nüfus miktarı / NÜFUS KAVRAMI VE TÜRKİYE’DE NÜFUSUN GELİŞİM SÜRECİNİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Nüfus Miktarı

nüfus miktarı

İ&#;işleri Bakanlığı T&#;rkiye'nin n&#;fus haritasını &#;ıkardı

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, 11 Temmuz Dünya Nüfus Günü dolayısıyla Türkiye'nin nüfus haritasını çıkardı.

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) verilerinden bağımsız olarak, Adres Kayıt Sistemi esas alınarak hazırlanan nüfus haritasına göre, Türkiye'de nüfus yoğunluğu en yüksek bölge 24 milyon bin kişinin yaşadığı Marmara, en düşük bölge ise 6 milyon bin kişinin yaşadığı Doğu Anadolu.

İç Anadolu Bölgesi'nin nüfusu 12 milyon bin , Akdeniz Bölgesi'nin nüfusu 10 milyon bin , Ege Bölgesi'nin nüfusu 10 milyon bin , Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin nüfusu 8 milyon bin , Karadeniz Bölgesi'nin nüfusu ise 7 milyon bin

En fazla nüfus İstanbul'da, en az nüfus Bayburt'ta

İllere göre nüfus dağılımında ilk sırada 14 milyon bin kişinin yaşadığı İstanbul yer alıyor. İstanbul'u, 5 milyon bin nüfus ile Ankara, 4 milyon bin nüfus ile İzmir, 3 milyon 60 bin nüfus ile Bursa, 2 milyon bin nüfus ile Antalya takip ediyor. Türkiye'nin en az nüfusa sahip illeri arasında 78 bin ile Bayburt, 88 bin ile Tunceli, 94 bin ile Ardahan ve bin ile Kilis yer alıyor.

Kadın-erkek dağılımına göre ise Marmara'da 12 milyon bin erkek, 12 milyon bin kadın yaşıyor.

İç Anadolu'da 6 milyon bin erkek, 6 milyon bin kadın, Akdeniz'de 5 milyon bin erkek, 5 milyon bin kadın, Güneydoğu Anadolu'da 4 milyon bin erkek, 4 milyon bin kadın, Karadeniz'de 3 milyon bin 53 erkek, 3 milyon bin 79 kadın, Doğu Anadolu'da 3 milyon bin erkek, 3 milyon bin kadın nüfusu bulunuyor.

80 yaş üstü nüfus

80 yaş ve üstü nüfusun en yüksek olduğu bölge, bin ile Marmara. Marmara'yı, bin kişi ile Ege, bin kişi ile İç Anadolu, bin kişi ile Karadeniz, bin kişi ile Akdeniz, 97 bin kişi ile Doğu Anadolu bölgeleri izliyor. 80 yaş ve üstü nüfusun en düşük olduğu bölge ise 88 bin ile Güneydoğu Anadolu.

17 yaş altı nüfus

Türkiye'deki yaş aralığının bölgelere dağılımı da nüfus haritasında yer alıyor. En yüksek genç nüfus 6 milyon 76 bin ile Marmara'da yaşıyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 3 milyon bin , İç Anadolu Bölgesi'nde 3 milyon bin , Akdeniz Bölgesi'nde 2 milyon bin, Ege Bölgesi'nde 2 milyon bin , Doğu Anadolu Bölgesi'nde 2 milyon bin , Karadeniz'de 1 milyon bin kişi yaş aralığında bulunuyor.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.

'Den Bugüne Tam 5 Kat Arttı: İşte, Yılındaki Türkiye Nüfusu

  • Cumhuriyet tarihinde ilk kez 'de gerçekleştirilen nüfus sayımından geçen yıla kadar nüfus 5 kat arttı.

    Cumhuriyet tarihinde ilk kez 'de gerçekleştirilen nüfus sayımından geçen yıla kadar nüfus 5 kat arttı.

  • Bu dönemde kadın nüfusu 7 milyondan 40,3 milyona, erkek nüfusu da 6,6 milyondan 40,5 milyona yükseldi.

    Bu dönemde kadın nüfusu 7 milyondan 40,3 milyona, erkek nüfusu da 6,6 milyondan 40,5 milyona yükseldi.

  • Projeksiyonlara göre, nüfusun yılına kadar milyon bin 79'a ulaşması bekleniyor

    Projeksiyonlara göre, nüfusun yılına kadar milyon bin 79'a ulaşması bekleniyor

  • Ekim 'de gerçekleştirilen Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk nüfus sayımının yıl dönümü nedeniyle Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve TÜBİTAK ULAKBİM'in belgelerinden yaptığı derlemeye göre, ilk çağlardan itibaren devletler veya topluluklar bazen asker niteliği taşıyan nüfusu ölçmek için bazen de ekonomik kaygılarla nüfus sayımına gitti.

    Ekim 'de gerçekleştirilen Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk nüfus sayımının yıl dönümü nedeniyle Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve TÜBİTAK ULAKBİM'in belgelerinden yaptığı derlemeye göre, ilk çağlardan itibaren devletler veya topluluklar bazen asker niteliği taşıyan nüfusu ölçmek için bazen de ekonomik kaygılarla nüfus sayımına gitti.

  • Türk tarihinde nüfus sayımları ilk olarak Selçuklular ve İlhanlılar döneminde gerçekleştirilirken, Osmanlı İmparatorluğu'nda da sayım uygulaması sürdürüldü.

    Türk tarihinde nüfus sayımları ilk olarak Selçuklular ve İlhanlılar döneminde gerçekleştirilirken, Osmanlı İmparatorluğu'nda da sayım uygulaması sürdürüldü.

  • Osmanlı İmparatorluğu'nun kurulduğu yıldan itibaren çeşitli dönemlerde, kazanılan topraklardaki insan sayısı ile özelliklerinin, asker niteliği taşıyan kişi sayısının ve vergi kaynaklarının tespit edilmesi amacıyla nüfus sayımları yapıldı.

    Osmanlı İmparatorluğu'nun kurulduğu yıldan itibaren çeşitli dönemlerde, kazanılan topraklardaki insan sayısı ile özelliklerinin, asker niteliği taşıyan kişi sayısının ve vergi kaynaklarının tespit edilmesi amacıyla nüfus sayımları yapıldı.

  • İmparatorluk döneminde modern nüfus sayımlarının öncüsü olma niteliğindeki ilk sayım II. Mahmut döneminde " sayımı" olarak kayıtlara geçti.

    İmparatorluk döneminde modern nüfus sayımlarının öncüsü olma niteliğindeki ilk sayım II. Mahmut döneminde " sayımı" olarak kayıtlara geçti.

  • Söz konusu nüfus sayımı, bozulan vergi sisteminin yeniden düzenlenmesi, kaldırılan Yeniçeri Ocağı'nın ardından kurulan ordu için gerekli insan varlığının tespit edilebilmesi amaçlarıyla gerçekleştirildi.

    Söz konusu nüfus sayımı, bozulan vergi sisteminin yeniden düzenlenmesi, kaldırılan Yeniçeri Ocağı'nın ardından kurulan ordu için gerekli insan varlığının tespit edilebilmesi amaçlarıyla gerçekleştirildi.

  • Söz konusu sayımda halk, bu kayıtlarda İslam ve reaya (Müslüman olmayan uyruklar) olmak üzere iki grupta ele alındı.

    Söz konusu sayımda halk, bu kayıtlarda İslam ve reaya (Müslüman olmayan uyruklar) olmak üzere iki grupta ele alındı.

  • Bazı yerlerde ise erkeklerin saç ve bıyıklarına ait özellikler esas alınarak, bıyıklı, ter bıyıklı, sarı veya kara sakallı ile kır ve aksakallı kategorilerinde sayımlar yapıldığı belirlendi.

    Bazı yerlerde ise erkeklerin saç ve bıyıklarına ait özellikler esas alınarak, bıyıklı, ter bıyıklı, sarı veya kara sakallı ile kır ve aksakallı kategorilerinde sayımlar yapıldığı belirlendi.

  • Bu sayım sonucunda erkek sayısı 3 milyon bin olarak açıklandı.

    Bu sayım sonucunda erkek sayısı 3 milyon bin olarak açıklandı.

  • Kayıtlar, , , , , ve yıllarında bölgesel veya genel nüfus sayımlarıyla güncellendi.

    Kayıtlar, , , , , ve yıllarında bölgesel veya genel nüfus sayımlarıyla güncellendi.

  • Nüfus 90 yılda 5 kat arttı <br> Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan 'e kadar ilgili otoriteler tarafından "nüfus artırıcı çoğalma politikası" izlenirken, bu tarihten sonra nüfus artışının sınırlandırılması yönünde politikalara geçildi.

    Nüfus 90 yılda 5 kat arttı
    Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan 'e kadar ilgili otoriteler tarafından "nüfus artırıcı çoğalma politikası" izlenirken, bu tarihten sonra nüfus artışının sınırlandırılması yönünde politikalara geçildi.

  • Son dönemde ise doğurganlık hızının giderek azalması nedeniyle nüfusun yenilenebilirliğinin korunması için politikalar uygulandı.

    Son dönemde ise doğurganlık hızının giderek azalması nedeniyle nüfusun yenilenebilirliğinin korunması için politikalar uygulandı.

  • Cumhuriyet tarihinde ilk nüfus sayımı 28 Ekim 'de yapılırken, devam eden yıllarda her 5 senede bir nüfus sayımına gidildi.

    Cumhuriyet tarihinde ilk nüfus sayımı 28 Ekim 'de yapılırken, devam eden yıllarda her 5 senede bir nüfus sayımına gidildi.

  •  yılında "Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi"ne geçilmesiyle yıllık bazda verilerin toplanması sağlandı.

    yılında "Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi"ne geçilmesiyle yıllık bazda verilerin toplanması sağlandı.

  • İlk sayımın yapıldığı yılında 13 milyon bin kişi olaraktespit edilen toplam nüfus yılında 5 kat artışla 80 milyon bin kişiye çıktı.

    İlk sayımın yapıldığı yılında 13 milyon bin kişi olaraktespit edilen toplam nüfus yılında 5 kat artışla 80 milyon bin kişiye çıktı.

  • Söz konusu dönemde kadın nüfusu 7 milyondan 40,3 milyona, erkek nüfusu da 6,6 milyondan 40,5 milyona yükseldi.

    Söz konusu dönemde kadın nüfusu 7 milyondan 40,3 milyona, erkek nüfusu da 6,6 milyondan 40,5 milyona yükseldi.

  • Cumhuriyetin ilk yıllarında köy nüfusu şehirlilere göre yüksek iken göçler nedeniyle yılı itibarıyla şehirlerdeki kişi sayısı köy nüfusunu geçti.

    Cumhuriyetin ilk yıllarında köy nüfusu şehirlilere göre yüksek iken göçler nedeniyle yılı itibarıyla şehirlerdeki kişi sayısı köy nüfusunu geçti.

  • 'de 3,3 milyon kişi şehirde, 10,3 milyon kişi köyde yaşarken, geçen yıl itibarıyla il ve ilçelerde yaşayanların sayısı 74,8 milyon, belde ve köylerde yaşayanların sayısı da 6 milyon olarak tespit edildi.

    'de 3,3 milyon kişi şehirde, 10,3 milyon kişi köyde yaşarken, geçen yıl itibarıyla il ve ilçelerde yaşayanların sayısı 74,8 milyon, belde ve köylerde yaşayanların sayısı da 6 milyon olarak tespit edildi.

  • Türkiye'de demografik değişiklikler <br> Demografik (nüfussal) yaşlılığı tespit etme kriterlerinden "medyan (ortanca) yaş", kaydın başladığı yılında 21,2 iken yılında 31,7'ye çıktı.

    Türkiye'de demografik değişiklikler
    Demografik (nüfussal) yaşlılığı tespit etme kriterlerinden "medyan (ortanca) yaş", kaydın başladığı yılında 21,2 iken yılında 31,7'ye çıktı.

  • Nüfus başına bir kadının yaşamı boyunca dünyaya getirdiği ortalama çocuk sayısını ifade eden "toplam doğurganlık hızı" da kayıtların başladığı tarihinde 3,41 iken, geçen yıl 2,07 çocuk olarak gerçekleşti.

    Nüfus başına bir kadının yaşamı boyunca dünyaya getirdiği ortalama çocuk sayısını ifade eden "toplam doğurganlık hızı" da kayıtların başladığı tarihinde 3,41 iken, geçen yıl 2,07 çocuk olarak gerçekleşti.

  • Bu durum, doğurganlığın nüfusun yenilenme düzeyi olan 2,10'un altında kaldığını gösterdi. Aynı tarihler kıyaslandığında, bebek ölüm hızının da binde 'dan binde 9,2'ye düştüğü görüldü.

    Bu durum, doğurganlığın nüfusun yenilenme düzeyi olan 2,10'un altında kaldığını gösterdi. Aynı tarihler kıyaslandığında, bebek ölüm hızının da binde 'dan binde 9,2'ye düştüğü görüldü.

  • Öte yandan yılında okuma yazma bilmeyenlerin sayısı 7,6 milyon iken, 'da bu rakam 2,5 milyona geriledi.

    Öte yandan yılında okuma yazma bilmeyenlerin sayısı 7,6 milyon iken, 'da bu rakam 2,5 milyona geriledi.

  •  yılında Türkiye'de işsiz sayısı bin kişi, iş gücüne katılma oranı yüzde 62,9, işsizlik oranı yüzde 3,6 iken, Temmuz itibarıyla işsiz sayısı 3,5 milyon kişi, iş gücüne katılma oranı yüzde 54, işsizlik oranı da yüzde 12,9 oldu.

    yılında Türkiye'de işsiz sayısı bin kişi, iş gücüne katılma oranı yüzde 62,9, işsizlik oranı yüzde 3,6 iken, Temmuz itibarıyla işsiz sayısı 3,5 milyon kişi, iş gücüne katılma oranı yüzde 54, işsizlik oranı da yüzde 12,9 oldu.

  • Gelecek yıllar için nüfus projeksiyonları <br> Demografik göstergelerdeki mevcut eğilimler devam ettiği takdirde, yılında 80 milyon bin kişi olan Türkiye nüfusunun, yılında 86 milyon bin kişiye çıkması, yılına kadar artarak milyon bin 79 kişiyle en yüksek değerine ulaşması, bu yıldan itibaren azalışa geçmesi ve yılında milyon bin kişiye gerilemesi bekleniyor.

    Gelecek yıllar için nüfus projeksiyonları
    Demografik göstergelerdeki mevcut eğilimler devam ettiği takdirde, yılında 80 milyon bin kişi olan Türkiye nüfusunun, yılında 86 milyon bin kişiye çıkması, yılına kadar artarak milyon bin 79 kişiyle en yüksek değerine ulaşması, bu yıldan itibaren azalışa geçmesi ve yılında milyon bin kişiye gerilemesi bekleniyor.

  • Projeksiyonlara göre, Türkiye'de doğuşta beklenen yaşam süresi artarken, nüfus yaşlanmaya devam edecek. Nüfusun yaş yapısının önemli bir göstergesi niteliğindeki ortanca yaşın 'de 45 olması öngörülüyor.

    Projeksiyonlara göre, Türkiye'de doğuşta beklenen yaşam süresi artarken, nüfus yaşlanmaya devam edecek. Nüfusun yaş yapısının önemli bir göstergesi niteliğindeki ortanca yaşın 'de 45 olması öngörülüyor.

  • nest...

    oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır