka ibâdet yapmakta mahzûr var mı?

 CEVÂB:

Nemâz kılınması mekrûh olan vakitlerde, Kur’ân-ı kerîm okumakda, duâ etmekde, kaza
ve nafile nemâzları haric, başka bir ibâdet yapmakta mahzûr yoktur. Üç kerâhet vaktinde, önceden hâzırlanmış cenâzenin nemâzı, secde-i tilâvet ve secde-i sehv de câiz değildir. Hâzırlanması bu vakitlerde biten cenâzenin nemâzını, bu vakitlerde kılmak câiz olur.

5-Süâl: Nemâz kılınması tahrîmen mekrûh olan vakitlerde, meselâ akşama yarım sâat kala, secde-i tilâvet yapmak da mekrûh olur mu?

CEVÂB:

Üç kerâhet vaktinde, secde-i tilâvet câiz değildir.

6- Süâl: Seâdet-i Ebediyye’de, (Mekrûh vakitte başlanan farzlar sahîh olmaz) deniyor. Mekrûh vakitte ikindinin farzı kılınsa da mı sahîh olmaz?

 CEVÂB:

Güneş batarken olan mekrûh vakitte, ikindinin farzı kılınsa sahîh olur.
Çünkü, Güneş batarken, yalnız o günün ikindisi kılınır. İkindi nemâzını kılamayanlar,  bu kerâhet vaktinde sadece farzını mutlaka kılmalı, nemâzı kazâya bırakmamalıdır. Ayrıca, ikindiyi kılarken güneş batsa bile, güneş batmadan önce, Hanefîde iftitâh tekbîri alan, Mâlikîde ve Şâfi’îde ise, bir rek’at kılan, nemâzı vaktinde kılmış olur.

7-Süâl:Kerâhet vaktinde meselâ akşam ezânına dakîka kala, ikindi nemâzını kılmak mı uygun olur, yoksa bekleyip akşamdan sonra kazâ mı etmek daha uygundur?

CEVÂB:

İkindi nemâzının farzını kılmak şarttır. İkindi nemâzını kılamayanlar, bu kerâhet vaktinde, sadece farzını mutlaka kılmalı, nemâzı kazâya bırakmamalıdır.

(Dürr-ül-muhtâr)da, ikiyüzellialtıncı sahîfede buyuruyor ki, (Farz nemâzı, özrü olmadan, vakti geçdikden sonra kılmak, yani kazâya bırakmak harâmdır). Dörtyüzseksenbeşinci sahîfede buyuruyor ki, (Farz nemâzı, özrsüz [ya’nî islâmiyyetin gösterdiği sebeb olmadan] vaktinden sonra kılmak, büyük günâhdır.

Bu günâh, yalnız kazâ edince afv olmuyor. Kazâ etdikden sonra, ayrıca tevbe veyâ hac etmek de lâzımdır. Kazâ edince, yalnız nemâzı kılmamak günâhı afv olur. Kazâ kılmadan, tevbe edilince, terk günâhı afv olmadığı gibi, te’hîr günâhı da afv olmaz. Çünki, tevbenin kabûl olması için, günâhdan sıyrılmak şartdır).

8-Süâl:Bir kimse, öğle nemâzını vaktinde kılamasa, meselâ uyuyakalsa, uyandığında da mekrûh vakit girmiş olsa, önce öğleyi kazâ edip sonra ikindiyi mi kılar, yoksa ikindiyi kılıp, öğleyi daha sonra mı kazâ eder?

CEVÂB:

Tertîb sâhibi değilse, yani beş vakitden fazla kazâ nemâzı varsa, sadece ikindi nemâzını kılar. Mekrûh vakitte ikindinin farzından başka nemâz kılınmaz. Kılamadığı öğle nemâzının kazâsını, akşam nemâzından sonra geciktirmeden kılmalıdır.  Çünkü, farz nemâzı terk etmek büyük günâhdır. Hemen tevbe etmek lâzımdır. Tevbeyi [yani kazâ kılmağı] gecikdirmek dahâ büyük günâhdır. Bu büyük günâh, kazâ kılacak kadar zemân, yani 6 dakîka geçince, bir misli artar.

Fakat tertîb sâhibi ise, yani beş vakit veya beş vakitten az kazâya kalmış nemâzı var ise, önce öğleyi kazâ edip, sonra ikindi nemâzını kılar. Tertîb sâhibi olan kimsenin, önce kılmadığı nemâzı hâtırlaması, nemâzı bozar.

Bir günlük beş vakt farzı ve vitr nemâzını kılarken ve kazâ ederken tertîb sâhibi olmak farzdır. Ya’nî, nemâz kılarken, sıralarını gözetmek lâzımdır. Cum’a farzını da, o günün ögle nemâzı sırasında kılmak lâzımdır. Sabâh nemâzına uyanamıyan, hutbe okunurken bile hâtırlarsa, hemen bunu kazâ etmelidir. Bir nemâzı kılmadıkça ve bunu kazâ etmedikce, bundan sonraki beş nemâzı kılmak câiz olmaz. Hadîs-i şerîfde, (Bir nemâzı uykuda geçiren veyâ unutan kimse, sonraki nemâzı cemâ’at ile kılarken hâtırlarsa, imâmla nemâzı bitirip, sonra önceki nemâzını kazâ etsin! Bundan sonra, imâmla kıldığını tekrâr kılsın!) buyuruldu.

 9-Süâl: İkindi nemâzını kerâhet vaktine geciktirmek tahrîmen mekrûhtur. Böyle tahrîmen mekrûh olarak kılınan nemâzın kazâsı lâzım mıdır?

CEVÂB:

Kazâsı lâzım değildir. İkindi nemâzını güneş sarardıkdan sonra,  yani alt [ön] kenârı, zâhirî (görünen) ufuk hattına bir mızrak boyu yaklaşıncaya kadar gecikdirmek harâmdır. İkindiyi kılarken güneş batarsa, bu nemâz sahîh olur. Güneş batarken, yalnız o günün ikindi nemâzının farzı kılınır.  Kerâhet vakti de olsa kılmak farzdır. Kerâhet vaktinde de kılınsa, nemâz kılınmış olur, kazâsı gerekmez.

İsfirâr vaktine kadar ikindi nemâzını  kılamayanlar, sadece  ikindi nemâzının farzını  kerâhet zemânında mutlaka kılmalı, nemâzı kazâya bırakmamalıdır. Ayrıca, kerâhet zemânında ikindiyi kılarken güneş batsa bile, güneş batmadan önce, Hanefîde iftitâh tekbîri alan, Mâlikîde ve Şâfi’îde ise, bir rek’at kılan, nemâzı vaktinde kılmış olur.

Süâl: Sabâh ve öğle nemâzının kerâhet sâati kaçta başlar?

CEVÂB:

Sabah ve öğle nemâzlarının başlangıç ve son vakitleri arasındaki müddetlerin içerisinde kerâhet vakti yoktur.

Sabâh nemâzının vakti, dört mezhebde de (Fecr-i sâdık), yani imsâk denilen beyazlığın doğudaki ufuk hattının bir noktasında görülmesi ile başlar. Güneş doğunca sona erer. Bu müddet içerisinde kerâhet zemânı yokdur.

Öğle Nemâzının Vakti,
gölgelerin boyunun en kısa olduktan sonra, uzamağa başladığı zemândan i’tibâren başlar.  Gölgenin en kısa uzunluğuna ilâve olarak,  cismin kendi boyu veya  boyunun iki misli uzayıncaya kadar devâm eder. Birincisi iki imâma, yani İmâm-ı Ebû Yûsüf ile İmâm-ı Muhammede ve diğer üç hak mezhebe göre, ikincisi ise, İmâm-ı a’zam Ebû Hanîfeye göredir “rahmetullahi aleyhim”. Bu müddet içerisinde de kerâhet zemânı yokdur.

Süâl:Seâdet-i Ebediyye’de (Üç mekrûh vakitte, secde-i tilâvet ve secde-i sehv câiz değildir) deniyor. Yani ikindi nemâzını kılmamışsak, kerâhet vakti de girmişse, meselâ akşama yarım sâat kalmışsa, ikindinin farzını kılarken, secde-i sehvi gerektiren bir şey olsa, secde-i sehv yapmayacak mıyız?

 CEVÂB:

Evet secde-i sehv yapılmaz. Üç kerâhet vaktinde  secde-i sehv yapmak câiz olmaz.

TÜRKİYE TAKVİMİ
VAKİT HESÂBLAMA HEY’ETİ BAŞKANLIĞI
E-posta adresimiz: [email protected]

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası